به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

 

در قدیم در گوشه و كنار شهرهای ایران و در سر راهها و منزلگاههای میان شهری قهوه ‏خانه‏ هایی دایر بود. قهوه‏ خانه‏ های قدیم درون شهری بهترین و جذاب‏ترین اماكن عمومی شهرها برای گذراندن اوقات فراغت بودند. هر یك از آنها معمولاً محل اجتماع و پاتوغ گروهی از قشرها و صنفهای گوناگون بود. قهوه‏ خانه ‏های سرراهی یا میان جاده‏ای كه به آنها چایخانه هم می‏گفتند، اكثراً سرپناههایی برای استراحت و رفع خستگی مسافران خسته و مانده بین راهی بود. این قهوه‏خان‏ه ها معمولاً به دسته و صنفی خاص اختصاص نداشتند و مشتریان آنها رهگذرانی بودند كه برای نوشیدن چای و كشیدن قلیان و خوردن صبحانه یا ناهار و یا شام به این قهوه‏خانه‏ ها می‏رفتند.

نخستین قهوه ‏خانه‏ ها در ایران در دوره صفویان، و به احتمال زیاد در زمان سلطنت شاه طهماسب (930-984هـ . ق)، در شهر قزوین پدید آمد و بعد در زمان شاه عباس اول (996-هـ .ق) در شهر اصفهان توسعه یافت. قهوه‏خانه در آغاز همان‏گونه كه از نامش پیداست، جای قهوه‏ نوشی بود.

با آمدن چای به ایران و كشت این گیاه در بعضی از مناطق شمالی ایران و ذائقه ‏پذیر شدن طعم چای دم كرده میان مردم، كم‏كم چای جای قهوه را در قهوه ‏خانه گرفت. از نیمه دوم قرن سیزدهم هجری چای‏ نوشی در قهوه‏ خانه‏ ها معمول شد. لیكن نام قهره ‏خانه همچنان بر آنها باقی ماند.

در دوره قاجار، به خصوص دوره پادشاهی ناصرالدین شاه زمینه برای گسترش قهوه‏ خانه در شهرهای بزرگ، از جمله شهر تهران، فراهم گردید. با ریشه گرفتن قهوه ‏خانه در متن جامعه و میان توده مردم و توسعه آن در شهرها قهوه‏ خانه توانست به صورت یك واحد صنفی فعال با كاركرد اجتماعی ـ فرهنگی ویژه و مشخصی خودنمایی كند.

پیش از پا گرفتن قهوه‏ خانه ‏های عمومی در شهرهای ایران، در دربار پادشاهان صفوی آبدارخانه‏ هایی بود كه در آنها قهوه می‏ریختند و به درباریان و مهمانان آنان می‏نوشانیدند. همراه با رسم قهوه‏ پزی در دربار صفوی، شغل قهوه ‏چیگری نیز پدید آمد و از مناصب مهم درباری شد.

قهوه‏ چیان را از لحاظ نوع قهوه‏ خانه‏ای كه می‏گرداندند و چگونگی كار و وظیفه ‏شان می‏توان به چهار دسته تقسیم كرد:
1. قهوه‏ چیان شهرها كه در هر محله و كوچه و گذر، یا درهر بازار و بازارچه و سرایی قهوه ‏خانه‏ ای داشتند،

قهوه‏ خانه‏ هایشان محل تجمع صنفهای مختلف بود. در هر یك از این قهوه‏خانه ‏ها كارگرانی بودند كه قهوه‏ چیها را در گرداندن قهوه‏ خانه و عرضه خدمات به مردم كمك می‏كردند، مانند كارگرهای “پای بساط“، “جارچی“، “قندگیر“، “استكان‏شوی“، “قلیان چاق‏كن“ یا “سرچاق‏كن“، “آتش بیار“ و “دیزی‏پز“.
هر یك از حمامهای عمومی معتبر شهرها نیز قهوه‏خانه یا آبدارخانه‏ای داشت كه آن را یك قهوه‏ چی یا یك قلیاندار یا یك غلام قهوه‏ چی می‏گرداندند و از مشیریان با چای و قلیان و چپق پذیرایی می‏كردند.

