به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

در گزارش بازبيني موضع هسته‌اي آمريكا موسوم به NPR كه هفته گذشته توسط وزارت دفاع آمريكا منتشر شده، واشنگتن با لحاظ كردن معيارهاي سلطه طلبانه خود براي نظام منع گسترش تسليحات هسته‌اي مدعي مي‌شود كه ايران پايبند به مقررات منع گسترش تسليحاتي نبوده است.
آمريكا همچنين در اين گزارش خود را محق دانسته است بي توجه به عرف بين‌الملل و خطرات ناشي از به كارگيري تسليحات هسته‌اي بطور آشكار ديگر كشورها را تهديد هسته‌اي كند.
بخش اول از متن كامل گزارش بازبيني موضع هسته‌اي كه خبرگزاري فارس به منظور تنوير افكار عمومي و نشان دادن اوج خودخواهي آمريكا در استفاده از تسليحات كشتار جمعي، اقدام به تهيه و ترجمه آن كرده است، به شرح زير است.

بقيه در ادامه
****


گزارش بازبيني موضع هسته‌اي
آوريل 2010

فهرست مطالب
- پيش‌ گفتار
- خلاصه هيئت مديره
- محيط تغيير يافته و در حال تغيير امنيت هسته‌اي
- جلوگيري از گسترش هسته‌اي و تروريسم هسته‌اي
- كاهش نقش سلاح‌هاي هسته‌اي آمريكا
- حفظ بازدارندگي راهبردي و ثبات سطح قدرت هسته اي كاهش يافته
- تقويت بازدارندگي منطقه‌اي و تضمين به همپيمانان و شركاي آمريكا
- حفظ يك زرادخانه هسته‌اي كارآمد، امن و ايمن
- نگاه به آينده: حركت به سوي جهاني عاري از سلاح هسته‌اي




خلاصه هئيت مديره
باراك اوباما، رئيس جمهوري آمريكا در سخنراني آوريل 2009 در شهر پراگ به خطرات هسته‌اي قرن بيست و يكم اشاره و اعلام كرد كه به منظور غلبه بر اين تهديدات فزاينده و سهمناك آمريكا "به دنبال صلح و امنيت جهاني عاري از سلاح هسته‌اي " خواهد بود. وي اذعان داشت نمي‌توان سريع به اين هدف بلند‌پروازانه دست يافت - شايد به گفته او عمرش به اين كار قد ندهد. اما رئيس جمهوري آمريكا عزم خود را براي برداشتن گام‌‌هاي عيني به سوي آن هدف اعلام داشت از قبيل كاهش شمار سلاح‌هاي هسته‌اي و نقش آنها در راهبرد امنيت ملي آمريكا. وي در عين حال قول داد تا زماني كه سلاح‌هاي هسته‌اي باقي است، ايالات متحده زرادخانه كارآمد،‌ امن و ايمن خود را هم به منظور بازداشتن دشمنان احتمالي و هم براي اطمينان دادن به همپيمانان واشنگتن و ديگر شركاي امنيتي حفظ خواهند كرد تا آنها بتوانند روي تعهداتي كه آمريكا از نظر امنيتي ارايه مي‌كنند، حساب باز كنند.
گزارش بازبيني موضع هسته‌اي 2010 يا NPR سرفصل‌هاي رويكرد دولت آمريكا براي ارتقاي دستور كار رئيس جمهور اين كشور براي كاهش خطرات هسته‌اي و پيگيري هدف جهان بدون سلاح‌هاي هسته‌اي را همزمان با پيشبرد منافع گسترده‌تر امنيتي آمريكا ارايه كرده است. اين گزارش منعكس كننده اولويت‌هاي امنيت ملي رئيس جمهوري آمريكا و اهداف راهبرد دفاعي حامي آن است كه در بررسي چهارسالانه دفاعي 2010 مشخص شده‌اند.
بازبيني موضع هسته‌اي بعد از توصيف چالش‌هاي بنيادي در محيط امنيت بين‌‌الملل بر پنج هدف مهم سياست‌ها و موضع سلاح‌هاي هسته‌اي واشنگتن پرداخته است كه عبارتند از:
1- ممانعت از گسترش هسته‌اي و تروريسم هسته‌اي
2- كاهش نقش سلاح‌هاي هسته‌اي در راهبرد امنيت ملي آمريكا
3- حفظ بازدارندگي راهبردي و ثبات سطح قدرت هسته‌اي كاهش يافته
4- تقويت بازدارندگي منطقه‌اي و تضمين به همپيمانان و شركاي آمريكا
5- حفظ يك زرادخانه هسته‌اي كارآمد، امن و ايمن

بازبيني موضع هسته‌اي نه تنها بطور اصولي بر اقداماتي تمركز كرده كه مي‌بايد در 5 الي 10 سال آينده برداشته شوند، بلكه همچنين مسير پيش روي راهبرد و موضع هسته‌اي آمريكا در دراز مدت را مدنظر قرار داده است. پيشرفت مداوم براي كاهش خطرات هسته‌اي ضمن تضمين امنيت براي ما و همپيمانان و شركاي ما نيازمند تلاش هماهنگ از سوي دولت‌ها و كنگره‌هاي كنوني و آتي آمريكا است. ايجاد يك اجماع پايدار در اين راه پيش رو، حياتي است.

- محيط تغييريافته و در حال تغيير امنيت بين‌الملل
محيط امنيت بين‌الملل از زمان پايان جنگ سرد تاكنون تغييرات چشمگيري يافته است. تهديد جنگ جهاني هسته‌اي اكنون دور شده اما خطر حمله هسته‌اي افزايش يافته است.
همانطور كه اوباما روشن كرد،‌ فوري‌ترين و سخت‌ترين خطر كنوني،‌ خطر تروريسم هسته‌اي است. القاعده و ديگر همپيمانان افراط‌گراي آن به دنبال دستيابي به سلاح‌هاي هسته‌اي هستند. ما بايد فرض را بر اين بگيريم اگر آنها بتوانند به اين نوع سلاح‌ها دست پيدا كنند، از آن استفاده خواهند كرد. آسيب‌پذيري ذخاير گسترده مواد هسته‌اي در سراسر جهان در برابر سرقت يا ربايش و همچنين در دسترس بودن تجهزات و فناوري‌هاي حساس در بازار سياه هسته‌اي، خطري جدي بوجود آورده مبني بر اين كه تروريست‌ها ممكن است بتوانند به آنچه كه براي ساخت يك سلاح هسته‌اي لازم است، دسترسي پيدا كنند.
گسترش هسته‌اي از ديگر تهديدات فوري امروز به شمار مي‌رود. كشورهاي بيشتر، بخصوص آن دسته از كشورهايي كه با آمريكا، هميپمانان و شركاي آن و در ابعاد گسترده‌تر با جامعه بين‌الملل در تضاد هستند، ممكن است به سلاح‌هاي هسته‌اي دسترسي پيدا كنند. كره‌شمالي و ايران در تلاشي كه به دنبال دسترسي به تمايلات هسته‌اي خويش انجام دادند، تعهدات مربوط به عدم گسترش را نقض كردند و خواسته‌هاي شوراي امنيت سازمان ملل را ناديده گرفتند و به دنبال توانايي‌هاي حمل موشكي رفته و در برابر تلاش‌هاي بين‌المللي براي حل و فصل ديپلماتيك بحراني كه ايجاد كرده‌اند، ايستادگي كردند. رفتار تحريك‌آميز آنها بي‌ثباتي در منطقه‌شان را افزايش داده است و مي‌تواند كشورهاي همسايه آنها را به اين امر وادار سازد كه به دنبال توانايي بازدارندگي هسته‌اي متعلق به خود باشند. تمكين نكردن مداوم به معيارهاي منع گسترش توسط اين كشورها و ديگر كشورها مي‌تواند بطور جدي به تضعيف معاهده منع گسترش تسليحات هسته‌اي (ان‌پي‌تي) منجر شود. اين امر نشانه‌هاي ضمني نامطلوبي براي آمريكا و جامعه بين‌الملل به همراه دارد.
آمريكا ضمن مواجهه با تهديدات فزاينده فوري تروريسم هسته‌اي و گسترش هسته‌اي، بايد به چالش آشناي تضمين ثبات راهبردي با قدرت موجود هسته‌اي بخصوص چين و روسيه رسيدگي كند. در زمينه توانايي‌هاي سلاح‌هاي هسته‌اي، روسيه تنها كشوري است كه در اين زمينه جفت رقيب آمريكا به شمار مي‌رود. اما ماهيت رابطه روسيه و آمريكا بطور اساسي از زمان جنگ سرد تاكنون تغيير يافته است. در حالي كه اختلافات [روسيه و آمريكا] درباره سياستگذاري‌ها همچنان باقي است و روسيه به مدرنيزه كردن قواي هولناك هسته‌اي خود ادامه مي‌دهد، مسكو و واشنگتن ديگر دشمنان يكديگر محسوب نمي‌شوند و احتمال تقابل نظامي بين اين دو كشور بطور چشمگيري كاهش يافته است. اين دو كشور همكاري‌هاي خود را در حوزه منافع مشترك از قبيل جلوگيري از تروريسم هسته‌اي و گسترش هسته‌اي افزايش داده‌اند.
آمريكا و چين نيز بطور فزاينده‌اي به هم وابسته شده‌اند و مسئوليت‌هاي مشترك آنها در رسيدگي به تهديدات امنيت جهاني دارند مانند گسترش سلاح‌هاي كشتار جمعي و تروريسم در حال افزايش است. در عين حال، آمريكا و همسايگان آسيايي چين هنوز نگران تلاش‌هاي كنوني پكن براي مدرنيزه كردن توان نظامي اين كشور هستند. اين مدرنيزه كردن شامل به روز كردن زرادخانه هسته‌اي چين از نظر كيفي و كميتي مي‌شود. زرادخانه هسته‌اي چين هنوز بسيار كوچك‌تر از روسيه و آمريكا است. اما نبود شفافيت لازم درباره برنامه هسته‌اي اين كشور از نظر روند، ابعاد، راهبرد و دكتريني كه اين برنامه را هدايت مي‌كند، ترديدهايي درباره مقاصد راهبردي آتي چين بوجود آورده است.
اين تغييرات در محيط تهديد هسته‌اي ترتيب و سلسله مراتب نگراني‌هاي هسته‌اي و اهداف راهبردي ما تغيير داده است. در سال‌هاي آتي،‌ ما بايد اولويت اصلي كاري خود را به منصرف كردن كشورهاي ديگر از دستيابي به توانايي تسليحات هسته‌اي و جلوگيري از دستيابي گروه‌هاي تروريستي به بمب‌هاي هسته‌اي يا مواد سازنده بدهيم. در عين حال ما بايد به حفظ رابطه باثبات با روسيه و چين و مقابله با تهديداتي كه از سوي كشورهاي نوظهور هسته‌اي بروز مي‌كند، ادامه دهيم تا بدينوسيله آمريكا و همپيمانان و شركاي ما را دربرابر تهديد يا ارعاب حفاظت كرده و هر انگيزه‌اي كه اين كشورها مي‌توانند براي دستيابي به بازدارنده‌هاي هسته‌اي خاص خود داشته باشند، كاهش دهيم.


- نشانه‌هاي ضمني براي سياست‌ها و موضع قواي تسليحات هسته‌اي آمريكا
زاردخانه عظيم هسته‌اي كه برايمان از دوران جنگ سرد و تقابل نظامي دو قطبي به جاي مانده به سختي مي‌تواند پاسخگوي چالش‌هايي باشند كه توسط تروريست‌هاي انتحاري و رژيم‌هاي غيردوستي ايجاد مي‌شوند كه در جستجوي تسليحات هسته‌اي هستند. از اين رو لازم است كه ما سياست‌ها و موضع هسته‌اي خود را به شيوه‌ بهتري با فوري‌ترين اولويت‌هايمان يعني جلوگيري از تروريسم هسته‌اي و گسترش هسته‌اي چيدمان كنيم.
معني اين امر آن نيست كه بازدارندگي هسته‌اي ما ديگر موضوعيت ندارد. در حقيقت تا زماني كه سلاح‌هاي هسته‌اي باقي هستند، آمريكا قواي هسته‌اي كارآمد، امن و ايمن خود را حفظ خواهند كرد. اين قواي هسته‌اي همچنان نقش محوري در بازداشتن دشمنان احتمالي و تضمين به همپيمانان و شركاي آمريكا در سراسر جهان ايفا خواهند كرد.
اما تغييرات بنيادي در شرايط و محيط امنيت بين‌الملل در سال‌هاي اخير- از قبيل رشد بي‌رقيب قابليت‌هاي نظامي متعارف [غيرهسته‌اي] آمريكا، بهبود عمده دفاع موشكي و از ميان رفتن رقابت دوران جنگ سرد- ما را قادر ساخته است تا آن اهداف را با استفاده از قواي هسته‌اي پايين‌تري و با اتكاي كمتر به سلاح‌هاي هسته‌اي محقق سازيم. بنابراين، اكنون ما قادر هستيم تا بدون به خطر انداختن اهداف مرسوم و سنتي بازدارندگي و تضمين [به همپيمانان] سياست‌هاي تسليحات هسته‌اي خود و ساختار اين قوا را به گونه‌اي شكل دهيم كه ما را قادر سازند تا با چالش‌هاي هسته‌اي فوري خود بهتر مواجه شويم.

*ما مي‌توانيم با كاهش نقش شمار سلاح‌هاي هسته‌اي آمريكا- و تحقق اصل چهارم تعهدات مندرج در معاهده منع گسترش تسليحات هسته‌اي كه خواستار پيشرفت به سوي خلع‌سلاح هسته‌اي است- خود را در موضعي قوي‌تر براي ترغيب شركاي خود در معاهده ان‌پي‌تي به پيوستن به ما در تدوين تدابير لازم براي تقويت مجدد نظام منع گسترش و امنيت مواد هسته‌اي در سراسر جهان قرار گيريم.
*ما مي‌توانيم با حفظ بازدارندگي هسته‌اي قابل اعتماد و تقويت ساختار امنيت منطقه‌اي با استفاده از دفاع‌هاي موشكي و ديگر قابليت‌هاي نظامي متعارف، به همپيمانان و شركاي غيرهسته‌اي خود در سراسر جهان نسبت به تعهدات خود به آنها تضمين دهيم و بر اين امر صحه گذاريم كه نيازي نيست تا آنها به توانايي سلاح‌هاي هسته‌اي خاص خود دسترسي پيدا كنند.
*ما مي‌توانيم با پيگيري يك برنامه منطقي مديريت ذخاير هسته‌اي به منظور افزايش طول عمر مفيد سلاح‌هاي هسته‌اي آمريكا، توان بازدارندگي كارآمد، امن و ايمن خود را بدون ساخت كلاهك‌هاي جديد يا آزمايشات هسته‌اي بيشتر حفظ و تضمين كنيم.
*ما مي‌توانيم با مدرنيزه كردن تاسيسات هسته‌اي كهنه خود و سرمايه‌گذاري بر سرمايه انساني، بطور قابل توجهي شمار سلاح‌هاي هسته‌اي را كه براي جلوگيري از غافلگيري فني و ژئوپلتيكي نگه‌داشته‌ايم كاهش داده و بر سرعت برچيدن كلاهك‌هاي از دور خارج شده خود افزوده و درك خود را از فعاليت‌هاي سلاح‌هاي هسته‌اي خارجي بهبود بخشيم.
*ما مي‌توانيم با ارتقاي ثبات راهبردي با چين و روسيه و افزايش شفافيت‌سازي و اعتماد دوجانبه، شرايطي را براي حركت به سوي دنيايي عاري از تسليحات هسته‌اي ايجاد و اساس و پايه‌هاي قوي‌تري براي رسيدگي به گسترش هسته‌اي و تروريسم هسته‌اي بسازيم.
*ما مي‌توانيم با همكاري براي كاهش اهميت سلاح‌هاي هسته‌اي در امور بين‌الملل و حركت گام به گام به سوي ريشه كني اين سلاح‌ها،‌ به پيش‌بيني‌ها درباره اين كه ما به سوي دنيايي با كشورهاي هسته‌اي فراوان در حركت هستيم، جريان معكوس دهيم و انگيزه كشورهاي ديگر را براي دستيابي به مصونيت درباره آينده نامطمئن با دستيابي به گزينه‌ هسته‌اي مخصوص خود، كاهش دهيم.



- جلوگيري از گسترش هسته‌اي و تروريسم هسته‌اي
به عنوان عنصر اصلي تلاش ما براي حركت به سوي جهاني عاري از تسليحات هسته‌اي، ايالات متحده آمريكا رهبري تلاش‌هاي توسعه يافته بين‌المللي براي بازسازي و تقويت نظام منع گسترش هسته‌اي را در دست خواهد داشت و گزارش بازبيني موضع هسته‌اي سال 2010 براي نخستين بار اين موضوع را در راس اولويت‌هاي برنامه‌هاي هسته‌اي آمريكا قرار داده است. نگراني‌ها در سال‌هاي اخير در اين باره افزايش يافته است كه ما در حال نزديك شدن به نقطه اوج هسته‌اي هستيم و اين كه اگر روندهاي خطرناك كنوني متوقف و معكوس نشود، ديري نخواهد پاييد در جهاني زندگي خواهمي كرد كه شمار كشورهاي صاحب سلاح هسته‌اي در آن بطور سريع رو به افزايش بوده و احتمال اين كه دست تروريست‌ها به سلاح‌هاي هسته‌اي برسد، افزايش خواهد يافت.
رويكرد آمريكا در جلوگيري از گسترش هسته‌اي و تروريسم هسته‌اي شامل سه عنصر مهم است. نخست، ما به دنبال تقويت نظام منع گسترش هسته‌اي و در راس آن معاهده منع گسترش تسليحات هسته‌اي (ان‌پي‌تي) از طريق تغيير مسير تمايلات هسته‌اي كره‌شمالي و ايران، تقويت پادمان‌هاي سازمان بين‌المللي انرژي اتمي و اجرايي كردن تمكين به اين پادمان‌ها، مانع‌تراشي در راه تجارت غيرقانوني هسته‌اي و ارتقاي استفاده صلح آميز از انرژي هسته‌اي بدون افزايش خطرات گسترش تسليحاتي هستيم. دوم، ما در حال تسهيل تلاش‌ها براي اجراي ابتكار عمل ارايه شده از سوي اوباما براي امن كردن مواد هسته‌اي آسيب‌پذير در سراسر جهان طي 4 سال هستيم.
و سوم اين كه ما در حال پيگيري تلاش‌هاي كنترل تسليحاتي- از قبيل معاهده جديد كاهش سلاح‌هاي راهبردي (معاهده استارت جديد)، تصويب و اجراي معاهده منع جامع آزمايش‌هاي هسته‌اي و مذاكره براي يك معاهده معتبر براي كاهش مواد شكاف‌پذير- به عنوان وسيله‌اي براي تقويت توانايي ما براي بسيج حمايت گسترده بين‌المللي از تدابير لازم براي تقويت نظام منع گسترش و امن كردن مواد هسته‌اي در سراسر جهان هستيم.

ابتكار عمل‌هايي كه دولت آمريكا در اين رابطه در پيش گرفته است عبارتند از:
*پيگيري فعالانه ابتكار عمل ارايه شده توسط اوباما در شهر پراگ براي امن كردن همه مواد هسته‌اي موجود در سراسر جهان از جمله تسهيل ابتكار كاهش تهديدات جهاني و برنامه بين‌المللي همكاري و حفاظت از مواد هسته‌اي. اين پيگري شامل افزايش بودجه در سال مالي 2011 براي برنامه‌هاي منع‌گسترش هسته‌اي وزارت انرژي آمريكا تا 2 ميليارد و 700 ميليون دلار يعني بيش از 25 درصد افزايش است.
*تقويت توانايي ملي و بين المللي براي مختل كردن شبكه‌هاي غيرقانوني گسترش تسليحاتي و جلوگيري از مواد هسته‌اي قاچاق و ادامه توسعه تلاش‌هاي قانوني هسته‌اي براي بهبود توانايي شناسايي منبع مواد هسته‌اي استفاده شده يا احتمالي در يك سلاح انفجاري هسته‌اي تروريستي.
*شروع يك برنامه جامع تحقيق و توسعه براي حمايت از پيشرفت مداوم به سوي يك جهان بدون سلاح هسته‌اي از جمله تلاش‌هاي گستدره در زمينه فناوري‌هاي راستي‌آزمايي و بهتر كردن تدابير شفافيت‌سازي.
*تجديد تعهد آمريكا به رسيدگي به حساب هر كشور، گروه تروريستي يا ديگر بازيگران غيردولتي كه از تلاش‌هاي تروريست‌ها براي دستيابي و استفاده از سلاح‌هاي كشتار جمعي حمايت كرده و امكان آن را از طريق تسهيل، حمايت مالي،‌ ارايه دانش فني يا پناهگاه لازم براي چنين فعاليت‌هايي، فراهم مي‌آورند.


- كاهش نقش تسليحات هسته‌اي آمريكا
نقش سلاح‌هاي هسته‌اي آمريكا در راهبرد امنيت ملي و نظامي اين كشور در دهه‌هاي اخير به اندازه قابل توجهي كاهش يافته است اما گام‌هاي بيشتري مي‌توان و بايد در زمان كنوني برداشت.
نقش بنيادي سلاح‌هاي هسته‌اي آمريكا كه تا زماني كه سلاح‌هاي هسته‌اي باقي هستند، ادامه خواهد يافت، بازداشتن حمله هسته‌اي به آمريكا، همپيمانان و شركاي آن است.
در طي جنگ سرد، آمريكا اين حق را براي خود محفوظ نگه داشته بود كه از سلاح‌هاي هسته‌اي در واكنش به يك حمله گسترده غيرهسته‌اي از سوي اتحاد جماهير شوروي و همپيمانان آن در پيمان ورشو استفاده كند. گذشته از اين، بعد از اين كه آمريكا به دنبال معاهدات بين‌المللي، سلاح‌هاي شيميايي و بيولوژيك خود (سي‌بي دابليو) را كنار گذاشت (با وجود آن كه برخي از كشورها همچنان مالك اين گونه سلاح‌ها و پيگير آنها هستند)، اين حق را براي خود محفوظ نگه داشت تا به منظور بازداشتن حملات شيميايي و ميكروبي به آمريكا، همپيمانان و شركاي آن از سلاح‌هاي هسته‌اي بهره گيرد.
از زمان پايان جنگ سرد، وضعيت راهبردي به شكل قابل توجهي تغيير يافته است. با پيدايش برتري نظامي متعارف [غيرهسته‌اي] آمريكا و تداوم بهينه‌ شدن دفاع موشكي اين كشور و توانايي آن براي مقابله و سبك كردن اثرات سلاح‌هاي شيميايي و ميكروبي، نقش سلاح‌هاي هسته‌اي نيز در بازدارندگي حملات غيرهسته‌اي- متعارف، بيولوژيك، شيميايي- به طرز قابل توجهي كاهش يافت. آمريكا به كاستن نقش سلاح‌هاي هسته‌اي در بازدارندگي حملات غيرهسته‌اي ادامه خواهد داد.
براي نيل به اين منظور، ايالات متحده اكنون آماده است "ضمانت امنيتي منفي " خود را كه از ديرباز در پيش گرفته، با اعلام اين امر تقويت كند كه از استفاده يا تهديد به استفاده از سلاح‌هاي هسته‌اي عليه كشورهاي فاقد سلاح‌هاي هسته‌اي كه عضو معاهده ان‌پي‌تي هستند و به تعهدات منع گسترش هسته‌اي پايبند هستند، دست خواهد كشيد.
اين تضمين به منظور تاكيدي بر منافع امنيتي است كه از متعهد ماندن و تمكين كامل به معاهده ان‌پي‌تي نصيب كشورها مي‌شود و همچنين كشورهاي بدون سلاح‌هاي هسته‌اي عضو ان‌پي‌تي را ترغيب مي‌سازد با آمريكا و ديگر طرف‌هاي ذيربط در تدوين تدابير كارآمد براي تقويت نظام منع گسترش هسته‌اي همكاري كنند.
آمريكا با ارايه چنين تضميني بر اين امر تاكيد مي‌كند كه هر كشور شايسته دريافت اين تضمين كه از سلاح‌هاي شيميايي و بيولوژيك عليه آمريكا، همپيمانان و شركاي آن بهره گيرد، با پاسخ نظامي متعارف ويران‌گر مواجه خواهد شد- و اين كه هر فردي كه مسئول حمله [به آمريكا] است صرفه‌نظر از سران كشورها يا فرماندهان نظامي، كاملا بايد جوابگوي اعمال خود باشد. با توجه به پتانسيلي كه سلاح‌هاي بيولوژيك در ايجاد فاجعه‌ دارند و با توجه به روند سريع توسعه بيوتكنيك، آمريكا اين حق را براي خود محفوظ مي‌داند كه ترتيبات لازم براي داشتن تضمين براي شرايطي كه با تحول تدريجي يا گسترش ناگهاني تهديد سلاح‌هاي بيولوژيك مواجه مي‌شود و توانايي آمريكا براي مقابله با آن تهديد اتخاذ كند.
در صورتي كه كشورهايي باشند كه مشمول چنين تضمين‌هايي نشوند- كشورهايي كه صاحب سلاح‌هاي هسته‌اي بوده و كشورهايي كه به تعهدات خود در زمينه منع گسترش هسته‌اي پايبند نبوده- آنگاه گزينه‌هاي احتمالي اندكي براي آمريكا، همپيمانان و شركاي آن وجود خواهد داشت. از اين رو آمريكا در شرايط كنوني براي تدوين سياستي جهاني مبني بر اين كه ممانعت از حمله هسته‌اي تنها هدف سلاح‌هاي هسته‌اي آمريكا است، آمادگي ندارد اما تلاش خواهد كرد شرايطي را بوجود آورد كه بر اساس آن چنين سياسي را بتوان با آسودگي خيال تدوين كرد.
با اين حال، اين امر به آن معني نيست كه تمايل ما به استفاده از سلاح‌هاي هسته‌اي عليه كشورهايي كه مشمول تضمين‌هاي آمريكا نيستند به گونه‌اي افزايش يافته است. در حقيقت آمريكا تمايل دارد بر اين امر تاكيد كند كه تنها استفاده از سلاح‌هاي هسته‌اي را تنها در شرايط بسيار خاص و به منظور دفاع از منافع حياتي آمريكا و همپيمانان و شركايش مدنظر قرار خواهد داد. اين به نفع آمريكا و همه كشورها است كه نزديك به 65 سال سابقه آمريكا در خودداري از استفاده از سلاح‌هاي هسته‌اي بتواند براي هميشه ادامه يابد.
بر همين اساس، ديگر جمع‌بندي‌هاي بازبيني موضع هسته‌اي عبارتند از:
*آمريكا به تقويت قابليت‌اي متعارف خود و كاهش نقش سلاح‌هاي هسته‌اي در بازداشتن حملات غيرهسته‌اي ادامه خواهد داد تا ايجاد بازدارندگي حمله هسته‌اي به آمريكا و همپيمانان و شركاي ما را به تنها منظور سلاح‌هاي هسته‌اي آمريكا قرار دهد.
*آمريكا تنها در مواقع بسيار خاص و به منظور دفاع از منافع حياتي آمريكا، همپيمانان و شركايش استفاده از سلاح‌هاي هسته‌اي را مدنظر قرار مي‌دهد.
*آمريكا از استفاده يا تهديد به استفاده از سلاح‌هاي هسته‌اي عليه كشورهاي غيرتسليحات هسته‌اي كه عضو ان‌پي‌تي هستند و به تعهدات منع‌گسترش هسته‌اي پايبند هستند،‌ بهره نخواهد گرفت.



- حفظ بازدارندگي و ثبات راهبردي در سطحي كاهش يافته از قدرت هسته‌اي
از زمان پايان جنگ سرد تا كنون، آمريكا و روسيه سلاح‌هاي هسته‌اي راهبردي‌اي را كه از نظر عملياتي مستقر شده بودند به ميزان 75 درصد كاهش داده‌اند اما هنوز شمار بسيار فراوان‌تري از سلاح‌هاي هسته‌اي مورد نياز براي بازدارندگي را حفظ كرده‌اند. دولت آمريكا به همكاري با روسيه براي حفظ ثبات در يك سطح كاهش يافته‌اي از قواي هسته‌اي متعهد است.

معاهده جديد كاهش تسليحات راهبردي (استارت جديد)
گام بعدي در اين راستا جايگزين كردن معاهده منقضي شده استارت I سال 1991 با توافقنامه معتبري ديگر به نام معاهده جديد كاهش تسليحات راهبردي (استارت جديد) است. ماموريت اوليه بازبيني موضع هسته‌اي تدوين مواضع آمريكا براي مذاكرات استارت جديد و بررسي چگونگي ساختار نيروهاي آمريكا بعد از كاهشي بود كه اين توافقنامه جديد ملزم مي‌كند. بازبيني موضع هسته‌اي به جمع‌بندي زير رسيد:
*بازدارندگي با ثبات مي‌تواند ضمن كاهش وسايل حمل و پرتاب راهبردي آمريكا - از قبيل موشك‌هاي بالستيك قاره‌پيما (ICBM)، موشك‌هاي بالستيك قابل شليك از سوي زيردريايي‌ها (SLBM) و بمب‌افكن‌هاي سنگين داراي قابليت حمل سلاح هسته‌اي- به ميزان 50 درصد از سطحي كه در استارت I تعيين شده بود و كاهش تعداد معلومي از كلاهك‌هاي راهبردي به ميزان 30 درصد از سطحي كه در معاهده مسكو تعيين شده بود.
*بر اساس تحليل‌هاي ارايه شده از سوي بازبيني موضع هسته‌اي، آمريكا با روسيه درباره استارت جديد و كاهش 1550 عدد از كلاهك‌هاي راهبردي، 700 ابزار مستقر حمل و پرتاب راهبردي و كاهش 800 پرتاب‌گر راهبردي مستقر شده يا غيرمستقر موافقت كرد.
*موشك‌هاي سه‌گانه بالستيك قاره‌پيما ICBM [قابل‌پرتاب توسط جنگ‌افزارهاي زميني، دريايي و هوايي] و موشك‌هاي قابل شليك از سوي زيردريايي‌ها SLBM و بمب‌افكن‌هاي سنگين داراي قابليت حمل سلاح هسته‌اي مشمول مقررات استارت جديد مي‌شوند.
*همه موشك‌هاي بالستيك قاره‌پيما داراي فاقد قابليت نشانه‌گيري چندهدف يا به اصطلاح de-MIRVed شده و به منظور افزايش ثبات به صورت كلاهك تكي در مي‌آيند.
*ميزان مشاركت سامانه‌هاي غير هسته‌اي در بازدارندگي منطقه‌اي و ارايه ضمانت در صورتي حفظ خواهد شد كه از همه محدوديت‌ها دفاع موشكي خودداري شده و گزينه‌هاي استفاده از بمب‌افكن‌هاي سنگي و سامانه‌هاي موشكي‌هاي دوربرد در حوزه متعارف [غيرهسته‌اي] محفوظ باشند.



- به حداكثر رساندن وقت تصميم‌گيري براي رئيس جمهوري آمريكا
بازبيني موضع هسته‌اي اينگونه جمع‌بندي كرده كه قرار داشتن قواي راهبردي آمريكا در وضعيت آماده‌باش- يعني آماده‌باش تمام وقت بمب‌افكن‌ها و آماده‌باش تقريبا همه موشك‌هاي بالستيك قاره‌پيما و حضور شمار قابل توجهي از زيردريايي‌هاي مجهز به موشك‌هاي بالستيك در درياها براي همه زمان‌ها- در حال حاضر بايد ادامه داشته باشد. گروه NPR (بازبيني موضع هسته‌اي) اينگونه جمع‌بندي كرده است كه تلاش‌هاي براي از بين بردن احتمال شليك سلاح هسته‌اي بخاطر يك حادثه يا اقدام غيرمجاز يا سوء تفاهم بايد ادامه يابد تا زماني كه در اختيار رئيس جمهور براي تصميم‌گيري درباره صدور مجوز استفاده از سلاح‌هاي هسته‌اي قرار دارد، به حداكثر برسد.
اقدامات مهم در اين رابطه عبارتند از:
*ادامه قرار دادن سمت نشانه‌گيري همه موشك‌هاي بالستيك قاره‌پيما يا موشك‌هاي زيردريايي‌ها به سمت درياي آزاد تا اگر به احتمال خيلي اندك اتفاقي پيش آيد يا شليك اتفاقي يا غيرمجاز صورت مي‌گيرد، اين موشك‌ها در درياي آزاد فرود، آيند و درخواست از روسيه براي تاييد تعهد خود به اجراي اين عمل.
*تقويت بيشتر سامانه فرماندهي و كنترل آمريكا براي به حداكثر رساندن زمان تصميم‌گيري رئيس جمهور در يك بحران هسته‌اي.
*يافتن شكل جديدي از استقرر موشك‌هاي بالستيك قاره‌پيما به صورتي كه ايستايي آنها افزايش يافته و هر انگيزه‌اي براي شليك سريع آن كاهش يابد.


- تقويت ثبات راهبردي:
با توجه به اين امر كه چين و روسيه هم‌اكنون مشغول مدرن‌كرن قابليت‌هاي هسته‌اي خود هستند و اين كه هر دو اينگونه مطرح مي‌سازند كه برنامه سپرموشكي آمريكا و همچنين برنامه‌هاي موشك‌هاي غيرهسته‌اي آمريكا موجب بي‌ثباتي مي‌شود، حفظ ثبات راهبردي با اين دو كشور به عنوان چالش اصلي در سال‌هاي آتي خواهد بود.

*آمريكا به گفت‌وگوها در سطوح عالي و دوجانبه درباره ثبات راهبردي با روسيه و چين ادامه خواهد داد اين امر به منظور تقويت رابطه‌ راهبردي باثبات‌‌تر، منعطف‌‌تر و شفاف‌تر مي‌شود.
گفت‌وگوي راهبردي با روسيه به آمريكا اين امكان را مي‌دهد تا اين امر را توضيح دهد كه دفاع موشكي ما يا هرگونه سامانه موشك‌هاي بالستيك دوربرد غيرهسته‌اي آمريكا كه در آينده طراحي مي‌شوند، در واكنش به تهديدات نوظهور منطقه‌اي بوده و براي برهم زدن توازن راهبردي ميان واشنگتن و مسكو نيستند.
روسيه نيز به نوبه خود مي‌تواند درباره برنامه‌هاي خود براي مدرنيزه كردن توضيح ارايه كرده و دكترين كنوني نظامي خود را توضيح دهد (بخصوص درباره ميزان اهميتي كه براي سلاح‌هاي هسته‌اي قايل است) و درباره گام‌هايي بحث كرد كه مي‌توان در جهت رفع نگراني‌هاي موجود درغرب درباره زرادخانه هسته‌اي غيرراهبردي آن وجود دارد. از قبيل تحكيم سامانه‌هاي غيرراهبردي در تعدادي از تاسيساتي كه در عمق خاك روسيه قرار دارند.
هدف از گفت‌وگو درباره ثبات راهبردي با چين اين است كه مكانيزم و بابي براي هر يك از طرفين باز شود تا ديدگاه‌هاي خود را درباره سياست‌هاي راهبردي طرف ديگر و همچنين برنامه‌هاي مربوط به سلاح هاي هسته‌اي و ديگر توانمندي‌هاي راهبردي به هم منتقل كنند. هدف از چنين گفت‌وگويي تقويت اعتماد، بهبود شفافيت و كاهش بي‌اعتمادي است. همانگونه كه در گزارش بازبيني دفاع موشك بالستيك به سال 2010 آمده است، "حفظ ثبات راهبردي در رابطه آمريكا و چين براي اين دولت به اندازه حفظ ثبات راهبردي با ديگر قدرت‌هاي اصلي مهم است ".


- كاهش‌ هسته‌اي در آينده
رئيس جمهور آمريكا دستور داد تا بازبيني‌اي در اهداف كنترل تسليحاتي براي دوران بعد از استارت جديد صورت گيرد و در آن كاهش سلاح‌هاي هسته‌اي در آينده مدنظر قرار گيرد. عوامل متعددي بر روند و شدت كاهش‌ قواي هسته‌اي آمريكا به سطحي كمتر از سطح تعيين شده در معاهده استارت جديد موثر است.
نخست، هر گونه كاهش هسته‌اي در آينده بايد تقويت كننده بازدارندگي دشمنان منطقه‌اي احتمالي، ثبات راهبردي با چين و روسيه و تضمين به همپيمان و شركاي ما باشد. اين امر مستلزم ارزيابي به روز شده‌اي از مقتضيات بازدارندگي، بهبود در قابليت غيرهسته‌اي آمريكا، همپيمانان و شركاي آن، كاهش متمركز در سلاح‌هاي راهبردي و غيرراهبردي و رايزني نزديك ميان همپيمانان و شركا باشد. آمريكا به تضمين اين امر ادامه خواهد داد كه محاسبات دشمن احتمالي و تصورات آن درباره دستاوردهاي حمله احتمالي به آمريكا، همپيمانان و شركاي آن با پاسخ سنگين و گراني همراه خواهد بود.
دوم، اجراي برنامه تعمير و نگهداري ذخاير هسته‌اي و سرمايه‌گذاري‌ها در زيرساخت‌هاي هسته‌اي كه در گزارش بازبيني موضع هسته‌اي به آن توصيه شده به معني اين است كه آمريكا نيازمند حفظ تعداد زيادي از كلاهك‌هاي غيرمستقر براي مقابله با هرگونه غافلگيري فني و ژئوپلتيكي نخواهد بود و اين امر امكان كاهش عمده در ذخاير هسته‌اي را فراهم مي‌سازد. اين سرمايه‌گذاري براي تسهيل در كاهش و در عين حال حفظ باردارندگي تحت معاهده استارت جديد و بعد از آن اساسي است.
سوم، قواي هسته‌اي روسيه همچنان به عنوان عامل مهم در تعيين دامنه و سرعت آمادگي ما براي كاهش قواي هسته‌اي آمريكا باقي خواهد بود. بخاطر بهبود در رابطه دو كشور، توازن در تعداد تسليحات دو كشور ديگر به اندازه‌اي كه در زمان جنگ سرد مهم و اساسي بود، لازم نيست. اما عدم توازن چشمگير در قابليت‌هاي هسته‌اي مي‌تواند نگراني‌هايي در هر دو و همچنين در ميان همپيمانان و شركاي آمريكا ايجاد كرده و ممكن است براي حفظ رابطه راهبردي دراز مدت كافي نباشد بخصوص در زماني كه قواي هسته‌اي به اندازه قابل توجهي كاهش مي‌يابند. بنا بر اين، ما به اين امر اهميت مي‌دهيم كه روسيه نيز به حركت ما براي سطوح هسته‌اي كمتر به ما بپيوندد.
پيشنهادهاي مهم بازبيني موضع هسته‌اي عبارتند از:
*انجام تجزيه و تحليل لازم براي تعيين اهداف و كاهش هسته‌اي در آينده به سطحي كمتر از آنچه كه در استارت جديد تعيين شده، ضمن تقويت بازدارندگي دشمنان منطقه‌اي احتمالي، ثبات راهبردي با چين و روسيه و تضمين به همپيمانان و شركاي ما
*رسيدگي به سلاح‌هاي هسته‌اي غيرراهبردي در كنار سلاح‌هاي هسته‌اي غيرمستقر هر دو طرف در مذاكراتي كه ممكن است در دوران بعد از معاهده استارت جديد با روسيه برگزار گردد.
*اجراي كاهش قواي هسته‌اي آمريكا به گونه‌اي كه اعتبار و كارآمدي تضمين‌هي امنيت به همپيمانان و شركاي ما حفظ گردد. آمريكا با همپيمانان و شركاي خود درباره تدوين رويكرد در مذاكرات بعد از معاهده استارت جديد مشورت و رايزني خواهد كرد.

ادامه دارد...
ادامه مطلب
شنبه 28 فروردین 1389  - 6:44 PM

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5870504
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی