دانشمندان دانشگاه فلوريداي جنوبي موفق به توليد و آزمايش نوعي واكسن ضدسرطان شدند.
به گفته «استبان سليس» نويسنده ارشد اين تحقيق، واكسنهاي سرطان ميتوانند جايگزين خوبي براي درمانهاي معمول باشند كه عوارض جانبي جدي به همرا ه داشته و در مقابله با نسخه پيشرفته بيماري به ندرت كارآمد هستند.
ويروس پاپيلوماي انساني يا HPV عامل بروز ۹۹ درصد سرطانهاي دهانه رحم بوده و سالانه منجر به ۲۵۰ هزار مرگ در سراسر جهان ميشود. اين ويروس همچنين عامل اصلي درصد بزرگي از سرطانهاي سر، گردن و اندام تناسلي است.
گرچه در حال حاضر دو واكسن تاييد شده پيشگيريكننده HPV به طور وسيعي براي جلوگيري از عفونتهاي ويروس مزبور مورد استفاده قرار ميگيرند، اين واكسنها در درمان سرطانهاي ناشي از آن نميتوانند به كار روند. بنابراين نياز به ساخت واكسنهاي درمانگر تومورهاي مرتبط با HPV واضح است. دانشمندان در تحقيقات جديد خود، نوعي استراتژي واكسيناسيون به نام TriVax-HPV را طراحي كردند.
اين استراتژي براي توليد تعداد بالاي سلولهاي سيتوتوكسيك جستجوگر پروتئينهاي بيان شده در تومورها طراحي شده است. پروتئينهاي E۷ و HPV۱۶-E۶ به عنوان پروتئينهاي آنكوژنيك شامل سرطان عمل ميكنند.
بنابراين واكسن مقابلهكننده با اين پروتئينهاي ويروسي بايد پاسخهاي ايمني قوي را با كارآمدي افزوده عدم توليد پاتولوژيهاي مرتبط با خودايمني ايجاد كند. محققان با آزمايش اين واكسن در موشهاي مبتلا به تومورهاي تحريك شده توسط HPV۱۶ به اين نتيجه رسيدند كه TriVax حاوي بخش تركيبي كوچك پروتئين E۷ موجب پاكسازي تومور در صد در صد موشهاي تحت درمان شد. اين در حالي است كه تومورهاي موشهايي كه اين واكسن به آن تزريق نشده بود، با سرعت بالا رشد كردند.
محققان معتقدند صحت كارايي اين واكسن بر روي انسان نيازمند آزمايشات بيشتري است.
سليس و همكارانش معتقدند درمانهاي كنوني براي سرطان دهانه لوله رحم ميتوانند مرگبار و بينهايت سمي باشند و در ۱۰ درصد موارد امكان بازگشت بيماري وجود دارد. علاوه بر اين، درصد بالايي از زنان كشورهاي جهان سوم واكسن پيشگيري را براي جلوگيري از عفونت HPV دريافت نميكنند و بنابراين در معرض خطر بالاي ابتلا به اين سرطان و ديگر سرطانهاي مرتبط با اين ويروس قرار دارند.
نتايج اين تحقيق در ژورنال Cancer Immunology, Immunotherapy انتشار يافت.