به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

بي‌شك تلسكوپ يكي از مهم‌ترين ابزارهاي تحقيقاتي در علم نجوم است كه از زمان اختراع آن تا امروز نقش بسيار مهمي را در پاسخگويي به معماهايي كه از گذشته‌هاي دور، ذهن بسياري از انسان‌ها را به خود مشغول كرده بود، ايفا كرده است و از آنجا كه انسان‌ها هزاران سال در تلاش بودند تا به اسرار آسمان شب پي ببرند، استفاده از تلسكوپ‌ها براي مشاهده آسمان را مي‌توان يكي از مهم‌ترين دستاوردهاي انسان در تاريخ فناوري به شمار آورد.
 

اگرچه درباره نخستين مخترع تلسكوپ اختلاف‌نظرهاي بسياري وجود دارد و بسياري بر اين باورند كه وقتي گاليله براي نخستين بار با استفاده از 2 عدسي كه خودش آنها را ساخته بود،‌ توانست آسمان را رصد كند، اولين تلسكوپ نجومي را اختراع كرد، اما بررسي‌هاي انجام شده نشان داده است كه هانس ليپرشي كه يك عينك‌ساز هلندي است در اوايل قرن هفدهم ميلادي براي نخستين بار تلسكوپ را اختراع كرد. او با روي هم قرار دادن 2 عدسي توانست دوربيني بسازد كه اجسام دور را بسيار بزرگ‌تر نشان مي‌داد. او در سال 1608 تصميم گرفت اين دوربين را به اردوي نظامي ارتش هلند بفروشد، اما از آ‌نجا كه در آن زمان علاوه بر ليپرشي افراد ديگري هم بودند كه ادعا مي‌كردند اين اختراع به آنها تعلق دارد او در فروش اين دوربين‌ها به ارتش هلند موفق نشد تا اين‌كه سفير فرانسه يكي از اين دوربين‌ها را خريد تا آن را به پادشاه فرانسه هديه كند و پس از آن اين اختراع تحت عنوان استوانه‌هاي دورنما در فرانسه و آلمان مورد توجه بسياري از علاقه‌مندان به علم نجوم قرار گرفت. همزمان فرد ناشناسي در شهر ونيز در تلاش بود تا ابزار مشابهي را كه ساخته بود به سناي كشور ايتاليا بفرستد كه ناگهان اين فرد ناپديد شد و پس از آن مشاور علمي او تصميم گرفت به ديدن گاليله برود. گاليله اختراع آن فرد ناشناس را تكميل كرد و به اين ترتيب اولين تلسكوپ شكستي را به همه معرفي كرد. بزرگنمايي اين تلسكوپ تنها حدود 3 برابر بود، اما او بعدها توانست تلسكوپي با بزرگنمايي 20 برابر هم بسازد. اما از آنجا كه در آن زمان ساخت عدسي بسيار مشكل بود و از شيشه‌هايي با كيفيت نامناسب در ساخت آنها استفاده مي‌شد، نخستين تلسكوپ‌هايي كه براي رصد آسمان از آنها استفاده مي‌شد از كيفيت بالايي برخوردار نبودند. در سال‌ 1970 نيوتن، دانشمند انگليسي سيستم نوري جديدي را ابداع كرد كه در ساخت تلسكوپ از آن استفاده شد و به اين ترتيب نخستين تلسكوپ بازتابي پا به عرصه گذاشت. اين تلسكوپ كه به تلسكوپ نيوتني معروف شد از يك آينه مقعر و يك آينه تخت ساخته شده بود. با توجه به اين‌كه آينه تلسكوپ نيوتني از جنس فلز و به قطر 5 سانتي‌متر بود، تصاويري كه در آن مشاهده مي‌شد قدري مبهم به نظر مي‌رسيد. پس از آن تغييرات ديگري در ساخت تلسكوپ‌ها ايجاد شد كه نقش بسيار مهمي در بهبود كيفيت نوري آنها داشت و به اين ترتيب دامنه شناخت انسان‌‌ها از دنياي پيرامون آنها بيشتر شد.

