در این گزارش حاضر نگاهی به مواضع مقامات آمریکایی در قبال جمهوری اسلامی ایران از پیش از تشکیل آن (۱۳۵۶)، تاکنون داریم.
بقیه در ادامه مطلب...
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۵۶
۲۲/۲/۵۶، سایروس ونس وزیر خارجه آمریکا در تهران همزمان با اعلام موافقت کارتر با فروش ۱۶۰ فروند اف ۱۶، به مسئله حقوق بشر اشاره کرد و به شاه یادآور شد که حقوق بشر عنصر اصلی در سیاست خارجی دولت کارتر میباشد و خواستار رعایت حقوق بشر در ایران شد.
۱۹/۶/۵۶، کارتر خواستار موافقت کنگره با فروش هواپیماهای آواکس به ایران شد. کارتر: دفاع از ایران برای آمریکا اولویت دارد.
۱۹/۸/۵۶ ،سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: شاهنشاه به عنوان مظهر امنیت و ثبات منطقه، بزرگترین مانع برای اهداف آنارشیستها شناخته می شوند.
۲۵/۸/۵۶، کارتر پس از دیدار با شاه در واشنگتن: ما خواهان ایران نیرومند تحت رهبری شاه هستیم. آمریکا نیازهای نظامی ایران را تامین میکند. در تهران ( در سفر به تهران) نشان میدهم که تا چه حد به روابط ایران و آمریکا اهمیت میدهیم.
۱۰/۱۰/۵۶، کارتر در تهران: ایران به دلیل رهبری بزرگ شاه مبدل به جزیره ثبات در یکی از آشوبزدهرین نقاط جهان شده است. (۱۹/۱۰ – سرکوب خونین قیام مردم قم )
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۵۷
۱۸ شهریور ۵۷ (یک روز پس از واقعه ۱۷ شهریور)، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: ما خطر حوادث ایران را کوچک نمیماریم لیکن شاهد هستیم که شاه به کنترل اوضاع ادامه میهد. وی گفت: از عمل نظامی انجام شده در هران و سایر شهرهای بزرگ ایران خوشحال است.
۱۹/۶/۵۷، تماس تلفنی نیم ساعته کارتر با شاه
کارتر: اقداماتی که دولت ایران برای آزادی سیاسی انجام داده بایستی ادامه یابد.
۱۹/۶/۵۷ف وزارت خارجه آمریکا: پر واضح است که بایستی نظم در ایران مستقر شود و نیروهای امنیتی ایران برای برخورد با شورشای ضد حکومت با احتیاط عمل کنند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: اعتقاد داریم دولت ایران میتواند اوضاع را کنترل کند و لذا در این احوال ما دخالتی نمینیم.
۲۶/۶/۵۷، یک سناتور آمریکایی اقدام دولت آمریکا در حمایت از شاه درست بود این حمایت اهمیت خارق العادهی برای منافع آمریکا دارد.
۱۹/۷/۵۷، کارتر: آمریکا دوستی تاریخ خود با ایران که نیروی بزرگ و عامل ثبات منطقه است را حفظ خواهد کرد.
۴/۸/۵۷، کارتر در پیام به شاه به مناسبت تولد وی: مشکلات کنونی سپری خواهد شد و ملت ایران در پرتو برنامه مترقی سیاسی که آن اعلیحضرت اجرا کرده اند به صورت یک ملت نیرومند ظاهر خواهد شد.
۱۱/۸/۵۷، تشکیل کمیته ویژه در کاخ سفید به منظور هماهنگ کردن فعالیت های آمریکا در ایران به ریاست برژنسکی دبیر شورای امنیت ملی، و مشارکت وزیر خارجه، وزیر دفاع و رئیس سیا
۱۲/۸/۵۷، ونس وزیر خارجه: ما امیدواریم همه درک کنند ادامه آشوب و ویرانی به نفع هیچکس نیست.
۱۲/۸/۵۷، برژنسکی در مکالمه با شاه (از کتاب خاطرات وی): ایالات متحده بدون هیچ قید و شرطی به نحو تام و تمام در بحران کنونی از شما حمایت می کند. … از یک نظر وضع بحرانی است و دادن امتیاز به تنهائی حتما حالت انفجاری تری ایجاد می کند ( تشویق غیر مستقیم شاه به سرکوب )
۱۸/۸/۵۷، دولت آمریکا اعلام کرد وسایل ضد شورش و سرکوب مورد درخواست ایران از جمله باتوم و ۲۵ هزار کپسول گاز اشک آور را به ایران تحویل خواهد داد.
۳۰/۸/ ۵۷، کارتر در دیدار با اردشیر زاهدی از او می خواهد در بازگشت به ایران حمایت مؤکد آمریکا از شاه را ابلاغ و ضمناً ضرورت نشان دادن قاطعیت از سوی شاه را اعلام کند.
سولیوان: مقصود من از تلفن زدن به شاه این بود که برای او روشن کنم رئیس جمهور ایالات متحده پشت سرش ایستاده و او را تشویق کنم اقدام قهرآمیزی انجام دهد ، قبل از آنکه رشته امور از دستش خراج شود .
۱۶/۹/۵۷، دولت آمریکا در بیانیه رسمی: آمریکا به هیچ شکلی درا مور ایران دخالت نمی کند!
۲۰/۹/۵۷، هنری کسینجر: آنچه درا یران پیش می آید یک تراژدی برای غرب است.
۲۲/۹/۵۷، نیکسون: اگر دولت کنونی ایران سرنگون شود یک رژیم طرفدار شوروی جایگزین آن خواهد شد. آمریکا باید فعالانه از شاه حمایت کند. (توجه به فضای ضد کمونیستی آنروز جهان)
۲۲/۹/۵۷، گزارش کمیته ویژه مسائل ایران در کاخ سفید: اگر ما برای تشکیل یک دولت غیر نظامی که دارای قدرت و اختیارات کافی است دست به کار نشویم کار شاه تمام شده است.
۲۵/۹/۵۷، کارتر از سفیر آمریکا درتهران خواست به دیدار شاه رفته و حمایت آمریکا از کوشش های وی برای اعاده ثبات و امنیت در ایران را به اطلاع وی برساند.
۵/۱۰/۵۷، پس از جلسه در دفتر برژنسکی، تلگرافی از سوی وزارت خارجه آمریکا برای سولیوان (سفیر آمریکا) فرستاده شد تا پیامی را به شاه منتقل کند: ادامه تردید برای روحیه ارتش و اعتماد سیاسی مخرب است ( تشویق به رفتار تند ) بدیهی است چنانچه تشکیل دولت غیر نظامی غیر ممکن باشد و یا ارتش در خطر شکاف بیشتر باشد، شاه باید یک دولت نظامی مقتدر انتخاب کند که به اغتشاش ، خشونت و خونریزی پایان دهد. ( تشویق به کودتا )
۱۳/۱۰/۵۷، سخنگوی کاخ سفید: شاه ایران در صورتی که تصمیم به اقامت در آمریکا بگیرد و یا برای گذراندن تعطیلات یا به دلایل دیگر به این کشور مسافرت کند مورد استقبال خواهد بود.
۱۳/۱۰/۵۷، برژنسکی تائید کامل و بدون قید و شرط خود از شاه را اعلام کرد.
۱۳/۱۰/۵۷، سفیر آمریکا درتهران مامور شد به شاه اعلام کند به نظر دولت آمریکا منافع ایران و شخص شاه ایجاب می کند از کشور خارج شود.
۱۴/۱۰/۵۷، ونس در تلگراف برای سولیوان حمایت آمریکا از انتصاب بختیار به نخست وزیری را اعلام کرد.
۱۶/۱۰/۵۷، کیسینجر: از آن بیم دارم که حوادث ایران به سایر کشورهای دوست آمریکا سرایت کند و همه را غرق در انقلاب سازد. وی گناه این حرکت را متوجه هدف تو خالی دفاع از حقوق بشر دانست. (هراس آفرینی از انقلاب مردم ایران در سطح منطقه، توجه به میزان اهمیت ذاتی و مطلق حقوق بشر در سیاست خارجی و استفاده از شرایط برای حمله به سیاست کارتر)
۱۷/۱۰/۵۷، ژنرال هایزر، معاون فرمانده نیروهای آمریکا در اروپا برای یک ماموریت خطیر وارد تهران شد. هدف او ارزیابی ظرفیتهای رتش – در راستای کودتا – بود.
۱۸/۱۰/۵۷، پس از اجلاس معروف گوادولوپ و ایجاد سیاست مشترک غرب برای مقابله با انقلاب، دو نماینده از سوی ژیسکاردستن، رئیس جمهور فرانسه، در نوفل لوشاتو با امام خمینی دیدار کرده و گفتند هدفشان ابلاغ پیام کارتر است. کارتر در این پیام از امام خواسته بود همه نیروی خود را برای جلوگیری از عدم مخالفت با بختیار به کار گیرد، چرا که حمله به بختیار منجر به انفجار ایران خواهد شد و تلفات زیادی به همراه خواهد داشت (تهدید امام)
امام در پاسخ: اگر آقای کارتر حسن نیت پیدا کرده اند و می خواهند خونی ریخته نشود، خوب است شاه را تبرئه و دولت بختیار را هم پشتیبانی نکند. من کودتا را نه به صلاح ملت و نه آمریکا نمی دانم. اگر کودتا شود از چشم شما می بینم.
۲۰/۱۰/۵۷، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: ژنرال هایزر چند روزی بیشتر در تهران اقامت خواهد کرد تا بتواند با رهبران نظامی ایران بیشتر گفتگو کند. (تمدید ماموریت هایزر برای ادامه تماس با ارتش و زمینه چینی کودتای احتمالی)
۲۰/۱۰/۵۷، سولیوان پیامی از واشنگتن دریافت می کند مبنی بر اینکه به شاه بگوید دولت آمریکا مصحلت شاه و مصالح کلی ایران را در این می بیند که وی هر چه زودتر ایران را ترک کند.
۲۱/۱۰/۵۷، ونس وزیر خارجه آمریکا: پادشاه ایران شخصا تصمیم گرفته است از کشور خارج شود!! ما با این تصمیم موافقت داریم. آمریکا حالا احساس می کند شاه دیگر در آینده ایران نقشی ندارد. باید به حکومت غیر نظامی شانس حل اختلافات داده شود.
۲۴/۱۰/۵۷، در پی درخواست های مکرر هایزر، ارتشبد قره باغی رئیس ستاد ارتش اعلام کرد: تمرد در ارتش سرکوب می شود.
۲۷/۱۰/۵۷، وزیر خارجه آمریکا: ما قصد اعزام نیرو به هیچ کشوری نداریم. از آیت ا …خمینی می خواهیم تا به درستی که مطابق قانون اساسی توسط مقامات قانونی ایجاد گردیده شانس موفقیت بدهد.
۲/۱۱/۵۷، هایزر در تلگراف به سولیوان و سایروس ونس از واشنگتن درخواست کرد به وی اجازه داده شود به فرماندهان نظامی ایران ابلاغ کند که آمریکا دیگر حامی کودتای نظامی در ایران نیست.
۳/۱۱/۵۷، هایرز: روشی که من مشغول انجام آن هستم ، در درجه اول اجرای کودتای نظامی تحت رهبری بختیار است . (ارتش کنترل مراکز کلیدی را تحت رهبری بختیار بعهده خواهد گرفت.)
۱۰/۱۱/۷، هایرز: تیمسار قره باغی درباره حادثه ی ستاد ژاندارمری گفت که من دستور داده بودم سربازان لوله های سلاح خود را پائین آورده و به سوی جمعیت شلیک کنند.
هایزر قبل از ترک تهران: دولت بختیار ممکن است در آستانه سقوط قرار گیرد. اگر چنین اتفاقی افتاد ارتش فوراً و قاطعانه وارد عمل شود ، کودتا کند و کنترل کشور را بدست گیرد.
۱۷/۱۱/۵۷، کسینجر: آمریکا هیچگاه یک متعهد مفیدتر از شاه نداشته است. آمریکا نسبت به ایران غفلت کرد.
۱۳/۱۱/۵۷، ژنرال دیوید جونز رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در تماس تلفنی با هایزر سوال می کند. آیا در صورت ترک تهران توسط هایزر، ارتش قادر به کودتای نظامی می باشد یا نه؟
هایزر: ارتش در صورت فرمان بختیار اقدام به کودتا خواهد کرد.
۲۲/۱۱/۵۷، هایزر: معاون وزیر دفاع آمریکا از من پرسید آیا مایلم برای ترتیب دادن یک کودتای نظامی به تهران برگردم؟ … تنها مقامی در کاخ سفید که به کودتا علاقمند بود برژنسکی بود… گفتم تحت شرایطی از جمله دسترسی به منابع نامحدود پول، ده ژنرال آمریکائی و ده هزار نیرو می توانم برگردم.
۲۴/۱۱/۵۷، در پی درز اخبار مربوط به انفجار پایگاههای آمریکا در مرز با شوروی ( توسط پرسنل آمریکائی ) قسمت های رادار پایگاه های هوائی جزیره کیش و بنادر جاسک به محاصره یک ناوگان از نیروی دریائی آمریکا درآمد. چند ناو آمریکائی در بندر جاسک نیرو پیاده کردند. (مقامات آمریکائی بعدا خبر را تکذیب کردند)
۲۵/۱۱/۵۷، درخواست خسارت آمریکا از ایران به دلیل نفوذ قراردادهای نظامی
۲۷/۱۱/۵۷، دولت آمریکا رسما اعلام کرد خواهان حفظ روابط دیپلماتیک با رژیم جدید ایران است.
۲۹/۱۱/۵۷، آمریکا اعلام کرد حاضر است هواپیماهای اف ۱۴ را از ایران خریداری کند.
۲۶/۱۲/۵۷، کارتر در پیام به شاه: در شرایط فعلی مسافرت وی به آمریکا به مصلحت نیست.
اسفند ۵۷، سند سفارت آمریکا: نامه به وزارت خارجه: سیاست آمریکا به دو بخش کوتاه مدت و بلند مدت قابل تقسیم است. در کوتاه مدت تا قبل از تشکیل یک دولت جدید ما می خواهیم تمام مسائل گذشته حل و مجادلات خاتمه یابد و اساس معامله جدید با دولت ایران ریخته شود و در بلند مدت سیاست این است که میانه روها بر سر کار باشند و ناسیونالیست های مخالف مذهب تسلط بیشتری در اداره کشور داشته باشند. (مثلاً سیا در سال ۱۳۵۸ مبلغ ۵۰۰ هزار دلار به احمد مدنی کمک کرد- گزارش سنای آمریکا)
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۵۸
۲۷/۲/۵۸ سنای آمریکا طی قطعنامه ای نقض حقوق بشر در ایران را محکوم کرد. (اولین واکنش کنگره آمریکا در قبال انقلاب اسلامی. ورود موضوع حقوق بشر به رویه های ضد ایرانی دولت آمریکا)
۱/۳/۵۸، دولت آمریکا اظهار امیدواری کرد سوء تفاهمی که در روابط پدید آمده به زودی بر طرف شود و عزیمت کاتلر سفیر جدید آمریکا در تهران امکان پذیر شود (ایران بعدا با عزیمت وی به دلیل سوابق مداخله در امور داخلی سایر کشورها مخالفت کرد).
۲/۳/،۵۸، کیسینجر: سقوط شاه بزرگترین شکست آمریکا پس از جنگ جهانی دوم بود.
۲۹/۳/۵۸، یک سند سازمان سیا: تمام بذرهای یک جنگ داخلی در ایران کاشته شده است. ما تسلیحات زیادی در ایران داریم. گروههای زیادی در ایران آماده جنگ هستند. ما در آستانه موفقیت و پیروزی هستیم.
مرداد ۵۸- سند سفارت آمریکا (خیلی محرمانه): ضمن تحلیل در باره ناتوانی و ضعف نیروهای شبه روشنفکری، تکنیسین های غربگرا، سیاستمداران لیبرال دموکرات، آرمان گرایان شبه نظامی و افراطیون چپ گرا، می نویسد: دو سناریو وجود دارد که می توان آشوب به پا کرد و باعث سقوط نهائی شد: ۱-نیروهای رو به تفرق ناشی از نارضایتی های نژادی و منطقه ای در صورت برخورد مناسب با آنها می تواند باعث بسته شدن حوزه های نفتی، رکود اقتصاد سنتی و نارضایتی و ناامیدی مردم از عدم استعداد و توانائی رهبران اسلامی شوند. ۲-اختلاف انداختن در میان دانشجویان دانشگاهها می تواند منجر به بروز نارضایتی عمومی و یا خشونت شده و سبب ایجاد دوره های چهل روزه ای شود که سبب سقوط شاه شد … اگر کردها، آذربایجانی ها، اعراب و سایر گروههای قومی تلاش های خود را هماهنگ کنند، امکان موفقیت دارند.
سال ۱۳۵۸: سولیوان: هر گروه میانه رو و متمایل به غربی که به مبارزه علیه ملاها برخیزد، در مورد او به عنوان یک گروه مترقی با علاقه تمام تبلیغ خواهیم کرد.
مهر۵۸، سناتور جکسون: انقلاب ایران محکوم به شکست است و آن کشور در آستانه تجزیه به قطعات کوچک است.
۲۴/۷/۵۸، گزارش سفارت آمریکا در تهران: ائتلاف بین شریعتمداری، مجاهدین خلق و جبهه ملی می تواند بسیار نیرومند و سهمگین باشد.
۴/۶/۵۸، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: اعتقاد داریم که برای ثبات منطقه و حفظ آرامش در ایران ، اهمیت دارد که اعتبار و نفوذ حکومت بازرگان تقویت شود.
۱/۸/۵۸، کارتر به شاه اجازه اقامت در آمریکا داد.
۷/۸/۵۸، شهردار نیویورک تظاهرات علیه شاه مخلوع را در این شهر ممنوع اعلام کرد.
۲۲/۸/،۵۸، (پس از تصرف سفارت آمریکا درتهران) آمریکا خرید نفت از ایران را قطع و به دستور کارتر وجوه نقدی و طلاهای ایران نزد بانک های آمریکائی توقیف شد.
۲۹/۸/۵۸، بیانیه کاخ سفید: هر گاه آمریکا نتواند یک راه حل صلح آمیز برای مشکل گروگانگیری پیدا کند ناچار خواهد شد سایر راه حلها را مورد توجه قرار دهد.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۵۹
۱۰/۱/۵۹ کارتر در پیامی به رهبر بزرگ انقلاب اسلامی به اشتباهات آمریکا در قبال ایران اعتراف کرد ( همراه با درخواست آزادی جاسوس های آمریکا)
۱۹/۱/۵۹، روابط ایران و آمریکا از سوی دولت آمریکا قطع شد.
۲۰/۱/۵۹، دولت آمریکا صدور روادید برای ایرانیان را متوقف کرد و کارتر اعلام کرد آمریکا مجازات های تازه اقتصادی علیه ایران اعمال خواهد کرد.
۷/۲/۵۹، شکست عملیات نجات جاسوس های آمریکا در طبس.
۸/۲/۵۹، استعفای وزیر خارجه آمریکا در اعتراض به عملیات طبس.
۱۰/۲/،۵۹، خنثی شدن حمله یک هواپیمای اف ۱۴ آمریکا به یک هواپیمای گشتی ایران در دریای عمان
اردیبهشت۵۹، مایلز کاپلند همکار روزولت در کودتای ۲۸ مرداد: هدف از تهاجم طبس، تنها آزادی گروگانها نبود بلکه کودتا برای سرنگونی رژیم ایران هدف اصلی بود.
کارتر: طبعاً کمی زمان لازم است تا بتوان دوباره عملیاتی از این نوع را تکرار کرد.
واشنگتن پست: «خط کاخ سفید هنوز هم در جهت اقدامات جدید نظامی در بهار و تابستان آینده قرار دارد.»
۱۰/۳/۵۹، آغاز تحریم های اقتصادی آمریکا علیه ایران.
۲۷/۳/۵۹، تایمز: افشای سفر برژنسکی به بغداد برای بار دوم و دیدار با صدام حسین.
۱۸/۴/۵۹، کشف کودتای نوژه، طرح آمریکا برای براندازی نظام.
تیر ماه ۵۹، برژنسکی مجدداً در امان با صدام دیدار کرد. کنت تیمرمن درباره هدف این دیدار می نویسد: هدف بحث و مذاکره پیرامون راههای هماهنگ کردن فعالیت های آمریکا و عراق و مخالفت با سیاست های ایران بود.
مهر ۵۹: کارتر: امیدوارم بدنبال جنگ عراق با ایران، آزادسازی گروگانهای آمریکائی سرعت یابد و ایران از این جنگ درس عبرتی گرفته باشد.
تابستان ۵۹، صدام در سفر به ریاض سعی کرد از پشتیبانی فهد از حمله به ایران مطمئن شود. سعودیها موضوع را با آمریکا در میان گذاشتند. گزارش سعودیها حاکی است که برژنسکی، مشاور امنیت ملی کارتر نسبت به برنامه اشتیاق نشان داده است.
گری سیک معاون برژنسکی: برژنسکی معتقد است ایران بایستی از همه جهت تنبیه شود.
۱۶/۱۰/۵۹، کارتر: اگر گروگانها محاکمه شوند ما دست به اقدام خواهیم زد.
۲۲/۱۰/۵۹، ریگان رئیس جمهور جدید آمریکا: رابطه با ایران وقتی ممکن است که افراد میانه رو تری دراین کشور روی کار آیند (اشاره به تغییر رژیم)
۱۱/۱۱/۵۹(ده روز بعد از آزادی دیپلمات ها و جاسوس های آمریکائی) دیپلمات های آزاد شده از رفتار دانشجویان مسلمان اظهار رضایت کردند.
۱۲/۱۱/۵۹، ریگان در نخستین مصاحبه مطبوعاتی: اولین عامل ضروری برای تامین ثبات در خلیج فارس این است که در ایران دولتی بوجود آید که اختیار یک دولت واقعی را داشته باشد و نمایندگی آن را برعهده بگیرد. (مشروعیت زدائی از دولت ایران)
۱۲/۱۱/۵۹، وزیر خارجه جدید آمریکا-ژنرال هیگ: آمریکا حضور نظامی خود در منطقه خلیج فارس را تقویت خواهد کرد تا به موقعیت کشورهای متمایل به غرب نظیر عراق کمک کند (جانبداری از عراق متجاوز در جریان جنگ)
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۶۰
۱۱/۴/۶۰، اولین اجلاس دیوان حل اختلافات مالی ایران و آمریکا برای رسیدگی به بیش از ۲۲۰۰ دعوای مالی در لاهه تشکیل شد،
۲۷/۷/۶۰، ریگان: اگر در ایران پانصد نفر دستگیر می شدند این انقلاب رخ نمی داد.
۵/۸/۶۰، هیگ وزیر خارجه آمریکا: سیاست آمریکا موجب روی کار آمدن یک رژیم میانه رو در ایران می شود.
اسفند ۱۳۶۰، با هدف اعطای وام، اعتبار و تسهیلات به عراق در جنگ با ایران، در اسفند ۱۳۶۰ نام عراق از فهرست کشورهای حامی تروریسم- با سرعت- حذف شد.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۶۱
۱۸/۸/۶۱، ریگان محدودیت های اقتصادی و دیپلماتیک علیه ایران را برای یک سال دیگر تمدید کرد.
سال ۱۳۶۱، کشف کودتای قطب زاده – شریعتمداری. به نوشته جیمز بیل: سرویس های اطلاعاتی آمریکا یک شرکت تگزاس به نام «پرگرین» را به استخدام در آوردند تا در خارج آمریکا دست به اقدامی غیر قانونی بزنند. یکی از نقشه های این شرکت اجرای یک کودتا بر ضد دولت ایران ۱۹۸۲ (۱۳۶۱) بود که شامل قتل آیت الله خمینی نیز می شد، اما زمانی که مجری نظامی ایرانی طرح در سر قرار خود در نیویورک حاضر نشد، این طرح نافرجام ماند. برای مخارج این طرح ۱۲۰ میلیون دلار در نظر گرفته شده بود.
اسفند۶۱، وزارت خارجه آمریکا عملیات موسوم به استانچ را آغاز کرد. هدف عملیات بازداشتن کشورها از فروش سلاح و تجهیزات نظامی به ایران اعلام شده بود ( حمایت از صدام، همزمان تلاش برای احیای روابط با عراق آغاز می شود)
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۶۲
سال ۱۳۶۲، متوقف شدن طرح کودتای مشترک آمریکا- عربستان- اسرائیل-سودان علیه ایران زیر نظر ویلیام کیسی رئیس سیا و با کمک مالی ۸۰۰ میلیون تا دو میلیارد دلاری عربستان.
۲۸/۱/۶۲، برژنسکی: موقعیت ایران چنان برای غرب مهم است که آمریکا بایستی به هر ترتیب ، حتی با اقدام نظامی، جلوی اینکه غرب ایران را از دست بدهد، بگیرد.
۸/۲/۶۲، هیگ وزیر خارجه: دولت ریگان برای مقابله قاطع و یکپارچه با جمهوری اسلامی ایران بایستی به تدابیری متوسل شود که جنبه تهاجمی داشته باشد.
۳۰/۵/،۶۲، وزارت خارجه ایران اخبار تشکیل لشکر پیاده آمریکا برای استفاده در مناطق کوهستانی ایران را محکوم کرد و آنرا دخالت در امور داخلی ایران دانست.
شهریور ۱۳۶۲: کشاندن موضوع حقوق بشر در ایران به مجمع عمومی سازمان ملل.
درج نام ایران در گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا درباره ناقضین حقوق بشر.
استفاده از بهانه های حقوق بشری در طرح های تحریم و فشار بر ایران.
آذر ۱۳۶۲، ریگان با اعزام رامسفلد به بغداد به عنوان فرستاده ویژه و نامه ای به خط خود، به صدام پیشنهاد از سرگیری روابط را داد و خواستار گسترش پیوندهای نظامی، فنی و تجاری دو کشور شد.
دی۶۲: جفری کمپ مسئول خاور نزدیک در شورای امنیت ملی آمریکا در گزارشی برای مک فارلین: آیت الله خمینی تهدیدی برای منافع غرب به شمار می رود و عملیات مخفی که حتی ممکن است به سقوط دولت ایران بیانجامد باید مد نظر قرار گیرد.(همزمانی این گزارش با گزارش تاور درباره دورنمای سقوط ایران به دامان شوروی)
۳۰/۱۰/۶۲، جورج شولتز وزیر خارجه جدید آمریکا: ایران حامی تروریسم بین المللی است و لذا از این پس آمریکا به هم پیمانان خود فشار خواهد آورد تا ارسال اسلحه برای ایران را متوقف کنند. (ورود بحث تروریسم به مباحث روابط ایران و آمریکا)
۱۶/۱۲/۶۲، شولتز: ایالات متحده ، ایران را یک کشور دوست به شمار نمی آ ورد.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۶۳
۸/۱/۶۳، آمریکا خطوط تلفنی دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن را قطع کرد. برخی سناتورها خواستار تعطیلی دفتر شدند.
۴/۲/۶۳، ریچارد مورفی معاون وزیر خارجه آمریکا مجاهدین خلق را یک نیروی صاحب نقش در ایران امروز توصیف کرد و اعلام نمود وزارت خارجه آمریکا با آنها در واشنگتن گفتگوی سیاسی داشته است.
۵/۳/۶۳، واین برگر، وزیر دفاع آمریکا: احتمال جنگ بین ایران و ایالات متحده و یا کشورهای عرب میانه رو خلیج فارس را باید خیلی جدی تلقی کرد.
۱۹/۳/۶۳، سخنگوی کاخ سفید: برخلاف گزارشهای خبری هیچ تماس مستقیم یا غیر مستقیمی با ایران صورت نگرفته است.
۱۰/۶/۶۳، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: موضع ما کماکان توقف ارسال تجهیزات جنگی به ایران است.
۲۴/۸/۶۳، جورج بوش معاون رئیس جمهور آمریکا: آمریکا از کشورهای میانه رو عرب باتمام نیرو در مقابل اعراب تندرو و ایران دفاع می کند.
۱۹/۱۰/،۶۳، دیوان عالی آمریکا دادخواست ضبط ۳۵ میلیارد دلار اموال شاه در امریکا را رد کرد.
۳/۱۱/۶۳، دولت ریگان برای اولین بار ایران را در فهرست کشورهای حامی تروریسم- در فهرست وزارت خارجه – در صدر فهرست مذکور – قرارداد.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۶۴
27/2/64، گزارش گراهام فولر مامور شورای امنیت ملی آمریکا : پیشنهاد تدوین برنامه برخورد با ایران شامل: تحت فشار قرار دادن ایران و متحدان آن، کمک به عراق.
۳/۳/۶۴، رادیو آمریکا: ریگان آماده است در صورت کشته شدن یکی از گروگانها به وسیله جهاد اسلامی در لبنان، شهرهای قم، خارک و بندر عباس را بمباران کند.
۲۲/۱۲/۶۴، یک مقام عالیرتبه وزارت خارجه آمریکا: فروش سلاح به عربستان علامت و اخطاری به ایران است که آمریکا از دوستان عرب خود در مقابل حمله ایران حمایت و دفاع می کند.
اسفند ۶۴، تلاش جدی برای کاهش قیمت نفت جهت نابودی منبع درآمد ایران. قیمت نفت از ۲۷ دلار طی چند ماه به ۹ دلار در هر بشکه رسید. همزمان آمریکا بر آلمان و ژاپن برای عدم خرید نفت ایران فشار آورد.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۶۵
اردیبهشت ۱۳۶۵، جورج شولتز: اگر خمینیسم در منطقه پیشرفت کند منافع استراتژیک آمریکا آسیب خواهد دید.
مرداد ۱۳۶۵، سیا یک سیستم ارتباطی پیچیده و امن بین واشنگتن و بغداد راه اندازی کرد.
نیویورکر: جورج بوش در تابستان ۱۳۶۵ به هنگامی که معاون رئیس جمهور بود، عراق را تشویق کرد که ایران را مورد بمبارانهای شدید قرار دهد. صدام به این توصیه عمل کرد.
۱۶/۵/۶۵، دولت آمریکا طی پیام رادیوئی از ایران خواست جنگ خود علیه عراق را متوقف کند و اعلام داشت رد کردن پیشنهاد صلح بغداد غم انگیز است.
۱/۶/۶۵، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: متاسفانه ایران تصمیم گرفته درخواست های بین المللی برای حل این جنگ از طریق مذاکره را نادیده بگیرد.
۱۰/۶/۶۵، شولتز وزیر خارجه: آمریکا تلاش برای توقف صدور اسلحه به ایران را افزایش خواهد داد.
۲۷/۶/۶۵، ریچارد مورفی: کاخ سفید همچنان به تلاش جهت جلوگیری از تحویل سلاح به ایران ادامه می دهد.
۱۲/۷/۶۵، افشای ماجرای مک فارلین توسط روزنامه الشراع لبنان و جنجال خبری ایران – کنترا
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۶۶
۲۷/۲/۶۶، نصب پرچم آمریکا روی کشتی های کویتی آغاز شد.( تشدید برخوردهای سطح پائین در خلیج فارس بین دو کشور )
تیر ۱۳۶۶، گاسپار واینبرگر وزیر خارجه آمریکا: در صورتی که قطعنامه تحریم اجرا شود ریشه توانائی ایران برای جنگ به سرعت خشک می شود و در واقع ریشه موجودیت ایران به عنوان یک ملت هم به خشکی می گراید.
۳۰/۵/۶۶، یک هلیکوپتر آمریکائی به یک کشتی ایران در آبهای خلیج فارس حمله کرد و آنرا از کار انداخت و به آتش کشید.
۳۰/۶/۶۶، هلی کوپترهای آمریکائی با شلیک موشک یک کشتی تجاری ایران را غرق، سه نفر پرسنل آنرا به شهادت رسانده و ۲۶ نفر را به گروگان گرفتند. سخنگوی کاخ سفید گفت: ریگان شخصاً دستور حمله را صادر کرده است.
۸/۷/۶۶، سنای آمریکا با تحریم کالاهای ایران موافقت کرد. این شامل تحریم نفت ایران می شد و توسط ریچارد دال سناتور جمهوریخواه مطرح شده بود.
۱۶/۷/۶۶، حمله آمریکا به چند قایق گشتی سپاه و شهید و مجروح کردن و اسارت تعدادی از سربازان ایرانی، سقوط یک هلیکوپترآمریکائی.
۲۷/۷/۶۶، چهار ناو آمریکائی به دو سکوی نفتی ایران حمله و پس از محاصره به روی آنها آتش گشودند. ریگان در بیانیه ای اعلام کرد شخصاً دستور حمله را صادر کرده است.
۴/۸/۶۶، بدستور ریگان، ورود کلیه کالاهای ایرانی به آمریکا ممنوع و بر صادرات آمریکا به ایران محدویت های شدیدتر اعمال می شود.
۱۱/۸/۶۶، ادوارد جرجیان-معاون وزیر خارجه آمریکا: تمایل آمریکا برای مذاکره با ایران از طریق سفارت سوئیس در ایران ابراز شده است. ایران دو درخواست آمریکا جهت برقراری تماس با این کشور را نادیده گرفته است.
۱۲/۸/۶۶، سخنگوی کاخ سفید: ایران تمایلی برای مذاکره و ملاقات با مقامات آمریکائی ندارد.
۵/۹/۶۶، جسی جکسون نامزد ریاست جمهوری آمریکا: ریگان در آستانه جنگ خطرناک اعلام نشده ای با ایران است که جان هزاران آمریکائی را در خلیج فارس تهدید می کند.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۶۷
۲۵/۱/۶۷، یک ناوچه آمریکائی با یک مین دریائی ایرانی برخورد کرد و بشدت صدمه دید.ناوگان آمریکا به دو سکوی نفتی ایران حمله کرد و دو کشتی جنگی ایران و شش قایق توپدار را نابود کرد( روایت طرف امریکائی از واقعه )
فروردین ۱۳۶۷: نیروی دریائی آمریکا با کشتی های نظامی ایران درگیر شدند و ضمن غرق سه قایق ایرانی دو ناوچه سهند و و سبلان را از کار انداختند.
۳۰و۳۱/۱/۶۷، ایران رسما علیه حملات آمریکا به سکوهای نفتی خود و ایجاد مزاحمت برای کشتی ها و هواپیماهای ایران در خلیج فارس به سازمان ملل شکایت کرد. وزارت خارجه ایران نیز سفیر سوئیس را احضار و یادداشت شدید اللحنی پیرامون تجاوز آمریکا به آبها ایران و حمله به سکوهای نفتی و نیروهای نظامی جمهوری اسلامی به وی تسلیم شد. در یادداشت تاکید شده بود که آمریکا پاسخ این تجاوز را خواهد گرفت.
۱۴/۲/۶۷، وزارت خارجه آمریکا به دیپلمات ها و بازرگانان آن کشور در سطح جهان در مورد عملیات نظامی احتمالی علیه آنان هشدار داد. سخنگوی کاخ سفید نیز گفت تهدیدهای ایران را باید جدی تلقی کرد. رئیس ستاد مشترک رئیس آمریکا نیز از اقدامات تلافی جویانه ایران ابراز نگرانی کرد.
۲۶/۲/۶۷، افشای اطلاعات مربوط به همکاری و کمک آمریکا به عراق در حمله به نفتکشهای ایران، اختلال مخابراتی در امر رهگیری هواپیماهای ایران و همچنین ایجاد یک کریدور هوائی امن برای بازگشت هواپیماهای عراقی توسط ناوگان آمریکا مستقر در نزدیکی تنگه هرمز.
۳۰/۳/۶۷، نامه ۱۳۸ عضو کنگره به وزیر خارجه و درخواست توجه به رشد جنبش های مقاومت داخلی در ایران و توصیه اکید به استفاده از سازمان مجاهدین خلق که مقر آن در عراق است.
-اعتراف یکی از اعضای منافقین که حمله منافقین به شهرهای کرند و اسلام آباد توسط فردی به نام «رضائی» با آمریکا هماهنگ شده بود. فرودگاهی در واشنگتن قبل از عملیات منافقین بمدت سه روز برای انتقال نیرو در اختیار منافقین قرار گرفت.
۶/۴/۶۷، دایملی نماینده کنگره آمریکا در سخنانی در تظاهرات منافقین در واشنگتن: نباید دست از تلاش کشید. مطمئن باشید که با کمی صبر و تلاش بیشتر به زودی از مهران به تهران رژه خواهید رفت.
۸/۴/۶۷، مورفی معاون وزیر خارجه آمریکا خبر روزنامه انگلیسی ایندیپندنت درباره مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا را رد کرد.
۱۲/۴/۶۷، هواپیمای مسافربری ایران در آسمان خلیج فارس توسط ناو آمریکائی سرنگون شد.
۱۵/۴/۶۷، ریگان: سرنگونی هواپیمای ایران، ناوهای آمریکا را ملزم به خروج از خلیج فارس نمی کند.
۱۰/۵/۶۷، شولتز وزیر خارجه آمریکا در یک مصاحبه برای دیدار با دکتر ولایتی اعلام آمادگی کرد و گفت آمریکا از طریق ثالثی پیامی به ایران فرستاده و تمایل خود را برای گفتگو را ابراز داشته است.
۱۱/۷/۶۷، ریگان دستور گسترش نقش آمریکا در خلیج فارس را صادر کرد.
۱۸/۹/۶۷، کارتر در نامه ای به هاشمی رفسنجانی رئیس مجلس خواستار آزادی گروگانهای آمریکائی در لبنان و تجدید روابط ایران وآمریکا شد.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۶۸
۱۸/۵/۶۸، کشف شبکه گسترده جاسوسی آمریکا در ایران.
۱۹/۵/۶۸، بوش رئیس جمهور آمریکا برای مذاکره درباره گروگانهای آمریکائی اعلام آمادگی کرد.
۱۸/۶/۶۸، ۱۸۶ تن از اعضای کنگره آمریکا در نامه مشترکی از بیکر وزیر خارجه خواستند با توجه به اینکه رهبران حکومت اسلامی راه میانه روی را در پیش نگرفته اند، باید برای براندازی رژیم ایران به سازمان مجاهدین خلق کمک کرد.
آبان ۶۸، ویلیام وبستر رئیس سیا خطاب به مدیر کل سازمان امنیت ملی کویت: سیا آماده است در زمینه دور کردن تمام عوامل تشنج در منطقه خلیج (فارس) با شما همکاری داشته باشد … به گفته طرف کویتی آمریکا معتقد است ما باید هیچ تماس مستقیمی با آنها (ایران) نداشته باشیم … توافق شد کویت هیچ اظهارنظر علنی علیه ایران نداشته باشد و متقابلا سعی کند از نقش و فعالیت ایران در جوامع عربی بکاهد. (تلاش برای تخریب روابط ایران با کشورهای عربی)
۱۵/۱۲/۶۸، کاخ سفید: ایران علاقمند به مذاکره با آمریکا نیست.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۶۹
۹/۲/۶۹، آمریکا اعلام کرد خواهان بهبود روابط با ایران است.
۲۴/۶/۶۹، سنای آمریکا قانونی را که به وزارت دفاع آمریکا امکان می دهد از صدور فنآوری آمریکا به ایران – لیبی ، سوریه و عراق جلوگیری کند، تصویب کرد.
۲۴/۶/۶۹، بوش رئیس جمهور آمریکا: نیروهای آمریکا در اسرع وقت از خلیج فارس خارج خواهند شد.
آذر ماه ۶۹، واشنگتن پست: براساس یک سند رسمی دولت آمریکا، واشنگتن در پنج سال گذشته معادل ۵/۱ میلیارد دلار تجهیزات الکترونیک و کامپیوترهای فوق العاده تری که در تولید سلاح شیمیائی، موشکی و هسته ای نقش حساسی دارند به دولت عراق فروخته است. یک بازرس کنگره آمریکا حجم این فروش ها را شوکه آور خوانده است .
تلویزیون ان بی سی: مرکز کنترل بیماریهای ایالات متحده در اوایل دهه ۱۳۶۰ باکتریهای کشنده برای دانشمندان عراقی بمنظور ساخت سلاح میکروبی ارسال کرده است .
یک نویسنده آمریکائی : ویلیام کیسی رئیس سیا در دیدار با ابراهیم التکریتی، برادر ناتنی صدام در امان، برای ایجاد رابطه مستقیم اطلاعاتی با عراق اعلام اشتیاق کرد با این هدف که مطمئن شود عراق قادر به دفاع از خود در مقابل ایران هست . این دیدار منجر به عقد موافقت نامه مبادله اطلاعات بین دو کشور و اعزام کارشناس سیا به بغداد برای کمک به عراق بر علیه ایران شد.
هوارد تیچر از افسران ارشد سیا: ما به عراق هر آنچه که نیاز داشت تا از ایران شکست نخورد دادیم. ما آنها را از تمام نقاط ضعف در خطوط دفاعی شان مطلع کردیم. اگر این کار را نمی کردیم ایران تا خود بغداد پیش می رفت.
۱۶/۱۲/۶۹، بوش: با پایان جنگ خلیج فارس آمریکا خواهان بهبود روابط با ایران است و هیچ خصومتی با ایران ندارد. بوش، ایران را به رویه ای میانه رو تر و ملایم تر دعوت کرد تا در پیمان منطقه ای شرکت داده شود.
۲۵/۱۲/۶۹، واشنگتن پست: بوش در یک پیام محرمانه برای مقامات ایرانی خواهان مذاکره مستقیم با ایران شده و گفتگو درباره گروگان ها و بهبود روابط دو کشور را مطرح کرده است.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۷۰
۱۲/۲/۷۰، واشنگتن تایمز به نقل از مقامات آمریکائی و کارشناسان نظامی: به دنبال شکست عراق، ایران به صورت بزرگترین خطر منطقه درآمده و تهران در واقع بغداد دهه ۹۰ خواهد بود.
۳/۳/۷۰، اعتراض شدید جمهوری اسلامی به آمریکا به دلیل حمله به یک شناور ایرانی و اظهار بی اطلاعی واشنگتن از موضوع
۴/۴/۷۰، شرکت شورون اعلام کرد مجوز وزارت خزانه داری آمریکا برای واردات یک محموله نفت ایران را دریافت کرده است.
۴/۴/۷۰، بوش نسبت به بازگشت ایرانیان خارج نشین به ایران اظهار امیدواری کرد و گفت: در ایران دوباره رژیم دموکراسی برقرار خواهد شد.
۱/۵/۷۰، آمریکا با فروش هواپیماهای ایرباس به ایران مخالفت کرد.
۳۰/۸/۷۰، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: واشنگتن همواره اعلام کرده که از بهبود روابط با ایران استقبال می کند ما قبلا تصریح کرده ایم آماده مذاکره مستقیم سیاسی با مسئولین رسمی دولت ایران هستیم.
۳۱/۸/۷۰، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد ایرانی ها نباید به فن آوری هسته ای غیر نظامی دست یابند زیرا نمی توان به اهداف درازمدت ایران اعتماد داشت.
۳/۹/۷۰، آمریکا از کلیه کشورهای دارای فن آ وری هسته ای خواست از هرگونه همکاری اتمی حتی تحت نظارت آژانس با ایران خودداری کنند.
۲۱/۱۱/۷۰،معاون رئیس جمهور آمریکا از نقض حقوق بشر و آزادیهای فردی و اجتماعی در ایران بشدت انتقاد کرد.
۲۱/۱۲/۷۰، وزیر خارجه آمریکا: آمریکا به زودی با ارسال پیامی برای ایران، نگرانی خود از دسترسی کشورهای خاورمیانه به موشکهای بالستیک را اعلام خواهد کرد.
۲۲/۱۲/۷۰، بوش با تاکید بر اهمیت نقش ایران در منطقه، جمهوری اسلامی را به مذاکره با آمریکا دعوت کرد.
۲۴/۱۲/۷۰، آمریکا از نفوذ ایران در جمهوری های مسلمان نشین شوروی سابق ابراز نگرانی کرد.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۷۱
۸/۱/۷۱، سخنگوی کاخ سفید: آزادی گروگانها (در لبنان) عامل مهمی در زمینه بهبود روابط با ایران است.
۲۲/۱/۷۱، بوش رئیس جمهور آمریکا: کمک واشنگتن به بغداد در جریان جنگ با ایران فقط برای مقابله با دولت ایران بوده و نه حمایت از رژیم مشروع و دموکراتیک.
۹/۲/۷۱، معاون وزیر خارجه آمریکا: ما به ایران پیشنهاد مذاکره مستقیم میان نمایندگان رسمی دو دولت را داده ایم. اما ایرانی ها پاسخ صریحی نداده اند.
۹/۳/۷۱، بوش رئیس جمهور آمریکا: ایران از بمب هسته ای برای آمریکا خطرناکتر است.
۲۷/۳/۷۱، بوش: آزادی گروگان آلمانی در لبنان یکی از بزرگترین موانع در سر راه بهبود روابط با ایران را بر خواهد داشت.
۱۲/۴/۷۱، شبکه ای.بی.سی آمریکا : تیم های ویژه ارتش آمریکا در جریان جنگ ایران و عراق مخفیانه و به طور مستقیم در کنار نیروهای بعثی علیه ایران جنگیدند.
۱۹/۷/۷۱، آمریکا نگرانی خود از فروش احتمالی راکتور اتمی به ایران را بار دیگر به اطلاع مقامات روس رساند.
۲۹/۷/۷۱، آغاز مذاکرات آمریکا و کشورهای غربی برای تشدید مقررات کنترل صادرات کالا و فناوری پیشرفته به ایران
۲۶/۷/۷۱، اعتراض آمریکا به چین درباره فروش رآکتور هسته ای به ایران.
۱۶/۱۱/۷۱، جیمز بیکر وزیر خارجه آمریکا برای مقابله با افزایش نفوذ ایران در جمهوری مسلمان نشین آسیای میانه اقدام به تهیه یک طرح جدید کرده است. وزارت خارجه همزمان خواستار مذاکره مستقیم با ایران شده است.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۷۲
۲۶/۲/۷۲، رابرت گیتس رئیس سابق سیا: ما سند قطعی داریم که ایران در پی تولید سلاح شیمیایی و اتمی است و تاکنون چندین هزار تن مواد شیمیایی تولید کرده است.
۲۹/۲/۷۲، مارتین ایندیک مسئول امور خارجی شورای امنیت ملی آمریکا در اجلاس سالانه موسسه مطالعات خاور نزدیک، سیاست مهار دو گانه علیه ایران و عراق را اعلام کرد.
۹/۳/۷۲، وارن کریستوفر: باید علیه احساسات ضد آمریکائی ایرانی ها دست به اقدامات شدیدتر زد و به همین جهت آمریکا برای منزوی کردن ایران تلاش می کند. آمریکا بر اساس سیاست جدید سعی خواهد کرد ژاپن، آلمان و انگلیس را متقاعد به قطع وام های خود به ایران کند.
۷/۴/۷۲، کریستوفر: تلاش ایران برای دستیابی به سلاح کشتار جمعی آنرا تبدیل به یک کشور منزوی کرده است. ما به مرور زمان به حمله به مراکز هسته ای ایران فکر خواهیم کرد. (اشاره به حمله به ایران حتی قبل از بحث های آژانس و یا عضویت ایران در آژانس)
۳۱/۴/۷۲، صد و پنجاه تن از اعضای کنگره در نامه ای به رئیس جمهور از وی خواستند از فروش هواپیماهای بوئینگ به ایران جلوگیری کند.
۷/۵/۷۲، معاون وزیر خارجه آمریکا(جرجیان): آمریکا خواستار براندازی دولت ایران و یا تحریم و انزوای ایران نیست و تنها خواستار تغییر روش آن است.
۱۶/۵/۷۲، دولت ایران نسبت به اقدامات غیر قانونی نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس و دریای عمان به وزارت خارجه آمریکا اعتراض کرد.
۲۵/۵/۷۲، معاون وزیر خارجه آمریکا: آمریکا با هم پیمانان غربی و ژاپنی خود سرگرم بررسی طرحی است که در صورت مخالفت ایران با صلح اعراب و اسرائیل، تدابیری علیه آن کشور اتخاذ نماید.
۲۰/۶/۷۲، یک مقام آمریکائی: به نظر می رسد بمب گذاریهای اخیر در بوئنوس آیرس ، لندن و پاناما توسط تروریست های تحت حمایت ایران انجام شده باشد.
۱۹/۱۱/۷۲، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با عبور خطوط لوله نفت جمهوری آذربایجان از طریق خاک ایران مخالفت کرد.
۲۰/۶/۷۲، مجلس نماینگان آمریکا ، وزارت بازرگانی آن کشور را به خاطر صدور مجوز صادرات کالاهای با فن آوریهای پیشرفته به ایران مورد بازخواست قرار داد.
۹/۱۲/۷۲، جیمز وولسی رئیس سیا ادعا کرد که ایران حمایت از تروریسم را قطع نکرده و به تنهائی قادر خواهد بود حداکثر تا ده سال آینده سلاح اتمی بسازد.
۲۵/۱۲/۷۲، فرمان اجرائی کلینتون درباره منع معامله شرکت های نفتی آمریکائی با ایران به اجراء گذارده شد.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۷۳
اردیبهشت۷۳، کلینتون به ایران برای انتقال سلاح به مسلمانان بوسنی چراغ سبز نشان داد. (گزارش کنگره آمریکا)
۲۲/۲/۷۳، وزارت خارجه آمریکا در گزارش سالانه خود، ایران را خطرناک ترین حامی تروریزم در جهان و منشاء بیشترین نگرانی آمریکا در زمینه تروریسم اعلام کرد.
۲۴/۳/۷۳، ایران نسبت به تخلفات و اقدامات تحریک آمیز کشتی های آمریکائی و هلی کوپترهای جنگی آن در رهگیری و ایجاد مزاحمت برای شناورها و هلی کوپترهای ایرانی در آبهای خلیج فارس و دریای عمان، طی نامه ای به دبیر کل سازمان ملل اعتراض کرد.
۲۲/۱۱/۷۳، کینگریچ رئیس مجلس نمایندگان آمریکا خواستار سرنگونی دولت ایران شد و ایران را متهم به فعالیت های هسته ای نامشروع کرد.
بهمن ۱۳۷۳، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا خواستار یک راهبرد کلی در جهت جایگزین ساختن رژیم فعلی ایران از طریق استفاده از زور شد. به نوشته مجله تایم، مجلس نمایندگان ۱۸ میلیون دلار به این منظور اختصاص داده است که در اختیار سازمان سیا قرار گرفت. مبلغ درخواستی اولیه صد ملیون دلار بود.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۷۴
۱۴/۱/۷۴، اتهام آمریکا مبنی بر استقرار سلاح های شیمیایی توسط ایران در جزایر ایرانی خلیج فارس.
۱۹/۱/۷۴، حضور تیم کشتی ایران در مسابقات جام جهانی در آمریکا و بازتاب منفی آن در داخل.
۲۴/۱/۷۴، سازمان سیا خواستار بودجه ۱۹ میلیون دلاری برای عملیات علیه عراق و ایران شد.
۱۰/۲/۷۴، کلینتون در کنگره یهودیان آمریکا: قصد دارم روابط تجاری آمریکا با ایران را قطع کنم.
۱۳/۲/۷۴، کشورهای صنعتی اروپا و نیز کانادا، طرح تحریم آمریکا علیه ایران را رد کردند.
۱۹/۲/۷۴، اعلام دستور العمل اجرائی کلینتون برای منع کامل تجارت و سرمایه گذاری در ایران.
۱۶/۳/۷۴، رئیس جدید سیا خواستار افزایش فعالیت های جاسوسی در ایران شد.
۲۸/۳/۷۴، سران کشورهای صنعتی در اجلاس هالیفاکس به تقاضای آمریکا برای تحریم ایران پاسخ منفی دادند.
طرح تحریم داماتو ۱۳۷۴ دارای یک مقدمه حقوق بشری است و بر فرقه بهائیت و نهضت آزادی تمرکز دارد.
تعیین نماینده ویژه سازمان ملل درباره حقوق بشر در ایران.
دیماه ۱۳۷۴، کاخ سفید با تخصیص ۲۰ میلیون دلار برای فعالیت های نظامی موافقت کرد. این مبلغ بصورت کمک نظامی در اختیار مخالفان جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۷۵
تیر ۷۵: کلینتون در نامه ای به محمد خاتمی از طریق وزیر خارجه عمان نوشت که واشنگتن شواهد قوی در اختیار دارد که سپاه پاسداران در حمله به پایگاه الخبر در عربستان دست داشته است. در پیام همچنین برای بهبود روابط ابراز علاقه شده بود.
۱/۵/۷۵، ریچارد مورفی: آمریکا باید یک سیاست آشتی جویانه در قبال ایران در پیش بگیرد .
۳/۵/۷۵، مجلس سنای آمریکا در لایحه قانونی تشدید مجازات شرکت های خارجی طرف قرارداد با ایران و لیبی را تصویب کرد.
۱۳/۵/۷۵، کلینتون قانون تحریم ایلسا ( ایران لیبی) را امضاء کرد.
۱۵/۵/۷۵، کلینتون پس امضای لایحه داماتو گفت: امیدوارم این لایحه بتواند منابع مالی کشورهای حامی تروریسم را محدود کند.
۲۳/۵/۷۵، شکایت ایران به دادگاه لاهه به دلیل اختصاص ۲۰ میلیون دلار از سوی دولت آمریکا برای سرنگونی جمهوری اسلامی.
۲۲/۶/۷۵، کلینتون: آمریکا باید با ایران قطع رابطه کند.
۱۰/۱۰/۷۵، پس از ادعاهای آمریکا در مورد دخالت ایران در انفجار ظهران عربستان: یک مقام آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا: هیچ مدرک محکمی دال بر دخالت ایران یا یکی از گروههای مرتبط با آن در انفجار ظهران وجود ندارد.
۱۱/۱۱/۷۵، آلبرایت وزیر خارجه آمریکا: سیاست مهار دوگانه علیه ایران و عراق کماکان ادامه خواهد یافت.
۱۳/۱۲/۷۵، نیکلاس برنز معاون وزیر خارجه آمریکا: ایران و عراق برای اروپا و خاورمیانه تهدید جدی بشمار می روند و باید این دو کشور مهار شوند.
۲۲/۱۲/۷۵، تلاش آمریکا برای جلوگیری از شرکت سران کشورهای اسلامی در اجلاس کنفرانس اسلامی در تهران.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۷۶
۵/۳/۷۶، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: واشنگتن خواهان آن است که پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران، تغییراتی در سیاست آن پیش آید .
۶/۳/۷۶، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: آمریکا همچنان مایل به گفتگو با ایران است اما موضوع اساسی تغییر رفتار جمهوری اسلامی است. اولین و آخرین تحلیل ما از انتخابات ایران، براساس رفتار بین المللی دولت جدید ایران خواهد بود.
۶/۳/۷۶، مارتین ایندیک از شورای امنیت ملی: آمریکا آماده گفتگو با ایران است و این انتخابات می تواند فرصت خوبی باشد اما برای تأثیر نتایج انتخابات بر سیاست های ایران هنوز نمی توان قضاوت کرد. ایران باید رفتارهای خود را در زمینه تروریسم، حقوق بشر، تسلیحات هسته ای و کشتار جمعی و صلح خاورمیانه تغییر دهد .
۷/۳/۷۶، رؤسای جمهوری آمریکا و فرانسه در پاریس اعلام کردند در پی انتخاب رئیس جمهور جدید ایران، سیاست انتظار و امید را در پیش خواهند گرفت.
۸/۳/۷۶، کلینتون: این انتخابات تحول بسیار جالبی است و تأکیدی است بر روند دموکراسی در ایران که خود امیدوار کننده است، اما ما امید داریم با کشوری آشتی کنیم که اعتقاد ندارد تروریسم یک بخش مشروع از دیپلماسی است. مردم ایران بسیار بزرگند و من امیدوارم پلی بر این بیگانگی ها زده شود.
۱۱/۳/۷۶، کلینتون ضمن استقبال از نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران گفت: هنوز موانع بزرگی بر سر راه مصالحه با ایران وجود دارد. وی سه شرط برای برقراری روابط با ایران مطرح کرد: ۱-حمایت نکردن از تروریسم ۲-عدم اخلال در صلح خاورمیانه ۳-تلاش نکردن برای تولید سلاح اتمی.
۱۱/۵/۷۶ ، برژنسکی مشاور ارشد سیاست خارجی دولت آمریکا: آمریکا باید در قبال ایران موضع انعطاف پذیری در پیش بگیرد و در گشایش روابط با ایران پیش دستی کند .
۱۸/۵/۷۶ ، دولت آمریکا سقف سرمایه گذاریهای شرکت های خارجی در صنعت نفت و گاز ایران را از ۴۰ میلیون دلار به ۲۰ میلیون دلار تقلیل داد.
۲۵/۶/۷۶ ، آلبرایت وزیر خارجه آمریکا: آمریکا تحولات تهران را پیگیری می کند، اما هنوز مردد است که آقای خاتمی بتواند در سیاست دولت ایران تغییر مثبتی بوجود آورد .
۸/۷/۷۶ ، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شرکت های بین المللی طرف تماس با ایران را به مجازات تهدید کرد.
۹/۷/۷۶ ، آلبرایت ضمن انتقاد از قرارداد گازی ایران با توتال: از اینکه می بینم شرکای آمریکا از حمایت از تلاش های ما برای انزوای ایران امتناع می کنند، تعجب می کنم .
۳/۸/۷۶ ، سه تن از اعضای مجاهدین خلق پس از گفتگو با کلینتون با وی سر میز شام نشستند. سعیده کیهانی عضو سازمان گفت: فهرست وزارت خارجه آمریکا که در آن مجاهدین به عنوان تروریست خوانده شده اند، بی اعتبار است. آمریکا هیچ محدودیتی برای ما اعمال نکرده است .
۹/۱۰/۷۶ ، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: دولت آمریکا یک سناتور آمریکائی که قصد سفر به ایران را داشت از این کار برحذر داشت.
۱۹/۱۱/۷۶، پس از مصاحبه آقای خاتمی رئیس جمهور جدید ایران با سی. ان. ان، جیمز روبین سخنگوی وزارت خارجه آن کشور گفت: ما با استقبال از گفته ایشان که روابط دوجانبه بایستی بر مبنای احترام متقابل بنا شود، آن را می پذیریم.
۱۱/۱۱/۷۶، کلینتون طی پیامی به مناسبت عید فطر اظهار امیدواری کرد هر چه زودتر شاهد روابط ایران و آمریکا باشد.
۷/۱۱/۷۶، وزیر بازرگانی آمریکا: واشنگتن در مسأله مشارکت ایران در طرح های نفت منطقه، از جمله انتقال گاز ترکمنستان – غرب به هیچ سازشی تن نخواهد داد .
۱۱/۱۱/۷۶، سخنگوی کاخ سفید اتهامات واشنگتن علیه تهران را تکرار کرد و گفت: فایده گفتگوی رسمی بین دو کشور اطلاع طرفین از اختلافات موجود است.
۲۹/۲۲/۷۶، اولین کاروان ورزشی آمریکا پس از سقوط شاه – تیم کشتی – وارد ایران شد.
۹/۱۲/۷۶، آلبرایت: ایران در فهرست سیاه کشورهائی این قرار دارد که کمتر در مبارزه با مواد مخدر همکاری می کنند.
۲۱/۱۲/۷۶، ایندیک معاون وزیر خارجه آمریکا: آمریکا در صورت تغییر سیاست ایران، واکنش مناسب و مقتضی نشان خواهد داد.
۲۳/۱۲/۷۶، اولین حکم قضائی علیه ایران در دادگاه فدرال آمریکا به نفع خانواده آمریکائی که دخترشان در غزه کشته شده بود و محکومیت ایران به پرداخت ۲۴۷ میلیون دلار غرامت.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۷۷
۱/۱/۷۷، رئیس جمهور آمریکا برای اولین بار عید نوروز را به مردم ایران و آمریکائی های ایرانی تبار تبریک گفت .
۱۵/۱/۷۷، دولت آمریکا به ایران پیشنهاد کرد بطور مستقیم اداره دفتر حفاظت از منافع خود در تهران را بعهده بگیرد .
۱۶/۱/۷۷، مأموران اداره مهاجرت آمریکا، به هنگام ورود تیم کشتی ایران به آمریکا برای شرکت در مسابقات جام جهانی کشتی، از آنها اثر انگشت گرفته و عکسبرداری کردند . ایران این حرکت را توهین به جامعه ورزشی دانست. آمریکا در ۱۸ فروردین از این برخورد عذرخواهی کرد.
۲/۲/۷۷، کنگره آمریکا با اختصاص یک بودجه ۵/۲ میلیون دلاری، تأسیس یک رادیو برای پخش برنامه به زبان فارسی (رادیو فردا) را تصویب کرد .
۱۲/۲/۷۷، گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا ایران را به عنوان یک تروریست دولتی خطاب کرد.
۲۳/۲/۷۷، آمریکا خبر معافیت شرکت های اروپائی از قانون تحریم را تکذیب کرد.
۲/۳/۷۷،مقامات گمرک ایران دیدار رابرت مورداک از ایران و ملاقات با مقامات عالیرتبه وزارت ارشاد و صدا و سیما را تأئید کردند.
۲/۳/۷۷، سنای آمریکا لایحه تحریم شرکت های طرف قرارداد تسلیحاتی با ایران را تصویب کرد .
۶/۳/۷۷، ایران از نقض حاکمیت خود در خلیج فارس توسط ناوهای آمریکائی به سازمان ملل شکایت کرد .
۶/۳/۷۷، به نوشته روزنامه ها، علاوه بر جفری کمپ عضو سابق شورای امنیت ملی و مدافع حمله به ایران، آنتونی کردزمن، آخرین وابسته نظامی آمریکا در ایران ، ده روز است در تهران بسر می برد.
(اعتراض آیت الله جنتی به این سفرها، انکار وزارت امور خارجه، اظهارات دکتر ولایتی که این رفت و آمدها ارتباطی به سیاست نظام ندارد.)
۱۷/۳/۷۷، مشاور وزیر خارجه آمریکا: واشنگتن با هرگونه طرح انتقال نفت دریای خزر از خاک ایران مخالف است و ایران را غیر قابل اعتماد می داند .
۲۷ الی ۳۰/۳/۷۷: موج جدید اظهارنظر مقامات (رئیس جمهور، وزیر خارجه و سخنگویان آمریکا) در باره آشتی راستین و برقراری روابط عادی با ایران.
۳۱/۳/۷۷، کلینتون طرح قانون اعمال مجازات علیه شرکت های فروشنده فنآوری موشکی به ایران را وتو کرد.
۳/۴/۷۷،سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پیروزی تیم فوتبال ایران بر تیم آمریکا در مسابقات جام جهانی در فرانسه را تبریک گفت.
۲۵/۴/۷۷، مدیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر آمریکا برای همکاری با ایران در زمینه مبارزه با مواد مخدر اعلام آمادگی کرد.
۲۵/۴/۷۷، لی همیلتون از اعضای کنگره آمریکا در مصاحبه با روزنامه ابرار: هیچ کس در واشنگتن خواهان ادامه موضع ۲۰ سال گذشته آمریکا درباره ایران نیست .
۸/۵/۷۷، کلینتون مجازات ۷ شرکت روسی به اتهام فروش فنآوری به ایران را اعلام کرد.
۹/۵/۷۷، عباس عبدی و باری روزن (از دیپلمات های آمریکائی در تهران) در مقر یونسکو در پاریس گفتگو کردند.
۱۲/۵/۷۷، دولت آمریکا هزینه پخش اخبار و برنامه های فارسی رادیو آزادی را تأمین کرد. رئیس شبکه اعلام کرد : هدف از پخش اخبار به زبان فارسی، تماس با بخشی از مردم ایران است. (ایران بدلیل پخش این برنامه ها به دادگاه لاهه شکایت کرد) .
۲/۶/۷۷، یک دادگاه فدرال در آمریکا طی حکمی ایران را به پرداخت ۶۵ میلیون دلار به خانواده سه گروگان سابق آمریکا در لبنان محکوم کرد .
۱۸/۶/۷۷، نشستی تحت عنوان «گفتمان ایران و آمریکا» میان یک هیأت ایرانی شامل دو کارمند وزارت خارجه و یک هیأت آمریکائی در سوئد برگزار شد .
۲۰/۷/۷۷، ویلیام کوهن وزیر دفاع آمریکا دستیابی متحدان آن کشور در خلیج فارس به سیستم دفاع موشکی بالستیک برای مقابله با سلاح های دوربرد ایران و عراق را ضروری دانست.
۲/۸/۷۷، آنتونی زینی، فرمانده نیروهای آمریکائی در خلیج فارس با ادعای احتمال دستیابی ایران به سلاح اتمی در ۵ سال آینده از نمایندگان کنگره درخواست کرد به جای فشار به صدام، تحریم ها و فشارها را متوجه ایران نمایند.
۱۰/۸/۷۷، رادیو آزاد اروپا بخش برنامه به زبان فارسی را آغاز کرد (رادیو فردا) رئیس رادیو از کارکنان سابق وزارت خارجه آمریکاست.
۱۸ و ۲۰/۸/۷۷، دو هیأت روزنامه نگاری و سینمائی ایران از آمریکا بازدید و در سلسله نشست ها و سخنرانی هائی شرکت کردند.
۲۱/۸/۷۷، کلینتون دستور ادامه ضبط اموال ایران را صادر کرد .
۳۰/۸/۷۷، یک هیأت سیزده نفر سیاسی – اقتصادی آمریکا وارد تهران شده و با مقامات دولتی ایران دیدار کردند. وزارت خارجه ایران از ورود هیأت ابراز بی اطلاعی کرد اما هیأت مذکور پس از حمله گروهی معترض به خودروی آنان ، مجبور به خروج زودهنگام از کشور شد.
۷/۹/۷۷، کاخ سفید با همکاری روسیه جهت تکمیل نیروگاه بوشهر ابراز مخالفت کرد.
۱۰/۹/۷۷، واشنگتن ایران را از فهرست کشورهای تولید کننده مواد مخدر خارج کرد.
۱۸/۱۱/۷۷، ایندیک معاون وزیر خارجه آمریکا: تا زمانی که ایران از انجام گفتگو با آمریکا خودداری کند واشنگتن به سیاست مهار دوجانبه ادامه خواهد داد .
۱۵/۱۲/۷۷، کلینتون در نامه ای به دمیرل – رئیس جمهور ترکیه- بطور رسمی خواهان انصراف ترکیه از خرید گاز ایران شد .
۲۶/۱۲/۷۷، معاون وزیر خارجه آمریکا: زمان پایان تحریم ایران فرا رسیده است.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۷۸
دیماه ۱۳۷۸، کلینتون: جلوگیری از دسترسی دشمنان آمریکا به سلاح های کشتار جمعی جزو اهداف مهم سیاست خارجی آمریکاست. نباید بگذاریم تروریست ها و کشورهای دشمن از جمله ایران و کره شمالی، به سلاحهای هسته ای و فنآوریهای حساس دست پیدا کنند.
۲۶/۱۲/۷۸، آلبرایت طی سخنانی بابت سرنگونی دولت دموکراتیک محمد مصدق عذرخواهی کرد و تائید کرد کودتای مذکور یک عقب گرد برای تحولات سیاسی ایران بود.
متعاقبا دولت آمریکات حریم فرش و پسته ایران را لغو کرد. به دنبال آن بانک جهانی اولین دام به ایران ( طی ۷ سال ) را به دلیل مخالفت واشنگتن به تصویب رساند.
اسفند ۱۳۷۸: گزارش وزارت خارجه آمریکا به کنگره در مورد وضع حقوق بشر، همچنان جمهوری اسلامی را متهم به نقض وسیع حقوق بشر، کاربرد گسترده شکنجه، تجاوز به زنان، اعمال تبعیض و سرکوب اقلیت های مذهبی بویژه مسیحیان، یهودیان و بهائیان و اکراد اهل سنت و منع آزادی بیان کرد
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۸۰
۹/۹/۸۰، رامسفلد وزیر دفاع آمریکا: ایران کشوری شبیه عراق، کره شمالی، سوریه و لیبی است که در فهرست تروریست های جهانی جای دارد … کار ما این است که تروریست ها را ریشه کن کنیم.
۲۶/۱۰/۸۰، لس آنجلس تایمز: سیا تصمیم گرفته تا نیروهائی را در لس آنجلس بکار گیرد و در عوض اطلاعات راجع به ایران به آنها پول بپردازد. ایرانی های مقیم لس آنجلس هنوز به ایران رفت و آمد دارند و می توانند اطلاعات مهمی جمع آوری کنند.
۹/۱۱/۸۰، جورج بوش در نطق سالانه خود ایران را در کنار عراق و کره شمالی به عنوان محور شرارت خطاب کرد. جورج بوش: ایران یکی از رژیم هائی است که بشدت در تلاش برای دستیابی به سلاح های کشتار جمعی است. … ایران، عراق و کره شمالی و متحدان آنها، محور شیطانی را در دنیا تشکیل داده اند … ایران بزرگترین صادر کننده ترور در جهان است… ایران خود را برای بر هم زدن صلح جهانی تجهیز می کند … ما منتظر نخواهیم ماند تا این رژیم ها، امنیت ما و متحدان مان را بخطر بیاندازند.
۹/۱۱/ ۱۳۸۰، گزارش سیا به کنگره آمریکا: ایران فعال ترین کشور در دستیابی به سلاح های کشتار جمعی است و تلاش دارد و توانائی داخلی برای تولید سلاح های هسته ای، شیمیائی و میکروبی را توسعه دهد.
۲۵/۱۲/۸۰، سناتور جوزف بایدن: ایران بشدت در پی دستیابی به سلاح های کشتار جمعی و موشکهای دوربرد است و در این راه از کمکهای خارجی بخصوص از طرف روسیه استفاده می کند. ما باید گام های بسیار حساب شده ای برداریم که هدف از آن کمک به افرادی باشد که خواهان دگرگونی در ایران هستند. دولت بوش بایستی به تمام سازمانهای غیر دولتی آمریکا اجازه دهد تا به گروههای ایرانی مرتبط با جامعه مدنی، حقوق بشر، امور فرهنگی و خواهان دموکراسی کمک مالی کنند.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۸۱
۲/۲/۸۱، جیمز هارمن معاون کمیسیون اطلاعات مجلس نمایندگان: رژیم عراق باید سرنگون شود اما اگر بخواهیم اولویت ها را در نظر بگیریم، سرنگونی رژیم ایران اولویت دارد.
۲/۲/۸۱، ریچارد پرل مشاور وزیر دفاع: به اعتقادات دولت، کنگره و سنا، نظام فعلی ایران تهدیدی جدی علیه امنیت ایالات متحده محسوب می شود.
۱۶/۲/۸۱، جورج تنت رئیس سیا: تا سال ۲۰۱۵ آمریکا به احتمال زیاد با تهدید موشکهای قاره پیما از سوی ایران، کره شمالی و عراق مواجه خواهد شد.
۲۴/۲/۸۱، کلینتون قانون عدم اشاعه ایران را امضاء کرد. این قانون اجازه تحریم افراد و سازمانهای را می داد که به برنامه هسته ای، شیمیایی، بیولوزیک و برنامه تسلیحات موشکی ایران کمک می کردند.
آذر ۸۱، نیویورک تایمز: برنامه های پروژه تبلیغاتی علیه ایران ( تلویزیونهای ماهواره ای)توسط وزارت خارجه آمریکا هدایت می شوند. وزارت خارجه با اختصاص یک بودجه چند صد میلیون دلاری برای معاونت دیپلماسی عمومی ، آنرا موظف ساخته تا غیر از تهیه و پخش برنامه های رادیو تلویزیونی ، با استفاده از پروژه هائی مانند تبادل استاد و دانشجو، پخش آگهی های تبلیغاتی در جهان اسلام ، از احساسات ضد آمریکائی بکاهد.
۹/۱۱/۸۱، بوش: ایران فعالانه بدنبال دستیابی به این تسلیحات (کشتار جمعی) و صادرات ترور است، در حالیکه یک گروه قلیل غیر منتخب امید مردم ایرانب رای آزادی را سرکوب می کنند … کشورهائی مثل این کشورها (اشاره قبلی به ایران، کره شمالی و عراق) و متحدان تروریست آنها، محور شرارت را شکل می دهند، مسلح می شوند تا صلح جهانی را تهدید کنند. با تعقیب سلاح های کشتار جمعی، این رژیم ها یک خطر فزاینده و دی بشمار می روند.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۸۲
فروردین ۸۲، گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا: با وجود آمال مردم ایران برای نیل به آزادی بیشتر، حقوق مردم ایران در سال ۲۰۰۲ کمتر از دوره قبل مراعات شده است.
۱۳/۳/۸۲، نیویورک تایمز: مقامات ارشد وزارت دفاع آمریکا در گزارشی پیشنهاد کرده اند برای براندازی حکومت ایران اقدامات مخفیانه گسترده ای صورت پذیرد. آنها امیدوارند قبل از دستیابی ایران به تسلیحات کشتار جمعی، حکومت ایران با یک کودتا از بین برود.
۲۹/۳/۸۲، طرح پنتاگون برای تغییر مسالمت آمیز در ایران به نام «طرح دموکراسی در ایران» شامل تامین مالی عملیات مالی عملیات مخفی علیه ایران توسط سناتور سام براون یک افشا می شود. وی می گوید: ۵۰ میلیون دلار برای حمایت از گروههای مخالف ایران اختصاص می یابد و ممکن است مقداری از این مبلغ صرف عملیات مخفی علیه ایران شود.
۳۱/۳/۸۲، (حمایت از ناآرامی در تهران ) رایس: آمریکا خود را متعهد به حمایت از تقاضای مردم ایران می داند…. واشنگتن اعتراضات مردم ایران علیه حکومت شان را تشویق می کند… آمریکا از هرگونه شورش اجتماعی که رژیم ایران را در تنگنا قرار می دهد… .پشتیبانی خواهدکرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: دولت بوش حمایت خود را از اعتراض کنندگان ایران به عنوان کسانی که خواهان پیوستن به دنیای مدرن هستند، اعلام کرده است.
۲۴/۴/۸۲، رئیس جمهور آمریکا با قرار دادن ایران در فهرستی که آنرا فهرست سیاه آمریکا نامید، ایران را به نقض حقوق بشر متهم ساخته و گفت در کشورهائی مانند ایران، شهروندان حق انتخاب دولت ،صحبت کردن علیه سرکوب و انجام آزادانه مراسم مذهبی شان راندارند.
۲۷/۴/۸۲، بوش: در کشورهائی مانند برمه و ایران ، شهروندان حق انتخاب دولت خود را نداشته و علیه ظالم اعتراض می کنند.
۶/۵/۸۲، رایس مشاور امنیت ملی: ایران به عنوان مشکل و مانعی بر سر راه صلح خاورمیانه قرار گرفته است.
آبان ۸۲، ریچارد پرل از اعضای پنتاگون: سیاست واشنگتن برای تغییر حکومت ایران به قوت خود باقی است . تنها اشتباه ما در تیرماه سال جاری، تصور سقوط سریع توسط تظاهرکنندگان اجیر شده و هدایت شبکه های تلویزیونی ماهواره ای مخالف در آمریکا بود. اما هم اینک سیاست تغییر رژیم از شکل آنی و سریع به یک روند طولانی مدت تبدیل شده است. معتقدیم دانشجویان اصلاح طلب و شبکه های تلویزیونی ماهواره ای دو ابزار اصلی ما برای سرنگونی و تغییر حکومت ایران و کشاندن مردم به خیابانها می باشند.
آذرماه ۸۲، نشریه رولینگ استون نـوشت که رامسفد در نـوامبر ۲۰۰۳ طرحی را بـا نـام Conplan-8022-02 را تأئید کرده که براساس آن برای نخستین بار یک ظرفیت اقدام به حمله پیش دوستانه علیه ایران ایجاد شده است. بدنبال آن در سال ۲۰۰۴ یک وضعیت جهانی هشدار سطح متوسط حمله برای نظامیان آمریکا اعلام شد و ارتش به وضع آماده باش در آمد تا حمله هوائی و موشکی به ایران انجام دهد.»
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۸۳
۹/۱۱/۸۳،جورج بوش: در ایران ما هنوز دولتی را می بینیم که مردمش را سرکوب می کند، بدنبال سلاح های کشتار جمعی است و از ترور حمایت می کند و می بینیم که شهروندان ایرانی وقتی از آزادی و حقوق بشر و دموکراسی صحبت می کنند با تهدید و خط مرگ روبرو هستند.
۲۷/۴/۸۳، جورج بوش: بعضی دولتها مانند کره شمالی، عراق و ایران با سلاح های کشتار جمعی دنیا را تهدید می کنند … ایران مسلح به سلاح کشتار جمعی تهدیدی برای کل منطقه خاورمیانه است … من به اتحادیه اروپا گفتم که پیام روشنی درباره فعالیت های هسته ای ایران بفرستید، آنها باید نگران سلاح های هسته ای ایران باشند.
۳/۱۲/۸۳- بوش: این حرف که ایالات متحده آماده حمله به ایران می شود کاملاً مسخره است. این را گفتم اما بگویم که تمامی گزینه ها روی میز است.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۸۴
اردیبهشت ۸۴، سفیر سوئیس در تهران موافقت مشروط ایران برای گفتگو با دولت بوش را مدتی بعد از اشغال عراق به دولت بوش اعلام نمود اما واشنگتن این پیشنهاد را نادیده گرفت.
خرداد ۸۴، باقی مانده های سازمان جاسوسی صدام در قالب یک آژانس جاسوسی تحت امر سیا برای ناآرام کردن ایران بازسازی می شوند.
۱/۵/۸۴، نیویورک تایمز: دولت آمریکا ماموران اطلاعاتی بعثی را که در زمان صدام در رابطه با ایران فعالیت می کردند، دعوت به همکاری کرده و با سازماندهی آنها و اعضای مجاهدین خلق، تشکل جدیدی برای جاسوسی و ایجاد اغتشاش در ایران بوجود آورده است.
۱۱/۶/۸۴، بوش در سخنرانی برای نظامیان آمریکائی: «زمان آن است که ایران تصمیم خود را بگیرد، ما تصمیم خود را گرفته ایم.
۱۷/۱۰/۸۴، بوش: اقدام نظامی علیه ایران یک گزینه است. اگر ایران به معطل کردن جامعه بین المللی درباره وجود برنامه تسلیحات اتمی خود ادامه دهد.»
۴/۱۱/۸۴، چنی معاون رئیس جمهور آمریکا: ما بر این باوریم که ایرانی ها فعالانه و با جدیت به دنبال تولید سلاح های اتمی هستند.
۲۸/۱۱/۸۴، رایس وزیر خارجه آمریکا: سخنرانی معروف موسوم به «مراکز دیکتاتوری» جوامع باید آزمایش موسوم به «آزمایش میدان مرکزی شهر» را بدهند. اگر افراد بتوانند آزادانه وارد میدان مرکزی شهر شوند و نظراتشان را مطرح کنند بدون آنکه از دستگیری، زندانی شدن و خسارت فیزیکی هراس داشته باشند، آنگاه آن جامعه آزاد است و الا جامعه هراس است. ما نمی توانیم آرام بگیریم تا زمانی که همه مردم نهایتا آزادی خود را بدست آورند. بلاروس ، برمه، کوبا، ایران ، کره شمالی و زیمبابوه مراکز دیکتاتوری هستند تا زمانی که خاورمیانه بزرگتر مرکز دیکتاتوری و خشم است، اقدام به تولید تندروی هائی می کند که امنیت آمریکا و دوستانش را به خطر می اندازد.
۱/۱۲/۸۴، بوش: در آغاز سال ۲۰۰۶، بیش از نیمی از مردم جهان در کشورهای دموکراتیک زندگی می کنند وی ما نیم دیگر مردم جهان در کشورهائی نظیر سوریه، برمه، زیمبابوه، کره شمالی و ایران را فراموش نمی کنیم زیرا صلح و عدالت جهانی نیاز به آزادی آنها هم دارد.
ایران کشوری است که توسط یک قشر نخبه کوچک روحانی گروگان گرفته شده که ملت خود را منزوی و سرکوب می کند. رژیم حاکم در آن کشور حامی تروریست ها در سرزمین های فلسطینی و لبنان است. این وضع بایستی خاتمه یابد. دولت ایران با جاه طلبی های هسته ای خود مقابل جهان ایستاده است. ملل جهان نباید اجازه دهند رژیم ایران به سلاح اتمی دست یابد. آمریکا کماکان جهان را برای مقابله با این تهدید بسیج می کند. و در سخنی مستقیم با ملت ایران: آمریکا به شما احترام می گذارد و ما به کشور شما احترام می گذاریم. ما به حق شما برای انتخاب آینده خودتان و کسب آزادی خودتان احترام می گذاریم. و ملت ما امیدوار است یک روز نزدیکترین دوست با یک ایران آزاد و دموکراتیک باشد.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۸۵
۱۰/۷/۸۵، بوش «قانون حمایت از آزادی» را امضاء کرد که بر اساس آن کشورها و شرکت هائی که از برنامه اتمی ایران حمایت کنند تحت تحریم های اقتصادی یکجانبه آمریکا قرار می گیرند.
۲۰/۱۰/۸۵- بوش: موفقیت در عراق نیازمند دفاع از انسجام آن کشور و تثبیت منطقه علیه چالش های تروریستی است. این امر با ایران و سوریه آغاز می شود. ایندو از تروریست ها و مبارزه جویان حمایت می کنند و آنها را به عراق منتقل می سازند. ایران از حمله به نظامیان آمریکائی حمایت می کند. ما با این حملات مقابله می کنیم و مسیر حمایت از تروریست ها را می بندیم.
۱۱/۱۲/۸۵، سناتور باراک اوباما در سخنرانی در مقابل آیپک: طرح من شامل استراتژی تقویت شده برای منطقه، شامل گفتگو با سوریه و ایران است، چیزی که دولت کنونی هم از آن استقبال کرده است … رژیم پرزیدنت احمدی نژاد یک تهدید برای همه ماست. اظهارات وی یادآور تلخ ترین لحظات تاریخ جهان است … وی هولوکاست را انکار کرده است … ما می دانیم هولوکاست به اندازه ۶ میلیون نفری که در آن در گورهای دسته جمعی مردند، واقعی است … جهان بایستی برای توقف برنامه غنی سازی اورانیوم ایران و ممانعت از دستیابی ایران به سلاح اتمی تلاش کند … بشدت خطرناک است که سلاح اتمی در دست یک تئوکراسی رادیکال باشد و گرچه نباید هیچ گزینه ای را کنار گذاشت، اما دیپلماسی مستمر و تهاجمی همراه با تحریم های شدید باید ابزار اصلی ما برای جلوگیری از ساخت سلاح اتمی توسط ایران باشد .
تسلیحات اتمی ایران باعث بی ثباتی منطقه و احتمالاً منجر به مسابقه تسلیحاتی جدید خواهد شد … گروههای تروریستی مورد حمایت ایران احساس شجاعت خواهند کرد و ایران می تواند این فنآوری را در سطح جهان توسعه دهد. برای جلوگیری از این سناریوی بدترین حالت، نیاز داریم که آمریکا دیپلماسی بشدت خردمندانه ای را رهبری کند … این شامل تعامل با ایران درست شبیه تعامل با شوروی سابق در اوج جنگ سرد است … باید سایر کشورها از جمله عربستان سعودی را تشویق کنیم که درک کنند منافع مشترکی در این رابطه با اسرائیل دارند و به مصریها باید تأکید کرد با عدم جلوگیری از انتقال سلاح و پول نقد از ایران به داخل غزه، نه به خودشان و نه به ایرانی ها خدمت نمی کنند … اهرم (فشار) آمریکا علیه ایران زمانی تقویت خواهد شد که کشورهای زیادی با ما همراه باشند. این همراهی جهانی ما را در وضعیتی قرار خواهد داد که تحریم ها واقعاً تأثیر عمیقی بر ایران بگذارند … ما مشکلی با مردم ایران نداریم آنها می دانند رئیس جمهور احمدی نژاد فردی بی باک، غیر مسئول و غیر مقید نسبت به امور روزمره آنهاست …امیدواریم مردم ایران نظراتشان را بگویند … امید زیادی وجود دارد که آنها نتیجه نفرت انگیزی وی را درست درک کنند: نفرت و تهدید علیه صلح در منطقه.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۸۶
۳۱/۶/۸۶، دیک چنی معاون رئیس جمهور: اگر ایران به مسیر کنونی خود ادامه دهد، آمریکا و سایر کشورها آماده اند که عواقب جدی (اشاره به اقدام نظامی) را بر آنها تحمیل کنند … کشور ما و جامعه بین المللی نمی تواند حاشیه بایستد و شاهد باشد یک کشور حامی تروریسم به بزرگترین جاه طلبی اش دست یابد.
۲۵/۷/۸۶، بوش: در ایران رهبری وجود دارد که خواهان نابودی اسرائیل است. لذا من گفته ام که اگر می خواهید از جنگ جهانی سوم اجتناب شود، باید علاقمندی به جلوگیری از دستیابی آنها به دانش لازم برای ساخت سلاح هسته ای باشید.
۱۳/۹/۸۶، گزارش ارزیابی اطلاعات ملی آمریکا این گونه جمع بندی کرده که ایران برنامه سلاح اتمی خود را در سال ۲۰۰۳ متوقف کرده است.
۷/۳/۸۶، ایران و آمریکا اولین دیدار بلندپایه مقامات دو کشور را در بغداد برگزار کردند. مقام آمریکائی بعد از ملاقات اظهار داشت که آمریکا تهران را به توقف حمایت از شبه نظامیان شیعه در عراق تشویق کرده است.
مهر ۸۶، دیوید پترائوس فرمانده نظامیان آمریکا: ایران خشونت ها در عراق را تحریک می کند. وی سفیر ایران در عراق را متهم به عضویت در سپاه پاسداران کرد.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۸۷
۱/۱/۸۷، بوش در مصاحبه با صدای آمریکا: ما با دولت ایران اختلاف نظر داریم اما به مردم ایران افتخار می کنیم و می خواهیم که مردم ایران در یک جامعه آزاد زندگی کنند … اگر گفته می شود ما مردم ایران را دوست نداریم ناامید نشوید، ما شما را دوست داریم و به شما احترام می گذاریم … تصمیمات رژیم ایران باعث دشواری هائی برای مردم ایران شده است … آنها واقعیت را بطور کامل برای مردم ایران نمی گویند … مردم ایران باید درک کنند چرا آمریکا و جهان نسبت به ایران بشدت بدبین است.
۲۵/۲/۸۷، بوش در سخنرانی در کنست اسرائیل : آمریکا در مقابله با جاه طلبی های تسلیحاتی هسته ای ایران کاملاً در کنار شماست. اجازه به اینکه بانی اصلی تروریسم در جهان به مرگبارترین سلاح دست یابد ، یک خیانت غیر قابل بخشش به نسل های آتی است. بخاطر صلح جهانی، جهان نباید اجازه دهد ایران به سلاح اتمی برسد.
خرداد ۸۷، آمریکا ایران را به تداوم حمایت از طالبان متهم کرد.
۲۷/۴/۸۷، دولت بوش پذیرفت که معاون وزیر خارجه خود نیکلاس برنز – را به ژنو اعزام کند تا در مذاکرات با ایران درباره برنامه هسته ای مشارکت داشته باشد.
۶/۶/۸۷، اوباما در خلال رقابت های انتخاباتی ریاست جمهوری: من دیپلماسی مستقیم و جدی که باعث جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی گردد و تهاجم روسیه را متوقف نماید، تجدید خواهم کرد. من مشارکت جدیدی ایجاد خواهم کرد که تهدیدات قرن بیست و یکم را شکست دهد. تروریسم، اشاعه هسته ای، فقر و نسل کشی، تغییرات آب و هوائی و امراض. من جایگاه اخلاقی آمریکا را احیا می کنم.
۱/۷/۸۷، بوش در آخرین سخنرانی در سازمان ملل متحد تقاضای تشدید تحریم های سازمان ملل علیه ایران و کره شمالی به دلیل برنامه هسته ای دو کشور. سازمان ملل به دلیل بی تفاوتی نسبت به این مسئله در معرض خطر قرار گرفته است. اکنون بیش از همیشه نیاز به اقدام فوری برای مبارزه با تندروی داریم. … سازمانهای بین المللی بایستی مواضع اخلاقی قاطعانه ای علیه تروریسم اتخاذ کنند و برای مقابله با تروریسم نباید مثل سابق منتظر وقوع حوادث تروریستی ماند بلکه باید پیش دستی کرد، چند رژیم معدود مثل سوریه و ایران به حمایت از تروریسم ادامه می دهند، این کشورها منزوی تر شده اند.
۳/۸/۸۷، آمریکا شدیدترین تحریم ها را بر علیه ایران وضع کرد. سپاه پاسداران، چند بانک ایران و چندین مقام رسمی به اتهام ارتباط با برنامه هسته ای و اقدامات تروریستی تحت تحریم قرار گرفتند.
۱۷/۱۱/۸۷، اوباما در مصاحبه با العربیه : تا زمانی که آمریکائی ها و ایرانی ها فقط به بدترین اقدامات یکدیگر توجه کنند، شانس اندکی برای پایان ۳۰ سال دشواری وجود خواهد داشت.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۸۸
۱/۱/۸۸، اوباما پیام تبریک نوروزی برای مردم و دولت ایران فرستاده و خواستار بهبود روابط شد. وی افزود ایران نمی تواند از طریق ترور و تسلیحات به جایگاه درخور خود در جامعه بین المللی برسد بلکه این جایگاه از طریق اقدامات صلح آمیز دست یافتنی است.
۹/۲/۸۸، وزارت خارجه آمریکا ایران را به عنوان فعال ترین حامی تروریسم در سطح جهان اعلام کرد.
اردیبهشت ۸۸: اوباما نامه ای را برای رهبر معظم انقلاب نوشته و در آن خواستار بهبود روابط از طریق همکاری و روابط دوجانبه منطقه ای شد.
۱۴/۳/۸۸، اوباما در سخنرانی در قاهره: مشکلاتی برای غلبه بر دهه ها بی اعتمادی وجود دارد اما بایستی با شجاعت و ارائه کار را پیش برد. وی گفت واشنگتن علاقمند به پیشرفت بدون پیش شرط و بر اساس احترام متقابل است.
شهریور ۸۸: یک وب سایت ایرانی اشاره کرد که نامه دومی از سوی اوباما برای رهبر معظم انقلاب نوشته شده است.
۳/۶/۸۸، اوباما به اتفاق رئیس جمهور فرانسه و نخست وزیر انگلیس در یک کنفرانس مطبوعاتی (در یک سناریوی رسانه ای – روانی در آستانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با هدف توسعه فشار بین المللی بر ایران) وجود یک سایت غنی سازی هسته ای در فردو را افشاء کردند. همزمان مشخص شد ایران ۴ روز قبل از آن وجود سایت را به آژانس اطلاع داده بود.
آذر۸۸، اوباما در اسلو به هنگام دریافت جایزه صلح نوبل: روابط با رژیم های سرکوبگر مهم است حتی وقتی تعامل فاقد افتخار و خشنودی کامل است.
بهمن ۸۸، پترائوس ایران را به حمایت از شبه نظامیان شیعه در عراق و حمایت از طالبان متهم نمود.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۸۹
۱/۱/۸۹، اوباما دومین پیام نوروزی خود را برای دولت و ملت ایران ارسال و دیالوگ بین دو کشور را تشویق کرد گرچه همزمان وضع حقوق بشر در ایران در خلال حوادث پس از انتخابات ۸۸ را سرزنش نمود.
۱۴/۱/۸۹، باراک اوباما: آمریکا همچنان به افزایش فشار به ایران به خاطر برنامهی هسته ای اش ادامه خواهد داد، اما این کار را با حمایت جامعهی بینالمللی انجام خواهد داد.
۱۷/۱/۸۹، باراک اوباما با اشاره به استراتژی جدید هستهای آمریکا در جهت کاهش زرادخانه سلاحهای هستهای: ایران و کرهی شمالی دارای ظرفیت لازم برای ساخت تسلیحات نظامی هستند.
۲۱/۱/۸۹، باراک اوباما در یک گفتوگوی تلویزیونی: هیچگونه تضمینی مبنی بر اینکه تحریمها رفتار ایران را تغییر خواهد داد وجود ندارد. در عین حال معتقدم که فشار بینالمللی مداوم با مرور زمان محاسبات ایران را تغییر خواهد داد.
(با اشاره به قول همکاری بیشتر مدودیف رئیس جمهور روسیه با آمریکا در زمینهی متقاعد کردن ایران برای توقف فعالیتهای هسته ای)، من فکر میکنم این تغییری بزرگ و نشانهای حاکی از این است که روسیه همانند آمریکا اهمیت متقاعد کردن همهی کشورها به پیروی از قوانین مشخص را درک میکند. اکنون بزرگترین نگرانی ما ایران و کرهی شمالی است.
اگر ما در زمینهی اعمال فشار بینالمللی ثابت و پابرجا عمل کنیم با گذشت زمان ایران که دولتی احمق نیست و بسیار هوشیار است و آنچه را که در جامعهی بینالمللی اتفاق میافتد زیر نظر دارد دست به تحلیلهای متفاوتی دربارهی اینکه آیا دنبال کردن تسلیحات هسته ای منطقی است یا خیر خواهد زد.
۳۱/۱/ ۸۹، “فیلیپ کرولی” سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: ما همچنان تمایل داریم تا پیشنهاد تبادل سوخت هستهای با ایران را پیگیری کنیم. (همزمان با تلاش آمریکا برای وضع تحریم های شدیدتر علیه ایران)
۲۵/۱/۸۹ ، باراک اوباما از کشورهای جهان خواست “جسورانه و سریع” به سوی تحریمهای جدید ایران حرکت کنند، اما در عین حال اعتراف کرد که این تاکتیک “چوب جادو” نیست که بتواند به تنهایی برنامه هسته ای تهران را پایان دهد.
۲۸/۱/۸۹، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا: همانطور که برزیل، آفریقای جنوبی و هند اعلام کردهاند تعامل با ایران خوب است اما باید به ایران فشار وارد آورد تا این مسئله برای این کشور روشن شود که عدم تعهد به وظایف پیامدهایی را به دنبال دارد.
۱۸/۲/۸۹ ، باراک اوباما در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی “روسیه”، آمریکا از همکاری با شرکای خود، از جمله روسیه در رابطه با ایران رضایت دارد.
۲۴/۲/ ۱۳۸۹، آمریکا در پاسخ به طرح مشترک ترکیه – برزیل – ایران برای مبادله سوخت، پیشنویس قطعنامهای را در سازمان ملل به گردش درآورد که حاوی تحریمهای جدید علیه ایران است.
کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد که باراک اوباما ، رییسجمهور آمریکا و دمیتری مدودف، همتای روس در تماس تلفنی در خصوص “پیشرفت خوب” آمریکا، روسیه، فرانسه،انگلیس، چین و آلمان در حرکت به سوی توافق در خصوص دور چهارم تحریمهای شورای امنیت علیه ایران مذاکره کردند.
در این بیانیه آمده است: آنها توافق کردند به مذاکرهکنندگانشان دستور دهند تا تلاشهایشان را برای رسیدن به نتیجه در اسرع وقت تشدید کنند.
۲۹/۲/۱۳۸۹، هیلاری کلینتون وزیر امور خارجهی آمریکا: ما با همکاری هر دو کشور روسیه و چین درخصوص پیشنویسی جدی به توافق رسیدهایم. این اعلامیه قانعکنندهترین پاسخی است که ما میتوانستیم به تلاشهای انجام گرفته در تهران در چند روز گذشته بدهیم.
کلینتون: واشنگتن تعدادی سوالات بیپاسخ را درخصوص توافق روز دوشنبه در تهران مطرح کرده است
۱/۳/۸۹، رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا: تحریمهای پیشنهادی علیه ایران (قطعنامه چهارم تحریم ها) انزوای ایران را تشدید میکند و یک سکوی قانونی جدید را فراهم میکند که به کشورها و سازمانها از جمله اتحادیه اروپا اجازه میدهد که به تنهایی اقدامات شدیدتری را که فراتر از آنچه قطعنامه سازمان ملل خواستار آن است، اتخاذ کنند.
اگر چه تحریمهای قبلی نتوانسته رفتار ایران را تغییر دهند اما تشدید آنچه سایر کشورها به تنهایی حاضر به انجام آن هستند بر مبنای قطعنامه پتانسیل تغییر رفتار (ایران) را دارد
تلاشهای بسیار ایران برای جلوگیری از تصویب قطعنامه تحریمها نشاندهنده نگرانی تهران درباره تاثیر تحریمهای جدید است.
۷/۳/۸۹، هیلاری کلینتون: آمریکا و برزیل در خصوص چگونگی محدود کردن برنامههای هسته ایایران اختلافات جدی دارند.
۲۸/۳/۸۹، هیلاری کلینتون ضمن استقبال از تحریمهای استرالیا و اروپا علیه ایران: امیدوارم این تحریمها ایران را تحت تاثیر قرار دهند تا یک ” مسیر سازندهتر” را در پیش گیرد.
۳/۴/۸۹، کنگره آمریکا قانون جدید تحریم ایران با عنوان «قانون تحریم حساب کشی و منع سرمایه گذاری ۲۰۱۰» را با اجماع سنا و اکثریت کنگره به تصویب رساند که تحریم های قبلی را توسعه می داد و تحریم های گسترده ای بر شرکت های خارجی صادر کننده بنزین به ایران و یا سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران وضع می کرد. این قانون فراتر از تحریم های شورای امنیت بود.
۵/۴/۸۹، کنگره آمریکا تحریم های جدید و شدیدتری علیه بخش انرژی ایران و شرکت های وابسته به سپاه پاسداران وضع کرد. کنگره همچنین خواستار مجازات شرکت هائی شد که بنزین و تولیدات پالایشگاهی به ایران صادر می کنند.
۲۳/۴/۸۹ ، نماینده ویژه باراک اوباما ـ در امور منع اشاعه هسته ای: آمریکا به راهحلهای دیپلماتیک با ایران درباره برنامه هسته ایش پایبند است.
۲۴/۴/۸۹، “سوزان رایس”، سفیر آمریکا در سازمان ملل (مصاحبه با ان پی آر) : با اشاره به قطعنامه جدید شورای امنیت): هدف این تحریمها این است که محاسبات هزینه و منافع ایران را تغییر داده و ایران متوجه این نکته شود که هزینه برنامه هستهای آن از منافعش بیشتر است.
(در اشاره به بیانیه سه جانبه تهران) این توافقنامه به مشکلات اصلی نمیپردازد.
۲۴/۴/۸۹، سوزان رایس (مصاحبه با بی بی سی: پاسخ به این سوال که آیا تصویب قطعنامه جدید پایانی بر سیاست دولت اوباما برای گفتگوی مستقیم با ایران نیست؟) : نه. سیاست گفتگوی مستقیم با ایران پایان نیافته همانطور که در بیانیه مشترک کشورهای ۱+۵ گفتیم ما یک سیاست موازی را پیگیری میکنیم، در نتیجه دیپلماسی و گفتوگو همچنان یکی از گزینههای ما است. . . هدف قطعنامه این نبود که مردم ایران آسیب ببینند بلکه هدف این است که رهبران ایران را متوجه رفتارشان کنیم و فعالیتهای هستهای ایران را محدود کنیم، همچنین آنها را مجاب کنیم که پای میز مذاکره برگردند.
۱۳/۵/۸۹، رابرت گیبز، سخنگوی کاخ سفید پیشنهاد رییسجمهور ایران برای برگزاری گفتوگوی رو در رو با باراک اوباما درباره آنچه وی مسایل “جهانی ” خواند را رد کرد.
۱۵/۵/۸۹، باراک اوباما از تحریمهای جدید علیه ایران استقبال کرد و در عین حال گفت که همچنان برای گفتوگو با تهران درباره برنامه هستهیی تمایل دارد.
۲۵/۵/۸۹، باراک اوباما به رجب طیب اردوغان ـ نخست وزیر ترکیه ـ هشدار داد که موضع آنکارا در قبال اسراییل و ایران میتواند شانس وی را برای دریافت تسلیحات از آمریکا کاهش دهد.
۲۴/۶/۱۳۸۹، سوزان رایس، در نشست شورای امنیت: ایالات متحده شورای امنیت سازمان ملل متحد را به اتخاذ تدابیر تکمیلی علیه ایران در رابطه با حقایق جدید مبنی بر نقض قطعنامه شورای امنیت در خصوص برنامه هستهای ایران از سوی تهران، دعوت میکند. . . شورای امنیت سازمان ملل متحد و کمیته ۱۷۳۷ آن (در خصوص تحریم در رابطه با ایران) باید پاسخی مناسب به اقدامات اخیر ایران دهد.
۲۸/۶/۸۹، هیلاری کلینتون: افزایش قدرت نظامی در ایران نگرانکننده است.
۳۰/۶/۸۹ : باراک اوباما: به عقیده من اتخاذ یک اقدام نظامی توسط آمریکا یا رژیم صهیونیستی علیه ایران “راه مطلوبی” برای حل مسالهی هسته ای ایران نیست.
۲/۷/۸۹، رییس جمهور آمریکا: آمریکا همچنان برای مذاکرات دیپلماتیک با ایران در موضوع هسته ای تمایل دارد.
۷/۷/۸۹، اولین تحریم علیه ایران به دلیل مباحث حقوق بشر بعد از انتخابات ریاست جمهوری. اوباما یک فرمان اجرائی را امضاء کرد که مقامات ارشد دولتی ایران را به دلیل نقض مستمر و جدی حقوق بشر در خلال حوادث پس از انتخابات ۱۳۸۸ تحت تحریم قرار می داد.
۵/۸/۸۹، کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا: آمریکا اذعان دارد ایران حق استفاده صلحآمیز از انرژی هسته ای را دارد و میداند که نیروگاه اتمی بوشهر صرفا برای مقاصد صلحآمیز است.
۱۱/۹/۸۹ ،هیلاری کلینتون: آمریکا از تصمیم ایران برای شرکت در مذاکرات ژنو استقبال میکند. اینکه ایران موافقت کرده است هفته آینده (با کشورهای گروه ۱+۵) ملاقات کند باعث دلگرمی ماست.
۱۳/۹/۸۹، کلینتون خطاب به هیات ایران در منامه: آمریکا همچنان به پیشنهاد اوباما به ایران متعهد است.
۲۲/۱۰/۸۹ ، هیلاری کلینتون: واشنگتن با دستیابی ایران به انرژی هسته ای با اهداف صلحآمیز مخالفتی ندارد. . . برنامه هسته ای ایران با مشکلاتی مواجه است که این مساله به نفع منطقه است.
۲۴/۱۰/۸۹ ، وزیر امور خارجه آمریکا: ایران بهتر است خود را برای مذاکرات جدی در نشست هفته آینده در استانبول آماده کند.
۶/۱۱/۸۹ ، اوباما: به دلیل تلاش دیپلماتیک برای تاکید بر عمل کردن ایران به تعهداتش، دولت ایران اکنون با تحریمهای سختتری روبهرو است؛ تحریمهایی که از همیشه سرسختانهترند.
۱۱/۱۲/۸۹ ، هیلاری کلینتون در جلسهی استماع کنگره: اگر هرگونه شواهدی باشد دال بر اینکه آنها (ونزوئلا) تحریمها (علیه ایران ) را نقض کردهاند، ما علیه آنها اقدام خواهیم کرد.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۹۰
۳/۲/۹۰، باراک اوباما دولت سوریه را به درخواست کمک از ایران برای سرکوب ملت سوریه متهم کرد.
۲۰/۲/۹۰، اوباما: یک راهحل دیپلماتیک را برای رفع چالش ایران ترجیح میدهیم.
۲۶/۴/۹۰، هیلاری کلینتون: آمریکا پیشنهاد روسیه برای بازگرداندن ایران به گفتوگوها درباره برنامه هسته ای اش را بررسی خواهد کرد.
۲۰/۷/۱۳۹۰، مقامات آمریکایی مدعی شدهاند که توطئهای دو مرد مرتبط با نهادهای امنیتی ایران برای ترور عادل الجبیر ـ سفیر عربستان در آمریکا ـ را خنثی کردهاند.
- باراک اوباما ـ رییسجمهور آمریکا ـ این اقدام را “ناقض حقوق آمریکا و حقوق بینالملل” خواند.
واشنگتن همچنان “شدیدترین تحریمها” را اعمال خواهد کرد و جامعهی بینالمللی را بسیج میکند تا مطمئن شود انزوای ایران بیشتر و بیشتر میشود و تاوان این رفتارش را خواهد داد.
ما اکنون هیچ گزینهای را در رابطه با چگونگی برخوردمان با ایران از روی میز بر نمیداریم، اما آنچه میتوانید انتظار داشته باشید این است که فشاری را به ایران اعمال کنیم که روی دولت ایران تاثیر بگذارد تا جایی که در زمینهی چگونگی تعامل با جامعهی بینالمللی دست به انتخابات بهتری بزند.
این اتهامات علیه ایران پایه و اساس موثقی دارد و نباید به دخالت ایران شک کرد. ما اگر نمیدانستیم چگونه این اتهامات را ثابت کنیم هرگز این پرونده را مطرح نمیکردیم.
- هیلاری کلینتون در گفتگو با رویترز: امیدوارم این مساله باعث شود کشورهایی که در اجرای تحریمهای موجود علیه ایران تردید دارند در این مسیر قدم بردارند. . . . چنین مسالهای به انزوای تهران، تقویت اتحاد امنیتی خلیجفارس و اجرای شدیدتر تحریمها علیه ایران منجر میشود. . . . آمریکا با دیگر کشورها در تلاش است تا به صورت جمعی این اقدام را محکوم کند ما با دوستان و شرکایمان در سراسر جهان در خصوص این که چطور میتوانیم پیامی بسیار جدی به ایران بدهیم مبنی بر این که این نوع اقدامات باید پایان یابد، مشورت خواهیم کرد.
اریک هولدر ـ دادستان کل آمریکا در کنفرانس خبری : (ضمن متهم کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سپاه قدس): مقامات عالیرتبه این نهادهای (ایرانی) که بخشی از دولت ایران محسوب میشود مسوول این توطئه هستند.
- هولدر مدعی است که ارباب سیار پس از دستگیری در نیویورک اعتراف کرده و جزییات بیشتری را در این رابطه ارایه کرده است.
- وزارت خزانهداری آمریکا تحریمهایی را علیه پنج شهروند ایرانی اعلام کرد.
- تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل درباره توطئه ادعایی ترور سفیر عربستان در واشنگتن: استقبال آمریکا و اینکه این قطعنامه نشان دهنده “ارسال پیامی جدی به دولت ایران” است.
۱۷/۸/۹۰، ران پال ـ کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ـ در یکی از برنامههای شبکه فاکسنیوز: باید کلیه تحریمها علیه ایران لغو شود تا این کشور به شکلی متفاوت عمل کند . . .خشونت علیه ایران امنیت (آمریکا) را تضعیف میکند و چیزی به امنیت اسراییل نمیافزاید بلکه تهدیدها از دیگر جاها را افزایش میدهد. پاسخ آمریکا به برنامهی هسته ای ایران، “واکنشی نامعقول” است به ویژه با توجه به این که ایران ۱۰ سال است که میگوید انرژی هسته ای را برای مقاصد صلحآمیز دنبال میکند و آمریکا و جامعه بینالمللی هیچکدام هرگز غیر از آن را مشاهده نکردهاند.
(در باره طرح قانونی مصوب یک کمیته کنگره برای افزایش تحریمها علیه ایران) این طرح میگوید که اگر هر کشور دیگری حتی یک متحد هرگونه تجارتی با ایران داشته باشد، ما آنها را مجازات خواهیم کرد. وقتی چنین تحریمهایی را به اجرا درآوریم این اقدام به جنگ خواهد بود زیرا ما این کار را برای مدت ۱۰ سال در عراق انجام دادیم و در نتیجه آن کودکان مردند زیرا نتوانستند غذا و دارو دریافت کنند. این کار به جنگ منتهی شد. . . پیشنهاد دوستی همان طور که آمریکا در رابطه با شوروی و چین انجام داد راه بهتری خواهد بود. (نکته: ران پال یک لیبرتارین در حزب جمهوریخواه است)
۲۱/۸/۹۰ : هیلاری کلینتون: ایران باید بهزودی به اتهامات مطرح شده در گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی پاسخ دهد و آمریکا به مشورت با متحدانش در اینباره ادامه میدهد.
۲۸/۸/ ۱۳۹۰، جی کارنی سخنگوی کاخ سفید: قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی “بیمحتوایی ادعای ایران” مبنی بر صلحآمیز بودن برنامه هسته ای اش را نشان داد. جهان اکنون میداند که ایران نه تنها بیش از دو دهه درصدد مخفی کردن برنامه غنیسازی اورانیوم خود از جهان بوده است بلکه به تحقیق و توسعه پنهان فعالیتهای مربوطه که فقط میتواند یک کاربرد داشته باشد که آن هم ساخت یک کلاهک هست ای است، پرداخته است. “آمریکا به اعمال فشار” علیه ایران به همراه شرکای خود و به صورت یکجانبه ادامه خواهد داد.
تام دانیلون ـ مشاور امنیت ملی اوباما: روسیه ، چین و آمریکا هدفی مشابه دارند وآن این است که به ایران اجازه ندهند به سمت توسعه تسلیحات هسته ای برود.
۱۸/۹/۹۰ ، باراک اوباما از سیاستش در قبال ایران در برابر انتقادات شدید جمهوریخواهان آمریکایی دفاع کرد و مدعی شد که تهران تحت شدیدترین تحریمهایی که تاکنون اعمال شده، قرار دارد.
۲۲/۹/۹۰ ، هیلاری کلینتون، در کنفرانس خبری با وزیر امور خارجه انگلیس: دولت آمریکا و متحدانش همچنان از ایران میخواهند در زمینه برنامه هسته ایاش تعامل کند و در همان حال فشار به دولت ایران را با تحریمهای جدید و شدیدتر افزایش خواهند داد.
۲۲/۹/۹۰، باراک اوباما: آمریکا مایل است هواپیمای بدون سرنشین و بسیار محرمانه به این کشور بازگردد. ما خواستار بازگرداندن آن شدهایم. باید ببینیم ایران چگونه پاسخ میدهد.
۱/۱۰/۱۳۹۰ ، سوزان رایس نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد (با اشاره به گزارش آژانس) : شورای امنیت بایستی تلاشها برای اجرای تحریمهای تصویب شده علیه ایران را دوچندان کنند. . . اقدامات شدیدتر میتواند برنامه هستهای ایران را آهسته تر کند و به ایران نشان دهد که برای فریبکاری اش باید هزینهای بپردازد. . . هیچ کس پس از خواندن گزارش ماه نوامبر نمیتواند به طور منطقی ادعای ایران مبنی بر اینکه در حال دنبال کردن برنامه غنیسازی اورانیوم به منظور صرفا اهداف صلح امیز است را باور کند. این گزارش نشان داد که فعالیتهای هستهای ایران غیر قابل قبول است. از کمیته ناظر بر تحریمهای شورای امنیت می خواهم تا اقدام قاطعی را برای اجرای تحریمها و انجام تحقیقات در خصوص نقض این تحریمها صورت گیرد. افزودن نام افراد حقیقی و حقوقی بیشتر به فهرست تحریمهای ایران پیامی محکم در رابطه با تعهد این کمیته به اجرای قطعنامههای شورای امنیت سازمان خواهد بود. کسانی که این تحریمها را نقض میکنند باید با تحریممواجه شوند.
۲۰/۱۰/۹۰ ، دنیس راس، دستیار ویژه پیشین باراک اوباما: هیچ کس نباید در این موضوع تردید داشته باشد که اوباما برای توسل به زور به منظور پیشگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای آماده است.
۳۰/۱۰/۹۰ ، اوباما از موضع خود در قبال ایران دفاع کرد و انتقادات جمهوریخواهان در زمینه سیاست خارجی وی و به خصوص برخوردش با برنامه هستهیی ایران را مردود دانست.
۱/۱۱/۹۰، وزیر امور خارجه آمریکا: اگر قرار باشد مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ درباره برنامه هسته ایاش از سر گرفته شود، ایران باید “جدیت و صداقت نیت خود” را نشان دهد.
۴/۱۱/۹۰ ، باراک اوباما ضمن استقبال از اقدام اتحادیه اروپا در تصویب تحریم نفت ایران: این اقدام نشان دهنده اتحاد جامعه بینالمللی در رفع آن چه تهدید برنامههسته ای ایران خواند، است.
۲۹/۱۱/۹۰ ، کلینتون: ما باید اطمینان حاصل کنیم که اگر تصمیمی برای پیش رفتن اتخاذ کنیم، شاهد تلاش مستمر ایران برای آمدن بر سر میز به منظور کار کردن تا زمانی باشیم که به نتیجهای دست یابیم مبنی بر این که ایران به پایبندی به الزامات بینالمللیاش باز میگردد.
۳۰/۱۱/۱۳۹۰، مارتین دمپسی، رییس ستاد مشترک نیروی نظامی آمریکا: تصمیمگیری برای حمله به ایران در حال حاضر اقدامی نسنجیده است. دولت آمریکا اطمینان دارد که اسراییلیها “نگرانیهای ما را درک میکنند . . . من نمیگویم که آنها را متقاعد کردهایم که نظر ما صحیح است یا اینکه آنها نسنجیده عمل میکنند . . . تحریمهای اقتصادی علیه ایران و فشار بینالمللی بر این کشور در حال تاثیر گذاشتن است . . . ما بر این عقیدهایم که ایران بازیگری منطقی است . . . همچنین میدانیم یا بر این باوریم که میدانیم، که ایران تصمیم نگرفته است سلاح هسته ای تولید کند.
۱۴/۱۲/۹۰، هیلاری کلینتون: تحریمهای بینالمللی علیه ایران «سختترین» تحریمهایی است که تاکنون علیه این کشور اعمال شده است. آمریکا همچنان معتقد است که برای دیپلماسی در قبال برنامه هسته ای ایران زمان باقی است.
۱۷/۱۲/۹۰ ،باراک اوباما: مذاکرات جدید با ایران مشخص خواهد کرد که آیا یک راه حل دیپلماتیک میتواند جلوی وقوع جنگ را بگیرد یا خیر؟ وی از تهران خواست به بحران روزافزون با غرب بر سر برنامه هسته ایاش پایان دهد.
۲۴/۱۲/۹۰ ، اوباما در نشست لابی ایپک: در چند هفته اخیر این صحبتها (در باره حمله به ایران) فقط به نفع دولت ایران بوده است و بهای نفت را که بودجه برنامه هسته ای آنها را تامین میکند، افزایش داده است.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۹۱
۷/۱/۱۳۹۱، اوباما در سخنرانی آغاز به کار کنفرانس امنیت هسته ای در سئول: (ضمن اعتراف به حقوق مشروع هسته ای ایران و حل دیپلماتیک موضوع هسته ای): درصدد هستیم تا با رفع نگرانی های جهانی امکان استفاده صلح آمیز ایران از انرژی هسته ای فراهم شود.
۱۴/۱/۹۱ ، هیلاری کلینتون ضمن استقبال از کاهش واردات نفت از ایران توسط ترکیه از تهران خواست نشان دهد که به دنبال سلاح هسته ای نیست.
۱۶/۱/۹۱ ، هیلاری کلینتون: حمله یکجانبه رژیم صهیونیستی به ایران “به نفع هیچکس نیست”.
۱۶/۱/۹۱ ، هیلاری کلینتون” تعهدات ملموس” ایران دربارهبرنامههسته ای در مذاکرات قریبالوقوع با ۱+۵ را خواستار شد.
۱۹/۱/۹۱، بر اساس گزارش ها، باراک اوباما از طریق پیام های محرمانه از طریق رهبران خارجی به آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران به ایشان اعلام کرده که ایالات متحده مخالفتی با برنامه هسته ای ایران برای مقاصد صلح آمیز و غیر نظامی ندارد.
۲۲/۱/۹۱، سخنگوی کاخ سفید با استقبال از مذاکرات آتی میان ایران و گروه ۱+۵ : برگزاری این دیدار مهم است اما تهران باید این مذاکرات را جدی بگیرد. امیدواریم که ایران تدابیر واضح و ملموسی در راستای آنچه عدم نیت تهران برای توسعه تسلیحات هسته ای خواند، بردارد.
۲۸/۱/۹۱، اوباما بر تعهد به حل دیپلماتیک موضوع هسته ای ایران تاکید کرد و در پاسخ به اظهار نارضایتی اسرائیل از نشست ۵+۱ در استانبول گفت: هنوز فرصت هایی را برای حل موضوع هسته ای ایران بصورت دیپلماتیک داریم.
۲۹/۱/۹۱،هیلاری کلینتون: آمریکا تحریم و دیگر فشارها علیه ایران را حفظ خواهد کرد.
۵/۲/۹۱، وزیر امور خارجه آمریکا از پکن خواست به رفع تنشها در رابطه با ایران، کرهشمالی و دیگر مسایل جهانی کمک کند.
۲۹/۲/ ۹۱، تام دانیلون، مشاور امنیت ملی آمریکا: اوباما و سران گروه ۸ در نشست کمپ دیوید طیف گستردهای از مسایل جهانی بررسی خواهند کرد که در راس آن موضوع تحریمهای ایران، بحران برمه، و بحران اقتصادی اروپا قرار خواهد داشت. . . . پیام این خواهد بود که ایرانیها باید از این فرصت استفاده کنند، و در حالی که این ( مذاکرات) در جریان است، به موازات آن تلاش برای تحریم و فشار با رهبری آمریکا و دیگران ادامه خواهد داشت.
۵/۳/۹۱ ، وزیر امور خارجه آمریکا: واشنگتن پیش از دور سوم مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۵ درباره برنامه هسته ای تهران از شدت تحریمها علیه ایران نخواهد کاست.
۱۵/۳/۹۱، هیلاری کلینتون با اشاره به نشست نمایندگان گروه موسوم به ۱+۵ و ایران که قرار است در مسکو برگزار شود گفت: ما به دنبال اقدامات ملموس هستیم و در نشست بعدی در مسکو متوجه خواهیم شد که آیا ایران آماده اتخاذ چنین اقداماتی است یا خیر. ما درباره نیات آنها نگرانیهای بسیاری داریم اما براساس رفتارشان درباره آنها قضاوت خواهیم کرد و تشخیص خواهیم داد که آیا این اقدامات برای بر آوردن تعهداتشان کافی است یا خیر.
۱۹/۳/۹۱، وزیر امور خارجه آمریکا: ایران باید آماده باشد زمانی که دربارهبرنامه هسته ایاش با قدرتهای جهانی در مسکو گفتوگو میکند، دست به یک اقدام ملموس بزند. یکی از نگرانیهای اصلی برنامهغنیسازی اورانیوم ایران است و اینکه هدف مذاکرات ۱۸ و ۱۹ ژوئن در مسکو آغاز کارهای لازم برای یک راهحل دیپلماتیک است.
۲۳/۳/۹۱، هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا کشورهای هند، مالزی، آفریقای جنوبی، سریلانکا و تایوان و دو کشور دیگر را از تحریم ایران معاف کرد. بدین ترتیب بانکها و دیگر موسسات مالی مستقر در این کشورها تحت قوانین آمریکا برای یک دوره ۱۸۰ روزه قابل تجدید نظر تحت تحریم واقع نمیشوند.
۲/۴/۹۱، هیلاری کلینتون (ضمن تکرار ادعای نظامی بودن برنامهی هسته ای ایران) : دستیابی ایران به سلاح هسته ای یک رقابت تسلیحاتی منطقه ای را به وجود خواهد آورد که موجب بیثباتی در خاورمیانه خواهد شد. (تحلیل رئالیستی از مخاطرات ایران هسته ای برای موازنه منطقه ای و صلح جهانی)
۸/۴/۹۱، اوباما رئیس جمهوری آمریکا از ادعاهای امارات درباره جزایر سه گانه ایرانی خلیج فارس حمایت کرد.
۲۷/۴/۹۱ ، هیلاری کلینتون: همه کشورهای دخیل در مذاکرات هسته ای با ایران یافتن یک راهحل دیپلماتیک را به هر راهحل دیگری ترجیح میدهند.
۲۱/۵/۹۱، سخنگوی کاخ سفید: آمریکا برنامه هسته ای ایران را زیر نظر دارد. بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی همان چشم های ما هستند که هرگونه پیشرفتی در برنامه هسته ای ایران را رصد می کنند.
۲۳/۴/۹۱ ، هیلاری کلینتون از کشورهای جنوب شرق آسیا خواست به حفظ فشار علیه ایران و حل دیپلماتیک مساله هسته ای ایران کمک کنند.
۲۲/۵/۹۱ ،هیلاری کلینتون: هدف از تحریمهای جدید آمریکا «افشا و مختل کردن» ارتباطات میان ایران، حزبالله و سوریه است.
۱۳/۶/۹۱، جی کارنی سخنگوی کاخ سفید (در کنفرانس خبری در واکنش به اظهارات نتانیاهو که خواستار تعیین خط قرمز برای ایران در موضوع هسته ای شده بود) : اوباما به سیاستی که باعث فشارهای شدید علیه تهران شده، پایبند است.
۱۴/۶/۹۱ ، هیلاری کلینتون، بر حق ایران برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای تاکید کرد.
۱۷/۶/۹۱، “باراک اوباما” در تجمع انتخاباتی حزب دموکرات: آمریکا به امنیت اسرائیل پایبند است و ما از این تعهد عقب نشینی نمی کنیم. من از جامعه بین المللی می خواهم که برای جلوگیری از رسیدن ایران به اهداف هسته ای اش یکپارچه شوند!
۲۰/۶/۹۱، هیلاری کلینتون: آمریکا برای ایران ضرب الاجلی تعیین نمیکند و همچنان مذاکره را بهترین رویکرد برای پیشگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای میداند. (مخالفت با پیشنهاد ضرب الاجل اسرائیلی ها)
۲۵/۶/۹۱، هیلاری کلینتون: آمریکا معافیتها در قبال ژاپن و ۱۰ کشور دیگر در رابطه با تحریم ایران را تجدید کرده است زیرا آنها میزان خرید نفت ایران را کاهش دادهاند.
۲۰/۶/۹۱، وزیر امور خارجه آمریکا بهترین راه برای حل مسئله هسته ای ایران را مذاکره خواند و تعیین ضرب الاجل در این زمینه را تکذیب کرد.
۲۵/۶/۹۱، اوباما در جمع بیش از ۱۲۰۰ خاخام یهودی آمریکایی: من برای ایران خط قرمز تعیین نخواهم کرد و حتی خود نتانیاهو هم این کار را نمی کند، زیرا هیچ رهبری در جهان دست های خودش را نمی بندد.
۳۱/۶/۹۱، رئیس جمهور آمریکا بر رویکرد دیپلماتیک برای تعامل با این مسئله تاکید کرد.
۴/۷/۹۱، رئیس جمهوری آمریکا ضمن طفره رفتن از مسئولیت دولتش در انتشار فیلم ضد اسلامی: هنوز فرصت و زمان برای حل مسالمت آمیز مسئله هسته ای ایران وجود دارد.
۱۲/۷/۹۱: سخنگوی کاخ سفید: باراک اوباما و هم پیمانان آمریکا مطمئن هستند که تحریم ها شیوه مناسبی برای مقابله با ایران است. . . ایرانیان، مقامات خود را مسئول دگرگونی شرایط اقتصادی شان می دانند. . . افزایش شدید قیمت کالاهای اساسی در ایران بیانگر این است که این کشور تحت فشارهای شدید قرار گرفته است.
۲/۸/۹۱، “باراک اوباما” در سومین و آخرین مناظره با “میت رامنی” نامزد جمهوریخواه در واکنش به انتشار گزارشهای مربوط به مذاکره مستقیم ایران و آمریکا: این گزارشها در مطبوعات بوده و نادرست است.
۲۵/۸/۹۱، رئیس جمهور آمریکا در نخستین نشست مطبوعاتی بعد از انتخاب مجدد به ریاست جمهوری: باید راهی پیدا شود تا ایران هم بتواند از فناوری هسته ای استفاده کند. طی ماههای آتی دست به تلاش تازهای برای حل دیپلماتیک مناقشه هستهای ایران خواهم زد. تحریمهای سخت غرب علیه ایران فشارهای خود بر اقتصاد این کشور را وارد می کند و من بر این باورم که ایرانی ها می توانند در حین اینکه به جامعه جهانی تضمین می دهند به دنبال تسلیحات هسته ای نیستند، راهی را برای استفاده از انرژی هسته ای صلح آمیز پیدا کنند.
۱۱/۰۹/۹۱، هیلاری کلینتون (همزمان با تصویب دور جدید تحریمهای سنا علیه ایران) : آمریکا از گفتوگوی دو جانبه دربارهی برنامهی هسته ای ایران در صورت آمادگی تهران استقبال میکند. وی در پاسخ به سوالی ایران را دشوارترین مسالهای خواند که به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا با آن برخورد داشته است و علت چنین اظهاراتی را خطری خواند که رفتار ایران و برنامههسته ایاش باعث میشود.
۱۱/۱۱/۹۱، هیلاری کلینتون: در گفتوگویی تلویزیونی: ما نمیخواهیم که ملت ایران متحمل رنج شود اما جهان از اقدامات مسوولان ایرانی بسیار نگران است. . . ما میدانیم آنها (ایرانیها) از تروریسم حمایت میکنند و به برنامهی هسته ای شان ادامه میدهند و این بسیار نگران کننده است.
۱۳/۱۱/۹۱، هیلاری کلینتون: ایران و روسیه هم چنان حمایت نظامی خود را از دولت بشار اسد ادامه میدهند، این مساله نشان میدهد که ایران کمکهای خود را به این دولت این کشور افزایش داده است.
۲۱/۱۱/۹۱، جان کری (در اولین اظهار نظر رسمی پس از انتصاب به سمت وزیر خارجه آمریکا) ضمن تکرار بر روی میز بودن گزینه نظامی: هنوز برای مسئله هستهای ایران راه حل دیپلماتیک وجود دارد. مواضع آمریکا در مورد مسئله هستهای ایران روشن است و نهایتا انتخاب با ایران است. بهتر است ایران برای مذاکرات دو هفته آینده با قدرتهای جهان در قزاقستان به صورت جدی آماده باشد.
۹/۱۲/۹۱، جان کری (در پاسخ به سوالی در مورد احتمال مذاکرات دوجانبه تهران و واشنگتن) : “باراک اوباما” رسما اعلام کرده آماده مذاکره با ایران در صورت موافقت رهبر این کشور است و به دنبال مذاکره دو جانبه با این کشور است. . . ایران کشوری با تاریخی غنی و قابل توجه است . . . من بار دیگر تاکید می کنم ایالات متحده آمریکا جدیت خود را در مذاکره با ایران همراه با رعایت احترام متقابل نشان داده است.
۱۴/۱۲/۹۱، جان کری در نشست خبری مشترک با سعود الفیصل در ریاض از ایران خواست آنچه را وی پیشنهادهای مطرح شده در مذاکرات اخیر خواند، بررسی کند. جان کری بر لزوم حل موضوع هسته ای ایران از طریق گفتگو تاکید کرد.
۲۹/۱۲/۹۱، رئیس جمهوری آمریکا طی پیام ویدیوئی تبریک سال نو: آمریکا ترجیح میدهد مسئله هستهای ایران به طور صلحآمیز و از راه دیپلماتیک رفع شود. اوباما از این رویداد به عنوان فرصت مناسبی برای برداشته شدن گام هایی در مسیر کاهش تنش بین ایران و غرب به ویژه در خصوص برنامه هسته ای یاد کرد.
(با بیان اینکه ایران فعالیتهای هسته ای خود را صلح آمیز و با اهداف پزشکی و تولید برق می داند) : ایران تاکنون نتوانسته مجامع بین المللی را در مورد صحت این مطلب قانع کند. . . علت اینکه غرب با برنامه هسته ای ایران مخالفت می کند و تحریم های شدید علیه این کشور اعمال شده، همین مسئله است. در ادامه از ایران خواست هر چه سریعتر در راستای کاهش تنش در خصوص برنامه هسته ایش اقدام کند.
مواضع مقامات آمریکا در سال ۱۳۹۲
۱۸/۱/۹۲، کری در سخنانی در ترکیه: “درها برای مذاکره با ایران در خصوص موضوع هسته ای همچنان باز هستند”. دیپلماسی یک امر همراه با درد است و این امر (کار) برای افراد صبور است.
۳۰/۱/۹۲، ” جان کری” وزیر امور خارجه آمریکا از نمایندگان کنگره خواست تا با وضع نکردن تحریم های جدید علیه ایران فرصت کافی را برای حل مسئله هسته ای ایران از طریق دیپلماسی بدهند. وی با حضور در کمیته روابط خارجی سنا ضمن طرح این درخواست از نمایندگان کنگره آمریکا هشدار داد که اعمال تحریم های بیشتر در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، ایران را جسورتر خواهد کرد.
۲۴/۲/۹۲،سوزان رایس نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل در مصاحبه با سی ان ان: (در واکنش به گزارش های مربوط به اختلاف میان واشنگتن و تل آویو درباره برنامه هسته ای ایران): زمانی که موضوع متوقف کردن برنامه هسته ای ایران مطرح می شود، بین دولت واشنگتن و تل آویو هیچ اختلافی وجود ندارد. . . اطلاعات آمریکا و اسرائیل نشان می دهد که واشنگتن و تل آویو تا قبل از دستیابی ایران به سلاح هسته ای زمان قابل توجهی پیش رو دارند. (در خصوص ضرب الاجل اسرائیل) تحریم های اقتصادی علیه ایران در حال جواب دادن هستند. . . اوباما صراحتا اعلام کرده است که از اسرائیل حمایت می کند و هر کاری که لازم باشد انجام می دهد تا مانع دستیابی ایران به سلاح هسته ای شود؛ ما هنوز در آن مرحله قرار نداریم.
۱۱/۳/۹۲، کری ( با تکرار اینکه دسترسی ایران به سلاح هسته ای غیر قابل قبول خواهد بود) : امید زیادی به این نکته که انتخابات ریاست جمهوری ماه جاری در ایران موجب تغییر در برنامه هسته ای جمهوری اسلامی شود ندارم.
۲۶/۳/۹۲،کاخ سفید (در بیانیه ای به مناسبت پیروزی دکتر روحانی در انتخابات): آمریکا برای تعامل مستقیم با ایران درباره برنامه هسته ای آمادگی دارد. . . آمریکا همچنان برای تعامل مستقیم با دولت ایران در راستای رسیدن به یک راهحل دیپلماتیک که به طور کامل به نگرانیهای جامعه بینالمللی درباره برنامه هسته ای ایران پاسخ بدهد آمادگی دارد.
۲۷/۳/۹۲، دنیس مک دانا، رییس دفتر کاخ سفید (در مصاحبه تلویزیونی): با ادعای غیرقانونی بودن برنامه هسته ای ایران: پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاستجمهوری ایران نشانه “بالقوه امید بخشی” است. اگر او به بهبود روابط ایران با باقی جهان علاقمند است، فرصت برای انجام این کار وجود دارد.
۲۸/۳/۹۲، پساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا: دولت اوباما پیشنهاد هسته ای جدیدی به ایران ارائه نمی کند. آمریکا از گفتوگوهای هسته ای جدید با ایران استقبال میکند، اما واشنگتن و شرکای بینالمللیاش ابتدا پاسخ ایران به پیشنهادشان در ماه آوریل برای لغو تحریمها در ازای مصالحه هسته ای ایران را خواستارند.
۲۸/۳/۹۲، اوباما (در مصاحبه تلویزیونی با اشاره به انتخابات ایران و نتایج آن) : انتخاب یک فرد میانه رو به عنوان رئیس جمهور جدید ایران نشان داد که این کشور می خواهد مسیر متفاوتی را طی کند. . . ایرانی ها با این انتخاب مسیر متفاوتی را می خواهند طی کنند اما هنوز مشخص نیست که آیا این انتخاب موجب تغییر در فعالیت هسته ای این کشور می شود یا خیر. . . آمریکا و متحدانش خواهان ادامه مذاکرات با ایران در خصوص برنامه هسته ای این کشور هستند، تا زمانیکه ایران متوجه این قضیه بشود که تا ثابت نکند که بدنبال سلاح اتمی نیست تحریم های بین المللی لغو نمی شوند.
۲۹/۳/۹۲، سخنگوی فارسی زبان وزارت امور خارجه آمریکا: حل مساله هسته ایایران کلید نمیخواهد چون این در بسته و قفل نیست. آمریکا به تغییر رویکرد ایران در جهت حل نگرانیهای جامعه جهانی از برنامه هسته ای ایران محتاطانه امیدوار است اما اگر ایران واقعا در دولت جدید به تعهدات بینالمللی خود در قالب معاهده منع اشاعه تسلیحات هسته ای عمل کند، آمریکا شریک خوبی برای ایران خواهد بود.
همان طور که در بیانیه کاخ سفید اشاره شد، ما به رای مردم ایران در این انتخابات خیلی احترام می گذاریم.
۳۱/۳/۹۲، دستیار معاون وزیر خارجه آمریکا: با هدف حفظ برتری آمریکا در مقابل تهدیدات موشکی ایران و کره شمالی چهار اقدام صورت خواهد گرفت: چهارده مرکز رادار دیگر در آلاسکا مستقر خواهد شد، بازسازی فنآوری راداری برای افزایش سرعت رصد موشکهای شلیک شده از سوی خاورمیانه به سمت آمریکا، استقرار رادار در ژاپن، تاسیس سایت های راداری جدید در داخل آمریکا. . . رادارهای نصب شده در ترکیه می توانند هشدار فوری در باره شلیک موشک از سوی ایران به سمت آمریکا ارائه کنند.
۳/۴/۹۲، جان کری وزیر خارجه (کنفرانس مطبوعاتی با وزیر خارجه هند – دهلی نو)
ما روابط موجود بین هند و ایران را درک می کنیم. متشکریم که هند با جدیت تلاش کرده که وابستگی به نفت ایران را کاهش دهد. هند کاملا در باره انتقال پیام به ایران و مقابله علنی و فشار در باره الزامات عدم اشاعه هماهنگ بوده است . . . امیدواریم که هند با توجه به روابطش، بتوان کمک کند رهبران جدید ایران، و نیز رهبری قبلی و رهبر عالی، را متقاعد نماید از این فرصت استفاده کنند، و درک کنند که ما از آنها (هندیها) می خواهیم ایرانی ها را تشویق کنند که محاسبه اشتباه نکنند – در باره تعهد آمریکا و جامعه بین المللی محاسبه اشتباه نکنند . . . به جهان ثابت کنند برنامه شان صلح آمیز است . . به آنها بگویند شما به شکلی کار می کنید که دلایل مشروعی مطرح می شود که این برنامه صلح آمیز نیست. . .
۵/۴/۹۲، کری وزیر خارجه آمریکا: امروز مجددا از ایرانی ها می خواهم نیروهای خود را از سوریه بیرون بکشند و از حزب الله می خواهم که به لبنان بازگردد و فعالیت های خود را در محدوده مرزهای بین المللی محدود سازد.
۹/۴/۹۲، بیانیه وزارت خارجه آمریکا: ما حملات به شهرهای سوریه توسط جنگجویان حزب الله مورد حمایت ایران را محکوم می کنیم آنها به رژیم در سرکوب مرگبار تقاضای مشروع مردم سوریه برای آزادی کمک می کنند از حزب الله و سایر نیروهای مورد حمایت ایران می خواهیم فورا سوریه را ترک کنند.
۱۰/۴/۹۲، برنز معاون وزیر خارجه آمریکا (در لبنان): آمریکا مداخله حزب الله در سوریه را محکوم می کند. این مداخله ممکن است به نفع حزب الله یا ایران یا بشار اسد باشد اما مطمئنا به نفع لبنان و مردم لبنان . . . و مردم سوریه نیست.
۱۰/۴/۹۲، اعلام شد نهاد تنظیم کننده مقررات مالی نیویورک، از یکسال قبل شرکتهای بیمه اتکایی را با طرح این اتهام که ممکن است تعدادی از آنها در اقداماتی مغایر با قوانین آمریکا درباره تجارت با ایران مشارکت داشته باشند، تحت نظر گرفته است.
۱۰/۴/۹۲، ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا: صادرات نفت ایران در حال حاضر نقشی غالب در بازار جهانی نفت ندارد و افزایش تولید در آمریکا و عراق و نیز ظرفیت قابل توجه ذخائر برخی کشورهای تولید کننده اوپک نظیر عربستان باعث ایجاد تعادل در این زمینه شده است. . . مطمئنا میتوانیم کاهش بیشتر صادرات ایران را مدیریت کنیم.
۱۱/۴/۹۲، امضای قانون جدید تحریم ها علیه ایران: آمریکا در ادامه فشار یک جانبه خود علیه ایران فروش یا تهاتر طلا با ایران را ممنوع کرد. نخستین تحریمهای آمریکا پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران، شمار صنایع تحت تحریم را افزایش داده و مقرراتی وضع کرده که بر اساس آنها هر شخص یا گروهی با یک نهاد دولتی یا شهروندان ایرانی معاملات طلا داشته باشد، تحت تحریم قرار میگیرد.
۱۷/۴/۹۲، دو عضو کنگره آمریکا (در نامه به باراک اوباما) : نیازمودن «اینکه آیا انتخاب روحانی فرصتی واقعی را برای پیشرفت به سوی توافقی قابل راستیآزمایی و قابل اجرا درباره برنامه هسته ای ایران» فراهم میکند یا خیر، «یک اشتباه» خواهد بود.
۲۰/۴/۹۲، پساکی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: ما گزارشها در باره استفاده از فنآوری آمریکائی توسط رژیم های سرکوبگر شامل ایران، سودان، و سوریه برای ضربه زدن به فعالان حقوق بشر و مخالفان و سانسور اطلاعات آنلاین، از نزدیک پیگیری کرده ایم. آمریکا کنترلها و محدودیت هائی برای صادرات این نوع از تولیدات آمریکائی به ایران، سوریه و سودان را وضع کرده و ما با نقض تحریم ها با جدیت و شدت برخورد کرده و خواهیم کرد.
۲۱/۴/۹۲،(درج موضوع هسته ای ایران در مذاکرات بین المللی آمریکا) بند بیست و پنج از بیانیه پایانی گفتگوهای راهبردی و اقتصادی آمریکا و چین
دو طرف در باره برنامه هسته ای ایران بر تفاهمات نشست سال ۲۰۱۱ تاکید و تعهد خود به جستجوی راه حل جامع و دراز مدت که باعث اعتماد جامعه بین المللی به ماهیت صرفا صلح آمیز برنامه هسته ای ایران گردد، همزمان با احترام به حق استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای مطابق تعهدات معاهده عدم اشاعه را اعلام کردند. سایر بندها: ایران بایستی به تعهدات بین المللی خود مطابق ان پی تی عمل کند. باید قطعنامه های شش گانه شورای امنیت کاملا اجرا گردد. ایران گام های جدی برای رفع نگرانی جامعه بین المللی از طریق مذاکرات ۵+۱ بردارد. دو طرف همکاری سازنده در باره مسئله هسته ای ایران را تقویت خواهند کرد.
۲۳/۴/۹۲، نامه تعدادی از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا به وزیر امور خارجه و دادستان کل آمریکا (درخواست تنبیه دولت آرژانتین بدلیل بهبود روابط با ایران) محتوای نامه: درخواست تجدید نظر در تصمیم آمریکا برای حمایت از درخواست استیناف آرژانتین در دیوان عالی آمریکا در خصوص احکام دادگاه پایینتر در رابطه با بدهیهای میلیاردی بوینس آیرس.
همزمان: بحث در باره قطعنامه جدید کنگره که از دولت اوباما میخواهد آرژانتین را از گروه ۲۰ اقتصاد پیشرفته جهان اخراج کند. (در این قطعنامه به موضوع افزایش تجارت آرژانتین با ایران و کمیسیون آمیا اشاره شده است.)
۲۳/۴/۹۲، یک مقام آمریکایی (با تاکید بر اینکه صهیونیستها ترسیدهاند که پیروزی حسن روحانی باعث کاهش فشار بر ایران شود) : آمریکا به تلآویو اطمینان داده بر اساس عمل و نه حرف ایران قضاوت خواهد کرد. . . ما هنوز باید ببینیم که آیا روحانی جدی است یا خیر و امیدواریم او برای عمل به وعده های انتخاباتیاش تحت فشار باشد. اگر ایران اقدامی برای توقف غنی سازی ۲۰ درصدی انجام ندهد ما تحریم ها را کاهش نخواهیم داد.
۲۵/۴/۹۲، جمعی از مقامات پیشین آمریکایی (در نامه به باراک اوباما) : انتخاب حسن روحانی « یک فرصت بالقوه بزرگ» است. ما قاطعانه دولت شما را به استفاده از این فرصت برای دنبال کردن مذاکرات جدید چند جانبه و دو جانبه با ایران و نیز به خودداری از هر گونه اقدام تحریک کننده که می تواند این پنجره فرصت برای یک سیاست میانه روتر از سوی تهران را محدود کند، ترغیب می کنیم. توماس پیکرینگ، سفیر پیشین در سازمان ملل، آن ماری اسلاتر، دستیار ارشد هیلاری کلینتون، لری ویلکرسون، رییس دفتر کالین پاول، وزیر امور خارجه پیشین از جمله بیست و نه نفر امضا کنندگان هستند.
ضمیمه ها)
فرمانهای اجرائی امضاء شده توسط رئیس جمهورآمریکا علیه ایران
-فرمان اجرائی ۱۳۲۲۴-مورخ ۱/۷/۸۰ ، علیه نهادهای حامی تروریسم
-فرمان اجرائی ۱۳۳۸۲- مورخ ۷/۴/۸۴، علیه نهادهای حامی اشاعه اتمی در ایران و فعالیت های مرتبط با صنایع موشکی
-فرمان اجرائی ۱۳۵۵۳-مورخ ۷/۷/۸۹، علیه مقامات رسمی ایران مسئول در نقض جدی حقوق بشر
-فرمان اجرائی ۱۳۵۷۴- مورخ ۲/۳/۹۰، تشدید تحریم علیه نهادهای تحت تحریم بر اساس قانون ۱۹۹۶
-فرمان اجرائی ۱۳۵۹۰-مورخ ۳۰/۹/۹۰، اجازه به وزیر خارجه برای وضع تحریم علیه اشخاص مرتبط با فعالیت های مشخص در بخش های انرژی و پتروشیمی ایران
-فرمان اجرائی ۱۳۵۹۹ مورخ ۱۷/۱۱/۹۰، بلوکه کردن اموال دولت ایران و تمامی نهادهای مالی ایران.
-فرمان اجرائی ۱۳۶۰۶- مورخ ۳/۲/۹۲ ، بلوک کردن اموال و تعلیق ورود افراد مشخص درگیر و نقض جدی حقوق بشر از طریق فنآوری ارتباطات به آمریکا
-فرمان اجرائی ۱۳۶۰۸ – مورخ ۱۱/۲/۹۲، منع مبادله مالی و تعلیق ورود ناقضان تحریم ایران به خاک آمریکا. اعطای مجوز به وزیر خزانه داری برای اعلام اقدامات خاص علیه افراد خارجی ناقض تحریم های ایران.