روزنامه آمريكايي نشنال ژورنال طي گزارشي انتقادي از سياستهاي دولت آمريكا در زمينه مبارزه با تروريسم نوشت پرهزينهترين دشمن آمريكا در طول تاريخ اين كشور تنها با شليك دو گلوله از پاي درآمد.
اين گزارش افزود: اسامه بن لادن طي سالهاي گذشته هزينه هاي سنگيني را بر اقتصاد آمريكا وارد كرده است . با برآوردهاي كاملا محتاطانه بن لادن در 15 سال گذشته بيش از 3 تريليون دلار هزينه براي اقتصاد آمريكا داشته است و بار سنگين مالي را بر بودجه اين كشور تحميل كرده است . هزينه هاي بن لادن در بخشهاي مختلفي بر اقتصاد داخلي آمريكا، جنگ عليه تروريسم و عمليات امنيتي در سراسر جهان نمايان شده است .
بر اساس اين گزارش بهانه وجود بن لادن موجب وقوع دو جنگ عراق و افغانستان و درگيري بيش از 150 هزار نيروي نظامي آمريكا شد. يك چهارم بودجه نظامي آمريكا صرف اين دو جنگ در سالهاي اخير شده است . بخشي از افزايش قيمت نفت طي سالهاي اخير مربوط به مبارزه جهاني با شبكه تروريستي القاعده بوده است .بخشي از علت اصلي افزايش بدهي هاي ملي و كسري بودجه آمريكا نيز كه به شدت اقتصاد اين كشور را تهديد مي كند بن لادن بوده است .
اين گزارش در ادامه با اشاره به منافع مرگ بن لادن نوشت: همان طور كه شكست آدولف هيتلر موجب پايان ركود بزرگ اقتصادي و آغاز دوران رشد و رونق اقتصادي شد كشته شدن بن لادن نيز مي تواند تاثيرات مثبت زيادي بر اقتصاد آمريكا و اقتصاد جهان داشته باشد .
ليندا بيلمز استاد دانشگاه هاروارد در اين باره تاكيد كرد شايد برخي بگويند تنها فايده بن لادن براي اقتصاد آمريكا تقويت ساختارهاي نظامي اين كشور بوده است ولي هزينه هاي چندين ميليارد دلاري طي سالهاي گذشته براي مقابله با بن لادن موجب تقويت چشمگير نيروهاي نظامي آمريكا نشده است و تاثيرات منفي و مخرب زيادي بر اقتصاد آمريكا داشته است .
بن لادن در نوار ضبط شده اي پيش از مرگش بر اين نكته تاكيد كرده بود كه ما به سياستهاي خود بر ضد آمريكا تا زماني ادامه خواهيم داد تا اين كشور به ورشكستگي دچار شود . حدود يك پنجم توليد ناخالص داخلي آمريكا يعني بيشتر از كل بودجه سال 2008 صرف هزينه هاي جنگ با بن لادن در 15 سال گذشته شده است .
البته هزينه هاي جنگ آمريكا با بن لادن به هيچ وجه قابل قياس با هزينه هاي جنگ هاي داخلي آمريكا و جنگ جهاني دوم نخواهد بود . هزينه مالي جنگهاي داخلي آمريكا بيش از 280 ميليارد دلار بوده كه اين رقم معادل دو برابر توليد ناخالص داخلي اين كشور در سال 1860 ميلادي است . از سوي ديگر جنگهاي داخلي آمريكا و جنگ جهاني دوم گرچه خسارات انساني زيادي براي جامعه جهاني و آمريكا در بر داشته ولي پس از پايان اين جنگها آثار مثبت اقتصادي نيز بر اقتصاد آمريكا و جهان نمايان شده است .
هزينه هاي نظامي جنگ جهاني دوم بيش از 4.4 تريليون دلار بوده است. اين رقم معادل 40 درصد توليد ناخالص داخلي آمريكا بوده است . با پايان يافتن جنگ جهاني دوم موتور محرك اقتصادي آمريكا به خصوص در بخش صنعت و توسعه نيروگاههاي اتمي به سرعت به حركت افتاد . نظم نوين اقتصادي جهان با پيمان برتون وودز تاثيرات مثبت زيادي بر اقتصاد و تجارت بين المللي داشت .
بر اساس اين گزارش انفجار سفارتخانه هاي آمريكا در سال 1998 در آفريقا از سوي بن لادن موجب شد تا هزينه هاي امنيتي آمريكا در سراسر جهان چهار برابر شود . حملات تروريستي يازده سپتامبر نيز پر هزينه ترين حملات تروريستي در تاريخ آمريكا به شمار مي رود .
بر اساس برآوردهاي اقتصاددانان حملات تروريستي يازده سپتامبر بيش از 50 تا 100 ميليارد دلار به اقتصاد آمريكا خسارت وارد كرد كه اين رقم معادل 0.5 تا يك درصد توليد ناخالص داخلي اين كشور بوده است . اين حمله تروريستي همچنين بيش از 25 ميليارد دلار نيز به بخش مسكن آمريكا خسارت وارد كرد . ارزش سهام در بازارهاي مالي آمريكا نيز به شدت سقوط كرد .
اين گزارش افزود: اشغال افغانستان از سوي ارتش آمريكا پاسخ طبيعي به حملات تروريستي يازده سپتامبر بوده است . اشغال افغانستان در سال 2001 بهانه اي براي حمله به عراق و از بين بردن سلاحهاي كشتار جمعي شد . اين دو جنگ طي ده سال گذشته بيش از 1.4 تريليون دلار براي اقتصاد آمريكا هزينه داشته است . حملات تروريستي يازده سپتامبر و آغاز جنگ آمريكا با تروريسم موجب شد تا هزينه هاي نظامي و دفاعي از سال 2001 تا كنون 50 درصد افزايش يابد . ارتش آمريكا براي دستيابي به سلاحهاي جديد و پيشرفته تر و سازمانهاي جاسوسي اين كشور براي اجراي ماموريتهاي امنيتي و اطلاعاتي به بودجه بيشتري نياز داشتند .
بر اساس برآوردهاي بلومبرگ هزينه هاي ناشي از جنگ اطلاعاتي و نظامي با بن لادن و شبكه هاي تروريستي در ده سال گذشته معادل بيش از 15 درصد بدهي هاي ملي آمريكا بوده است . برخي كارشناسان اقتصادي بر اين باورند كه افزايش بدهي هاي ملي مهمترين تهديد عليه امنيت ملي آمريكا به شمار مي رود . كليه اين هزينه ها در طول 15 سال گذشته به بيش از 3 تريليون دلار رسيده است .
البته استيگليتز و بيلمز بر اين باورند كه تنها جنگ عراق بيش از 3 تريليون دلار هزينه در بر داشته است . به اعتقاد آنها هزينه پرداخت شده براي اين دو جنگ بيش از 4 تا 6 تريليون دلار بوده است . استيگليتز بر اين باور است كه افزايش قيمت نفت از سال 2003 و وقوع بحران مالي 2008 نيز بايد جزء هزينه هاي ناشي از جنگ افغانستان و عراق محاسبه شود .