ادامه مطلب
جمعه 25 تیر 1389  - 9:07 PM
شكلات در دنيا طرفداران بي‌شماري دارد. مصرف اين ماده غذايي مغذي همواره مورد توصيه پزشكان بوده و حتي در اين زمينه تحقيقات گسترده‌اي نيز انجام شده است. در يكي از تازه‌ترين پژوهش‌ها مشخص شده افرادي كه به افسردگي مبتلا هستند، تمايل زيادي به خوردن شكلات دارند. در حقيقت مي‌توان شكلات را براي اين دسته از افراد به عنوان يك غذاي خلق و خويي در نظر گرفت. دكتر باتريك گولومب، دانشيار پزشكي در مدرسه پزشكي دانشگاه كاليفرنيا در سان‌ديگو تحقيقات گسترده‌اي در اين خصوص انجام داده كه در گفتگو با Science Daily به تشريح آنها پرداخته است. وي معتقد است مصرف شكلات از سوي افراد مختلف مي‌تواند نشان‌دهنده بسياري از نكات باشد.

اگر بخواهيد نتيجه‌گيري كلي پروژه اخير خود - تحقيق پيرامون شكلات - را به طور خلاصه بيان كنيد، چه مي‌گوييد؟

نتيجه اين تحقيق در نوع خود جالب توجه بوده است. به عنوان نشانه‌اي از ابتلا به افسردگي، افرادي كه شكلات زيادي مي‌خورند، نشان‌دهنده وجود ارتباطي مستقيم ميان خلق و خوي آنها با شكلات است.

البته ممكن است اين نوع رابطه ميان مواد غذايي ديگر نيز وجود داشته باشد، اما شكلات از آن دسته مواد غذايي است كه طرفداران بي‌شماري دارد و به همين دليل آن را براي اين تحقيق انتخاب كرده‌ايم.

آيا اين دستاورد صرفا به دسته‌اي خاص از مردان يا زنان مربوط مي‌شود؟

خير. در حقيقت زنان و مرداني كه نشانه‌هايي از ابتلا به افسردگي دارند معمولا تمايل زيادي نيز به خوردن شكلات دارند. ما نتايج اين دستاورد را در تازه‌ترين شماره نشريه آرشيو پزشكي منتشر كرده‌ايم و البته با واكنش‌هاي جالب توجهي از سوي مراكز علمي و پزشكي جهان مواجه شده‌ايم.

اما تا پيش از اين به نظر مي‌رسيد خوردن شكلات نشاني از شاد بودن افراد باشد؟

بله. اما حقيقت چيز ديگري است. شايد اين تصوري باشد كه بسياري از مردم عادي دارند، اما از مدت‌ها پيش اين عقيده در ميان متخصصان وجود داشته كه خوردن شكلات نشان‌دهنده قرار داشتن افراد در شرايط مشابه افسردگي است. به هر حال شكلات يكي از موادغذايي پرطرفدار در دنياست و از اين‌رو انجام تحقيقات گسترده درخصوص آن ضروري به نظر مي‌رسد.

آيا به اين نتيجه نيز رسيده‌ايد كه شكلات تاثيري در افزايش يا كاهش افسردگي دارد؟

ما تحقيقات خود را تازه آغاز كرده‌ايم و از اين‌رو هنوز نمي‌توانيم به طور جدي در اين خصوص صحبت كنيم. اما محققاني وجود دارند كه معتقدند خوردن شكلات مي‌تواند در كاهش يا شدت يافتن سطح افسردگي در افراد تاثيرگذار باشد. البته بايد گفت كه در آينده مشخص شدن اين موضوع يكي از برنامه‌هاي اصلي ما خواهد بود. البته هم‌اكنون در گوشه و كنار جهان تحقيقات مشابهي در اين زمينه در حال انجام است.

براي رسيدن به اين نتايج چه مطالعاتي انجام داده‌ايد؟

بهترين راه براي رسيدن به نتايج قطعي و قابل اطمينان‌تر اين است كه چنين بررسي‌هايي را روي گروه بزرگ‌تري از داوطلبان انجام دهيم. از اين‌رو ما گروهي متشكل از يكهزار فرد بالغ را كه تركيبي از زن و مرد بودند، انتخاب كرديم. اين افراد نه تنها از داروهاي افسردگي استفاده نمي‌كردند بلكه هيچ‌گونه علائمي كه نشان از ابتلا به بيماري‌هاي قلبي يا ديابت نيز باشد در آنها ديده نشده است. اين ‌كه اين افراد از هر نظر بخصوص شرايط قلبي سالم باشند براي دستيابي به نتايج قابل اطمينان‌تر از اهميت بالايي برخوردار است.

