شرکتهايي که در زمينه آيتي فعاليت ميکنند، زماني که شناخته شده و در ميان کاربرانشان به محبوبيت ميرسند، آن زمان است که سعي بر بالا کشيدن خود در ميان رقبايشان ميکنند.
اين کار را تا حدودي با متفاوت بودن شيوه کسب و کار خود انجام ميدهند و از طرف ديگر هم با تبليغاتي که به سود خود يا عليه شرکتهاي ديگر انجام ميدهند، به آساني به اين مقصود دست پيدا ميکنند.
شايد بتوان گفت که شرکتي مانند گوگل به اندازه کافي بزرگ بوده و اسم و رسم دارد که نيازي به انجام اين کارها نداشته باشد اما هيچ شرکتي از اين قاعده مستثني نيست.
اين بار سرگئي برين که يکي از بنيانگذاران شرکت گوگل است، صحبتهايي را در اين زمينه انجام داده و دو شرکت اپل و فيسبوک را متهم کرده است. او معتقد است که اين دو شرکت تهديدي بسيار جدي براي اينترنت به حساب ميآيند زيرا شبيه به حکومتهاي سرکوبگري هستند و از هر راهي که ميتوانند سعي بر کنترل دسترسي کاربران به اينترنت دارند.
گوگل معتقد است که شرکت اپل و فيسبوک بسيار بيشتر از آن چه که در ظاهر با ارائه سرويسها و نرمافزارهايشان اعلام کردهاند، مشغول کنترل کاربران هستند. برين اعتقاد دارد که اين دو شرکت عرصه فعاليت در جهان فناوري و نوآوري را بر ديگر شرکتها تنگ کردهاند و به طور مستقيم به گوگل گفتهاند که نبايد در حوزهاي که فيسبوک به آن تسلط پيدا کرده است، وارد شود.
به اين ترتيب شرکت بزرگي مانند گوگل اگر قصد داشته باشد که با اين شرکتها کنار آمده و دوستي خود را با آنها حفظ کند، بايد با قوانين آنها کنار آمده و در زمينهاي محدود فعاليت کند. برين ميگويد: محيطي که ما گوگل را در آن توسعه داديم و دليل اصلي که موتور جستوجوي گوگل را به راه انداختيم اين است که اينترنت يک فضاي باز و بدون محدوديت بوده است اما اگر با اين وضعيت پيش برويم بايد بر طبق قوانيني حرکت کنيم که در آن محدوديت بيشتري وجود دارد.
اين گفتهها تحليلهاي شخصي سرگئي برين است و دوست دارد تمامي اطلاعاتي که در فيسبوک و نرمافزارهاي اپل وجود دارد، در دسترس موتور جستوجوي شرکت گوگل هم قرار بگيرد.
به نظر ميرسد که گوگل حقي براي پيش کشيدن اين صحبتها نداشته باشد زيرا دغدغه اصلي گوگل، شبکه اجتماعي گوگل پلاس است که از فيسبوک به شدت عقب افتاده و از طرف ديگر هم گوگل شاهد موفقيت بسيار زياد اپل در راستاي توليد گوشيهاي تلفن هوشمند و تبلتها است. شايد بتوان گفت که گوگل چشم ديدن موفقيت رقباي قدرتمندش را ندارد و فاصله خود را با آنها بسيار نزديک ميبيند و همين موضوع هم باعث اظهارات چنين سخناني از طرف سرگئي برين در اين رابطه شده است.
بسياري از کارشناسان اعتقاد دارند که اين صحبتها ميتواند اعلان جنگي ميان فيسبوک و گوگل باشد زيرا هر دو اين شرکتها به دنبال اين هستند که بر فضاي اينترنت تسلط پيدا کنند و مسلما هيچکدام براي کاربران دل نميسوزانند.
در سالهاي گذشته تيم برنزلي، مخترع وب گفته بود که اين امکان وجود دارد که شرکتي با ايجاد يک شبکه اجتماعي يا يک موتور جستوجو به اندازهاي بزرگ و قدرتمند شود که عرصه را بر ديگران تنگ کند و حال اين شرايط به وجود آمده است و بايد به شکلي با آن مقابله کرد.