باشگاه خبرنگاران،مدتی پس از اینکه گوگل اندروید نسخه 0/4 با نام Cream Sandwich را که دربردارنده تغییرات بسیار چشمگیری نسبت به نسخههای پیشین خود بود منتشر ساخت، دو نسخه 4/1 و نیز 4/2 آن را هم طراحی و ارائه کرد. هر یک از این نسخههای جدید دربردارنده چند تغییر مختصر قابل مشاهده برای کاربر بودند، اما بیشتر تغییرات شکل گرفته در آنها پیچیده و فنی بود و کاربران عادی براحتی متوجه آنها نمیشدند. در واقع هیچیک از این دو نسخه تغییر چندانی را در ظاهر این سیستمعامل ایجاد نمیکردند. نسخه 4/3 اندروید نیز از این قاعده کلی مستثنا نیست.
گفته میشود این نسخه جدید اندروید، افزون بر برخی بهینه سازیها در ساختار کلی سیستمعامل، دربردارنده تغییراتی است که زمینه را برای برخی امکانات و برنامهها که ممکن است در آینده طراحی و در اختیار کاربران قرار گیرد، آماده میسازد. در ادامه به بررسی برخی از این تغییرات که برای بیشتر کاربران ملموستر هستند، میپردازیم.
یک سیستمعامل چند کاربره
با گسترش استفاده از تبلت، در بسیاری از مواقع چند نفر از اعضای خانواده از یک تبلت استفاده میکنند. سیستمهای عامل رایانههای شخصی (نظیر ویندوز)، امکان ثبت چند کاربر و تعیین حوزه دسترسی هر یک از آنها به برنامهها و نیز تنظیمات ویژه برای هر یک از آنها را فراهم میسازد.
نسخه 4/2 اندروید برای اولین بار امکانات اولیهای برای ثبت چند کاربر، آن هم فقط روی تبلتها فراهم کرد. نسخه جدید اندروید چند ویژگی سودمند را به امکانات نسخه قبلی افزود. برای نمونه امکان درج محدودیت برای دسترسی یک کاربر به امکانات سیستمعامل فراهم شده است. بهعنوان مثال نمونه والدین میتوانند با بهرهگیری از این ویژگی جدید، امکان دسترسی کودکان خود به برخی بازیها یا اینترنت را محدود کنند. کاربری که دسترسی محدود دارد، نمیتواند تنظیمات آن راتغییر دهد و این امر تنها منحصر به صاحب تبلت خواهد بود. البته این ویژگی هنوز به تبلتها محدود میشودو تلفنهای همراه هوشمند از این قابلیت محروم هستند.
بلوتوث نسخه 4/0
بالاخره اندروید آخرین نسخه از بلوتوث یعنی بلوتوث 4/0 را در نسخه جدید خود افزود. بلوتوث 4/0 که بلوتوث هوشمند (Smart Bluetooth) و نیز بلوتوث با مصرف انرژی اندک (LoW-Energy Bluetooth) نیز نامیده میشود، قابلیتهای سودمندی را به این نوع ارتباط بین دستگاهی میافزاید. از آنجا که سیستم بلوتوث در هر دستگاه، انرژی بسیار زیادی را مصرف میکند، امکان بهرهگیری از نسخههای قدیمی آن در ابزارهایی نظیر ساعتهای هوشمند یا عینک گوگلی که از باتریهای کوچک و کمحجمی برخوردار هستند، دشوار میشود.
اما این نسخه از بلوتوث که به مراتب انرژی کمتری مصرف میکند، میتواند راهحل مناسبی برای این مشکل باشد.
عینک گوگلی اکنون مجهز به اندروید نسخه 4/0 و نیز بلوتوث نسخه 2/1 است، اما به احتمال زیاد عینک گوگلی که به طور گسترده به بازار عرضه خواهد شد از اندروید جدید و بلوتوث نسخه 4/0 بهره خواهدبرد.
شمارهگیری بهتر
یکی از امکاناتی که در اندروید 4/3 گنجانده شده و البته باید توسط کاربر فعال شود، امکان شمارهگیری بهتر را فراهم میکند. این سیستم، شماره تلفنهایی را که با آنها تماس میگیریم بررسی کرده و هر بار که قصد گرفتن شمارهای جدید را داریم، سه شماره احتمالی را پیشنهاد میکند. برای نمونه اگر کد یک شهر را وارد کنید، سه شمارهای که پیش از آن بیشتر با آنها تماس گرفته بودید به شما پیشنهاد میکند. البته این امکان پیش از این در برخی برنامههای تهیه شده از سوی شرکتهای همکار گوگل وجود داشت، اما به طور رسمی در اندروید قرار نگرفته بود.
جستجوی شبکههای بی سیم
یکی از امکاناتی که میتوان آن را در بخش تنظیمات پیشرفته Wi-Fi اندروید 4/3 فعال کرد، به کاربر اجازه میدهد تا حتی بدون روشن کردن رابط کاربری شبکه به جستجوی شبکههای بیسیم موجود در محیط اطراف بپردازد. از دادههایی که از این طریق فراهم میشود میتوان برای افزایش دقت قابلیت مکانیابی استفاده کرد و به این ترتیب زمان مورد نیاز برای سیستم GPS را که انرژی زیادی مصرف میکند بهطور قابل توجهی کاهش داد.
اعلام برنامههای نصب شده و تجهیزات جانبی متصل شده
سیستمهای عامل موجود روی رایانههای شخصی معمولا آخرین برنامههای نصب شده یا تجهیزاتی که به رایانه متصل شدهاند به کاربر خود نشان میدهند. در نسخه 4/3این امکان به قابلیتهای اندروید اضافه شده است. به این ترتیب کاربر میتواند از تجهیزاتی که به شیوههای مختلف (از جمله از طریق بلوتوث) به وسیله اندرویدی متصل شده و نیز نرمافزارهایی که بتازگی افزوده شدهاند، مطلع شود.
ابزاری جدید برای ارزیابی میزان استفاده از سختافزار
از امکانات جدیدی که در Developer Menu جای داده شده است میتواند اطلاعات دقیقی درباره نرمافزارهایی را که در حال اجرا هستند از طریق نموداری ویژه در اختیار کاربر قرار دهد. اگر خطوط مربوط به فعالیت نرمافزار از خط سبز رنگ نمودار فراتر رفت، میتوان دریافت که این نرمافزار در حال اجرا سبب کاهش سرعت اندروید میشود و باید راهحلی برای این مشکل یافت.
زبانهای راست به چپ
با اینکه برخی نسخههای پیشین اندروید، از برخی زبانهای راست به چپ (همچون فارسی) پشتیبانی میکرد، اما نسخه جدید اندروید چند زبان جدید نظیر هندی و سواحیلی را نیز به آن افزوده و البته قابلیتهای زبانهایی را که پیش از این پشتیبانی میکرد، افزایش داده است.
سیستمعاملی برای آینده
همانطور که اشاره شد، تغییرات ملموس برای کاربران در نسخه جدید اندروید محدود است، اما تغییرات ساختاری ایجاد شده در آن میتواند زمینه را برای بهرهگیری از برخی تجهیزات (نظیر عینک گوگلی و ساعت هوشمند) فراهم کند. همچنین تغییرات ایجاد شده در کدهای اصلی سیستمعامل به گونهای است که امکان برنامهنویسی بهتر برای آن را در آینده فراهم میسازد.