تیمی از محققان به رهبری محقق ایرانی دانشگاه نورث وسترن موفق به ساخت نانولایههایی با ویژگیهای چسبندگی و اصطکاکی مشابه ساختار پای مارمولکها شدند که می تواند در آینده منجر به ابداع سطوح چسبنده هوشمندی شود که خود را با ساختارهای متفاوت منطبق می سازد
ابداع اشکان وزیری استادیار مکانیک و مهندسی صنعتی دانشگاه نورث وسترن به همراه دانشمندی کره ای می تواند در آینده منجر به ابداع سطوح چسبنده هوشمندی شود که خود را با ساختارهای متفاوت محیطی مانند سطوح ناصاف و یا لبه های تیز منطبق می سازد .
به گفته وزیری ساختار بی نظیر کف پای مارمولکها و عملکرد منحصر به فرد آن یکی از قابل توجه ترین سیستمهای چسبندگی را در طبیعت به وجود آورده است .
انگشتان پای مارمولکها از میلیونها ساختار تار مانند پوشیده شده است که "ستی" نام دارند و ابعاد هر یک از آنها پنج میکرومتر است. انتهای هر یک از این "ستی" ها مملو از صدها "اسپاتولا" یا ساختارهایی پهن است که این ساختارها متناسب با نوع سطحی که با آنها تماس حاصل می کنند، خود را انطباق داده و به مارمولک کمک می کنند تا بر روی هر سطحی راه برود. در واقع این ویژگی به مارمولکها کمک می کند با قدرت بر روی هر سطح افقی یا عمودی حرکت کنند .
وزیری نیز با الهام از این ساختار طبیعی مجموعه ای از میکرورشته ها را به وجود آورد و آنها را در معرض پرتوهای یونی قرار داد. این عملیات موجب نوسان و جا به جایی میکرورشته ها شد و در نهایت سطحی دو لایه با ویژگی های بی نظیر از چسبندگی و اصطکاک به وجود آمد .
وزیری با انجام آزمایشهای متعدد دریافت این ساختار دو لایه از نظر کیفیت چسبندگی و اصطکاک از شباهت زیادی با سطح خارجی پای مارمولکها برخوردار است. به گفته وی در صورتی که این میکرورشته ها بر روی پاها یا سطح بدن روباتهای کوچک نصب شود امکان حرکت سریع و دقیق آنها بر روی هر نوع سطحی به وجود خواهد آمد .
بر اساس گزارش Nanowork ، وزیری همچنین معتقد است این تکنولوژی جدید می تواند در آینده منجر به ظهور نسلی جدید از مواد چسبنده هوشمند شود که قادر خواهند بود با هر نوع سطحی اتصالات بسیار قدرتمندی برقرار کنند .