به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

فرض كنید كه می‌خواهید اطلاعات سیستمی مربوط‌به یك شبكه كه نزدیك به 100 كامپیوتر لینوكسی در آن وجود دارد، را به‌دست بیاورید. در این صورت چه باید كرد؟ یك روش اين است كه تك‌تك پاي هر سيستم بنشينيد و قلم و كاغذ كنار دست‌تان بگذارید و اطلاعات را به‌طور دستي در يك جدول وارد كنيد.

نيازي به گفتن نيست كه بدون احتساب دريافت اطلاعات نرم‌افزارها و قطعات جانبي، همين كه بخواهید پای هر سیستم بروید، زمان بسیاری تلف خواهد شد. روش دوم استفاده از دستورات لینوكسی است. اطلاعات پايه لينوكس در مكان‌هاي استاندارد قرار دارد و بقيه اطلاعات همچون نرم‌افزارهاي نصب شده با چند دستور خاص به‌دست مي‌آيد.

نخست بياييد اطلاعات پيكربندي شبكه رايانه را بفهميم. بعد از ورود به سيستم، نام رايانه به عنوان بخشي از خط فرمان قابل ديدن است. مي‌توانيد با كمك دستور cat ‌/‌etc‌/‌resolv.conf تنظيمات DNS را ببينيد. بعد مي‌توانيد فهرست دستگاه‌هاي شبكه و نشاني‌هاي IP و MAC آنها را با كمك دستور ifconfig –a به‌دست بياوريد.

حال مي‌ماند اطلاعات مرتبط با سخت‌افزار. مي‌توان اطلاعات زيادي را از سيستم فايل ‌/‌proc به‌دست آورد. مثلا با كمك دستور cat ‌/‌proc‌/‌cpuinfo مي‌توان فهميد چه ريزپردازنده‌اي در سيستم مشغول به‌كار است.

مي‌توان ميزان حافظه سيستم را با كمك دستور ls –lah‌/‌proc‌/‌kcore به‌دست آورد كه حجم حافظه را به‌صورت قابل خواندن براي انسان به خروجي مي‌دهد. اطلاعات مرتبط با سخت‌افزارهاي جانبي نصب شده را مي‌توان با كمك دستور lspci كسب كرد.

با كمك دستور fdisk –l ‌/‌dev‌/‌?d نيز مي‌توان اطلاعات پيكربندي ديسك سخت را به‌دست آورد. اگر مي‌خواهيد بدانيد كه چه نوع ديسك سختي داريد، مي‌توانيد از دستور زير استفاده كنيد:

cat ‌/‌proc‌/‌ide‌/‌had‌/‌model

اگر نرم‌افزارهاي مربوط به فشرده‌سازي فرمت gz را نصب‌كرده‌ايد، يك فايل بسيار حياتي در سيستم خود داريد كه مي‌توانيد به كمك آن تنظيمات هسته را ببينيد. اين فايل در ‌/‌proc‌/‌config.gz قرار دارد و اگر در دايركتوري اصلي (Root) قرار بگيرد مي‌تواند به‌عنوان فايل پيكربندي هسته عمل كند.

مي‌توان حتی دستگاه‌هايي را كه به‌كمك پورت USB به سيستم متصل شده‌اند شناسايي كرد. اين كار را به‌كمك دستور lsusb انجام دهيد.

براي دانستن فهرست نرم‌افزارهاي نصب شده در سيستم‌هاي مبتني بر RPM، از دستور rpm –qa و در سيستم‌هاي مبتني بر دبيان، مي‌توانيد از دستور dpkg –l استفاده كنيد.

اگر دنبال اطلاعات بيشتري مي‌گرديد، قطعا گشت‌وگذار در ‌/‌proc و ‌/‌sys نظرتان را جلب مي‌كند.

تمامي اين دستورات نيازي به رابط گرافيكي ندارند، از اين‌رو مي‌توان بسادگي و بدون حضور فيزيكي تمامي اين اطلاعات را فقط با داشتن دسترسي به ريشه از راه دور به‌دست آورد و حتي با كمك اسكريپت‌نويسي، تمامي اين مراحل را اتوماتيك كرد.

ادامه مطلب
دوشنبه 31 مرداد 1390  - 11:20 AM

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 6008445
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی