MasterAir Pro 4 یکی از جدیدترین ایر کولرهای پردازنده Cooler Master با قیمت 45 دلار است. این کولر از جدیدترین فناوری های انحصاری Cooler Master چون CDC 2.0 و فن بسیار مرغوب MasterFan Pro 120 Air Balance بهره می برد. در نوشتار پیش رو به معرفی و بررسی عملی این کولر مدرن می پردازیم.
بقیه در ادامه مطلب...
ایرکولرها یا همان کولرهای بادی چیز جدیدی نیستند اما به رغم افزایش محبوبیت واترکولرها (کولرهای مایع) هنوز هم محبوبیت خود را از دست نداده اند. اگر بخواهیم مزایای ایر کولر در برابر واترکولر را برشماریم، نصب و استفاده آسان تر، دوام بالاتر، آلودگی صوتی کمتر، سازگاری گسترده تر با کیس ها و قیمت پایین تر، مهم ترین آنها هستند. کولر مورد بررسی ما بسیار مدرن و بروز است، در حقیقت سازنده آن تا جای ممکن تلاش نموده یک محصول مدرن و جدید برای استفاده با پردازنده های روز عرضه کند. هرچند اساس کار همه ایرکولرها یکسان است، اما در ویژگی ها و کارایی تفاوت های چشمگیری دارند.
ایرکولر MasterAir Pro 4 چندین فناوری انحصاری Cooler Master را یدک می کشد، فناوری جدید CDC 2.0 که یک آرایش اخصاصی برای لوله های ناقل حرارت مسی در بخش هسته است، باعث افزایش 45 درصدی سطح تماس لوله های ناقل حرارت مسی با سطح پردازنده می شود که باید به دفع هرچه بهتر حرارت کمک کند، فن بسیار مرغوب MasterFan Pro 120 Air Balance بی صدا و پرقدرت معرفی شده، طراحی بسیار خاص براکت فن و پایه ها آن با حذف تماس مستقیم فن با رادیاتور مانع از انتقال لرزش به رادیاتور می شود که باید به کاهش آلودگی صوتی و همچنین افزایش دوام کلی کولر کمک کند، چهار لوله ناقل حرارت مسی در تماس مستقیم با سطح پردازنده، رادیاتور آلومینیومی با طراحی اختصاصی، کیفیت ساخت عالی و دوام بالا، تنها برخی از ویژگی این کولر مدرن هستند.
طبق آنچه که گفته شد، به رغم تازه نبودن ایرکولر، Cooler Master MasterAir Pro 4 یک محصول بروز و بهینه است که همین موضوع انتظار ما را بالا می برد.
بسته بندی و محتویات داخل جعبه
کولر MasterAir Pro 4 درون یک جعبه نسبتاً کوچک عرضه می شود. طراحی آن تقریباً مشابه دیگر محصولات تحت برند Master است. بر روی جعبه تصویر بزرگی از کولر نقش بسته که در همان نگاه اول اطلاعات خوبی ارائه می کند. کمی پایین تر به روی بکارگیری فناوی CDC 2.0 یا تماس مستقیم پیوسته نسخه 2.0 تاکید شده.
پشت جعبه به چندین زبان مختلف برخی از قابلیت های کولر به طور مختصر معرفی شده. همچنین ابعاد دقیق کولر از زوایای مختلف نمایش داده شده است.
در کناره های جعبه تصویر دیگری از کولر و همچنین مشخصات دقیق آن آمده است.
با باز کردن بسته بندی یک جعبه دوم کوچک را مقابل خود یافتیم که حاوی متعلقات آن است.
محتویات جعبه:
- رادیاتور
- یک فن 120 میلی متری MasterFan Pro 120 Air Balance
- کیت نصب (حاوی پیچ ها، سرنگ خمیر رسانای حرارت، یک جفت بالشتک فن)
- براکت و پایه های لازم برای نصب (تمامی سوکت های فعلی)
- سرنگ حاوی خمیر رسانای حرارت (Thermal Paste)ا MasterGel PRO
- مستندات (راهنمای نصب و شرایط گارانتی)
- براکت اضافی جهت نصب فن دوم (اختیاری)
- آچار بستن پیچ ها
متعلقات این کولر مشابه ایر کولرهای پیشین Cooler Master است اما شاهد دو آیتم اضافی شامل آچار بستن پیچ ها و براکت اضافی جهت نصب فن دوم هستیم.
خوشبختانه با بکارگیری آچار تعبیه شده داخل جعبه و بدون نیاز به استفاده از پیچ گوشتی یا هرگونه آچار دیگری، می توان این کولر را نصب نمود که نصب آن را آسان تر می کند.
مشخصات فنی
نکته مهم: برای پشتیبانی از سوکت AM4 به کیت جانبی نیاز است که بعدتر عرضه می شود.
نگاهی نزدیک
فن کولر از قبل بر روی رادیاتور ایساده (Tower) آن نصب است. با این حال جهت نصب باید آن را جدا کرد.
همراه با این کولر یک فن مرغوب 10 میلی متری MasterFan Pro 120 Air Balance ارائه می شود که تیغه های نیمه شفاف و همچنین چارچوب آن به رنگ مشکی است.
به صورت کلی همه فن ها یا کارایی بالایی دارند و یا نویز کمی ایجاد می کنند، به عبارت دیگر معمولاً بین کارایی یک فن و مقدار نویز (آلودگی صوتی) رابطه معکوس وجود دارد. هرچه که کارایی فن بالاتر باشد و حجم هوای بیشتری جابجا کند، نویز بیشتری نیز تولید می کند. با این حال به ادعای کولر مستر فن های Air Balance تعادل بسیار خوبی میان کارایی و نویز ارائه می کنند.
این فن دارای 9 پر با طراحی ویژه است که ادعا می شود ضمن کمک به هوادهی بیشتر، باعث کاهش نویز می شود. سرعت چرخش Air Balance می تواند از طریق تکنیک PWM بین 650 تا 2000 دور دقیقه با تلرانس 10 درصد باشد. این فن دارای کانکتور 4 پینی است.
در پشت فن یک سویچ فیزیکی سه حالته وجود دارد که از طریق جابجایی آن می توان کارایی مورد نظر را از میان هر یک از حالت های Performance (کارایی بالا)، Quiet (کم صدا) و Silent (بی صدا) انتخاب کرد. حالت Quiet یا کم صدا از پیش تنظیم شده است. نویز یا آلودگی صوتی این فن ها در حالت Quiet حداکثر به 30 دسیبل می رسد. در نظر داشته باشید انتخاب هر یک از این حالت ها با سرعت چرخش رابطه مستقیم دارد، در این بررسی حالت پیش فرص Quiet استفاده شده است.
این فن دارای یاتاقان از نوع POM Bearing است که به ادعای کولر مستر به افزایش دوام آن کمک می کند. به ادعای کولر مستر فاصله بین خرابی این فن 490,000 ساعت کار بی وقفه برآورد شده. فن های MasterFan Pro 120 Air Balance حداکثر قادر جابجای حجم هوای 66.7 CFM با فشار معادل 2.34 میلی متر آب هستند.
یکی دیگر از ویژگی های جالب این فن ، برخورداری از پایه های لاستیکی برای به حداقل رساندن لرزش است. بکارگیری لاستیک نرم باعث جذب لرزش تولید شده توسط فن می شود که نه تنها به کاهش لرزش و آلودگی صوتی کمک می کند، بلکه باعث افزایش دوام خود فن نیز می شود.
کولر مستر به تعبیه پایه های لاستیکی برای فن بسنده نکرده و فن از طریق دو براکت پلاستیکی به رادیاتور متصل می شود که در محل تماس با رادیاتور دارای بالشت های نرم با هدف جلوگیری از از انتقال لرزش است. جداسازی و نصب فن بسیار ساده است.
احتمالا حالا شما هم با ما هم عقیده هستید که این کولر دارای فن بسیار مرغوب است. لازم به یادآوری است که به لطف براکت اضافی تعبیه شده می توان بر روی این کولر فن دوم نیز نصب کرد.
رادیاتور آلومینیومی این کولر نیز طراحی ویژه ای دارد. شبکه های آن یکی در میان طراحی متفاوت دارند، هم زمان در محل قرار گیری فن ها نیز رادیاتور فرو رفتگی هایی دارد که باعث افزایش فشار هوا می شود.
یکی دیگر از اثرات این طراحی، توزیع هرچه بهتر گردش هوا است. طراحی پره های رادیاتور به گونه ای است که تونل های هوایی متعددیی ایجاد می کند، مزیت این کار گردش کنترل شده هوا است که مانع از به وجود آمدن نقاط کور (نقاطی که گردش هوا به آنها نمی رسد یا بسیار ضعیف باشد) در سطح رادیاتور می شود.
طراحی مشهور X-Vent نیز پابرجاست که گرداش هوا را پس از عبور از شبکه های رادیاتور به سمت محل اتصال لوله های ناقل حرارت به رادیاتور هدایت می کند.
این طراحی نیز به دفع هرچه بهتر گرما کمک می کند.
بالاترین لایه رادیاتور به رنگ مشکی آنوديزه (لعاب زده) شده است. همچنین لوگو آشنای Cooler Master و طراحی انحصاری X-Vent نیز به چشم می خورد.
این کولر در مجموع دارای 4 لوله ناقل حرارت مسی است که با دقت و ظرافیت بسیار خاصی به پره های رادیاتور متصل شده اند. لوله های مسی بسیار صاف و صیقل خورده هستند.
Cooler Master نسل دوم فناوری CDC را خدمت گرفته که ضمن تماس مستقیم لوله های ناقل حرارت مسی با سطح پردازنده، فاصله میان لوله ها نیز حذف شده، نتیجه این کار جذب حداکثری و بدون واسطه حرارت از سطح پردازنده است.
کف کولر فوق العاده صیقلی و صاف است که به تماس هرچه بهتر با سطح پردازنده و جذب حرارت کمک می کند.
نصب و راه اندازی
سیستم نصب این کولر جدید نیست اما حالا امکان نصب در دو حالت مختلف وجود دارد. در حال اول می توان از پایه های فشاری-چرخشی (مشابه کولر استوک اینتل) استفاده کرد که بسیار ساده تر است، این راهکار با سوکت های LGA115X، LGA1366 ،LGA775 سازگاری دارد و با توجه به استفاده آسان تر، توصیه می شود. این روش به نصب بک پلیت مادربرد نیاز ندارد و فوق العاده آسان است.
اما برای سوکت LGA2011/V3 و همچنین سوکت های AMD باید از راهکار دوم استفاده کرد که قدری پیچیده تر است. البته این راهکار با سوکت های LGA115X ،LGA1366 ،LGA775 نیز سازگاری دارد اما راهکار نخست برای سوکت های مزبور ساده تر است. در نصب به روش دوم به نصب بک پلیت مادربرد و پیچ ها نیاز است.
پیش از انجام هرکاری، سطح پردازنده را توسط یک لایه خمیر رسانای حرارت (Thermal Paste) می پوشانیم. با توجه به چسبندگی ضعیف خمیر همراه خود کولر، از خمیر Thermalright Chill Factor 3 استفاده نمودیم که جزو بهترین خمیرهای معمولی بازار است.
در نصب به روش نخست تنها کافی است تا چهار پایه مشابه کولر استوک اینتل را از طریق 8 عدد پیچ به هسته کولر چیپ کرد.
حالا کافی است همانند کولر استوک اینتل آن را نصب کرد.
نصب به روش نخست بسیار آسان بوده و توصیه می شود.
برای نصب به روش دوم ابتدا باید صفحه فلزی پشت مادربرد را نصب کرد و متناسب با سوکت 4 عدد پیچ آن را از سوراخ های برد عبور داد.
حالا باید پیچ ها را به وسیله آچار یا پیچ گوشتی محکم کرد.
در مرحله پایانی کولر را از طریق پایه مخصوص و به واسطه چهار عدد پیچ از پیش نصب شده محکم می کنیم. تنها نکته ای که وجود دارد نباید پیچ ها را تا انتها سفت کرد، این کار می تواند فشار زیادی به پردازنده وارد کند. همچنین باید پیچ های را به صورت X (پیچ های مقابل، 1 با 3 و 2 با 4) سفت کرد.
در نهایت فن کولر را نیز نصب کرده و کانکتور آن را به مادربرد وصل می کنیم.
لازم به ذکر است فن یا رادیاتور کولر با شکاف های DIMM و ماژول های حافظه هیچ گونه تداخلی ایجاد نمی کند.
متد و مشخصات سیستم تست
پیش از هر چیز باید بگوییم این بررسی خارج از لابراتور اصلی شهرسخت افزار و با بکارگیری سیستم شخصی تهیه شده است، به دلیل متشابه نبودن قطعات سیستم بکار گرفته شده در این بررسی با سیستم اصلی لابراتوار، امکان استفاده از نتایج بررسی های پیشین برای مقایسه عملکرد وجود ندارد. با این حال با هدف پی بردن هرچه بهتر به کارایی این کولر، نتایج کسب شده توسط تعدادی ایرکولر و واترکولر آورده شده اند.
در طول بررسی دمای محیط به طور یک نواخت 26 درجه سانتی گراد با تلورانس 1 درجه بوده است.
در تصویر زیر مشخصات سیستم تست را ملاحظه میکنید:
تمامی امکانات و تنظیمات امنیتی سیستم عامل و آنتی ویروس در حین تست غیرفعال شدهاند و سرویسهای تحت وب، شبکه و ... نیز غیرفعال شدهاند. تنظیمات Power Plan سیستم عامل در وضعیت Balanced تنظیم شده است.
تنظیمات Bios در تمامی تستها در حالت پیش فرض بوده (به استثنای تنظیمات اعمال شده برای اورکلاک) و فقط قابلیت XMP فعال شده است. کلیه تست های کارایی یکبار با سرعت چرخش فن خودکار (حالت Standard در بایوس مادربرد) و یکبار با حداکثر سرعت (Max Speed) اجرا شده اند که نتایج به تفکیک در نمودارها آمده است.
برای بررسی در هر دو حالت فرکانس پیش فرض (Stock) و اورکلاکینگ 4.5 گیگاهرتز با ولتاژ نسبتاً بالای 1.275 ولت، دو بار بنچمارک wPrime 1024M بدون وقفه اجرا شده و دما در انتهای اجرای دوم ملاک قرار گرفته است.
در این بررسی دمای تراشه (Package) در طول دومین اجرای بنچمارک wPrime 1024M ثبت شده است. برای حالت بلا استفادگی (Idle)، پایین ترین دمای Package اما برای حالت استفاده 100 درصد (Load)، بالاترین دمای Package ثبت شده است.
برای سنجش حرارت متصاعد شده از پردازنده از نرم افزار HWMonitor 1.29 استفاده شده و وضعیتهای سنجش حرارت به شرح زیر میباشد:
- مقادیر ثبت شده در حالت Idle پس از گذشت 10 دقیقه عدم انجام هرگونه فعالیت بر روی سیستم ثبت شدهاند و کمترین دمای ثبت شده Package به عنوان پارامتر اندازه گیری مد نظر قرار گرفته است.
- مقادیر ثبت شده در حالت 100% Load پس از دو بار اجرای ممتمد بنچمارک wPrime 1024M ثبت شدهاند و بالاترین دمای ثبت شده Package بهعنوان پارامتر اندازه گیری مد نظر قرار گرفته است.
نویز صوتی (Sound Noise)
از آنجایی که این بررسی خارج از لابراتور اصلی شهرسخت افزار انجام شد و به اتاق ضد صدا دسترسی نداشتیم، سنجش نویز ایجاد شده توسط فن کولر توسط سوند متر نمی توانست دقیق باشد، بنابراین از بررسی با دستگاه سوندمتر صرف نظر کردیم.
فن این کولر در حالت بلا استفادگی کم صدا (و نه بی صدا) است اما در دورهای بالا نویز بیشتری تولید می کند. چرخش فن با حداکثر سرعت (حدود 2000 دور در دقیقه) از فاصله نزدیک و در سکوت تقریباً آزار دهنده است.
به صورت کلی فن این کولر به رغم کیفیت بالا، به دلیل سرعت چرخش بالا که به بیش از 2000 دور در دقیقه می رسد آلودگی صوتی نسبتاً زیادی تولید می کند و بی صدا یا حتی کم صدا نیست. با این حال جزو کولرهای با نویز بالا هم نیست و شدت آلودگی صوتی آن متوسط است.
تستهای کارایی در فرکانس پیش فرض هسته CPU
در این تست کارایی کولر را با فرکانس پیش فرض (بدون اورکلاکینگ) در دو حالت بلا استفادگی (Idle) و استفاده 100 درصد، یکبار در حالت سرعت خودکار فن ها (حالت استاندارد در بایوس مادربرد) و یکبار در حالت چرخش با حداکثر سرعت (Max Speed) بررسی کردیم. مطمئناً دمای پایین تر مطلوب تر است.
در گام بعدی کارایی را در حالت استفاده 100 درصد بررسی کردیم، نتیجه در نمودار زیر آمده است.
همانطور که مشاهده می کنید،Cooler Master MasterAir Pro 4 کارایی خوبی دست کم با فرکانس پیش پیش فرض در خنک سازی دارد.
باید در نظر داشت با تراشه های خنک اختلاف کارایی کولرهای مختلف چندان چشمگیر نیست اما این اختلاف با تراشه های داغ تر و همچنین در صورت اورکلاک پردازنده چشمگیرتر است.
تستهای کارایی در فرکانس اورکلاک شده هسته CPU
در نهایت کارایی کولر MasterAir Pro 4 را در تحت اورکلاینگ بررسی کردیم. نتیجه کارایی در حالت بلا استفادگی را در نمودار زیر مشاهده می کنید.
سرانجام کارایی در حالت استفاده 100 درصد را بررسی کردیم، نتیجه در نمودار زیر آمده است.
کارایی Cooler Master MasterAir Pro 4 در حالت فرکانس اورکلاک شده هسته نسبتاً خوب بود اما به نظر نمی رسد با تراشه های داغ تر برای استفاده در حالت اورکلاک شده چندان مناسب باشد.
جمع بندی، سخن پایانی و امتیاز شهر سخت افزار
Cooler Master در زمینه طراحی و تولید خنک کننده به خوبی آزمون خود را پس داده و هر محصول جدیدی که عرضه می کند برای رقابت خلق شده است. کارایی MasterAir Pro 4 در خنک نگه داشتن تراشه های امروزی کاملاً ایده آل است، کیفیت ساخت بالا و طراحی بهینه حرفی برای گفتن باقی نمی گذارد.
سیستم نصب این کولر بسیار انعطاف پذیر بوده و با تمامی سوکت های فعلی سازگاری کامل دارد. نصب و استفاده از این کولر بسیار آسان است. همچنین وزن پایین آن این اطمینان را به شما می بخشد که پردازنده های با برد PCB نازک دچار آسیب نمی شوند، فقط پیچ ها را تا انتها سفت نکنید.
به رغم اینکه رادیاتور این کولر بی نقص است، اما فن آن هر چقدر هم که مرغوب و بادوام باشد، کم صدا نیست. البته همانند هر ویژگی دیگری شدت حساسیت به نویز برای هر شخصی متفاوت بوده و قرار نیست برای همه آزار دهنده باشد، به ویژه در وجود کیس های مرغوب با فن های متعدد. با این حال ترکیب پردازنده های داغ و یا اورکلاک شده با کولر MasterAir Pro 4 می تواند قدری آلودگی صوتی ایجاد کند.
در نهایت با توجه به نگرانی ها در مورد خرابی پردازنده بر اثر نصب کولرهای سنگین تر و همچنین آلودگی صوتی بیشتر واترکولرها، اگر به دنبال یک ایر کولر میان رده با کارایی بالا هستید، کولر MasterAir Pro 4 را به عنوان یک انتخاب بروز و بهینه برای جدیدترین پردازنده های روز به شما توصیه می کنیم، کیفیت ساخت بالا، نصب سریع و آسان، وزن کم و گارانتی خوشنام، از ویژگی ها قابل تامل این محصول هستند.
نقاط قوت:
- کارایی بالا
- کیفیت ساخت عالی (کلیه اجزا)
- فن بسیار مرغوب
- نصب آسان
- وزن کم
- گارانتی
نقاط ضعف:
- نویز متوسط تا بالا فن
- چسبندگی ضعیف خمیر رسانای حرارت (Thermal Paste)
- همراه نداشتن پایه های لازم جهت نصب بر روی سوکت AM4
با تمامی این تفاسیر ایرکولر(Air Cooling) "اCooler Master MasterAir Pro 4" موفق به کسب امتیاز 8.9 از 10 و نشان "Good Performance" با ریز امتیازات زیر در کلاس محصولات میان رده (M (Mid-Range از شهر سخت افزار شد.
ریز نمرات این محصول در کلاس میان رده (Mid-Range) به شرح زیر می باشد: