قبل از هر چيز دقت كنيد كه تحتتاثير حرفهاي ديگران قرار نگيريد، چرا كه مسوول فرزندتان شما هستيد و بايد با مشكلات بزرگ كردن او دست و پنجه نرم كنيد، پس تا وقتي كه خود و همسرتان احساس آمادگي بچهدار شدن را نداشتيد، بچهدار نشويد. دقت كنيد كه هر دوي زن و شوهر بايد با هم اين تصميم را بگيرند، چرا كه از همان ابتداي بارداري هم مادر و هم پدر بايد همكاري كنند تا از پس اين مسووليت مهم برآيند و توانايي و خواست يكي از آنها براي بچهدار شدن كافي نيست. گاهي اين تصور غلط بهوجود ميآيد كه فقط مادر بايد آمادگي بزرگ كردن فرزند را داشته باشد در حالي كه در زندگي امروز نقش پدر در تربيت و رشد فرزند بسيار مهم و مشاركت او در اين امر ضروري است.
سلامت جسم و روان
از مهمترين شرايط بچهدار شدن اين است كه شما و همسرتان از سلامت جسم و روان برخوردار باشيد به همين منظور قبل از اينكه تصميم به بچهدار شدن بگيريد با مشورت پزشك يكسري آزمايش قبل از بارداري را انجام دهيد تا از عدم وجود بيماريهايي مثل ديابت، كمخوني، هپاتيت، ايدز و... در خود و همسرتان مطمئن شويد و همچنين از لحاظ ژنتيك خانوادگي بويژه اگر در اقوام نزديكتان مشكلات مادرزادي و عقبافتادگيهاي ژنتيكي وجود دارد، با پزشك متخصص مشورت كنيد. رژيم غذايي سالمي را پيش بگيريد و اگر هركدام از شما احتياج به خوردن مكملهاي غذايي داريد با نظر پزشك، خوردن آنها را از 3 ماه قبل از بچهدار شدن شروع كنيد، برخي مكملها مانند اسيدفوليك براي جلوگيري از مشكلات مادرزادي بسيار ضروري و موثرند. اگر مادر در برابر برخي بيماريها مانند سرخچه، آنفلوآنزا و... واكسينه نشده است با مشورت پزشك براي دريافت اين واكسنها اقدام كند. اگر مادر اضافه وزن دارد يا با كمبود وزن مواجه است تا قبل از بچهدار شدن وزن خود را تعديل كند. حتما قبل از بارداري به دندانپزشك مراجعه كنيد، چرا كه عفونتهاي لثه يكي از خطرناكترين موارد براي جنين است. هر دو ورزش كنيد، چون ورزش، شما را از لحاظ روحي و جسمي براي بچهدار شدن آمادهتر ميكند. اگر در هر جنبه از زندگي با استرس مواجهايد قبل از بارداري آن را كاهش دهيد، چرا كه استرس پدر و مادر در تمام دوران زندگي بر فرزندشان تاثير ميگذارد.
اگر از مشكلات رواني چون افسردگي، وسواس، اضطراب و... رنج ميبريد حتما قبل از بچهدار شدن آن را درمان كنيد، زيرا كه مشكلات روحي رواني شما به طور مستقيم بر فرزندتان تاثير خواهد گذاشت و گاهي اگر اختلالات رواني درمان نشود به فرزندتان نيز انتقال مييابد. براي بررسي سلامت روان حتما به يك روانشناس مراجعه كنيد تا اگر مشكلاتي به طور آشكار يا پنهان در شما وجود دارد، تشخيص داده شده و درمان شوند.
رابطه زناشويي
آنچه پس از سلامت جسم و روان شما قبل از بچهدار شدن ضروري است، رابطه زناشويي شماست. اگر شما و همسرتان از يك رابطه تثبيت شده برخوردار نيستيد و هنوز يكديگر را بخوبي نميشناسيد و اگر به ادامه زندگي زناشويي خود اميدوار نبوده و مشكلات ارتباطي فراواني با همسرتان داريد و در كل اگر از زندگي زناشويي خود و كيفيت زندگي مشتركتان راضي نيستيد، بچهدار نشويد. مهم نيست چقدر از زندگي زناشويي شما گذشته باشد يا چند سال داشته باشيد گاهي رسيدن به تفاهم در زندگي به سالهاي زيادي نياز دارد و گاهي نيز بزودي اتفاق ميافتد و زن و شوهر به اين نتيجه ميرسند كه ميتوانند با هم زندگي كنند و مشكلات را يكي يكي حل كرده و روز به روز به رابطهاي بهتر با يكديگر دست يابند، در اين شرايط ميتوان به داشتن بچه فكر كرد. اگر در ميان مشاجرات زناشويي ومشكلات ميان فردي با همسرتان فكر كنيد كه وجود بچه، شما را به هم نزديك ميكند اشتباه كردهايد، چرا كه در اين شرايط بچهدار شدن به مشكلات شما اضافه ميكند، زيرا بزرگ كردن فرزند نياز به مشاركت و توافقات صميمانه زن و شوهر دارد كه نيازمند يك رابطه موثر و محكم بين شما و همسرتان است. در كل وقتي زندگي زناشويي شما از لحاظ ارتباطي، مالي و اجتماعي به تثبيت رسيد، ميتوانيد به بچهدار شدن فكر كنيد.
توافقات و تصميمات پيش از بچهدار شدن
حتي اگر شما و همسرتان با هم ارتباطي خوب و تفاهمي نسبي داريد، خوب است قبل از تصميم به بچهدار شدن در رابطه با برخي مسائل با هم به گفتگو بپردازيد و تغييرات و تصميمهايي را اعمال و اتخاذ كنيد. مثلا راجع به روشهاي تربيتي با هم حرف بزنيد و به يك سبك مشترك در آن برسيد، چرا كه معمولا اعتقادات مختلف و گاهي متضاد پدر و مادر در اصول تربيتي به فرزندانشان ضربات زيادي وارد ميآورد و آنها را دچار تعارضات روحي ميكند. اگر در زندگي خود عادات غلطي داريد بكوشيد تا قبل از بچهدار شدن آنها را كنار بگذاريد، عادات غذايي غلط مثل مصرف سوسيس و كالباس، نوشابه و مواد قندي مضر، تنقلات پر كالري و بيخاصيت مثل پفك و... عادات رفتاري و گفتاري غلط مثل فحش دادن يا زود از كوره در رفتن و... اعتيادهاي متفاوت مثل مصرف سيگار يا افراط در برخي فعاليتها مثل تلويزيون ديدن و... از جمله عادتهاي غلطي است كه بايد قبل از بچهدار شدن آنها را كنار بگذاريد. همچنين برخي عادتهاي خوب را در زندگي خود جا دهيد مثل مطالعه، ورزش، گشت و گذار در طبيعت، مصرف خوراكيهاي مفيد مثل ميوه و آجيل و عادتهاي رفتاري مانند قدرشناسي از يكديگر، احترام به پدر و مادر و محبتهاي كلامي و ايجاد فضاي صميمي در خانه و....
اگر از مشكلات رواني چون افسردگي، وسواس اضطراب و... رنج ميبريد حتما قبل از بچهدار شدن آن را درمانكنيد
حتما قبل از بچهدار شدن راجع به تقسيم كار و همكاري در خانه با هم توافق كنيد، چرا كه نگهداري از بچه فقط وظيفه مادر نيست و هر دوي پدر و مادر در اين قبال مسوولند، گرچه بيشتر كارهاي كودك با مادر است اما هيچ پدري نبايد از وظيفه نگهداري و كمك در اين امر شانه خالي كند.
آگاهيهاي لازم براي بچهدار شدن
بسياري از پدر و مادرها با روش آزمون و خطا به بزرگ كردن فرزند خود ميپردازند و فكر ميكنند همين كه اشتباهات پدر و مادر خود را تكرار نكنند، كافي است. ما به عنوان والدين بايد قبل از هر دوره از زندگي فرزندمان، اطلاعات كافي راجع به آن دوره را داشته باشيم تا هم بتوانيم از حالات فرزند خود خبردار شويم و هم بدانيم كه برخوردها و عملكردهايي كه بايد در برابر فرزندمان داشته باشيم، چيست. از همان بدو بهوجود آمدن فرزندمان اطلاعات مهمي وجود دارد كه اگر آنها را ندانيم، ممكن است ناخواسته به او ضرباتي بزنيم كه تا آخر عمر بر زندگياش اثرگذار باشد.
به همين منظور استفاده از كتابهاي راهنما، گرفتن مشاوره از متخصصان، دقت و تلاش در به كار بردن راهكارهاي مناسب و استفاده بهينه و بموقع از اطلاعات كسب شده ميتواند ما را در امر بزرگ كردن فرزندمان كمك كند.
در دوران جنيني آگاهي بموقع از بارداري يكي از مسائل مهمي است كه مادران بايد به آن توجه كنند، چرا كه گاهي با گذشت چند ماه از بارداري، مادران متوجه اين موضوع نميشوند در حالي كه 3 ماهه اول بارداري بسيار حساس است. اگر معاينه بارداري هرچه زودتر انجام گيرد به نفع مادر و بچه است. پس از آگاهي از بارداري، جمعآوري اطلاعات راجع به خصوصيات اين دوران و تغييراتي كه مادر از لحاظ روحي و جسمي ميكند، لازم و ضروري است. همچنين اگر در مورد مسالهاي اطلاعات كافي نداريد از پزشك خود سوال كنيد، چون گاهي برخي مسائل ممكن است از نظر شما بيضرر باشد در حالي كه براي شما يا جنين خطرناك است مثل استفاده از برخي داروهاي گياهي كه باعث سقط جنين ميشوند و مادران از آنها بياطلاعند. پس قبل از مصرف هر چيز راجع به آن با پزشكتان مشورت كنيد.
در دوران نوزادي و خردسالي آگاهي از نحوه تغذيه كودك، رسيدگي به او از لحاظ جسمي و روحي و برخورد مناسب در مقاطع مهم مثل از شير گرفتن، ياد دادن آداب دستشويي رفتن، راه افتادن، حرف زدن و... بسيار مهم است.
در دوران مدرسه نيز جمعآوري اطلاعات و در ارتباط بودن با مشاوران مدرسه و آگاهي از وضعيت فرزندتان در محيط مدرسه ضروري است تا بتوانيد از وضعيت تحصيلي و ارتباط او با معلمان و دوستانش مطلع شويد.
در مقطع نوجواني نيز بسيار مهم است كه شما بدانيد چگونه بايد با فرزندتان ارتباط برقرار كنيد و به او نزديك شويد.
در كل بايد گفت كه در هر مقطع از زندگي، بايد اطلاعات مخصوص به آن را از قبل جمعآوري كنيد تا بتوانيد از بروز مشكلات جلوگيري كرده و دچار اشتباه نشويد.
با در نظر گرفتن تمام اين موارد و رعايت آنها ميتوان گفت كه بچهدار شدن به زندگي شما رنگي تازه ميبخشد و باعث لذت بردن بيشتر شما از زندگي ميشود، اما نكتهاي كه بايد در نظر داشته باشيد، اين است كه در حاليكه موارد فوق را در نظر داريد دچار وسواس نيز نشويد، چرا كه اگر بخواهيد صبر كنيد تا به يك شرايط ايدهآل از هر لحاظ در زندگي مشترك خود برسيد، شايد هيچگاه بچهدار نشويد. پس افراط و تفريط را كنار بگذاريد و با آگاهي و دقت تصميم بگيريد.
حديثالسادات ميرزايي