به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

  قرآن پدیده‌های هستی را «آیت» نام می‌نهد و آن‌ها را نشانه‌های خداوند می‌داند. تفکر در آیات الهی باعث می‌شود که انسان از افکار روزمره و احیانا نفسانی و شیطانی جدا شده، به عالم نور توجه پیدا کند.

 
خبرگزاری فارس: تفکر در آیات الهی

 

 


 

قرآن، معرفی‌کننده بهترین موضوعات تفکر

موضوعاتی که انسان می‌تواند درباره آن‌ها فکر کند هیچ حد و حصری نداشته، عملا انسان نمی‌تواند درباره همه آن‌ها فکر کند. به ناچار باید موضوعات را اولویت‌بندی کرده، از میان آن‌ها انتخاب کند. با توجه به هدفی که ما در پی آن هستیم اولویت با موضوعاتی است که تفکر در باره آن‌ها به انسان کمک می‌کند تا دانسته‌های او در رفتارش مؤثر واقع شود؛ رفتاری که موجب سعادت و کمال حقیقی او شده، به تعبیر قرآن انسان را به قرب خدا برساند.

در این میان موضوعاتی وجود دارند که تفکر در باره آن‌ها بسیار سریع می‌تواند انسان را متوجه عمل کرده، سریع‌تر او را به مقام قرب برساند.یکی از راه‌های انتخاب موضوع برای تفکر، توجه به توصیه‌های قرآن کریم و اهل‌بیت صلوات‌الله‌علیهم‌اجمعین است. قرآن کریم و پیشوایان معصوم ما علاوه بر تاکید بر تفکر، موضوعاتی را هم برای این مهم مشخص کرده‌اند و این تفضلی فوق‌العاده است.

وقتی قرآن کریم بر توصیه به تفکر در باره برخی موضوعات اهتمام دارد انسان می‌تواند حدس قوی بزند - بلکه یقین پیدا کند- که تفکر درباره آن موضوعات از اهمیت بیشتری برخوردار است. چراکه خداوند بی‌جهت بر موضوعی اصرار نمی‌ورزد. حضرت آیت‌الله بهجت رضوان‌الله‌علیه می‌فرمودند: «برخی افراد برای رسیدن به مقامات عالی به دنبال مطلبی می‌گردند که نه خدا آن را گفته باشد، نه پیغمبر و نه هیچ عالمی! و راز و سرّی باشد که هیچ کسی نداند و تنها افراد معدود و خاصی از آن مطلع باشند و او با دانستن و عمل به آن سرّ به خدا نزدیک شود.»

آیا واقعا باور کردنی است خدایی که بیش از همه مهربانان عالم، خواهان کمال و سعادت جاودانی ماست نکته‌ای که در تکامل ما بسیار تأثیر دارد را مخفی کند؟! برعکس باید بگوییم: هر چه که در قرآن بیشتر مورد تأکید واقع شده، بیشتر در کمال ما مؤثر است. خداوند قرآن را نازل کرد تا ما را به کمال برساند. پس هرچه در این راستا از اهمیت بیشتری برخوردار باشد بیشتر مورد تأکید قرار گرفته است.

ایشان با این بیان ـ که شاید من مکرر آن را از ایشان شنیده ‌باشم ـ می‌خواستند این نکته را القا کنند که چنین تفکری، پنداری شیطانی است. ابلیس لعین برای بازداشتن ما از راه صحیح و غافل کردن ما از آنچه مورد تأکید خداوند است در ذهن ما چنین القا می‌کند که اگر می‌خواهید به کمال برسید باید اسراری مگو را یاد بگیرید وگرنه مطالبی را که همه می‌دانند، برای مقامات عالی مفید نیست.

در حالی‌که خداوند آنچه را که بیشتر در سعادت ما مؤثر بوده برای ما بیشتر مورد تأکید قرار داده است. بنابراین با وجود تأکید قرآن بر موضوعی ما باید مطمئن شویم که فکر کردن در آن موضوع مهم‌تر از سایر موضوعات است. اکنون باید مروری بر آیات شریف قرآن داشته باشیم تا ببینیم خداوند ما را به تفکر درباره چه موضوعاتی توصیه و ترغیب می‌کند. البته بیان تفصیلی چنین مروری از حوصله چنین جلسه‌ای خارج است. از این رو ما به بیان نمونه‌هایی از آن اکتفا کرده، همراه آن، تحلیلی ارائه می‌دهیم تا روشن شود که چرا قرآن تأکید بیشتری بر روی این موضوعات دارد.

 

دعوت قرآن به اندیشه در آیات الهی

بعد از پذیرفتن این حقیقت که کمال نهایی انسان قرب به خدا و راه رسیدن به این کمال هم بندگی و اطاعت خداست برای رفع مشکل تنبلی در مقام عمل می‌توان حدس زد که تفکر باید به اموری اختصاص یابد که در نهایت ما را متوجه خداوند، یا متوجه مسئولیت ما در مقابل خداوند، یا متوجه سرانجام ابدی ما در پیشگاه الهی کند. بالاخره تفکر باید در جایی با خداوند ارتباط پیدا کند، چراکه هدف همین بود، اما چگونه درباره امور مربوط به خداوند بیاندیشیم؟

با مراجعه به قرآن کریم درمی‌یابیم که خداوند متعال در موارد بسیاری اموری را به عنوان آیات الهی معرفی کرده، ما را به تفکر در باره آن‌ها دعوت می‌کند. در جایی می‌فرماید: إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ؛1 یا در جای دیگر می‌فرماید: کَذَلِکَ نُفَصِّلُ الآیَاتِ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ.2 مقصود از این آیات غیر از آیات قرآن است و با مراجعه به موارد آن‌ها جای هیچ تردیدی باقی نمی‌ماند که مقصود از آن‌ها آیات تکوینی است و از لحن برخی آیات قرآن روشن می‌شود که خدای متعال به دنبال این است که شنونده را به تفکر در کلیات نظام آفرینش وادار کند.

 

تفکر در آیه‌بودن نظام هستی

مستحب است انسان هنگام بیدار شدن برای تهجد در دل شب این آیه شریف را تلاوت کند: إِنَّ فِی خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَاخْتِلاَفِ اللَّیْلِ وَالنَّهَارِ لآیَاتٍ لِّأُوْلِی الألْبَابِ * الَّذِینَ یَذْکُرُونَ اللّهَ قِیَامًا وَقُعُودًا وَعَلَىَ جُنُوبِهِمْ وَیَتَفَکَّرُونَ فِی خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَذا بَاطِلاً سُبْحَانَکَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ.3 در سیره اهل‌بیت صلوات‌الله‌علیهم‌اجمعین فراوان نقل شده است که هنگامی‌که برای تهجد از خواب بیدار می‌شدند این آیه را می‌خواندند و گاهی تکرار می‌کردند.

گاهی آن چنان در آن تأمل می‌کردند که مدت‌ها در حال سکوت باقی می‌ماندند. گویا غرق در فکر می‌شدند. شاید بتوان نام این حالت را به تعبیر قرآن «ِاخبات» گذاشت (وَأَخْبَتُواْ إِلَى رَبِّهِمْ).4 در باره اصل واژه اخبات گفته شده است: گاهی برخی از حیوانات عظیم الجثه مانند شتر هنگامی‌که در بدن خود خارشی احساس می‌کنند بی‌حرکت می‌ایستند تا پرنده‌ای خاص برای تمیز کردن بدن آن‌ها روی تن آن‌ها بنشیند و با خوردن حشرات روی بدن آن‌ها خارش آن‌ها را از بین ببرد.

این حیوانات وقتی احساس کنند که پرنده در حال تمیز کردن بدن آن‌هاست بی‌حرکت می‌ایستند تا مبادا پرنده ترسیده، پرواز کند و برود. گفته‌اند: اصل کلمه اخبات از این حالت گرفته شده است. هنگامی‌که انسان‌های ژرف‌نگر در باره آیات الهی فکر می‌کنند گاهی توجه آن‌ها به اموری جلب می‌شود و چنین حالی پیدا می‌کنند که نمی‌خواهند اصلا نگاهشان به این طرف و آن طرف برود یا صدایی بشنوند یا حرکتی انجام دهند (وَبَشِّرِ الْمُخْبِتِینَ)،5.

قرآن پدیده‌های هستی را «آیت» نام می‌نهد و آن‌ها را نشانه‌های خداوند می‌داند. انسان هنگامی‌که تصویری از کسی می‌بیند به یاد او می‌افتد. گویا قرآن همه عالم را آینه‌های خدای متعال می‌داند که کمالات و رحمت‌های الهی در آن‌ها ظهور پیدا می‌کنند و انسان در آینه این اشیاء می‌تواند به خدای متعال و اسماء و صفات او توجه پیدا کند. تفکر در آیات الهی باعث می‌شود که انسان از افکار روزمره و احیانا نفسانی و شیطانی جدا شده، به عالم نور توجه پیدا کند.

این آیه شریف نگرشی کلی و کلان به کل هستی داشته، می‌فرماید: در کل نظام هستی آیاتی هست که جای تأمل دارند و آن‌هایی که اهل لبّ و مغز هستند هنگامی‌که با این آیات مواجه می‌شوند در آن‌ها دقت می‌کنند و سریع از آن‌ها عبور نمی‌کنند، برخلاف انسان‌های سطحی‌نگر که تنها به دنبال اهداف مادی و پست خود هستند و توجهی به این آیات الهی ندارند. سپس در وصف أُوْلِی الألْبَابِ می‌فرماید: الَّذِینَ یَذْکُرُونَ اللّهَ قِیَامًا وَقُعُودًا وَعَلَىَ جُنُوبِهِمْ. حالت بدن انسان یا ایستاده است یا نشسته یا خوابیده و ایشان در همه این حالات به خداوند توجه دارند.

 

تفکر در هدف هستی

یکی از معارفی که قرآن بسیار بر روی آن تأکید دارد و در آیات متعددی ما را دعوت به اندیشه در باره آن می‌نماید باطل و سرسری نبودن خلقت جهان هستی است (مَا خَلَقَ اللّهُ ذَلِکَ إِلاَّ بِالْحَقِّ).6 کسانی که در دام شیطان می‌افتند با همه زیرکی، فهم و عقلی که دارند عاقبت آن‌ها به این‌جا منتهی می‌شود که همه پدیده‌های عالم را تصادفی می‌دانند.

امروزه افرادی هستند که با وجود این‌که از نوابغ و دانشمندان محسوب می‌شوند چنین نظریاتی دارند که «پیدایش عالم از ماده متراکمی بوده که روزی به ناگاه و بدون هیچ دلیلی منفجر شده و ستارگان و کهکشان‌ها از آن پدید آمده‌اند و بعد از گذشت میلیاردها سال کره زمین به وجود آمده است و به تدریج زمین پوسته‌ای پیدا کرده، به طور اتفاقی یاخته زنده‌ای در آب‌های مانده در گوشه‌ای پیدا شده و آن منشأ حیات گشته است.

از این یاخته، گیاهان و حیوانات پدید آمده‌اند و تکامل آن‌ها زمینه به وجود آمدن انسان را فراهم کرده، نهایتا انسان از میمون به وجود آمده است! تفسیر عالم تنها همین است و یک وقتی هم دوباره انفجاری پیدا می‌شود و همه این‌ها از بین رفته، تمام می‌شود!» بسیاری از انسان‌های عاقل که در بسیاری از رشته‌های علوم تحقیق و پژوهش انجام داده‌اند درباره آفرینش چنین تفکری دارند.

اما آن‌هایی که اهل دقت‌اند از همان آغازِ مواجهه با این پدیده‌های عجیبِ عالم هستی متوجه می‌شوند که امکان ندارد این نظام آفرینش بی‌هدف و بی‌برنامه باشد و فکرشان به این‌جا منتهی می‌شود که این آفرینش با این عظمت نقشه، تقدیر و تدبیری داشته است و کسی با هدفی خاص این عالم را خلق کرده است (رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَذا بَاطِلاً). این‌گونه افراد در ادامه تفکر خود به این‌جا می‌رسند که وقتی آفرینش عالم هدفی داشته آفرینش ما هم که بخشی از این عالم هستیم قطعا هدفی دارد و ما نیز بیهوده آفریده نشده‌ایم.

این‌گونه نیست که هر کسی هر طور که بخواهد زندگی کند و هیچ حساب و کتابی در کار نباشد. وقتی ما بی‌هدف نباشیم ناچار باید حساب و کتابی در کار باشد و انسان‌های نیکوکار پاداش دریافت کرده، انسان‌های بدکار به کیفر اعمال خویش برسند. از این رو در ادامه تفکر خویش می‌گویند: سُبْحَانَکَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ؛ خداوندا! تو منزهی از این‌که این عالم بی‌هدف و پوچ باشد.

پس اگر ما گناهی کرده باشیم تو ما را از عذاب حفظ فرما! این آیه نتیجه سیر و تفکر در عالم را نشان می‌دهد که باید دست به درگاه خداوند بلند کنیم و از او بخواهیم که فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ. این بخشی از مسائلی است که انسان باید درباره‌ آن‌ها فکر کند تا توجه به خدا پیدا کند؛ توجهی که در رفتار او اثر گذارد. این‌گونه تفکر موجب می‌شود که انسان مراقب رفتارش باشد و هر کاری که دلش خواست انجام ندهد.

 

نحوه خلقت انسان، آیت شگفت خداوند

بعد از آن سیر کلی هنگامی‌که انسان به مسائل جزئی‌تر فکر می‌کند اثر بیشتری در رفتار خویش می‌بیند. تفکر در هر بخشی از آیات تکوینی الهی معرفت و شناخت انسان نسبت به صفات الهی را ترقی بخشیده، حکمت‌های خداوند در جهان آفرینش را روشن می‌کند. یکی از آن مسائل جزئی چگونگی خلقت آدمی است. در سوره روم به نمونه‌ای از این آیات اشاره نموده، می‌فرماید: «وَمِنْ آیَاتِهِ أَنْ خَلَقَکُم مِّن تُرَابٍ؛ و از آیات الهی این است که شما را از خاک آفرید.»

قرآن در صدر اسلام باید این آیات را به گونه‌ای بیان می‌کرده است که مستمعان او این حقایق را بفهمند. اگر مطالبی را بیان می‌کرد که اصلا نمی‌فهمیدند یا نمی‌توانستند باور کنند اثری نمی‌بخشید. از این رو می‌فرماید: منشأ پیدایش حیات شما خاک است. از همین خاک گیاه می‌روید و گیاه را حیوان می‌خورد و شما از گوشت آن حیوان برای خود غذا تهیه می‌کنید. از آن غذا ماده‌ای در بدن شما به وجود می‌آید که منشأ پیدایش فرزند می‌شود. بنابراین اصل حیات شما از خاک است. فکر کنید ببنید چگونه خداوند شما را از خاک آفرید و چه مراحلی را گذرانده‌اید تا پا به عالم دنیا نهاده‌اید.

امروزه با توجه به اکتشافات علمی می‌توان کمی عینی‌تر در این باره فکر کرد. هر کسی مختصری با زیست‌شناسی آشنا باشد می‌داند که انسان‌ها از یک اسپرماتوزوئید خلق شده‌اند. اسپرماتوزوئید موجود زنده بسیار ریزی است که میلیون‌ها از آن در یک قطره منی جمع می‌شوند. هنگامی‌که قطره‌ای از منی که هزاران بلکه میلیون‌ها موجود زنده در آن شناورند در رحم قرار می‌گیرد اگر رحم مستعد باشد یکی از این اسپرماتوزوئیدها با تخمکی که ماهانه در رحم زن تولید می‌شود تماس پیدا می‌کند و وارد آن تخمک می‌شود.

با ترکیب این دو، اولین سلولی تشکیل می‌شود که انسان از آن به وجود می‌آید. مراحلی که بعد از این رخ می‌دهد از عجایب عالم است که همه زیست‌شناسان را در حیرت فرو برده است. این سلول به تدریج به صورتی پیله‌مانند درآمده، میانه آن نازک می‌شود و نصف شده، تبدیل به دو سلول می‌شود. هر یک از آن دو به تدریج رشد کرده، به دو سلول تقسیم می‌شوند و به همین ترتیب میلیون‌ها سلول به وجود می‌آیند که همه آن‌ها از یک سلول هستی یافته‌اند و در رحم به شکل یک دانه توت در کنار هم قرار می‌گیرند.

بعد از مدتی در این مجموعه توت شکل رگه‌هایی پیدا می‌شود که با هم تفاوت دارند. چگونگی پیدایش این رگه‌ها از سلول‌های هم جنس هنوز معلوم نیست. به تدریج از برخی از این سلول‌ها چشم انسان به وجود می‌آید و از برخی دیگر استخوان و از برخی دیگر ناخن و ... . ناخن انسان و چشم او از یک سلول به وجود می‌آیند.امروزه که مسأله سلول‌های بنیادین مطرح است و می‌خواهند همه مشکلات بدن را با این سلول‌های بنیادین حل کنند براساس این فکر است که آن سلول‌های اولیه یکی بوده و اگر ما همان سلول‌ها را در اختیار داشته، زمینه رشد آن‌ها را فراهم کنیم ممکن است جای آن اعضای از بین رفته بدن را پر کنند.

به راستی این نقشه در کجا تهیه شده که باید این سلول‌ها با تکثیر خود، اندام‌های بدن را شکل دهند؟ (هُوَ الَّذِی خَلَقَکُم مِّن تُرَابٍ ثُمَّ مِن نُّطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ)7. این روند ادامه دارد تا می‌رسد به شعور، احساسات، عواطف و عقل. به راستی این شگفتی‌ها از کجا پیدا می‌شوند؟! آن خاک یا آن اسپرم این امور را از کجا به دست آورده است؟ آیا همه این امور تصادفی است؟! آیا کسانی که این حرف را می‌زنند واقعا انسان‌های عاقلی هستند؟!

چنین افرادی با همه علومی که دارند افرادی گمراه، کور و کر هستند (وَأَضَلَّهُ اللَّهُ عَلَى عِلْمٍ)8. به راستی، ما که اهل ایمان و اهل هدایت شده‌ایم چه قدر از این آیات الهی بهره می‌بریم؟تفکر در این امور باعث می‌شود انسان بفهمد با چه کسی سر و کار دارد و چه کسی در حال پرورش اوست و در مقابل او چه وظیفه‌ای دارد؟ این‌ها بخشی از مسائل و موضوعاتی است که تفکر در آن‌ها می‌تواند بر رفتار انسان تأثیرگذار باشد و او را بر آن دارد که رفتار عاقلانه انجام دهد.

پی نوشت ها:

1 . رعد، 3.

2 . یونس، 24.

3 . آل‌عمران، 190 و 191.

4 . هود، 23.

5 . حج، 34.

6 . یونس، 5.

7 . غافر، 67.

8 . جاثیه، 23. 

منبع: پایگاه اطلاع رسانی آثار حضرت آیت الله مصباح یزدی

ادامه مطلب
پنج شنبه 22 تیر 1391  - 11:55 PM

 عقل توان فهم و استخراج معارف الهی را دارد، چرا که خداوند امر و نهی خود را متوجه آن کرده وکیفر و پاداش هم به اندازه فهم و درک انسان است. ولی در عین حال در بسیاری از موارد احکام نیازمند شرع است که از خطا مصون بماند.

 
خبرگزاری فارس: نقش عقل در استنباط احکام و ادراک حسن و قبح افعال

 

 

چکیده

یکی از مهم‌ترین وجه امتیاز انسان بر سایر موجودات، عاقل بودن انسان است؛ زیرا در بسیاری از قوا و حواس انسان با حیوانات مشترک است تنها در عقل است که انسان امتیاز پیدا می‌کند. از این رو، از منظر معارف اسلامی و آموزه های دینی عقل از جایگاه بسیار رفیعی برخوردار است. ملاک ثواب و عقاب، امر و نهی و به طور کلی تکلیف، عقل معرفی شده است.

هر چند ظاهر بعضی روایات در مورد عقل متضاد به نظر می‌رسد؛ زیرا برخی روایات عقل را حجت درونی الهی برای بشر، ابزار شناخت خداوند، عامل کسب بهشت، و...معرفی می‌کند که این تعبیرات حکایت از اهمیت و ارزش عقل دارد، اما بعضی دیگر از روایات عقل را مذمت نموده و آن را ناتوان‌تر از آن می‌داند که بتواند در کنار شرع قرار گرفته و در استنباط احکام نقش ایفا نماید، ولی باید اذعان کرد: با قدری تأمل و دقت ثابت می‌شود که هیچ گونه تضادی بین این دو دسته روایات نیست؛ زیرا هر کدام ناظر به عقل با حیثیت‌های تقییدی‌ای خاصی است.

بنابراین عقل یکی از مبانی احکام اسلامی است و در استنباط و استخراج احکام نقش کلیدی را بازی می‌کند. در حوزه شناخت و ادراک حسن و قبح افعال نیز عقل ید طولا دارد و بر خلاف اشاعره که عقل را در ادراک حسن و قبح افعال ناتوان می‌دانند، بقیه علمای اصولی، حکماء و متکلمین اسلامی این جایگاه را برای عقل قائل اند که صرف نظر از پیام و آموزه های وحی و شرع، عقل این توانای را دارد که «خوب» یا «بد» بودن افعال را درک کند، این مطلب یک امر وجدانی است.علاوه بر آن افراد که اصلا دین و مذهبی ندارند و به هیچ یک از آئین آسمانی و حتی مکاتب بشری معتقد نیستند نیز می‌بینیم که «خوب» یا «بد» بودن برخی چیزها را درک می‌کنند.

کلید واژه: عقل، حسن و قبح، احکام، اشاعره، روایات و افعال.

 


 

ادامه مطلب
پنج شنبه 22 تیر 1391  - 11:52 PM

  والدینی که زندگی آنها به گونه‌ای است که دائما دوروبر بچه‌هایشان می‌چرخند، به سلامتی خود آسیب می‌زنند.

 
خبرگزاری فارس: «مادران هلی‌کوپتری» بیشتر افسرده می شوند!

 

 جام نیوز، پژوهشگران معتقدند «مادر هلی‌کوپتری» بودن (helicopter mother) می‌تواند منجر به افسردگی در زنان شود. متخصصان هشدار دادند والدینی که زندگی آنها به گونه‌ای است که دائما دوروبر بچه‌هایشان می‌چرخند، به سلامتی خود آسیب می‌زنند.

بر اساس یک پژوهش جدید، اگرچه مسئولیت و وظیفه پدر و مادری، یکی از جذاب‌ترین تجارب زندگی است، اما مادرانی که مرتب در کنار بچه‌هایشان هستند ممکن است از احتمال بیشتری برای ابتلا به افسردگی برخوردار باشند.

به گزارش میل آنلاین، به تمایل مادران برای درگیر کردن بیش از حد خودشان در زندگی فرزندانشان، اصطلاحا «پرورش هلوکوپتری» اطلاق می‌شود. روانشناسان می‌گویند این امر منجر می‌شود که بچه‌ها شکننده و ضعیف شوند و برای مواجهه با تجارب زندگی ناتوان خواهند بود.

زنانی هستند که با افراط و وسواس وظیفه خود، معتقدند در تربیت بهتر از مردان هستند، و معتقدند مادر باید دائما، اطراف فرزند باشد.

محققین معتقدند وسواس فکری متعلق به بسیاری از والدین طبقه متوسط می‌باشد و می‌تواند زندگی آنها را ناخوشایند و آینده فرزندانشان را ضایع کند.

نتیجه یافته‌های محققین از زنان مختلف نشان می‌دهد زنانی که معتقدند مادران در تربیت بهتر هستند و به کمک شخص دیگری احتیاج ندارند، از زندگی خود کمتر راضی هستند و همچنین زنانی که وظایف والدینی را چالشی می‌دانند که به دانش متخصصین و مهارت‌های خاص نیاز دارد، استرس و افسردگی بیشتری متحمل می‌شوند.

کاترین ریزو مسئول این پژوهش می‌گوید: برای ما جای سوال است که اگر مادری کردن افراطی با تبعات منفی سلامت روانی مرتبط است، چرا زنان اینگونه رفتار می‌کنند؟ آنها فکر می‌کنند با این رفتارها مادران بهتری خواهند بود، به همین دلیل سلامت روانی خود را قربانی به ظاهر بهبود پیامدهای عاطفی، اجتماعی و شناختی بچه‌هایشان می‌کنند.

در حقیقت، افراط در تربیت ممکن است نتیجه معکوس به نسبت آنچه والدین قصد می‌کنند، داشته باشد.

وی معتقد است: مادران هلوکوپتری با انجام برنامه‌ها و فعالیت شدید برای فرزندانشان، لذت این دوران را از آنها می‌گیرند، و آنها مقصر اصلی این قضیه می‌باشند.

ادامه مطلب
پنج شنبه 22 تیر 1391  - 11:23 PM

  در حال حاضر شیوه زندگی پرمشغله باعث شده است که محل کار به خانه دوم بیشتر کارمندان تبدیل شود. بیشتر کارمندان به علت کمبود وقت بدون صرف صبحانه به محل کار می روند.

 
خبرگزاری فارس: چند پیشنهاد برای رژیم غذایی کارمندان

 

باشگاه خبرنگاران، در حال حاضر شیوه زندگی پرمشغله باعث شده است که محل کار به خانه دوم بیشتر کارمندان تبدیل شود. بیشتر کارمندان به علت کمبود وقت بدون صرف صبحانه به محل کار می روند و در طول روز با خوردن چای و تنقلات سعی می کنند خود را سیر نگه دارند؛ غافل از این که این عادت اشتباه، استرس، خستگی مفرط و مشکل جسمی به همراه خواهد داشت. در این زمینه با برنامه ریزی مناسب می توان رژیم غذایی سالمی را در پیش گرفت. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره یک برنامه غذایی سالم به ویژه برای کارمندان با خدیجه رحمانی متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت وگو کردیم.

وی با اشاره به این که تغذیه یکی از نکات کلیدی برای حفظ سلامت تمام افراد است، می افزاید: نتایج مطالعات سازمان WHO نشان می دهد که بیماری های غیرواگیر مانند چاقی، دیابت، بیماری های قلبی عروقی، سکته های قلبی، مغزی و انواع سرطان ها با تغذیه نامناسب، نداشتن تحرک و استرس ارتباط مستقیمی دارد. کارمندان معمولا یک سوم روز خود را در محل کار سپری می کنند از این رو به دلیل نداشتن تحرک، وجود استرس و برنامه غذایی نامناسب در معرض خطر بروز این بیماری ها قرار دارند. طبق آمار سازمان WHO، پیش بینی می شود که در سال 2020، شیوع این بیماری ها 57درصد افزایش پیدا می کند؛ 79درصد از مرگ و میرها در کشورهای در حال توسعه ناشی از همین عوامل است.

از این آمار مرگ و میرها، 70درصد بر اثر دیابت، 71درصد بر اثر سکته های قلبی، 75درصد نیز بر اثر سکته های مغزی است و ناتوانی و علایم ناشی از این بیماری ها به مرگ بیمار منجر می شود. علاوه بر این درمان این بیماری ها هزینه اقتصادی سنگینی بر فرد و جامعه تحمیل می کند. البته کمبود ریزمغذی ها هم در بروز این بیماری ها نقش دارد. وی ادامه داد: بر اساس آخرین آمارها کمبود ریزمغذی ها در جامعه ایرانی 81درصد پیش بینی شده است که رو به افزایش است. به همین دلیل است که تغذیه مناسب، تحرک و نداشتن استرس 3نکته کلیدی و بااهمیت است. این متخصص تغذیه گفت: برای رفع مشکل تغذیه کارمندان پیشنهادهای زیادی شده که یکی از آن ها داشتن مشاوره تغذیه در محل کار است که هم نظارت روی برنامه تغذیه و اجرای مناسب آن داشته باشد و هم این که بتواند مشاوره فردی بدهد. توصیه جدی که متخصصان تغذیه به کارمندان می کنند این است که صبحانه را چه در محل کار چه در منزل کامل میل کنند. صبحانه حتما باید حاوی یک منبع عمده غلات شامل نان سبوس دار باشد.

همچنین یک منبع تامین پروتئین در کنار آن مفید است. چون افراد گرسنگی طولانی مدت شب را داشته اند، از پروتئین زود هضم از جمله لبنیات شامل شیر، پنیر یا تخم مرغ یا کوکوی تهیه شده با سبزی و تخم مرغ استفاده کنند. می توان از پنیر، تخم مرغ و انواع سبزی ها در وعده صبحانه استفاده کرد.

این متخصص تغذیه تاکید کرد: تخم مرغ منبع عالی و مفید پروتئین است. مصرف زرده تخم مرغ به افرادی که کلسترول بالا دارند چندان توصیه نمی شود با این حال آن ها هم می توانند هفته ای 2تا3 زرده مصرف کنند.

برای جلوگیری از گرسنگی بعدی، میان وعده باید در نظر گرفت که مناسب ترین آن، میوه است. همچنین نوشیدن چای، ترجیحا سبز یا گیاهی مفید است و به حفظ هوشیاری فرد کمک می کند.

چای را همراه با خشکبار از جمله خرما، کشمش یا توت بنوشید البته با هر یک لیوان چای یک عدد خرما یا نیم قاشق غذاخوری خشکبار مصرف شود. مصرف مغزها از جمله گردو، بادام، فندوق، تخمه آفتابگردان یا کدو فقط باید به اندازه یک مشت باشد. در صورت لزوم حدود 2عدد بیسکویت سبوس دار استفاده شود. در مورد ناهار نیز باید گفت؛ بخشی از ناهار باید شامل غلات از جمله نان، برنج یا ماکارونی باشد. از جو می توان در انواع سوپ، آش یا حلیم استفاده کرد.

همراه با غلات لازم است پروتئین از جمله گوشت نیز مصرف شود. گوشت را می توان به صورت خورشت با برنج مخلوط کرد و یا در صورت استفاده نکردن از گوشت، حبوبات را جایگزین آن کرد. به جای گوشت و حبوبات، مصرف پنیر به عنوان منبع پروتئین نیز مناسب است. وی تاکید کرد: سبزی باید به 2صورت در برنامه غذایی باشد. یکی به صورت پخته که صیفی جاتی مانند کدو، کلم، هویج، پیاز، لوبیا سبز و نخودسبز شامل آن می شود. کافی است به صورت پخته حداقل نیم لیوان چه در خورشت یا پلو گنجانده شود یا این که کنار غذا قرار گیرد. فلفل های دلمه ای رنگی به خصوص پخته، بهتر جذب بدن می شود.

سبزی دیگری که باید در برنامه غذایی وجود داشته باشد سبزی خام است که چه به صورت سبزی خوردن چه به صورت سالاد به اندازه یک لیوان باید در کنار غذا مصرف کرد. در صورت نبود سبزی یا سالاد، حداقل هنگام ناهار یک خیار و گوجه فرنگی مصرف کنید. درباره مصرف لبنیات از جمله ماست یا دوغ هم باید گفت که مصرف آن به اندازه یک پیاله یا یک فنجان کافی است. یکی از مهم ترین نوشیدنی ها که مایه حیات است و نباید نادیده گرفت، آب است. کارمندان باید همیشه یک لیوان آب کنار خود قرار دهند و هر ساعت مقداری از آن را مصرف کنند. تحرک نیز فراموش نشود. نباید بیش از 10دقیقه در یک حالت ساکن قرار گرفت.

ادامه مطلب
پنج شنبه 22 تیر 1391  - 11:21 PM

 تکنولوژی همه روزه در حال پیشرفت و ترقی است و از همین رو نیز هر روز موارد جدیدی در آن دیده می شود. در این میان عرصه تکنولوژی های کامپیوتری بیش از دیگران در حال پیشرفت است.

 
خبرگزاری فارس: مانیتورهای شیشه‌ای

 

باشگاه خبرنگاران، به تازگی یکی از شرکت های تولید کننده وسایل و ابزار کامپیوتری به دنیال تولید مانیتورهای شفاف رفته است. این شرکت اعلام کرده است که می توان از این مانیتورها در شیشه های جلویی ماشین و همچنین برای تبلیغات استفاده کرد.

از دیگر امکانات این مانیتور می توان به هوشمند بودن آن اشاره کرد. به طوری که شما با قرار دادن آن در مقابل اشیا می توانید اطلاعاتی را در مورد آن به دست آورید. برای مثال اگراین مانیتور را در مقابل یک نقشه قرار دهید به شما اطلاعات مسیرها و وضعیت ترافیک را در راه ها می دهد.

شرکت سازنده در مورد نحوه ساخت این محصولات و همچنین طراحی آن اعلام کرده است که از پرده های شفافی استفاده می کند که به شما اجازه دیدن پشت صفحه را می دهد و در همین حال نیز از خود نوری تولید می کند که باعث پخش شدن اطلاعات می شود.

با توجه به این که این روزها نیز صفحات شفاف وجود دارند این شرکت سعی دارد تا یک مانیتور نازکتر با قابلیت های بالا و تمام رنگی تولید کند و لازم به ذکر است که این شرکت اعلام کرده است که بیش از 20 سال بر روی این پروژه کار کرده است.

ادامه مطلب
پنج شنبه 22 تیر 1391  - 11:16 PM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 68

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5825716
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی