به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

اشاره:
درميزگرد مهمانان راديو گفت و گو با موضوع عفاف و حجاب، حجت الاسلام سيد علي طاهري عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي ومجيد نصيري پور، عضو كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي زمينه ها ي بروز بد حجابي و بي حجابي ، راهكارهاي مقابله با اين پديده و چگونگي امر به معروف و نهي از منكر را مورد بحث و بررسي قرار گرفته است

مشروح اين ميزگرد در ادامه مي آيد:
راديو گفت و گو : به رغم وجود قانون راهكارهاي گسترش فرهنگ عفاف و حجاب مصوبه شوراي انقلاب فرهنگي در سيزدهم ديماه سال 1384 و با گذشت چهارسال هنوز گام جدي براي اجراي اين قانون برداشته نشده است .
در همين ارتباط بعد از برگزاري نماز جمعه تهران،جمعي از نمازگزاران تهراني با تأكيد بر احياي فرهنگ و ارزشهاي اسلامي در اعتراض به گسترش بد حجابي در جامعه راهپيمايي كردند. راهيپمايان هدف هز اين راهپيمايي را مطالبه اجراي فرامين امام خميني رحمت الله عليه و مقام معظم رهبري، براي مقابله با تهاجم فرهنگي، اعتراض به اجرا نشدن قانون گسترش فرهنگ حجاب و عفاف و هشدار به مسئولان در مورد كوتاهي در برخورد جدي با گسترش منكرات و بدحجابي اعلام كردند . در همين رابطه گفتگو مي كنيم با سيد علي طاهري عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي
آقاي طاهري ،چرا در مورد اين قانون كه در سال 84 تصويب شد تا كنون اقدام مؤثري صورت نگرفته؟
طاهري: ضمن تشكر از برنامه خوب شما كه به اين امر مهم كه دغدغه متدينين و اكثر مسئولين نظام هم هست، پرداختيد، مستحضريد كه بعد از تصويب اين قانون، البته در مجلس هفتم هم يك طرحي كه با حجاب و عفاف ارتباط داشت تصويب شد. اين دو مسئله در دولت نهم به عهده وزارت ارشاد سپرده شد. بعد از حدود سه سال كه ارزيابي عملكرد وزارت ارشاد صورت گرفت و با توجه به اعتراضاتي هم كه متدينين داشتند و اينكه اين قانون در عمل هيچ نتيجه اي نداشته ، نشان ميداد كه
وزارت ارشاد توفيق لازم را در اين خصوص پيدا نكرده. شايد يك علت اين بود كه آن ابزار لازم در اختيار وزارت ارشاد نبوده يا سير مطالعات و تدوين آئين نامه هاي اجرايي بسيار طولاني شده بود و در حقيقت موجب شده بود كه اين قانون بسيار ارزشمند و نسبتاً قانون كامل با توجه به كار سنگيني كه انجام شده بود، ما هيچ نتيجه اي را در جامعه خودمان شاهد نباشيم . با فشاري هم كه دشمن در اين زمينه دارد و برنامه ريزي مدوني كه آنها دارند براي تخريب فرهنگ اسلامي ما، امروز شاهد جلوه هاي بد بد حجابي يا بهتر است بگوييم بعضي صحنه هاي بي حجابي در جامعه خودمان هستيم . اخيراً ،بعد از همان بررسي ، دولت محترم چارچوب اجراي ان طرح را به عهده وزارت كشور نهاد و در حقيقت ما از آن زمان پيگير هستيم. منتها چون در جريانات سال گذشته ، وزارت كشور يك مقداري درگير فتنه شد در پيگيري اين قضيه يك مقداري عقب مانده بود كه مادر مجلس يك سوالي را از وزير كشور كرديم. حدود 40 نفر كه اكثريت روحانيت مجلس و اركان مهم مجلس و برخي از نمايندگان ديگر هم اين سوال را امضا كرده بودند،آقاي وزير كشور اخيراً طي يكي دو هفته قبل در كميسيون فرهنگي حاضر شدند و گزارشاتي در خصوص پيگيريها از زماني كه ابلاغ شده به وزارت كشور، آنجا ارائه كردند. گزارشات بد نبود اما در مجموع سوال كنندگان كه ما هم جزء آن بوديم قانع نشديم به جهت اينكه باز همان روال وزارت ارشاد پيگيري مي شود. يعني جلسات پي در پي گذاشته شده براي نوشتن آئيين نامه دستورالعمل. كارشناسان مختلف دعوت شدند،اگر چه به نظر مي آيد يك مقداري اين پيگيري هاي اخير اجرايي تر است نسبت به گذشته،ولي يك مهلت يك ماهه به وزارت كشور داده شد كه در اين يك ماه وزارت كشور بخشي از اين كارهايي را كه انجام داده را عملياتي كند. و شايد مهمترين و اساسي ترين كاري هم كه دولت مي تواند شروع كند از محيط هاي زير مجموعه خودش است. يعني ما در بعضي ادارات، در بعضي وزارتخانه ها، در بعضي از شركتهاي كه وابسته به دولت است، شاهد هستيم كاركناني حضور پيدا مي كنند كه پوشش آنها هيچ تناسبي با پوشش مورد نظردين مبين اسلام ندارد. دولت قطعاً در قدم اول بايد مجموعه خود را اصلاح كند و قانع كند كه نسبت به اين دستور مهم و اكيد دينمان پايبند باشند و ما در عمل شاهد آن باشيم .البته مسائل ديگري هم در اين خصوص وزارت كشور برنامه ريزي كرده كه ما اميدواريم طي اين يك ماه كه حدوداً تا نيمه خرداد به وزارت كشور فرصت داده شده ،ان شاءالله شاهد باشيم كه اين برنامه ريزي هاي صورت گرفته در عمل هم اجرا شود.

راديو گفت و گو :آقاي نصيرپور، مسائلي بايد در نظر گرفته شود تا ضمن برخورد با مسئله بدحجابي شأن و شخصيت اجتماعي جامعه هم در اين خصوص حفظ شود؟

نصيرپور:من ابتداً بايد عرض كنم كه مقوله حجاب و پوشش و علاقمندي به بحث پوشش به نظر من يك امري است كه خداوند در فطرت انسانها قرار داده و اين مسئله فقط بايد متناسب با وضعيت روز و متناسب با اوضاع فرهنگي جامعه ساماندهي شود. من معتقدم جامعه اي هستيم با سابقه ديرينه فرهنگي . ما حتي در مطالعاتي كه داريم و بعضاً گزارشاتي كه مي آيد شاهديم كه در آثار باستاني باقي مانده از دوران هخامنشي، حتي تصوير يك زن به صورت نامناسب آنجا طراحي و ساخته نشده. اين نشان مي دهد كه بحث حجاب از سابقه بسيار ديرينه اي در كشور ايران برخوردار است. خصوصاً با ظهور دين اسلام و ورود دين اسلام به ايران،اهميت اين مقوله زياد شده. اما نكته اي كه الان در فرمايشات آقاي طاهري هم وجود داشت و مسئله اي كه وجود دارد و بايد روي آن به طور جدي توجه شود، دخالت دادن وزارت كشور در مقوله حجاب است. حجاب يك مقوله فرهنگي است و بيش از اينكه يك وظيفه انتظامي يا از اين دست و از اين جنس مقولات باشد، به حوزه هاي فرهنگي و عملكرد نهادهاي فرهنگي مجموعه نظام مرتبط است و اگر قرار است ما آن قانون مصوب و دغدغه مقام معظم رهبري كه دغدغه بسيار مهمي است و همواره ايشان در مناسبتهاي مختلف به آن تذكر و اشاره داشتند،نايل شويم و اين دغده را برطرف كنيم، به نظر من بايد يك زيرساختهايي را فراهم كنيم و زمينه ظهور بدحجابي را از بين ببريم. همانطور كه آقاي طاهري فرمودند و من هم تأييد مي كنم در بعضي مواقع در معابر تهران واقعاً مسئله بي حجابي است. ما سابق بر اين در ادوار گذشته مسئله بدحجابي را داشتيم اما اين روزها و اين ماههاي گذشته شاهديم كه برخي افراد تعمداً حجاب خودشان را در ترافيك و در معابرها برمي دارند، اين نشان از بروز يك بيماري است و من معتقدم دوستان ما در كميسيون فرهنگي بايد تلاش كنند، مجموعه اي از نهادهاي فرهنگي داخل كشور ساماندهي شوند و هدفگذاري شود و استراتژيهاي مناسبي براي رسيدن به اين اهداف مشخص شود و نهايتاً اگر راهبردهاي فرهنگي نتيجه نداد، بعد ما به سمت راهبردهاي التزامي حركت كنيم. البته راهبردهاي نظامي در كنار فعاليتهاي فرهنگي مي تواند همراه و مؤثر باشد. اما به نظرم مي آيد اگر فقط به سمت قوه قهريه يا قوه انتظامي برويم،اين مشكل حل نمي شود،شايد پوشش مقداري مناسب باشد اما مسئله حل نمي شود و به طور زيرزميني اين بي توجهي و بي اخلاقي كه دارد توسعه پيدا مي كند در جان مردم رسوخ پيدا مي كند كه بعد امكان اصلاح آن ضعيف به نظر مي آيد.

راديو گفت و گو :آقاي نصيرپور،بين اصلاح طلبان در مجلس و اصولگرايان آيا اختلاف نظري راجع به اصل حجاب،يا اجراي اين مصوبه وجود دارد يا خير؟

نصيرپور :به نظرم اين اختلاف وجود ندارد. دوستان رسانه ها براي اين مسائل اصولي و كلي زياد جريان سياسي را غالب نكنند. حتماً همه اصلاح طلبها به همراه همه اصولگرايان دغدغه دين دارند و اتفاقاً همين دغدغه دينداري است كه عزيزان را مجاب مي كند در عرصه هاي سياسي و اجتماعي ورود پيدا كنند و تلاش كنند كه تأثير مثبتي در اداره خوب كشور داشته باشند. به نظر من قانوني كه مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي در اواخر دوران حجت الاسلام و المسلمين آقاي خاتمي تصويب شد و مجلس هفتم هم الزامات بعدي را انجام داد، حتماً همه دوستان درهمه حوزه هاي سياسي اين دغدغه را دارند و اميدوار هستيم كه با همكاري و همدلي بتوانيم بر اين مسئله فائق شويم و به هر حال كشور را بر مدار ارزشهاي فرهنگي و ديني خودمان اداره كنيم.

راديو گفت و گو :آقاي طاهري، ممكن است بفرماييد زمينه بروز اين بد حجابي هايي كه در جامعه مشاهده مي شود چيست؟

طاهري:من خدمت آقاي نصيرپور هم سلا م عرض مي كنم و تشكر مي كنم ازاينكه ايشان هم دغدغه خودشان و طيف اصلاح طلبان مجلس را هم در اين خصوص اشاره كردند . از شما هم تشكر مي كنم كه از اين دو طيف انتخاب شدند تا اين به مردم اعلام شود كه اين مسائل ديني دغدغه همه جناح هاي معتقد به نظام و دلسوز نظام است. در يكي از بخشهاي صحبت آقاي نصيرپور اشاره شد كه وزارت كشور اگر در اين بخض حضور پيدا مي كند، جنبه نظامي و انتظامي نگيرد مطلب درستي است. اگر در ذهن شما و شنوندگان باشد درگشت ارشاد ،كه قبلاً مطرح مي شد، گزارشي كه به مجلس ارائه كردند،سردار احمدي مقدم تشريف آورده بودند، گفتند ما در همان موقع كه گشت ارشاد را انجام مي داديم ، 90 درصد با تذكر حل مي شد. يعني با تذكر حل مي شد، يا خانواده افراد مي آمدند و با تذكر حل مي شد. 10 درصد افرادي كه ثابت مي شد اينها دارند با غرض بدحجابي را ترويج مي كنند، برخورد قانوني لازم صورت مي گرفت. در اين قضاياي اخير، گزارشي كه وزير كشور به كميسيون فرهنگي دادند اعلام كردند كه بيش از 200 كارشناس را از دستگاههاي مختلف دعوت كردند. دغدغه آقاي نصيرپور كاملاً درست است. يعني قطعاً كار يك دستگاه مثل نيروي انتظامي نيست، حتي اگر بخواهد كار فرهنگي كند ، همه دستگاهها بايد ورود پيدا كنند. گزارشي كه ايشان دادند گزارش خوبي بود، ما اميدواريم كه ان شاءالله در اين خصوص وظايفشان را انجام دهند. اما در خصوص دليل بروز اين بدحجابي، خوب يك جهت آن اين است كه طبيعتاً اگر انسان آشناي با مسائل دين نباشد اين مسئله بر اساس عدم اطلاع از دغدغه دين و آن مسئله اي كه خداوند متعال به نفع بشر همه مسئله ديني را قانونگذاري كرده در قرآن و دستورت اهل بيت، اين عدم آشنايي موجب مي شود طبيعت نفساني انسان،انسان را دعوت كند به جلوه گري و اين كه جلب نظر كند. اما اگر به صورت فرهنگي خانواده ها ورود پيدا كنند،روي مسئله حجاب،كار فرهنگي كه دين مدنظرش است، خانواده ها دغدغه داشته باشند، آموزش و پرورش به صورت جدي در درسهاي خودش مطالب اغنايي را در اين خصوص داشته باشد ، مي تواند در جمع كردن زمينه هاي بدحجابي مؤثر باشد البته تبليغات سنگين دشمن هم در اين خصوص مؤثراست. اخيراً وزير اطلاعات اعلام كرده بودند كه باندي از بدحجابان را در قم دستگير كردند كه اينها از تهران دريك مجموعه اي سازماندهي مي شدند كه فقط اين افراد بد حجاب ازتهران به قم فرستاده شوند در خيابانهاي قم قدم بزنند كه در آنجا بدحجابي ترويج شود. قطعاً دشمن برنامه ريزي مي كند، بودجه مي گذارد و در يكي از صحبتهاي سران سي آي اي هم اشاره شده بود كه ما براي مبارزه با نظام اسلامي ايران لازم نيست كه حمله نظامي داشته باشيم، ما بايد دامن كوتاه به ايران ارسال كنيم. يعني آنها كاملاً روي اين مسئله بي حجابي حساب باز كردند و اميد دارند چون قبلاً در تاريخ ما نمونه هاي آن را داشتيم. همه اين عوامل دست به دست هم مي دهند، عدم اطلاع به كساني كه بد حجاب اند و هم كار سنگين تهاجمي دشمن است.

راديو گفت و گو :آقاي طاهري، شما اشاره كرديد كه يك جرياني از خارج از كشور اين افراد را هدايت مي كنند. آيا فكر مي كنيد برخورد انتظامي مي تواند در اين شرايط موفق باشد ؟

آقاي طاهري:برخورد انتظامي مثل جراحي مي ماند، طبيعتاً اگر يك بيماري قابل مداوا باشد با پرهيز يا داروهايي كه به مرحله جراحي نرسد، قطعاً نبايد جراحي صوتر گيرد. اما گاهي اوقات بيماري به حدي مي رسد كه نياز به جراحي است آن هم حداقل است. يعني تصور ما اين است كه بيش از 95 درصد بد حجابي ها يا بي حجابي ها با كار فرهنگي با تذكر حل مي شود. البته دغدغه مسئولين هم بايد باشد . اينكه عرض كردم رئيس يك اداره دغدغه داشته باشد، با كارمند خود مسائل ديني را توجيه كند، ممكن است دربين 100 كارمند خاتمي كه در اداره است ،1 نفر ممكن است عمدي داشته باشد،آن يك نفر هم وقتي جديت مسئولين را ببنيد اقدام نمي كند. بنابراين من گمان مي كنم ضمن اين كه ضرورت دارد در پايان بررسي بدحجابي ها اگر كساني كه عمداً دارند به بدحجابي دامن مي زنند برخورد شود،اما اين مرحله آخر است. قطاً برنامه ريزي فرهنگي، برنامه ريزي تمام مسئولين در دستگاههاي مختلف مي تواند اكثر اين معضل را حل كند بدون اينكه نيازي به برخورد باشد.

راديو گفت و گو : آقاي طاهري البته ما از مسئولين وزارت كشور هم دعوت كرديم كه در اين گفتگو شركت كنند كه متأسفانه هماهنگي نشد. بعضي معتقدند كه دولت در اجراي قانون حجاب كوتاهي كرده. نظر شما چيست؟

طاهري:البته اين شبهه ايجاد شده،در همين جريان انتخابات اخير، تقريباً همه نامزدها مي گفتند ما با گشت ارشاد مخالفيم. در حالي كه اگر توضيح كاملي داده مي شد كه منظورشان اين بود كه ما با برخورد نظامي با بد حجابي مخالفيم،اين بد بيني ايجاد نمي شد به همه كساني كه در اين خصوص صحبت كردند. بله حداقل اين شبهه وجود دارد كه به جهت اينكه كار اجرايي درستي شروع ندشه اين بد بيني ايجاد شده. اگر چه ما با شناختي كه از تمام مسئولين داريم، يقين داريم كه هيچ كدام از آنها علاقه ندارند كه بدحجابي ادامه پيدا كند يا خداي ناكرده بيشتر شود.

راديو گفت و گو : آقاي نصيرپور،آقاي طاهري اشاره كردند كه يك جرياني خارج از كشور بد حجابي هاي موجود در جامعه را هدايت مي كند . نظر شما در اين خصوص چيست؟

نصيرپور:من فرمايش همكار عزيزم آقاي طاهري را تأييد مي كنم. اخباري كه منتشر شده بود و وزير اطلاعات اين اطلاعات را منتقل كردند، تأييد مي كند وجود تشكل هايي را كه كانون هايي كه به لحاظ ارزشي و ديني يكي از پايگاههاي ما هستند ، هدف قرار داده اند . در واقع شهر قم يكي از مراكز ديني ماست و طبيعتاً ظهور و بروز بي حجابي و مسئله بدحجابي، تأثيرش و نمودش بيش از ساير كشور مي تواند باشد. ولي من مي خواهم اشاره كنم اين يك امر قابل پيش بيني است و اتفاقاً موضوع شبيخون فرهنگي كه مقام معظم رهبري سالهاي قبل به آن اشاره كردند ناظر بر همين مسئله است. به اين معنا كه دشمن براي برخورد با نظام جمهوري اسلامي صرفاً از يك راهبرد كه آن هم موضوع نظامي است استفاده نمي كند. آنها از تمام ابزار و امكاناتي كه در اختيار خودشان دارند با انسجامي كه در درون ساختارهاي خود ايجاد كردند به سمت اهداف خودشان حركت مي كنند. و از رسانه هايي كه طراحي كردند،از امواج ماهواره اي و اينترنتي و حتماً از همه امكانات در اختيارشان براي برخورد با رقبا و مخالفين خود استفاده مي كنند. شايد به جرأت بتوانيم بگوييم كه جمهوري اسلامي تنها حكومتي است كه با ملاك هاي ديني و اسلامي به معناي واقعي آن اداره مي شود و طبيعتاً مي تواند يك سدي براي تصاحب كشورهاي مختلف توسط ابرقدرتها باشد و طبيعي است كه با آن برخورد خواهد شد. اما مهمتر از برخوردي كه آنها با ما مي كنند و برنامه هايي كه براي قشر جوان ما، براي خانواده هاي ما دارند ، نوع برنامه ريزي استراتژي است كه ما در مقابله با اين برنامه ها بايد اتخاذ كنيم. نكته اي را كه من عرض كردم در خصوص بحث انتظامي شدن برخورد با موضوع بدحجابي و بي حجابي، حتماً همه كساني كه دستي بر اداره كشور دارند تأييد مي كنند كه بعضي جرايم در بعضي مواقع فقط راه انتظامي و نظامي مي تواند داشته باشد. ما اين را نفي نمي كنيم اما به نظرم مي آيد اگردرمصاديق اجتماعي و مديريتهاي اجتماعي ما از افراد خبره و عالم به علوم اجتماعي و جامعه شناسي استفاده كنيم، همانطور كه آقاي طاهرهي فرمودند،ظاهراً آقاي نجار وزير كشور در جلسه كميسيون فرهنگي فرمودند كه بيش از 200نفر را جمع كرديم و داريم برنامه ريزي مي كنيم. آن ايده خوبي است. اما مهمتر از آن اين است كه اين افراد داراي سبقه فعاليتهاي اجتماعي باشند، دانش اجتماعي داشته باشند و تجربه مديريت هاي اجتماعي داشته باشند. من تأكيد مي كنم مديريت اجتماعي، دانش و تجربه مديريت اجتماعي مي خواهد. و ما اگر از هر راهبرد ديگري استفاده كنيم، هزينه مديريت در آن بخش را حتماً افزايش خواهيم داد. من مي خواهم عرض كنم كه ما پراكندگي در نهادهاي فرهنگي داريم. آقاي طاهري راجع به بودجه هاي وزارت ارشاد و اعتبارات تخصيصي وزارت ارشاد، عدد آن را حضور ذهن دارند، من عدد آن را حضور ذهن ندارم. اما مطئنم بخش عمده اي از هزينه هاي فرهنگي كه ما در فصل فرهنگ هزينه مي كنيم ،بخش بسيار جزئي آن در اختيار وزارت ارشاد است. به نسبت مجموعه هزينه اي كه تخصيص داده مي شود و قاعدتاً ما از دولت، دراجرا به ميزان اعتباري كه پرداخت مي كنيم مي توانيم توقع داشته باشيم. يك وقتي مي گوييم اعتقاد داشته باشند، من شهادت مي دهم همه مديران جمهوري اسلامي در سطوح مختلف، حتماً علاقمند به توسعه موضوع حجاب و عفاف دارند. اما در عرصه عمل، پياده كردن ايده ها و آرمانها و مقتضيات جامعه به اعتباراتي احتياج دارد. وقتي ما اعتبارات مجموعه نهادهاي فرهنگي مان، بخش كوچك آن در اختيار دولت قرار مي گيرد، طبيعتاً ما از دولت به اندازه اعتباراتي كه به آن مي دهيم بايد توقع داشته باشيم. و يا بايد تلاش كنيم كه نهادهاي فرهنگي مان مثل حوزه هاي علميه، مثل رسانه هايمان، مطبوعات و صدا و سيما و موضوع سينما ، همه اينها در مديريت واحد مديريت شوند. اجراي آن را عرض نمي كنم. اجرا را ممكن است كه همين وضع موجود را داشته باشيم. اما در مديريت متمركز نباشند قاعدتاً حركت به سمت اهداف و استراتژي هايي كه انتخاب مي كنند متفاوت خواهد بود، لذا ما طبيعتاً مي توانيم منتظر باشيم كه يك ناهماهنگي اتفاق بيفتد . نكته مهمتر اين است كه بخشي از مسئله حجاب،به برنامه ها و استراتژي هاي فرهنگي مرتبط است و شايد بخش عمده اي از آن به موضوعات غير مستقيم به حوزه اقتصاد مربوط است . ما به هرحال وقتي مديريت اقتصادي جامعه مان همراه با مديريت فرهنگي مان نباشد، و توجه لازم به اين مقوله را نداشته باشيم، به هر حال اينها جايي ظهور و بروز خواهد كرد كه در رابطه با اجتماع و اقتصاد ، مقوله حجاب مي تواند نمونه روشن و شفاف باشد كه ما در آن وقت مديريت نداريم يا مديريت مناسب نداريم. موضوع ديگري كه وجود دارد اين كه ما واقعاً چه الگويي به جامعه مان داديم؟ الان صدا و سميا به عنوان رسانه اثرگذار،به نظرم مي آيد اگر اشتباه نكرده باشم، يكي از نظر سنجي هايي كه مطالعه مي كردم، بيش از 85 درصد مردم اعلام كرده بودند كه اطلاعات و دانش خودشان را و در واقع نوع رفتاراجتماعي شان را از صدا و سيما مي پذيرند. آيا الان جهت گيري صدا و سيما جهت گيري مناسبي است يا خير؟ اين را بايد شوراي سياست گذاري صدا و سيما، همكاران ما در آنجا بررسي كنند. ما واقعاً در صدا و سيما به سمت ارائه الگوهاي فرهنگي بومي پيش مي رويم و فرهنگ ديني ما يا پوشش ديني كه آنجا استفاده مي كنيم پوششي است كه متأثر از رسانه هاي بيگانه و منطبق بر مدهايي است كه هر روز اشاعه داده مي شود. مسئله بعدي بحث در حوزه مديريت بخش هاي فعال در عرصه تهيه پوشاك است.

نصيرپور:به نظر مي آيد كه اين عرضي كه من دارم شايد قبلاً يك مدتي پيگيري شده بود،اما از طرحي كه عرض خواهم كرد از طرف مسئولين اجرايي و سياست گزار كشور حمايت جدي نشد يا شايد دچار روزمرگي شدند و موضوع مقفول ماند. به نظر من مي آيد كه بايد همه هنرمندان علاقمند به نظام را در عرصه هاي مختلف،سينمايي، مطبوعاتي، حتي چهره هاي ملي در عرصه مختلف را ما يك بار دور هم جمع كنيم و از آنها بخواهيم. هر جايي كه ما مردم و اقشار مختلف را مشاركت داديم، و در تصميم گيري ها و تصميم سازي ها از آنها نظر خواستيم به نتيجه ايده آلي رسيديم. در دوران دفاع مقدس همين طور بوده، در عرصه هاي سياسي اجتماعي هم همين طور. به نظر من بايد رجوع كنيم به فعالين حوزه هاي مختلف فرهنگي اجتماعي، از آنها مدل تقاضا كنيم. من فردا با جمعي از هنرمندان كه به اين موضوع علاقمند هستند نشست مي گذارم و تقاضا شده كه دوستان مدلهاي خود را ارائه دهند. جوان ما الان از ماهواره و اينترنت پوشش خود را الگوبرداري مي كند. كساني كه در جريان تهيه لباس هستند، آنهايي كه توليد داخل هستند مدلهاي خودشان را از مدلهاي بيگانه استفاده مي كنند. و آنهايي هم كه لباس را وارد مي كنند باز لباسي را انتخاب مي كنند كه مد روز اروپا است. به نظر من حتي از اين افرادي كه در توليد پوشاك دست دارند تقاضا كنيم، در يك جمعي دور هم بنشينيم و از آنها نه از باب تكليف، يا از بعد دستوري، واقعا اين دغده را منتقل كنيم. عزيزان متوجه باشند. همين عزيزاني كه در صنعت پوشاك فعاليت مي كنند، خودشان در معرض تهاجم فرهنگي و اين شبيخون هستند و اگر توجه نداشته باشند نسل آينده حتماً با مشكلات جدي مواجه خواهد شد. به نظرم مي آيد اگر اين علاقمندان را جمع كنيم از آنها مدل بخواهيم، مدلهاي متنوع يعني آنچه كه باارزشهاي ملي و ديني ما تضاد نداشته باشد در عين حال تنوع داشته باشد، هم در شكل و هم در رنگ. در واقع ما نياز جوان امروز را مورد توجه قرار دهيم. در اين طراحي كه انجام مي دهيم بخشي از مسئله حل خواهد شد. بحث بعدي كه اطلاع رساني و معرفي و نهايتاً برخورد است كه آنها در پله هاي بعدي و قدمهاي بعدي است. من فكر مي كنم كه يك راهكار ديگر هم وجود دارد آن هم اين است كه ما همه تشكلهاي اجتماعي سياسي مان را بدون مميزي هاي حزبي و تشكيلاتي در اداره كشور دخيل كينم و تقاضا كنيم كه مشاركت داشته باشند. و در واقع يك اراده عمومي براي اداره خوب فرهنگي كشور ايجاد كنيم.

راديو گفت و گو : آقاي طاهري، نظر شما راجع به صحبتهاي آقاي نصير پور و راهكار اجرايي براي اجراي طرح عفاف و حجاب چيست؟

طاهري: گمان مي كنم صحبتهاي ما مشترك است و مطالبي هم كه ايشان ارائه دادند مطالب درستي است . الان هم تمام اين دغدغه هايي كه ايشان اشاره كردند در صحبتها ، دغده هاي مردم است .ارزيابي ما از بررسي هاي اوليه اي كه وزارت كشور انجام داده اين است كه اين دغدغه ها ديده شده و ما اميدواريم كه در مرحله اجرا شاهد اين باشيم كه ان شاءالله اثرات خوبي را در جامعه بگذارد و اگر به برخي نواقص برخورديم مي توانيم در ادامه كمك كنيم، از نظرات صاحب نظران و كارشناسان مختلف هم استفاده شود. من گمان نمي كنم در اين خصوص منعي وجود داشته باشد. ان شاالله با كمك همه افرادي كه دلسوز هستند و صاحب نظر و همه متدينين به خصوص خانواده ها كه در فرهنگ سازي براي بحث حجاب و عفاف پيش قدم شوند، آن شاءالله شاهد اين باشيم كه جامعه ما به آن سمتي كه ارزشهاي ديني ما انتظار دارد به آن ايده آل ها نزديك شود.

راديو گفت و گو :نقشي كه مجلس مي تواند در خصوص فرهنگ سازي عفاف و حجاب داشته باشد چگونه خواهد بود؟

طاهري: نقش مجلس ، نقش قانونگذاري است هم نظارت. اگر قانون فعلي كه نوشته شده در عمل به مشكلاتي برخوردند به مجلس اعلام كنند، پيشنهاداتي را بياورند كه قانون با نقص كمتري اجرا شود. مرحله بعد هم نظارت است كه ما الان در اين بخش از نظارت چون بخش قانون را داريم، بخش نظارت را ورود پيدا كرديم. در ادامه هم ان شاالله با همكاري همه نمايندگان مجلس، اين بخش نظارت را ادامه مي دهيم تا ان شاءالله اين قانون به خوبي اجرا شود.

راديو گفت و گو :ابزار امر به معروف و نهي از منكر براي رسيدن به اين هدف مي تواند كمك كند. براي استفاده از اين ابزار، چگونه بايد عمل كنيم تا ضمن حفظ نظم در جامعه، مردم هم در اين خصوص به راحتي عمل كنند؟

طاهري: بحث امربه معروف يك بحث بسيار گسترده اي است. ما وقتي به دستورات ديني خودمان مراجعه مي كنيم ، مي بينيم در كنار نماز امر به معروف مطرح شده. اما الان در جامعه كه نگاه مي كنيم مي بينيم كه مردم امر به معروف را يك واجبي مي دانند كه اگر مثلاً ستاد امر به معروف ورود پيدا كرد كفايت مي كند. در حالي كه اگر هر مومني،امر به معروف را آن گونه كه دين مي خواهد،آن گونه كه بزرگان دين، معصومان عليه سلام انجام دادند، امر به معروف انجام شود، همه اين دغدغه ها برطرف مي شد .ولي نگاه جامعه ما امروز به امر به معروف و نهي از منكر يك نگاه كامل نيست، آن چنان كه دين مي خواهد نيست.

راديو گفت و گو :آقاي نصيرپور، شما در خصوص صحبتهاي آقاي طاهري نظر خاصي داريد ؟ بفرماييد از ابزار امر به معروف و نهي از منكر چگونه مي توانيم استفاده كنيم تا ضمن حفظ نظم در جامعه مردم هم در اين خصوص خودشان عمل كنند.

نصيرپور:البته موضوع امربه معروف و نهي از منكر، صرف نظر از ابعاد اجتماعي آن يك خواستگاه فقهي دارد كه طبيعتاً آقاي طاهري ورودشان به اين مقوله اولي است و من در اين مسئله حتماً به اندازه ايشان صاحب نظر نيستم. اما مي خواهم عرض كنم كه مسئله امر به معروف و نهي از منكر يك موقعي است كه ما يك تكليف شخصي و فردي داريم و يك حكومتي داريم كه بر اساس شاخصه هاي ديني اداره نمي شود ، مثل دوران قبل از انقلاب، هر كسي يك وظيفه اي داشت. اما الان كه نظام بر اساس شاخص هاي ديني اداره مي شود و طبيعتاً حكومت وظيفه دارد در حوزه امر به معروف و نهي از منكر ورود داشته باشد ، ديگر براي اداره جامعه، فكر كنم مسئوليتها بيش از اينكه متوجه افراد باشد، به شكل عمومي آن، متوجه دولت و حكومت است. من در مسئله امر به معروف و نهي از منكر معتقد به ايجاد مصونيت دروني هستم. همانطور كه در فرمايشات اخير مقام معظم رهبري هم بود، نيروي انتظامي در برخورد خود بايد دقت لازم را داشته باشد كه خداي نكرده افرادي كه مسئول اين وظيفه ديني و اجتماعي هستند، خود در معرض نباشند و خود از صلاحيت لازم برخوردار باشند. گزارشي را هم كه فرمانده نيروي انتظامي سردار احمدي مقدم در مجلس داشتند، بخش هايي از آن ناظر بر همين مسئله بود و به همين دليل فرمودند كه ما اصرار نداريم، يا بر عكس اين گونه مي گويد كه مثلاً بسيج وارد اين معقوله نشود، به خاطر آسيب هايي كه در اين مسئله وجود دارد. لذا من معتقدم كه راهبردهاي فرهنگي، همانطور كه در بخش قبلي عرايض داشتم،ما مصونيت ايجاد كنيم با روشهاي فرهنگي و استفاده از ابزارهاي فرهنگي كه داريم.و بايد توجه داشته باشيم. در يك جامعه مدني و شهري يك بخشي از ظهور بدحجابي ناشي از بي اطلاعي افراد از احكام اجتماعي يا احكام ديني است.اما آنچه امروز به نظر من بيشتر جامعه ما را به سمت بدحجابي سوق مي دهد، يا خداي ناكرده بي حجابي، به نظرم موضوع ازدواج است. همه ما مي دانيم كه الان سن ازدواج در كشور به بالاتر از سي سال رسيده. در آقايان كه قطعاً اين گونه است و در خانم ها هم نزديك به سي سال است. شما توجه داشته باشيد كه غريزه جنسي افراد از سن تكيلفشان تا زمان ازدواجشان از بين نمي رود، كتمان كردني هم نيست و سركوب آنها هم حتماً آسيب هاي فردي ديگري دارد. به هر حال،بخشي از آنها نمودش به سمت بي حجابيها و بد حجابي هااست، بخشي از اين ناهنجاري اجتماعي نظار به اين است كه جوانان ما، دختران و پسران نيازمند به توجه هستند و همين كه با اين رفتار خود متوجه مي شوند يك بخشي از جامعه را متوجه خودشان كردند ارضا مي شوند. اين توجه به جوانان و مسائل آنها به نظرم مي تواند كمك مؤثري كند و مسائل آنها را حل كند. و آموزشهايي كه ما بايد در اين زمينه حتماً از آن استفاده كنيم . من خودم زياد زمان قبل از انقلاب را درك نكردم ،شايد سال پيروزي انقلاب من پنجم ابتدايي بودم ، اما من قبل انقلاب را در خاطر دارم،ما با مسجد ارتباط داشتيم، رفت و آمد داشتيم، جوانهايي كه خانواده متديني داشتند به اين كانون ها توجه داشتند. اما الان به نظر مي آيد كمي فاصل ها زياد شده و به نظرمي آيد كه دانش ديني بچه ها هم كم شده.ومن معتقدم كه اين دانش را بايد در مدارس ابتدايي و با ابزار دقيق و كارشناسي شده و به طور پيوسته در اختيار جوانان بگذاريم.ما نبايد توقع داشته باشيم وقتي اين جوان ما وارد دانشگاه مي شود ودانش ديني او حداقل ممكن را به خود اختصاص دهد، ازاو انتظار يك رفتار منطبق بر اصول ديني هم داشته باشيم. لذا اين مصونيت سازي كه من عرض كردم بايد در مراحل قبل طراحي و زمينه سازي شده باشد و ما توجه داشته باشيم كه اگر مصونيت ايجاد كنيم ديگر خود افراد با تهاجماتي كه به سمتشان مي شود مقابله مي كنند. در كنار اينها حاكميت مي تواند همراهي داشته باشد و كمك كند كه مسئله حل شود. و اگر اين اتفاق نيفتد، يعني ما مصونيت سازي نكرده باشيم، به جوانانمان توجه نكرده باشيم و نهادهاي فرهنگي ما و احزاب استراتژيهاي منسجمي نداشته باشند حتماً برخوردهاي انتظامي فرسايشي خواهد بود.
به عنوان نمونه عرض كنم، آنهايي كه به جامعه ً ساكن در اماكن مقدس عربستان آشناهستند، آنجا صورت ظاهر حفظ مي شود اما چند مطالعه نشان مي دهد كه هيچ اعتقادي به حجاب در بخش عمده اي از آن جامعه وجود ندارد. و اين بي اعتقادي به شكل هاي نا مناسب ديگر ،ظهور و بروز پيدا مي كند و آن هم روابط پنهاني زنان و مردان، دختران و پسران است كه بسيار مخرب تر از ظهور علني اين مفاسد است. فكر مي كنم اينها مسئوليت بسيار سنگيني است و به ضرورت اين مسئله بايد توجه بيشتري شود.

راديو گفت و گو :آقاي طاهري، راجع به صحبتهايي كه آقاي نصيرپور كردند نظرشما چيست و باز هم برگرديم به بحث امربه معروف و نهي از منكر كه ايشان به شما ارجاع دادند . راجع به مراحل امر به معروف و نهي از منكر توضيح دهيد .

طاهري: بله. در يك فرصت مختصر اين چنيني نمي شود به اين موضوع پرداخت. مختصر مي گويم. منظور من از امربه معروف ازاينكه گفتم بايد عمومي باشد اين نبود كه حالا كه اگر يك بدحجابي ديده شد، يك خانم محجبه اي به او تذكر دهد. اين در خيابان هيچ اثر اين چنيني ندارد و همان مطلب درست است كه بايد به مسئولين مربوطه سپرده شود. اما فرض بگيريد اگر يك بد حجاب در خانواده خود، در فاميل خود يك فاميل محجبه كه دارد، اينها با هم صميمي هستند،رفت و آمد خانوادگي دارند، يا يك بدحجابي در مدرسه، يا دردانشگاه يا در اداره، هر كدام از اينها بالاخره رفقاي صميمي دارند كه اينها گاهي اوقات به اهميت امر به معروف توجه نمي كند. همان خانم محجبه اي كه رفيق است با خانمي كه بد حجاب است، از صميميت خود و رفاقت خود استفاده كند، با همان نكاتي كه دين گفته. من عرض كردم، چون امربه معروف ظرافتهاي بسيار زيبايي دارد، كه اگر به آنها عمل مي شد جامعه ما به اينجا نمي رسيد. امربه معر وف هم مراتب دارد و گفته شده كه
در ابتدا انسان به زبان امربه معروف كند مرحله بعد اگر عواملي در خصوص منكر رخ مي دهد آن عوامل را ابتدا كم كند بعد به مرحله برخورد برسد كه به عهده اين مراكز است و مسئولان مربوطه خود در ستاد امربه معروف، در نيروي انتظامي آن مرحله برخورد با منكر آخرين مرحله است كه بايد انجام شود.90 درصد امربه معروف و نهي از منكر بخش زباني است. بخش زباني هم آنجايي كه اثرگذار است. عرض كردم از صميميت ها از رفاقت ها بايد استفاده شود، از محيطهايي كه اينها با هم هستند و به گونه اي هم آنچه كه در دستورات ديني ديده مي شود اگراين امر به معروف زيبا عمل شود اثرگذاري مثبت دارد كه شايد ما يك دهم آن اثر را هم در برخوردهاي نظامي و انتظامي نبينيم. بنابراين اولاً بايد آشنا شويم با ظرافت ها و زيبايي هاي امربه معروف و نهي از منكر. كتابهاي زيادي نوشته شده، زندگاني معصومين عليه سلام پر است از جلوه هايي كه آنها امربه معروف و نهي از منكر را انجام دادند، به زيبايي، بدون اينكه تبعات منفي داشته باشد، قطعاً اين هم مي تواند مد نظر مسئولين قرار گيرد. من دعا مي كنم. آموزش و پرورش در اين خصوص زياد مي تواند اثرگذار باشد. بالاخره نوجوان ما كه دارد شخصيت او شكل مي گيرد اگر با اين ظرافتهايي كه در دين آمده ....،اگر هم در مسئله امربه معروف و هم مسئله حجاب، مطرح شود مي شود ما مي توانيم به صورت ريشه اي آينده جامعه خود را سالم كنيم. يك نكته اي هم در فرمايشات آقاي نصيرپور در بحث اينكه حضور نوجوانان و جوانان در مراكز ديني يك مقداري كم رنگ شده، قبل از انقلاب به جهت اينكه نه مدرسه بحث ديني براي دانش آموز مطرح مي كرد و نه رسانه هاي آن روز چيزي را در اين زمينه بيان مي كرد،مطبوعات و صدا و سيما همه در جهت خلاف دين رفتار مي كردند، طبيعي بود كه آن عطشي كه در خانواده، در جامعه، در نوجوان براي يافتن و آشناشدن و فراگرفتن مسائل ديني بود ، فقط با مراجعه به مسجد و مراكز مذهبي كه آن زمان قبل از انقلاب شكل گرفته بود، ارضاء مي شد، طبيعتاً حضورها پر رنگ بود. اما امروز طبيعتاً وقتي دانش آموز در مدرسه مسائل ديني را فرامي گيرد،شايد زياد ضرورت نبيند كه به كانون فرهنگي برود و در آنجا حضور پيدا كند،اگر چه همان هم متناسب با امروز باز مراكز ديني فعال هستند. البته ما نبايد قانع باشيم. هر چه كه بتوانيم اين مراكز را جذاب تر كنيم، علاوه بر صداو سيما علاوه بر مدارس دانشگاهها اين مراكز بتوانند غناي برنامه هاي خود را به گونه اي بالا ببرند كه براي قشر نوجوان و جوان ما جذابيت لازم را دشاته باشد قطعاً بهتر خواهد بود. اين در خصوص امربه معروف،اگر ممكن است بعداً فرصت بيشتري دهيد كه ما به نمونه هاي بزرگان دين بپرازيم.

نصيرپور:من يك توضيحي را مي خواهم عرض كنم. البته من هيچ تعريضي به فرمايش آقاي طاهري ندارم كه نهادهاي فرهنگي توسعه پيدا كردند، فقط مي خواهم يك نكته را بگويم ، من در اين مقوله هنوز كاملاً سنتي فكر مي كنم و معتقدم كه حتماً هيچ كانون فرهنگي در هيچ نهاد ديداري به اندازه مسجد بر روح و روان افراد تأثير نمي تواند داشته باشد . ما معتقديم روحانيت به شكل سنتي خود تأثير بسيار مضاعفي روي ... اعتقادات ديني جامعه ما خصوصاً جوانان دارد. حوزه هايي كه روحانيونِِ داراي دانش لازم با بيان و ادبيات امروز با جوانان مواجه مي شوند ما تأثير بسيار عميقي در آن مي بينيم. البته قصد تعرضي به چهره هاي فرهيخته و دانشمند غيرروحاني را ندارم. اما مي خواهم عرض كنم كه بلندگو داري بعضي از فرادي كه كمترين دانش را در حوزه دين دارند، در بعضي مقولات ديني دستي از دور بر آتش دارند،همين كه بلندگو در اختيارشان است با افاضات و سخنراني هايي كه حتماً شايسته آنها نيست و راهبردهايي كه به جوانان مي گويند خود اينها منشأ ظهور برخي ناهنجاريها در جامعه مي شود، كه عرض كردم متأسفانه نمونه هاي بسيارزيادي مي شود از آن نام برد. اين يك آفت است و من معتقدم حوزه علميه بايد فعاليت مضاعفي كندبراي اينكه چهره هاي جوان امروزي دانشمند ملبس به لباس روحانيت را در اقصي نقاط كشور مستقر كند . اين را از زبان آشنايان به دين ما اشاعه دهيم و توجه داشته باشيم كه ملت ما، جوانان ما هنوز براي كسوت روحانيت اعتقاد ويژه خاصي را قائل هستند. خداي ناكرده اين افرادي كه دانش لازم را ندارند و اين بلندگو در اختيارشان قرار گرفته، بين جوانان و روحانيت فاصله ايجاد نكنند.
منبع : فارس
ادامه مطلب
سه شنبه 21 اردیبهشت 1389  - 2:07 PM

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5842797
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی