«هیچ نامی از خلیج فارس در «گوگل مپز» وجود ندارد». این خبری است که این روزها موجی از خشم را بین ایرانیان برانگیخته است. این در حالی است که گوگل اعلام کرده است: «نیازی نمیبیند که برای همه نقطههای جهان اسم بگذارد!»
شفاف، «هیچ نامی ازخلیج فارس در «گوگل مپز» وجود ندارد». این خبری است که این روزها موجی از خشم را بین ایرانیان برانگیخته است.
این در حالی است که گوگل در مورد اینکه چرا هیچ نامی برای خلیج فارس در «گوگل مپز» وجود ندارد، اعلام کرده است: «نیازی نمیبیند که برای همه نقطههای جهان اسم بگذارد!» و معلوم نیست از چه زمانی خلیج پر اهمیتی مانند خلیج فارس، برای گوگل تنها نقطهای بیاهمیت محسوب میشود!
این سخنان در حالی است که مسئولین شرکت گوگل در پاسخ به این سوال که مثال آیا هیچ مکان یا خلیج دیگری در دنیا وجود دارد که شما برای آن هیچ اسمی نگذاشته باشید؟ پاسخ منفی دادهاند تا به این ترتیب خلیج فارس تنها نقطه بیاهمیت جهان به زعم گوگل باشد!
البته مسئولان این شرکت آمریکایی در پاسخ به معترضان ایرانی پاسخ دیگری هم دادهاند که به نوبه خود قابل توجه است: «گوگل نمیخواهد وارد دعواهای سیاسی شود!.» یعنی به همین راحتی یک موتور جستجو که وظیفهاش اطلاع رسانی صحیح به دنیا است، با یک بهانه واهی نام یکی از قدیمیترین و بزرگترین خلیجهای جهان را حذف میکند تا وارد دعواهای سیاسی نشود.
این در حالی است که گوگل به عنوان یک موسسه علمی، باید بر اساس دادههای تاریخی و علمی کار کند و بر اساس اسناد و وقایع تاریخی نامها را ثبت کند نه نفع سیاسی.
بیاهمیت دانستن نام خلیج فارس از سوی گوگل در حالی است که گوگل در سرویس «گوگل ارث» {Google Earth} کار متفاوت و عجیب تری کرده و آن اینکه برای این مکان «دو نام» گذاشته است؛ یکی نام اصلی آن «خلیج فارس» و دیگری نام جعلی آن یعنی «خلیج ع ر ب ی».
گوگل در توجیه این کار خود اعلام کرده است: «اصلا قصد موضعگیری سیاسی ندارد و قصدش فقط این است که کسانی که میخواهند این خلیج را با نام «خلیج ع رب ی» جستجو کنند بتوانند آن را پیدا کنند.»
گرچه این توجیهات گوگل مضحکتر از آن است که جوابی داشته باشد اما باید گفت، خلیج فارس یک نقطه در جهان نیست بلکه از جهت مساحت حتی بزرگتر از برخی کشورهای جهان و هزاران برابر دریاچههای کوچکی است که گوگل نام آنها را در نقشههای خود ثبت نموده است و از جهت اهمیت نیز قسمت عمدهای از اقتصاد اروپا و آمریکا از این منطقه تامین میشود و این فارق از جریانات سیاسی بسیاری که حول و حوش این منطقه استراتژیک مطرح میشود.
گفتنی است، کهنترین نامی که از خلیج فارس وجود دارد نارمَرتو (narmarratu) است که در کتیبههای آشوری بر جای ماندهاست و به معنای رود تلخ است. فلاویوس آریانوس در سدهٔ دوم میلادی در آثار خود خلیج فارس را پرسیکون کاای تاس که خلیج فارس معنا میدهد استفاده کردهاست.
جغرافیدانان و تاریخنگاران عرب اسلامی دوره آغازین اسلام، همچون طبری، مسعودی و یعقوبی به اتفاق در کتب خطی به جای مانده از خود اذعان دارند که تمامی نواحی خلیج پارس در دورههای پیش از اسلام به ایران تعلق داشتهاست. «ابن حوقل بغدادی» در کتاب خود «صورة العرض» که در سال 1993. م در لندن به زبان انگلیسی به چاپ رسید، عنوان میکند که: «همان طور که بارها گفته شد، دریای پارس دریایی است از اقیانوس احاطه کننده جهان که در اطراف چین از آن منشعب میشود.
این دریا از سرزمینهای سند (هند) و کرمان تا فارس ادامه مییابد و در میان همه سرزمینها به نام پارس خوانده میشود، زیرا پارس ا ز همه کشورها پیشرفتهتر است و شاهان آن محکمترین کنترل (حاکمیت) را در دوران کهن داشتهاند و حتی اکنون نیز تمامی کرانههای دور و نزدیک این دریا و همه سرزمینهای پارس و دیگر را تحت کنترل دارند»
تا پیش از دهه 60 قرن بیستم میلادی، کشورهای عربی از عبارت خلیج فارس در مکاتبات رسمی خود استفاده میکردند.
در سالهای اخیر و به ویژه از دههٔ شصت میلادی به این سو، نام جعلی خلیج عربی نیز در برخی منابع تحت حمایت بیشینهٔ دولتهای عربی وگاه غیر عربی به گونهای فزاینده در حال رقابت با نام خلیج فارس است، این امر خشم ایرانیان سراسر جهان را برانگیخته و باعث پدیداری نام «خلیج همیشه فارس» یا «خلیج همیشگی فارس» از سوی ایرانیان گشتهاست.