 

كمي هم درخصوص نوع پرسش‌هايي كه از آنها به عمل آورده‌ايد صحبت كنيد.

از اين افراد پرسش‌هاي گوناگوني درخصوص ميزان و نحوه مصرف شكلات در يك بازه زماني مشخص مطرح شد. ما از آنها خواستيم درباره ميزان شكلاتي كه در هفته مصرف مي‌كنند، صحبت كنند. در ادامه از آنها خواسته شد تا در مركز بررسي سطح افسردگي حاضر شوند. در اين مركز متخصصان ما با استفاده از پيشرفته‌ترين فناوري‌هاي تشخيصي به بررسي دقيق سطح افسردگي در آنها پرداختند.

به نظر مي‌رسد نتايج جالب توجهي نيز به دست آورده باشيد.

بله. ما متوجه شديم مردان و زناني كه نمرات بالاتري درخصوص ابتلا به سطوح گوناگوني از افسردگي كسب كرده‌اند تا 12 نوبت در ماه شكلات مي‌خورند. اما افرادي كه نمرات به مراتب كمتري به دست آورده بودند در هر ماه تنها 8 بار شكلات مصرف مي‌كنند. همچنين افرادي كه هيچ‌گونه علائمي از ابتلا به افسردگي ندارند تنها 5 بار در ماه شكلات مصرف مي‌كنند. البته شايد اين تصور به ذهن خطور كند كه ممكن است نوع شكلات و تلخ و شيرين بودن آن تاثيري در اين زمينه داشته باشد، اما تحقيقات ما نشان داد كه هيچ تفاوتي در اين زمينه وجود ندارد.

آيا مي‌توان گفت افراد افسرده در مقايسه با افرادي كه هيچ‌گونه علائمي از افسردگي ندارند، عادات متفاوت غذايي دارند؟

ممكن است چنين نكته‌اي حقيقت داشته باشد اما مطالعات ما تفاوتي در اين زمينه نشان نداده است. در حقيقت نمي‌توان گفت افراد افسرده و افراد سالم از نظر روحي، در مصرف غذاهايي نظير ماهي، ميوه و سبزيجات و حتي نوشيدني‌هايي نظير قهوه تفاوت‌هاي چشمگيري با هم دارند.

آيا برنامه‌اي براي ادامه اين تحقيقات داريد؟

تحقيقاتي از اين دست كه با تغذيه انسان به طور مستقيم سر و كار دارد، از اهميت خاصي برخوردار است و نياز به دقت بالايي دارد. از اين‌رو فكر مي‌كنيم نياز است تا در آينده رشته تحقيقات گسترده‌تري در اين زمينه انجام شود. ما بايد بيش از پيش از وجود اين ارتباط (رابطه ميان مصرف شكلات و سطوح مختلف افسردگي) مطمئن شويم. همچنين بايد به اين نتيجه برسيم كه آيا شكلات نسبت به افسردگي جنبه درماني دارد يا حتي يك فاكتور تشديدكننده است.

آيا چنين تحقيقاتي نمي‌تواند به ايجاد نگراني در افراد منتهي شود؟

اين به نوع نگاه افراد بستگي دارد، اما حقيقت اين است كه مي‌توان به اين نوع مطالعات علمي به عنوان ابزاري براي جلوگيري از وقوع خطرات احتمالي در زندگي نگاه كرد. با توجه به اين ‌كه براي انجام اين تحقيقات سرمايه‌گذاري‌هاي مالي و علمي قابل توجهي شده است، مي‌توان تا حد زيادي به نتايج آنها اطمينان كرد.

دكتر باتريك گولومب در يك نگاه

 

اين محقق از جولاي 2004 ميلادي به عنوان دانشيار در مدرسه پزشكي دانشگاه كاليفرنيا مشغول به تدريس و تحقيقات گوناگون بوده است. وي همچنين به عنوان دانشيار پزشكي خانواده و بازدارندگي نيز محسوب مي‌شود. دكتر باتريك از سال 1998 رشته تحقيقات گسترده‌اي در زمينه فاكتورهاي گوناگون و اثرگذار بر شخصيت افراد انجام داده است. با اين حال مصرف مواد غذايي مختلف و ارتباط احتمالي ميان آنها و خلق و خوي دروني افراد از جمله حوزه‌هاي تحقيقاتي مورد علاقه اين محقق بوده است. از اين‌رو در 2 سال گذشته تحقيقات دامنه‌داري را روي شكلات و ارتباط آن با افسردگي آغاز كرده و از آنجا كه اين ماده غذايي در دنيا طرفداران زيادي دارد، تحقيقات اخيرش با استقبال كارشناسان همراه بوده است.

مهدي پيرگزي

ادامه مطلب
جمعه 25 تیر 1389  - 9:06 PM
اين كه يك روز صبح از خواب بيدار شوي و احساس كني كه خيلي چيز‌ها را نمي‌تواني به ياد بياوري، چيز عجيبي نيست. آلزايمر يا دمانس نوعي بيماري است كه به هر حال سراغ همه ما آدم‌ها مي‌آيد و فقط مي‌تواني اميدوار باشي كه اولا دير به سراغت بيايد و دوما نوع خفيفش گريبانگيرت شود. البته اگر هم روزي به آلزايمر مبتلا شدي، خيلي نگران نباش، چراكه هم‌اكنون نزديك به 25 ميليون نفر ديگر هم در سراسر جهان به اين بيماري مبتلا هستند.

در كتاب‌هاي تاريخ پزشكي آمده است، اولين بار پزشكي كه متوجه بيماري آلزايمر شد، خود دكتر آلزايمر بود كه پزشكي آلماني بوده است. او در سال 1901 ميلادي با بررسي خانمي مسن كه مبتلا به علائمي مرموز از نوعي بيماري مغزي شده بود، توانست سال‌ها بعد يعني سال 1906 اين بيماري را تعريف كند كه در آن وقت چون اسمي برايش پيدا نكرد، ناچار اسم خود را روي اين بيماري گذاشت و چنين بود كه آلزايمر شد قاتل اعصاب و روان افراد مسن.

آمار‌ها قدري نگران‌كننده است

هفدهمين كنگره بين‌المللي بيماري‌هاي مغز و اعصاب در كشورمان نكات تازه‌اي را درخصوص اين بيماري‌ها ارائه كرد كه يكي از مهم‌ترين آنها اين بود كه هم‌اكنون در هر 7 ثانيه يك نفر به بيماري فراموشي مبتلا مي‌شود. براساس مطالعه‌اي جهاني، سال 2005 در كل دنيا

5/24

ميليون نفر به دمانس يا فراموشي مبتلا بوده‌اند كه پيش‌بيني شده اين رقم در سال 2009 به رقم 80 ميليون نفر رسيده كه در نوع خود آماري تكان‌دهنده است.

آيا من هم آلزايمر دارم؟

اين سوالي است كه شايد خيلي از شما مخاطبان عزيز تا اينجاي قضيه از خود پرسيده‌ايد كه آيا من هم به آلزايمر مبتلا شده‌ام يا خير؟

پاسخ اين سوال را بايد در شناسايي علائم اين بيماري جستجو كرد كه دانستن آن بر هر فردي بويژه افراد با سن بالا امري است واجب، چراكه پزشكان بر اين عقيده‌اند كه مهم‌ترين نكته در درمان اين بيماران شناسايي زودرس آلزايمر است، اما در هر حال علائم آلزايمر به اين قرار است:

علائم خفيف

1 ـ بيمار آلزايمري در مراحل اوليه بيماري از احساس گيجي و از دست رفتن حافظه كوتاه‌مدت خود البته به طور گذرا شكايت دارد.

2 ـ توان قضاوت فرد نسبت به مسائل روز مختصري مختل مي‌شود.

3 ـ فرد در برخي اوقات روز البته نه هميشه نسبت به زمان و مكان و حالت، آگاهي خود را از دست مي‌دهد.

علائم متوسط

1 ـ فرد بيمار بتدريج به شخصيتي عصبي، افسرده، شكاك و مضطرب تبديل مي‌شود.

2 ـ خواب بيمار بتدريج به‌هم مي‌ريزد و از بي‌خوابي در اغلب اوقات شب و خواب‌آلودگي در طول روز شكايت دارد.

3 ـ به وضوح خانواده متوجه مي‌شوند كه بيمار در شناختن افراد فاميل دچار مشكل مي‌شود.

علائم شديد

1 ـ شب‌ها بيمار غيرقابل تحمل مي‌شود و با ايجاد سر و صداهاي نامفهوم آسايش را از خانواده مي‌گيرد.

2 ـ كنترل ادرار و مدفوع بيمار از بين مي‌رود.

3 ـ عصبيت‌ها و فراموشي بيمار به اوج خود مي‌رسد.

از ديگر علائم اين بيماري مي‌توان به زودرنجي، عدم توانايي كنترل هيجانات، خواب‌آلودگي مفرط، رفتارهاي كودكانه و حالات وسواس مفرط اشاره كرد.

افراد مسن را دريابيد

پزشكان مي‌گويند بالا رفتن سن مهم‌ترين عامل خطر براي ابتلا به آلزايمر است. مشاهده شده كه در حدود 3 تا 4 درصد از افراد بالاي 60 تا 65 سال درجاتي از آلزايمر دارند و اين ميزان با بالا رفتن سن به طرز عجيبي افزايش مي‌يابد.

به عنوان مثال در افراد بالاي 80 سال 25 تا 50 درصد افراد درجاتي از آلزايمر را يدك مي‌كشند. يعني اين كه افراد چه مرد و چه زن به محض اين كه سن‌شان از 50 يا 55 سال گذشت، حداقل بايد سالانه يك بار توسط يك نورولوژيست ويزيت شوند تا به محض شروع روند اين بيماري درمان‌هاي لازم انجام گيرد.

اما اين كه چرا آلزايمر خود را با اين علائم نشان مي‌دهد، برمي‌گردد به تغييراتي كه در اين بيماري در مغز مشاهده مي‌شود.

اولين گام در تشخيص اين بيماري گرفتن يك شرح حال و دانستن گذشته بيمار است و سپس انجام آزمايش‌هاي كلينيكي و پاراكلينيكي آغازگر روند تشخيص بيماري است. اگر يادتان باشد آقاي دكتر آلزايمر در سال 1901 بيماري داشته كه در حقيقت مبتلا به آلزايمر بوده و چند سال بعد اين بيمار فوت مي‌كند. پس از فوت اين بيمار دكتر آلزايمر با انجام كالبدشكافي مغز اين فرد متوجه وجود پلاك‌هايي در مغز او مي‌شود كه جنس آنها از تركيبات آميلوييدي بوده است، اما در هر حال امروز با پيشرفت علم و انجام تصويربرداري از مغز بيماران ديده شده كه تغييرات واضحي در مغز اين افراد پديد مي‌آيد كه عموما در نقاطي از مغز است كه وظيفه ثبت خاطرات و بيان احساسات را به عهده دارند.

پزشكان آمريكايي بتازگي دريافته‌اند كه عامل اصلي بيماري آلزايمر، پروتئيني است با نام بتا آميلوئيد كه در همه سلول‌هاي مغزي همه ما آدم‌ها وجود دارد و فرقش با بيماران آلزايمري اين است كه اين تركيب در افراد بيمار آنقدر زياد مي‌شود كه سلول‌هاي مغزي را به طور كامل مي‌پوشاند و به نوعي سبب ازكارافتادگي زودرس اين سلول‌ها مي‌شود و اين‌چنين است كه در افراد آلزايمري در حقيقت تعداد سلول‌هاي در حال فعاليت به نوعي كاهش مي‌يابد و اين يعني همان زوال عقل.

بيماران به دنبال درمان‌هاي قطعي

به رغم آنچه كه بيماران از درمان در ذهنشان نقش مي‌بندد، پزشكان تنها در درمان آلزايمر به دنبال درمان‌هاي علامتي هستند و بيشتر راه‌هايي را براي بيماران پيشنهاد مي‌كنند كه علائم مربوط به بيماري را تسكين مي‌دهد و كمتر علاج قطعي محسوب مي‌شود، چراكه آلزايمر در حقيقت بيماري‌اي تحليل‌رونده با سيري پيش‌رونده است كه تنها مي‌توان ابتدا سيرش را كند كرد و در مرحله دوم آسيب‌هاي وارده به مغز را ريكاوري كرد، از اين‌رو بيماران بايد ابتدا از اين لحاظ توجيه شوند. به هر حال امروز چند دسته دارو وجود دارد كه در درمان و تسكين علائم اين بيماري توانسته‌اند كمك كنند.

ـ دسته مهمي از داروها در درمان آلزايمر، آنتي‌سايكوتيك‌ها هستند كه در حقيقت با توهمات و بي‌قراري بيمار مبارزه و آنها را به نوعي آرام مي‌كنند.

ـ داروهاي كاهش‌دهنده اضطراب و استرس نيز در بيماران از نقشي برجسته برخوردارند كه به فراخور بيمار و درجه وي برايش از سوي نورولوژيست تجويز مي‌شود.

ـ داروهاي نسل جديد همچون Exelon يا همان ريواستيگمين كه اين روز‌ها فرم پچ پوستي آن نيز روانه بازار شده، توانسته انقلابي را در درمان بيماران پديد آورد، به اين طريق كه تاكنون اين داروها كه به صورت خوراكي مصرف مي‌شد، با تغيير ماهيت و فرم راحت‌تر توانسته مورد مصرف بيمار قرار گيرد.

ـ برخي متخصصان نيز در كنار دارودرماني، بيماران را به استفاده از طب‌هاي مكملي همچون طب سوزني، ماساژدرماني و روان‌درماني تشويق مي‌كنند كه به عقيده برخي از آنها مي‌توانند در كنار درمان‌هاي دارويي موثر باشند.

با بيمار آلزايمري چگونه رفتار كنيد؟

بسياري از خانواده‌ها از اسم آلزايمر هراس دارند و وقتي اسم اين بيماري به ميان مي‌آيد، تصويري كه در ذهنشان نقش مي‌بندد، بيماري است كه از نظر روحي هيچ‌گونه تعادلي ندارد و طبيعتا سبب آزار و اذيت فراواني براي خانواده خود مي‌شوند، از اين‌رو براي اين كه به چنين دردسرهايي دچار نشويد به چند نكته توجه كنيد.

ـ سعي كنيد براي بيمارتان لحظاتي را پديد آوريد كه مدام خاطرات گذشته بويژه خاطرات مربوط به حافظه كوتاه‌مدت خود را به ياد بياورد. گرفتن عكس، نوشتن خاطره و نشان دادن آلبوم‌هاي خانوادگي همگي تكنيك‌هاي يادآوري خاطرات گذشته است.

ـ هميشه با لحني آرام با بيمارتان صحبت كنيد و فراموش نكنيد آرامش روحي ـ رواني براي اين دسته از بيماران از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. محل خواب بيمار جاي آرام و ساكتي باشد و خواب بيمار مختل نشود.

ـ حل جدول، ديدن فيلم، خواندن كتاب و رمان و ديد و بازديد با اقوام دور و نزديك در حفظ روحيه و از آن مهم‌تر تقويت حافظه كوتاه‌مدت وي بسيار موثر است.

ـ حبس كردن بيمار در يك اتاق تنگ و تاريك و قطع رابطه با وي اشتباه مطلق است. اين گونه رفتارها حال بيمار را وخيم‌تر مي‌كند.

5 ـ بيمار را مجبور كنيد ساعاتي منظم را در طول روز، يك فعاليت ورزشي هوازي و سبك را در برنامه خود قرار دهد.

براي شمايي كه آلزايمر داريد

اگر شما يك بيمار مبتلا به آلزايمر هستيد و از بيماري خود آگاهي داريد، اصلا جاي نگراني نيست. در كنار درمان‌هاي خود به نكات زير توجه كنيد و از امروز برنامه‌اي براي اجرايي كردن آن بريزيد.

ـ مغز خود را در هر حالتي فعال نگاه داريد. در طول روز ساعاتي منظم را براي مطالعه، ساعاتي براي بازي‌هاي فكري همچون شطرنج، رفتن به پارك، حل جدول و هر كار پويايي كه مغز شما را به چالش مي‌كشد، اختصاص دهيد.

ـ در اسرع وقت يك جمع دوستانه براي خود تشكيل دهيد، حال اين جمع از همسن و سالانتان در محيط پارك يا هر جمع ديگري باشد.

ـ رژيم غذايي سالم و بدون چربي و نمك از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. مصرف هر گونه فست‌فود، غذاي چرب، نمك زياد و گوشت قرمز بايد حذف و به جاي آن رژيم‌هاي غذايي پرفيبر و سبزيجات جايگزين شود.

ـ انجام يك فعاليت ورزشي منظم و سبك، پياده‌روي، دوچرخه‌سواري و شنا از بهترين نمونه‌ها براي فعال بودن مغز است.

ـ آزمايش كامل توسط يك متخصص داخلي براي پيشگيري از ابتلا به بيماري‌هاي جسمي همچون فشار خون، قند و... به دليل افزايش سرعت پيشرفت آلزايمر به جاي خود لازم است كه توصيه مي‌شود هر 6 ماه تا يك سال انجام شود.

ـ مراقب حوادث رانندگي باشيد. به دليل احتمال بروز برخي علائم حاد مغزي پيشنهاد مي‌شود در موارد شديد بيماري از رانندگي شخصي فرد بيمار جلوگيري به عمل آيد.

دكتر شيرين فرجي گودرزي

ادامه مطلب
جمعه 25 تیر 1389  - 9:05 PM
اگرچه در گذشته خانم‌ها مي‌توانستند مدت زمان زيادي را صرف آشپزي و تهيه غذاي مورد علاقه اعضاي خانواده كنند، اما امروزه سرعت در آشپزي بويژه براي افراد شاغل كه وقت چنداني براي تهيه غذا و آشپزي ندارند، موضوع بسيار مهمي است كه با توجه به آن نقش بسيار مهمي در افزايش محبوبيت فناوري‌هايي داشته است كه مي‌توانند مدت زمان پخت غذا را به ميزان قابل توجهي كاهش دهند. يكي از اين فناوري‌ها كه استفاده از آن در آشپزخانه‌ها قدمتي طولاني دارد زودپز است.

در زودپز پخت غذا در يك ظرف كاملا در بسته و تحت فشار انجام مي‌شود و به اين ترتيب مدت زمان پخت غذا كاهش خواهد يافت.

نخستين زودپز سال 1679 ميلادي ساخته شد كه براساس نام مخترع فرانسوي آن، دنيس پاپين، اين زودپز را پاپين نامگذاري كرده بودند. اين فيزيكدان فرانسوي علاوه بر اختراع زودپز، مدل اوليه‌اي را براي طراحي و ساخت سيلندرها و پيستون‌هاي ماشين بخار ارائه كرد كه اگرچه به اجرا درنيامد، اما بسياري از محققان ديگر توانستند تغييراتي را در طراحي آن به وجود آورند كه در نتيجه به اختراع ماشين بخار و ايجاد يك انقلاب صنعتي عظيم در اين عرصه منتهي شد. پاپين پس از همكاري با فيزيكدان هلندي كريستين هايكنز براي انجام آزمايشاتي درباره پمپ هوا سال 1675 ميلادي راهي لندن شد تا همكاري جديدي را با رابرت بويل، از فيزيكدانان انگليسي آغاز كند و پس از مدت زمان كوتاهي سال 1679 ميلادي موفق به اختراع زودپز شد.

بدنه ديگ زودپز از فولاد ضدزنگ يا آلياژي از جنس آلومينيوم ساخته مي‌شود. همان طور كه مي‌دانيد هر مايعي پس از رسيدن به يك دماي خاص شروع به جوشيدن مي‌كند كه از آن به عنوان دماي جوش مايعات نام برده مي‌شود. دماي جوش آب 100 درجه سانتي‌گراد است. با افزايش فشار دماي جوش مايعات افزايش و با كاهش فشار اين دما كاهش مي‌يابد. وقتي غذا را همراه با مقداري آب داخل زودپز مي‌ريزيم و در آن را مي‌بنديم، آب به جوش آمده و بخار مي‌شود. با افزايش ميزان بخار آب در زودپز فشار داخل ظرف هم افزايش يافته و به اين ترتيب نقطه جوش آب بالا مي‌رود. وقتي مواد غذايي در دماي بالاتري قرار مي‌گيرند سرعت پخت آنها افزايش يافته و به اين ترتيب غذا در مدت زمان كوتاه‌تري آماده خواهد شد.

در زودپز، بخار بسيار داغي ايجاد مي‌شود كه موجب مي‌شود دماي درون ظرف به 300 درجه سانتي‌گراد افزايش يابد. اين در حالي است كه در ديگ‌هاي معمولي كه در پخت غذا از آنها استفاده مي‌شود هيچ‌گاه دماي هوا تا اين اندازه افزايش نخواهد يافت. به اين ترتيب در زودپز بدون اين كه ويتامين‌ها و مواد معدني موجود در يك ماده غذايي از بين برود سرعت پخت آن ماده غذايي افزايش مي‌يابد.

استفاده از زودپز در مناطقي كه در ارتفاعات قرار گرفته‌اند بسيار موثر است. از آنجايي كه در مناطق مرتفع به علت كاهش فشار جوي آب در دماي پايين‌تري به جوش مي‌آيد استفاده از زودپز مي‌تواند اين محدوديت را از ميان بردارد. اگرچه زودپز در سال 1679 ميلادي اختراع شد، اما نخستين زودپزهاي آلومينيومي در سال 1915 ميلادي ساخته شدند و پس از آن در سال 1937 ميلادي نخستين زودپز كوچكي كه قابليت استفاده در آشپزخانه‌هاي خانگي را داشت توسط آلفرد فيشلر طراحي و ساخته شد كه مورد استقبال بسياري از خانم‌ها در سراسر دنيا قرار گرفت.

مريم وكيلي

ادامه مطلب
جمعه 25 تیر 1389  - 9:03 PM
به هر يك از مقالات مرتبط با تناسب اندام نگاه مي‌كنيم، مي‌بينيم كه فقط از كاهش وزن سخن مي‌گويند، انگار كه تناسب اندام فقط و فقط يعني كاهش وزن، در صورتي كه افراد لاغر از كمي وزن خود مي‌نالند و كمتر كسي اين روزها به افزايش وزن در لاغرها توجه مي‌كند، از اين‌رو با اجازه همه چاق‌ها امروز مي‌خواهيم قدري به مشكل لاغرها بپردازيم و اين كه چگونه وزن خود را افزايش دهند، البته به صورت كاملا اصولي و علمي.

ابتدا براي اين كه مطمئن شويد كاهش وزن داريد يا خير، اصل اول اين است كه شما بدانيد واقعا لاغر هستيد يا گمان مي‌كنيد كه لاغريد؟ براي دانستن اين موضوع ابتدا بايد وزن خود را اندازه‌گيري كنيد و سپس آن را بر مجذور قد خود به سانتي‌متر تقسيم كنيد، عدد به دست آمده اگر از 5‌/‌18 كمتر باشد، بدانيد كه شما قطعا لاغر هستيد و بايد به فكر افزايش وزن باشيد.

چند راهكار عملي براي افزايش وزن

ـ تعداد ميان وعده‌هاي غذايي را افزايش دهيد. ميان وعده‌ها عموما از مواد غذايي پركالري و كم‌حجم است كه اشتهاي شما را براي وعده‌هاي اصلي سركوب نكند. مغز بادام، مغز پسته، گردو، دسرهاي كرم كارامل، ژله‌هاي شيرين، مرباجات، كشمش، توت خشك و ميوه‌هاي خشك از جمله نمونه‌هاي خوب هستند.

ـ از نوشيدني‌هاي پركالري همچون شيرموز با عسل و شكر زياد در روز چندين وعده استفاده كنيد.

ـ برخلاف تصور عامه از پروتئين‌هاي گياهي، بخار خاصي بلند نمي‌شود و تنها پروتئين‌هاي حيواني مي‌‌توانند شما را چاق كنند. گوشت گوساله و گوشت گوسفند البته از نوع پرچرب، سينه مرغ و گوشت فيله ماهي بهترين نمونه‌هاي حيواني هستند.

ـ جوانه‌ها هم به دليل مغذي بودن از اهميت زيادي برخوردارند. جوانه گندم، جوانه ماش و انواع سبوس‌ها و سبوس گندم بهترين نمونه‌ها هستند.

ـ‌ مصرف يك وعده پاستا در روز الزامي است. استفاده از سس‌هاي سفيد پرچرب، براي مزه‌دار و مغذي كردن گوشت مرغ، قارچ و گوشت قرمز از بهترين نمونه‌هاست.

ـ حداقل روزانه يك تا 2 عدد تخم‌مرغ كامل و 4 تا 5 عدد سفيده تخم‌‌مرغ را در رژيم‌هاي صبحانه خود قرار دهيد.

ـ لبنيات پرچرب روزانه به اندازه 2 تا 3 واحد حتما در سبد روزانه خود داشته باشيد.

ـ‌ حبوبات از بهترين نمونه‌هاي پروتئين محسوب مي‌شوند. نخود آب‌پز، لوبيا چيتي و عدس از بهترين نمونه‌هايي است كه روزانه بايد حداقل 2 تا 3 واحد از آنها را در سبد غذايي خود قرار دهيد.

دكتر كيوان رضواني

ادامه مطلب
جمعه 25 تیر 1389  - 9:02 PM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 77

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 6041780
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی