ترس از سرطان در بسیاری از جاهای دنیا یک تابو است. مردم ترجیح میدهند، کمتر از سرطان بشنوند. حتی وقتی کسی به سرطان مبتلا می شود ، تلاش میکند نامی از سرطان نبرد.
اما محققان معتقدند هرچه دانش عمومی از سرطان افزایش پیدا کند، شانس ابتلاء و در پی آن شانس بقاء بعد از ابتلاء ، افزایش می یابد.با هم برخی از حقایق مرتبط با سرطان را بررسی مطالعه می کنیم. حقایق شگفت انگیزی درباره بزرگترین چالش سلامتی دنیا.
بقیه در ادامه مطلب...
عمده ترین علت سرطان پوست، سالن های برنزه و سرطان ریه ، سیگار است
در مطالعاتی که اخیراً انجام شده ، سالانه در ایالات متحده آمریکا ، ۴۱۹۰۰۰ نفر ، به دلیل استفاده از سالنهای برنزه ، به سرطان پوست مبتلا می شوند. اینکه سیگار ، علت دو سوم (۲/۳) از سرطانهای ریه است ، سالهاست بر همگان مشهود و مبرهن است.
بیش از نیمی از سرطانها ، قابل پیشگیری اند
محققان معتقدند بیش از نیمی از سرطانها ، و مرگ و میرهای ناشی از سرطان ، قابل پیشگیری هستند. همچنین ۸۰% از سرطانها ، در کشورهای فقیر و در حال توسعه اتفاق می افتد.
بیش از ۲۰۰ نوع سرطان ، طبقه بندی شده اند
سرطان یک بیماری مفرد و تنها نیست. دانشمندان طی ۱۰ سال گذشته توانسته اند انواع سرطان را به ۲۰۰ زیر گروه طبقه بندی کنند. امروزه گفتن اینکه خانمی به سرطان سینه مبتلا شده است ، کاملاً بی معنیست! چون سرطان سینه از نظر پاتولوژی و ژنتیک ، به زیر گروه های مختلفی تقسیم می شود ، که گاهاً نحوه رشد و شیوه درمانشان ، با هم متفاوت است.
هر چه شناخت ما از طبقه بندی سرطان ، افزایش یابد ، به درما اختصاصی نزدیکتر شده ایم. شاید روزی فرا برسد که درمان هر فرد سرطانی ، با توجه به خصوصیات ژنتیکی خودش انجام شود و "درمان سفارشی شده (Tailored Therapy)” یکی از انواع درمان سرطان محسوب شود.
موش کور صحرایی ، نسبت به سرطان ایمن است
بدن موش کور صحرایی (Naked Mole Rat) ، غنی از ماده ای بنام هیالورونان (Hualuronan) است ، که مانند یک گریس (لغزنده کننده) عمل می کند و مانع رشد سلولهای سرطانی می شود.این کشف ، می تواند الهام بخش درمانهای آینده سرطان باشد.
بیش از ۲۸ میلیون نفر در دنیا از سرطان جان سالم بدر برده اند
سرطان پایان زندگی نیست ! به ویژه با پیشرفتهایی که در دهه های اخیر داشته ایم. اگر چه میزان شیوع سرطان در برخی کشورها ، رو به افزایش است ، اما اکثر مبتلایان به سرطان ؛ بهبود می یابند.
تنها ۱۰%- ۵% از سرطانها ، کاملاً وراثتی هستند
علت اغلب سرطانها ، مجموعه ای از علل محیطی و وراثتی است.
علت محیطی چون سیگار ، الکل ، چاقی و تغذیه ، به مراتب قوی تر از علل ارثی ، موجب سرطان می شوند.
سرطان سینه در سینه چپ ، ۱۰ % از سینه راست ، شایعتر است
سرطان سینه در سینه چپ ۱۰% – ۵% شایعتر از سینه راست است. همچنین سرطان پوست در سمت چپ بدن ، ۱۰% شایعتر از سمت راست است. هنوز کسی علتش را نمی داند !! شاید به خاطر اینکه وقتی رانندگی می کنیم ، سمت چپ بدنمان به پنجره و نور خورشید نزدیکتر است.
منبع: سلامت نیوز
راه كار هاي پيشگيري از سرطان
خبر خوب آنكه بسياري از سرطانها قابل پيشگيري اند. تعدادي از اين بيماري ها نيز اگر به موقع تشخيص داده شوند كاملا قابل درمان خواهند بود. نيمي از افرادي كه به سرطان مبتلا مي شوند فرصت خوبي براي زنده ماندن دارند.
بسياري از علل بيماري سرطان و اقداماتي كه در جهت كاستن از خطرات شان است شناخته شده است. در حال حاضر بسياري از سرطانها چون زود تشخيص داده مي شوند مي توان بيمار را تا حد زيادي زنده نگهداشت و بيمار مي تواند به زندگي خود ادامه دهد اين مهم با انجام خود آزمايي و غربالگري امكان پذير است.
مهم ترين علايمي كه بايد مراقب آنها باشيد و با يافتن هركدام از آنها به پزشك مراجعه نماييد، به قرار زير است:
1- وجود توده در هرجايي از بدن مانند پستان يا بيضه 2- تغيير در يك خال پوستي 3- زخمي كه بهبود نمي يابد 4- سرفه يا گرفتگي صدا بطور مداوم 5- سوء هاضمه يا اختلال در بلع بطور مداوم 6- تهوع يا سرفه خون آلود 7- تغيير در عادات طبيعي روده مانند اسهال يا يبوست بطور دايم 8- وجود هرگونه خون در ادرار يا مدفوع و هر خونريزي غير طبيعي واژينال 9- كاهش وزن غير قابل توجيه 10- بي اشتهايي غير قابل توجيه |
|
داشتن هريك از علايم فوق به معني وجود سرطان نيست اما بايد فورا به پزشك مراجعه كنيد تا وضعيت موجود كاملا ارزيابي شود. بايد دانست پيشگيري از سرطان محدود به سن خاصي نيست و بايد با تغييرات تدريجي در مسير زندگي سعي در اصلاح شيوه زندگي خود و جامعه نمود. در اين قسمت به توضيحاتي پيرامون راههاي پيشگيري از سرطان مي پردازيم.
1.سيگار نكشيد: سيگار نكشيدن بزرگترين عامل پيشگيري از سرطان است. 30% مرگ و مير تمام سرطان ها به علت كشيدن سيگار است. آمار سالانه مرگ و مير ناشي از كشيدن سيگار عبارتست از: بيش از 31000 فوت بعلت سرطان ريه، بيش از 13000 فوت بعلت سرطان مري، حنجره، مثانه، كليه، لوزالمعده و معده بيش از 66000 مرگ بعلت ديگر بيماريها. سرطان ريه شايعترين سرطان در مردان و مقام دوم شيوع را در زنان دارد. اگر شما هر روز 25 عدد سيگار بكشيد نسبت به يك فرد غير سيگاري 25 بار بيشتر در معرض خطر سرطان ريه قرار مي گيريد و هرچه در سنين پايين تري سيگار كشيدن را شروع كنيد امكان ابتلا به سرطان ريه بيشتر مي شود. چگونه خطر ابتلا را كم كنيم؟
مهمترين راه قطع سيگار مي باشد و بهترين راه اين است كه هرگز سيگار كشيدن را شروع نكنيد. به محض قطع سيگار خطر پيشرفت سرطان متوقف مي شود مگر آنكه تومور قبل از آن پيشرفت كرده باشد. پس از همين امروز سيگار كشيدن را قطع كنيد.
2.رژيم غذايي مناسب داشته باشيد: تخمين زده شده كه 35% سرطانها احتمالا با رژيم غذايي در ارتباطند. سرطان هايي كه وابسته به رژيم غذايي هستند عبارتند از: سرطان هاي سيستم گوارش، پستان، پروستات. رژيم هاي سرشار از ميوه جات و سبزيجات مختلف شما را در برابر سرطان ها محفوظ نگه مي دارد. غذاهاي پرچرب ،غذاهاي سرخ كردني ،كبابي، غذاهاي نمك سود و غذاهاي كپك زده مي توانند در ايجاد چاقي نقش داشته باشند. ارتباط بين چاقي و سرطان پستان و رحم در زنان و پروستات در مردان وجود دارد. در مورد سرطان پستان اين مساله فقط در مورد زنان چاقي كه به دوران يائسگي رسيده اند صدق مي كند. هيچ آزمايش تاييد شده اي وجود ندارد كه ويتامين ها يا املاح معدني مي توانند شما را در برابر سرطان حفظ كنند. تحقيق در مورد افزودني هايي مانند مواد نگهدارنده، چاشني ها و عامل سرطان بودن آنها ادامه دارد.
لذا جهت كاهش احتمال خطر
1- ميوه و سبزيجات را بيشتر مصرف كنيد
2- غذاهاي حاوي فيبر زياد مصرف كنيد
3- از غذاهاي چرب كمتر استفاده نماييد.
3.از تماس زياد با نور خورشيدبپرهيزيد: مقدار زياد نور خورشيد مي تواند منجر به سرطان پوست شود. پوست هاي روشن بيشتر در معرض اين خطر قرار دارند. ميزان اشعه ماوراء بنفش براي پوست مضر است. آفتاب سوختگي قطعا براي پوست مضر است و مي تواند خطر جدي براي سرطان پوست باشد. جهت كاهش خطر: - ضايعات ناشي از آفتاب را درمان كنيد. هرگز اجازه ندهيد پوست شما بسوزد. - از سايه استفاده كنيد و سعي كنيد به هنگام ظهر زير نور خورشيد قرار نگيريد.
- از ضد آفتاب مناسب استفاده كنيد. ( عموما SPF هاي بالاتر از 15 مناسبند ).
4.بطور منظم ورزش كنيد:
ورزش منظم سبب تنظيم وزن و فعاليتهاي بدني مي شود و از ايجاد بسياري بيماريها از جمله سرطان پيشگيري مي نمايد.
5.از مصرف الكل بپرهيزيد:
مصرف الكل در ايجاد بسياري از سرطانهاي دهان، گلو، حنجره، مري، كبد و لوزالمعده نقش دارد. مصرف الكل و دخانيات احتمال ايجاد سرطان را بشدت افزايش مي دهد.
6. بطور مرتب جهت معاينه و بررسي به پزشك خود مراجعه نماييد: بايد توجه داشت كه بسياري از سرطانها تنها با معاينه پزشكي و آزمايشات تكميلي تشخيص داده مي شوند.غربالگری روشی برای تشخیص زودرس بیماری در افراد بدون نشانه با هدف کاهش میزان گسترش بیماری و مرگ ومیر ناشی از آن می باشد . می توان گفت که بسیاری از سرطان ها در صورت تشخیص به موقع قابل درمان باشند.
عمده ترين سرطانهايي كه مي توان با معاينه و آزمايش غربالگری در مرحله اوليه آنها را تشخيص داد و درمان كرد شامل : سرطان پستان، سرطان دهانه رحم و سرطان روده بزرگ و پروستات باشد.
سرطان پستان: تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه نه تنها شاخص درمان را افزایش می دهد بلکه از عوارض روحی - روانی ، خانوادگیو اجتماعی آن جلوگیری می کند .لذا توصیه می شود پس از 20 سالگي ماهانه هر خانم پستان خود را معاينه كند و پس از 40 سالگي سالانه يكبار توسط پزشك معاينه شود.پس از 40 سالگي انجام ماموگرافي سالانه توصيه مي شود. در هر سني بايد به علايم زير توجه كرده و با مشاهده آنها به پزشك مراجعه نماييد. 1 – هرگونه تغيير در شكل پستان ها 2- چروكيدگي يا فرورفتگي پوست پستان 3 – خونريزي يا هرگونه ترشح از نوك پستان 4 – وجود توده در پستان
سرطان دهانه رحم: توصيه مي شود خانم هاي 20 تا 65 ساله اين آزمون را انجام دهند. اين تست بايد قبل يا بعد از عادت ماهيانه باشد. سرطان روده بزرگ :از مهمترین عوامل جلوگیری از ابتلا به سرطان روده ، رژیم غذایی پرفیبر و انجام تمرینات ورزشی است. شما می توانید روزانه با چند دقیقه بالا و پایین پریدن ، از پله ها بالا و پایین رفتن یا هفته ای 3 بار پیاده روی به سلامتی روده های خود کمک کنید .
نکته بسیارمهم دیگر، خوردن میوه و سبزی است. برای سلامتی روده ها لازم نیست که حتما سبزی و میوه خام مصرف نمایید، بلکه آنها می توانند به شکل پخته، خشک شده و یا فریز شده باشند. البته عمل پختن باید در حداقل زمان ممکن و با آب و حرارت کم انجام شود. سبزیجات برگ سبز، مانند اسفناج، کلم و کاهو نیز بسیار مفید هستند.اگر سرطان روده در مراحل اولیه، تشخیص داده شود تا 90 درصد قابل درمان است.
استفاده از روش های غربالگری معمول در بیمارانی که هرگونه فاکتور خطری داشته باشند یا اینکه علائم مذکور را داشته باشند توصیه میشود. از جمله روش های تشخیصی که برای غربالگری این سرطان مورد استفاده قرار می گیرد. می توان به آزمایش های زیر اشاره نمود.
|
- آزمایش سالیانه از وجود خون در مدفوع
- سیگموئیدسکوپی همراه با معاینه راست روده ( رکتوم ) با انگشت هر 5 سال یکبار
- کولونوسکوپی همراه با معاینه راست روده ( رکتوم هر 10 سال یکبار
سرطان پروستات :
هنوز یک روش معاینه مفید جهت غربالگری سرطان پروستات ، معاینه با انگشت از طریق رکتوم است و 25 تا 50 درصد مردانی که این معاینه غیر طبیعی باشد ممکن است سرطان پروستات داشته باشند . چ.ن سرطان پروستات تا مراحلی که بزرگ شود بدون علامت است اگر در این معاینه توده لمس شد امکان سرطانی بودن آن وجود دارد . حساسیت این معاینه حدود 70 درصد و اختصاص بودن آن 50 درصد است . اقدام دیگر در زمینه غربالگری سرطان پروستات ، اندازه گیری میزان PSA است.گردآورنده : دکتر سودابه شهید ثالث متخصص رادیوتراپی انکولوژی
۹ ماده غذایی موثر در پیشگیری از بروز سرطان
۱. سیر را به هر چه می خورید اضافه کنید
سیر حاوی ترکیبات گوگرد است که سیستم ایمنی بدن را تحریک کرده و پتانسیل بالایی در نابودی تومورهای سرطانی دارد. مطالعات نشان داده که سیر به میزان قابل توجهی از بروز سرطان معده جلوگیری کند.
۲. خودتان را با کلم بروکلی سیر کنید
بروکلی، یک گیاه مغذی ضد سرطان است که مصرف آن بسیار توصیه می شود. اما باید توجه داشته باشید که امواج مایکروویو ۹۷ درصد از خاصیت ضد سرطانی بروکلی را از بین خواهد برد؛ پس پیشنهاد می شود، آن را به صورت بخارپز و یا در سالاد و سوپ استفاده کنید.
۳. مغزهای آجیل و خشکبار را به سالاد خود اضافه کنید
آجیل سرشار از سلنیوم است. سلنیوم ماده معدنی کمیابی است که سلولهای سرطانی را متقاعد به خودکشی کرده و به سلولها در تعمیر DNA خود کمک می کند. مطالعات انجام شده بر روی بیش از هزار مرد مبتلا به سرطان پروستات، نشان داد که سرعت پیشرفت این بیماری در افرادی از این گروه که خون آنها حاوی بالاترین حد سلنیوم بوده به نسبت افرادی با سلنیوم پایین، در طول ۱۳ سال ۴۸ درصد کاهش یافته است.
یک تحقیق جالب پنج ساله در دانشگاه کرنل و دانشگاه آریزونا نیز نشان داد، که ۲۰۰ میلی گرم سلنیوم در روز خطر ابتلا به سرطان پروستات تا ۶۸ درصد، سرطان کلورکتال تا ۵۸ درصد، سرطان ریه تا ۴۶ درصد و به طور کلی مرگ ناشی از انواع سرطان را تا ۳۹ درصد کاهش خواهد داد.
۴. مصرف مرکبات را افزایش دهید
بر اساس تحقیقات محققین استرالیایی، مصرف روزانه مرکبات، خطر ابتلا به سرطان دهان، گلو و معده را تا ۵۰ درصد کاهش خواهد داد.
۵. مقداری زغال اخته به غلات موجود در صبحانه خود اضافه کنید
زغال اخته از لحاظ قدرت آنتی اکسیدانی رتبه یک را به خود اختصاص داده است. آنتی اکسیدان ها در خنثی کردن رادیکالهای آزاد نقش بسزایی دارند. رادیکال های آزاد، ترکیبات ناپایداری هستند که منجر به آسیب رساندن به سلولها و بروز سرطان می شوند.
۶. مصرف ماهی را افزایش دهید
محققین استرالیایی دریافتند که خطر ابتلا به سرطان خون، در افرادی که در هفته چهار وعده و یا بیشتر ماهی مصرف می کنند به یک سوم کاهش می یابد. مطالعاتی دیگر نشان داده است که مصرف ماهی های چرب از جمله سالمون، ساردین، تن، حلزون، میگو و … با کاهش سرطان اندومتر در خانمها نسبت مستقیم دارد. اینجاست که به فواید شگفت انگیز امگا ۳ پی می بریم.
۷. کیوی را فراموش نکنید
کیوی حاوی مقادیر زیادی ویتامین C، ویتامین E، لوتئین، مس و خاصیت آنتی اکسیدانی است. این میوه در مقابل سرطان همانند یک نارنجک دستی عمل می کند.
۸. از پیازچه در سالاد استفاده کنید
رژیم غذایی سرشار از پیاز ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردان را تا ۵۰ درصد کاهش دهد. این تأثیر زمانی شدت می یابد که به صورت خام و یا نیم پز مصرف شود. سعی کنید تره فرنگی، پیازچه، پیاز و موسیر را هیچگاه فراموش نکنید.
۹. کلم ترش را به جمع خوراکی های خود اضافه کنید
کلم ترش به کلم رنده شده و آب پز با سرکه گفته می شود. یک مطالعه فنلاندی نشان داده است که فرایند تخمیر درگیر در ساخت کلم ترش ترکیبات ضد سرطانی در آن ایجاد می کند. برای کاهش نمک موجود در کلم ترش نیز می توانید قبل از خوردن، آن را بشوئید.