محبوبيت اين سيستم عامل به حدي است كه افراد بسياري در اقصي نقاط جهان منتظر رونمايي رسمي و عرضه نسخه جديد اين محصول به بازار بودند؛ اما به نظر ميرسيد كه انتظار براي عرضه ويندوز جديد كه هشت نام دارد بيش از هميشه بود، زيرا اين بار مايكروسافت تغييرات جدي و عمدهاي را در مورد ويندوز هشت انجام داده است. ويندوز جديد پرچمدار ويژگيهاي عمدهاي است كه قصد داريم به برخي از آنها بپردازيم.
پنجرهها و كاستيها
نخستين ويژگي كه در همان نگاه اول به چشم ميآيد كاشيها يا به اصطلاح همان Tileها است كه يكي از مهمترين تغييرات يا بهتر است بگوييم ويژگيهاي نسخه جديد ويندوز به حساب ميآيد به كلي آنچه را تا به حال در مورد ويندوز به آن عادت كردهايم دگرگون كرده است.
در ويندوز هشت به جاي منوي هميشگي و قديمي استارت و محيط كار موسوم به دسكتاپ با صفحهاي روبهرو هستيم كه پر از كادرهاي كوچك و بزرگ و رنگارنگي است كه مايكروسافت آنها را كاشي ناميده است.
تمام برنامههاي پيشفرض و نصبشده توسط كاربر درون هر يك از اين كاشيها به نمايش در ميآيند. به غير از كاشيهايي كه به صورت پيشفرض وجود دارند، كاربر ميتواند بسته به نياز خود برنامههايي كه بيشتر مورد نياز قرار ميگيرند بين اين كاشيها قرار دهد.
نكته جالب در مورد كاشيهاي مذكور اين است كه حالت زنده (لايو) دارند؛ به اين صورت كه براي مثال در مورد برنامه نامههاي الكترونيكي تعداد ايميلهاي رسيده را در لحظه نشان ميدهند يا نام موسيقي يا فيلم در حال پخش را به نمايش ميگذارند.
اين رابط كاربري جديد و نوظهور اوايل مترو نام داشت، ولي بعدها اسم آن به مُدرن تغيير پيدا كرد. البته نياز نيست خيلي نگران باشيد و افسوس بخوريد، زيرا مايكروسافت همان طراحي كلاسيك محيط دسكتاپ و نوار وظيفهاش را همانند آنچه در ويندوز هفت و نسخههاي پيشين شاهدش بوديم در ويندوز هشت نيز حفظ كرده است كه با يك كليك يا لمس ميتوان به آن دسترسي پيدا كرد.
ورود به دنياي لمسي
جالب است بدانيد كه باز طراحي و تغييرات ظاهر رابط كاربري ويندوز جديد اتفاقي يا فقط با هدف تغيير دكوراسيون نبوده است، بلكه هدف اصلي مايكروسافت از اين كار ورود به دنياي پيشرو و با شتاب صفحههاي لمسي بوده است. در حقيقت همان كاشيهايي كه پيشتر از آنها ياد كرديم نقش بسيار عمدهاي در ارتباط بهتر و موثرتر كاربر با صفحه لمسي دارند.
يكي از ايرادات و انتقادهايي كه به نسخه قبلي ويندوز وارد ميشد اين بود كه اين سيستم عامل مناسب نمايشگرهاي لمسي نبود؛ از همين رو مايكروسافت كوشيده تا حد ممكن ويندوز هشت را براي نمايشگرهاي لمسي بهينه كند.
يكي ديگر از ويژگيهاي قابل ذكر و برجسته ويندوز هشت امكان اجراي چند برنامه يا به اصطلاح مولتي تسكينگ بوده كه آن هم به كلي دگرگون شده و بسيار كارآمدتر ميتوان از آن استفاده كرد.
حـــال كه با تغييرات كـــليدي ويندوز هشت آشنا شديد، بد نيست بدانيد كه ويندوز جديد در حدود 10 ثانيه (25 ثانيه سريعتر نسبت به نسخه قبلي يعني هفت) بالا ميآيد.
اما به غير از تغيير عمدهاي كه مايكروسافت در ظاهر ويندوز اعمال كرده است، از ابتكار ديگري هم استفاده كرده كه چشمانداز اين شركت در رقابت با سيستم عاملهاي جلودار فعلي دستگاههاي همراه را نشان ميدهد.
در واقع ويندوز هشت مخصوص رايانههاي روميزي، داراي همتايي است به نام ويندوز آر تي (RT) كه مخصوص دستگاههاي پرتابل از قبيل تبلتها با پردازندههاي ضعيفتر طراحي شده است.
به غير از آر تي، ويندوزفون هم محصول ديگر مايكروسافت است كه براي دستگاههاي پرتابل از قبيل تلفنهاي همراه هوشمند در نظر گرفته شده است.
دارو دسته هشتيها
ويندوز هشت، ويندوز هشت آر تي و ويندوزفون در عمل از يك هسته مشترك بهره ميبرند كه كار را براي برنامهنويسان و توسعهدهندگان آن بسيار آسان ميكند؛ زيرا با تغييراتي جزئي در كدهاي برنامه، برنامه نويسان قادرند برنامههاي مشترك براي هر سه نسخه ويندوز بنويسند.
همين موضوع در درازمدت باعث نزديكي بيشتر رايانههاي بزرگ با موبايلها و تبلتها ميشود و يكپارچگي بيشتر و بهتر محصولات مايكروسافت و در نهايت سهم بالاتر اين شركت در بازار سيستم عاملهاي روميزي و همراه را به ارمغان خواهد آورد. به همين جهت بسياري از كارشناسان بر اين باورند كه ويندوز جديد ميتواند رقيبي جدي و سرسخت براي اندرويد گوگل و آي او اس (iOS) اپل باشد.
اما در آخر قيمت ويندوز جديد هم جالب توجه است. مايكروسافت در اقدام غيرمنتظرهاي براي مدت زماني نسبتا محدود و تا اواسط ديماه امكان به روز رساني ارزانقيمت به ويندوز هشت را براي كاربران نسخه اصلي ويندوز هفت فراهم كرده است.
كاربراني كه در حال حاضر رايانهاي مجهز به نسخه اصلي ويندوز هفت دارند ميتوانند تنها با پرداخت 120هزار تومان دستگاه خود را به ويندوز هشت آپديت كنند.
اين در حالي است كه مايكروسافت براي نسخه جداگانه ويندوز هشت قيمت 210 هزار تومان را با نرخ فعلي دلار آمريكا در نظر گرفته است.