دفاع مقدس

دفاع همچنان باقی است

روایت آزادگان خوزستانی در «پنجره‌ای رو به فردا»

به گزارش خبرنگار دفاع پرس از خوزستان، کتاب «پنجره‌ای رو به فردا» خاطرات گروهی از آزادگان سرافراز استان خوزستان است که به همت رضا رئیسی و محمدحسن مقیسه تهیه و تدوین و در دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی به چاپ رسیده است.

این عزیزان آزاده که هر یک سال‌های متمادی را در زندان‌ها و بازداشتگاه‌ها و اردوگاه‌های مخوف رژیم بعث عراق به سر برده‌اند، در این کتاب خاطرات تلخ و شیرین خود از ایام اسارت‌شان را به صورت کوتاه و مختصر بیان کرده‌اند.

خاطرات مندرج در کتاب «پنجره‌ای رو به فردا» هر یک دارای نام و عنوانی هستند که برخی از این عناوین عبارتند از؛ رادیوی مخفی، دعا، روحانی درباری، شکنجه‌های روحی و روانی، مردم العماره و بغداد، شهادت یک پاسدار، سربازان عراقی، دست بردن منافقین در نامه‌ها، فیلمبرداری از مجروحان.

این کتاب در خود دو گونه خاطره را جای داده است. تعدادی از عزیزان آزاده فقط به ذکر یک خاطره اکتفا کرده‌اند. مانند آزاده سرافراز بهنام طاهری که نحوه برخورد و استقبال مردم شهرهای عراق با کاروان اسرا را موضوع خاطره خود قرار داده و چنین نقل می‌کند: «به العماره که وارد شدیم مردم کوچه و بازار با پرتاب سنگ، کفش، میوه گندیده و آب دهان آمدند استقبال‌مان. همین آش را هم در بغداد برایمان پختند! من خودم در بغداد دیدم که یک پیرمرد و پیرزن عراقی برای اینکه از قافله عقب نمانند می‌دویدند تا بتوانند سنگی، چوبی و یا حداقل آب دهانی به طرف ما بیندازند.»

از دیگر موضوعات مطرح شده در این کتاب، جاسازی رادیو، اقدامات دشمن برای تأثیر بر اسرا، همکاری افراد خود فروخته با دشمن، عزاداری در محرم، قدرت ابتکار و خلاقیت اسرا، کسب اخبار در اسارت، کمبودهای اسارت، شکنجه اسرا، قطعنامه و واکنش اسرا، همکاری گروهک‌های معاند با دشمن، رسیدگی به اسرای مجروح، اعتصاب اسرا و… است.

بعضی خاطرات به صورت کلی به جنبه‌های مختلف اسارت پرداخته‌اند یعنی مسائل و مشکلات موجود را در چند سطر به صورت کلی بیان کرده‌اند.

بعضی دیگر از خاطره‌ها در اصل جملات شیرین و ادبی در وصف آن دوران است که با استفاده از جملات حماسی و احساسی ویژگی‌های اسارت و آزادگان را توصیف کرده‌اند.

خاطرات این کتاب را می‌توان یادداشت‌های پراکنده‌ای دانست که درباره دوران اسارت نگاشته شده است.

خاطرات پراکنده و متفرق بوده و فاقد تاریخ‌اند و بی‌هیچ ارتباطی ذکر شده‌اند. به نظر می‌رسد موضوعات و مطالب اتفاقی بیان شده و به خاطر پراکنده‌گویی مخاطب به علت نامشخص بودن مکان وقایع و ذکر نشدن تاریخ در خاطره‌ها، از سندیت این روایات کاسته شده است، هر چند نام و مشخصات هر آزاده در پایان روایت آمده است. «پنجره‌ای رو به فردا» در ۱۱۱ صفحه و با شمارگان ۴۴۰۰ نسخه تهیه و تدوین و توسط دفتر ادبیات و مقاومت حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی چاپ و منتشر شده است.

انتهای پیام/



[ سه شنبه 26 مرداد 1395  ] [ 1:42 PM ] [ مهدی گلشنی ]

[ نظرات0 ]