به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

امكانات و تسهيلات مدرني كه هر روز با شكل و شمايل و قابليت‌هاي بيشتر به بازار مي‌آيند، باعث شده نظافت منزل ديگر آن كار پرزحمت و خسته‌كننده هميشگي نباشد. مصداق بارز ضرب‌المثل نو كه اومد به بازار كهنه مي‌شه دل‌آزار، ديگر بايد قاب دستمال‌ها و گردگيرهاي بوگرفته و برس‌هاي كهنه را دور انداخت و جاروبرقي عتيقه مادر را سر كوچه گذاشت. حتي با حضور برخي از اين لوازم مدرن و فناورانه مي‌توان پاها را روي هم انداخت و به تماشاي كار كردن آنها نشست كه چطور با سرعت و بدون خستگي و شكايت از كمردرد به نظافت خانه مشغولند.

با توجه به كمبود وقت و گرفتاري‌هاي ريز و درشت مربوط به سر و سامان دادن اوضاع آخر سال كه سنگ بزرگي جلوي دست و پاي خانه‌دارها مي‌گذارد، نيروي كمكي و انجام سريع و درست و حسابي كارهاي نظافتي، بيش از پيش گره‌گشاي خانم يا آقاي منزل مي‌شود و اينجاست كه ردپاي ادوات و وسايل فناورانه جمع و جور مختلف و چه‌بسا روبات‌هاي خدمتكار و گوش به فرمان را مي‌توان در نقاط مختلف منزل مشاهده كرد كه سعي دارند هنر تميزكاري و نظافت خود را به نمايش بگذارند. خانه‌هاي ما با ابتكار عمل اين قبيل لوازم مدرن رنگ و بوي تازگي، درخشندگي و تميزي بي‌لك و نقصي به خود مي‌گيرند. با اين مقدمه و مناسبتي كه ايام پيش رو با خانه‌تكاني آخر سال دارد، ذكر تعدادي از اين نظافتچي‌هاي مدرن و كارساز خالي از لطف نخواهد بود.

بشور و بساب واقعي

اسكوبا محصول ديگري از شركت iRobot است كه پاي رومبا را به دنياي نظافت باز كرد. اسكوبا يك نظافتچي الكترونيكي براي شستشو، برس‌كشي، جاروكشي و خلاصه تميزكاري سطوح سفت و مفروش است كه ضمنا از عهده خشكشويي كف اتاق‌ها نيز برمي‌آيد. هر جايي كه گردگيري و پاك كردن لازم دارد مي‌توان از اسكوبا استفاده كرد. اين نظافتچي همه كاره را براي كار در فضايي معين هم مي‌شود برنامه‌ريزي كرد. با وجود بهاي تك‌فروشي حدود 400 ـ 350 دلاري، به نظر نمي‌رسد آن طور كه رومبا هواخواه پيدا كرده بتواند در دل مصرف‌كننده خانگي جا باز كند. البته بايد منتظر ماند و نتيجه كار را ديد.

روباتي كه به لكه‌هاي فرش و مبلمان رحم نمي‌كند

نظافتچي ديگري كه مختصر شباهتي به رومبا و اسكوبا دارد، ولي خودش نمي‌تواند جابه‌جا شود، روبات لكه‌گيري به نام SpotBot است كه مي‌توان آن را روي لكه كثيف فرش گذاشت و از اينجا به بعد خودش كار برس‌كشي و تميزكاري را تا پاك كردن لكه و بدون حضور شما ادامه خواهد داد. اسپاتي هرچند كارش را خوب بلد است، ولي خودش اشتياقي به يافتن و پاك كردن لكه‌هاي ديگر نشان نمي‌دهد و خودتان مجبوريد جايش را عوض كنيد. براي بچه‌دارها يا كساني كه حيوانات خانگي دارند، توانايي اسپاتي براي تميزكاري لكه‌هاي آبميوه و غذاي بچه‌ها گرفته تا خرابكاري‌هاي احتمالي اطفال و حيوانات خانگي، نعمت پرفايده‌اي از دنياي فناوري و روبات‌ها به حساب مي‌آيد. اين لكه‌پاك‌كن 125 دلاري به راحتي قابل حمل و نقل است و از قرار معلوم كساني كه با كثيف‌كاري وروجك‌ها و حيوانات خانگي مشكل دارند، از خريدش راضي به نظر مي‌رسند.

دوش‌هاي بهداشتي با دوش‌پاك‌كن خودكار

حتما شما هم شنيده‌ايد كه يكي از آلوده‌ترين و پرجرم‌ترين جاهايي كه مي‌شود سراغش را گرفت همين سر دوش‌هاي حمام منزل هستند. يعني كثيف‌ترين نقطه در مكاني كه قرار است تميزي و پاكيزگي را به ارمغان بياورد، اما ديگر دوران آلودگي و جرم گرفتگي سردوش‌هاي خانه شما به لطف يك وسيله فناورانه جالب و جمع و جور به پايان رسيده است. اين دوش‌پاك‌كن خودكار دو حالت افشانه براي جرمگيري و پاكسازي دارد، به طوري كه افشانه تكي براي پاك كردن روزانه سردوش و افشانه مضاعف با دوز 2 برابر براي جرم‌ها و رسوبات درشت و سنگين‌تر عمل مي‌كند. در واقع حالت افشانه مضاعف در همه جا نفوذ كرده و باعث تميز شدن كل دوش مي‌شود. با استفاده از اين نظافتچي خودكار مي‌شود از شر بوهاي نامطبوعي كه دوش حمام به خود مي‌گيرد خلاص شد. اين دوش‌پاك‌كن اتومات روي تمام سردوش‌هاي استاندارد جفت و جور مي‌شود و يك بطري يدكي (پرشونده) يك ليتري نيز به همراهش وجود دارد. ضمن اين كه به 4 عدد باتري قلمي آلكالايني سايز AAاحتياج است و قيمت واقعا مناسبي حدود 20 دلار دارد.

استخر تمیز کن روباتیک

برای کسانی که استخر و جکوزی و حوض‌های بازی در خانه دارند، نباید نگران کار همیشگی و خسته‌کننده نظافت و تمیزکاری فضاهای آبی منزل‌شان باشند؛ چون که روبات استخر پاک‌کن شرکت Aqua Products با قیمتی بین 500 تا 1000 دلار برای انجام وظیفه حاضر است.

برخی از این لوازم پاک‌کننده و نظافتی مدرن بویژه برای تازه‌عروس و دامادها، والدین عزیز، سالخوردگان و خلاصه کلام برای هر کسی که واقعا لازم است چند دقیقه‌ای از کار همیشگی و خسته‌کننده نظافت منزلش کاسته شده و چند دقیقه‌ای بیشتر به استراحت و فراغت بپردازد، هدیه و پیشکشی درست و حسابی خواهد بود. حالا که صحبت از سرگرمی و فراغت شد، لم دادن و تماشای کار کردن این قبیل نظافتچی‌های مدرن، هم سرگرمی است و هم حال آدم را جا می‌آورد.

ستاره روبات‌هاي نظافتچي

يكي از پرفروش‌ترين روبات‌هاي تاريخ، از قضا خدمتكاري بد قيافه از كار درآمد كه كارش گشت‌زدن در كف اتاق و جارو كردن گرد و خاك و پرز و كرك از زير تخت و كاناپه‌ها با كمك فناوري مادون قرمز است. صحبت از رومباي نظافتچي يا همان روبات جاروكش معروف است. رومبا در حقيقت محصول ناب برخورد جادوي روباتيك با نيازهاي عملي ماست. رومبا سرگذشت جالبي دارد، چون از دل يك طرح كنار گذاشته شده براي نوعي روبات پاكسازي صنعتي سايز بزرگ جان دوباره گرفت. كساني كه به وجود رومبا در منزلشان مي‌بالند، حق دارند زيرا براي اين روبات جاروكش نيم وجبي خانگي از مدل واقعا توانمند هوش مصنوعي به كار رفته در روبات‌هاي استراق سمع و جاسوسي استفاده شده است. وقتي كار نظافت را تمام مي‌كند، راه برگشتن به جايگاه شارژش را پيش مي‌گيرد.

شیرهای تماسی برای مشکل‌پسندان

در میان لوازم بهداشتی و شیرآلات منزل هم می‌شود وسیله مدرنی مجهز به فناوری تماسی پیدا کرد که نظافت و تمیزی هر چه بیشتر شیرآلات آشپزخانه و سرویس‌های بهداشتی را برای مشکل‌پسندان فراهم می‌کند. این شیر مدرن با اشاره‌ای به هر جایی از دسته و لوله‌اش باز شده و با اشاره‌ای دیگر جریان آب قطع می‌شود. دیگر لازم نیست با دست‌های چرب و چیلی حین غذا درست کردن به شیر آب دست بزنید یا بچه‌های بازیگوش با دست آلوده و گلی‌شان شیر آشپزخانه را کثیف کنند. البته قیمت 416 دلاری‌اش را هم باید در نظر بگیرید.

کفشوی روباتیک

برای خانه‌هایی با طراحی و تزئینات مدرن و علاقه‌مندان لوازم خانگی متفاوت و به اصطلاح عصر فضایی، کفشور و نظافتچی Mint از شرکت Evolution Robotics یکی از آن لوازم فناورانه‌ای است که کار نظافت کف اتاق‌ها را راحت می‌کند. مشمع یا روکش پارچه‌ای خشک و تر کفشور آن که از تار و پودهای مصنوعی بسیار ظریفی ساخته شده‌اند قادر است در عرض چند دقیقه کف اتاق شما را کاملا تمیز کند. برای این منظور البته باید 199 دلار بپردازید.

 

جادوگر تمیزکار آشپزخانه

یک وسیله تمیزکاری همه‌فن‌حریف فناورانه از شرکت معروف لوازم صنعتی و خانگی Black&Decker که از غذای چسبیده به دیگ و قابلمه و اجاق گاز گرفته تا لکه‌های روغن و جرم‌های ماسیده روی هود و سایر لوازم آشپزخانه، همه را بدون هیچ تقلا و زحمتی پاک و برطرف می‌کند؛ ضمن این که زیر آب هم می‌تواند کار کند. این تمیزکار همه کاره از 4 عدد باتری قلمی سایز AA توان می‌گیرد و 2 عدد تنظیف بالشتکی مخصوص کارهای سنگین و همچنین یک برس موی زبر برای برداشتن و زدودن لکه‌ها به همراه خود دارد. اگر بخواهید بدون زحمت آشپزخانه بدون لکه و درخشانی داشته باشید باید 40 دلار ناقابل بپردازید.

پاک‌کننده هوا با اصول بهداشتی

اگر نگران ناسالم بودن هوای زندگی یا همان هوای تنفسی محیط خانه‌تان هستید و مایلید از هوایی طبق اصول بهداشتی و تا حد امکان عاری از انواع و اقسام میکروارگانیسم‌ها برخوردار باشید، پاک‌کننده هوای ماورای بنفش شرکت Germ Guardian همان وسیله فناورانه‌ای است که هوای خانه شما را از وجود میکروب‌ها و باکتری‌ها تمیز و بهداشتی می‌کند. این پالاینده هوا می‌تواند به وسیله نور ماورای بنفش خود بوهای نامطبوع را برطرف ساخته و هوای نظیف و پاکی را با کشتن میکروب‌ها مجددا تولید کند. این وسیله پاکسازی‌کننده هوا با قیمت 40 دلاری‌اش گزینه مناسبی بویژه برای اتاق خواب‌ها و سرویس‌های حمام به حساب می‌آید.

   

ادامه مطلب
شنبه 19 فروردین 1391  - 7:44 AM

هوش يكي از ويژگي​هاي مهم انساني است و از اين‌رو محققان و دانشمندان بسياري به اين بعد شگفت انسان پرداخته‌اند و در پي ارتقاي اين توانايي بشر بوده‌اند. اگر به اطراف‌‌مان نگاه كنيم متوجه مي‌شويم هيچ مادري نيست كه به دنبال باهوش‌تر شدن فرزندش نباشد. همه كارفرماها به دنبال افراد باهوش و خلاق مي‌گردند و افرادي در ورود به دانشگاه و موقعيت‌هاي بالاتر شغلي موفق‌ترند كه از هوش بالاتري برخوردار باشند. از اين‌رو براي ارتقاي هوش انسان‌ها تلاش‌هاي فراواني صورت گرفته و هزينه‌هاي گزافي در اين راه خرج شده است. حال براي ارتقاي هوشي كه اينچنين در زندگي ما موثر است چه كاري مي‌توان انجام داد؟

با اين كه وقتي در مورد هوش صحبت مي‌كنيم همه مي‌دانيم منظور از اين واژه چيست، جالب است بدانيد تعاريف بسيار متنوعي از اين واژه وجود دارد كه البته هيچ يك مورد قبول همه صاحبنظران واقع نشده است. چراكه هوش يك مفهوم ذهني و انتزاعي است و نمي‌توان تعريفي كلي در مورد آن ارائه داد، بلكه فقط مي‌توان ويژگي‌هاي آن را برشمرد.

هوش جنبه‌ها و انواع مختلفي دارد. برخي دانشمندان هوش را توانايي خوب داوري، استدلال و درك كردن و نيز استعداد فكري فرد براي تطابق با محيط مي‌دانند. كسي كه توانايي يادگيري بالاتر، تطابق بيشتر و تفكر انتزاعي (استدلال كلامي و رياضي) بهتري داشته باشد، مسلما از توانايي ذهني و هوش بالاتري برخوردار است.

يكي از ابعاد مهم هوش، مهارت انجام عمليات رياضي با سرعت بالا و به صورت صحيح است. اين بعد يك عامل عددي است و مي‌توان تا حدودي از روي آن ميزان هوش فرد را سنجيد. افراد باهوش معمولا توانايي بالايي براي انجام عمليات رياضي آن هم به طور صحيح دارند.

جنبه مهم ديگري از هوش، مهارت كلامي است. اين مساله را مي‌توان با استفاده از آزمون‌هاي درك كلامي سنجيد. بيشتر تفاوت‌هاي افراد ناشي از ميزان توانايي‌هاي شناختي و قدرت‌پردازش ذهني اطلاعات است. شيوه‌هاي پردازش افراد متفاوت است، براي مثال كساني كه از مهارت كلامي بهتري برخوردارند نسبت به ديگران توانايي بالاتري در پردازش‌ داده‌هاي حافظه خود دارند. اين افراد داده‌ها را در ذهن خود بهتر دسته‌بندي مي‌كنند و در نتيجه براي يادآوري و استفاده مجدد از اين داده‌ها با سرعت و كيفيت بهتري عمل مي‌كنند. بعلاوه اين افراد روان‌تر صحبت مي‌كنند، چرا كه از مهارت به كارگيري سريع كلمات نيز برخوردارند.

همچنين توانايي درك فضايي و تصور اشيا در يك فضاي تخيلي در افرادي كه هوش بالاتري دارند، بيشتر است. اين افراد خيلي خوب مي‌توانند آنچه را مي‌شنوند يا مي‌خوانند در يك فضاي ذهني تجسم كنند و از اين طريق به درك بهتري دست يابند.

درك و استدلال خوب جزء ديگري از هوش محسوب مي‌شود. فردي كه از مهارت بالايي در استدلال و تفكر استقرايي و قياسي برخوردار است، مسلما از هوش بالايي بهره‌مند است. (استقرا به اين معناست كه از كنار هم قرار دادن داده‌هاي جزئي به يك مساله كلي پي ببريم.)

حافظه از جمله توانايي‌هاي ذهني است كه مي‌تواند بيانگر ميزان هوش فرد نيز باشد. حافظه بيانگر توانايي ذهن در به ياد سپردن و يادآوري سريع مطالب است و هر چه حافظه فرد قوي‌تر باشد، توانايي ذهن و به دنبال آن هوش فرد بالاتر خواهد بود.

بهره هوشي يا همان IQ معياري است كه امروزه بيشتر براي محاسبه هوش افراد به كار مي‌رود. اين مقياس از تقسيم سن تقويمي بر سن عقلي ضرب در 100 به دست مي‌آيد. منظور از سن تقويمي، سن شناسنامه‌اي يا حقيقي فرد است و سن عقلي نيز سني است كه با آزمون‌هاي مختلف قابل شناسايي است. هر چه ميزان بهره هوشي فرد بالاتر باشد به اين معني است كه فرد نسبت به هم سن و سالان خود از هوش بالاتري برخوردار است.

عوامل موثر بر هوش

به طور كلي بايد گفت برخي محققان به اين نتيجه رسيده‌اند كه هر چند هوش عموما جنبه ارثي دارد و تجربيات محيطي ممكن است نقش كمتري در گسترش اين توانايي ايفا كند، اما رشد واقعي هوش به چيزي فراتر از وراثت نياز دارد. آنچه اغلب متخصصان امروزه بر آن توافق دارند، اين است كه محيط نيز مي‌تواند نقش مهمي در رشد هوشي فرد ايفا كند. پس غني‌سازي محيط كودكان بخوبي مي‌‌تواند هوش آنها را افزايش دهد.

به طور كلي بايد گفت 2 عامل مهم محيطي در ارتقاي توانايي هوشي افراد، تغذيه فرد و نيز آموزش موثر است. تغذيه در تمام مراحل رشد انسان بر قابليت‌هاي ذهني تاثيرگذار است. كودكاني كه در نوزادي با شير مادر تغذيه شده‌اند، نسبت به افرادي كه با شير خشك يا انواع ديگر شير تغذيه شده‌اند، از توانايي‌هاي ذهني بالاتري برخوردارند. اين تفاوت با افزايش مدت شيردهي مادر رابطه مستقيم دارد. كودكاني كه حداقل 9 ماه با شير مادر تغذيه مي‌شوند، نسبت به كودكاني كه يك ماه و كمتر تغذيه با شير مادر داشته‌اند، به صورت مشخصي هوش بيشتري داشته و از قابليت‌هاي بيشتر ذهني برخوردارند.

هر‌چند هوش عموما جنبه ارثي دارد و تجربيات محيطي ممكن است نقش كمتري در گسترش اين توانايي ايفا كند، اما رشد واقعي هوش به چيزي فراتر از وراثت نياز دارد

تاثير تغذيه بر هوش چنان است كه بر اساس تحقيقات صورت گرفته، اگر كودكاني را كه از لحاظ تغذيه از وضعيت خوبي برخوردار نيستند تحت رژيم غذايي مطلوب قرار دهيم، پس از مدتي بهره هوشي آنان افزايش مي‌يابد و اين تاثير به مرور زمان بيشتر نيز مي‌شود. يعني اگر تغذيه مناسب اين كودكان مدت بيشتري ادامه يابد مي‌توان انتظار داشت به ميزان بيشتري به هوش بالاتر دست يابند.

ديدگاهي كه بين افراد مختلف ديده مي‌شود، اين است كه جنسيت كودكان بر ميزان هوش آنها اثرگذار است، در حالي كه به طور كلي بين دو جنس از نظر هوشي تفاوت چنداني وجود ندارد. البته اين به اين معنا نيست كه دو جنس هيچ تفاوتي با هم ندارند، بلكه برخي توانايي‌هاي ذهني در دختران و برخي در پسران بيشتر است.
براي مثال دختران بيشتر از نظر خواندن، رواني كلامي، فهميدن، چالاكي انگشتان دست و برخي مهارت‌هاي ديگر بهتر هستند. از طرف ديگر توانايي ديداري فضايي،‌ استدلال رياضي، استعداد فني و سرعت هماهنگي حركات عضلاني در پسران قوي‌تر است.

البته به نظر مي‌رسد اين تفاوت‌ها بيشتر از روش تربيت متفاوت دختران و پسران و نيز عوامل فرهنگي ناشي مي‌شود تا عوامل ذاتي و وراثتي دو جنس. در برخي تحقيقات نشان داده شده است در پسراني كه در سنين مختلف و در حين رشد مورد بررسي قرار گرفته‌اند تا 6 سالگي براي پردازش اطلاعات فضايي و غيركلامي، برتري با نيمكره راست مغز است. در حالي كه در دختران، برتري نيمكره سمت راست مغز براي پردازش اطلاعات فضايي تا قبل از نوجواني قابل مشاهده نيست.

هورمون‌ها نيز در ميزان فعاليت مغزي اثر بسزايي دارند. براي مثال هورمون تيروئيد براي رشد مغز جنين و نوزاد بسيار ضروري است و اگر مادر يا خود نوزاد دچار كم‌كاري تيروئيد باشند، بايد بلافاصله درمان مربوط برايشان انجام شود. اين هورمون در افزايش عملكرد ذهني نوزاد نقش تعيين‌كننده‌اي دارد و در گذشته كه بيماري‌هاي تيروئيدي در كودكان بسرعت شناسايي نمي‌شد، بسياري از اين كودكان به مشكلاتي از قبيل عقب‌ماندگي ذهني دچار مي‌شدند. خوشبختانه در سال‌هاي اخير تمام كودكان در بدو تولد از نظر عملكرد تيروئيدي بررسي مي‌شوند و ديگر نگراني خاصي در اين زمينه وجود ندارد.

تحصيلات و مطالعه ازجمله عوامل محيطي موثر بر توانايي هوشي افراد هستند. همزمان با افزايش كلي سطح تحصيلات در تمام دنيا و به موازات اين افزايش، نمرات آزمون‌هاي هوشي نيز افزايش يافته است، به طوري كه اكثر افراد در اين آزمون‌ها نمرات متوسط كسب مي‌كنند و بهره هوشي متوسطي دارند، در صورتي كه در گذشته سطح هوشي اكثريت مردم در نقاط مختلف دنيا، كمتر از متوسط بود.

در تحقيقاتي كه روي كودكان ساكن جنوب آفريقا كه 4 سال از مدرسه رفتن و تحصيل بازمانده بودند، صورت گرفت مشخص شد به ازاي هر يك سال تفاوت در سطح كلاسي افراد 5 نمره بهره هوشي آنها كاهش يافته است. نكته جالب‌تر آن كه نمرات آزمون‌هاي هوش، در طول ماه‌هاي مدرسه رو به افزايش و در ماه‌هاي تعطيل رو به كاهش داشته است.

علاوه بر اين، كودكاني كه متناسب با روز تولد خود يك سال زودتر به مدرسه مي‌روند، نسبت به كودكاني كه ديرتر به مدرسه مي‌روند،‌ از هوش بالاتري برخوردارند. مهم‌تر از همه اين كه رشد هوشي افراد، نتيجه تعامل مستقيم توارث و محيط است و هوش فرد تا حد زيادي تابع اين تعامل است.

بايد توجه داشته باشيد با اين كه در عوامل محيطي تاكيد بيشتر بر تحصيلات بوده است ولي نقش فرهنگ مسلط بر جامعه، روابط خانوادگي، رسانه‌ها و ديگر عوامل محيطي را نبايد ناديده گرفت.

از طرفي ديگر ديده شده سطح اجتماعي افراد تا حد زيادي در هوش آنها موثر است. موقعيت اجتماعي و اقتصادي افراد، بسته به سطح شغلي و تحصيلي و درآمد پدر و مادر تعريف مي‌شود. تفاوت بين متوسط هوش كودكان در رابطه با سطح اقتصادي اجتماعي آنها مي‌تواند ناشي از تاثير مستقيم شرايط مطلوب خانوادگي و محيطي در جهت پرورش قابليت‌هاي ذهني كودكان باشد.

بعلاوه طبيعت و تربيت از ديگر عوامل موثر بر هوش افراد است. براي مثال از عوامل موثر بر هوش كودكان مي‌توان به جمعيت خانواده و ترتيب تولد فرزندان، انتظارات و نگرش والدين نسبت به فرزندان، محل سكونت،‌ فقر و فشارهاي اقتصادي،‌ روش‌هاي تربيتي متفاوتي كه از طرف والدين اعمال مي‌شوند، امكانات و فرصت‌هاي آموزشي اشاره كرد. در ميان عوامل موثر بر هوش، برخي موارد مثل ژنتيك و وراثت را نمي‌توان تغيير داد، ولي موارد محيطي بسياري وجود دارد كه مي‌توان در آنها تغيير ايجاد كرد و از اين طريق، هوش افراد را ارتقا بخشيد. يكي از اين عوامل محيطي، تغذيه است. يك نكته مهم كه به تمام مادران توصيه مي‌شود اين است كه براي كودكان خود تا حد امكان از شير خشك استفاده نكنند و به تغذيه كودك خود از همان ابتدا توجه كنند.

موسيقي، هوش را افزايش مي‌دهد

براساس برخي تحقيقات، آموختن موسيقي نيز مي‌تواند باعث افزايش قابليت‌هاي ذهني فرد شود. ديده شده است كودكاني كه به آموختن موسيقي مي‌پردازند، از بهره هوشي بيشتري نسبت به ديگر همسالان خود برخوردارند. بنابراين مي‌توانيد از اين راه براي تقويت هوش كودكان خود استفاده كنيد.

جالب است بدانيد بازي در فضاهاي باز همراه گروهي از همسالان باعث افزايش هوشمندي افراد مي‌شود؛ چراكه اين نوع بازي‌ها به روش‌هاي مختلف، مهارت‌هاي افراد را به كار مي‌گيرند و باعث تقويت آنها مي‌شوند. بازي‌هاي كامپيوتري نيز با تمام عوارضي كه دارند، مي‌توانند باعث افزايش قدرت خلاقيت و تفكر بهتر و مناسب‌تر افراد شوند. البته اين بازي‌ها در حد اندك و در زمان‌هاي كوتاه بايد انجام شود تا از عوارض ناشي از آنها بر چشم‌ها و ساكن بودن طولاني كودكان جلوگيري شود.

مطالعه، روشي بسيار خوب براي تقويت شناخت و مهارت‌هاي ديگر است. هر قدر ميزان مطالعه بيشتر باشد، قابليت‌هاي ذهني نيز افزايش مي‌يابد.

سعي كنيد كنجكاوي‌هاي كودكانتان را بشناسيد و به آنها بال و پر دهيد. با اين كار، كودكان با علاقه بيشتري به شناخت محيط مي‌پردازند و هوشيارتر مي‌شوند. هيچ گاه حس كنجكاوي كودكان را سركوب نكنيد. به جاي مقابله با اين حس كودكان بايد به ايجاد انگيزه در آنها بپردازيد و اعتماد به نفس كودكانتان را تقويت كنيد تا در آينده با توانايي بيشتري به شكوفايي دست يابند.

به خاطر داشته باشيد كه نبايد كودك خود را كوچك بشماريد، باور داشته باشيد ميزان آموزش‌هاي شما بر هوش كودكان موثر است. اين به اين معنا نيست كه انتظاراتتان را از كودك خود افزايش دهيد، بلكه بايد به كودك خود اعتماد كنيد، صبور باشيد و سعي كنيد به وي چطور فكر كردن را بياموزيد. با افزايش روابط اجتماعي كودك، مي‌توانيد اعتماد به نفس و هوشمندي كودكتان را بهبود ببخشيد. به او بياموزيد در جمع شعر بخواند يا با ديگران سخن بگويد، با اين شيوه مهارت‌هاي اجتماعي كودك افزايش مي‌يابد و به اين ترتيب مي‌تواند با جسارت بيشتري محيط خود را بشناسد و رشد كند.

فاطمه خداكرمي

 
 

ادامه مطلب
شنبه 19 فروردین 1391  - 7:42 AM

متخصصان در تلاشند روابط پنهان بين اختلالات رواني و بروز مشكلات مختلف عصبي را كشف كنند. در اين صورت مي‌توان بيماري‌هاي روان و اعصاب را مسبب بروز بسياري از مشكلات جسمي دانست.

از آنجا كه اختلالات رواني همچون افسردگي با آسيب مشهود در مغز و دستگاه عصبي انسان همراه نيست، از گذشته همواره اين گمان وجود داشت كه اختلالات و مشكلات رواني تنها از فرآيندهاي رواني منشأ مي‌گيرند و ربطي هم به پديده‌هاي عصبي ندارند. اما با پيشرفت تصويرنگاري عصبي، فعاليت غيرطبيعي مدارهاي عصبي در ساختمان مغز مشاهده و در بروز بسياري از اختلالات رواني مقصر شناخته شد.

تلاش براي پيدا كردن علل و منشأ بيماري‌ها هميشه توسط پزشكان مدنظر بوده است، ولي تاكنون هرگاه صحبت از بيماري‌هاي رواني مي‌شد، همواره تصور بر اين بود كه اين مشكلات ارتباطي به جسم بيمار نداشته و از اين‌رو درمان نيز بايد صرفا با شيوه‌هاي روان‌درماني صورت گيرد. اما امروزه رويكردهاي علمي مبتني بر زيست‌شناسي، دانش اعصاب و ژن‌شناسي نوين، جايگزين نظريات صرفا روان‌شناسانه شده و روش‌هاي جديدي براي درمان بيماري‌هاي رواني مطرح شده‌ است. به عنوان مثال روانپزشكان ارتباطات غيرطبيعي سلول‌هاي عصبي را (كه غالبا به جهش‌هاي ژنتيك نسبت داده مي‌شود) باعث و باني بيماري درخودماندگي (اوتيسم) مي‌دانند. اسكيزوفرني نيز نوعي اختلال در سير رشد طبيعي مغز تلقي مي‌شود. با اين حال هنوز بسياري از مردم و حتي پزشكان به آساني نمي‌پذيرند كه برخي بيماري‌هاي رواني همچون افسردگي، اختلالات وسواسي يا پيامدهاي حاصل از رويدادها و تجربيات دردناك در گذشته را نيز بايد نوعي اختلالات فيزيولوژيك مغز تلقي كرد. شايد دليل اين طرز تلقي آن است كه برخلاف مواردي چون بيماري پاركينسون يا رويدادهاي پس از وقوع سكته‌هاي مغزي كه آسيب‌هاي عصبي واضحي در دستگاه عصبي مركزي مشهود است، بيماري‌هاي رواني با هيچ مشكل مشخص و بارزي در مغز همراه نبوده و هنوز نمي‌توان علتي جسمي براي آنها يافت. اما بتازگي روش‌هاي نوين تصويربرداري از مغز امكان بررسي سطح فعاليت و ارتباطات بين نواحي معيني از مغز را فراهم كرده‌اند. حال آن كه به ظاهر هيچ مشكلي در سلول‌هاي عصبي (چه از نظر ظاهر و چه به لحاظ تعداد) مشهود نيست. به عبارت ديگر امروزه، تكنيك‌هاي پيشرفته و ابتكاري تصويربرداري از كاركرد دستگاه عصبي مركزي به عنوان جعبه سياه بدن پرده برداشته و به كمك آنها براي نخستين‌بار مي‌توان پي به وجود اشكال در ارتباطات و (در پاره‌اي موارد) ناهماهنگي‌هاي نواحي دوردست مغز برد. همين ارتباطات و هماهنگي‌هاست كه مانند مدارهاي الكتريكي عمل مي‌كند و موجب كاركرد طبيعي مغز مي‌شود. آخرين پژوهش‌ها نشان مي‌دهد احتمالا اختلال در كاركرد طبيعي همين مدارها سرآغاز بسياري از اختلالات رواني است. هنوز جزئيات اين مدارها مشخص نشده و نقشه كاملي از آنها نداريم؛ ولي چشم‌اندازي كه در برابر دانشمندان گشوده شده، اميد‌ به يافتن شيوه‌هاي موثرتر درمان اين گروه از بيماري‌ها را با خود به ارمغان آورده است.

مدار افسردگي، تغييردهنده خلق و خو

بيماراني كه از افسردگي رنج مي‌برند، سطح انرژي پاييني دارند و زمان واكنش و نيز تشكيل حافظه در آنها بسيار طولاني‌تر از افراد عادي است؛ گويي چيزي مانع از فعاليت طبيعي مغز آنها مي‌شود. با اين حال، برخي علائم شايع در اين دسته از بيماران مانند اضطراب و اختلالات خواب حاكي از آن است كه پاره‌اي از نواحي مغز بيش از اندازه در فعاليت هستند. تصويربرداري از نواحي از هم‌گسيخته مغز در افسردگي نشان مي‌دهد منشأ اختلال ناحيه بسيار كوچكي تحت عنوان ناحيه 25 است كه نقش نقطه اتصال بخش‌هاي گوناگون مغز را برعهده دارد. ناحيه 25 مستقيما به ساختمان‌هايي مانند آميگدال (كه نقش واسط را در ترس و اضطراب ايفا مي‌كند) و هيپوتالاموس (كه در پاسخ بدن به استرس دخالت دارد) متصل است. اين نواحي نيز به نوبه خود به مبادله علائم با هيپوكامپ (مركز پردازش حافظه) و اينسولا (محل پردازش دريافت‌هاي حسي و هيجانات) مي‌پردازند. محققان احتمال مي‌دهند وجود ناحيه‌اي كوچكتر از ناحيه 25 يكي از عوامل زمينه‌ساز ابتلا به افسردگي در افرادي است كه داراي ژن خاصي هستند كه از پردازش سروتونين معاونت مي‌كند، اختلال افسردگي بهترين نمونه پيشرفت سريعي است كه در درك زيست‌شناسي بيماري‌هاي رواني حاصل شده است. افسردگي (كه عنوان علمي و رسمي آن اختلال افسردگي ماژور است) در 16 درصد افراد بروز كرده و مي‌تواند موجب از دست دادن شغل، بروز اعتياد و خودكشي شود. از سوي ديگر، افسردگي شايع‌ترين بيماري در دنياي پيشرفته امروز و يكي از علل اصلي ناتواني حاصل از بيماري نزد افراد 15 تا 44 ساله به شمار مي‌رود. علائم اين بيماري عبارتند از احساس نوميدي، بي‌پناهي و برخي علائم جسمي مانند بي‌اشتهايي، اختلال خواب، يبوست و خستگي كه گاه با هيجان و تحريك‌پذيري همراه است. امروزه معلوم شده است افسردگي با اختلال ايمني و نابساماني‌هاي هورموني متعدد و نيز خطر بيشتر ابتلا به بيماري‌ قلبي ـ عروقي همراه است. «ناحيه 25» عنواني است كه كوربنيان برودمن عصب‌شناس آلماني در اطلسي كه سال 1909 انتشار داد بر اين ناحيه گذاشت. در يكصد سال گذشته اين ناحيه كه دسترسي به آن بسيار دشوار بوده و در خط وسط ناحيه جلوي مغز و در عمق پنهان شده كمتر مورد توجه قرار گرفته، اما كشف نقش بسيار حساس آن در افسردگي طي دهه اخير، آن را به صورت يكي از جالب توجه‌ترين نواحي براي عصب‌شناسان باليني درآورده است.

وسواس، نشانه‌اي از بروز اختلالات عصبي

كساني كه به بيماري وسواس مبتلا هستند افكاري مداخله‌گرانه دارند (به زبان عاميانه بسيار فضول هستند) و در عين حال تمايل دارند كارهاي تكراري (اصطلاحا تيك‌هاي عصبي غيرقابل كنترل) انجام دهند. حركات غيرارادي مانند آنچه كه در بيماري هانتينگتون مشاهده مي‌شود از گانگليون‌هاي قاعده‌اي منشأ مي‌گيرد كه ساختمان‌هاي آغازگر و هماهنگ‌كننده اعمال حركتي پايه‌اي بدن در مغز به شمار مي‌رود. هسته دمدار گانگليون‌هاي قاعده‌اي به همراه قشر چشمي ـ‌ پيشاني مغز (ناحيه‌اي كه نقشي اساسي در تصميم‌گيري‌ها و داوري‌هاي اخلاقي دارد) و تالاموس (كه كار انتقال و درهم‌آميزي اطلاعات حسي را برعهده دارد) نيز بخشي از مدار مغزي دخيل در بيماري وسواس به حساب مي‌آيد. فعاليت بيش از حد در بخش‌هايي از قشر مغز در ناحيه پيشاني و گانگليون‌هاي قاعده‌اي در بيماران مبتلا به وسواس كاملا مشهود بوده و فعاليت هماهنگ و همزمان نواحي مذكور در اين بيماران به مراتب بيشتر از افراد عادي است. اگر ناحيه 25 مي‌تواند مغز را همانند كامپيوتري در دام حلقه‌ مداومي از فعاليت‌ غيرعادي گرفتار سازد، پس هدف از درمان بايد چيزي شبيه از نو راه‌انداختن (reboot) كامپيوتري باشد كه ثابت و بي‌حركت باقي مانده (هنگ كرده) است. همين اصل را مي‌توان درباره اختلالات رواني ديگر بويژه بيماري وسواس (كه به نظر مي‌رسد بيمار در دايره‌اي از افكار و رفتارهاي غيرطبيعي گرفتار آمده) نيز صادق دانست. در گذشته، اختلال وسواسي را سرآغاز و نمونه واضحي از بيماري‌هاي عصبي مي‌دانستند كه از مشكلي رواني حاصل شده و بهترين درمان را براي آن روان‌درماني مي‌پنداشتند. بيماران وسواسي از افكار مداخله‌گرانه و تكراري رنج مي‌برند و گاه به دليل احساس نياز شديد به انجام كارهاي يك‌ شكل و تكراري كاملا ناتوان و درمانده مي‌شوند. برخي همواره از ترس آلوده شدن با انواع و اقسام عوامل محيطي مدام خود را مي‌شويند تا جايي كه پوست بدنشان كاملا آسيب مي‌بيند. ديگران ممكن است اين احساس آزاردهنده را ‌پيدا كنند كه مسووليت‌هاي خود را به درستي انجام نداده‌اند و مثلا لازم مي‌بينند پيوسته اجاق گاز، شير آب و قفل در منزل را بررسي كنند. هر چند بسياري از اين بيماران به نادرستي افكار خود آگاهي دارند، ولي قادر به كنترل افكار و وسواس‌هاي خود نبوده و در موارد شديد كاملا از پا مي‌افتند.

ترس‌هاي بيهوده‌اي كه از عملكرد مغز نشات مي‌گيرد

در اختلالي كه ممكن است به دنبال هر آسيب رواني جدي پديد آيد، بيمار واكنش‌هاي ترس‌آلود را مدت‌ها حفظ و تكرار مي‌كند. عموما بد كار كردن ناحيه‌اي از قشر پيش‌ پيشاني مغز را مسبب و زمينه‌ساز بروز اين بيماري مي‌دانند، چراكه بر چگونگي كاركرد آميگدال (كه نقش اساسي در ايجاد ترس و اضطراب دارد) موثر است. در شرايط عادي به دنبال هر آسيب رواني پاسخ‌هاي ترس‌آلود از طريق فرآيند يادگيري توام با فراموشي جاي خود را به پاسخ‌هاي عصبي مي‌دهند. در اين فرآيند يادگيري، ساختمان‌هايي چون هيپوكامپ و قشر پيش‌پيشاني نقش دارند. اختلال ناشي از آسيب رواني، يكي از شايع‌ترين اختلالات رواني به كساني مربوط مي‌شود كه از جنگ بازمي‌گردند. پيش از اين آن را بيماري عصبي مرتبط با دشواري‌هاي ناشي از تجربه ميدان نبرد يا خستگي از اين تجربه مي‌ناميدند، اما امروزه از زمره اختلالات اضطرابي به حساب مي‌آيد و علائمي چون افكار مداخله‌گرانه آزاردهنده مانند بازگشت‌هاي ذهني لحظه‌اي به خاطره اين يا آن رويداد آسيب‌رسان در گذشته، هوشياري بي‌وقفه و بسيار بالا و اختلالات خواب را براي آن برمي‌شمارند. اما امروز بيش از پيش افرادي با اين بيماري يافت مي‌شوند كه هيچ تجربه‌اي هم از شركت در ميدان‌هاي نبرد ندارند. قربانيان حوادثي چون تجاوز، تروريسم و حتي تصادفات رانندگي در زمره اين بيماران هستند. در نخستين نگاه، شايد به نظر برسد بيماري به آسيب جسمي و فيزيكي مغز ربطي نداشته و حتي نام آن نيز به حادثه‌اي خارجي اشاره دارد. علائمي چون بي‌خوابي يا هوشياري بالا از هر تجربه رواني آسيب‌رسان ديگري نيز حاصل شده و عموما عقيده دارند كه بتدريج و با گذشت زمان از بين مي‌روند؛ اما در 20 درصد افراد اين علائم هفته‌ها و گاه تا ماه‌ها باقي‌مانده و واكنش‌هاي شديد رواني (اساسا به صورت بيان ترس و وحشت) در پي يادآوري خاطرات و هرگونه نشانه يادآور آن رويداد آسيب‌رسان با خود به همراه دارند. در روان‌درماني، فرآيند كاهش ترس را زايل شدن مي‌خوانند. به اين‌ ترتيب ترس (به‌طور طبيعي يا به كمك دارو و درمان) زايل شده و بيمار به‌تدريج بهبود مي‌يابد.

نقاط كليدي مغز در رابطه با ترس عبارتند از آميگدال و مجموعه سلول‌هايي در مجاورت آن. تقريبا تمام علائم ترس (تندتر شدن ضربان قلب، ‌ريزش عرق و كند يا اغراق‌آميز شدن پاسخ‌هاي توام با تعجب و شگفت‌زدگي) از اين مناطق منشأ مي‌گيرند. سلول‌هاي عصبي در آميگدال با زايده‌هاي طولاني به ناحيه‌اي به نام ساقه مغز (كه كنترل كاركردهاي غيرارادي اشاره شده در بالا را برعهده دارد) و مناطقي در ناحيه پيشاني مغز (كه بر انگيزه، تصميم‌گيري و آرام‌تر شدن برخي محرك‌ها موثرند) ارتباط دارند؛ اما اگر آميگدال موتور ايجاد ترس است، پس طبعا برخي ديگر از نواحي مغز نيز وجود دارند كه مسووليت خاموش كردن آن را (در زماني كه شرايط تغيير كرده و ديگر نيازي به ترس يا ‌پاسخ درخوري نيست) برعهده دارند. اگر فاصله بسياري بين درمان طبي بيماري‌هاي رواني همچون افسردگي و بيماري‌هاي جسمي مثل بيماري قلب و عروق مي‌بينيم، علت آن را بايد در تفاوت در دانش ما از عوامل زيستي موجب ابتلا به اين دو نوع بيماري جستجو كرد. درك علت و ماهيت مدارهايي در مغز كه در بيماري‌هاي رواني بد عمل مي‌كنند، به تشخيص سريع‌تر از طريق تصويربرداري از مغز و احتمالا آزمايش خون براي يافتن «نشانه‌گذارهاي» ژني يا پروتئيني حاكي از بروز مشكل كمك خواهد كرد.

   

ادامه مطلب
شنبه 19 فروردین 1391  - 7:41 AM

تمركز، حافظه، يادگيري و مهارت‌هاي فكري و ذهني كه هوش را تشكيل مي‌دهند به چگونگي فعاليت‌هاي عصبي سلول‌هاي سيستم اعصاب مركزي مرتبط مي‌شوند و بديهي است كه اين سلول‌ها هم براي فعاليت روزانه‌شان به غذاي مناسب و كافي نياز دارند. حتما اگرپدر و مادري بدانند كه تغذيه مناسب اولين گام در رشد و سلامت مغز كودك است، دقت و حوصله بيشتري براي تغذيه او به خرج مي‌دهند.

تغذيه كودك از همان دوران جنيني شروع مي‌شود. تغذيه مناسب و كامل دوران بارداري و مصرف كافي موادي مانند كربوهيدرات‌ها (قندها و نشاسته) و چربي‌هاي ضروري براي رشد مغز مانند اسيدهاي چرب امگا 3 و مواد معدني مانند يد وآهن و ويتامين‌ها بويژه ويتامين C، اسيد فوليك و ويتامين‌هاي گروه B به رشد و سلامت مغز جنين كمك مي‌كند. تغذيه پس از به دنيا آمدن با شير خوردن نوزاد ادامه مي‌يابد. شير مادر بهترين و كامل‌ترين غذاي كودك است و بهترين و مغذي‌ترين مواد را به بدن كودك مي‌رساند. اسيدهاي چرب موجود در شير مادر براحتي جذب مي‌شوند و در اختيار سلول‌هاي مغزي قرار مي‌گيرند. بنابر اين اولين و بهترين غذاي مغز كودك، شير مادر است كه هم باعث ايمني كودك در مقابل بيماري‌ها مي‌شود و هم براي رشد ذهني و مهارت‌هاي فكري آينده كودك مفيد است. مطالعات دانشمندان نشان داده 90 درصدكودكاني كه ضريب هوشي بالاتر دارند از شير مادر تغذيه شده‌اند. البته مادراني كه قادر به تغذيه نوزادشان با شير خود نيستند، نگران نباشند زيرا امروز سازندگان شيرهاي خشك با افزودن اسيدهاي چرب امگا 3 و امگا 6 به شيرها تا حدودي نياز شيرخواران را به اين اسيدهاي چرب مغذي براي مغز برطرف مي‌كنند. غلات، تخم‌مرغ، ماهي و گردو غذاهايي هستند كه سبب تقويت هوش و حافظه كودكان مي‌شوند.

ازجمله مواد غذايي مورد نياز كودكان، مواد پروتئيني است كه مي‌تواند در رشد دستگاه عصبي و در نتيجه بر هوش فرد تاثير بگذارد. بعلاوه، مصرف ويتامين‌هاي گوناگون (مثل ويتامين‌هاي E، D، C، A)‌ و برخي مواد معدني ازجمله كلسيم و منيزيم در ارتقاي هوش افراد نقش موثري دارند. توجه كنيد كه تمام اين مواد به اندازه كافي در رژيم روزانه كودكتان موجود باشد.

خوردن صبحانه عامل ديگري است كه خيلي خوب روي حافظه، تمركز و يادگيري افراد اثر مي‌گذارد. افرادي كه صبحانه نمي‌خورند يا صبح‌ها خيلي كمتر از نياز بدنشان غذا مي‌خورند، نسبت به افراد ديگر زودتر خسته مي‌شوند و از فعاليت و يادگيري امتناع مي‌كنند و طي مدت‌ طولاني، هوشياري كمتري خواهند داشت. از ميان غذاها نيز بيشتر آنهايي مفيد واقع مي‌شوند كه داراي ارزش غذايي بالايي هستند. بايد توجه داشته باشيد كه معده بچه‌ها
با ميان وعده‌هاي نامناسب و با حجم زياد پر نشود و فرصت لازم براي آنها فراهم شود تا از مواد غذايي مفيد بيشتر استفاده كنند.

از ديگر عوامل محيطي مهم، بازي‌هاي فكري است. بازي‌هاي فكري مثل معماها، شطرنج و پازل باعث فعاليت و تمرين بيشتر مغز مي‌شود و قدرت حافظه و تحليل فرد را بالاتر مي‌برند. در واقع همان طور كه بدن براي تقويت خود به ورزش نياز دارد، مغز نيز براي فعاليت بهتر به ورزش و تقويت نياز دارد. اين بازي‌ها را مي‌توان به نوعي، ورزش ذهن در نظر گرفت كه به صورت مطلوبي توانايي‌هاي ذهني افراد را بالا مي‌برد و باعث فعال ماندن ذهن
مي‌شود.

   

ادامه مطلب
شنبه 19 فروردین 1391  - 7:40 AM

محققان دانشگاه اينسرم با انجام تحقيقاتي ثابت كردند بين سيستم عصبي روده كه به آن مغز دوم گفته مي‌شود و چاقي، ارتباط مستقيم وجود دارد. مغز دوم در حقيقت مديريت معده و روده را در سيستم گوارش به عهده دارد.

در ارگانيسم بدن، سيستم عصبي روده به طور مستقيم هدايت‌كننده عبور غذا در معده و روده است. اين سيستم عصبي نزديك به 100 ميليون نرون (سلول عصبي) دارد كه همگي آنها در هضم غذا دخالت دارند. عملكرد اصلي آن، تخليه غذا از معده است، ولي نقش مهم ديگر آن مديريت و حفاظت از بدن با دفع عوامل بيماريزاست.

هم‌اكنون دانشمندان دريافته‌اند مغز دوم مي‌تواند نقش مهمي در بروز اضافه وزن كه به چاقي مفرط منجر مي‌شود، ايفا كند كه در حال حاضر تبديل به يك معضل جهاني شده است.

دانشمندان همچنين ارتباط بين فرآيند هضم و چاقي را مورد بررسي قرار داده‌اند. براي اين منظور آنها به موش‌هايي كه در دوره پنجم تا هجدهم رشد خود بودند، رژيم غذايي سرشار از فست فود دادند و سپس تاثير آن را روي دستگاه گوارش و سيستم عصبي روده موش‌ها مشاهده كردند و دريافتند كه رژيم غذايي سرشار از چربي و قند، تاثير زيادي در سيستم عصبي روده و روند تخليه آن مي‌گذارد؛ به طوري كه تخليه معده بسيار سريع‌تر از حد معمول صورت مي‌گيرد و از اين رو سيستم عصبي روده زمان كافي براي ارسال پيام‌هاي سيري نخواهد داشت؛ بدون دريافت پيام سيري، معده دوباره درخواست غذا مي‌كند و حدي را براي پر شدن نشان نمي‌دهد و در نهايت اين بحران تغذيه‌اي، منجر به افزايش وزن به طور اجتناب‌ناپذير مي‌شود.

اين تحقيق به وضوح نقش مواد مغذي را براي بالا و پايين بردن عملكرد مغز دوم نشان مي‌دهد و تاثير مستقيم آن را براي ابتلا به چاقي مشخص مي‌كند. نتايج اين تحقيق در مجله فيزيولوژي در آمريكا به چاپ رسيده است.

دانشمندان هم‌اكنون در حال بررسي هستند كه آيا مي‌توان با بروز علائم چاقي، مغز دوم را دوباره به گونه‌اي برنامه‌ريزي كرد كه از افزايش اضافه وزن جلوگيري شود؟

   

ادامه مطلب
شنبه 19 فروردین 1391  - 7:39 AM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 43

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5823127
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی