با وجود آن که بيش از 6 ماه از زمان ارائه آخرين نسخه آندرويد يعني آندرويد 4 ميگذرد اما تنها 4.9 درصد از کاربران اين سيستمعامل، نسبت به ارتقاء سيستمعامل قبلي خود اقدام کردهاند. خبرها حاکي از آن است که اغلب کاربران ترجيح دادهاند نسخه قبلي آندرويد نصب شده روي ابزارهاي الکترونيکي خود که معمولا نسخه 2.3 است را حفظ کنند.
بر اساس آمارهاي ارائه شده توسط پايگاههاي اطلاعاتي گوگل، در هفتههاي گذشته ميزان استقبال کاربران از نسخه جديد آندرويد افزايش يافته است، اما آمار کلي از عدد 4.9 درصدي تغييرات نسخههاي قبلي اين سيستمعامل حکايت ميکند. شرکت گوگل با اعلام اين خبر افزوده است که در ماه گذشته ضريب نفوذ نسخه 4 آندرويد به 2.9 درصد رسيده اما نسخه قديمي اين سيستمعامل روي بسياري از ابزارهاي الکترونيکي موجود باقي مانده است.
در بررسي عوامل کاهش ميزان استقبال کاربران از نسخه جديد آندرويد دلايل مختلفي را ميتوان برشمرد. شايد مهمترين دليل اين موضوع هماهنگ نبودن شرکتهاي استفاده کننده از اين سيستمعامل باشد. در حال حاضر بسياري از شرکتهاي ارائهکننده ابزارهاي الکترونيکي، از سيستمعامل آندوريد روي محصولات خود استفاده ميکنند اما با وجود گذشت 6 ماه از زمان ارائه نسخه 4 آندرويد اين شرکتها همچنان از نسخه 2.3 آندرويد در محصولاتي که روانه بازار ميشود، استفاده ميکنند. آمارها نشان ميدهد که در حال حاضر در 64.4 درصد از ابزارهاي الکترونيکي آندرويدي از سيستمعامل پايه آندرويد 2.3 استفاده ميشود.
نکته جالب و قابلي توجهي که وجود دارد اين است که نرخ توزيع ساير نسخههاي آندرويد در بازار کاهش يافته و به افزايش نرخ توزيع نسخه 2.3 منجر شده است. بر اساس آمار موجود، نسخه 2.2 آندرويد با کاهش نسبت به قبل، در شرايط کنوني روي 20.9 درصد از ابزارهاي الکترونيکي نصب ميشود و اين آمار براي نسخههاي 1.5 ،2.1 و 1.6 به ترتيب5.5، يک و يک درصد است.
با وجود استقبال نامناسب بازار و کاربران از نسخه 4 آندرويد، گوگل در تلاش است تا جايگاه نسخه جديد اين سيستمعامل را ارتقاء دهد. يکي از برنامههاي گوگل براي رسيدن به اين هدف استفاده از نسخه جديد اين سيستمعامل در گوشيهاي هوشمند HTC است که قرار است با همکاري شرکت ATT اجرايي شود. شرکت HTC کار مشابهي را در همين زمينه با شرکت تيموبايل انجام خواهد داد. از سوي ديگر شرکت سامسونگ اعلام کرده است که سري جديد گوشيهاي خود را به آندرويد 4 مجهز ميکند. البته در اين ميان از موفقيت احتمالي گوشيهاي گالکسي سامسونگ نيز سخن به ميان آمده است. گفته ميشود سري جديد اين گوشي که اوايل ماه ژوئن وارد بازار خواهد شد تا حدودي در افزايش ابزارهاي الکترونيکي مجهز به آندرويد 4 تاثيرگذار باشد. پيشبيني ميشود موفقيتهاي گذشته گوشيهاي سري گالکسي سامسونگ اين مزيت را براي آندرويد و به تبع آن گوگل به همراه داشته باشد. بنابراين ميتوان انتظار داشت که در ماه آينده سهم آندرويد 4 در بازار از عدد 4.9 درصدي به رقمي حدود 10 درصد برسد و تا اندازهاي اميدواري را به اردوي دوستدارن آندرويد و کساني که نگران آينده اين سيستمعامل هستند بازگرداند.
در همين حال اگر به اردوگاه رقيب نگاهي بيندازيم، ميتوانيم خندههاي طعنهآميز مديران شرکت اپل و دوستدارن آيپد را به گوگل و آندرويد مشاهده کنيم. آنچه سبب اين خوشحالي در اردوگاه اپل شده، کاهش بازار فروش تبلتها و ايستادگي و مقاومت آيپد در اين بازار است.
بر اساس آمارهاي منتشر شده تعداد تبلتهاي فروخته شده در طول 3 ماه ابتدايي سال 2012 در حدود 17.4 ميليون تبلت بود که 1.2 ميليون کمتر از آمار پيشبيني شده قبلي براي فروش در سه ماهه اول امسال بوده است. بر اين اساس ميزان فروش تبلتها در اين 3 ماه به نسبت ميزان فروش تعطيلات کريسمس 38.4 درصد کاهش يافته است. نکته جالب و قابل توجه اين است که کارشناسان دلايل کاهش ميزان فروش تبلتها در 3 ماه اخير به نسبت ابتداي سال و آنچه که پيشبيني ميشد را عملکرد ضعيف آندرويد اعلام کردهاند. اين در حالي است که رضايت کاربران از محصولات اپل، فروش 11.8 ميليون آيپد در همين مدت را براي اين شرکت به همراه داشته است. بنابراين کاملا طبيعي است که مديران و دوستداران اپل از شرايط فعلي خود و ناکاميهاي آندرويد خرسند باشند و خندههاي طعنهآميز خود را به آنها هديه کنند.
مصطفي عبدالهي