
سرویسهای ابری روز به روز در حال فراگیر شدن بیشتر در بین کاربران هستند. میزبانی نسبتاً امن فایلهای مهم شما و در دسترس قرار گرفتن آنها روی تمام ابزارهای کامپیوتری از قبیل پی سی، تبلت و تلفن همراه جزو مهمترین دلایل جا افتادن این خدمات هستند. دیگر روزهای کوبیدن کف دست بر پیشانی به سر آمده، فایلی را جا گذاشتهاید؟ به حساب ابری تان وصل شوید. نگران از دست رفتن عکسهای لحظات شیرین زندگیتان هستید؟ آنها را به سرویسهای ابری بسپارید.
با وجود خوبیها، نگرانیهای امنیتی همچنان وجود دارند و اکثر افراد تا زمانی که دچار مشکلی نشوند، به آنها توجه کافی نشان نخواهند داد. همین جا گفته باشیم که بهتر است ابتدا فایلهای خود را با استفاده از نرمافزارهای مطمئنی مثل TrueCrypt رمز نگاری کنید و سپس به سرورهای ابری بسپارید.
خیلی ها میپرسند که بهترین سرویس ابری کدام است؟ در اینجا میخواهیم خوب و بدِ 7 سرویس ابری را با شما در میان بگذاریم. میدانید که تعداد زیادی سرویس ذخیره سازی ابری آن بیرون وجود دارد و تعداد بیشتری هم در راه است. آنها برای جذب کاربران بیشتر با هم رقابت داغی دارند و انواع حساب های رایگان و طرح های تشویقی و فضای اضافه را پیشنهاد میکنند.
اما واقعاً کدام یک بهتر است؟ بهتر بودن بستگی به نیازهای و سلایق شما دارد. هیچ یک از سرویسهای برتر، یک سر و گردن از هم ردههای خود بالاتر نیستند و رقابت نزدیک است. با این حال، هر یک برتری های خاص خود را دارند و احتمالاً باید با چندتا از آنها کار کنید تا بفهمید که کدام یک بیشتر به کارتان میآید.
7 سرویس ابری، در ادامه مطلب به خط شدهاند.
Otixo
Otixo را اول آوردهایم، چون برای کسانی که اوقات سختی را در تصمیم گیری پشت سر میگذارند و یا اینکه میخواهند از تعداد زیادی اکانت رایگان بر روی پلتفرمهای مختلف استفاده کنند، عصای دست فوق العاده ای است. Otixo به بیان ساده، یک پلتفرم ابری واحد است که میتواند برای مدیریت اکانتهای متعدد شما در فضای ابری مورد استفاده قرار بگیرد.
شاید باور نکنید، ولی کافی است یک بار وارد Otixo شوید، اکانتهای مختلف را در آن ثبت کنید و بعد مثل آب خوردن با drag-and-drop، فایلها را بین "فضای ابری" دراپباکس و گوگل درایو یا سایر حسابهای ثبت شده در Otixo جا به جا نمایید. البته این را در نظر داشته باشید که میزان مصرف پهنای باند در حین استفاده رایگان از Otixo، ماهی 2 گیگابایت است که البته برای خیلی ها کافی است. ولی چیزی که Otixo در اختیار شما قرار میدهد، قبلاً یک آرزو بود!
Dropbox
Dropbox گل سر سبد سرویس های ابری، اخیراً به مرز 100 میلیون کاربر رسیده که 2 برابر سال قبل است. در آمد نیز 2 برابر شده و به 500 میلیون دلار رسیده و این تازه در حالی است که 96٪ از کاربران به رایگان از دراپباکس استفاده میکنند. آنها هر 24 ساعت، 1 میلیارد فایل در حسابهای خود ذخیره میکنند. درو هیوستن و آرش فردوسی، مؤسسین این سرویس میگویند که سایر کمپانیها تازه مشغول چیزهایی شدهاند که دراپباکس از 4 سال پیش داشته و فاصله خود را با رقبا بسیار زیاد میبینند.
دلایل موفقیت واضح هستند: سرویسی با امکانات عالی که در عین حال استفاده از آن ساده است. پیشنهادهای تشویقی مثل دریافت فضای رایگان اضافه از طریق معرفی افراد، جامعه دراپباکس را حسابی بزرگ کرده و این در حالی است که سرویسهای رقیب فضای رایگان اولیه بیشتری را ارائه میکنند (گوگل درایو و آی کلود با 5 گیگابایت و اسکای درایو با 7 گیگابایت بالاتر از دراپباکس با 2 گیگابایت قرار دارند.) اما خیلی از کاربران دراپباکس امکان رساندن فضای رایگان به 18 گیگابایت از طریق معرفی را غیر قابل چشم پوشی میدانند.
برای شروع کار کافی است ثبت نام کرده و سپس نرم افزار دراپباکس را نصب کنید. با این کار یک فولدر در کامپیوتر شما ساخته خواهد شد و خیلی راحت با کپی کردن فایلها به آن، کامپیوتر به طور خودکار با حساب ابری سینک میشود. پشتیبانی دراپباکس از ابزارهای موبایل نیز عالی است. اندروید، آیفون، آیپد، بلکبری و حتی کیندل فایر (هنوز خبری از اپلیکیشن ویندوز فون نیست).
یکی از نقاط قوت دراپ باکس، سینک کردن آنی فایلهای متنی (وُرد) است. در عین حال برای دست یابی به نسخههای قبلی این فایلها کافی است در فولدر دراپ باکس روی نسخه فعلی راست کلیک کرده و از داخل Dropbox گزینه View previous versions را انتخاب کنید؛ این قابلیت در مواقعی که در یک فایل تغییر اشتباه به وجود میآورید، فرشته نجات میشود!
در مورد کار گروهی، دراپباکس میدرخشد. با کلیک راست در فولدر کامپیوتر، در منوی Dropbox میتوانید Share Link را ببینید؛ با کلیک بر روی آن یک لینک اختصاصی مربوط به فایل را دریافت میکنید و میتوانید آن را به افراد خاصی بدهید تا در مرورگر مشاهده یا دانلودش کنند. با همین گزینه میتوانید یک فولدر پر از عکس را هم به اشتراک بگذارید طوری که دیگران آن را در مرورگر خود به شکل یک آلبوم ببینند.
همچنین میتوانید با Share Folder یک فولدر را بین چند نفر به اشتراک بگذارید طوری که روی کامپیوتر آنها هم ایجاد شود و همگی بتوانید به صورت مشترک فایلهای خاصی مثلاً مربوط به پروژهها را در آن قرار دهید و به طور آنی فایلها روی کامپیوتر تمام افراد، آپلود و با ایجاد تغییرات، به روز شوند. در نرم افزار موبایل نیز میتوانید با Favorite کردن یک فایل، آن را به صورت آفلاین روی دستگاه خود داشته باشید.
جمع بندی ویژگیها: کمترین حجم رایگان اولیه بین رقبا؛ بهترین فرصتهای دریافت فضای اضافه به شکل رایگان از طریق معرفی افراد؛ برنامه بک آپ گیری قوی از نسخههای قبلی فایلها؛ امکانات اشتراک گذاری عالی؛ مناسب برای کامپیوترها و دستگاههای مختلف.
Google Drive
Google Drive از زمان عرضه در ماه آوریل، مدام بهبود یافته. همانطور که حتماً حدس زدهاید بهترین ویژگیهای آن مربوط به یکپارچگی اش با سایر خدمات گوگل است. با یک حساب، 5 گیگابایت فضای رایگان در اختیار خواهید داشت که در کنار 10 گیگابیت فضای جیمیل و 1 گیگابایت فضای پیکاسا قرار میگیرد. کافی است (اگر راهی یافتید) فضای اَبری اضافه خریداری کنید تا جیمیل شما به 25 گیگابایت افزایش یابد. نسخههای موبایل گوگل درایو نیز فعلاً از آیفون، آیپد و اندروید پشتیبانی میکنند.
ثبت نام به سادگی وارد شدن به حساب جیمیل است. در داخل، نوار ابزار گوگل درایو در سمت چپ نمایان میشود و کافی است فایلها را به داخل مرورگر بکشید و رها کنید یا اینکه همین کار را با فولدر اختصاصی برنامه دسکتاپ گوگل درایو انجام دهید، درست مثل دراپباکس.
گوگل درایو وامدار قویترین ویژگی تمام محصولات گوگل است؛ جستجو! با الگوریتم جستجوی گوگل که دامنهاش به متن فایلهای ذخیره شده و اشیاء داخل عکسها در گوگل درایو نیز گسترش یافته، میتوانید هر چیزی را در فایلهای خود بیابید. از همانجا، میتوانید عکسها را در در گوگل پلاس به اشتراک بگذارید. هچنین امکان مشاهده بیش از 30 نوع فایل در مرورگر را خواهید داشت، از جمله فایلهای فوتوشاپ یا Adobe Illustratorکه ممکن است برنامهاش را روی کامپیوتر نداشته باشید.
اما اینها تنها ویژگیهای متمایز کننده گوگل درایو نیستند. مهمترین آنها، ابزارهای اشتراک و همکاری است. به لطف یکپارچگی با جیمیل میتوانید با یک کلیک فایل را بدون نیاز به رمز با دیگران به اشتراک بگذارید. و وقتی با همکار خود روی یک فایل وُرد کار میکنید، چه جداگانه و چه در آن واحد تغییری ایجاد کنید، گوگل درایو نتیجه کار هر یک را با برچسبهای رنگی متفاوت مشخص میکند تا به خوبی بدانید چه کسی چه تغییری را انجام داده.
جمع بندی ویژگیها: حجم اولیه مناسب؛ تنها سرویس یکپارچه با جیمیل و گوگل داکز؛ بهترین امکانات اشتراک و همکاری؛ دسترسی مستقیم به فایلها در مرورگر؛ ویرایش مستقیم برخی فایلها در مرورگر.
Microsoft SkyDrive
چیز زیادی نیست که SkyDrive انجام بدهد ولی سایر سرویسهای ابری از انجامش ناتوان باشند ولی، در عوض اسکای درایو "بیشترین" ویژگیهای مشترک را زیر چتر خود گرد آورده که چیز کمی نیست؛ ارائه یک جای بهترین ها در یک بسته کامل. اگر دلیل خاصی برای استفاده از سرویسهای دیگر ندارید، خیال تان راحت که با اسکای درایو به مشکل بر نخواهید خورد. بیشترین حجم فضای رایگان اولیه را که به شما میدهد هیچ، ارزانترین فضای پولی راه هم میدهد (سادهترین طرح پولی: 20 گیگابایت به ازای 10 دلار در سال). نسخههای موبایل نرم افزار آن نیز برای آیفون، آیپد، اندروید و ویندوز فون ها در دسترس است.
برای گرفتن آن کافی است یک حساب کاربری نزد مایکروسافت درست کنید. بعد نسخه دسکتاپ برنامه را دانلود کرده و مثل سایر برنامهها از فولدر اختصاصی آن استفاده کنید. مثل دراپباکس میتوانید فایلهای تکی یا فولدرهای درون فولدر برنامه را با یک لینک به اشتراک بگذارید و به نسخههای قبلی آنها نیز دسترسی داشته باشید. میتوانید عکسها را مستقیم از اسکای درایو به فیسبوک، LinkedIn، توییتر و سایر شبکههای اجتماعی بفرستید که در صرفه جویی وقت کمک زیادی میکند.
با این همه، یکی از نوآورانهترین ویژگیهای اسکای درایو را باید امکان دسترسی از راه دور آن دانست. از سایت SkyDriveمیتوانید به هر کامپیوتری که با حساب شما در ارتباط است (برنامه روی آن نصب شده) دسترسی پیدا کنید، یعنی حتی به فایلهایی که هنوز در فضای ابری اسکای درایو آپلود نشدهاند. به بیان دیگر، شاید یادتان رفته باشد که یکی از اسناد کاری را به پوشه اسکای درایو منتقل کنید و حالا از خانه دور شدهاید و در شرف فرود آوردن کف دست بر روی پیشانی هستید. ولی نه! دست نگه دارید. آیا کامپیوتر منزل هنوز روشن است؟ بسیار خوب، کاف است خیلی ساده وارد سایت شوید و فایل را از راه دور دریافت کنید. این هم از فواید یکی بودن سازنده سیستم عامل و فضای ابری.
اسکای درایو در ضمن تنها سرویسی است که با آن به رایگان میتوانید از Office Web Apps مایکروسافت استفاده و به طور مشترک با همکاران روی پروژهها وقت صرف کنید. چیزی شبیه گوگل داکز ولی به مراتب پیشرفتهتر با دسترسی به وُرد، پاور پوینت، و اکسل، و نیز دوری از مشکلات مربوط به فرمتهای متفاوت. اسکای درایو 25 نسخه آخر هر فایل را نگه میدارد تا در صورت نیاز، بتوانید تغییرات نامناسب را به عقب بر گردانید. ضمن اینکه اسکای درایو با OneNote(برنامهای که برای یادداشت برداری در محیط ویندوز نظیر ندارد) نیز به خوبی در ارتباط است
جمع بندی ویژگیها: تنها سرویس (به غیر از Box) که نسخه ویندوز فون دارد؛ تنها سرویس که با Office Web apps یکپارچه است؛ با بیشترین فضای رایگان اولیه (7 گیگابایت)؛ ابزارهای همکاری و تشریک مساعی عالی و بک آپ گیری از فایلها؛ و قابلیت منحصر به فرد دسترسی از راه دور.
Amazon Cloud Drive
هر چند از زمان معرفی، کلود درایو پیشرفت کرده ولی هنوز گزینههایی مثل ویرایش، اشتراک گذاری و قابلیتهای همکاری را که سایر سرویسها ارائه میکنند در اختیار قرار نمیدهد. با 5 گیگابایت فضای رایگان عرضه میشود درست مثل گوگل، و سالی 10 دلار به شما 20 گیگابایت فضای بیشتر میدهد درست مثل اسکای درایو. پشتیبانی از کیندل فایر نیز امتیاز خاصی نیست، چون دراپباکس هم برای این کار هست.
این سرویس بیشتر به درد امریکاییها میخورد، با امکان ذخیرهسازی موسیقی، کتاب الکترونیک، و ویدیوهای خریداری شده از فروشگاه آمازون. البته موسیقی خریداری شده به عنوان حجم حساب شما تلقی نمیشود و محدودیتی ایجاد نمیکند. برای استفاده از کلود درایو باید وارد سایت آمازون شده و یک حساب کاربری بسازید، سپس برنامه آن را دانلود کنید. چیز بیشتری برای توضیح وجود ندارد. شاید روزی که سایر حسابهای ابری شما پر شده باشند، کلود درایو -آن هم فقط به خاطر در اختیار قرار دادن فضای بیشتر- چشم تان را بگیرد.
جمع بندی ویژگیها: ندارد.
iCloud
شباهت زیادی بین سرویس ابری کلود درایو متعلق به آمازون و آی کلود متعلق به اپل وجود دارد. 5 گیگابایت فضای اولیه و 10 دلار در سال به ازای 20 گیگابایت بیشتر. در واقع قدرت آی کلود در پیوستگی آن با فروشگاه موسیقی و محتواهای رسانهای اپل معنی پیدا میکند.
آی کلود به خوبی با محصولات اپل هماهنگ است و موسیقی خریداری شده از آیتونز نیز چیزی از حجم حساب کاربری شما نمیکاهد. ولی در رقابت با ابرهای بزرگ آسمان خدمات ابری، هنوز خیلی جا برای پیشرفت دارد.
جمع بندی ویژگیها: ندارد.
Box
box در کل یک سرویس قوی و خوب است و میتواند نظر کاربرانی را که نگران کمبود فضا در حسابهای ابری رایگان خود هستند یا به کمپانیهای بزرگی مثل گوگل، اپل، آمازون و مایکروسافت اعتماد ندارند، جلب کند. به هر حال حجم اطلاعاتی که هر یک از ما ذخیره میکنیم روز به روز در حال افزایش است و دیر یا زود زمانی خواهد رسید که از خودمان میپرسیم بعدش چه؟
باکس نسخههای اندروید، آیفون و آیپد و ویندوز فون را در کنار نسخه دسکتاپ به شما ارائه میکند و حجم رایگان اولیه آن 5 گیگابایت است. البته باکس با توجه به سلطه دراپباکس، بیشتر متوجه ارائه خدمات به شرکتها شده. با ماهی 15 دلار، 1000 گیگابایت (فقط 24 گیگ کمتر از 1 ترابایت) فضا در اختیار چنین مشترکینی قرار میگیرد که البته بک آپ از نسخههای قبلی فایلها و اشتراک گذاری محافظت شده با رمز و قابلیتهای جستجو نیز به آنها ارائه میشود.
در حقیقت گرچه باکس را میتوان گزینه بسیار خوبی برای کاربران حقیقی هم دانست ولی توجه کمپانی بیشتر معطوف به خدمات تجاری و پولی است. با این حال به شما امکان ذخیره فایلهایی به بزرگی 1 گیگابایت، دریافت لینک برای اشتراک گذاری با دیگران، و ویرایش فایلها با استفاده از نرمافزارهای دسکتاپ را میدهد. برای مشاهده امکانات هر یک از سرویسهای آن میتوانید به این صفحه رجوع کنید.
جمع بندی ویژگیها: بهترین سرویس برای کسب و کارها؛ دارای ابزارهای مدیریت گردش کارها؛ ویژگیهای عالی به اشتراک گذاری؛ و فقدان برخی ویژگیها در حسابهای رایگان.
دراپباکس، گوگل درایو، اسکای درایو مایکروسافت و باکس هر یک میتوانند به دلایل مختلف و گاه منحصر به فرد، بهترین انتخابها برای شما باشند و اگر حجم یکی از آنها کم است، میتوانید به راحتی سایر خدمات را هم در کنار آن استفاده کنید. اگر هم که به دنبال کوچ از یکی به دیگری یا انتقال فایلها بین حسابها بدون مصرف ترافیک اینترنتی خود هستید، سرویس جذاب Otixoبه کمک شما میآید.
در پایان فراموش نکنید که با وجود امنیت بسیار خوب این سرویسها، در مورد فایلهای مهم و خصوصی، بهتر است وسواس و احتیاط بیشتری به خرج دهید. موفق باشید.