شايد هيچكس مخالف ورود فناوريهاي ارتباطي جديد به كشور از جمله فوايد
استفاده از اينترنت و فضاهاي مجازي همچون چترومها يا همان اتاقهاي
گفتوگو نباشد اما بيشك ورود اين قبيل فناوريها معايب و مضراتي را نيز
براي مردم به خصوص نوجوانان و جوانان در پي دارد كه ميطلبد تا مسئولان و
كارشناسان فرهنگي و نيز رسانههاي جمعي و صدا و سيما براي ارتقاي سطح آگاهي
و دانش اين طيف از جامعه، برنامههاي مدوني را در نظر گيرند.
ازدواجهاي اينترنتي يكي از تبعات ورود اينترنت به كشور است كه متأسفانه برخي از جوانان فرصتهاي ارزشمند زندگي خود را بيشتر صرف ورود در چترومها و آشنايي با افراد مختلف ميكنند كه در همين آشناييها، زمينههاي دوستي و علاقهمندي ميان طرفين شكل ميگيرد و در نهايت منجر به ازدواج اينترنتي ميشود.
اما آيا به راستي ازدواجهاي اينترنتي ميتواند راهگشا و تأمينكننده يك زندگي سلامت و موفق باشد يا زمينههاي تزلزل آن در آيندهاي نزديك بروز ميكند؟
بقيه در ادامه
* افزايش رو به رشد ازدواجهاي اينترنتي
براساس آمار مركز مطالعات و پژوهشهاي جمعيتي آسيا و اقيانوسيه، 2درصد ازدواجها در كشور اينترنتي شده است و از هر 100 مورد ازدواج، 2 ازدواج اينترنتي رخ ميدهد.
كارشناسان معتقدند، در آشناييهاي اينترنتي بعيد است كه افراد بتوانند شناخت خوب و مطلوبي از يكديگر پيدا كنند و فرد شخصيت خود را هرگونه كه تمايل داشته باشد به ديگري عرضه ميكند؛ معمولاً در ابتدا با يكديگر آشنا ميشوند و قول و قرارها گذاشته ميشود و بعد از آن براي پيداكردن شناخت اقدام ميكنند در حاليكه در گذشته حضور خانوادهها و معرفها پررنگ بود و معمولاً افرادي كه دختر يا پسري را معرفي ميكردند سعي داشتند تا خانوادهها نيز يكديگر را كاملاً بشناسند.
* فضاي مجازي و سوء استفاده شياطين
محققان و پژوهشگران فضاهاي مجازي هشدار ميدهند؛ شناساييهايي كه از طريق ارتباطهاي اينترنتي ميان افراد صورت ميگيرد، بيشتر مورد سوء استفاده انسانهاي شياد است و خانوادهها به ويژه جوانان بايد توجه بيشتري به اين مسئله كنند.
آمارها نشان ميدهد، بيش از دو سوم پاسخدهندگان به اين سوال كه تمايل به چتكردن با چه افرادي را دارند، براين باورند كه بيشتر دوست دارند با افراد متنوع و ناشناس چت كنند و كمتر از يك سوم تمايل خود را به افراد آشنا بيان داشتهاند.
*85 درصد ازدواجهاي اينترنتي منجر به طلاق ميشود
مجيد ابهري روانشناس و متخصص علوم رفتاري و آسيبشناسي اجتماعي ميگويد: 85 درصد ازدواجهاي خودگزين و اينترنتي در 3 سال نخست زندگي منجر به طلاق ميشود.
وي ميافزايد: ازدواج به عنوان يك امر مقدس و اصليترين مرحله ورود به زندگي عاطفي با رويكرد پيوند زناشويي از ابتداي تشكيل جامعه بشري مراحل و شكلهاي مختلفي را گذرانيده تا به شكل امروزي تثبيت شده است.
اين روانشناس عنوان ميكند: مهمترين اقدام يا فرايند قبل از ازدواج موضوع آشنايي بين زن و مرد است و در شكل اين آشنايي پس از ازدواج توصيههاي والدين و بزرگترها به وجود ميآمد و 94 درصد از اينگونه ازدواج منجر به يك زندگي پايدار و بادوام ميشد زيرا والدين اگرچه بيسواد و متعلق به نسل گذشته باشند اما در اين مسئله مهم معيارهايي را در نظر ميگيرند كه از ذهن جوانان كمتر عبور ميكند.
متخصص علوم رفتاري و آسيبشناسي اجتماعي بيان ميكند: متاسفانه در عصر كنوني آداب سنتي و اجتماعي جاي خود را به آشناييهاي خياباني، ارتباطات تلفني و اينترنتي داده است.
وعده و وعيدهاي دروغين و حركت به سوي ناكجاآباد!
اين روانشناس اظهار ميكند: در فضاي مجازي سايبر يك مرد 50 ساله خود را پسري 20 ساله قلمداد كرده و نام و مكان خود را وارونه عنوان ميكند و يا دختري خود را پسر معرفي مي كند و حوادث بعدي ورود به اتاق گپ يا همان چترومهاي بي در و دروازه و بدون كنترل منجر به جناياتي ميشود كه پارهاي از آنها در صفحات حوادث روزنامهها منتشر شده و ميشود.
ابهري ميافزايد: بسياري از نوجوانان و جوانان در همين ارتباطات مجازي دلباخته يكديگر شده و با هزاران وعده دروغين به محل قرار ميروند اما متاسفانه سر از ناكجاآباد در ميآورند.
وي ادامه ميدهد: به عنوان كسي كه 22 سال از عمر خود را در پژوهش و كار ميداني و آسيبهاي اجتماعي گذراندهام توصيه ميكنم بازنده اصلي در اين ميان اغلب دختران هستند كه بنابر دلايل اجتماعي بيشتر علاقمند به چت ميشوند.
*چت اعتيادآور است
ابهري بيان ميكند: در يك پژوهش اعلام كردهاند كه ايرانيان در چت مقام نخست را در آسيا دارند كه اين خود نميتواند آثار مفيدي به دنبال داشته باشد.
وي تصريح ميكند: چترومها در كنار سرگرمي و وقتگذراني اغلب به باتلاق هولناك عاطفي براي نوجوانان و جوانان تبديل ميشود در غير اين صورت ما با اينترنت، پيامك و ابزار فناوريهاي ديگر مخالف نيستيم.
متخصص علوم رفتاري و آسيبشناسي اجتماعي بيان ميكند: از نظر آسيبشناسيهاي رفتاري 69 درصد از كاربران اينترنت و پيامك اعتياد رواني بر اين فرايندها پيداكردهاند كه بيشباهت به اعتياد مواد مخدر نيست و ويرانگريهاي عاطفي، اخلاقي و رفتاري را برايشان به دنبال دارد.
ابهري ميافزايد: سازمانهاي فرهنگي جوانان به ويژه سازمان ملي جوانان با تشكيل سايتهاي گفتگو تحت نظارت ميتواند خلاءهاي موجود در اين زمينه را پر كرده و رسانهها را آموزش و اطلاعرساني و عاقبت اين دوستيهاي فاجعهآميز را به جوانان گوشزد كنند تا شايد بتوانم از آثار مخرب اين ابزار تهاجم كه غافلگيرانه و بدون بسترسازي فرهنگي وارد جامعه ما شده است، جلوگيري كنيم.
اهميت جذابيتهاي جنسيتي در دنياي اينترنت
روانشناسان معتقدند؛ چتكردن مرزهاي تازهاي در شكلگيري خرده فرهنگها ،ارزشها و هويت جوانان پديد آورده است و ناشناسماندن و تنوعگرايي، شوق گرايش به ارتباط با چندنفر را به وجود آورده است و اگرچه در فضاي چت، مرزبندي جنسيتي روز به روز ضعيفتر ميشود اما در بيشتر موارد جذابيتهاي جنيسيتي در روابط دنياي مجازي بيش از پيش حائز اهميت است.
آنان ميگويند، به دليل گستردگي فضا و امكان نقش بازيكردن و ارايه رفتارهاي دوگانه بيشتر چتكنندگان معتقدند كه محيط چت فضاي مناسبي براي انتخاب همسر به شمار نميآيد و مردها بيشترين بياعتمادي را به چت به عنوان ابزار انتخاب همسر دارند.
* چت، مثبت يا منفي؟
سيدجواد آرامي روانشناس در گفتوگو با خبرنگار اجتماعي باشگاه خبري فارس «توانا»، ميگويد: هر تكنولوژي و امكان نرم افزاري كه با توجه به اينترنت فراهم شده است نكات مثبتي مانند اتاقهاي چت در جهت اهداف اقتصادي و يا اجتماعي دارد كه ميتواند بسيار موثر واقع شود.
وي عنوان ميكند: اگر چت در اين زمينهها استفاده شود يعني اين امكان را فراهم كند كه انسانهايي كه از لحاظ مكاني با يكديگر فاصله دارند در حوزههاي مختلف اجتماعي، سياسي، فرهنگي و اقتصادي تبادل اطلاعات داشته باشند، قطعا ميتواند با كمترين هزينه موثر و مفيد باشد.
* خلاء برقراري ارتباط در جامعه منجر به چتكردن ميشود
اين روانشناس با اشاره به سوء استفادههايي كه از اتاقهاي گفتوگو ميشود،بيان ميكند: اكثر كساني كه در اتاقهاي چت وارد ميشوند نوجوان يا جوان هستند و معمولا افرادي از جامعه هستند كه جزء نيروهاي فعال اجتماعي به حساب نميآيند و بازده اقتصادي ندارند.
وي اضافه ميكند: اين افراد اوقات فراغت بسياري دارند كه با ورود در اتاقهاي چت فرصتهايي را براي خود فراهم ميكنند و سرگرم ميشوند.
آرامي ميگويد: بسياري از اوقات ورود افراد به حوزه چت به يك سرگرمي، وقتگذراني و در واقع پركردن خلاءهاي دوران جواني است اما اگر بخواهيم بررسي كنيم كه چگونه اين ارتباط برقرار ميشود به اين نتيجه ميرسيم كه هيچ مرد و زني در يك برخورد اوليه با يكديگر دوست نميشوند.
* دوستيابي از طريق چت
اين روانشناس اظهار ميكند: هنگامي كه چارچوبهاي تعريفشده ارتباط و عرف اجتماعي وجود ندارد، ارتباط انسانها بسيار سريعتر اتفاق ميافتد و فضايي مانند چت فرصتي را براي انسانها فراهم ميكند.
وي تصريح ميكند: وقتي شخص در اتاقهاي چت ارتباط برقرار ميكند طرف مقابل هيچ تصوري در ذهنش نيست و از اينكه ديگران نميتوانند درباره اين ارتباط قضاوت كنند و مشكلي برايش به وجود نميآيد، وارد اتاقهاي چت ميشود.
آرامي با اشاره به اينكه چتكردن جنبه سرگرمي دارد، ميگويد: افراد وارد اتاقهاي مختلف گفتوگو ميشوند تا كساني را پيدا كنند كه اوقات فراغت خود را بتوانند بگذرانند بنابراين ورود اوليه آنان تنها در جهت سرگرمي و نه دوستيابي به خصوص با جنس مخالف است.
*دلبستگيهاي اينترنتي، فرار دختران را به دنبال دارد
اين روانشناس مركز درمان بيماريهاي رفتاري عنوان ميكند: كساني كه چت ميكنند با توجه به سني كه مطرح كرديم دانش و آگاهي چنداني به خصوص با جنس مخالف ندارند و نميتوانند ارتباط را براساس اصول مشخصي برقرار كرده و بر مبناي آن پيش روند زيرا اطلاعات و مهارت كافي را ندارند.
آرامي ميگويد: وقتي شخص ارتباطي را در چت برقرار ميكند، فرد مقابل در آغاز ارتباط حس مي كند كه اين برقراري ارتباط به زودي قطع ميشود و تنها براي وقتگذراني است اما پس از مدتي شروع اين ارتباط شكل ميگيرد و ابراز احساساتي كه بعدا ممكن است از سوي دو طرف شود و دلبستگي هايي را به وجود آورد كه اين دلبستگيها در درازمدت عوارضي مانند مقوله دختران فراري يا سوءاستفادههاي جسمي و جنسي را به دنبال دارد.
*هويت پنهان
آرامي ميگويد: معمولا افرادي كه جايگاه شغلي مناسبي در اجتماع ندارند وارد اتاقهاي چت ميشوند و كساني كه ارتباط اجتماعي واقعي در جامعه دارند چندان فرصت نميكنند كه چت كرده و خود را درگير اين مسائل كنند.
اين روانشناس اضافه ميكند: كساني كه ترس اجتماعي و افسردگي دارند و نيز گوشهگير هستند و نميتوانند با افراد به راحتي ارتباط برقرار كنند زمينهاي در چت مييابند كه در اين موقعيتهاي اجتماعي كه هويتشان پنهان است خود را معرفي كنند.
وي ميافزايد: كساني كه روابطشان دچار گسيختگي خانوادگي است و مرد و زن از يكديگر طرد شدهاند نيز زمينه ورود در اتاقهاي چت را دارند.
* مردان سوءاستفادهگر و زنان زودباور!
اين روانشناس بيان ميكند: بررسيهاي صورت گرفته نشان ميدهد كه ديدگاه مردان در ورود به چت بيشتر سوء استفاده از احساسات زنان و دختران است و با توجه به اينكه زنان احساساتي هستند و با چند كلمه تحت تاثير قرار ميگيرند گاهي از يك خانم ميخواهند به عنوان ناجي روانيشان باشد.
وي اظهار ميكند: اين افراد سعي ميكنند خود را طوري نشان دهند كه دچار يك حادثه رواني شدهاند و نياز به نجات دارند كه فرد را تحت تاثير و درواقع طعمه يك دام قرار ميدهند.
آرامي عنوان ميكند: طبق آمار 47 درصدي كه وارد فضاي چت ميشوند دوست پيدا كردهاند اما 53 درصد اينگونه نبوده است و از اين تعداد 35 درصد افراد قرار ملاقات با يكديگر ميگذارند.
وي ادامه ميدهد: قرار ملاقات گذاشتهشده از طرفي زياد واقعي نيست البته دلبستگي ايجاد شده است و فرد ممكن است با نگاه اول بسيار شوكه شود اما با ارتباطي كه برقرار كرده، مجبور ميشود اين ارتباط را ادامه دهد و در نهايت مورد سوء استفاده قرار ميگيرد.
*ازدواجهاي اينترنتي چالشهاي مختلفي را پيش روي خود دارد
از آنجا كه در فضاي چت طرفين به درستي نميتوانند هويت يكديگر را شناسايي كنند در برخي موارد سبب جرائم و سوءاستفادههاي اينترنتي ميشود كه ميطلبد خانوادهها نظارت بيشتري بر فرزندان خود داشته باشند و حداقل فرزندانشان را نسبت به سوءاستفادههاي احتمالي دوستيهاي اينترنتي هوشيار سازند.
پروندههاي موجود بيانگر اين واقعيت است كه آمار جرايم و سوءاستفادههاي اينترنتي طي سالهاي اخير در حال افزايش است و زنان و دختران آسيبپذيري بيشتري در برقراري اينگونه ارتباطها دارند.
اين درحاليست كه اكثر كارشناسان و روانشناسان اجتماعي نيز نظر مثبتي در خصوص ازدواجهاي اينترنتي و آشنايي با فرد مورد نظر از طريق محيط چت را ندارند و بر اين باورند كه اينگونه ازدواجها به دلايل گوناگون كه يكي از اين دلايل هويت پنهان طرف مقابل و يا اعتياد طرفين به چتكردن است، چالشهاي مختلفي را پيش روي خود دارد.
گزارش از زينب صناعي ادامه مطلب
ازدواجهاي اينترنتي يكي از تبعات ورود اينترنت به كشور است كه متأسفانه برخي از جوانان فرصتهاي ارزشمند زندگي خود را بيشتر صرف ورود در چترومها و آشنايي با افراد مختلف ميكنند كه در همين آشناييها، زمينههاي دوستي و علاقهمندي ميان طرفين شكل ميگيرد و در نهايت منجر به ازدواج اينترنتي ميشود.
اما آيا به راستي ازدواجهاي اينترنتي ميتواند راهگشا و تأمينكننده يك زندگي سلامت و موفق باشد يا زمينههاي تزلزل آن در آيندهاي نزديك بروز ميكند؟
بقيه در ادامه
* افزايش رو به رشد ازدواجهاي اينترنتي
براساس آمار مركز مطالعات و پژوهشهاي جمعيتي آسيا و اقيانوسيه، 2درصد ازدواجها در كشور اينترنتي شده است و از هر 100 مورد ازدواج، 2 ازدواج اينترنتي رخ ميدهد.
كارشناسان معتقدند، در آشناييهاي اينترنتي بعيد است كه افراد بتوانند شناخت خوب و مطلوبي از يكديگر پيدا كنند و فرد شخصيت خود را هرگونه كه تمايل داشته باشد به ديگري عرضه ميكند؛ معمولاً در ابتدا با يكديگر آشنا ميشوند و قول و قرارها گذاشته ميشود و بعد از آن براي پيداكردن شناخت اقدام ميكنند در حاليكه در گذشته حضور خانوادهها و معرفها پررنگ بود و معمولاً افرادي كه دختر يا پسري را معرفي ميكردند سعي داشتند تا خانوادهها نيز يكديگر را كاملاً بشناسند.
* فضاي مجازي و سوء استفاده شياطين
محققان و پژوهشگران فضاهاي مجازي هشدار ميدهند؛ شناساييهايي كه از طريق ارتباطهاي اينترنتي ميان افراد صورت ميگيرد، بيشتر مورد سوء استفاده انسانهاي شياد است و خانوادهها به ويژه جوانان بايد توجه بيشتري به اين مسئله كنند.
آمارها نشان ميدهد، بيش از دو سوم پاسخدهندگان به اين سوال كه تمايل به چتكردن با چه افرادي را دارند، براين باورند كه بيشتر دوست دارند با افراد متنوع و ناشناس چت كنند و كمتر از يك سوم تمايل خود را به افراد آشنا بيان داشتهاند.
*85 درصد ازدواجهاي اينترنتي منجر به طلاق ميشود
مجيد ابهري روانشناس و متخصص علوم رفتاري و آسيبشناسي اجتماعي ميگويد: 85 درصد ازدواجهاي خودگزين و اينترنتي در 3 سال نخست زندگي منجر به طلاق ميشود.
وي ميافزايد: ازدواج به عنوان يك امر مقدس و اصليترين مرحله ورود به زندگي عاطفي با رويكرد پيوند زناشويي از ابتداي تشكيل جامعه بشري مراحل و شكلهاي مختلفي را گذرانيده تا به شكل امروزي تثبيت شده است.
اين روانشناس عنوان ميكند: مهمترين اقدام يا فرايند قبل از ازدواج موضوع آشنايي بين زن و مرد است و در شكل اين آشنايي پس از ازدواج توصيههاي والدين و بزرگترها به وجود ميآمد و 94 درصد از اينگونه ازدواج منجر به يك زندگي پايدار و بادوام ميشد زيرا والدين اگرچه بيسواد و متعلق به نسل گذشته باشند اما در اين مسئله مهم معيارهايي را در نظر ميگيرند كه از ذهن جوانان كمتر عبور ميكند.
متخصص علوم رفتاري و آسيبشناسي اجتماعي بيان ميكند: متاسفانه در عصر كنوني آداب سنتي و اجتماعي جاي خود را به آشناييهاي خياباني، ارتباطات تلفني و اينترنتي داده است.
وعده و وعيدهاي دروغين و حركت به سوي ناكجاآباد!
اين روانشناس اظهار ميكند: در فضاي مجازي سايبر يك مرد 50 ساله خود را پسري 20 ساله قلمداد كرده و نام و مكان خود را وارونه عنوان ميكند و يا دختري خود را پسر معرفي مي كند و حوادث بعدي ورود به اتاق گپ يا همان چترومهاي بي در و دروازه و بدون كنترل منجر به جناياتي ميشود كه پارهاي از آنها در صفحات حوادث روزنامهها منتشر شده و ميشود.
ابهري ميافزايد: بسياري از نوجوانان و جوانان در همين ارتباطات مجازي دلباخته يكديگر شده و با هزاران وعده دروغين به محل قرار ميروند اما متاسفانه سر از ناكجاآباد در ميآورند.
وي ادامه ميدهد: به عنوان كسي كه 22 سال از عمر خود را در پژوهش و كار ميداني و آسيبهاي اجتماعي گذراندهام توصيه ميكنم بازنده اصلي در اين ميان اغلب دختران هستند كه بنابر دلايل اجتماعي بيشتر علاقمند به چت ميشوند.
*چت اعتيادآور است
ابهري بيان ميكند: در يك پژوهش اعلام كردهاند كه ايرانيان در چت مقام نخست را در آسيا دارند كه اين خود نميتواند آثار مفيدي به دنبال داشته باشد.
وي تصريح ميكند: چترومها در كنار سرگرمي و وقتگذراني اغلب به باتلاق هولناك عاطفي براي نوجوانان و جوانان تبديل ميشود در غير اين صورت ما با اينترنت، پيامك و ابزار فناوريهاي ديگر مخالف نيستيم.
متخصص علوم رفتاري و آسيبشناسي اجتماعي بيان ميكند: از نظر آسيبشناسيهاي رفتاري 69 درصد از كاربران اينترنت و پيامك اعتياد رواني بر اين فرايندها پيداكردهاند كه بيشباهت به اعتياد مواد مخدر نيست و ويرانگريهاي عاطفي، اخلاقي و رفتاري را برايشان به دنبال دارد.
ابهري ميافزايد: سازمانهاي فرهنگي جوانان به ويژه سازمان ملي جوانان با تشكيل سايتهاي گفتگو تحت نظارت ميتواند خلاءهاي موجود در اين زمينه را پر كرده و رسانهها را آموزش و اطلاعرساني و عاقبت اين دوستيهاي فاجعهآميز را به جوانان گوشزد كنند تا شايد بتوانم از آثار مخرب اين ابزار تهاجم كه غافلگيرانه و بدون بسترسازي فرهنگي وارد جامعه ما شده است، جلوگيري كنيم.
اهميت جذابيتهاي جنسيتي در دنياي اينترنت
روانشناسان معتقدند؛ چتكردن مرزهاي تازهاي در شكلگيري خرده فرهنگها ،ارزشها و هويت جوانان پديد آورده است و ناشناسماندن و تنوعگرايي، شوق گرايش به ارتباط با چندنفر را به وجود آورده است و اگرچه در فضاي چت، مرزبندي جنسيتي روز به روز ضعيفتر ميشود اما در بيشتر موارد جذابيتهاي جنيسيتي در روابط دنياي مجازي بيش از پيش حائز اهميت است.
آنان ميگويند، به دليل گستردگي فضا و امكان نقش بازيكردن و ارايه رفتارهاي دوگانه بيشتر چتكنندگان معتقدند كه محيط چت فضاي مناسبي براي انتخاب همسر به شمار نميآيد و مردها بيشترين بياعتمادي را به چت به عنوان ابزار انتخاب همسر دارند.
* چت، مثبت يا منفي؟
سيدجواد آرامي روانشناس در گفتوگو با خبرنگار اجتماعي باشگاه خبري فارس «توانا»، ميگويد: هر تكنولوژي و امكان نرم افزاري كه با توجه به اينترنت فراهم شده است نكات مثبتي مانند اتاقهاي چت در جهت اهداف اقتصادي و يا اجتماعي دارد كه ميتواند بسيار موثر واقع شود.
وي عنوان ميكند: اگر چت در اين زمينهها استفاده شود يعني اين امكان را فراهم كند كه انسانهايي كه از لحاظ مكاني با يكديگر فاصله دارند در حوزههاي مختلف اجتماعي، سياسي، فرهنگي و اقتصادي تبادل اطلاعات داشته باشند، قطعا ميتواند با كمترين هزينه موثر و مفيد باشد.
* خلاء برقراري ارتباط در جامعه منجر به چتكردن ميشود
اين روانشناس با اشاره به سوء استفادههايي كه از اتاقهاي گفتوگو ميشود،بيان ميكند: اكثر كساني كه در اتاقهاي چت وارد ميشوند نوجوان يا جوان هستند و معمولا افرادي از جامعه هستند كه جزء نيروهاي فعال اجتماعي به حساب نميآيند و بازده اقتصادي ندارند.
وي اضافه ميكند: اين افراد اوقات فراغت بسياري دارند كه با ورود در اتاقهاي چت فرصتهايي را براي خود فراهم ميكنند و سرگرم ميشوند.
آرامي ميگويد: بسياري از اوقات ورود افراد به حوزه چت به يك سرگرمي، وقتگذراني و در واقع پركردن خلاءهاي دوران جواني است اما اگر بخواهيم بررسي كنيم كه چگونه اين ارتباط برقرار ميشود به اين نتيجه ميرسيم كه هيچ مرد و زني در يك برخورد اوليه با يكديگر دوست نميشوند.
* دوستيابي از طريق چت
اين روانشناس اظهار ميكند: هنگامي كه چارچوبهاي تعريفشده ارتباط و عرف اجتماعي وجود ندارد، ارتباط انسانها بسيار سريعتر اتفاق ميافتد و فضايي مانند چت فرصتي را براي انسانها فراهم ميكند.
وي تصريح ميكند: وقتي شخص در اتاقهاي چت ارتباط برقرار ميكند طرف مقابل هيچ تصوري در ذهنش نيست و از اينكه ديگران نميتوانند درباره اين ارتباط قضاوت كنند و مشكلي برايش به وجود نميآيد، وارد اتاقهاي چت ميشود.
آرامي با اشاره به اينكه چتكردن جنبه سرگرمي دارد، ميگويد: افراد وارد اتاقهاي مختلف گفتوگو ميشوند تا كساني را پيدا كنند كه اوقات فراغت خود را بتوانند بگذرانند بنابراين ورود اوليه آنان تنها در جهت سرگرمي و نه دوستيابي به خصوص با جنس مخالف است.
*دلبستگيهاي اينترنتي، فرار دختران را به دنبال دارد
اين روانشناس مركز درمان بيماريهاي رفتاري عنوان ميكند: كساني كه چت ميكنند با توجه به سني كه مطرح كرديم دانش و آگاهي چنداني به خصوص با جنس مخالف ندارند و نميتوانند ارتباط را براساس اصول مشخصي برقرار كرده و بر مبناي آن پيش روند زيرا اطلاعات و مهارت كافي را ندارند.
آرامي ميگويد: وقتي شخص ارتباطي را در چت برقرار ميكند، فرد مقابل در آغاز ارتباط حس مي كند كه اين برقراري ارتباط به زودي قطع ميشود و تنها براي وقتگذراني است اما پس از مدتي شروع اين ارتباط شكل ميگيرد و ابراز احساساتي كه بعدا ممكن است از سوي دو طرف شود و دلبستگي هايي را به وجود آورد كه اين دلبستگيها در درازمدت عوارضي مانند مقوله دختران فراري يا سوءاستفادههاي جسمي و جنسي را به دنبال دارد.
*هويت پنهان
آرامي ميگويد: معمولا افرادي كه جايگاه شغلي مناسبي در اجتماع ندارند وارد اتاقهاي چت ميشوند و كساني كه ارتباط اجتماعي واقعي در جامعه دارند چندان فرصت نميكنند كه چت كرده و خود را درگير اين مسائل كنند.
اين روانشناس اضافه ميكند: كساني كه ترس اجتماعي و افسردگي دارند و نيز گوشهگير هستند و نميتوانند با افراد به راحتي ارتباط برقرار كنند زمينهاي در چت مييابند كه در اين موقعيتهاي اجتماعي كه هويتشان پنهان است خود را معرفي كنند.
وي ميافزايد: كساني كه روابطشان دچار گسيختگي خانوادگي است و مرد و زن از يكديگر طرد شدهاند نيز زمينه ورود در اتاقهاي چت را دارند.
* مردان سوءاستفادهگر و زنان زودباور!
اين روانشناس بيان ميكند: بررسيهاي صورت گرفته نشان ميدهد كه ديدگاه مردان در ورود به چت بيشتر سوء استفاده از احساسات زنان و دختران است و با توجه به اينكه زنان احساساتي هستند و با چند كلمه تحت تاثير قرار ميگيرند گاهي از يك خانم ميخواهند به عنوان ناجي روانيشان باشد.
وي اظهار ميكند: اين افراد سعي ميكنند خود را طوري نشان دهند كه دچار يك حادثه رواني شدهاند و نياز به نجات دارند كه فرد را تحت تاثير و درواقع طعمه يك دام قرار ميدهند.
آرامي عنوان ميكند: طبق آمار 47 درصدي كه وارد فضاي چت ميشوند دوست پيدا كردهاند اما 53 درصد اينگونه نبوده است و از اين تعداد 35 درصد افراد قرار ملاقات با يكديگر ميگذارند.
وي ادامه ميدهد: قرار ملاقات گذاشتهشده از طرفي زياد واقعي نيست البته دلبستگي ايجاد شده است و فرد ممكن است با نگاه اول بسيار شوكه شود اما با ارتباطي كه برقرار كرده، مجبور ميشود اين ارتباط را ادامه دهد و در نهايت مورد سوء استفاده قرار ميگيرد.
*ازدواجهاي اينترنتي چالشهاي مختلفي را پيش روي خود دارد
از آنجا كه در فضاي چت طرفين به درستي نميتوانند هويت يكديگر را شناسايي كنند در برخي موارد سبب جرائم و سوءاستفادههاي اينترنتي ميشود كه ميطلبد خانوادهها نظارت بيشتري بر فرزندان خود داشته باشند و حداقل فرزندانشان را نسبت به سوءاستفادههاي احتمالي دوستيهاي اينترنتي هوشيار سازند.
پروندههاي موجود بيانگر اين واقعيت است كه آمار جرايم و سوءاستفادههاي اينترنتي طي سالهاي اخير در حال افزايش است و زنان و دختران آسيبپذيري بيشتري در برقراري اينگونه ارتباطها دارند.
اين درحاليست كه اكثر كارشناسان و روانشناسان اجتماعي نيز نظر مثبتي در خصوص ازدواجهاي اينترنتي و آشنايي با فرد مورد نظر از طريق محيط چت را ندارند و بر اين باورند كه اينگونه ازدواجها به دلايل گوناگون كه يكي از اين دلايل هويت پنهان طرف مقابل و يا اعتياد طرفين به چتكردن است، چالشهاي مختلفي را پيش روي خود دارد.
گزارش از زينب صناعي