دکتر علی خلیلی: طرف ایرانی دروغ می‌گوید

این روزها بیانیه لوزان سوییس و مفاد آن در مرکز توجهات بسیاری از رسانه های داخلی و خارجی قرار گرفته است و با توجه به تعدد تفاسیر از متن موجود و حتی تعدد متون منتشر شده(متن انگلیسی بیانیه، ترجمه فارسی وزارت امور خارجه و فکت شیت آمریکایی) می بایست با دقت بیشتری به بررسی این توافق تاریخی پرداخت.

در همین رابطه آقای علی خلیلی(دانش آموخته دانشگاه امام صادق علیه السلام) در گفتگو با خبرنامه صادق در رابطه با میزان تطابق بیانیه لوزان با خط قرمزهای نظام گفت:

«بیانیه لوزان چیزی نیست جز تفصیل عملیاتی شده عناصر گام نهایی توافق ژنو و متاسفانه باید بگوییم که چه آن توافق[ژنو] و چه این بیانیه فرسنگ ها با خطوط قرمز نظام فاصله دارد.»

خلیلی در توضیح ادعای مطرح شده تصریح کرد:

«اولا کاربری سایت فردو(به عنوان مرکز غنی سازی) تغییر کرد و این موضوع حتی از تعلیق و تعطیلی هم بدتر است و اگر در سال ۸۲ آنجا را پلمب کردند، ما در سال ۸۴ بازگشایی کردیم اما الان طرح آن تغییر کاربری داده که بسیار بدتر است.

دوما بنا بود که تحقیق و توسعه محدود نشود که هر سه متن موجود(متن انگلیسی بیانیه، ترجمه فارسی وزارت امور خارجه و فکت شیت آمریکایی) بر محدود شدن آن تاکید دارند.

آقای خلیلی در حال سخنرانی در تجمع دانشجویان مقابل سازمان انرژی اتمی ایران

آقای خلیلی در حال سخنرانی در تجمع دانشجویان مقابل سازمان انرژی اتمی ایران

سوما در مورد غنی سای هم مطرح شده بود که ما سالیانه به ۱۹۰۰۰۰هزار سو نیاز داریم که در بیانیه فعلی اجازه فعایت به ۵۰۰۰ سانترفیوز با ظرفیت ۱/۲داده شده که در صورت فعالیت کامل آنها، روزانه ۶۰۰۰ سو تولید می کنند و بدین ترتیب پس از ۳۱/۵ سال تنها سوخت یک سال بوشهر تامین می شود.

علاوه بر این، برای غنی سازی هم سطح ۳/۶۷ تعیین شده و قرار است ذخبره اورانیوم ذخیره شده ما از ۱۰ تن به ۳۰۰ کیلوگرم برسد»

این دانشجوی مقطع دکتری رشته علوم سیاسی در مورد چکونگی لغو تحریم ها از پس بیانیه لوزان نیز اشاره کرد:

«طرف ایرانی در مورد تحریم دروغ می گوید و این که می گویم «دروغ می گویند» با مفهوم حقوقی آن آشنا هستم و بر همان اساس می گویم؛ تیم مذاکره کنند می گوید که «همه تحریم ها به صورت هم زمان لغو می شود» و این در حالی است که بر اساس متن انگلیسی بیانیه، نه «همه تحریم ها» و نه «به صورت هم زمان» تحریم ها لغو نمی شوند که لغو نشدن آن هم یک اصطلاح فنی است که الان فرصتی برای توضیح آن وجود ندارد.

در این بیانیه آمده است که پس از انجام تعهدات از سوی ایران و پس از تایید آژانس، تحریم ها برداشته شود که این موضوع هم در مخالفت با خطوط قرمز قرار دارد چرا که قرار بود لغو تحریم ها موضوع مذاکره باشد نه نتیجه آن.

ضمن آنکه باز هم بر اساس متن انگلیسی توافق، تنها تحریم های مالی و اقتصادی اتحادیه اروپا برداشته می شود و در مورد آمریکا هم دو نوع تحریم وجود دارد که تحریم های اولیه(primary) سر جای خود باقی است و تنها تحریم های ثانویه(secondary) لغو می شود.»

صدور بیانیه های متعدد و فکت شیت های آمریکا نیز از دیگر منازعات اصلی در تفسیر بیانیه لوزان می باشد که خلیلی در خصوص تناقضات میان آنها توضیح داد:

«در حال حاضر چند متن از توافق لوزان وجود دارد که نخستین آنها متن انگلیسی خود توافق است و مبنای اصلی آن.

متن دیگر به ترجمه فارسی آن توسط وزارت امور خارجه مربوط می شود که مانند ترجمه توافق ژنو پر از غلط های ترجمه ای است و به نظر می رسد مترجم آن در حد لیسانس حقوق سواد داشته است و یا اینکه فارسی بلد نبوده و یا اینکه قصد فریب مردم را داشته اند.

در متن ترجمه شده توسط وزارت امور خارجه ۶،۷ غلط ترجمه ای وجود دارد که ۴ مورد آن بسیار فاحش است اما ملاک متن انگلیسی آن می باشد نه متن فارسی.

جالب اینجاست که حتی در دوران قاجار هم برای هر توافق دو متن(انگلیسی و فارسی یا فرانسوی و فارسی) تهیه شده و ذیل آنها ذکر میشد که هر دو متن معتبر است که این آقایان حتی این کار را هم انجام ندادند و این مایه شرمندگی است.

متن منتشر شده بعدی نیز به بیانیه وزارت امورخارجه آمریکا مربوط می شود که با عنوان«پارامترهای اصلی برنامه جامع مشترک اقدام»(که به اشتباه در فارسی به برنامه جامع اقدام مشترک ترجمه شده) منتشر شده است و این بیانیه چیزی نیست جز تفصیل بیانیه لوزان و آوردن آمارهای دقیق متعلق به آن بیانیه.

به عبارت دیگر توافقات فراوانی میان ایران و سایر اعضا صورت گرفته است که تیم ایرانی علاقه ای به افشای جزئیات آن ندارد و این در حالی است که تمامی جزئیات در اختیار همه کشورها قرار گرفته است و بیانیه صادر شده از سوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز همان جزئیات است که طرف ایرانی نمی خواهد این اطلاعات در اختیار مردم ایران قرار بگیرد.

حال باید این سوال مطرح شود که این چه پیروزی است که حتی از بازگو کردن جزئیات آن هم ابا دارند و آن را در اختیار مردم ایران قرار نمی دهند.

مسلما با افشای جزئیات، اینها(طرف ایرانی) نمی توانند اینگونه بین مردم اظهار نظر کنند و متاسفانه امیدواری کاذب به مردم می دهند.»