به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

اوپن‌سوسه

توزيع اوپن‌سوسه توسط ناول پشتيباني مي‌شود. اين پروژه حدود 5 ‌سال پيش ايجاد شد. تا پيش از آن توسعه توزيع ديگري از همين شرکت به نام سوسه کاملا داخلي دنبال مي‌شد و اين شرکت به‌دنبال آن بود که جامعه کاربران خود را گسترش دهد و به‌همين دليل از دل لينوکس سازماني سوسه لينوکس ديگري به‌نام اوپن‌سوسه در آمد. اوپن سوسه در حال حاضر به‌طور کامل به‌صورت باز توسعه مي‌يابد و تمام بسترهايي که اين پروژه روي آن قرار دارد نيز منبع‌باز هستند. ميزکار پيش‌فرض اوپن‌سوسه KDE است، هر چند از ميز کار گنوم نيز پشتيباني مي‌شود و در برخي از نگارش‌هاي تجاري اين لينوکس، به‌صورت پيش‌فرض نصب است. هر دو اين ميزکارها از قبل بسيار تميز طراحي شده‌اند و توسعه‌دهندگان اين توزيع تلاش مي‌کنند تا با آينده هماهنگ باشند. اوپن‌سوسه بسيار کاربرپسند طراحي شده است، اما در برخي نقاط استفاده دشواري دارد. نصاب آن از لينوکس مينت يا اوبونتو دشوارتر است و کاربران بايد انتخاب‌هاي به‌مراتب زيادي داشته باشند تا لينوکسشان نصب شود. ابزار مديريت سيستم آنکه YaST نام دارد،‌ابزار مفيدي است. مديريت بسته‌ها در آن کارآمد است ولي نصاب آن همانند اوبونتو يا لينوکس مينت تر و تميز نيست. همچنين انتخاب بسته‌ها از مخازن رسمي به‌خوبي دبيان، اوبونتو و فدورا طراحي نشده است.

اين پروژه نيز همانند بيشتر پروژه‌هاي منبع‌بازي که توسط جامعه توسعه مي‌يابد تنها از معماري پردازنده‌هاي

x86 و 64 -x 86 پشتيباني مي‌کند. تمامي نرم‌افزارهايي که به‌صورت پيش‌فرض در اين توزيع وجود دارند منبع‌باز هستند و هيچ کدام از ابزارهاي آن با مجوز تجاري عرضه نشده است. البته نصب کدک‌ها و نرم افزارهاي با مجوز تجاري در اين توزيع سخت نيست و مي‌توان به سادگي آنها را نصب کرد. اوپن سوسه دوره عرضه 8 ماهه دارد و هر کدام از عرضه‌هاي نگارش‌ها تا 18ماه پشتيباني مي‌شوند. بدين ترتيب اوپن‌سوسه با تاريخ عرضه کي‌دي‌ئي و گنوم هماهنگ نمي‌شود و بسته به تاريخ عرضه، تازگي ميزکار نيز تغيير مي‌کند. از آنجايي که دغدغه پايدار بودن نرم‌افزارها در اوپن‌سوسه حرف اول را مي‌زند، بنابراين نمي‌توان انتظار داشت که آخرين فناوري‌هاي نرم‌افزار را در اين توزيع پيدا کرد. اوپن‌سوسه براي کاربران اداري و تجاري که با لينوکس کمابيش آشنا هستند، توزيع مناسبي خواهد بود.

اسلکور

هر چند که اسلکور ديگر يکي از بزرگترين توزيع‌هاي لينوکسي محسوب نمي‌شود، اما بايد آن را هم در اين فهرست گنجاند. اسلکور کهنه‌ترين توزيع لينوکس است که هنوز توسعه مي‌يابد. اين توزيع از معدود توزيع‌هايي است که هنوز به ريشه خود معتقد است و اگر کاربر قديمي آن باشيد، متوجه خواهيد شد که نصاب بسته‌هاي آن يا ابزارهاي مديريتي‌اش نسبت به آن موقع تغيير چنداني نکرده است. اين گزينه هم قوت اسلکور است و هم نقطه ضعف آن. اين توزيع براي کساني که لينوکس را خوب مي‌شناسند، توزيع مناسبي است اما از طرف ديگر براي کاربراني که از خط فرمان و محيط‌هاي متني واهمه دارند، ترسناک است.

از ويژگي‌هاي اين توزيع مي‌توان به شباهت بي‌اندازه اين توزيع به يونيکس اشاره کرد. جامعه کوچک و دوآتشه آن نيز با دانش است و به سؤالات کاربران خوب پاسخ مي‌دهد. اين توزيع خيلي پايدار است و علاقه چنداني به جذب فناوري جديد ندارد. اين توزيع بيشتر از تمام توزيع‌هاي ديگر نرم‌افزار قديمي را حفظ مي‌کند و پايداري برايش بسيار مهم است. اين توزيع هر چند که با ميز کار کي‌دي‌ئي عرضه مي‌شود اما پشتيباني از کي‌دي‌ئي نگارش 4 را تا ابتداي سال جاري ميلادي به تعويق انداخت. اين توزيع به‌هيچ عنوان از گنوم پشتيباني نمي‌کند. از سال 1993 تا کنون، پتريک ولکردينگ (Patrick Volkerding) به‌عنوان حامي اين پروژه فعاليت کرده است. اين توزيع جامعه بزرگي ندارد و بهتر است براي پشتيباني از آن، ديسک‌هاي آن را خريداري کنيد. پشتيباني سخت‌افزاري اسلکور نيز پردازنده‌هاي

x86 و 64 -x 86 است و برخي از پروژه‌هاي جامعه اطلاعاتي آن، پشتيباني از معماري‌هاي SPARC و ديگر معماري‌ها را ممکن کرده است. اسلكور همچنين ابزارهاي زيادي ندارد و براي اينکه بسياري از نرم‌افزارها را در اين توزيع نصب کنيد، مجبور به استفاده از کدهاي منبع و کامپايل خواهيد شد. کاربران قديمي خوب مي‌دانند چطور از قابليت‌هاي اين توزيع استفاده کنند، اما کاربران تازه‌وارد قطعا با مشکلات زيادي روبه‌رو خواهند شد.

اوبونتو

آخرين توزيعي که به آن مي‌پردازيم، اوبونتو است. اوبونتو محبوب‌ترين توزيع لينوکسي است و جامعه اطلاعاتي مقتدري دارد. نصب آن ساده است و هر سوالي که بپرسيد، قبلا شخص ديگري آن را پاسخ داده است.

ميزکار پيش‌فرض آن گنوم است، اما خود اين پروژه ميزکارهاي کي‌دي‌ئي (کوبونتو)، Xfce (اگزوبونتو)، و يک خانواده شلوغ ديگر از توزيع‌هاي بونتودار! را عرضه کرده است. هر چند که بيشتر تأکيد کانونيکال، پشتيبان اوبونتو روي ميزکار گنوم است. هدف اصلي اوبونتو ارائه آخرين فناوري با ساده‌ترين ظاهر است. به‌همين دليل اين شرکت تغييرات زيادي را در آخرين نگارش گنوم انجام مي‌دهد اما کاربران از آن راضي هستند.

همانطور که در بخش دبيان توضيح داده شد، اوبونتو بر اساس دبيان است و از همين پروژه استفاده زيادي مي‌برد. برخلاف دبيان، اوبونتو تاريخ عرضه مشخصي دارد (هر شش‌ماه يک نسخه). همچنين نگارش‌هاي خاصي با عنوان LTS (پشتيباني بلندمدت) منتشر مي‌کند که پشتيباني سه‌ساله دارد و کاربران تجاري عموما از اين نگارش‌ها استفاده مي‌کنند. اوبونتو به‌دنبال عرضه آخرين نرم‌افزارهاي پايدار است و پايداري را فداي آخرين فناوري نمي‌کند. نصب اوبونتو بسيار ساده است و بسياري از گزينه‌ها از پيش انتخاب شده‌اند.

کاربران تازه‌وارد اوبونتو را به باقي توزيع‌ها ترجيح مي‌دهند و اين توزيع حتي مي‌تواند کاربران جدي‌تر را هم نگه دارد. برخي از پيچيدگي‌هاي سيستم از ديد کاربر پنهانند و اين توزيع جز نخستين توزيع‌هايي است که دسترسي کاربر به حساب ريشه (root) را غيرممکن کرده است و فقط از طريق درگاه‌هاي خاصي امکان استفاده از اين حساب را مي‌دهد. برخلاف اوپن‌سوسه اين توزيع ابزار جامع مديريتي ندارد، اما با چند ابزار مشابه همين کار را انجام مي‌دهد.

اين پروژه براي عرضه نرم‌افزارهاي غيرآزاد، روند ميانه‌روي را پيش گرفته است. بسته‌هاي غيرآزاد از جمله فرم‌ورها که براي اجراي صحيح سخت‌افزار نياز هستند در اين سيستم گنجانيده شده است اما به‌صورت پيش‌فرض از کدک‌هاي غير آزاد پشتيباني نمي‌کند. هر چند نصب آنها با اولين اجراي يک فايل صوتي يا تصويري انجام مي‌شود. کانونيکال همچنين يک سرويس را به‌صورت رايگان در اوبونتو قرار داده است. اين سرويس که يک فضاي 2گيگابايتي را در اختيار کاربران قرار مي‌دهد، همچنين يک فروشگاه اينترنتي موسيقي است که کاربران مي‌توانند از طريق آن به دريافت موسيقي و خريد آنلاين بپردازند.

در مجموع اين توزيع يکي از آن توزيع‌هايي است که براي کاربران تازه‌وارد توصيه مي‌شود ولي براي کاربران پيشرفته و هواداران متعصب نرم‌افزارهاي آزاد گزينه مناسبي نيست. به‌طور کل اوبونتو توزيع مناسبي است که به‌خوبي جاي خود را پيدا کرده است. همانند ديگر توزيع‌ها بي‌اشکال نيست ولي براي کساني که تازه به‌درگاه لينوکس وارد مي‌شوند، گزينه خوبي است.

محمدرضا قرباني


 
ادامه مطلب
چهارشنبه 26 خرداد 1389  - 7:57 AM

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 6039405
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی