به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

كپك‌ها، قارچ‌هايي هستند كه با آزاد كردن اسپورهاي كوچك به هوا، تكثير مي‌شوند و اسپورهايي كه بر اشياي مرطوب مي‌نشينند، ممكن است شروع به رشد كنند. هزاران نوع از انواع كپك‌ها وجود دارد كه هر روز در داخل و خارج از خانه با آنها مواجه مي‌شويم. كپك‌ها به آساني از طريق كفش‌ها، لباس‌ها و حيوانات خانگي به خانه راه مي‌يابند. آنها اشكال متفاوتي دارند و به رنگ‌هاي سفيد، خاكستري، قهوه‌اي، سياه، سبز يا فلوئورنس ديده مي‌شوند. همه آنها بدمنظره هستند و باعث ايجاد بو و طعم ناخوشايند كپكي مي‌شوند و مشكلات مختلفي را براي سلامت انسان ايجاد مي‌كنند.

ذرات معلق كپك‌ها با چشم غيرمسلح، قابل رؤيت نيست. بنابراين ديدن آنها تا زماني كه رشد نكنند، غيرممكن است. رشد كپك‌ها مستلزم وجود رطوبت (بالاتر از 65 درصد)‌ و مواد مغذي است. ذرات آزاد كپك‌ها در خانه ممكن است براحتي استنشاق شده و يك حساسيت دائمي را براي افراد خانه ايجاد كند. حتي اگر كپك‌هاي موجود در خانه سمي نباشد، باز هم مي‌تواند مشكل‌آفرين باشد؛ چراكه با رشد روي مواد آلي، فورا آنها را تخريب مي‌كند و با ايجاد بوي بد، باعث تنزل كيفيت هواي خانه مي‌شود. به طور كلي كپك‌ها به 3 دسته آلرژنيك (حساسيت‌زا)‌، پاتوژنيك (بيماري‌زا)‌ و توكسيژنتيك (سمي)‌ تقسيم مي‌شوند. از شايع‌ترين كپك‌هاي خانگي مي‌توان به آلترناريا، كلادوسپوريوم، پنيسيليوم، آسپرژيلوس و استاكي بوتريس اشاره كرد.

زندگي در فضاهاي مرطوب: آلترناريا در فضاهاي مرطوب مانند حمام‌ها و زير سينك‌هايي كه لوله‌هاي چكه‌دار دارند، همچنين گاهي اوقات روي فرش‌هايي كه مدتي مرطوب بوده‌اند رشد مي‌كند و مي‌تواند باعث علائم آلرژي و ايجاد آسم شود. در اين ميان، افراد سالمند، كودكان، افرادي كه مشكلات تنفسي دارند و نيز كساني كه از سيستم ايمني ضعيفي برخوردارند، مانند بيماران مبتلا  به ايدز و بيماراني كه تحت شيمي‌درماني قرار دارند، در معرض خطر بيشتري هستند.

رشد و نمو روي سطوح چوبي: كلادوسپوريوم مي‌تواند هم روي سطوح چوبي و هم فابريك (مواد پارچه‌اي)‌ مانند فرش و موكت رشد كند و در محيط خارج از خانه هم ديده مي‌شود و عمدتا روي مواد گياهي رشد مي‌كند و معمولا از طريق سيستم‌هاي HVAC (تهويه هواي مطبوع)‌ يا بسادگي از طريق پنجره‌ها و درهاي باز وارد مي‌شود.

كلادوسپوريوم مي‌تواند باعث مشكلاتي در پوست و ناخن و نيز مشكلات تنفسي شود و واكنش‌هاي آلرژيك مانند خارش چشم‌ها، سرفه، عطسه و آبريزش بيني ايجاد كند.

تكثير در پوسيدگي‌ها: پنيسيليوم به‌وفور در لوازمي مانند عايقكاري‌ها، فرش و موكت، كاغذديواري و مواد پارچه‌‌اي در حال پوسيدن (مانند تشك‌ها و كوسن‌هاي كهنه كاناپه و...)‌ يافت مي‌شود. همچنين مي‌تواند سريع انتشار يابد و به آساني از جايي به جاي ديگر رود.

حتي اگر كپك سمي نباشد، باز هم مي‌تواند مشكل‌آفرين باشد؛ چراكه با رشد روي مواد آلي، فورا آنها را تخريب مي‌كند و با ايجاد بوي بد، باعث تنزل كيفيت هواي خانه مي‌شود

گفتني است؛ از اين كپك،‌ آنتي‌بيوتيك و پني‌سيلين ساخته مي‌شود. اگرچه مصرف دارويي آن به معني غيرمضر بودن آن نيست و قرار گرفتن در معرض آن مي‌تواند به عفونت‌هاي سينوسي مزمن، علائم آلرژي و التهاب ريه‌ها منجر مي‌شود.

كپك سياه: استاكي بوتريس چارتاريوم كه گاهي اوقات به دليل ظاهر سياه و لزج به نام كپك سياه نيز ناميده مي‌شود، در مكان‌هايي با رطوبت مداوم مانند اطراف يك لوله كه نشتي دارد يا كانال‌هاي دستگاه تهويه هواي مطبوع كه در آنها مقدار زيادي بخار وجود دارد، رشد مي‌كند و به ساير جاها انتشار مي‌يابد. قرار گرفتن در معرض اين كپك‌ها كه بوي نامطبوع كپكي نيز دارند، مي‌تواند باعث عفونت‌هاي مزمن سينوسي، حملات آسم، علائم آلرژي، افسردگي و خستگي ‌شود.

همنشيني مواد در حال فساد: آسپرژيلوس و گونه‌هاي آن (آسپرژيلوس فلاووس و آسپرژيلوس ورسي‌كالر)‌ دسته‌اي از قارچ‌ها هستند كه تقريبا 150 گونه را در برمي‌گيرند. اعضاي اين نوع از كپك‌ها، خصلت‌هاي گوناگون دارند، اما بيشتر به صورت ساپروفيت روي گياهان در حال فساد، خاك، مواد غذايي انباري، محصولات غذايي در مناطق گرمسيري و نيمه‌گرمسيري شايع هستند. برخي از گونه‌ها روي حشرات، گياهان، حيوانات و انسان زندگي انگلي دارند. گونه‌هاي اين كپك در فعاليت‌هاي آبي بين 82‌/0ـ 75‌/‌0 گزارش شده‌اند و همه آنها آلرژن هستند و يك علت شايع براي آسم خارجي به شمار مي‌آيند.

علائم حاد شامل ادم و اسپاسم برونش‌هاست و موارد مزمن ممكن است آمفيزم ريوي (اتساع مجاري ريه بر اثر تراكم هوا)‌ ايجاد كنند. همچنين علت انواع عفونت‌هاي گوش و چشم نيز گزارش شده‌اند. در اين ميان، بسياري از گونه‌ها نيز مايكوتوكسين‌هايي (سموم قارچي)‌ توليد مي‌كنند كه ممكن است با بيماري در انسان و ساير حيوانات مرتبط باشد. توليد سم روي منابع غذايي، با نوع گونه‌ها مرتبط است، برخي از اين سموم در گونه‌هاي حيواني و برخي ديگر در انسان، كارسينوژن (سرطان‌زا) محسوب مي‌شوند. در برخي از بيماران آسمي، بندرت علائمي مانند خس‌خس سينه، تب خفيف و سرفه‌هاي همراه با موكوس يا لكه‌هاي قهوه‌اي بروز مي‌كند. در اين‌گونه موارد، آزمايش پوست، خون، اشعه ايكس و خلط براي قارچ‌ها مي‌تواند به تشخيص بيماري كمك كند. داروهاي كورتيكواستروئيد معمولا در درمان اين واكنش‌ها موثر هستند. سم حاصل از آسپرژيلوس فلاووس (آفلاتوكسين) روي كبد، مغز، كليه و قلب اثر گذاشته و به سرطان كبد منجر مي‌شود. علائم مسموميت شامل تب، استفراغ و كماست. همچنين آسپرژيلوس ورسي‌كالر در ساختمان‌هاي مرطوب، كف‌هاي چوبي اتاق‌ها و تخته‌هاي فيبري و... رشد مي‌كنند. اين نوع آسپرژيلوس، آفلاتوكسين توليد نمي‌كند، اما سم ضعيف‌تري به نام استريگماتوكيستن توليد مي‌كند كه يك پيش‌ساز آفلاتوكسين است. نوع ديگر آسپرژيلوس به نام آسپرژيلوس اكراسئوس، سم اكراتوكسين را توليد مي‌كند كه باعث صدمه به كليه‌ها مي‌شود و سرطان‌زاست.

كپك صورتي: اين نوع كپك، درواقع نوعي باكتري است و معمولا در حمام‌ها ديده مي‌شود و بسرعت انتشار مي‌يابد. مواردي مانند عفونت‌هاي ادراري، عفونت زخم و مشكلات دستگاه گوارش به آن نسبت داده مي‌شود.

به طور كلي كپك‌ها بتدريج باعث تخريب لوازمي مي‌شوند كه روي آنها رشد مي‌كنند. از بين بردن همه كپك‌ها و اسپورهاي آنها غيرممكن است، اما شما مي‌توانيد با كنترل و ممانعت از رشد آنها، از آسيب به اسباب و اثاثيه خانه و همچنين صدمه زدن به سلامت خودتان جلوگيري كنيد.

گفتني است، بسياري از مشكلات مربوط به كپك‌هاي خانگي كه با آنها مواجه مي‌شويد، در نتيجه نفوذ آب از طريق فاضلاب‌هاي نامناسب، آبياري، نشت‌هاي لوله‌كشي، باران و مسائل ميعان و ايجاد بخار است.

اقداماتي كه بايد براي جلوگيري از رشد كپك‌ها در خانه انجام داد

از آنجا كه كپك‌ها در شرايط مرطوب و در محل‌هاي نمور رشد مي‌كنند، بايد در جاهاي مرطوب خانه مانند حمام و آشپزخانه در صورت امكان، فن نصب كنيد، همچنين لوله و شيرهايي را كه آب از آنها چكه مي‌كند، بسرعت تعمير كنيد و از نشتي آب در پشت‌بام خانه نيز جلوگيري كنيد. چنانچه خانه‌تان دچار سيل‌زدگي يا آب‌گرفتگي شود، بخصوص در درجه حرارت مساعد (80 ـ50 درجه فارنهايت يا 32 ـ10 درجه سانتيگراد)، تبديل به محيط مناسبي براي رشد و تكثير كپك‌ها مي‌شود. در اتاق‌هايي كه بشدت مرطوب هستند، رطوب‌گير نصب كنيد و در آنها فرش پهن نكنيد. همچنين خشك‌كن‌هاي لباس و فن‌هايي را كه زير يا پشت خانه قرار دارند و تهويه آنها به داخل اتاق است، به بيرون از خانه هدايت كنيد. علاوه بر اين لوله‌ها و ساير سطوح سرد را به منظور جلوگيري از تشكيل بخار و قطرات آب عايق كنيد و روي شيشه‌ها از داخل، پنجره‌هاي محافظ نصب كرده و دور پنجره‌ها را درزگيري كنيد و آب‌روها را با درپوش‌هاي پلاستيكي بپوشانيد و از تهويه آنها مطمئن شويد. همچنين براي افزايش جريان هوا، درهاي بين اتاق‌ها و نيز كمدها را باز نگه داريد.

پاكسازي كپك‌ها: پيش از شروع كار ابتدا بايد مطمئن شويد كه خانه كاملا تهويه شده باشد. اگر كپك، سطح كوچكي را پوشانده باشد، تميز كردن آن چندان دشوار نيست و مي‌تواند با استفاده از آب و ماده پاك‌كننده انجام شود. سپس اجازه دهيد خشك شود و بعد محلولي متشكل از يك‌دوم فنجان ماده سفيدكننده و يك گالن آب (تقريبا 4 ليتر) را براي از بين بردن اسپورهاي باقيمانده استفاده كنيد. به خاطر داشته باشيد كه هرگز ماده سفيدكننده را با آمونياك تركيب نكنيد، زيرا مخلوط آنها، گازهاي سمي ايجاد مي‌كند. همچنين لازم به ذكر است كه براي تميزكردن كپك‌هاي آلرژن، بايد از ماسك‌هاي معمولي گرد و غبار و دستكش‌هاي لاستيكي استفاده كنيد، اما براي پاكسازي كپك‌هاي سمي، نياز به يك ماسك تنفسي مجهزتر و ساير لباس‌هاي محافظ داريد. استفاده از هواكش‌ها و كانال‌ها مي‌توانند به جلوگيري از انتشار اسپورهاي كپك به سيستم HVAC كمك كنند. براي از بين‌بردن كپك‌هايي كه داخل سطوح چوبي با ديوارهاي سخت جاي گرفته‌اند، بايد به جاي مواد قارچ‌كش، از مواد از بين‌برنده كپك‌زدگي استفاده كرد كه داراي خاصيت ضدعفوني‌كننده است و مي‌تواند به داخل مواد ساختماني نفوذ كند. در اين رابطه محصولاتي در دسترس هستند كه به طور اختصاصي براي كپك‌ها طراحي شده‌اند. به خاطر داشته باشيد اگر مشكلات اصلي را كه باعث ايجاد و رشد كپك‌ها در خانه شده است از بين نبريد، به احتمال زياد آنها دوباره بازمي‌‌گردند.

   

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 فروردین 1391  - 12:06 AM

طب سوزني يكي از روش‌هاي موفق و درمان طبيعي براي بسياري از بيماري‌ها به شمار مي‌رود كه قدمت آن به 1500 سال پيش مي‌رسد. با اين‌كه اين طب بيشتر در آسياي شرقي مثل چين، كره و ژاپن تحول بسيار زيادي پيدا كرده، اما امروزه مي‌بينيم اين دانش در دانشگاه‌هاي طب سنتي آمريكا و اروپا نيز مورد توجه قرار گرفته به طوري كه هم اكنون حدود 250 مركز طب سوزني در آمريكا براي درمان بيمارهاي متفاوت در حال ارائه خدمت به مردم است و همچنين تحقيقات وسيعي در زمينه طب سوزني در حال انجام است به طوري كه با مطالعه روي بيماران مختلف با بيماري‌هاي متفاوت نقاط جديدي براي درمان به دست آمده است.

 اصول درمان در طب سوزني بر اساس سوزن زدن به نقاط مخصوص در بدن است و هر بيماري نقاط بخصوصي دارد. اين نقاط كه در ناحيه سر، گردن، تنه، پشت و اندام‌هاي فوقاني و تحتاني يا دست و پا و شكم قرار دارند با ارگان‌هاي مختلف بدن مانند كبد، كليه، طحال، معده، روده بزرگ، روده كوچك، ريه، قلب و سلسله اعصاب مركزي مانند مغز و نخاع و غدد داخلي بدن در ارتباط هستند. جالب است بدانيد نقاطي هم در گوش وجود دارد كه با همين ارگان‌هاي داخلي در ارتباط هستند. فلسفه طب سوزني بر اساس سوزن زدن به اين نقاط مشخص است كه البته با توجه به نوع بيماري اين نقاط متفاوت خواهد بود. لذا در بسياري از موارد مثل بيماري اعصاب مانند ميگرن، اضطراب، دلشوره، تپش قلب، اختلالات خواب و افسردگي، ارگان‌هاي بيمار تحريك‌شده و موجب تنظيم جريان خون و انرژي در آنها مي‌شود. اين روش درماني در بيماري‌هاي ديگري مانند بيماري گوارشي، كبدي و همچنين بيماري‌هاي مفاصل و استخوان كاربرد دارد.

معاينات فيزيكي معمولا به صورت چيني و از طريق مشاهده رنگ‌گونه، صورت، چشم و رنگ زبان است. گرفتن نبض از نظر طب چيني اهميت بسزايي دارد زيرا مي‌تواند سرشت بيماران را مشخص كند كه آيا بيمار در جهت سندرم گرمايي(heat syndrome) يا سندرم سرمايي (cold syndrome) است و پزشك از روي رنگ صورت، زبان و چشم به وجود بيماري در هر يك از اعضا پي مي‌برد و سپس با پرسش و پاسخ و گرفتن شرح حال از بيمار و با توجه به مشاهدات فيزيكي مي‌تواند نوع اختلال را در بيمار مشخص كرده و نسبت به درمان وي اقدام نمايد.

دوره‌هاي درماني در طب سوزني به صورت 3 دوره يا course است كه هر دوره 10 جلسه دارد. بيمار مي‌تواند اين جلسات را بصورت هر روز يا حداقل 3 جلسه در هفته انجام دهد چنانچه بهبودي پس از 10 جلسه اول نمايان شد لازم است 2 دوره بعدي را هم به طور منظم انجام دهد. پشتكار و مراجعه منظم در جلسات درماني براي گرفتن نتيجه ايده‌آل اهميت زيادي دارد، چون با زدن اين سوزن‌ها بسياري از موارد واسطه‌اي نظير آندورفين‌ها، بتا آندورفين‌ها، آلكفالين‌ها، داينورفين، كاته كولامين‌ها، سروتونين و ساير موارد واسطه‌اي در بدن افزايش مي‌يابند.

دكتر فرهاد صبري

‌متخصص بيهوشي و طب سوزني

 
 

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 فروردین 1391  - 12:05 AM

آرتريت روماتوئيد، يك بيماري خودايمني است كه در آن بدن به تخريب بافت‌هاي خود مي‌پردازد. اين بيماري مفصل، كيسه‌هاي زلالي، غلاف وتر، عضلات و بافت‌هاي اطراف را درگير مي‌سازد. با پيشرفت بيماري، اندام‌هاي داخلي نظير قلب، ريه‌ها، خون، چشم‌ها، پوست و اعصاب بدن نيز ممكن است تحت تاثير قرار بگيرند.

منشا و دليل اصلي آرتريت مشخص نيست، اما عوامل ژنتيكي، استرس زياد، سيگار، الكل و شيوه زندگي افراد در بروز آن مي‌تواند موثر باشد. نسبت ابتلاي زنان به مردان سه به يك است و زنان بيشتر دچار اين بيماري مي‌شوند. همچنين احتمال از دست دادن حجم عضلاني و افزايش بافت چربي در زنان مبتلا، بيشتر از مردان است. معمولا آرتريت روماتوئيد بين 20 تا 50 سالگي بروز مي‌كند، اما بروز آن در سنين پايين‌تر يا بالاتر نيز ممكن است وجود داشته باشد.

علائم روماتيسم مفصلي تقريبا مشابه علائم آرتروز است. اما با مراجعه به پزشك و انجام آزمايش خون و اشعه ايكس مي‌توان آن را تشخيص داد. اگر اين دو بيماري بموقع تشخيص داده شوند و مورد معالجه قرار بگيرند، به طور قابل توجهي مي‌توان از پيشروي آنها جلوگيري كرد. اما تا به حال درماني قطعي براي آنها كشف نشده است.

از علائم تا درمان آرتريت روماتوئيد

درد و تورم در مفاصل، خستگي و ضعف، احساس خشكي و كاهش دامنه حركتي در مفاصل، بخصوص هنگام صبح، بالا و پايين شدن ناگهاني درد در طول روز از جمله علائم اين بيماري است. البته در مراحل پيشرفت اين بيماري بروز تغيير شكل در مفاصل رخ مي‌دهد و برجستگي‌هاي ناشي از آرتريت روماتوئيد ايجاد مي‌شود.

در اين ميان فيزيوتراپي و فعاليت ورزشي براي حفظ آمادگي بدن، استفاده از مسكن‌ها و داروهاي ضدالتهاب، استفاده از داروهاي ايمن‌سازي بدن، درمان‌هاي موضعي با استروئيد و جراحي اندام‌هاي تغييرشكل‌يافته از جمله درمان‌هاي اين بيماري محسوب مي‌شوند.

ورزش، راهكاري مناسب براي درمان آرتريت

خواب و ميزان استراحت افراد مبتلا به اين بيماري بايد كافي باشد، يعني تقريبا نيمي از شبانه‌روز را بايد استراحت كنند، مخصوصا اگر دچار درد و التهاب مفصلي هستند. از طرف ديگر بايد فعاليت بدني مناسب و منظمي در طول روز داشته باشند، زيرا روماتيسم مفصلي كم‌كم باعث ايجاد محدوديت حركتي مي‌شود، بنابراين به هيچ عنوان ورزش نبايد از برنامه روزانه اين بيماران حذف شود. حتي در مراحل خيلي شديد نيز فرد بايد فعاليت بدني خود را در حد دامنه حركتي مفاصلش داشته باشد.

انتخاب نوع فعاليت ورزشي بستگي به ميزان پيشروي روماتيسم دارد. اگر فرد در مراحل ابتدايي اين بيماري باشد، آزادي عمل بيشتري براي پرداختن به فعاليت بدني دارد. اما در موارد شديدتر راه رفتن و ايروبيك در آب مي‌تواند براي شخص مفيد باشد. داخل آب، وزن بدن كاهش يافته و شناوري و آزادي حركت بيشتر است. هنگامي كه اين بيماري و خشكي مفاصل پيشروي زيادي كرده باشد، ورزش‌هاي سخت و وزنه‌هاي سنگين باعث تخريب بيشتر مفاصل مي‌شود، در عين حال حفظ انعطاف و قدرت عضلاني با انجام ورزش‌هايي كه منجر به تحرك شوند مفيد است. انجام حركات كششي در آب گرم و جكوزي از خشكي و درد مفاصل مي‌كاهد.

كم كردن وزن بدن فشار وارده بر مفاصل را كاهش مي‌دهد. ورزش ايروبيك سبك، حركات كششي، شنا، ايروبيك در آب، دوچرخه‌سواري و پياده‌روي با دو چوبدستي مي‌تواند به حفظ دامنه حركتي مفاصل كمك كند.

مراقب نوع تغذيه‌تان باشيد

به دليل مبهم بودن و درمان نشدن قطعي در اين بيماري و همچنين تغيير شكل مفاصل و محدوديت حركتي، معمولا اين افراد روحيه خود را از دست مي‌دهند و دچار افسردگي مي‌شوند. نحوه برخورد اطرافيان و كمك گرفتن از روانپزشكان مي‌تواند در بهبود آنها موثر واقع شود. اين اشخاص بايد بتوانند مشكل خود را بپذيرند و روش زندگي بهينه و برخورد با اين نوع بيماري را ياد بگيرند. اگر داروهاي خود را تحت نظارت پزشك به موقع مصرف كنند و ورزش و رژيم غذايي سالم داشته باشند، قادر هستند به ميزان زيادي از پيشروي آن جلوگيري كرده و زندگي بانشاطي براي خود بسازند.

يكي از عواملي كه باعث تشديد و بروز بيشتر روماتيسم مفصلي مي‌شود، استرس است تا جايي كه ممكن است محيط زندگي و محل كار اين بيماران بايد بدون استرس و فشار روحي باشد. انجام كارهاي نشاط‌بخش، تفريح، گوش كردن به موسيقي ملايم، ماساژ، مديتيشن و... براي آرامش روحي مفيد است. همچنين نوع رفتار خانواده و اطرافيان با اين بيماران در كاهش استرس آنها تاثيرگذار است.

مواد مفيد شامل تمام ميوه‌ها و سبزيجات بخصوص انار، انگور، كيوي، كرفس، زيتون، سير، آجيل‌ها و مغزها، ماهي، مارچوبه، زردچوبه، زنجبيل، شيره‌انگور، غلات و چاي سبز است.

مصرف مكمل مولتي ويتامين مينرال از سوءتغذيه اين بيماران جلوگيري مي‌كند. آنتي‌اكسيدان‌هايي مثل ويتامين C,E,A و سلنيوم به نوعي مانع تخريب مفاصل مي‌شوند. اسيدهاي چرب امگا3 كه در روغن ماهي، بذر كتان و سويا وجود دارد، التهاب مفصلي را كاهش مي‌دهد.

مواد مضر شامل كلسترول و اسيدهاي چرب اشباع شده، سيگار و الكل است.

 

پريسا رادمنش

 

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 فروردین 1391  - 12:04 AM

هشت‌پاها از جمله نرم‌تنان ابتدايي هستند كه در مقايسه با ديگر نرم‌تنان ويژگي‌هاي ساختاري ساده‌تري دارند. اما برخلاف آنچه به نظر مي‌رسد، هشت‌پاها و موجوداتي مانند سرپايان ده بازويي، ده‌پايان يا سپيداچ‌ها و حلزون‌هاي گرمسيري ساكن اقيانوس هند كه از رده سرپايان هستند، موجودات كند ذهني نيستند.

در دهه 1950 ميلادي، دانشمندان متوجه شدند هشت پاهايي كه تحت آموزش و تعليم قرار مي‌گيرند، مي‌توانند ياد بگيرند كه به ازاي حركت از روي خطوط افقي يك مستطيل جايزه مي‌گيرند و اين در حالي بود كه در آغاز حركت در مقابل يك خط عمودي قرار گرفته بودند. از آن زمان محققان درباره توانمندي‌هاي اين گروه از موجودات، تحقيقات بيشتري انجام دادند و دريافتند همه نرم‌تناني كه در رده سرپايان قرار مي‌گيرند، توانايي حركت از روي مسيرهاي پر پيچ و خم، تقليد از ديگر گونه‌ها، استفاده از ابزار و يادگيري از همديگر را دارند. در اين ميان، سرپايان دو بازويي و ده‌پايان از جمله موجوداتي هستند كه حتي مي‌توانند همزمان پيام‌هاي متناقضي را به همنوعانشان ارسال كنند تا به اين ترتيب عليه يكي از همنوعانشان با ديگري متحد شوند. به اين ترتيب مي‌توانيم بگوييم جايگاه سرپايان در خانواده بزرگ نرم‌تنان مانند جايگاه دلفين‌ها در خانواده بزرگ آبزيان است. اما تنها تفاوت موجودات رده سرپايان با دلفين‌ها اين است كه دلفين‌ها مغز بزرگي دارند اما مغز هشت‌پاها به قدري كوچك است كه نمي‌توان تصور كرد اين موجودات نيز از توانمندي‌هايي شبيه به دلفين‌ها برخوردار باشند.

بررسي‌هاي انجام شده روي ساختار مغز هشت‌پاها نشان داده است مغز آنها شباهت بسياري به مغز پستانداران باهوش دارد. مغز هشت‌پاها در قسمت سر آنها متــمركز شده و اين در حالي است كه در ديگر نرم‌تنان مغز به صورت متمركز در قسمتي از بدن قرار نگرفته است، بلكه متشكل از زنجيره‌اي از گره‌هاي عصبي است كه به آنها غده عصبي گفته مي‌شود. جالب اين‌كه مغز هشت‌پا مانند مغز ما انسان‌ها به دو قسمت تقسيم مي‌شود كه هر يك از اين دو قسمت نيز به نوبه خود به لوب‌هاي اختصاصي تقسيم شده است.

يكي از ويژگي‌هاي اختصاصي مغز اين موجودات، كوتاه بودن فاصله بين نورون‌ها يا سلول‌هاي عصبي است و به اين ترتيب آنها مي‌توانند اطلاعات دريافتي را با سرعت بيشتري در مقايسه با ديگر نرم‌تنان مورد پردازش قرار دهند.گروهي از محققان بر اين باورند كه هشت‌پاها علاوه بر اين از نوعي حس هشياري ابتدايي نيز برخوردارند كه به كمك آن مي‌توانند از تفاوت ميان خود و ديگر همنوعانشان و همچنين ديگر نرم‌تنان آگاه شوند. محققان در تلاشند در خصوص بود يا نبود نورون‌هاي وارونه در مغز هشت‌پاها ـ كه ما انسان‌ها از آن براي تشخيص احساسات و عواطف ديگران استفاده مي‌كنيم ـ تحقيقات جديدي انجام دهند.

 

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 فروردین 1391  - 12:01 AM

سيروز اصطلاحي پزشكي است كه براي توصيف تخريب تدريجي كبد در نتيجه وارد آمدن آسيب مزمن به اين اندام به كار مي‌رود. وزن كبد در حالت معمولي حدود 5/1 كيلوگرم است و بزرگ‌ترين غده بدن محسوب مي‌شود. اين عضو حياتي كبد در قسمت فوقاني سمت راست شكم و پشت دنده‏هاي تحتاني قرار دارد. چنانچه كبد به دليل عفونت مزمن فرسوده شود، دراصطلاح به سيروز كبدي مبتلا شده است.

سيروز علل زيادي دارد. در كشورهاي غربي شايع‌ترين علت آن، مصرف مشروبات الكلي است و در كشور ما درصدي از مبتلايان به هپاتيتB ،‌ C و D ممكن است با اين مشكل درگير شوند. تعداد كمتري نيز به دنبال بيماري‌هاي ارثي مانند فيبروزكيستيك، كمبود آنزيمي به نام 1 ـ الفاآنتي‏تريپسين، گالاكتوزومي و بيماري ذخيره‏اي گليكوژن به سيروز مبتلا مي‏شوند. دو نوع اختلال ارثي نيز مي‏تواند ايجاد سيروز كند كه يكي ويلسون به دليل ذخيره مس و ديگري هموكروماتوز به دليل ذخيره آهن است. در بيماران ويلسوني مس در بافت‌هايي مانند بافت مغز، كليه‌ها و قرنيه رسوب مي‏كند. در هموكروماتوز آهن زيادي جذب مي‏شود و در نسوجي مانند لوزالمعده، پوست، مخاط روده، قلب، غدد داخلي و كبد رسوب مي‏كند. از علل ديگر سيروز انسداد طولاني مدت مجاري صفراوي به دلايل مختلف است. در واقع مجاري صفراوي حامل صفرا از كبد به روده‏ها جهت هضم چربي‌ها هستند.

   

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 فروردین 1391  - 12:01 AM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 43

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5833816
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی