عالمان اخلاق مىگویند منشأ و انگیزة درونىِ گناهان، سه نیروى نفْس است: شهوت، غضب، وَهم.
نیروى شهوت، انسان را بهافراط در لذتخواهىِ نفسانى مىکشاند و سرانجامش، غرقشدن در فحشا و زشتىهاست.
نیروى غضب، انسان را به ظلم، طغیان، آزاررسانى و تجاوز، وادار مىکند.
نیروى وهم، روح برترىطلبى، انحصارجویى، تکبّر و خودخواهى را در انسان زنده مىکند و او را به گناهانِ بزرگى وارد مىکند.
به این مثال، توجه کنید: آب، درعینحال که مایة حیاتِ تمامى جانداران مىباشد، اگر مهار نشود، بهصورت سیلابى جریان مىیابد و باعث نابودىِ حیات بشر مىشود. بنابراین، این پدیدة حیاتبخش نیز نیاز به سدسازى و مهار دارد و درصورتى براى بشر مفید خواهد بود که بههنگامِ نیاز، در کانال کنترلشدة خاصى قرار گیرد و از دریچة مخصوصى، به مقدار نیاز، جریان یابد؛ در غیراینصورت، طغیان مىکند و به باغها، کشتزارها و خانهها سرازیر میشود و همه را ویران خواهد ساخت.
دربارة انسان نیز نیروى غضب، براى دفاع لازم است و شهوت، براى بقاى نسل؛ ولى، اگر این دو غریزه بر اثر افسارگسیختگى طغیان کنند، بروز جنایات ویرانگر و انحرافات جنسى و بىعفتى را موجب خواهند شد. درنتیجه، اگر بخواهیم جامعه را از لوث گناه پاک سازیم یا وجود خویش را از آلودگىِ گناه حفظ کنیم، راهى جز کنترل و تعدیل غرایز و تمایلات نفسانى نداریم.
بقیه در ادامه مطلب...
دستورالعملهاى تَرک گناه
1. تَرک فکر گناه
ابتدا نوبت گناهشناسى است؛ شناخت گناهان و تفکر در آثار دنیوى و اخروى آنها، گام نخستین در شناسایىِ تصویر زشت گناهان و زمینهساز تنفر از آنهاست. سپس باید بهسراغ گناهزدایى رفت. مبارزة اساسى با گناه، از طریق مبارزه با زمینههاى گناه و تقویت زمینههاى اِصلاح، امکانپذیر است و دراینباره، راهى جز تقویت اراده وجود ندارد. سعى کنید که فکر گناه را بهیاد خدا(عز) تبدیل کنید.
2. تَرک زمینة گناه
ترک زمینة گناه، سهم بسزایى در ترکِ فکر گناه دارد و از سه راه زیر میتوان به آن دست یافت:
2-1 کنترل چشم: امامصادق(ع) فرمودند: «نظردوختن، تیرى مسموم از تیرهاى ابلیس است و چهبسا نگاهى که حسرت درازمدتى را [در دل] بهارث بگذارد» بنابراین، انسان باید تا حدّ امکان، از حضور در مجالس مختلط یا برخورد با نامحرم، پرهیز کند.
2-2 کنترل گوش: باید از شنیدنىهایى پرهیز کرد که ممکن است بهحرام منجر شده یا زمینهساز حرام شوند؛ مانند موسیقى حرام، صداى شهوتانگیز نامحرم و... .
2-3 تَرک همنشینى با دوستان ناباب: دوستانى که باعث مىشوند انسان گناه را مزمزه کند، درواقع دشمناند و باید از آنان پرهیز کرد. امامسجاد(ع) از سخنگفتن و رفیقبودن با پنج فرد، نهى فرمودهاند: دروغگو، گناهکار، بخیل، احمق و کسى که قطعرحم کرده است.
3. اشتغال به برنامة شبانهروزى
حتماً باید شبانهروزِ خود را با برنامهریزىِ صحیح و متناسب با وضع روحى و جسمىِ خود، پُر کنید و هیچ ساعتی بیکار نباشید تا نفْس شما مشغول شود. در اوقات بیکارى، وسوسههاى نفس و شیطان بهسراغ انسان مىآید و او را به فکر گناه و سپس به خودِ گناه مىکشاند. امیرمؤمنان، على(ع)، فرمودند: «بهراستى، این نْفس، پیوسته و بهبدى امر مىکند؛ درنتیجه، هر کس آنرا به خود واگذارد [و به کارى نگمارد]، نفْس او را بهسمت گناهان مىکشاند.»
4. روزهگرفتن
روزهگرفتن، قواى حیوانى و شهوانى انسان را تضعیف مىکند و اگر قواى شهوانى ضعیف شود، فکر گناه هم کمرنگ میشود. امامجعفرصادق(ع) فرمودند: «هرگاه شکم پُر شود، طغیان مىکند.» مفهوم حدیث این است که اگر شکم پُر نشود، طغیان نمىکند و بهترین نوع گرسنگى، همان روزهگرفتن است.
تذکر این نکته بسیار ضرورى است که روزه نباید براى بدن ضررى داشته باشد؛ وگرنه شرعاً حرام است. نیز، نباید مزاحم اجرای کارهاى روزمره باشد. درهرصورت، اگر روزهگرفتن ممکن نیست، ساعات پرداختن به ورزش باید افزایش یابد.
5. ورزش
هر روز ورزش لازم است؛ البته آن ورزشهایى که براى بدن ضررى ندارد؛ مثل نرم دویدن و نرم طنابزدن و اجرای حرکتهاى کِششى.
6. ذکر و یاد خدا(عز)
ذکر خدا، آثار مثبت فراوانى دارد. ذکر، ازآنجهت که با ذاکر اتحاد وجودى مىیابد و حضور خداوند(عز) را در دل و جان مؤمن ملموس میکند، موجب مىشود که ذاکر، خود را در محضر خدا(عز) حاضر ببیند و از کمال قُرب او بهرهمند شود و درنتیجه، بر محور حیا، از بسیارى افکار پلید، اخلاق زشت و اَعمال نکوهیده، پرهیز کند.
** چند توصیه
1. هیچ گناهى را کوچک نشمارید.
2. در ابتداى روز، با خداى متعال شرط کنید که گناه نکنید و در طول روز، مراقب اَعمال و رفتار خود باشید و در پایان روز، از خویش حساب بکشید. اگر از عملکرد خویش راضى بودید، خداى را شکر گویید و درصورتىکه راضى نبودید، بر خویش سخت بگیرید.
3. بدانید که همواره، در محضر خداى بزرگ(عز) هستید و او، بر وجود شما، اِشراف دارد و از ظاهر و باطن شما آگاه است.
4. از خداوند(عز)، با دعا و نیایش، استعانت و استمداد بجویید؛ زیراکه خود فرموده است: «اگر فضل و رحمت خدا بر شما نبود، هیچکدام به فضیلت و تزکیه روى نمىآوردید.»
5. اَعمال و عادات نیکو را جانشین رفتار ناپسند کنید؛ مانند شرکت دائمى در نمازجماعت، نماز شب و دعا. قرآن کریم مىفرماید: «خوبىها، سرانجام، میدان را بر بدىها تنگ خواهد کرد و آنها را از بین خواهد برد.»
7. مطالعه دربارة زندگىِ پارسایان و زاهدان و مطالعة کتابهاى اخلاقى را فراموش نکنید؛ مثلاً گناهشناسى اثر آقای قرائتى؛ گناهان کبیره و قیامت و قرآن (تفسیر سورة طور)، از شهید دستغیب.
*نویسنده:سیّدمصطفى عِلمخواه/کارشناس اداره پاسخگویی به سوالات شرعی آستان قدس رضوی
پینوشتها
. شیخعباس قمى، سفینهالبحار.
. همان.
. على سعادتپرور، سرّالاسراء، ج1، ص544.
. فیض کاشانى، المحجه البیضاء، ج5، ص150.
. نور/21.
. هود/114.