به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

در اين ميز گرد اقاي سلطانيه ، نماينده ايران در آژانس بين المللي انرژي هسته اي با اشاره به دوچندان شدن انتقاد كشورهاي دنيا از گسترش سلاح هسته اي آن هم در آستانه نشست بازنگري معاهده ان پي تي در نيويورك ، آن را نوعي فشار به امريكا قلمداد كرد و در مورد اينكه آيا اظهارات جنگ طلبانه اوباما از طريق آژانس بين المللي انرژي هسته اي قابل پيگيري است ، گفت: هيچ كشور عضو آژانسي نمي تواند كشور ديگر را تهديد كند، ضمن اينكه در چارچوب سازمان ملل هم اين مغايرت دارد كه يك كشور عضو سازمان ملل مورد تهديد قرار گيرد. وي افزود در عين حال مطابق قطعنامه 533 آژانس بين المللي انرژي اتمي، هر گونه تهديد و يا حمله به تأسيسات هسته اي و اصلاً به يك كشوري كه داراي تأسيسات هسته اي است مغاير با منشور سازمان ملل و اساسنامه آژانس است و بلافاصله بايد شوراي امنيت وارد اين موضوع شود و برخورد كند. نماينده ايران در سازمان بين المللي انرژي اتمي در مورد اينكه آيا بحث تخريب يا كاهش سلاح هاي هسته اي در كشورهاي داراي اين سلاح جدي است گفت: از انجا كه هيچ نوع بازرسي انرژي اتمي بر آنها اعمال نمي شود ما مطمئن نيستيم كه اينها صادقانه مي گويند كه آيا توافق كردند، تعدادي از سلاح هاي خودشان را از بين ببرند. وي افزود: وقت آن رسيده كه جامعه جهاني خواستار مكانيزم بازرسي و كنترل كشورهاي داراي سلاح هسته اي، حداقل در آنچه كه مدعي مي شوند باشد.

بقيه در ادامه
اقاي مهمان پرست سخنگوي وزارت امور خارجه هم در باره نگاه جامعه بين الملل به رويكرد جديد هسته اي امريكا گفت: در حال حاضر خواست عمومي كشورهاي مستقل و آزاد دنيا بر خلع سلاح هسته اي قرار دارد. وي افزود بايد در مسير مبارزه با به كارگيري اين سلاح ها يك حركت جهاني داشته باشيم و كشورهاي ديگري را كه در اين خواست با ما شريك هستند همراه كنيم. اقاي مهمان پرست تهديد كشورهاي غيرهسته اي به بمب اتمي را يكي از بارزترين تخلفات دانست و افزود اين تهديد ، امنيت جهان را به هم زده است و اين خود شاهدي است بر اينكه يك نظام تهديد آميز، يك نظام سلطه طلب بوجود آمده و برخي از كشورها خودشان را جاي جامعه جهاني مي گذارند و از طرف جامعه جهاني تصميم مي گيرند و سعي مي كنند حرفهايشان را تحميل كنند. سخنگوي وزارت خارجه در مورد اينكه چرا جامعه بين الملل در مقابل اظهارات اوباما سكوت كرده است ، گفت: البته اين سكوت در حال شكسته شدن است. در شوراي حكام، آخرين قطعنامه اي را كه عليه ايران به صورت ظالمانه به تصويب رساندند ، از 35 عضو شوراي حكام، 10 عضو با انها همراهي نكردند و اين يك پديده نادر بود كه اتفاق افتاد. در حال حاضر از اعضاي دائم و غير دائم شوراي امنيت تعداد قابل توجهي مخالف حركتها و تصميمات امريكا و بعضي از كشورهاي غربي هستند و اين نشان مي دهد كه حتي در سطح دولتها، ديگر آن سكوتي كه قبلاً حاكم بود شكسته شده و كشورها نظراتشان را راحت ترو شجاعانه تر بيان مي كنند.
متن اين گفتگو در ادامه مي آيد...

راديو گفت وگو:تهران در حالي ميزبان كنفرانس بين المللي خلع سلاح است كه رئيس جمهور امريكا طي اظهاراتي جنگ طلبانه صلح و امنيت جهاني را به چالش كشيد ،روز يكشنبه 225نماينده مجلس شوراي اسلامي جهت مقابله با رويكرد اوباما در مقابل جمهوري اسلامي ايران خواستار شكايت از آمريكا به شوراي امنيت سازمان ملل شد ،در همين را بطه باآقاي علي اصغر سلطانيه نماينده ايران در سازمان انرژي اتمي و همچنين آقاي رامين مهمانپرست سخنگوي وزارت امورخارجه صحبت مي كنم.
راديو گفت وگو:آقاي سلطانيه، تحليل شما از رويكرد جديد هسته اي امريكا چيست؟
سلطانيه:همانطور كه مطلع هستيد موضوع برنامه هسته اي امريكا و اصولاً انتقاد كشورهاي دنيا از گسترش سلاح هسته اي آن هم در آستانه نشست بازنگري معاهده ان پي تي در نيويورك يك فضاي سياسي خاصي را ايجاد كرده و فشار دو چنداني را بر امريكا و بخصوص امريكا ،با توجه به توانمندي و سلاح هاي هسته اي كه بيش از ديگران دارد و كشورهاي ديگر سلاح هسته اي و اين موافقت نامه كه با عجله در جمعه، درپراگ امضا شد براي كاهش اين فشارها بود و امريكا در عين حال به دلايل مختلف نمي خواهد گزينه سلاح هسته اي را از دست بدهد كه به عنوان يك عامل قوت تلقي مي شد. براي همين استفاده از سلاح را و گزينه استفاده را نمي خواهد از دست بدهد. اگرچه براي انحراف افكار عمومي و كاهش فشارها، با توافق نامه هايي مثل توافق اخير و توافقهاي سالت يك و دو و غيره كه مطلعيد تلاش مي كند، نشان دهد كه مي خواهد تعداد سلاح ها را كاهش دهد. به هر حال اين برخوردي كه انجام شده و در بيانيه ها اين گزينه استفاده را به خصوص براي برخي كشورهايي كه عاري از سلاح هسته اي و نگاه داشته ، كاملاً نقض مقررات بين الملل و بخصوص نقض مصوبه آي سي جي است كه در صحن بين الملل و قضاوتهاي بين المللي اين مغايرات با روح قوانين بين المللي را نشان مي دهد.
راديو گفت وگو:آقاي سلطانيه من ابتداي اينكه با جنابعالي و آقاي ميهمانپرست ارتباطمان برقرار شود اشاره كردم به اينكه ،نمايندگان مجلس شوراي اسلامي خواستار شكايت از امريكا به شوراي امنيت سازمان ملل شدند. از طرفي آژانس بين المللي انرژي اتمي هم زير نظر شوراي امنيت قرار دارد. آيا اظهارات جنگ طلبانه اوباما از طريق آژانس قابل پيگيري است؟
سلطانيه:ضمن سلام خدمت جناب آقاي مهمانپرست ، من اجازه مي خواهم با عرض معذرت يك اصلاحيه بدهم. آژانس بين المللي انرژي اتمي سازماني كاملاً مستقل است. حتي با ديگر سازمانهاي تخصصي مثل بهداشت جهاني، خواروبار جهاني، كه يك مجموعه هاي خانوادگي سازمان ملل در ساختارهاي سازمان ملل هستند كاملاً از نظر اساس نامه متفاوت است و فقط در سال يك بار مديري كل به مجمع عمومي يك گزارشي از فعاليت ها مي دهد، مگر اينكه موردهاي خاصي باشد كه طبق اساسنامه عدم پايبندي باشد كه مطلع مي كند ،شوراي امنيت را.
راديو گفت وگو:اين موضوع خاص نيست؟
سلطانيه:زير نظر شوراي امنيت نيست و مي خواستم اين را اول عرض كنم. اما در حال شوراي آژانس بين المللي انرژي اتمي كه بر اساس اساسنامه اش روي استفاده صلح آميز را دارد و در عين حال مفاد اساسنامه، بنا را بر اين دارد كه هيچ كشوري از اعضاي شوراي آژانس كه ما جزء اعضاي بين المللي انرژي اتمي هستيم هيچ كشور عضو آژانسي، نمي تواند كشور ديگر را تهديد كند. از اين ديدگاه در چارچوب آژانس هم اين كاملاً قابل پيگيري و انتقاد است كه كشوري، كشور ديگرعضو آژانس را، تهديد كند. ضمن اينكه در چارچوب سازمان ملل هم اين مغايرت دارد كه يك كشور عضو سازمان ملل مورد تهديد قرار گيرد و اين بديهي است. در عين حال يادآوري مي كنم كه مطابق قطعنامه 533 آژانس بين المللي انرژي اتمي، هر گونه تهديد و يا حمله به تأسيسات هسته اي و اصلاً به يك كشوري كه داراي تأسيسات هسته اي است مغاير با منشور سازمان ملل،اساسنامه آژانس است و بلافاصله بايد شوراي امنيت وارد اين موضوع شود و برخورد كند.
راديو گفت وگو:آقاي مهمانپرست ،تحليل شما از نگاه جامعه بين الملل به رويكرد جديد هسته اي امريكا چيست؟
مهمانپرست:ضمن سلام خدمت جناب آقاي سلطانيه ،من فكر مي كنم كه بحث خلع سلاح دارد به تدريج تبديل به يك رويكردي و يك خواستي از طرف جامعه جهاني مي شود. از طرفي ديگر كشورهاي خاصي كه داراي اين سلاح هستند، و از آن استفاده كردند يا تهديد به استفاده مي كنند، اينها جايگاه اصلي شان را نزد ملت ها از دست مي دهند. همانطوري كه آقاي سلطانيه اشاره كردند، نشست ها يا توافقاتي را كه سعي مي كنند انجام دهند براي اين است كه وضعيت خودشان را در بين افكار عمومي و در بين ملت ها كمي بهبود بخشند. در صورتي كه نسبت به رويكرد آنها يك بدبيني وجود دارد و اينكه واقعاً امنيت جهان را و ثبات در جهان را ،با همين تهديدها به هم مي زنند و به خطر مي اندازند. آنچه را كه الان ما شاهديم، يك خواست عمومي است از طرف كشورهاي مستقل و آزاد در دنيا و به شدت دنبال اين هستند كه خلع سلاح در دستور كار قرار گيرد و تحقق عملي پيدا كند. همانطوري كه به موازات آن خواست جهاني، بهره مندي همه كشورهاي مستقل و آزاد از دانش هسته اي براي فعاليت هاي صلح آميز است. ما در همان جهتي كه تا الان تلاش داشتيم تا به عنوان يك عضو متعهد آژانس از حقوقمان برخوردار باشيم و با مقاومتي كه جلوي برخوردهاي سياسي و تبعيض آميز برخي از اين كشورها تا الان داشتيم باعث شديم كه راه براي خيلي از اين كشورها باز شوند تا بتوانند از اين دانش هسته اي براي پيشرفت كشورشان استفاده كنند، فكر مي كنيم بايد در مسير مبارزه با به كارگيري اين سلاح ها هم يك حركت جهاني را داشته باشيم، كشورهاي ديگري را كه در اين خواست با ما شريك هستند را همراه خودمان كنيم، يا يك مغالطه اي كه الان دارد در دنياي امروز صورت مي گيرد و آمدند توسط همين چند كشور انجام شده، خودشان را جاي جامعه جهاني تلقي مي كنند و سعي مي كنند در افكار عمومي حرفهاي خودشان را از طرف جامعه جهاني عنوان كنند و كشورها را به عنوان كساني كه مورد خطاب جامعه جهاني هستند قرار بدهند، اين را ما بايد براي افكار عمومي باز كنيم كه اينها جامعه جهاني نيستند و چند كشور خاص و زياده طلبند و اتفاقاً جامعه جهاني در مقابل اينها دنبال اين است كه، سلاح هسته اي از بين برود . وبه كارگيري اين سلاح ها و تهديد كردن كشورها را خلاف حقوق انسانها مي دانند و اميدواريم كه با حركتي كه جمهوري اسلامي ايران شروع كرده بتوانيم اين مسير را هموار كنيم.
راديو گفت وگو:البته من سوال دارم. اجازه دهيد به جناب اسماعيل كوثري نايب رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس هم كه ارتباطشان با ما برقرار شده سلامي عرض كنم.
كوثري:من هم خدمت شما، ميهمانان عزيز و شنوندگان عزيز سلام و عرض ادب دارم در خدمت شما هم هستم.
راديو گفتگو:آقاي ميهمانپرست، امروز نمايندگان مجلس خواستار شكايت از دولت امريكا به شوراي امنيت شدند، تا چه اندازه مي شود انتظار داشت تا شوراي امنيت در اين مورد واكنش منطقي نشان دهد؟ ميهمانپرست:ما كه اقدام عملي مان را شروع كرديم. و از طريق سفيرمان در سازمان ملل در نيويورك تنظيم شكايت رسمي را و ارسال آن را براي سازمان ملل و شوراي امنيت در دستور كارمان داريم و فكر مي كنيم كه بايد به عنوان سند ثبت شود و از طرفي ديگر اگر شوراي امنيت به اين شكايت ما پاسخ ندهد و اين انجام ندهد اين باعث خواهد شد كه افكار عمومي، مردم دنيا، كشورهاي ديگر قضاوت كنند در مورد اينكه چگونه رفتار تبعيض آميزي انجام مي شود و اين ساختار شوراي امنيت و اين نوع برخورد با كشورهاي مستقل حتماً در ذهن مردم و كشورهاي مستقل تأثير خودش را خواهد گذاشت.
راديو گفت وگو:آقاي سلطانيه، شما صحبتي داشتيد؟
سلطانيه:خير. من داشتم گوش ميكردم ،صحبتهاي بسيار ارزشمند آقاي مهمانپرست را.
راديو گفتگو:چون آقاي كوثري هم به جمع ميهمانان ما پيوستند.
سلطانيه:نخير. من منتظرم اگر اجازه دهيد چند نكته را بگويم. بعد رفع زحمت كنم.
راديو گفت وگو:بفرماييد.
سلطانيه:يكي از نكات بسيار مهم به نظرم براي شنوندگان محترم اين است كه تا به حال چندين بار امريكا براي بحث تخريب و يا كاهش سلاح هسته اي را مطرح كردند. اولاً اينكه مطابق ماده 6 معاهده ان پي تي، اين كشورها ،و از امريكا به برخي كشورهاي سلاح هسته اي،اين 5 كشور بخصوص نتوانستند سلاح هسته اي را از ميان ببرند در واقع يك مشكل جدي است و ما ،جمهوري اسلامي ايران، بنا داريم با كشورهاي هم فكرحتماً لزوم سقف زماني را براي تخريب اين را سلاح معين كنيم كه كاملاً اين عدم انجام تعهداتشان تا كنون هم يك تخلف آشكار از ان پي تي بوده و اينها مي دانند كه در نيويورك با يك چالش جدي از سوي ايران و بقيه كشورهاي صلح دوست و عدم تعهد مواجه خواهند بود. نكته ديگر در رابطه مسائل اخير كه در واقع درتراك توافق كردند اين را بايد همه هموطنان عزيز ما بدانند كه اين توافقات به دليل عدم وجود يك نظام راستي آزمايي و بازرسي بين المللي ، در كشورهاي سلاح هاي هسته اي هيچ نوع مكانيزمي براي صداقت اين اظهارات وجود ندارد. يعني اينها به دليل اين كه در ان پي تي و معاهده ان پي تي به طور تبعيضي خود را مستثني كردند ،هيچ نوع بازرسي انرژي اتمي بر آنها اعمال نمي شود. ما مطمئن نيستيم كه اينها صادقانه مي گويند كه آيا توافق كردند، تعدادي از سلاح هاي خودشان را از بين ببرند بنابراين الان جامعه جهاني وقت آن رسيده كه خواستار مكانيزم بازرسي و كنترل كشورهاي سلاح هسته اي، حداقل در آنچه كه مدعي مي شوند باشد. چون در معاهده هاي سانتر يك و دو و ديگر موافقت نامه هايي كه دوجانبه با شوروي سابق و روسيه اخيراً انجام مي دهند و يا بين خودشان، كشورهاي سلاح هسته اي مطرح مي كنند، هيچ مكانيزمي نيست كه جامعه جهاني مطلع شود كه اين ادعاها و اين توافقات را دارند اجرا مي كنند. حالا اينكه در عمل ما ديديم انگليس هم علي رغم تعهداتي كه به معاهده دارد، در دو سه سال قبل يادتان است كه معاهده، در يك موافقت نامه اي براي گسترش توانمندي زيردريايي اتمي اش، با هزينه سي ميليارد پوند انجام داد كه كاملاً تخلف آشكار است از معاهده ان پي تي. به زودي در كنفرانس معاهده، ان پي تي در نيويورك در كمتر از يك ماه اين كشورهاي سلاح هسته اي مواجه با انتقادات در حوزه تخلفات آشكار خودشان در چند دهه گذشته خواهد بود. راديو گفت وگو:خيلي متشكرم آقاي سلطانيه.
سلطانيه:خداحافظي مي كنم و عذرخواهي مي كنم كه بيش از اين نمي توانم در خدمتتان باشم. تشكر مي كنم. واستفاده كردم از اظهارات بسيار ارزشمند برادر عزيزم آقاي مهمانپرست.
راديو گفت وگو:آقاي كوثري، عذرخواهي مي كنم ،خيلي طول كشيد.
از مجلس چه خبر؟
كوثري:امروزبايد بگوييم كه همه نمايندگان متفق القول با تفكرات مختلف در اين رابطه تصميم گرفتند كه، بيانيه اي صادر كنند مبني بر اينكه شكايتي شود از آقاي اوباما به شوراي عالي امنيت ملي و به سازمانهاي بين الملل كه اين حرفهاي نپخته و بي تجربگي ايشان كه نشان دهنده اين مسئله است بر اين اساس بالاخره رسيدگي شود كه البته به ذهن خيلي ها اين مي رسد كه اينها جرأت چنين كاري را ندارند، اما ما بايد بگوييم به نمايندگي از ملت عزيز و شريف ايران،نمايندگان همه متفق القول اين بيانيه را امضا كردند تا در تاريخ بالاخره بماند و ثبت شود و البته ،ما كارهاي خودمان و پيگيريهاي خودمان را انجام مي دهيم كه اينها بدانند كه ديگر آن دوراني كه اينها مي آمدند و هر حرفي و هر كاري بر اساس يك جنگ رواني مي كردند با كشورها ،و ملت ها را مرعوب مي كردند تا به آن خواسته هاي خودشان برسند ديگر تمام شده و بايد پاسخگو باشند به تمام مردم اين كره خاكي.
راديو گفت وگو:خيلي متشكرم آقاي كوثري. با شما خداحافظي مي كنيم، خدانگهدار شما.
آقاي ميهمانپرست، راهبرد هسته اي امريكا هميشه در مقابل كشورهايي مطرح بوده كه توان هسته اي داشتند.از ديدگاه شما تهديد كشورهاي غيرهسته اي به بمب اتمي چه تأثيري بر امنيت جهاني مي تواند داشته باشد؟
ميهمانپرست:اين بارزترين تخلفي است كه مي شود انجام داد و امنيت جهان را به هم زد. وقتي كه كشوري عضو سازمان بين المللي انرژي اتمي، معاهده ان پي تي را امضا كرده ، اعلام كرده كه قصد حركت به سمت سلاح هاي هسته اي را ندارد. آن را نه به صورت اعتقادي، نه به شكل برنامه ريزي شده، اساساً در دستور كار ندارد و همه همكاريهايي كه تا به حال با آژانس انجام شده مؤيد صلح آميز بودن اين حركت بوده ، ما بيشترين همكاري را داشتيم. بيشترين بازرسي را آژانس از فعاليت هسته اي ما داشته، تمامي فعاليتهاي ما زير نظر دوربين هاي آژانس به صورت 24 ساعته است. به صورت متداولش ما دائماً بازرسيني رااز آژانس داريم كه فعاليتهاي ما را بررسي مي كنند، بازرسي هاي سرزده دارند.
اينها همه نشان دهنده اين است كه ما ضمن اينكه خودمان را متعهد مي دانيم براي اينكه به سمت اهداف غير صلح آميز حركت نكنيم در عين حال مصر هستيم كه از حقوق خودمان برخوردار باشيم و اين دانش را براي پيشرفت كشور ضروري مي دانيم ،براي بخش هاي مختلفي كه مي شود به صورت صلح آميز از دانش هسته اي استفاده كرد.
حالا اينكه بيايند يك كشوري را كه با اين درجه همكاري تهديد به استفاده از سلاح هسته اي كنند، اين در دنياي امروز بزرگترين شاهد است بر اينكه يك نظام تهديد آميز، يك نظام سلطه طلب ،بوجود آمده ، برخي از كشورها خودشان را جاي جامعه جهاني مي گذارند و از طرف جامعه جهاني تصميم مي گيرند، سعي مي كنند حرفهايشان را تحميل كنند. و قطعاً ملت ما با پايداري با استقامت با ادامه دادن حركات خودش و با بومي كردن اين دانش جلوي اين برخوردها مي ايستد و هر اقدامي و هر اظهاري كه در اين جهت انجام شود بايد براي روشن كردن افكار عمومي مردم دنيا از اين استفاده كنيم.
راديو گفت وگو:اظهارات جنگ طلبانه امريكا، در مقايسه با سخنان ساير رؤساي جمهوري امريكا قابل تحمل است. سوال اين است كه چرا جامعه بين الملل در مقابل اظهارات اوباما سكوت كرده؟
ميهمانپرست:البته اين سكوت در حال شكسته شدن است. شما ببينيد ما در سالهاي قبل، اقداماتي كه امريكا مي خواست ، براي محكوم كردن كشورها انجام دهد تقريباً كسي جرأت مخالفت نمي كرد و هر اراده اي كه اينها داشتند تحميل مي كردند به كشورها، در صورتي كه الان رويه مخالفت كردن با اين تصميمات و اراده مقامات كشور امريكا را شايد در موضوعات مختلف شاهد هستيم. در شوراي حكام، آخرين قطعنامه اي كه بر عليه ما به صورت ظالمانه به تصويب رساندند، از 35 عضو شوراي حكام، 10 عضو با آنهاهمراهي نكردند و اين يك پديده نادر بود كه اتفاق افتاد. در بحث شوراي امنيت وقتي خواستند قطعنامه را بر عليه ما صادر كنند يكي از اعضاي شوراي امنيت با اين اراده مخالفت كرد و الان در حال حاضر از اعضاي دائم و غير دائم شوراي امنيت تعداد قابل توجهي مخالف حركتها و تصميمات امريكا و بعضي از كشورهاي غربي هستند. اين نشان مي دهد كه حتي در سطح دولتها، ديگر آن سكوتي كه قبلاً حاكم بود شكسته شده، كشورها نظراتشان را راحت تر، شجاعانه تر بيان مي كنند و به پشتوانه مردم و افكار عمومي كه حمايت مي كنند از يك روند حق طلبانه، ما شاهديم آن وضعيت قديم دارد از بين مي رود، دوره دارد يك دوره جديدي مي شود و الان موقعي است كه بايد كشورهاي مستقل با مردم حرفهايشان را راحت تر بزنند، و حركتهاي جدي را براي تثبيت يك نظام عادلانه در جهان انجام دهند.
راديو گفت وگو:خيلي متشكرم خدانگهدار شما.
ادامه مطلب
شنبه 28 فروردین 1389  - 3:44 PM

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5892126
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی