به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

وجود فشار هوا در اطرافمان به قدري عادي و طبيعي به نظر مي‌رسد كه حتي آن را احساس هم نمي‌كنيم. اين در حالي است كه فشار هواي اطرافمان به اندازه‌اي است كه مي‌تواند موجب فشرده شدن يا به عبارتي مچاله شدن يك قوطي نوشابه شود. با انجام اين آزمايش ساده متوجه مي‌شويد كه چگونه فشار هوا مي‌تواند موجب فشرده شدن يك قوطي فلزي شود. براي انجام اين آزمايش به يك قوطي آلومينيومي نوشابه كه خالي باشد، يك قابلمه به حجم 2 تا 3 ليتر و يك انبرك فلزي نياز داريد.

قابلمه را با آب سرد پر كنيد. در داخل قوطي هم يك قاشق غذاخوري (حدود 5‌/‌1 ميلي‌ليتر) آب بريزيد. قوطي را در مجاورت شعله گاز قرار دهيد تا آب درون آن به جوش آيد. سپس ابري از بخار آب متراكم‌شده از دهانه آن خارج مي‌شود. بگذاريد آب براي مدت زمان 30 ثانيه بجوشد. با استفاده از انبرك قوطي را گرفته و سپس بلافاصله قوطي را وارونه كرده و آن را در ظرف محتوي آب سرد قرار دهيد. قوطي آلومينيومي بلافاصله فشرده شده و مچاله مي‌شود.

فكر مي‌كنيد چه عاملي موجب شده است ساختار اين قوطي درهم شكسته و مچاله شود؟ وقتي قوطي نوشابه را در مجاورت حرارت قرار مي‌دهيد، آبي كه درون آن ريخته‌ايد به جوش مي‌آيد. بخار آب‌جوش، هواي درون قوطي را با فشار به بيرون مي‌راند. زماني كه همه فضاي درون قوطي را بخار آب پر كرده است، با برگرداندن قوطي و فروبردن آن در ظرف محتوي آب، دماي آن را به طور ناگهاني كاهش مي‌دهيد. كاهش دماي قوطي و خنك شدن آن موجب متراكم شدن بخار آب درون آن و در نتيجه ايجاد خلأ مختصري در داخل قوطي مي‌شود. بنابراين بر اثر ايجاد اين خلأ نسبي، فشار هواي درون قوطي به ميزان قابل توجهي كاهش خواهد يافت و فشار هواي بيرون كه در مقايسه با فشار هواي درون قوطي كمتر است موجب مچاله شدن قوطي مي‌شود.

اگر فشار هواي بيرون قوطي در مقايسه با فشار هواي درون قوطي بيشتر و اين اختلاف فشار فراتر از آستانه مقاومت قوطي فلزي باشد، فشار هوا موجب فشرده و مچاله شدن قوطي مي‌شود. شما مي‌توانيد براحتي يك قوطي آلومينيومي كه در آن باز شده باشد را به آساني و با استفاده از نيروي دستتان مچاله كنيد. وقتي يك قوطي نوشابه را تحت فشار فرار مي‌دهيد و بدنه آن را با دستتان مي‌فشاريد، فشار هواي بيرون قوطي در مقايسه با فشار هواي درون آن افزايش پيدا مي‌كند. با افزايش نيرويي كه به بدنه قوطي وارد مي‌شود قوطي مچاله شده و به اين ترتيب ساختار اوليه آن به‌هم مي‌ريزد. معمولا در شرايط طبيعي فشار هواي بيرون قوطي با فشار هواي داخل آن برابر است. اما در اين آزمايش هواي درون قوطي خارج شده و بخار آب جايگزين آن خواهد شد. وقتي بخار آب تحت فشار قرار گرفته و متراكم مي‌شود، فشار هواي درون قوطي كاهش مي‌يابد. بنابراين فشار هواي بيرون بدنه قوطي را تحت تاثير قرار داده و موجب مچاله شدن آن مي‌شود.

اگرچه با متراكم شدن بخار آب درون قوطي فضاي كافي براي ورود آب به درون قوطي وجود دارد، اما برخلاف آنچه تصور مي‌شود، وقتي قوطي را در ظرف محتوي آب فرو مي‌بريد آب موجود در ظرف نمي‌تواند فضاي داخل قوطي را به طور كامل پر كند و فقط مقدار كمي آب از دهانه قوطي وارد آن مي‌شود. در حقيقت سرعت ورود آّب به داخل قوطي آنقدر زياد نيست كه بتواند پيش از مچاله شدن قوطي آن را پر كند.

 

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 فروردین 1391  - 12:09 AM

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5833917
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی