تصور کنید رادیو، تبلت و یا گوشی موبایل شما این قابلیت را داشته باشد که خود را تخریب کند. حتما میگویید چنین امکانی به داستانهای علمی و تخیلی مربوط میشود؟ اما باید بگوییم مجددا در دیدگاه خود تجدید نظر نمایید.
پژوهشگران IBM مشغول ساخت نوعی فناوری الکترونیکی برای ارتش ایالات متحده آمریکا هستند که به محض دریافت دستور خود را معدوم میکند و از این طریق دادههای کلیدی شما را در خارج از دسترسی دشمنانتان نگه میدارد.
سازمان پروژههای تحقیقاتی پیشرفته دفاعی ایالات متحده آمریکا DARPA که در واقع نقش بازوی پژوهشی ارتش آمریکا را ایفا میکند، طی قراردادی با IBM و در ازای پرداخت 3.4 میلیون دلار این پروژه را به کمپانی IBM محول نمود.
قطعات الکترونیکی پیشرفته هزینه ساخت پایینی دارند و به وفور در این حوزه مورد استفاده قرار میگیرند. با این حال هیچگاه نمی توان مانع از رهگیری و بازیابی اطلاعات ابزارهای الکترونیک و موارد مربوط به استفاده غیر مجاز از این ابزارها که به وفور هم رخ می دهد شد.
سازمان DARPA اعلام کرده است که در حال حاضر به دنبال یافتن ابزارهایی نظیر حسگر، رادیو و تلفن است که قابلیت انجام چنین کاری را داشته باشد و به راحتی بتوان آن را معدوم نمود.
به گفته DARPA کمپانی IBM در حال حاضر مشغول کار روی نوعی شیشه مصنوعی است که به راحتی شکسته میشود. برای معدوم کردن گوشی نیز نوعی محرک (مثلا یک فیوز) در یک یا چند قسمت وسیله مورد نظر تعبیه میشود که با ارسال نوعی سیگنال رادیویی فعال خواهد شد. ارتش ایالات متحده آمریکا در نظر دارد از این فناوری برای ابزارهایی نظیر حسگرهای پایش محیط و یا سلامت استفاده نماید.
دن اولدز (Dan Olds) یکی از تحلیلگران این پروژه در این رابطه گفت: زمانی که سخن از دادههای حیاتی و مهم به میان میآید بحث امنیت ایالات متحده آمریکا نیز به میان می آید و به همین دلیل ارائه چنین فناوریهایی میتواند بسیار سودمند واقع شود. زمانی که نیروهای دشمن به ابزارهای الکترونیکی ما دست پیدا کنند علاوه بر اینکه میتوانند دادهها موجود در آن را تخلیه نمایند، قادر خواهند بود که دیوارهای امنیتی را نیز دور بزنند و همین مسأله در نهایت امنیت آمریکا را به خطر خواهد انداخت.
گفتنی است که استفاده از ابزارهای ذخیره سازی داده نظیر هارد اکسترنال، فلش مموری، کارت حافظه، و درایوهای سالید استیت یا همان SSD در چنین محیط هایی معمولا با سخت گیری های فراوانی روبرو است و به همین دلیل است که پژوهشگران به دنبال ساخت ابزارهایی هستند که قابلیت تخریب کردن خود را داشته باشند.
در پایان باید گفت که زمان اتمام این پروژه هنوز هم مشخص نیست اما پیش بینی میشود که عرضه این فناوری به شدت مورد استقبال خوب نیروزهای نظامی دنیا قرار گیرد اما اینکه آیا ارتش آمریکا این فناوری را در اختیار سایر کشورها قرار می دهد یا نه هنوز هم در هاله ای از ابهام قرار دارد. شما چه فکر میکنید؟