به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

مشاهدات صورت گرفته در رصد خانه پرتو ایکس چاندرا٬ متعلق به ناسا٬ ابری عظیم از گاز با دمای چند میلیون درجه سانتی گراد را که در فاصله ۶۰ میلیون سال نوری از زمین قرار داد٬ نمایان کرده. ناسا حدس می زند این گاز بسیار گرم ناشی از تصادم میان یک کهکشان کوتوله با کهکشانی بسیار بزرگتر به نام NGC 1232 است. اگر این موضوع تایید شود٬ این اولین کشف از نوع خود خواهد بود که تنها با استفاده از رصدگر اشعه ایکس صورت گرفته.

 
تصویر بالا٬ متشکل از دو تصویر مرئی و اشعه ایکس است که همپوشانی آنها صحنه این تصادم را قابل بررسی کرده. نزدیک شدن کهکشان کوتوله و مارپیچی باعث به وجود آمدن یک موج برخوردی شدید شده -که شبیه موج ناشی از انفجارهای صوتی بر روی زمین است- و در نتیجه آن گازی داغ با دمایی نزدیک ۶ میلیون درجه سانتی گراد شکل گرفته.
 
داده های رصدخانه چاندرا که به رنگ بنفش در تصویر قابل مشاهده هستند٬ گاز را به شکلی شبیه ستاره دنباله دار نشان می دهند٬ که باید توسط تکانه کهکشان کوچکتر ایجاد شده باشد. داده های نوری رسیده از تلسکوپ فوق بزرگ رصدخانه جنوبی اروپا نیز کهکشان بزرگ مارپیچی را در رنگ های سفید و آبی به تصویر می کشد. منابع اصلی اشعه ایکس از تصویر حذف شده اند تا تاکید روی انتشار گاز باشد.
 
در نزدیکی راس این منطقه گازی٬ یک منطقه درخشان شامل چند ستاره بسیار پر نور مشاهده می شود که نور بنفش نیز بر روی آنها هست. به نظر می رسد آنجا محلی است که به واسطه موج برخوردی٬‌ زایش ستاره های جدید شروع شده.
 
حجم واقعی توده گاز نامشخص است زیرا تصویر دو بعدی است. اگر گاز به صورت تخت منتشر شده باشد حجم آن معادل حجم گاز درون ۴۰ هزار خورشید خواهد بود و اگر به صورت یکنواخت از مرکز به همه سو منتشر شده باشد٬ حجم آن می تواند حتی بیشتر هم باشد.
 
چنانچه این توده گازی در اثر تصادم دو کهکشان شکل گرفته باشد امکان اینکه زین پس با استفاده از رصد اشعه ایکس امکان تشخیص برخوردهای کهکشانی وجود داشته باشد٬ تقویت می شود.
 
 
 

(عکس ثبت شده توسط رصد خانه جنوبی اروپا)
 

(عکس اشعه ایکس رصد خانه چاندرا)
 

 

ادامه مطلب
دوشنبه 28 مرداد 1392  - 4:19 PM

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5826602
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی