گروهي از محققان موفق به استفاده از نانولولههاي كربني در حرارت درماني سرطان شدند.

اين گروه تحقيقاتي در بررسيهاي آزمايشگاهي خود نشان دادهاند كه ميتوانند با استفاده از يك روبشگر MRI، از اين نانوذرات درون بافتهاي زنده تصويربرداري كرده و رسيدن آنها به تومور و از بين بردن تومور را تماشا كنند.
با وجودي كه اين كار بيشتر شبيه داستانهاي علمي-تخيلي است، اما كاملاً كاربردي و عملي است. اين كار بر يكي از روشهاي درمان سرطان به نام حرارتدرماني القاشده توسط ليزر (LITT) استوار است كه از نور ليزر براي گرم كردن و از بين بردن تومورها بهره ميبرد. LITT بر اين واقعيت استوار است كه برخي ذرات همچون نانولولههاي كربني چندديواره ميتوانند انرژي ليزر را جذب كرده و آن را به گرما تبديل كنند. اگر اين نانوذرات درون تومور گرم شوند، تومور را سوزانده و از بين ميبرند.
با اين حال مشكل LITT اين است كه با وجودي كه امكان مشاهده تومور در روبشهاي پزشكي وجود دارد، نانوذرات در اين روبشها ديده نميشوند. اگر نانوذرات را درون بدن بيمار تزريق نماييم، امكان ردگيري آنها وجود ندارد و اين امر ميتواند براي بيمار خطرناك باشد. زيرا اگر اين ذرات درون بافتهاي سالم تجمع نمايند، گرم كردن آنها ميتواند به از بين رفتن اين بافتها بيانجامد.
محققان دانشگاه Wake Forest براي اولين بار نشان دادهاند كه ميتوان نانوذراتِ قابل مشاهده در MRI توليد كرده و به اين ترتيب تصويربرداري و گرم كردن تومور را به طور همزمان انجام داد. با پُر كردن نانولولههاي كربني چندديواره با آهن ميتوان آنها را با روبشگر MRI مشاهده كرد. آنها با استفاده از بافتهاي حاوي تومور موش نشان دادند كه اين نانولولههاي حاوي آهن ميتوانند با بهرهگيري از تابش ليزر تومورها را از بين ببرند.
ژوآن فنگ دينگ، يكي از پژوهشگران اين كار گفت: يافتن محل دقيق نانوذرات در بدن انسان براي درمان بسيار مهم است. ديدن اينكه تومورهاي نشاندار شده با نانولولهها بعد از درمان كوچكتر شدهاند، بسيار هيجانانگيز است.
اگر ثابت شود كه اين روش مفيد است، شايد روزي به درمان بيماران سرطاني كمك كند، اما قبل از آن بايد كارايي اين روش در بررسيهاي باليني به اثبات برسد.
نتايج اين تحقيق در پنجاه و دومين همايش سالانه American Association of Physicists in Medicine در فيلادلفيا ارائه شده است.