لپ تاپ شما با این ترفند ساده مانند یک لپ تاپ جدید عمل خواهد کرد. برای بهبود عملکرد یک لپ تاپ هیچ راهی بهتر از جایگزین کردن هارد دیسک مکانیکی آن با یک دیسک حالت جامد (SSD) نیست.
کلیک- هارد دیسک های SSD دارای سرعت خواندن و نوشتن بسیار بالاتری نسبت به هارد دیسک های کلاسیک هستند و اگرچه گران قیمت تر هستند اما مزایای عملکردی آنها در کل کامپیوتر شما احساس خواهد شد. زمان راه اندازی ویندوز از چند دقیقه به چند ثانیه می رسد، برنامه ها نیز به سرعت بارگذاری می شوند و جستجوی فایل ها نیز فوری خواهد بود.
قبل از ارتقاء
قبل از خریدن یک SSD برای لپ تاپ قدیمی خود باید به چند چیز توجه کنید.
اول، شما باید مطمئن شوید که ورود به داخل لپ تاپ امکان پذیر باشد. اگرچه در اکثر دستگاه ها امکان باز کردن قسمتی از زیر لپ تاپ برای دسترسی به هارد درایو وجود دارد، اما در برخی از دستگاه ها مانند اولترا بوک های بسیار باریک دسترسی به هارد چالش بر انگیز خواهد بود.
این کار می تواند به سادگی باز کردن یک پیچ و برداشتن قسمتی از زیر لپ تاپ باشد تا هارد درایو مشخص شود. یا می تواند کل زیر لپ تاپ برداشته شود و سپس چند قطعه و محافظ آلومینیومی و چهارچوبی که هارد درایو در آن قرار دارد جدا شوند.
سپس شما با چند پیچ ریز و تعدادی از اجزای مختلف لپ تاپ مواجه خواهید شد. این می تواند یک منظره دلهره آور برای برخی افراد باشد. هرگز ترس به خود راه ندهید: لپ تاپ ها طوری طراحی شده اند تا کاملاً باز شده و قابل دستکاری باشند و عمدتاً مانند یک پازل به هم چفت می شوند. فقط مراقب باشید تا هیچ قطعه ای را گم نکنید.
توجه داشته باشید که باز کردن کامل لپ تاپ و تعویض SSD مطمئناً گارانتی آن را باطل خواهد کرد. اگر به دستگاه خود آسیب وارد کنید بعید است بتوانید تعمیرات رایگان دریافت کنید زیرا هر متخصص فنی آن قدر دارای مهارت هست که متوجه شود شما درون دستگاه را دستکاری کرده اید. نسبت به عدم دستکاری دستگاه از قبل هشدار داده می شود.
در آخر، مطمئن شوید که مدل لپ تاپ شما با SSD سازگار باشد. اگرچه اکثریت لپ تاپ های تولید شده در ۱۰ سال گذشته از یک اتصال SATA بین هارد درایو و مادربورد استفاده می کنند، اما مدل های قدیمی تر ممکن است از یک رابط موازی ATA استفاده کنند. عاقلانه است که شما قبل از صرف هزینه برای خرید یک هارد SSD این موضوع را بررسی کنید، در غیر این صورت باید از یک تبدیل بین SSD و رابط داخل لپ تاپ استفاده کنید.
بهتر است ظرفیت هارد درایو کنونی خود و همچنین هزینه ارتقاء را نیز در نظر بگیرید. اگرچه در چند سال گذشته قیمت SSD ها به طور قابل توجهی کاهش یافته است، اما با وجود این هنوز یک هارد SSD 500 GB حدود ۱۵۰ پوند برای شما هزینه دارد.
یک هارد دیسک مشابه با ظرفیت مشابه فقط ۴۰ الی ۵۰ پوند قیمت دارد. علاوه بر این، اگر شما تقریباً از تمام ظرفیت ۵۰۰ گیگابایتی هارد درایو خود استفاده می کنید باید قبل از کپی کردن درایو خود، فایل هایی را که نیاز ندارید را حذف کنید.
برای انجام موارد بالا می توانید به دستورالعمل لپ تاپ مراجعه کنید، با شرکت سازنده تماس بگیرید و انجمن ها و پشتیبانی های فنی مرتبط با ساخت و مدل هارد دیسک خود را مطالعه کنید.
البته مهم ترین نکته این است که هرگونه ارتقاء از این نوع می تواند اطلاعات شما را در معرض خطر قرار دهد. ما شدیداً توصیه می کنیم که قبل از آغاز هر کاری یک نسخه پشتیبان از اطلاعات خود را به یک هارد دیسک اکسترنال انتقال دهید زیرا ممکن است کارها به درستی پیش نرود.
فرآیند ارتقاء
دو روش وجود دارد که شما از طریق آن می توانید هارد درایو لپ تاپ خود را به یک SSD ارتقاء دهید:
۱) تعویض کردن درایو قدیمی با یک SSD جدید، به شرط این که تمام نکته های بالا را مورد توجه قرار داده باشید، و نصب مجدد سیستم عامل به همراه تمام برنامه ها و اطلاعات – اگر قبلاً یک پشتیبان گرفته باشید.
یا
۲) کپی کردن هارد کنونی خود و انتقال تمام موارد ذخیره شده بر روی لپ تاپ به یک SSD جدید.
برای هر دو روش مزایا و معایبی وجود دارد. با نصب یک ویندوز جدید بر روی یک SSD جدید شما هر مشکل و ایرادی را که ممکن است در نصب قبلی تجربه کرده باشید را از بین می برید.
برای مثال، هیچ لینک رجیستری گمشده ای برای برنامه هایی که در گذشته نصب و حذف کرده اید وجود نخواهد داشت، فایل های موقت پراکنده نیز وجود نخواهند داشت و شما فقط برنامه هایی را که واقعاً در حال حاضر قصد دارید از آنها استفاده کنید را نصب می کنید. علاوه بر این، هر بدافزار پنهانی که ممکن است در این سال ها در سیستم عامل شما رخنه کرده باشد را برای همیشه از آن حذف می کنید.
ایراد آن هم مربوط به زمان نصب مجدد همه چیز است و احتمال دارد تا برخی اطلاعات یا برنامه ها از دست بروند – در صورتی که بر روی درایو قدیمی جای آنها امن است – همچنین از دست دادن رمزهای عبور محصولات می تواند شما را از نصب مجدد سیستم عامل یا هر برنامه دیگری منصرف کند.
مزیت کپی کردن هارد درایو کنونی به یک SSD این است که شما ظرف چند دقیقه دوباره شروع به کار خواهید کرد، هیچ کار یا برنامه ای را از دست نمی دهید و دسکتاپ شما همانند زمان قبل از شروع ارتقاء خواهد بود.
ایراد کپی کردن این است که هر مشکلی در رابطه با نصب قدیمی ویندوز و برنامه های آن به طور طبیعی به SSD جدید شما منتقل می شود. همچنین شما ممکن است بر روی SSD جدید فضای کافی برای نصب ویندوز، برنامه ها، بازی ها و داده ها نداشته باشید. علاوه بر این، مشکلاتی مانند بدافزار ها، پنجره های فرعی مزاحم و فایل های بدون استفاده همچنان شما را آزار خواهند داد.
در اینجا ما قصد داریم درباره کپی گرفتن بحث کنیم. اگر تصمیم دارید تا یک نصب مجدد انجام دهید به بخش مربوط به نصب SSD در انتهای این مقاله مراجعه کنید.
شما برای کپی موفق هارد درایو کنونی به یک SSD به روشی برای اتصال SSD جدید به لپ تاپ نیاز خواهید داشت تا آن به عنوان یک هارد درایو جدید شناخته شود. شما یا می توانید یک بسته ارتقاء SSD خریداری کنید، مانند چیزی که توسط Kingston SSDs توصیه می شود که در آن یک ضمیمه USB همراه با کابل است و به شما اجازه می دهد تا SSD را به لپ تاپ متصل کنید و سپس با آن ارتباط برقرار کنید، یا این که می توانید یک آداپتور SATA به USB خریداری کنید.
بعد از آن شما به نرم افزار کپی کردن نیاز خواهید داشت. شما می توانید یک محصول دقیق تر با قابلیت های بیشتر را خریداری کنید و یا از یک محصول کپی رایگان مانند AOMEI Backupper استفاده کنید.
ابتدا SSD خود را با استفاده از کابل USB به لپ تاپ متصل کنید. سپس نرم افزار کپی را دانلود کنید و فایل نصبی آن را اجرا کنید.
گزینه تصدیق نصب و بعد پذیرش توافق را انتخاب کنید تا نصب نرم افزار آغاز شود.
معمولاً انتخاب پیش فرض ها برای نرم افزار کپی بهترین انتخاب است، مگر این که مسیر خاصی برای نصب برنامه ها انتخاب کرده باشید یا این که کنجکاو باشید بدانید که چه چیزهایی دیگری همراه با این برنامه نصب خواهند شد.
وقتی نصب کامل شد بر روی گزینه Finish کلیک کرده و نرم افزار کپی را از طریق آیکون میانبری که در دسکتاپ قرار گرفته اجرا کنید.
اگر از AOMEI Backupper استفاده می کنید بر روی نوار Clone در سمت چپ کلیک کنید. در سمت راست سه گزینه در اختیار شما قرار می گیرد.
اگر SSD شما به پورت USB متصل شده باشد و توسط ویندوز شناخته شده باشد، باید در زیر هارد درایو نصب شده کنونی ظاهر شود.
معمولاً، هارد درایو نصب شده DISK0 است و SSD، DISK1 خواهد بود، اما این به تعداد دیسک های نصب شده شما بر روی لپ تاپ بستگی دارد.
چند لحظه وقت بگذارید و ظرفیت های دیسک که در زیر DISK0 یا DISK1 نوشته شده را بررسی کنید. اگر شما یک هارد درایو ۵۰۰ گیگاباتی داشته باشید و SSD جدید شما مدل ۱ ترابایتی باشد، پس شما می توانید تفاوت ظرفیت آنها را تشخیص دهید. البته درایو جدید شما کاملاً خالی خواهد بود که مسلماً ظرفیت نسبتاً زیادی محسوب می شود.
شما باید با کلیک کردن بر روی ورودی دیسک که بعد از گزینه Next قرار دارد، دیسک مبداء را انتخاب کنید، که آن هارد دیسک کنونی شما است.
وقتی دیسک های مبداء و مقصد انتخاب شدند، به شما یک نمای مختصر از فرآیندی که اتفاق خواهد افتاد ارائه می شود. اگر همه چیز درست بود بر روی دکمه Start Clone کلیک کنید.
کپی کردن درایو ممکن است زمان بر باشد، که به حجم درایو و سرعت اتصال به SSD مقصد بستگی دارد. وقتی کار انجام شد بر روی گزینه Finish کلیک کرده و از نرم افزار کپی خارج شوید.
نصب درایو جدید
همان طور که قبلاً اشاره کردیم کل این مرحله به ساخت و مدل لپ تاپ تاپ شما بستگی دارد. ما از لپ تاپ قدیمی ترDell E6410 استفاده می کنیم. برای خارج کردن هارد درایو در این لپ تاپ فقط باید دو عدد پیچ را باز کرده و درایو را از کنار بدنه لپ تاپ به صورت کشویی خارج کنیم.بعد از خارج شدن هارد درایو قدیمی، ما می توانیم پیچ های طرفین بالای هارد درایو را باز کرده و زبانه بدنه را جا به جا کنیم و آنها را در SSD جدیدی که هارد درایو قدیمی به آن کپی شده استفاده کنیم. مرحله آخر در این فرآیند جاگذاری SSD جدید در مکان خود و جایگزین کردن پیچ های نگهدارنده درایو است.
بررسی BIOS
در اکثر مواقع با روشن کردن لپ تاپ درایو جدید به سرعت شناسایی می شود. اما در برخی مواقع ممکن است نیاز داشته باشید ابتدا BIOS را دستکاری کنید تا مطمئن شوید که درایو شناسایی شده است و لپ تاپ از طریق این درایو راه اندازی می شود.
برای انجام این کار شما باید به قسمت BIOS لپ تاپ وارد شوید. این عمل نیز به ساخت و مدل لپ تاپ شما بستگی دارد. به طور معمول، با فشار دادن کلید F2، F12 یا کلیدهای Del در ابتدای راه اندازی لپ تاپ و قبل از تلاش آن برای دسترسی به سیستم عامل هارد درایو، می توان وارد بخش BIOS شد. در لپ تاپ مدل قدیمی Dell، کلید F2 ما را به صفحه BIOS یا Setup وارد می کند.
شما معمولاً در قسمت System Information می توانید بررسی کنید که SSD تازه نصب شده شناسایی شده باشد. و بررسی کنید که SSD اولین گزینه بوت در ردیف گزینه های بوت (Boot Sequence) باشد.
اگر SSD شناسایی نشده باشد ممکن است به دلیل عدم جاگذاری صحیح باشد. لپ تاپ را خاموش کرده و برق آن را قطع کنید و اتصال SSD به درگاه SATA را از اول تا آخر دوباره بررسی کنید. همچنین مراقب باشید که با باز کردن دوباره پیچ ها اتصال آن را قطع نکنید.
اگر باز هم شناسایی نشد احتمالاً باید بررسی کنید که قابلیت پذیرش اتصال SATA در داخل لپ تاپ برای این مدل از SSD وجود داشته باشد.
از مزایای یک SSD لذت ببرید
اگر همه چیز درست پیش رفته باشد شما اکنون از بالا آمدن سریع دسکتاپ ویندوز لپ تاپ خود لذت می برید، بر خلاف قبل که تا بالا آمدن ویندوز می توانستید برای خود یک فنجان چای تهیه کنید.