مردم مسلمان تاجيكستان نيز مانند مسلمانان ساير كشورهاي جهان، با گرفتن روزه و تلاوت قرآن كريم اين ماه را به شايستگي گرامي ميدارند.
بر اساس نظر شواري علماي مركز اسلامي تاجيكستان كه تنها نهاد مرجع امور ديني و صدور فتاواي شرعي در جامعه بيش از هفت ميليون نفري تاجيكستان با بيش از 95 درصد جمعيت مسلمان است، ماه مبارك رمضان از روز چهارشنبه هفته گذشته آغاز شده و در تمامي مساجد و نمازخانههاي رسمي اين كشور هر شب نماز تراويح با حضور جمع قابل توجهي از مردم برگزار ميشود.
مسلمانان تاجيكستان علاوه بر روزهداري در اين ماه، به طور ويژه به تلاوت قران و انجام ساير اعمال عبادي مي پردازند.
كمك و احسان به فقرا و خانوادههاي كمبضاعت يكي ديگر از اعمال نيك در اين ماه است كه عده كثيري از مردم و همچنين برخي از نهادهاي دولتي در حد توان خود به آن مي پردازند.
برگزاري مراسم افطار، اهداي مواد غذايي و لباس به اشخاص نيازمند و خانوادههاي بي سرپرست، نيز در اين ماه مبارك در تاجيكستان از رونق خاصي برخوردار مي شود.
ماه رمضان امسال در روزهايي واقع شده است كه منطقه آسياي مركزي از جمله تاجيكستان دماي هوا به طور قابل توجهي افزايش يافته و برخي از مردم مي گويند روزه گرفتن در اين هواي بسيار گرم برايشان تاحدودي مشكل افرين است، اما به اين وظيفه ديني خود عمل خواهند كرد.
اما حاجي "اسماعيل پيرمحمدزاده " عضو شوراي علما و از روحانيون سرشناس تاجيكستان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري فارس در اين باره تصريح كرد: خداوند به پرهيزكاران و روزهداران نيرو و توان تازهاي براي رفع هر نوع مشكل اعطا ميكند كه موجب تقويت جسم، روح و روان انسان شده و روزه گرفتن در هر شرايطي را براي مومنان مهيا مي كند.
وي افزود: روزهداري براي مسلمانان در ماه مبارك رمضان در دومين سال هجرت پيامبر اسلام (س) واجب شده و در طول تاريخ نيز نه تنها هيچ عارضه جانبي براي مسلمانان نداشته، بلكه باعث تقويت روح و جسم آنان شده است.
به گفته وي خداوند به افرادي كه نيت ميكنند تا روزه بگيرند، توفيق بيشتري ميدهد تا راحتتر بر مشكلات كه از ابتداييترين آنها تحمل در برابر گرسنگي و تشنگي است، غلبه كنند.
پيرمحمدزاده با اشاره به تاثير بهداشتي و درماني روزه در ماه مبارك رمضان گفت: ما كاملاً مطمئن هستيم كه خداوند احكام شريعت خود را آنچنان تنظيم كرده كه به بندگانش هيچ زياني وارد نشود.
وي با اشاره به احكام و مسائل اين ماه كه از سوي جامعه مسلمانان تاجيكستان نيز مراعات ميشود تصريح كرد: افراد بيمار و يا كساني كه در مسافرت هستند از گرفتن روزه معاف شدهاند ولي بايد قضاي آن را پس از ماه مبارك بجا آورند.
وي در پاسخ به افرادي كه از گرماي هوا شكوه ميكنند، گفت: روزه به نوبه خود يك حكمت است و روزهداري تنها خودداري از خوردن و آشاميدن نيست، به اين دليل وقتي كه ما در گرما و يا سرما روزه ميگيريم، به ياد آتش دوزخ ميافتيم و اين ياد آوري را با قلب و جان خود حس ميكنيم و زماني كه قيامت بپا مي شود، به غير رحمت الهي كمك ديگري نيست كه ما را ياري كند و روزهداري ما را براي ان روز هولناك آماده ميكند.
اين روحاني سرشناس تاجيك گفت: مردم مسلمان تاجيكستان بر اين باورند كه ماه رمضان دوره امتحان است و هر كسي كه فرايض آن را درست و كامل انجام دهد، در اين امتحان الهي سربلند خواهد بود و به اين سبب است كه اكثر مردم اعم از كوچك و بزرگ و پير و جوان روزه ميگيرند و همچنين شبها براي خواندن نماز تراويح به مساجد ميروند.
همچنين در اين ماه در بيش از 300 مسجد رسمي تاجيكستان ختم قرآن مجيد انجام ميشود.
در تاجيكستان با فرارسيدن ماه مبارك رمضان چهره زندگي تغييرات قابل توجهي ميكند و مردم با شركت در مراسم مختلف عبادي و اجتماعي اين ماه را گرامي ميدارند.
امسال ماه رمضان با فصل برداشت محصولات كشاورزي مصادف شده و همين امر سبب افزايش مصرف اين محصولات و در نتيجه افزايش قيمت برخي از مايحتاج مردم شده است.
دولت تاجيكستان يك هفته قبل از آغاز ماه رمضان براي تنظيم بازار، قيمت مواد غذايي مورد نياز مردم از جمله نان، گوشت، شكر و فراوردههاي كشاورزي را مشخص و اعلام كرد.
بر اساس دستور رئيس جمهور در بازارهاي مركزي شهر و نواحي هر هفته نمايشگاه و فروشگاههاي مواد غذايي برگزار مي شود كه محصولات غذايي را با قيمت پايين تري به مردم عرضه ميكنند.
همچنين در اين ماه مردم همسايگان خود را براي افطار دعوت ميكنند و مراسم افطار با خواندن آياتي از قرآن پايان مييابد.
بلند شدن صداي اذان از مساجد در شهر و روستاها از جلوهاي ماه رمضان در تاجيكستان است.
مردم تاجيك نيز مانند ساير مردم منطقه در تزيين سفره افطار و سحر از خود سليقه زيادي به خرج مي دهند و كدبانوهاي خانوادهها سفرههاي افطاري كه پس از نماز گسترده ميشود با انواع غذاهاي سنتي از جمله "آش پلو "، "شوربا "، "قروتآب "، "شكرآب "، "سمبوسه "و "منتو " تزيين ميكنند.
هنگام سحر نيز غذاهاي ويژهاي در سفره قرار مي گيرد كه تاجيكها به آنها "دسترخان " مي گويند كه "شيرچاي "، "نشالا " و "شيربرنج " از ان جمله هستند.
ماه مبارك رمضان در ميان مسلمانان تاجيكستان با برگزاري با شكوه نماز عيد فطر پايان مييابد كه بسيار خاطره انگيز و به ياد ماندني است.