2. قهوه‏ چیان قهوه‏ خانه‏ های خصوصی؛
در دوره صفوی در دربار پادشاهان كسانی به نام “قهوه ‏چی باشی“ آبدارخانه دربار را می‏گرداندند. در عهد ناصرالدین شاه نوشیدن قهوه و چای، هر دو در دربار و خانه ‏های بسیاری از روحانیان، اعیان و رجال درباری معمول شد كه اینان آبدارخانه ‏ها یا قهوه‏خانه‏ هایی در دربار و خانه‏ های خود برپا كرده بودند. در این آبدارخانه‏ ها، قهوه چیان و قلیان چاق‏كنان ماهر با منصبهای قهوه‏ چی، غلام قهوه‏ چی و قلیاندار و قهوه‏ چی باشی یا آبدارباشی به كار گمارده شده بودند.

3. قهوه‏ چیان قهوه ‏خانه ‏های موقت
به هنگام عزاداریها و روضه‏ خوانیهای بزرگ، به خصوص عزاداریهای سالار شهیدان، امام حسین (ع)، در دهه محرم و اربعین حسینی در ماه صفر، و در مجالس عروسی و میهمانیهای بزرگ، مانند ولیمه بازگشت از سفر حج یا ختنه ‏سوران، و اجتماع های صنفی و سیاسی قهوه‏خانه‏ هایی در طول ایام گردهمایی ها برپا می‏شد. این قهوه‏خانه ‏ها در خانه ‏ها و تكیه ‏ها و مساجد دایر بود.

4. قهوه‏ چیان دوره‏ گرد
قهوه‏ چیرگی دوره‏ گرد یا سیار یكی از شغل های سرپایی رایج در شهرها بود. قهوه‏ چیان دوره‏ گرد بساطی ساده و جمع و جور داشتند. این گروه قهوه‏ چی، قهوه یا چای را به كوچه و بازار می‏بردند و در محل تجمع كارگران و پیشه ‏وران و كسبه بساط می‏افكندند و از راه فروش قهوه و چای زندگی را می‏گذراندند.

قهوه‏ خانه در جامعه ایران، تحول و دگرگونی بزرگی در شكل گردهمایی های مردم و شیوه گذراندن اوقات فراغت و نوع سرگرمی های آنان فراهم آورد. مردم از هر قشر و گروه هر روز پس از دست كشیدن از كار روزانه، و در ایام و اوقات بیكاری در قهوه‏ خانه‏ ها جمع می‏شدند و ساعتها به گفت وگو با هم و تبادل نظر درباره كارهای اجتماعی و اقتصادی و سیاسی می‏پرداختند.
در مجالس شبانه قهوه‏خانه ‏ها، به خصوص شبهای ماه رمضان كه آیینهای سخنوری و مرثیه‏ سرایی و نقالی و شاهنامه‏ خوانی و بازیهای قهوه‏ خانه ‏ای در آن برگزار می‏شد، معمولاً جمع زیادی از اهالی محل و مردم محله‏ های دیگر شركت می‏كردند و در یك محفل انس و دوستی و فضای فرهنگی و ادبی با هم ارتباط برقرار می‏كردند.

قهوه‏ خانه كه تا چند دهه پیش كانون نشر و ترویج فرهنگ سنتی و دستاوردهای ادبی و هنری گذشتگان ما بود و توانسته بود تا حدی یادمانهای گذشته را در جامعه ایران و میان عامه مردم زنده و پایدار نگه دارد كم‏ كم كاركرد خود را از دست داد و صرفاً به محلی برای نوشیدن چای و خوردن صبحانه و ناهار، و رفع خستگی درآمد و در زمان حاضر با رونق فرهنگ غربی در میان ایرانیان و با جایگزین شدن ساندویچ‏ فروشیها، كافی شاپها و…، قهوه‏ خانه ‏ها متروك شدند و دیگر هیچ اثری از آن قهوه‏خانه‏ ها در زندگی اجتماعی ایرانیان مشاهده نمی‏شود مگر در برخی روستاها كه هنوز بافت سنتی آنها دست نخورده باقی مانده است. در سالهای اخیر برخی از افراد با ذوق در تهران و بعضی شهرهای دیگر ایران اقدام به بازسازی قهوه‏ خانه‏ هایی با حفظ بافت سنتی آن كرده‏ اند، برای نمونه می‏توان از قهوه‏خانه سنتی آذری نام برد كه بازسازی آن براساس طرحی بر پایه مدارك و اسناد تاریخی و اطلاعات شفاهی صاحبنظران و مطلعان تهیه شده است. در بازسازی و تركیب‏بندی فضاها و نماها و آرایه‏ ها كوشش شده تا عمدتاً از آجر و كاشی و سنگ و چوب و گچ و كاهگل استفاده شود تا بر اثر آمیختگی این نوع مصالح با هم در فضاها بافتی از معماری سنتی قهوه‏ خانه‏ های قدیم در چشم بینندگان تجلی یابد.

فضاهای ساختمان قهوه‏ خانه با مجموعه ‏ای از پرده و تابلوی نقاشی، شمایل حضرت امیرالمومنین علی (ع)، عكسهای پهلوانان، اسباب و اشیای قدیم و زینتی، اسباب و اشیای مذهبی و گل و گلدان آرایش شده است.

لباس كاركنان قهوه‏ خانه، از قهوه‏ چی و بساط‏ دار و جارچی گرفته تا چای بده و دیزی‏ پز و استكان جمع ‏كن؛ لباسی است همشكل طرح لباسها از شكل لباسهای رایج مردم و قهوه ‏چیان در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی برگرفته شده است.

ادامه مطلب
چهارشنبه 19 اسفند 1388  - 7:06 AM
 پايگاه اطلاع‌رساني حضرت‌ آيت‌الله خامنه‌اي در مطلبي با عنوان «اقتدار ايران با دلار است يا فرهنگ؟» به قلم علي عسگري به بحث اقتدار فرهنگي كه از سوي رهبر انقلاب مطرح شده است پرداخته و مي‌نويسد:
1. در برخي منابع تاريخي چنين نقل شده است كه معاوية‌بن‌ابوسفيان برخلاف سيره‌ي پيامبر گرامي اسلام(ص)، دارالعماره‌ي مجللي در شام بنا كرده بود و به رسم سلاطين حكم مي‌راند. خليفه‌ي دوم در زمان خلافت خويش سفري به شام نمود و نسبت به اين رفتار پسر ابو سفيان به شدت اعتراض كرد. معاويه در توجيه اين مسأله چنين پاسخ گفت كه اكنون لازم است اقتدار مسلمانان در چشم روميان و مسيحيان جلوه‌گر شود تا آنان به بلاد اسلام طمع نورزند و جالب آن‌كه اين استدلال سست، مورد پذيرش خليفه قرار گرفت. در مقابل اما اميرالمومنين(ع) با ساده‌زيستي خويش حيله‌ي معاويه را آشكار نمود و براساس همان سنت زاهدانه‌ي پيامبر(ص) حكومت كرد و با استقامت بر اقامه‌ي ارزش‌هاي متعالي مؤسس حكومت اسلامي، اقتدار واقعي دين الهي و انسان كامل را به نمايش درآورد.

2. روزگار هرچند دگر شده و هزاران سال از آن دوران گذشته است، اما ظاهراً رسم هستي دگرگون نشده و چنين مقدر است كه جباران روزگار، اقتدار حكومت خويش را هنوز هم در مؤلفه‌هاي مادي و بازي‌هاي پنهان قدرت تعريف كنند. امام خميني(ره) اما برخلاف روزگار چنين نبود، همچنان‌كه برخي معتقدند امام مؤلفه‌هاي قدرت معنوي را بازتعريف نمود و اين قدرت بي‌نظير را به‌ويژه در امر جنگ و در جريان رويارويي با آمريكا به رخ جهان ماده‌گرا كشيد. برخي از سياسيون غرب اين ويژگي رفتاري و مديريتي امام را "اقتدار معنوي " ايران ناميده‌اند و آن را عامل اصلي اثرگذاري جمهوري اسلامي بر كشورهاي منطقه دانسته‌اند.

3. در حوزه‌ي دانش سياسي، مكتب و انديشه‌ي سياسي امام - هرچند اندك- مورد بحث واقع شده و فلسفه‌ي الهي حكومت كه محور همه‌ي انديشه‌ها و فعاليت‌هاي سياسي ايشان بود تا حدي در منظر جهانيان قرار گرفته است. در حوزه‌ي امنيت اما اين نگاه امام و فلسفه‌ي الهي وي بيشتر به چشم دنيا آمده و مسائل مرتبط با قدرت معنوي و اقتدار فرهنگي جمهوري اسلامي ايران به شكلي ملموس‌تر مورد پذيرش واقع شده است. با وجود واقعيت غيرقابل انكار اقتدار معنوي ايران اسلامي، به نظر مي‌رسد هنوز هم فرهنگ غربي از درك اين قدرت عاجز مانده چنان‌كه در جريان فتنه‌ي اخير نيز محاسبه‌ي همه‌چيز را كرده بودند الا همين قدرت بي‌نظير و تمام نشدني را!

4. ياران و جانشينان امام اما با اين قدرت چه كردند؟ بگذاريد پيش از پاسخ، پرسش ديگري طرح كنيم و آن‌كه آنان تا چه اندازه اين قدرت را شناختند و به آن باور داشتند؟
پاسخ روشن است. در ميان اخلاف امام عده‌اي راه به بيراهه بردند و باور خويش را بر همان انديشه‌ي مادي قدرت استوار ساختند كه در غرب رواج دارد. عده‌اي نيز جنس اقتدار امام را به خوبي شناختند و اساس تحليل و اقدام سياسي خويش را بر آن بنا نهادند. اين‌كه جامعه‌ي ما و جمعيت مسلمانان جهان به كدام انديشه رو آورده و طرف‌دار كدام روش است، نيازمند بازگو كردن نيست كه اشارتي عاقلان را بس است.

5. رهبر انقلاب اسلامي در حقيقت، رهبر جبهه‌ي نبرد با دنياي استكبار جهاني است، همچنان‌كه امام راحل به روشني جايگاه اين مسؤوليت را ترسيم نمودند. بنابراين شناخت استعدادهاي جبهه‌ي انقلاب اسلامي و نقاط ضعف دشمنان و آگاهي دادن نسبت به آن‌ها از وظايف اساسي ايشان است. از نگاه رهبري چنان‌كه پيش از اين نيز بيان شده عامل اصلي اقتدار جمهوري اسلامي ايران، اقتدار معنوي و فرهنگي است؛ اما آيا اين باور رهبري ريشه در سنت امام دارد يا حقايق امروز دنيا و ايران؟ به بيان ديگر، آيا ايران امروز اقتدار فرهنگي خويش را چون گذشته حفظ نموده و اين برآورد رهبري دقيق بيان شده است؟

خوب است براي روشن شدن پاسخ به چند نكته كوتاه اشاره نمائيم نخست آن‌كه براساس نظريه‌هاي رايج قدرت در حوزه‌ي روابط بين‌الملل، امروزه قدرت سياسي كشورها با قدرت تمدني آن‌ها سنجيده مي‌شود و درست به همين جهت است كه محور اصلي مباحث انديشمندان سياسي غرب حول تمدن‌ها و تعامل يا برخورد آن‌ها شكل مي‌گيرد. قدرت تمدني اما خود مؤلفه‌هاي گوناگوني دارد كه شامل حوزه‌ي جغرافيايي تمدن، داشته‌ها و مواريث فرهنگي و... است. براساس مستندات بسيار و شواهد تاريخي گوناگون، حوزه‌ي تمدني ايران روزگاري بخش‌هاي گسترده‌اي از آسيا، خاورميانه و حتي شمال آفريقا را تحت‌تأثير خود قرار داده است كه امروزه نيز آثار بسياري از اين تفوق فرهنگي در اين منطقه به چشم مي‌آيد. چنان‌كه بي‌ترديد خاورميانه، آسياي ميانه، تركيه و شبه قاره‌ي امروز را بايد در حوزه‌ي تمدني ايران اسلامي تعريف نمود و بديل ديگري براي آن متصور نيست. گستردگي و اهميت جغرافيايي اين حوزه به خوبي مي‌تواند قدرت تمدني ايران و اقتدار فرهنگي ناشي از آن را در نظر آورد.

انقلاب اسلامي اكنون پس از گذشت سي و يك سال مقاومت و ايستادگي در برابر جبهه‌ي مستكبران عالم، به اسطوره‌اي بي‌نظير تبديل شده كه الگوي اميدآفرين همه‌ي ملت‌هاي آزادي‌خواه و حقيقت‌طلب است. نفوذ معنوي ايران در لبنان، فلسطين، آمريكاي لاتين و از همه مهم‌تر در ميان اغلب كشورهاي اسلامي، موضوعي نيست كه به‌سادگي بتوان از كنار آن گذشت و آن را ناديده گرفت؛ اما سؤال اصلي اين است كه آيا اين نفوذ و محبوبيت، نتيجه‌ي دلارهاي ايران است يا انديشه‌هاي ايران؟ پاسخ روشن است؛ روابط حاكميتي را با دلار مي‌توان احيا و ترميم نمود اما محبوبيت مردمي چه قيمتي دارد و چه‌قدر بايد براي آن هزينه كرد؟ آيا اين محبوبيت مردمي از مؤلفه‌هاي اقتدار فرهنگي انقلاب اسلامي نيست؟

و آخر آن‌كه در حوزه‌ي سرزميني ايران، كدام عامل توانسته در مدت سي و يك سال، مردم و نظام مردمي را از بحران‌هاي بزرگ و فتنه‌هاي برنامه‌ريزي‌شده حفظ نمايد و هنوز پس از مشكلات متعدد و اختلاف‌سليقه‌هاي نه چندان كوچك آنان را حول محور انقلاب اسلامي مجتمع نمايد، چنان‌كه در روز بيست و دوم بهمن همه مشاهده كردند. آيا در معركه‌ي بحران‌هاي سياسي، عاملي به جز قدرت معنوي و اقتدار فرهنگي نظام توانسته افكار عمومي را اقناع و راه برون‌رفت را ترسيم نمايد؟

6. چنان‌كه اشاره شد، پس از انقلاب اسلامي، مؤلفه‌هاي معنوي اقتدار ايران مورد توجه تحليل‌گران بسياري قرار گرفت. اين اقتدار اما هنوز هم موضوع روز دنيا و موجب نگراني غرب به‌ويژه آمريكا است، چنان‌كه به اعتراف خويش با صرف بودجه‌هاي بسيار تلاش در كنترل و امحاء آن دارند. چرا چنين تصويري از ايران همچنان وجود دارد؟ آيا به اين دليل نيست كه رهبر ايران با هوشمندي تمام، مؤلفه‌هاي اقتدار فرهنگي و معنوي انقلاب اسلامي را شناخته و در پي تحكيم و مودت آن‌ها است؟
ادامه مطلب
سه شنبه 18 اسفند 1388  - 9:28 PM
  گوگل روز گذشته ابزار جديدي را كه در آزمايشگاه خود طراحي كرده بود به نمايش گذاشت كه براي تبديل اطلاعات عمومي به جداول و گراف هاي تعاملي قابل درك، مورد استفاده قرار مي گيرد.

اين گراف‌ها و جداول در قالب اطلاعات بصري در صفحات وب و اينترنت قابل استفاده خواهد بود. اين ابزار با نام كامل Google Public Data Explorer از آدرس google.com/publicdata/home قابل دسترس بوده و اطلاعات كمكي در اين زمينه از اين آدرس قابل مشاهده است.
فناوري بصري سازي به كار گرفته شده در سرويس مذكور توسط گوگل حاصل خريد شركت Trendalyzer در سال 2007 است.
گوگل پيش از اين فناوري مذكور را در قالب سرويس Chart Tools هم به كار گرفته بود كه از آدرس http://code.google.com/apis/charttools/index.html در دسترس است.
اين سرويس هم براي افزودن جداول و چارت و گراف به سايت ها به كار مي‌رود، اما امكانات سرويس جديد پيشرفته تر از آن است.
ارائه اطلاعات تفكيكي و جزيي، متمايز كردن ورودي هاي مختلف داده، ايجاد بصري سازي هاي ديناميك از جمله مزاياي اين سرويس است.
ادامه مطلب
سه شنبه 18 اسفند 1388  - 9:02 PM
 خرده فروشي آنلاين در بسياري از نقاط جهان به نحوي اميدواركننده در حال افزايش است و به نظر مي رسد صنعت تجارت الكترونيك دوران ركود و نزول خود را پشت سر گذاشته است.

نرخ رشد ساليانه خرده فروشي آنلاين تنها در انگلستان طي 5 سال آينده 10 درصد اعلام شده و بر اساس بررسي ها ارزش آن تا سال 2015 به بيش از 40 ميليارد يورو (معادل 36 ميليارد پوند) خواهد رسيد.
يافته هاي موسسه فارستر همچنين نشان مي دهد كه تجارت الكترونيك در اروپاي غربي در 5 سال آينده از رشد پايدار و ثابت برخوردار خواهد بود. اين بررسي در 17 كشور اروپاي غربي و با نظرخواهي از 26 هزار نفر صورت گرفته است.
اين شركت ارزش كالاها و خدمات به فروش رفته تجارت الكترونيك را تا سال 2014 در اروپاي غربي بيش از 114 ميليارد يورو اعلام كرده و تعداد اروپايي ها را كه تا آن زمان به طور آنلاين خريد خواهند كرد 190 ميليون نفر تخمين زده است. اين رقم در حال حاضر 141 ميليون نفر است.
هم اكنون به طور متوسط در هر كشور اروپاي غربي 32 درصد مردم از سرويسهاي خريد الكترونيك استفاده مي كنند و به طور قطع اين رقم در 5 سال آينده به طور منظم افزايش مي يابد.
همچنين پيش بيني مي شود استفاده از تلفن همراه براي اين كار نيز به زودي متداول شود.
ادامه مطلب
سه شنبه 18 اسفند 1388  - 9:02 PM
  علاقه به كسب اطلاعات در مورد نتايج اسكار و برندگان اين جوايز توسط برخي كاربران اينترنت به جديدترين ابزار مورد استفاده هكرها براي نفوذ به رايانه هاي شخصي مبدل شده است.

بسياري از هكرها و ويروس نويسان سعي دارند با طراحي صفحات وب حاوي كرم و ويروس در اينترنت، كاربران علاقه‌مند به صنعت سينما را به بازديد از اين صفحات وادار كنند كه نتيجه اين امر آلوده شدن رايانه هاي آنان به انواع بدافزار و سرقت اطلاعات شخصي مهم كاربران است.
هكرها براي آنكه ميزان بازديد از اين صفحات را هر چه بيشتر افزايش دهند، تلاش مي كنند از تكنيك هاي مختلف براي افزايش بازديد از صفحات ياد شده استفاده كنند و كاري كنند تا در صورت جستجو در موتورهاي جستجوگر اين صفحات آلوده در ميان برترين نتايج جستجو ظاهر شوند.
بر اساس گزارشي كه شركت امنيتي سوفوس در اين زمينه منتشر كرده، بدافزارنويسان صفحات وب خود را پر از كلمات مرتبط با صنعت سينما مي كنند تا بتوانند در موتورهاي جستجوي اينترنتي به نتايج بهتر و بالاتري دست يابند.
هر بار كه يك برنامه يا سريال تلويزيوني به محبوبيت دست مي يابد يا خبري مهمي در دنيا منتشر مي شود هكرها از همين تكنيك ها براي فريب كاربران استفاده مي كنند.
ادامه مطلب
سه شنبه 18 اسفند 1388  - 9:01 PM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 60

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 6039148
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی