در گزارش بازبيني موضع هستهاي آمريكا موسوم به NPR كه هفته گذشته توسط
وزارت دفاع آمريكا منتشر شده، واشنگتن با لحاظ كردن معيارهاي سلطه طلبانه
خود براي نظام منع گسترش تسليحات هستهاي مدعي ميشود كه ايران پايبند به
مقررات منع گسترش تسليحاتي نبوده است.
آمريكا همچنين در اين گزارش خود را محق دانسته است بي توجه به عرف بينالملل و خطرات ناشي از به كارگيري تسليحات هستهاي بطور آشكار ديگر كشورها را تهديد هستهاي كند.
بخش دوم از متن كامل گزارش بازبيني موضع هستهاي كه خبرگزاري فارس به منظور تنوير افكار عمومي و نشان دادن اوج خودخواهي آمريكا در استفاده از تسليحات كشتار جمعي، اقدام به تهيه و ترجمه آن كرده است، به شرح زير است.
بقيه در ادامه - تقويت بازدارندگي منطقهاي و تجديد تضمين به همپيمانان و شركاي آمريكا
ايالات متحده به طور كامل به تقويت روابط امنيتي دو جانبه و منطقهاي و همكاري با همپيمانان و شركاي خود براي منطبق كردن اين ر وابط با چالشهاي قرن بيست و يكم، متعهد است. اين روابط امنيتي در بازدارندگي تهديدات احتمالي مهم هستند و همچنين ميتوانند در خدمت اهداف ما در زمينه منع گسترش تسليحاتي باشند.
اين روابط امنيتي ميتوانند به كشورهاي همسايه اثبات كند كه پيگيري تسليحات هستهاي از جانب آنها فقط اهدافشان براي دستيابي به امتيازات نظامي يا سياسي را تضعيف ميكند و ميتواند به همپيمانان و شركاي آمريكا مجددا اين تضمين را بدهد كه منافع امنيتي آنها بدون توانمنديهاي بازدارندگي هستهاي خاص خودشان نيز محافظت ميشود.
تسليحات هستهاي آمريكا نقشي حياتي در گسترش بازدارندگي به همپيمانان و شركاي آمريكا در مقابل حملات هستهاي يا اعمال فشار هستهاي توسط كشورهايي بازي ميكند كه در منطقه اين همپيمانان قرار داشته و داراي تسليحات هستهاي بوده يا به دنبال آن هستند. "چتر هستهاي " معتبر آمريكا با استفاده از ابزارهاي متفاوت تامين شده است- ابزارهايي مانند قواي راهبردي سهگانه آمريكا، تسليحات هستهاي غيرراهبردي كه از پيش در مناطق كليدي مستقر شدهاند و تسليحات هستهاي واقع در ايالات متحده كه ميتوانند بسرعت به منظور مقابله با حوادث احتمالي منطقهاي مستقر شوند. اين مجموعه ابزارها بازدارنده با توجه به زمان و منطقه به منطقه متفاوت بودهاند.
از زمان پايان جنگ سرد، تسليحات هستهاي آمريكا كه از پيش در خاك اروپا مستقر هستند به طرز چشمگيري كاهش يافتهاند اما شمار كمي از تسليحات هستهاي آمريكا هنوز در اين قاره وجود دارند. با اين كه خطر حمله هستهاي عليه اعضاي ناتو بسيار اندك است، اما وجود تسليحات هستهاي آمريكا در كنار توافقات مشترك هستهاي خاص سازمان ناتو كه بر اساس آن اعضاي غيرهستهاي در طرحريزيهاي هستهاي شركت ميكنند و داراي هواپيماهاي مخصوصي هستند كه قابليت حمل تسليحات هستهاي دارند، به انسجام پيمان ناتو كمك ميكند و براي همپيمانان و شركايي كه نسبت به تهديدات منطقهاي احساس خطر ميكنند، اطمينان مجدد فراهم ميآورد.
نقش تسليحات هستهاي در دفاع از اعضاي پيمان ناتو در راستاي بازبيني "مفهوم راهبردي " اين پيمان در سال جاري ميلادي مورد بحث قرار خواهد گرفت. هر گونه تغييرات در وضعيت هستهاي ناتو تنها بايد پس از يك بازبيني جامع و اتخاذ تصميمات لازم در اين پيمان اتخاذ شود.
در آسيا و خاورميانه كه هيچگونه ساختارهاي پيماني چندجانبه مشابه ناتو وجود ندارد، ايالات متحده بازدارندگي توسعه يافته خود را از طريق برقراري پيمانهاي دوجانبه و روابط امنيتي و ازطريق حضور نظامي و ارايه تضمينهاي امنيتي حفظ كرده است. هنگامي كه جنگ سرد به پايان رسيد، آمريكا تسليحات هستهاي از قبل مستقر شده خود را از منطقه اقيانوسيه خارج كرد كه شامل خروج تسليحات هستهاي از شناورهاي سطحي نيروي دريايي ارتش آمريكا و زيردرياييهاي با كاربردهاي معمولي بود. از آن زمان، آمريكا به نيروهاي راهبردي مركزي خود و ظرفيت استقرار مجدد سامانههاي هستهاي در شرق آسيا پيش از بروز بحران، تكيه كرده است.
با وجود اين كه ثابت شده تسليحات هستهاي يكي از اجزاي مهم تضمينهاي آمريكا به همپيمانان و شركاي آن است، ايالات متحده به طور فزايندهاي بر عناصر غير هستهاي براي تقويت ساختارهاي امنيتي منطقهاي تكيه كرده است كه شامل استقرار نيروهاي متعارف [غيرهستهاي] و سامانههاي كارآمد دفاعهاي موشكي بالستيك بودند.
همانطور كه نقش تسليحات هستهاي در راهبرد امنيت ملي آمريكا كاهش مييابد، اين عناصر غير هستهاي سهم بزرگتري از مسئوليت بازدارندگي را به دوش خواهند گرفت. علاوه براين،از بخشهاي مهم و غيرقابل انكار تشكيل دهنده بازدارندگي كارآمد منطقهاي، عناصر غيرهستهاي و همچنين غيرنظامي يعني روابط قوي و قابل اعتماد ميان آمريكا و همپيمانان و شركاي آن است.
- تسليحات هستهاي غيرراهبردي.
آمريكا تسليحات هستهاي غيرراهبردي (يا "تاكتيكي ") خود را از زمان پايان جنگ سرد به شكل قابل ملاحظهاي كاهش داده است. در حال حاضر، واشنگتن فقط شمار محدودي از تسليحات هستهاي مستقر در اروپا را به علاوه تعداد كمي از تسليحات هستهاي واقع در ايالات متحده به منظور استقرار احتمالي در خارج از اين كشور در راستاي تقويت بازدارندگي براي شركا و همپيمانان آن در سراسر جهان حفظ كرده است.
روسيه حجم بسيار بزرگتري از تسليحات هستهاي غيرراهبردي را حفظ كرده است، شمار قابل توجهي كه نزديك قلمروهاي چندين كشور عضو سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) مستقر شدهاند.
گزارش بازبيني موضع هستهاي نتيجه ميگيرد كه آمريكا موارد زير را انجام خواهد داد:
* حفظ توانمندي استقرار تسليحات هستهاي آمريكا بر جنگنده بمب افكنهاي تاكتيكي و بمبافكنهاي سنگين و طولاني تر كردن طول عمر بمبهاي بي-61 از طريق تقويت ايمني، امنيت و كنترل بر استفاده از اين بمب.
* از رده خارج كردن موشك كروز درياپايه مجهز به سلاح هستهاي موسوم به (TLAM-N)
* تداوم حفظ و توسعه قابليتهاي حمله از راه دور كه مكمل حضور نظامي خط مقدم آمريكاست و بازدارندگي منطقهاي را افزايش ميدهد.
* تداوم و در صورت لزوم توسعه رايزنيها با همپيمانان و شركا براي پرداختن به اين كه چگونه اعتبار و تاثيرگذاري بازدارندگي توسعه يافته آمريكا، تضمين ميشود. هيچ تغييري در توانمنديهاي بازدارندگي هستهاي آمريكا بدون رايزنيهاي نزديك با همپيمانان و شركاي ما صورت نخواهد گرفت.
- حفظ يك زرادخانه هستهاي كارآمد، ايمن و امن
آمريكا متعهد به تضمين اين امر است كه تسليحات هستهاي آن ايمن، امن و كارآمد باقي بماند. از زمان پايان آزمايش هستهاي آمريكا در سال 1992، كلاهكهاي هستهاي ما نگهداري شدهاند و "برنامه نظارت بر ذخاير " هستهاي ايمني و اعتبار آنها را تاييد كرده است. برنامه نظارت بر ذخاير، طول عمر كلاهكها را با تعمير و رساندن آنها به خصوصيت كلاهكهاي اوليه افزايش داده است.
گزارش بازبيني وضعيت هستهاي با نگاه به سه دهه آينده، بهترين روش براي چگونگي افزايش طول عمر كلاهكهاي هستهاي موجود را بر اساس برنامه مديريت بر ذخاير هستهاي كه از سوي كنگره و اهداف منع گسترش تسليحاتي آمريكا مجوز آن صادر شده، بررسي كرده است و به نتايج زير رسيده است:
* ايالات متحده آزمايش هستهاي انجام نخواهد داد و به دنبال تصويب و اجراي معاهده منع جامع آزمايشهاي هستهاي خواهد بود.
* آمريكا كلاهكهاي هستهاي جديد نخواهد ساخت. "برنامههاي افزايش طول عمر[كلاهك] " تنها از قطعات هستهاي بر اساس طرحهاي آزمايش شده قبلي استفاده خواهد كرد و ماموريتهاي نظامي جديد را پشتيباني نميكند يا براي توانمنديهاي نظامي جديد تدارك ديده نشده است.
* آمريكا گزينههاي تضمين ايمني، امنيت و قابل اطمينان بودن كلاهكهاي هستهاي را به صورت موردي و مطابق با برنامه مديريت ذخاير ابلاغي از جانب كنگره، بررسي خواهد كرد. رويكردهاي متفاوت و گستردهاي برنامه افزايش طول عمر در نظر گرفته خواهد شد كه عبارتند از تعمير كلاهكهاي موجود، استفاده مجدد قطعات هستهاي از كلاهكهاي مختلف و جايگزيني قطعات هستهاي.
* در اتخاذ هر تصميمي براي پيشبرد مهندسي توسعه براي برنامههاي افزايش طول عمر كلاهكها، آمريكا بشدت ترجيح خواهد داد تا از گزينه تعمير يا استفاده مجدد بهره گيرد. جايگزيني قطعات هستهاي فقط در صورتي صورت خواهد گرفت كه اهداف برنامه مهم مديريت ذخيره از راهي به غير از اين روش قابل تحقق نباشد و به طور خاص از جانب رئيس جمهوري دستور اين امر صادر شده و و كنگره آن را تصويب كرده باشد.
گزارش بازبيني وضعيت هستهاي مطابق با اين نتايج موارد زير را پيشنهاد ميدهد:
* تامين بودجه كامل برنامه افزايش طول عمر پيش رو براي كلاهك دابليو-76 مستقر در زيردرياييها و بررسي برنامه افزايش طول عمر و اقدامات پيگيرانه بر بمب بي-61؛
* بررسي گزينههاي برنامه افزايش طول عمر براي كلاهك دابليو-78 موشكهاي بالستيك قاره پيما ICBM از جمله احتمال استفاده از نتايج اين كار بر كلاهكهاي موشكهاي بالستيك قابل پرتاب توسط زيردرياييها موسوم به SLBM به منظور كاهش شمار اين نوع كلاهكها.
به منظور ايمن، امن و كارآمد باقي ماندن، ذخاير هستهاي آمريكا بايد به وسيله يك زيرساخت فيزيكي مدرن حمايت شود- زيرساختي متشكل از آزمايشگاههاي امنيت ملي و مجموعهاي تاسيسات پشتيباني كننده آن- و از نيروي كاري فوق العاده توانمند كه از مهارتهاي تخصصي مورد نياز براي حفظ بازدارندگي هستهاي برخوردار باشند، بهره گيرد. همانطور كه ايالات متحده شمار تسليحات هستهاي خود را كاهش ميدهد، قابل اطمينان بودن تسليحات باقي مانده در انبارها- و كيفيت تاسيسات مرود نياز براي نگهداري آن- از اهميت بيشتري برخوردار ميشود.
سرمايه انساني نيز يكي از نگرانيهاست. آزمايشگاههاي امنيت ملي به اين نتيجه رسيدهاند كه جذب و حفظ دانشمندان و مهندسين با تعهد بسيار بالاي نسل آينده به شكل روز افزوني دشوار است. تعهد دولت به يك برنامه شفاف طولاني مدت براي مديريت بر ذخاير و همچنين جلوگيري از گسترش تسليحاتي و تروريسم هستهاي به تقويت استخدام و حفظ دانشمندان و مهندسين فردا از طريق فراهم آوردن فرصت وارد شدن به پژوهش چالشي و هدفمند و فعاليتهاي توسعهاي منجر ميشود.
گزارش بازبيني موضع هستهاي نتيجه ميگيرد كه:
* علم، فناوري و پايه مهندسي، براي نظارت بر ذخاير و همچين فراهم نمودن ديدگاههايي براي منع گسترش تسليحات حياتي هستند و بايد توسعه يابند.
*افزايش سرمايهگذاريها در مجموعه تاسيسات و پرسنل تسليحات هستهاي براي تضمين ايمني، امنيت و تاثيرگذاري زراخانه هستهاي ما لازم است. تاسيسات لازم به منظور پشتيباني موارد ضروري براي برنامه نظارت بر ذخاير ساخته خواهد شد و برنامه مديريت ذخيره توسط "اداره امنيت هستهاي ملي "، در حال تهيه است.
* افزايش بودجه مورد نياز براي "پروژه جايگزيني تحقيق شيميايي و متالورژي " در آزمايشگاه ملي "لس آلاموس " به منظور جايگزيني تاسيسات 50 ساله موجود و توسعه و ايجاد يك "تاسيسات فرآوري اورانيوم " در مركز واي-12 در "اوك رايج " ايالت تنسي، لازم است.
- نگاهي به جلو: به سوي جهاني عاري از تسليحات هستهاي
پيگيري پيشنهادات ارايه شده در گزارش بازبيني موضع هستهاي 2010 امنيت ايالات متحده و همپيمانان و شركاي آن را افزايش خواهد داد و گامهاي مهمي براي نزديكتر كردن ديدگاه رئيس جمهوري مبني بر جهاني عاري از تسليحات هستهاي، در اختيار ما قرار ميدهد.
شرايطي كه در نهايت به آمريكا و ديگر كشورها اجازه ميدهد تا تسليحات هستهاي خود را بدون بيشتر به خطر انداختن بي ثباتي و ناامني بين المللي را كنار بگذارند بسيار طاقت فرساست. موفقيت در توقف گسترش تسليحات هستهاي، شفافيت بيشتر در خصوص برنامهها و توانمنديهاي كشورهاي كليدي نگراني زا، روشهاي راستي آزمايي و فناوريهاي قادر به تشخيص نقض تعهدات خلع سلاح، روشهاي اجراي قدرتمند و به اندازه كافي معتبر براي جلوگيري از چنين نقض تعهداتي و در نهايت حل مناقشات منطقهاي كه مي تواند كشورهاي رقيب را به دستيابي و حفظ تسليحات هستهاي ترغيب كند. صراحتا بايد گفت در حال حاضر چنين شرايطي وجود ندارد. اما ما ميتوانيم و بايد فعالانه براي ايجاد چنين شرايطي تلاش كنيم. ما ميتوانيم گامهاي كاربردي كه در گزارش بازبيني وضعيت هستهاي 2010 مشخص شده را به كار بگيريم؛ گامهايي كه نه تنها ما را به سوي هدف نهايي ريشه كني تسليحات هستهاي در سراسر جهان رهنمون ميكند بلكه به نوبه خود نظام منع گسترش تسليحات هستهاي جهاني را احياء خواهد كرد، موانع بيشتري در مقابل دستيابي تسليحات هستهاي و مواد هستهاي به وسيله گروههاي تروريستي ايجاد خواهد كرد و امنيت آمريكا و امنيت بينالمللي را افزايش خواهد داد.
مقدمه
اوباما يك سال قبل در پراگ مسير جديدي براي فائق آمدن بر خطرات هستهاي قرن بيست و يكم ارائه داد و اعلام كرد كه براي غلبه بر تهديدات بزرگ فزاينده تروريسم هستهاي و گسترش تسليحات هستهاي، آمريكا "به دنبال صلح و امنيت جهاني عاري از تسليحات هستهاي " خواهد بود. وي اعلام كرد كه چنين هدف بلندپروازانهاي نميتواند بسرعت محقق شود- شايد او گفت نه در مدت زمان عمر او. اما رئيس جمهور آمريكا عزم خود براي برداشتن گامهاي محكم به سوي آن هدف را كه شامل كاهش تسليحات هستهاي آمريكا و نقش آنها در راهبرد امنيت ملي آمريكاست، ابراز كرد. اوباما در همان زمان قول داد تا زمانيكه تسليحات هستهاي وجود دارند، آمريكا زرداخانهاي ايمن، امن و موثر خواهد داشت كه هم براي بازدارندگي دشمنان بالقوه و هم براي تضمين به همپيمانان آمريكا و ديگر شركاي امنيتي كه ميتوانند روي تعهدات امنيتي آمريكا حساب كنند، استفاده ميشود.
گزارش بازبيني وضعيت هستهاي رويكرد دولت آمريكا براي ارتقاي دستور كار رئيس جمهور در كاهش خطرات هستهاي و پيگيري هدف جهاني عاري از سلاح هستهاي را ترسيم ميكند. اين دورنما همزمان به افزايش منافع امنيتي گسترده تر آمريكا كه مطابق با اولويتهاي امنيت ملي رئيس جمهور و حامي اهداف راهبرد دفاعي ذكر شده در "گزارش بازبيني دفاعي چهارسالانه 2010 " است، ميپردازد.
گزارش بازبيني وضعيت هستهاي 2010 شامل سومين ارزيابي جامع سياست و راهبرد هستهاي آمريكاست كه از زمان پايان جنگ سرد است توسط ايالات متحده انجام شده است. گزارش بازبينيهاي پيشين در سال 1994 و 2001 تكميل و منتشر شد. همانطور كه از جانب كنگره ابلاغ شد، گزارش بازبيني موضع هستهاي 2010 توسط وزير دفاع و با رايزني با وزراي خارجه و انرژي تهيه شد. اين گزارش در وزارت دفاع مشتركا توسط دفتر وزيردفاع و ستاد مشترك انجام شد. سازمانها يا نهادهاي نظامي و مراكز فرماندهي درگير در جنگ نيز به كار تحليلي اين گزارش كمك كردند؛ همچنين به طور خاص همكاري نزديكي با مركز فرماندهي راهبردي آمريكا وجود داشت. به دليل وسعت موضوعات مطرح شده، اين گزارش شامل شماري از ادارات و نهادهاي ديگري از جمله وزارتخانه هاي امنيت داخلي و خزانه داري و دفتر مدير اطلاعات ملي است. گزارش بازبيني موضع هستهاي 2010 همچنين از رايزنيهاي گسترده با كنگرهف همپيمانان آمريكا و ديگر طرفهاي ذينفع بهره برده است.
"شوراي امنيت ملي " و نهادهاي درون سازماني حمايت كننده آن در تمام مراحل تهيه اين گزارش حضور داشتند تا موضوعات كليدي راهبردي و سياسي را بررسي كنند. در دستور العمل رياست جمهوري كه منتهي به تهيه گزارش بازبيني موضع هستهاي ميشود، رئيس جمهور خواستار يك بازبيني جامع و دقيق از وضعيت نيرو و سياستهاي تسليحات هستهاي آمريكا شد. وي دستور داد كه اين گزارش گزينههايي براي بحث درباره اهداف چندگانه را ارائه دهد كه شامل موارد زير است:
كاهش نقش و شمار تسليحات هستهاي آمريكا؛ افزايش بازدارندگي دشمنان؛ ارايه تضمين مجدد به همپيمانان و شركايي كه به تعهد بازدارندگي توسعه يافته آمريكا وابستهاند؛ افزايش ثبات راهبردي و حركت شفاف به سوي هدف نهايي برچيدن تسليحات هستهاي.
يكي از وعدههاي گزارش بازبيني موضع هستهاي 2010 اين است كه هر گونه راهبرد موفقيت آميز براي دستيابي به اين اهداف بايد "متوازن " شوند البته با حركت در يك زمينه و توانمند سازي و تحكيم پيشرفت در زمينههاي ديگر.
براي مثال، سرمايه گذاري زير ساختي افزايش يافته و يك برنامه سرپرستي ذخيره مناسب به كاهش ها هم در تسليحات هستهاي مستقر و غير مستقر كمك خواهد كرد. عناصر چنين راهبردي بايد همچنين منسجم باشد هم از لحاظ ملي -در سراسر نهادهاي فدرال و بين قوههاي مجريه و مقننه- و هم از لحاظ بينالمللي در ميان گستره وسيعي از دولتهاي شريك. و يك راهبرد موثر بايد در طول زمان با حمايت از جانب يك توالي طولاني دولتها و كنگرههاي آمريكا، حفظ شود. يك راهبرد متوازن، منسجم و پايا به اتفاق نظر عمومي قدرتمندي نياز خواهد داشت. ايجاد چنين اتفاق نظري هدف مركزي اين گزارش بازبيني موضع هستهاي است.
پس از شرح تغييرات اساسي در محيط امنيتي بينالمللي و تنظيمهاي آمريكا تا به امروز، گزارش بازبيني موضع هستهاي بر پنج هدف كليدي تسليحات، سياستها و وضعيت هستهاي ما تمركز دارد:
1-جلوگيري از گسترس تسليحات هستهاي و ترويسم هستهاي؛
2-كاهش نقش تسليحات هستهاي آمريكا در راهبرد امنيت ملي آمريكا؛
3-حفظ بازدارندگي و ثبات راهبردي در سطوح كاهش يافته از قواي هستهاي؛
4-تقويت بازدارندگي منطقهاي و اطمينان دهي مجدد به همپيمانان و شركاي آمريكا؛ و
5-حفظ يك زرادخانه هستهاي كارآمد، امن، ايمن.
بخش نهايي گزارش بازبيني موضع هستهاي به بررسي مسير پيش روي وضعيت و راهبرد هستهاي آمريكا در طول سالها و دهههاي آينده ميپردازد.
محيط امنيت هستهاي تغيير يافته و در حال تغيير
محيط امنيت بينالمللي از زمان پايان جنگ سرد به شكل قابل توجهي تغيير يافته است. تهديد جنگ هستهاي جهاني دور شده اما خطر حمله هستهاي افزايش يافته است.
- تهديد گسترش تسليحات هستهاي و ترويسم هستهاي
در حال حاضر فوري ترين و تندترين تهديد، تروريسم هستهاي است. القاعده و همپيمانان آن به دنبال تسليحات هستهاي هستند. ما بايد فرض كنيم آنها در صورتي كه كه موفق به دستيابي به چنين تسليحاتي شوند از آنها استفاده خواهند كرد. با اين كه اعتقاد بر اين است كه گروههاي تروريستي در حال حاضر منابع لازم براي توليد مواد هستهاي قابل استفاده در بمب را در اختيار ندارند، اما مسئله آسيب پذيري ذخاير عظيم چنين مواد هسته اي در سراسر جهان دربرابر سرقت يا توقيف و همچنين آسيب پذيري تجهيزات و فناوريهاي حساس در بازار سياه هستهاي، خطري جدي را بوجود آورده مبني بر اين كه ممكن است تروريستها آن چه براي ساخت يك سلاح هستهاي نياز دارند، به دست آورند.
تا به امروز جامه بينالملل پيشرفتهاي به سوي دستيابي به ممنوعيت سلاحها، مواد هستهاي و فناوريهاي هراه آن داشته است اما هنوز به تلاش بيشتري نياز است. علاوه بر اين، آمريكا و جامعه بينالملل توانايي خود را براي ردگيري، بازداشتن و به شكست كشاندن تلاشها براي تحويل مواد و سلاحهاي هستهاي انجام دادهاند كه البته كافي نيست. و در صورت وقوع حمله هستهاي به گونهاي واكنش نشان دهند كه تلفات و تاثير اقتصادي را به حداقل رسانده و منبع حمله را مشخص كرده و واكنش قدرتمندي از خود نشان دهند.
تهديد فوري ديگر امروز گسترش تسحليات هستهاي است. كشورهاي ديگر بخصوص آنهايي كه با آمريكا، همپيمانان و شركاي آن و جامعه جهاني مشكل دارند، ممكن است به تسليحات هستهاي دست يابند. كره شمالي و ايران در پيگيري بلندپروازيهاي هستهاي خود تعهدات منع گسترش تسليحات را نقض كردهاند، با دستورالعملهاي شوراي امنيت سازمان ملل مخالفت ورزيدهاند، به دنبال توانمنديهاي پرتاب موشك بودهاند و در مقابل تلاشهاي بينالمللي براي حل ديپلماتيك بحراني كه به وجود آوردهاند، مقاومت كردهاند. منابع تسليحات و مواد و فناوريهاي حساس غيرقانوني آنها خطرات جهاني گسترش تسليحات و تنشهاي منطقهاي را افزايش داده است. رفتار تحريك كننده آنها بي ثباتي در مناطق خودشان را افزايش داده است. تداوم عدم پيروي از عرفهاي منع گسترش تسليحات از جانب اين كشورها و كشورهاي ديگر، به طور جدي پيمان منع گسترش تسليحات هستهاي (NPT) را تضعيف ميكند و در شكل سيع مفاهيم امنيتي منفي براي آمريكا و جامعه جهاني دارد.
توانايي بالقوه تهاجم منطقهاي از جانب اين كشورها چالشهايي را نه تنها در حوزه بازدارندگي بلكه در زمينه اطمينان دهي مجدد همپيمانان و شركاي آمريكا به وجود آورده است. در دوران جنگ سرد، همپيمانان ما به دنبال گرفتن تضميني بودند كه آنها را در مقابل تهديدات شوروي ايمن نگه خواهد داشت زيرا آمريكا آشكارا به امنيت آنها متعهد بود. جو امروز كاملا متفاوت است. برخي همپيمانان آمريكا به طور فزايندهاي در خصوص تغييرات به وجود آمده در محيط امنيتي جهاني نگران هستند. اين محيط امنيتي شامل گسترش تسليحات هستهاي و موشكي و اطمينان دهي مجدد مطلوبي است كه آمريكا در زمينه امنيت آنها متعهد خواهد ماند. وجود يك ناكامي در اطمينان دهي مجدد ميتواند به اتخاذ تصميمي از جانب يك يا تعداد بيشتري كشور غيرهستهاي براي داشتن بازدارندگيهاي هستهاي خودشان منتهي شود، نتيجهاي كه ميتواند به رژيم ان پي تي در حال فروپاشي و وجود احتمال قويتري از كابرد تسليحات هستهاي كمك كند.
با جود اين چالشها، انپيتي سنگ بناي نظام منع گسترش تسليحات باقي مانده است و در چهار دهه گذشته بخوبي در خدمت جامعه جهاني بوده است. توافق اساسي آن هنوز معتبر است يعني تمام طرفها حق داشتن انرژي هستهاي صلح آميز را دارند؛ كشورهاي داراي تسليحات هستهاي آنها را كنار ميگذارند و آنهايي كه تسليحات هستهاي دارند در جهت خلع سلاح تلاش ميكنند. با اين همه، با وجود شواهد روشن عدم پيروي از ان پي تي، اين رژيم منع گسترش تسليحات نيازمند تقويت است. علاوه بر اين آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه نهادي بينالمللي و مسئول اجراي پادمانها به منظور تضمين اين امر است كه تاسيسات و مواد هستهاي فقط براي اهداف صلح آميز استفاده شوند، در حال حاضر فاقد منابع كافي و اختيارات لازم براي انجام كارآمد اين ماموريت است.
- ثبات راهبردي با روسيه و چين
همزمان با اين كه ايالات متحده با تهديدات فوري تروريسم هستهاي و گسترش تسليحات هستهاي روبروست، اما بايد همچنان به پرداختن به چالش آشناتر تضمين ثبات راهبردي با قدرتهاي هستهاي موجود كه به طور برجسته روسيه و چين هستند، ادامه دهد.
روسيه تنها جفت آمريكا در زمينه توانمنديهاي تسليحات هستهاي باقي مانده است. اما ماهيت روابط سياسي و راهبردي آمريكا-روسيه از دوران جنگ سرد به طور اساسي تغيير يافته است.
اختلافات سياسي بين دو كشور همچنان ادامه دارد و روسيه به مدرنيزه كردن قواي هولناك هستهاي خود ادامه ميدهد. اما آمريكا و روسيه همكاري خود در زمينههاي منافع مشترك از جمله جلوگيري از گسترش تسليحات هستهاي و ترويسم هستهاي را افزايش دادهاند و چشماندازهاي تقابل نظامي به آن صورتي كه در دهههاي گذشته وجود داشته، به طور قابل ملاحظهاي كاهش يافته است.
در حالي كه آمريكا و روسيه شمار تسليحات هستهاي مستقر خود را از پايان جنگ سرد حدود 75 درصد كاهش دادهاند، اما هر كدام هنوز بيشتر از آن چه براي بازدارندگي باثبات نياز است، تسليحات هستهاي در اختيار دارند. همزمان با آن كه ايالات متحده و روسيه تسليحات هستهاي راهبردي و وسايل پرتاب و حمل [موشك] بر اساس معاهده جديد كاهش تسليحات راهبردي (استارت جديد) را كاهش ميدهند و پيگيري توافق آن را انجام ميدهند، حفظ يك توازن دو جانبه پايدار و اجتناب از رقابت هستهاي خطرناك از اهداف مهم خواهد بود.
آمريكا و چين به شكل روز افزوني به هم وابسته شدهاند و مسئوليتهاي مشترك آنها براي پرداختن به تهديدهاي امنيت جهاني مانند گسترش سلاحهاي كشتار جمعي و تروريسم، در حال افزايش است. ايالات متحده از چين قدرتمند، مرفه و موفق كه نقشي بسيار بزرگ در حمايت از قوانين، عرفها و نهادهاي بينالمللي ايفا ميكند، استقبال مينمايد. همزمان، آمريكا و همسايههاي آسيايي چين درباره صلح و دامنه تلاشهاي مدرن سازي جاي ارتش چين نگران هستند. اين تلاشها شامل مدرنيزاسيون كمي و كيفي توانمنديهاي هستهاي چين است. زرادخانه هستهاي چين بسيار كوچكتر از زرادخانههاي روسيه و آمريكا باقي ميماند. اما فقدان شفافيت درباره برنامههاي آن -مسير و دامنه و همچنين راهبرد و دكتريني كه اين برنامه را هدايت ميكند- ترديدهايي در خصوص تنشهاي راهبردي آينده چين به وجود آورده است.
- سازگاري با يك محيط امنيتي تغيير يافته
اين تغييرات در محيط تهديد هستهاي- بويژه نگراني فزاينده در خصوص تروريسم هستهاي و گسترش تسليحات هستهاي و روابط راهبردي كم خطر بين آمريكا و روسيه- يك شبه به وجود نيامده است. اين تغييرات در طي 25 سال گذشته به وجود آمدهاند و رفتارهاي هر دو طرف با اصلاحات در سياستها و وضعيت قواي تسليحات هستهاي آمريكا پاسخ داده شده است. اما اين اصلاحات به اندازه كافي موفقيت آميز و كافي نبودهاند. همانگونه كه رئيس جمهور گفت، ما بايد "به تفكر جنگ سرد پايان دهيم ".
* آمريكا تغيير تمركز ما به خطرات گسترش تسليحات هستهاي و تروريسم هستهاي را آغاز كرده است اما ما بايد تلاشهاي خود براي جلب حمايت بينالمللي گسترده به منظور اقدامات شديد مورد نياز براي جلوگيري از خطرات را شدت بخشيم.
* آمريكا به دنبال جلوگيري از ظهور كشورهاي جديد مجهز به سلاح هستهاي است، اما ما بايد اقدامات بيشتري براي افزايش ساختارهاي امنيت منطقهاي انجام دهيم تا به همپيمانان و شركاي خود مجددا اطمينان دهيم تعهدات ما براي دفاع از آنان همچنان قدرتمند و قابل اعتماد باقي خواهد ماند.
*آمريكا و روسيه نيروهاي هستهاي خود را ميزاني كه در زمان جنگ سرد بود بشدت كاهش دادهاندف اما هر دو هنوز تسليحات هستهاي بيشتري نسبت به مقدار مورد نياز، در اختيار دارند.
*آمريكا اتكاي ما به تسليحات هستهاي را كاهش داده است و اين همزمان با كاهش رقابتهاي هستهاي جنگ سرد بوده و همزمان با اين بوده كه نيروهاي نظامي متعارف و توانمنديهاي دفاع موشكي افزايش يافته، اما پيامهاي گوناگوني درباره اهميتي كه براي تسليحات هستهاي در راهبرد امنيت ملي خود قائل هستيم، ارسال كردهايم.
*آمريكا يك ذخير هستهاي كارآمد، ايمن، امن را بدون آزمايش هستهاي از سال 1992 حفظ كرده است، اما سرمايهگذاريهاي قابل ملاحظه در دو حوزه انساني و فيزيكي به منظور تضمين اين كه اين ذخاير ميتواند بدون نياز به آزمايش مجدد حفظ شوند، مورد نياز است.
خطرات روبه رشد گسترش تسليحات هستهاي و تروريسم هستهاي ترتيب اولويت نگرانيهاي هستهاي و اهداف راهبردي ما را تغيير داده است.در سالهاي آتي، ما بايد به عدم ترغيب كشورهاي ديگر از دستيابي به توانمنديهاي تسليحات هستهاي و ممانعت از گروههاي ترويستي از دستيابي به مواد هستهاي به منظور ساخت بمب، اولويت بالايي بدهيم. همزمان، ما بايد به حفظ روابط راهبردي پايدار با روسيه و چين و مقابله با تهديدات كشورهاي نوظهور مجهز به سلاح هستهاي، حفظ كنيم. بدين وسيله از همپيمانان و شركاي آمريكا عليه تهديدات هستهاي يا ارعاب جلوگيري ميكنيم و به اين شكل هر گونه انگيزه همپيمانان و شركاي غيرهستهاي خود را كه ممكن است براي بازدارندگي هستهاي خودشان داشته باشند، كاهش ميدهيم.
- نشانههاي ضمني براي سياستها و موضع قواي تسليحات هستهاي آمريكا
زرادخانه عظيم هستهاي كه برايمان از دوران جنگ سرد و تقابل نظامي دو قطبي به جاي مانده چندان مناسب پرداختن به چالشهاي ترويستهاي انتحاري و رژيمهاي غيردوست خواهان سلاح هستهاي، نيست. بنا بر اين، ضروري است كه ما سياستها و موضع هستهاي خود را بهتر انسجام بخشيم يعني از تروريسم و گسترش تسليحات هستهاي جلوگيري كنيم. اين بدان معنا نيست كه بازدارندگي هستهاي ما بي ربط شده است. در واقع تا زمانيكه تسليحات هستهاي وجود دارد، آمريكا نيروهاي هستهاي ايمن، امن و كارآمد را حفظ خواهد كرد كه شامل تسليحات هستهاي مستقر و ذخيره شده، سامانههاي حمل و پرتاب هستهاي با توانايي بالا و توانمنديهاي كنترل و فرماندهي و زيرساخت فيزيكي و پرسنل متخصص مورد نياز براي حفظ آنهاست. اين نيروهاي هستهاي همچنان به ايفاي نقش حياتي خود در بازدارندگي دشمنان بالقوه ادامه خواهند داد، همپيمانان و شركاي سراسر جهان را تضمين مجدد ميدهند و ثبات را در سطح جهان و مناطق كليدي ارتقاء ميبخشند. اما تغييرات اساسي در محيط امنيتي بينالمللي در سالهاي اخير- شامل رشد توانمنديهاي نظامي متعارف بي رقيب آمريكا، پيشرفتهاي بزرگ در دفاع موشكي و كاهش رقابتهاي جنگ سرد- ما را قادر ميسازد تا آن اهداف را به طور قابل ملاحظهاي با پايين ترين سطح نيروهاي هستهاي و با اتكاي كاهش يافته بر تسليحات هستهاي، محقق سازيم.
بنا بر اين، بدون به خطر انداختن بازدارندگي سنتي و اهداف تضمين دهي مجدد خود، در حال حاضر قادر هستيم تا سياستها و ساختار قواي تسليحات هستهاي خود را به روشهايي كه ما را بهتر قادر خواهد ساخت تا بافوريترين چالشهاي امنيتي روز مواجه شويم، شكل دهي كنيم.
*با كاهش نقش و تعداد تسليحات هستهاي آمريكا- و بدين وسيله اثبات ميكنيم كه تعهد ماده شش ان پي تي ما براي پيشرفت به سوي خلع سلاح محقق ميشود- ما ميتوانيم خود را در موضع بسيار قدرتمندتري براي ترغيب شركاي ان پي تي خود قرار دهيم تا در پذيرش اقدامات لازم براي احياي رژيم منع گسترش تسليحات و مواد هستهاي امن در سراسر جهان عليه سرقت يا تصرف به وسيله گروههاي تروريستي به ما بپيوندند.
*با حفظ يك بازدارندگي هستهاي معتبر و تحكيم ساختارهاي امنيت منطقهاي به همراه دفاع هوايي و ديگر توانمنديهاي نظامي متعارف، ميتوانيم همپيمانان و شركاي غير هستهاي خود در سراسر جهان را در خصوص تعهدات امنيتيمان به آنها و تاكيد اين كه آنها نيازي به دستيابي توانمنديهاي هستهاي ندارند، مجددا اطمينان دهيم.
*با ترغيب به يك "برنامه مديريت ذخيره " مناسب براي افزايش طول عمر تسليحات هستهاي آمريكا، ميتوانيم يك بازدارندگي ايمن، امن و موثر را بدون توسعه كلاهكهاي هستهاي جديد يا آزمايش هستهاي آينده تضمين كنيم.
*با مدرنيزاسيون تاسيسات نظامي هستهاي قديمي و سرمايهگذاري در بخش سرمايه انساني، ما ميتوانيم به طور اساسي شمار تسليحات هستهاي ذخيره شدهاي را كه به عنوان يك وسيله دفاعي عليه حادثه فني يا ژئوپلتيكي نگهداري ميكنيم، كاهش داده و درك خود از فعاليتهاي تسليحات هستهاي خارجي بهبود بخشيم.
*بوسيله ارتقاي ثبات راهبردي با كشورهاي روسيه و چين و بهبود شفافيت و اعتماد متقابل، ميتوانيم به ايجاد شرايط براي حركت به سوي جهاني از تسليحات هستهاي و ساختن بنياني مستحكمتر براي پرداختن به تهديدات گسترش تسليحات هستهاي و تروريسم هستهاي كمك كنيم.
* با تلاش براي كاهش نفوذ تسليحات هستهاي در امور بينالمللي و حركت گام به گام به سوي ريشه كني آنها، ما ميتوانيم اين انتظار روز افزون را كه مجبور به زندگي در جهاني با كشورهاي فراوان مجهز به سلاح هستهاي هستيم را متوقف كنيم. و به اين ترتيب انگيزههاي كشورهاي ديگر براي استفاده از اين سد دفاعي در مقابل آيندهاي نامطمئن و خطرناك با پيگيري گزينههاي هستهاي، كاهش دهيم. ايجاد اين شرايط باعث كاهش احتمال استفاده از تسليحات هستهاي خواهد شد.
در مجموع، محيط امنيتي به شكل اساسي از پايان جنگ سرد تغيير يافته است. چشم انداز تهديدات و چالشها دچار تحول شده است. اما يك چشم انداز در حال تغيير نيز به همراه خود برخي فرصتهاي ارزشمند جديد آورده است. بر همين اساس، اولويتهاي سياست آمريكا بايد تغيير كند. دستور كار سياست آمريكا بايد منعكس كننده درك شفاف و جاري از اين امر باشد كه چگونه راهبرد و موضع هستهاي به اين پويشهاي بين المللي شكل ميدهد.
ادامه دارد... ادامه مطلب
آمريكا همچنين در اين گزارش خود را محق دانسته است بي توجه به عرف بينالملل و خطرات ناشي از به كارگيري تسليحات هستهاي بطور آشكار ديگر كشورها را تهديد هستهاي كند.
بخش دوم از متن كامل گزارش بازبيني موضع هستهاي كه خبرگزاري فارس به منظور تنوير افكار عمومي و نشان دادن اوج خودخواهي آمريكا در استفاده از تسليحات كشتار جمعي، اقدام به تهيه و ترجمه آن كرده است، به شرح زير است.
بقيه در ادامه - تقويت بازدارندگي منطقهاي و تجديد تضمين به همپيمانان و شركاي آمريكا
ايالات متحده به طور كامل به تقويت روابط امنيتي دو جانبه و منطقهاي و همكاري با همپيمانان و شركاي خود براي منطبق كردن اين ر وابط با چالشهاي قرن بيست و يكم، متعهد است. اين روابط امنيتي در بازدارندگي تهديدات احتمالي مهم هستند و همچنين ميتوانند در خدمت اهداف ما در زمينه منع گسترش تسليحاتي باشند.
اين روابط امنيتي ميتوانند به كشورهاي همسايه اثبات كند كه پيگيري تسليحات هستهاي از جانب آنها فقط اهدافشان براي دستيابي به امتيازات نظامي يا سياسي را تضعيف ميكند و ميتواند به همپيمانان و شركاي آمريكا مجددا اين تضمين را بدهد كه منافع امنيتي آنها بدون توانمنديهاي بازدارندگي هستهاي خاص خودشان نيز محافظت ميشود.
تسليحات هستهاي آمريكا نقشي حياتي در گسترش بازدارندگي به همپيمانان و شركاي آمريكا در مقابل حملات هستهاي يا اعمال فشار هستهاي توسط كشورهايي بازي ميكند كه در منطقه اين همپيمانان قرار داشته و داراي تسليحات هستهاي بوده يا به دنبال آن هستند. "چتر هستهاي " معتبر آمريكا با استفاده از ابزارهاي متفاوت تامين شده است- ابزارهايي مانند قواي راهبردي سهگانه آمريكا، تسليحات هستهاي غيرراهبردي كه از پيش در مناطق كليدي مستقر شدهاند و تسليحات هستهاي واقع در ايالات متحده كه ميتوانند بسرعت به منظور مقابله با حوادث احتمالي منطقهاي مستقر شوند. اين مجموعه ابزارها بازدارنده با توجه به زمان و منطقه به منطقه متفاوت بودهاند.
از زمان پايان جنگ سرد، تسليحات هستهاي آمريكا كه از پيش در خاك اروپا مستقر هستند به طرز چشمگيري كاهش يافتهاند اما شمار كمي از تسليحات هستهاي آمريكا هنوز در اين قاره وجود دارند. با اين كه خطر حمله هستهاي عليه اعضاي ناتو بسيار اندك است، اما وجود تسليحات هستهاي آمريكا در كنار توافقات مشترك هستهاي خاص سازمان ناتو كه بر اساس آن اعضاي غيرهستهاي در طرحريزيهاي هستهاي شركت ميكنند و داراي هواپيماهاي مخصوصي هستند كه قابليت حمل تسليحات هستهاي دارند، به انسجام پيمان ناتو كمك ميكند و براي همپيمانان و شركايي كه نسبت به تهديدات منطقهاي احساس خطر ميكنند، اطمينان مجدد فراهم ميآورد.
نقش تسليحات هستهاي در دفاع از اعضاي پيمان ناتو در راستاي بازبيني "مفهوم راهبردي " اين پيمان در سال جاري ميلادي مورد بحث قرار خواهد گرفت. هر گونه تغييرات در وضعيت هستهاي ناتو تنها بايد پس از يك بازبيني جامع و اتخاذ تصميمات لازم در اين پيمان اتخاذ شود.
در آسيا و خاورميانه كه هيچگونه ساختارهاي پيماني چندجانبه مشابه ناتو وجود ندارد، ايالات متحده بازدارندگي توسعه يافته خود را از طريق برقراري پيمانهاي دوجانبه و روابط امنيتي و ازطريق حضور نظامي و ارايه تضمينهاي امنيتي حفظ كرده است. هنگامي كه جنگ سرد به پايان رسيد، آمريكا تسليحات هستهاي از قبل مستقر شده خود را از منطقه اقيانوسيه خارج كرد كه شامل خروج تسليحات هستهاي از شناورهاي سطحي نيروي دريايي ارتش آمريكا و زيردرياييهاي با كاربردهاي معمولي بود. از آن زمان، آمريكا به نيروهاي راهبردي مركزي خود و ظرفيت استقرار مجدد سامانههاي هستهاي در شرق آسيا پيش از بروز بحران، تكيه كرده است.
با وجود اين كه ثابت شده تسليحات هستهاي يكي از اجزاي مهم تضمينهاي آمريكا به همپيمانان و شركاي آن است، ايالات متحده به طور فزايندهاي بر عناصر غير هستهاي براي تقويت ساختارهاي امنيتي منطقهاي تكيه كرده است كه شامل استقرار نيروهاي متعارف [غيرهستهاي] و سامانههاي كارآمد دفاعهاي موشكي بالستيك بودند.
همانطور كه نقش تسليحات هستهاي در راهبرد امنيت ملي آمريكا كاهش مييابد، اين عناصر غير هستهاي سهم بزرگتري از مسئوليت بازدارندگي را به دوش خواهند گرفت. علاوه براين،از بخشهاي مهم و غيرقابل انكار تشكيل دهنده بازدارندگي كارآمد منطقهاي، عناصر غيرهستهاي و همچنين غيرنظامي يعني روابط قوي و قابل اعتماد ميان آمريكا و همپيمانان و شركاي آن است.
- تسليحات هستهاي غيرراهبردي.
آمريكا تسليحات هستهاي غيرراهبردي (يا "تاكتيكي ") خود را از زمان پايان جنگ سرد به شكل قابل ملاحظهاي كاهش داده است. در حال حاضر، واشنگتن فقط شمار محدودي از تسليحات هستهاي مستقر در اروپا را به علاوه تعداد كمي از تسليحات هستهاي واقع در ايالات متحده به منظور استقرار احتمالي در خارج از اين كشور در راستاي تقويت بازدارندگي براي شركا و همپيمانان آن در سراسر جهان حفظ كرده است.
روسيه حجم بسيار بزرگتري از تسليحات هستهاي غيرراهبردي را حفظ كرده است، شمار قابل توجهي كه نزديك قلمروهاي چندين كشور عضو سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) مستقر شدهاند.
گزارش بازبيني موضع هستهاي نتيجه ميگيرد كه آمريكا موارد زير را انجام خواهد داد:
* حفظ توانمندي استقرار تسليحات هستهاي آمريكا بر جنگنده بمب افكنهاي تاكتيكي و بمبافكنهاي سنگين و طولاني تر كردن طول عمر بمبهاي بي-61 از طريق تقويت ايمني، امنيت و كنترل بر استفاده از اين بمب.
* از رده خارج كردن موشك كروز درياپايه مجهز به سلاح هستهاي موسوم به (TLAM-N)
* تداوم حفظ و توسعه قابليتهاي حمله از راه دور كه مكمل حضور نظامي خط مقدم آمريكاست و بازدارندگي منطقهاي را افزايش ميدهد.
* تداوم و در صورت لزوم توسعه رايزنيها با همپيمانان و شركا براي پرداختن به اين كه چگونه اعتبار و تاثيرگذاري بازدارندگي توسعه يافته آمريكا، تضمين ميشود. هيچ تغييري در توانمنديهاي بازدارندگي هستهاي آمريكا بدون رايزنيهاي نزديك با همپيمانان و شركاي ما صورت نخواهد گرفت.
- حفظ يك زرادخانه هستهاي كارآمد، ايمن و امن
آمريكا متعهد به تضمين اين امر است كه تسليحات هستهاي آن ايمن، امن و كارآمد باقي بماند. از زمان پايان آزمايش هستهاي آمريكا در سال 1992، كلاهكهاي هستهاي ما نگهداري شدهاند و "برنامه نظارت بر ذخاير " هستهاي ايمني و اعتبار آنها را تاييد كرده است. برنامه نظارت بر ذخاير، طول عمر كلاهكها را با تعمير و رساندن آنها به خصوصيت كلاهكهاي اوليه افزايش داده است.
گزارش بازبيني وضعيت هستهاي با نگاه به سه دهه آينده، بهترين روش براي چگونگي افزايش طول عمر كلاهكهاي هستهاي موجود را بر اساس برنامه مديريت بر ذخاير هستهاي كه از سوي كنگره و اهداف منع گسترش تسليحاتي آمريكا مجوز آن صادر شده، بررسي كرده است و به نتايج زير رسيده است:
* ايالات متحده آزمايش هستهاي انجام نخواهد داد و به دنبال تصويب و اجراي معاهده منع جامع آزمايشهاي هستهاي خواهد بود.
* آمريكا كلاهكهاي هستهاي جديد نخواهد ساخت. "برنامههاي افزايش طول عمر[كلاهك] " تنها از قطعات هستهاي بر اساس طرحهاي آزمايش شده قبلي استفاده خواهد كرد و ماموريتهاي نظامي جديد را پشتيباني نميكند يا براي توانمنديهاي نظامي جديد تدارك ديده نشده است.
* آمريكا گزينههاي تضمين ايمني، امنيت و قابل اطمينان بودن كلاهكهاي هستهاي را به صورت موردي و مطابق با برنامه مديريت ذخاير ابلاغي از جانب كنگره، بررسي خواهد كرد. رويكردهاي متفاوت و گستردهاي برنامه افزايش طول عمر در نظر گرفته خواهد شد كه عبارتند از تعمير كلاهكهاي موجود، استفاده مجدد قطعات هستهاي از كلاهكهاي مختلف و جايگزيني قطعات هستهاي.
* در اتخاذ هر تصميمي براي پيشبرد مهندسي توسعه براي برنامههاي افزايش طول عمر كلاهكها، آمريكا بشدت ترجيح خواهد داد تا از گزينه تعمير يا استفاده مجدد بهره گيرد. جايگزيني قطعات هستهاي فقط در صورتي صورت خواهد گرفت كه اهداف برنامه مهم مديريت ذخيره از راهي به غير از اين روش قابل تحقق نباشد و به طور خاص از جانب رئيس جمهوري دستور اين امر صادر شده و و كنگره آن را تصويب كرده باشد.
گزارش بازبيني وضعيت هستهاي مطابق با اين نتايج موارد زير را پيشنهاد ميدهد:
* تامين بودجه كامل برنامه افزايش طول عمر پيش رو براي كلاهك دابليو-76 مستقر در زيردرياييها و بررسي برنامه افزايش طول عمر و اقدامات پيگيرانه بر بمب بي-61؛
* بررسي گزينههاي برنامه افزايش طول عمر براي كلاهك دابليو-78 موشكهاي بالستيك قاره پيما ICBM از جمله احتمال استفاده از نتايج اين كار بر كلاهكهاي موشكهاي بالستيك قابل پرتاب توسط زيردرياييها موسوم به SLBM به منظور كاهش شمار اين نوع كلاهكها.
به منظور ايمن، امن و كارآمد باقي ماندن، ذخاير هستهاي آمريكا بايد به وسيله يك زيرساخت فيزيكي مدرن حمايت شود- زيرساختي متشكل از آزمايشگاههاي امنيت ملي و مجموعهاي تاسيسات پشتيباني كننده آن- و از نيروي كاري فوق العاده توانمند كه از مهارتهاي تخصصي مورد نياز براي حفظ بازدارندگي هستهاي برخوردار باشند، بهره گيرد. همانطور كه ايالات متحده شمار تسليحات هستهاي خود را كاهش ميدهد، قابل اطمينان بودن تسليحات باقي مانده در انبارها- و كيفيت تاسيسات مرود نياز براي نگهداري آن- از اهميت بيشتري برخوردار ميشود.
سرمايه انساني نيز يكي از نگرانيهاست. آزمايشگاههاي امنيت ملي به اين نتيجه رسيدهاند كه جذب و حفظ دانشمندان و مهندسين با تعهد بسيار بالاي نسل آينده به شكل روز افزوني دشوار است. تعهد دولت به يك برنامه شفاف طولاني مدت براي مديريت بر ذخاير و همچنين جلوگيري از گسترش تسليحاتي و تروريسم هستهاي به تقويت استخدام و حفظ دانشمندان و مهندسين فردا از طريق فراهم آوردن فرصت وارد شدن به پژوهش چالشي و هدفمند و فعاليتهاي توسعهاي منجر ميشود.
گزارش بازبيني موضع هستهاي نتيجه ميگيرد كه:
* علم، فناوري و پايه مهندسي، براي نظارت بر ذخاير و همچين فراهم نمودن ديدگاههايي براي منع گسترش تسليحات حياتي هستند و بايد توسعه يابند.
*افزايش سرمايهگذاريها در مجموعه تاسيسات و پرسنل تسليحات هستهاي براي تضمين ايمني، امنيت و تاثيرگذاري زراخانه هستهاي ما لازم است. تاسيسات لازم به منظور پشتيباني موارد ضروري براي برنامه نظارت بر ذخاير ساخته خواهد شد و برنامه مديريت ذخيره توسط "اداره امنيت هستهاي ملي "، در حال تهيه است.
* افزايش بودجه مورد نياز براي "پروژه جايگزيني تحقيق شيميايي و متالورژي " در آزمايشگاه ملي "لس آلاموس " به منظور جايگزيني تاسيسات 50 ساله موجود و توسعه و ايجاد يك "تاسيسات فرآوري اورانيوم " در مركز واي-12 در "اوك رايج " ايالت تنسي، لازم است.
- نگاهي به جلو: به سوي جهاني عاري از تسليحات هستهاي
پيگيري پيشنهادات ارايه شده در گزارش بازبيني موضع هستهاي 2010 امنيت ايالات متحده و همپيمانان و شركاي آن را افزايش خواهد داد و گامهاي مهمي براي نزديكتر كردن ديدگاه رئيس جمهوري مبني بر جهاني عاري از تسليحات هستهاي، در اختيار ما قرار ميدهد.
شرايطي كه در نهايت به آمريكا و ديگر كشورها اجازه ميدهد تا تسليحات هستهاي خود را بدون بيشتر به خطر انداختن بي ثباتي و ناامني بين المللي را كنار بگذارند بسيار طاقت فرساست. موفقيت در توقف گسترش تسليحات هستهاي، شفافيت بيشتر در خصوص برنامهها و توانمنديهاي كشورهاي كليدي نگراني زا، روشهاي راستي آزمايي و فناوريهاي قادر به تشخيص نقض تعهدات خلع سلاح، روشهاي اجراي قدرتمند و به اندازه كافي معتبر براي جلوگيري از چنين نقض تعهداتي و در نهايت حل مناقشات منطقهاي كه مي تواند كشورهاي رقيب را به دستيابي و حفظ تسليحات هستهاي ترغيب كند. صراحتا بايد گفت در حال حاضر چنين شرايطي وجود ندارد. اما ما ميتوانيم و بايد فعالانه براي ايجاد چنين شرايطي تلاش كنيم. ما ميتوانيم گامهاي كاربردي كه در گزارش بازبيني وضعيت هستهاي 2010 مشخص شده را به كار بگيريم؛ گامهايي كه نه تنها ما را به سوي هدف نهايي ريشه كني تسليحات هستهاي در سراسر جهان رهنمون ميكند بلكه به نوبه خود نظام منع گسترش تسليحات هستهاي جهاني را احياء خواهد كرد، موانع بيشتري در مقابل دستيابي تسليحات هستهاي و مواد هستهاي به وسيله گروههاي تروريستي ايجاد خواهد كرد و امنيت آمريكا و امنيت بينالمللي را افزايش خواهد داد.
مقدمه
اوباما يك سال قبل در پراگ مسير جديدي براي فائق آمدن بر خطرات هستهاي قرن بيست و يكم ارائه داد و اعلام كرد كه براي غلبه بر تهديدات بزرگ فزاينده تروريسم هستهاي و گسترش تسليحات هستهاي، آمريكا "به دنبال صلح و امنيت جهاني عاري از تسليحات هستهاي " خواهد بود. وي اعلام كرد كه چنين هدف بلندپروازانهاي نميتواند بسرعت محقق شود- شايد او گفت نه در مدت زمان عمر او. اما رئيس جمهور آمريكا عزم خود براي برداشتن گامهاي محكم به سوي آن هدف را كه شامل كاهش تسليحات هستهاي آمريكا و نقش آنها در راهبرد امنيت ملي آمريكاست، ابراز كرد. اوباما در همان زمان قول داد تا زمانيكه تسليحات هستهاي وجود دارند، آمريكا زرداخانهاي ايمن، امن و موثر خواهد داشت كه هم براي بازدارندگي دشمنان بالقوه و هم براي تضمين به همپيمانان آمريكا و ديگر شركاي امنيتي كه ميتوانند روي تعهدات امنيتي آمريكا حساب كنند، استفاده ميشود.
گزارش بازبيني وضعيت هستهاي رويكرد دولت آمريكا براي ارتقاي دستور كار رئيس جمهور در كاهش خطرات هستهاي و پيگيري هدف جهاني عاري از سلاح هستهاي را ترسيم ميكند. اين دورنما همزمان به افزايش منافع امنيتي گسترده تر آمريكا كه مطابق با اولويتهاي امنيت ملي رئيس جمهور و حامي اهداف راهبرد دفاعي ذكر شده در "گزارش بازبيني دفاعي چهارسالانه 2010 " است، ميپردازد.
گزارش بازبيني وضعيت هستهاي 2010 شامل سومين ارزيابي جامع سياست و راهبرد هستهاي آمريكاست كه از زمان پايان جنگ سرد است توسط ايالات متحده انجام شده است. گزارش بازبينيهاي پيشين در سال 1994 و 2001 تكميل و منتشر شد. همانطور كه از جانب كنگره ابلاغ شد، گزارش بازبيني موضع هستهاي 2010 توسط وزير دفاع و با رايزني با وزراي خارجه و انرژي تهيه شد. اين گزارش در وزارت دفاع مشتركا توسط دفتر وزيردفاع و ستاد مشترك انجام شد. سازمانها يا نهادهاي نظامي و مراكز فرماندهي درگير در جنگ نيز به كار تحليلي اين گزارش كمك كردند؛ همچنين به طور خاص همكاري نزديكي با مركز فرماندهي راهبردي آمريكا وجود داشت. به دليل وسعت موضوعات مطرح شده، اين گزارش شامل شماري از ادارات و نهادهاي ديگري از جمله وزارتخانه هاي امنيت داخلي و خزانه داري و دفتر مدير اطلاعات ملي است. گزارش بازبيني موضع هستهاي 2010 همچنين از رايزنيهاي گسترده با كنگرهف همپيمانان آمريكا و ديگر طرفهاي ذينفع بهره برده است.
"شوراي امنيت ملي " و نهادهاي درون سازماني حمايت كننده آن در تمام مراحل تهيه اين گزارش حضور داشتند تا موضوعات كليدي راهبردي و سياسي را بررسي كنند. در دستور العمل رياست جمهوري كه منتهي به تهيه گزارش بازبيني موضع هستهاي ميشود، رئيس جمهور خواستار يك بازبيني جامع و دقيق از وضعيت نيرو و سياستهاي تسليحات هستهاي آمريكا شد. وي دستور داد كه اين گزارش گزينههايي براي بحث درباره اهداف چندگانه را ارائه دهد كه شامل موارد زير است:
كاهش نقش و شمار تسليحات هستهاي آمريكا؛ افزايش بازدارندگي دشمنان؛ ارايه تضمين مجدد به همپيمانان و شركايي كه به تعهد بازدارندگي توسعه يافته آمريكا وابستهاند؛ افزايش ثبات راهبردي و حركت شفاف به سوي هدف نهايي برچيدن تسليحات هستهاي.
يكي از وعدههاي گزارش بازبيني موضع هستهاي 2010 اين است كه هر گونه راهبرد موفقيت آميز براي دستيابي به اين اهداف بايد "متوازن " شوند البته با حركت در يك زمينه و توانمند سازي و تحكيم پيشرفت در زمينههاي ديگر.
براي مثال، سرمايه گذاري زير ساختي افزايش يافته و يك برنامه سرپرستي ذخيره مناسب به كاهش ها هم در تسليحات هستهاي مستقر و غير مستقر كمك خواهد كرد. عناصر چنين راهبردي بايد همچنين منسجم باشد هم از لحاظ ملي -در سراسر نهادهاي فدرال و بين قوههاي مجريه و مقننه- و هم از لحاظ بينالمللي در ميان گستره وسيعي از دولتهاي شريك. و يك راهبرد موثر بايد در طول زمان با حمايت از جانب يك توالي طولاني دولتها و كنگرههاي آمريكا، حفظ شود. يك راهبرد متوازن، منسجم و پايا به اتفاق نظر عمومي قدرتمندي نياز خواهد داشت. ايجاد چنين اتفاق نظري هدف مركزي اين گزارش بازبيني موضع هستهاي است.
پس از شرح تغييرات اساسي در محيط امنيتي بينالمللي و تنظيمهاي آمريكا تا به امروز، گزارش بازبيني موضع هستهاي بر پنج هدف كليدي تسليحات، سياستها و وضعيت هستهاي ما تمركز دارد:
1-جلوگيري از گسترس تسليحات هستهاي و ترويسم هستهاي؛
2-كاهش نقش تسليحات هستهاي آمريكا در راهبرد امنيت ملي آمريكا؛
3-حفظ بازدارندگي و ثبات راهبردي در سطوح كاهش يافته از قواي هستهاي؛
4-تقويت بازدارندگي منطقهاي و اطمينان دهي مجدد به همپيمانان و شركاي آمريكا؛ و
5-حفظ يك زرادخانه هستهاي كارآمد، امن، ايمن.
بخش نهايي گزارش بازبيني موضع هستهاي به بررسي مسير پيش روي وضعيت و راهبرد هستهاي آمريكا در طول سالها و دهههاي آينده ميپردازد.
محيط امنيت هستهاي تغيير يافته و در حال تغيير
محيط امنيت بينالمللي از زمان پايان جنگ سرد به شكل قابل توجهي تغيير يافته است. تهديد جنگ هستهاي جهاني دور شده اما خطر حمله هستهاي افزايش يافته است.
- تهديد گسترش تسليحات هستهاي و ترويسم هستهاي
در حال حاضر فوري ترين و تندترين تهديد، تروريسم هستهاي است. القاعده و همپيمانان آن به دنبال تسليحات هستهاي هستند. ما بايد فرض كنيم آنها در صورتي كه كه موفق به دستيابي به چنين تسليحاتي شوند از آنها استفاده خواهند كرد. با اين كه اعتقاد بر اين است كه گروههاي تروريستي در حال حاضر منابع لازم براي توليد مواد هستهاي قابل استفاده در بمب را در اختيار ندارند، اما مسئله آسيب پذيري ذخاير عظيم چنين مواد هسته اي در سراسر جهان دربرابر سرقت يا توقيف و همچنين آسيب پذيري تجهيزات و فناوريهاي حساس در بازار سياه هستهاي، خطري جدي را بوجود آورده مبني بر اين كه ممكن است تروريستها آن چه براي ساخت يك سلاح هستهاي نياز دارند، به دست آورند.
تا به امروز جامه بينالملل پيشرفتهاي به سوي دستيابي به ممنوعيت سلاحها، مواد هستهاي و فناوريهاي هراه آن داشته است اما هنوز به تلاش بيشتري نياز است. علاوه بر اين، آمريكا و جامعه بينالملل توانايي خود را براي ردگيري، بازداشتن و به شكست كشاندن تلاشها براي تحويل مواد و سلاحهاي هستهاي انجام دادهاند كه البته كافي نيست. و در صورت وقوع حمله هستهاي به گونهاي واكنش نشان دهند كه تلفات و تاثير اقتصادي را به حداقل رسانده و منبع حمله را مشخص كرده و واكنش قدرتمندي از خود نشان دهند.
تهديد فوري ديگر امروز گسترش تسحليات هستهاي است. كشورهاي ديگر بخصوص آنهايي كه با آمريكا، همپيمانان و شركاي آن و جامعه جهاني مشكل دارند، ممكن است به تسليحات هستهاي دست يابند. كره شمالي و ايران در پيگيري بلندپروازيهاي هستهاي خود تعهدات منع گسترش تسليحات را نقض كردهاند، با دستورالعملهاي شوراي امنيت سازمان ملل مخالفت ورزيدهاند، به دنبال توانمنديهاي پرتاب موشك بودهاند و در مقابل تلاشهاي بينالمللي براي حل ديپلماتيك بحراني كه به وجود آوردهاند، مقاومت كردهاند. منابع تسليحات و مواد و فناوريهاي حساس غيرقانوني آنها خطرات جهاني گسترش تسليحات و تنشهاي منطقهاي را افزايش داده است. رفتار تحريك كننده آنها بي ثباتي در مناطق خودشان را افزايش داده است. تداوم عدم پيروي از عرفهاي منع گسترش تسليحات از جانب اين كشورها و كشورهاي ديگر، به طور جدي پيمان منع گسترش تسليحات هستهاي (NPT) را تضعيف ميكند و در شكل سيع مفاهيم امنيتي منفي براي آمريكا و جامعه جهاني دارد.
توانايي بالقوه تهاجم منطقهاي از جانب اين كشورها چالشهايي را نه تنها در حوزه بازدارندگي بلكه در زمينه اطمينان دهي مجدد همپيمانان و شركاي آمريكا به وجود آورده است. در دوران جنگ سرد، همپيمانان ما به دنبال گرفتن تضميني بودند كه آنها را در مقابل تهديدات شوروي ايمن نگه خواهد داشت زيرا آمريكا آشكارا به امنيت آنها متعهد بود. جو امروز كاملا متفاوت است. برخي همپيمانان آمريكا به طور فزايندهاي در خصوص تغييرات به وجود آمده در محيط امنيتي جهاني نگران هستند. اين محيط امنيتي شامل گسترش تسليحات هستهاي و موشكي و اطمينان دهي مجدد مطلوبي است كه آمريكا در زمينه امنيت آنها متعهد خواهد ماند. وجود يك ناكامي در اطمينان دهي مجدد ميتواند به اتخاذ تصميمي از جانب يك يا تعداد بيشتري كشور غيرهستهاي براي داشتن بازدارندگيهاي هستهاي خودشان منتهي شود، نتيجهاي كه ميتواند به رژيم ان پي تي در حال فروپاشي و وجود احتمال قويتري از كابرد تسليحات هستهاي كمك كند.
با جود اين چالشها، انپيتي سنگ بناي نظام منع گسترش تسليحات باقي مانده است و در چهار دهه گذشته بخوبي در خدمت جامعه جهاني بوده است. توافق اساسي آن هنوز معتبر است يعني تمام طرفها حق داشتن انرژي هستهاي صلح آميز را دارند؛ كشورهاي داراي تسليحات هستهاي آنها را كنار ميگذارند و آنهايي كه تسليحات هستهاي دارند در جهت خلع سلاح تلاش ميكنند. با اين همه، با وجود شواهد روشن عدم پيروي از ان پي تي، اين رژيم منع گسترش تسليحات نيازمند تقويت است. علاوه بر اين آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه نهادي بينالمللي و مسئول اجراي پادمانها به منظور تضمين اين امر است كه تاسيسات و مواد هستهاي فقط براي اهداف صلح آميز استفاده شوند، در حال حاضر فاقد منابع كافي و اختيارات لازم براي انجام كارآمد اين ماموريت است.
- ثبات راهبردي با روسيه و چين
همزمان با اين كه ايالات متحده با تهديدات فوري تروريسم هستهاي و گسترش تسليحات هستهاي روبروست، اما بايد همچنان به پرداختن به چالش آشناتر تضمين ثبات راهبردي با قدرتهاي هستهاي موجود كه به طور برجسته روسيه و چين هستند، ادامه دهد.
روسيه تنها جفت آمريكا در زمينه توانمنديهاي تسليحات هستهاي باقي مانده است. اما ماهيت روابط سياسي و راهبردي آمريكا-روسيه از دوران جنگ سرد به طور اساسي تغيير يافته است.
اختلافات سياسي بين دو كشور همچنان ادامه دارد و روسيه به مدرنيزه كردن قواي هولناك هستهاي خود ادامه ميدهد. اما آمريكا و روسيه همكاري خود در زمينههاي منافع مشترك از جمله جلوگيري از گسترش تسليحات هستهاي و ترويسم هستهاي را افزايش دادهاند و چشماندازهاي تقابل نظامي به آن صورتي كه در دهههاي گذشته وجود داشته، به طور قابل ملاحظهاي كاهش يافته است.
در حالي كه آمريكا و روسيه شمار تسليحات هستهاي مستقر خود را از پايان جنگ سرد حدود 75 درصد كاهش دادهاند، اما هر كدام هنوز بيشتر از آن چه براي بازدارندگي باثبات نياز است، تسليحات هستهاي در اختيار دارند. همزمان با آن كه ايالات متحده و روسيه تسليحات هستهاي راهبردي و وسايل پرتاب و حمل [موشك] بر اساس معاهده جديد كاهش تسليحات راهبردي (استارت جديد) را كاهش ميدهند و پيگيري توافق آن را انجام ميدهند، حفظ يك توازن دو جانبه پايدار و اجتناب از رقابت هستهاي خطرناك از اهداف مهم خواهد بود.
آمريكا و چين به شكل روز افزوني به هم وابسته شدهاند و مسئوليتهاي مشترك آنها براي پرداختن به تهديدهاي امنيت جهاني مانند گسترش سلاحهاي كشتار جمعي و تروريسم، در حال افزايش است. ايالات متحده از چين قدرتمند، مرفه و موفق كه نقشي بسيار بزرگ در حمايت از قوانين، عرفها و نهادهاي بينالمللي ايفا ميكند، استقبال مينمايد. همزمان، آمريكا و همسايههاي آسيايي چين درباره صلح و دامنه تلاشهاي مدرن سازي جاي ارتش چين نگران هستند. اين تلاشها شامل مدرنيزاسيون كمي و كيفي توانمنديهاي هستهاي چين است. زرادخانه هستهاي چين بسيار كوچكتر از زرادخانههاي روسيه و آمريكا باقي ميماند. اما فقدان شفافيت درباره برنامههاي آن -مسير و دامنه و همچنين راهبرد و دكتريني كه اين برنامه را هدايت ميكند- ترديدهايي در خصوص تنشهاي راهبردي آينده چين به وجود آورده است.
- سازگاري با يك محيط امنيتي تغيير يافته
اين تغييرات در محيط تهديد هستهاي- بويژه نگراني فزاينده در خصوص تروريسم هستهاي و گسترش تسليحات هستهاي و روابط راهبردي كم خطر بين آمريكا و روسيه- يك شبه به وجود نيامده است. اين تغييرات در طي 25 سال گذشته به وجود آمدهاند و رفتارهاي هر دو طرف با اصلاحات در سياستها و وضعيت قواي تسليحات هستهاي آمريكا پاسخ داده شده است. اما اين اصلاحات به اندازه كافي موفقيت آميز و كافي نبودهاند. همانگونه كه رئيس جمهور گفت، ما بايد "به تفكر جنگ سرد پايان دهيم ".
* آمريكا تغيير تمركز ما به خطرات گسترش تسليحات هستهاي و تروريسم هستهاي را آغاز كرده است اما ما بايد تلاشهاي خود براي جلب حمايت بينالمللي گسترده به منظور اقدامات شديد مورد نياز براي جلوگيري از خطرات را شدت بخشيم.
* آمريكا به دنبال جلوگيري از ظهور كشورهاي جديد مجهز به سلاح هستهاي است، اما ما بايد اقدامات بيشتري براي افزايش ساختارهاي امنيت منطقهاي انجام دهيم تا به همپيمانان و شركاي خود مجددا اطمينان دهيم تعهدات ما براي دفاع از آنان همچنان قدرتمند و قابل اعتماد باقي خواهد ماند.
*آمريكا و روسيه نيروهاي هستهاي خود را ميزاني كه در زمان جنگ سرد بود بشدت كاهش دادهاندف اما هر دو هنوز تسليحات هستهاي بيشتري نسبت به مقدار مورد نياز، در اختيار دارند.
*آمريكا اتكاي ما به تسليحات هستهاي را كاهش داده است و اين همزمان با كاهش رقابتهاي هستهاي جنگ سرد بوده و همزمان با اين بوده كه نيروهاي نظامي متعارف و توانمنديهاي دفاع موشكي افزايش يافته، اما پيامهاي گوناگوني درباره اهميتي كه براي تسليحات هستهاي در راهبرد امنيت ملي خود قائل هستيم، ارسال كردهايم.
*آمريكا يك ذخير هستهاي كارآمد، ايمن، امن را بدون آزمايش هستهاي از سال 1992 حفظ كرده است، اما سرمايهگذاريهاي قابل ملاحظه در دو حوزه انساني و فيزيكي به منظور تضمين اين كه اين ذخاير ميتواند بدون نياز به آزمايش مجدد حفظ شوند، مورد نياز است.
خطرات روبه رشد گسترش تسليحات هستهاي و تروريسم هستهاي ترتيب اولويت نگرانيهاي هستهاي و اهداف راهبردي ما را تغيير داده است.در سالهاي آتي، ما بايد به عدم ترغيب كشورهاي ديگر از دستيابي به توانمنديهاي تسليحات هستهاي و ممانعت از گروههاي ترويستي از دستيابي به مواد هستهاي به منظور ساخت بمب، اولويت بالايي بدهيم. همزمان، ما بايد به حفظ روابط راهبردي پايدار با روسيه و چين و مقابله با تهديدات كشورهاي نوظهور مجهز به سلاح هستهاي، حفظ كنيم. بدين وسيله از همپيمانان و شركاي آمريكا عليه تهديدات هستهاي يا ارعاب جلوگيري ميكنيم و به اين شكل هر گونه انگيزه همپيمانان و شركاي غيرهستهاي خود را كه ممكن است براي بازدارندگي هستهاي خودشان داشته باشند، كاهش ميدهيم.
- نشانههاي ضمني براي سياستها و موضع قواي تسليحات هستهاي آمريكا
زرادخانه عظيم هستهاي كه برايمان از دوران جنگ سرد و تقابل نظامي دو قطبي به جاي مانده چندان مناسب پرداختن به چالشهاي ترويستهاي انتحاري و رژيمهاي غيردوست خواهان سلاح هستهاي، نيست. بنا بر اين، ضروري است كه ما سياستها و موضع هستهاي خود را بهتر انسجام بخشيم يعني از تروريسم و گسترش تسليحات هستهاي جلوگيري كنيم. اين بدان معنا نيست كه بازدارندگي هستهاي ما بي ربط شده است. در واقع تا زمانيكه تسليحات هستهاي وجود دارد، آمريكا نيروهاي هستهاي ايمن، امن و كارآمد را حفظ خواهد كرد كه شامل تسليحات هستهاي مستقر و ذخيره شده، سامانههاي حمل و پرتاب هستهاي با توانايي بالا و توانمنديهاي كنترل و فرماندهي و زيرساخت فيزيكي و پرسنل متخصص مورد نياز براي حفظ آنهاست. اين نيروهاي هستهاي همچنان به ايفاي نقش حياتي خود در بازدارندگي دشمنان بالقوه ادامه خواهند داد، همپيمانان و شركاي سراسر جهان را تضمين مجدد ميدهند و ثبات را در سطح جهان و مناطق كليدي ارتقاء ميبخشند. اما تغييرات اساسي در محيط امنيتي بينالمللي در سالهاي اخير- شامل رشد توانمنديهاي نظامي متعارف بي رقيب آمريكا، پيشرفتهاي بزرگ در دفاع موشكي و كاهش رقابتهاي جنگ سرد- ما را قادر ميسازد تا آن اهداف را به طور قابل ملاحظهاي با پايين ترين سطح نيروهاي هستهاي و با اتكاي كاهش يافته بر تسليحات هستهاي، محقق سازيم.
بنا بر اين، بدون به خطر انداختن بازدارندگي سنتي و اهداف تضمين دهي مجدد خود، در حال حاضر قادر هستيم تا سياستها و ساختار قواي تسليحات هستهاي خود را به روشهايي كه ما را بهتر قادر خواهد ساخت تا بافوريترين چالشهاي امنيتي روز مواجه شويم، شكل دهي كنيم.
*با كاهش نقش و تعداد تسليحات هستهاي آمريكا- و بدين وسيله اثبات ميكنيم كه تعهد ماده شش ان پي تي ما براي پيشرفت به سوي خلع سلاح محقق ميشود- ما ميتوانيم خود را در موضع بسيار قدرتمندتري براي ترغيب شركاي ان پي تي خود قرار دهيم تا در پذيرش اقدامات لازم براي احياي رژيم منع گسترش تسليحات و مواد هستهاي امن در سراسر جهان عليه سرقت يا تصرف به وسيله گروههاي تروريستي به ما بپيوندند.
*با حفظ يك بازدارندگي هستهاي معتبر و تحكيم ساختارهاي امنيت منطقهاي به همراه دفاع هوايي و ديگر توانمنديهاي نظامي متعارف، ميتوانيم همپيمانان و شركاي غير هستهاي خود در سراسر جهان را در خصوص تعهدات امنيتيمان به آنها و تاكيد اين كه آنها نيازي به دستيابي توانمنديهاي هستهاي ندارند، مجددا اطمينان دهيم.
*با ترغيب به يك "برنامه مديريت ذخيره " مناسب براي افزايش طول عمر تسليحات هستهاي آمريكا، ميتوانيم يك بازدارندگي ايمن، امن و موثر را بدون توسعه كلاهكهاي هستهاي جديد يا آزمايش هستهاي آينده تضمين كنيم.
*با مدرنيزاسيون تاسيسات نظامي هستهاي قديمي و سرمايهگذاري در بخش سرمايه انساني، ما ميتوانيم به طور اساسي شمار تسليحات هستهاي ذخيره شدهاي را كه به عنوان يك وسيله دفاعي عليه حادثه فني يا ژئوپلتيكي نگهداري ميكنيم، كاهش داده و درك خود از فعاليتهاي تسليحات هستهاي خارجي بهبود بخشيم.
*بوسيله ارتقاي ثبات راهبردي با كشورهاي روسيه و چين و بهبود شفافيت و اعتماد متقابل، ميتوانيم به ايجاد شرايط براي حركت به سوي جهاني از تسليحات هستهاي و ساختن بنياني مستحكمتر براي پرداختن به تهديدات گسترش تسليحات هستهاي و تروريسم هستهاي كمك كنيم.
* با تلاش براي كاهش نفوذ تسليحات هستهاي در امور بينالمللي و حركت گام به گام به سوي ريشه كني آنها، ما ميتوانيم اين انتظار روز افزون را كه مجبور به زندگي در جهاني با كشورهاي فراوان مجهز به سلاح هستهاي هستيم را متوقف كنيم. و به اين ترتيب انگيزههاي كشورهاي ديگر براي استفاده از اين سد دفاعي در مقابل آيندهاي نامطمئن و خطرناك با پيگيري گزينههاي هستهاي، كاهش دهيم. ايجاد اين شرايط باعث كاهش احتمال استفاده از تسليحات هستهاي خواهد شد.
در مجموع، محيط امنيتي به شكل اساسي از پايان جنگ سرد تغيير يافته است. چشم انداز تهديدات و چالشها دچار تحول شده است. اما يك چشم انداز در حال تغيير نيز به همراه خود برخي فرصتهاي ارزشمند جديد آورده است. بر همين اساس، اولويتهاي سياست آمريكا بايد تغيير كند. دستور كار سياست آمريكا بايد منعكس كننده درك شفاف و جاري از اين امر باشد كه چگونه راهبرد و موضع هستهاي به اين پويشهاي بين المللي شكل ميدهد.
ادامه دارد...