هیچ فکرش را میکردید که زمین - بله، همین زمینی که روی آن زندگی میکنید - توی آسمان به این بزرگی برای خودش یک خواهر داشته باشد! دوست دارید اسم این خواهر را بدانید؟ بعضیها زهره صدایش میکنند، بعضیها هم ونوس، بعضیها هم ناهید. شما هم هر کدام از این اسمها را دوست داشتید با همان اسم صدا بزنید! اگر میخواهید زهره را ببینید، باید صبح زود از خواب بیدار شوید و هنگام طلوع خورشید به مشرق آسمان نگاه کنید. در آن لحظه زهره را مثل یک ستاره پرنور میتوانید تماشا کنید. غروب هم زهره در آسمان پیدا میشود و اگر در هنگام غروب خورشید به مغرب آسمان نگاه کنید، این سیاره بسیار زیبا را میتوانید ببینید.
داغترین سیاره منظومه شمسی
سیاره زهره بین زمین و عطارد قرار دارد و با اینکه نزدیکترین سیاره به زمین است اما فاصلهاش از زمین حدود 42 میلیون کیلومتر است. نکته جالب اینجاست با اینکه عطارد نزدیکترین سیاره به خورشید است اما زهره داغترین سیاره منظومه شمسی است. زهره به خاطر جوی که دارد، گرما و نوری را که از خورشید به آن تابیده میشود، بر نمیگرداند و در خودش نگه میدارد و همین موضوع باعث میشود حتی از عطارد هم داغتر باشد.
زیبا اما کشنده
تفاوت اصلی زمین و زهره در جو آنهاست. اکسیژن و نیتروژن گازهای اصلی جو زمینند اما جو زهره از دیاکسید کربن است. این گاز برای هر موجودی سمی و کشنده است. به همین دلیل دانشمندان معتقدند روی این سیاره زیبا هیچ موجود زندهای وجود ندارد. البته همین دیاکسید کربن است که اجاره نمیدهد گرما از این سیاره خارج شود. دمای این سیاره خیلی وقتها به 464 درجه سانتیگراد میرسد.
روز و سال در زهره
همانطور که میدانید 24 ساعت طول میکشد که زمین یک دور به دور خودش بچرخد. حالا فکر میکنید چقدر طول میکشد که زهره یک دور به دور خودش بچرخد؟ خیلی عجیب است اما 243 روز زمینی طول میکشد تا زهره یک دور به دور خودش بچرخد و این نشان میدهد که زهره خیلی آرام به دور خودش میچرخد. باز هم همانطور که میدانید یک سال روی زمین 365 روز است؛ یعنی 365 روز طول میکشد که زمین یک دور به دور خورشید بچرخد. اما در زهره یک سال چقدر طول میکشد؟ در زهره 224 روز زمینی طول میکشد که این سیاره یک دور به دور خورشید بچرخد و این نشان میدهد که این سیاره خیلی سریع به دور خورشید میچرخد. نکته جالب این است که در زهره یک شبانهروز بلندتر از یک سال است.
سیاره متفاوت
زهره ویژگیهای خیلی خاصی دارد که هیچ سیارهای در منظومه شمسی این ویژگیها را ندارد. مثلا تمام سیارههای منظومه شمسی مثل حرکت عقربههای ساعت به دور خودشان میچرخند (یعنی از راست به چپ) اما زهره اینطور نیست و دقیقا برعکس عقربههای ساعت به دور خودش میچرخد (یعنی از چپ به راست). به همین خاطر اگر کسی روی زهره بایستد، میبیند که خورشید از مغرب طلوع میکند و در مشرق غروب میکند.
بعضی از دانشمندان میگویند علت برعکس چرخیدن زهره، برخورد یک سیاره با آن است. آنها میگویند این برخورد باعث شده زهره از گردش طبیعی خودش خارج شود و برعکس به دور خودش بچرخد.