یکی از بزرگ ترین آسیب هایی که کشورهای جهان سوم ناخواسته به خود وارد می کنند، بهره وری از سیستم آموزشی فرسوده و تاریخ مصرف گذشته است. دنیا حالا به جایی بهتر تبدیل شده اما هنوز الگوهای آموزشی در مدارس با بر اساس تنبیه بنا شده اند.
اما به هر حال، از سیستم آموزشی تاسف بار که بگذریم، به ایجاد خلاقیت می رسیم. کودکان ذهنی باز و قدرتمند دارند، در خیال پردازی معرکه اند و اگر ابزار و دانش کافی در اختیارشان قرار بگیرد، می توانند دنیا را خیره کنند.
این بار به سراغ مدارس رفته ایم، مدارسی که با طراحی های خاص یا متودهای آموزشی منحصر به فرد، دانش آموزان بهتری به جامعه تحویل می دهند.
فراموش نکنید که پیش از مطالعه ادامه مطلب، تمام خاطرات خود از دوران مدرسه را از ذهن تان پاک کنید.
بقیه در ادامه مطلب...
مدرسه شناور در آب ماکوکو، نیجریه
اگر به مناطق روستایی سر زده باشید، حتما با مدارسی که چندین مقطع آموزشی را در یک کلاس جای می دهند برخورد داشته اید.
مدرسه ماکوکو نیز یک مکان عمومی برای تحصیل و آموزش است که روی یک قایق یا بهتر است بگوییم ساختمانی کوچک و شناور بنا شده. این مدرسه سه طبقه با مساحت ۱۰۰ متر مربعی توسط شرکت NLÉ، بنیان هاینریش بول و سازمان ملل متحد طراحی و ساخته شده است که علاوه بر کلاس، زمین بازی و سرویس بهداشتی نیز دارد.
به طور مجموع، هر سه طبقه می توانند تا ۱۰۰ دانش آموز را در خود جای دهند. سازمان ملل پیش بینی می کند تا سال ۲۰۵۰، ۲۸ کشور آفریقایی افزایش جمعیت دو برابری خواهند داشت. باید این راه هم در نظر بگیریم که آفریکا در حال حاضر بیشترین قشر از جوانان را در سراسر دنیا دارد اما متاسفانه عمده آن ها دسترسی به ابتدایی ترین سرویس ها ندارند.
مدرسه Ørestad Gymnasium، دانمارک
سازندگان این مدرسه دانمارکی اعتقادی به روش های سنتی تدریس ندارند و نمی خواهند دانش آموزان شان با شیوه های قدیمی درس را فرا گیرند. از همین رو، ۱۱۰۰ دانش آموز این دبیرستان، نیمی از زمان خود را در این محیط می گذرانند.
مدیران و معلمین این مدرسه معتقدند با باز گذاشتن فضا می توانند دانش آموزان را به تفکری منعطف تر دعوت کرده و قدرت تفکر به آن ها بخشند.
این فضای پر نور، باز و راحت، دانش آموزان را از لحاظ ذهنی آماده و آرام نگه می دارد و برای مطالعه تشویق می کند. دانش آموزان به گروه های چند نفره تقسیم می شوند و با یکدیگر دروس را مطالعه می کنند، معلم ها نیز در هر مقطع درسی هستند تا به آن ها کمک کنند.
دیوارها و قفسه های کتاب قابل جا به جا شدن هستند، بنابراین فضا متناسب خواسته آن ها تغییر می کند. مدرسه رویاهای تان را می بینید، اینطور نیست؟
Big Picture Learning، ایالات متحده آمریکا
مدلی که Big Picture Learning ارائه می دهد، دنیای تئوری و مهندسی را در هم می آمیزد. در مرحله اول، دانش آموزان شروع به مطالعه می کنند و یاد می گیرند که به چه چیزهایی علاقه دارند. سپس نوبت به کار کردن می رسد.
استادها در بخش های مختلف حاضر هستند تا به دانش آموزان دیدگاهی از آینده ارائه دهند و به آن ها کار کردن را نشان دهند. رادنی دیویس، یکی از مدیران مدرسه می گوید: «مهم ترین المان تحصیل در مدرسه Big Picture Learning آن است که دانش آموزان در دنیای واقعی یاد می گیرند.»
این سیستم در حال حاضر در ۵۵ مدرسه ارائه می شود. دانش آموزان بنا به علاقه خاص خود در هر حوزه ای، یک دوره انترنی بر می گزینند و وارد کار می شوند تا آن را از نزدیک لمس کنند.
پیش دبستان Egalia، سوئد
این مدرسه قوانین جنسیتی خاصی دارد. هیچ قاعده زبانی برای دو جنس زن و مرد در این مدرسه کاربرد ندارد و کسی کودکان را با حرف «او» (She یا He) صدا نمی زند.
کودکان یا با اسم کوچک شان صدا می شوند و یا آن ها خطاب خواهند شد. البته این مسئله صرفا در انحصار جنسیت نیست. همه ی کودکان یاد می گیرند که از هر لحاظ برابرند، جدا از آنکه چه دینی دارند، چند سال شان است، کلاس چندم هستند و به چه جنسی علاقه مندی دارند.
اما به هر حال برابری جنسیتی و دست کم نگرفتن توانایی دختران در برابر پسران و همچنین زدودن اختلاف های نژادی بین سیاه پوستان و سفید پوستان از اولویت های این مدرسه است.
AltSchool، ایالات متحده آمریکا
AltSchool همان مدرسه ای است که ایلان ماسک و دیگر نخبه های سیلیکون ولی برای فرزندان خود آرزو دارند. کودکان از همان ابتدا با وسایل الکترونیکی متعدد کار می کنند و مهارت های روز دنیا را به دست می آورند.
موفقیت مدرسه طی یکی دو سالی که از عمر آن گذشته به قدری بوده که حالا شعبه های دیگری از آن در حال راه اندازی است و کودکان و نوجوانان ۴ تا ۱۴ سال می توانند در آن به تحصیل بپردازند.
مدرسه فنی Sra Pou، کامبودیا
این مدرسه توسط شرکت فنلاندی Rudanko + Kankkunen طراحی شده و تمام کودکان از هر سنی می توانند وارد مدرسه شده و کار و مهارتی جدید را یاد بگیرند.
ساخت یک بنای مهندسی شده به مردم کامبودیا نشان داد که چگونه می توانند با مواد ساختمانی در دسترس شان بناهایی زیبا و متقارن بسازند.
دانش آموزان یا به عبارتی کارآموزان وقتی وارد کورس های این مدرسه می شوند بسیاری از فنون و هنرهای مختلف را فرا می گیرند که برای پیشرفتی در حال توسعه بسیار موثر واقع می شود.
زمانی هم که مدرسه تعطیل است، ساختمان نقش یک ساختمان مرکزی برای گردهمایی های سیاسی را دارد.
دبیرستان P-TECH، ایالات متحده آمریکا
دبیرستان P-TECH سال ۲۰۱۱ توسط IBM راه اندازی شد تا به جوانان نیویورکی، کورس های تحصیلی خاصی ارائه دهد. به جای تحصیل ۴ ساله، دانش آموزان ۶ سال در P-TECH درس می خوانند.
در حقیقت ورود به دانشگاه و گرفتن مدارک دانشگاهی برای این دانش آموزان بسیار ساده تر خواهد شد و طبیعتا بازار کار هم برای پذیرش شان آماده تر است.
مدرسه استیو جابز، هلند
نه، در مدرسه استیو جابز همه ی کودکان آیپد به دست نیستند و اصلا هم قرار نیست پیراهن مشکی و شلوار آبی را به عنوان لباس فرم تن کنند. فلسفه نامگذاری استیو جابز به خاطر سیستم آموزشی خاص مدرسه است.
در واقع مدارس استیو جابز به کودکان اجازه می دهند تا راه خود را پیموده و هر چه که دوست دارند را پیش بگیرند.
در مدرسه استیو جابز هیچ کودکی همانند یک کودک دیگر کار نمی کند و هر کس مسیر خود را در پیش می گیرد.
مدرسه Brightworks، ایالات متحده آمریکا
Gever Tulley در سال ۲۰۱۱ یک سنت شکنی اساسی کرد. اگر پدر و مادرها با آتش بازی مخالفند، اگر نمی گذارند کودک ۷ ساله شان دست به قیچی و چاقو بزند، در این مدرسه همه چیز برعکس است.
آن ها در این مدرسه هنرمندان و زبردستانی واقعی را تربیت می کنند و از همه سو آن ها را باهوش و استعداد بار می آورند. به آن ها پازل های واقعی می دهند و در محیطی قرار می گیرند که بدون استفاده از مهارت های شان کاری نمی توانند از پیش ببرند.
مدرسه Carpe Diem، ایالات متحده آمریکا
مدرسه Carpe Diem بیشتر شبیه یک دفتر کار شلوغ است تا مدرسه. درون اتاق مرکزی آن که با نام The Learning Center شناخته می شود، ۳۰۰ میز کار برای دانش آموزان در نظر گرفته شده که روی هر کدام یک کامپیوتر وجود دارد.
دکتر رابرت سامرز، مدیر عامل Carpe Diem می گوید هدف آن ها از انجام این کار، شخصی سازی محیط آموزشی است. آن ها می توانند تمام مشکلات خود را به صورت آنلاین حل و فصل کنند.
چنین سیستمی به خوبی پاسخگوی نیاز دانش آموزان مقاطع سوم تا انتهای دبیرستان بوده. شعبه آریزونای این مدرسه موفق شد تمام مدارس را پشت سر گذاشته و نمره ۹۲ درصد را دریافت کند، در حالی که متوسط نمره در سراسر آمریکا ۶۵ درصد است.
مدرسه Innova، پرو
در این مدارس همه چیز با یکدیگر ترکیب می شود. کلاس های گروهی، علاقه مندان به تکنولوژی، موسیقی، ورزش. همه چیز در یک مرکز به دور هم جمع می شود و فرمی خاص پدید می آورد.
جالب اینجاست که هزینه تحصیل در این مدرسه تقریبا ماهی ۱۳۰ دلار است که برای کشور پرو، هزینه چندان زیادی نیست.
مدرسه آبی، ایالات متحده آمریکا
خلاقیت، سلطان تمام درس ها در این مدرسه است. کودکان مقطع دوم تا هشتم در این مدارس یاد می گیرند که چگونه به شهروندی مفید تبدیل شوند. مدل های سه بعدی از نیویورک می سازند و کارهای خانه را در آن جا یاد می گیرند. این که چطور برخی چیزهای خراب را درست کنند.
در واقع کودکان تحت سیستم یادگیری داینامیک، گستره وسیعی از توانایی ها را یاد گرفته و تجربه های فراوانی کسب می کنند.
Samaschool، ایالات متحده آمریکا
یافتن شغل مناسب در هر جای دنیا کاری بسیار دشوار محسوب می شود. با این حال، در مدارس Samaschool، دانش آموزان باید بین کورس های ۱۰ هفته ای که ۸۰ ساعت به طول می انجامد، یا کورس های آنلاین که ۲۰ الی ۳۰ ساعت طول می کشد یکی را انتخاب کنند.
می توانند تنوع شغلی بسیاری را تجربه کنند و دوره های بسیاری را بگذرانند تا کارهای جدیدی را یاد بگیرند.