به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

سليمان بن مهران مى‏گويد: بر امام صادق عليه السلام وارد شدم و عدّه‏اى از شيعيان نزد او بودند و او در حال گفتن اين مطلب بود: اى شيعيان ما آبرو و زينت ما باشيد و باعث ننگ و بى‏آبرويى ما نباشيد، با مردم خوب صحبت كنيد، زبانتان را حفظ كنيد و از حرف‏هاى اضافى و زشت بپرهيزيد.( بحارالأنوار، ج 65، ص 151)

شرح حديث

امام صادق عليه السلام در اين حديث دو مطلب را بيان مى‏كند، يك قاعده كلّى و يك مصداق روشن.

قاعده كلّى اين است كه با اعمال خودتان باعث آبروريزى ما نشويد، يعنى به گونه‏اى باشيد كه وقتى مردم شما را مى‏بينند به صاحبان آن مكتب درود بفرستند و بگويند آفرين به كسانى كه چنين افرادى را تربيت كرده‏اند و باعث بى‏آبرويى ما نشويد، زيرا ما فرزندان پيغمبر صلى الله عليه و آله هستيم، سپس انگشت روى مصداق خاص مى‏گذارند كه زبان است.

علماى علم اخلاق مى‏گويند در سير و سلوك الى اللَّه اوّلين عضوى كه بايد اصلاح شود زبان است و تا زبان اصلاح نشود دل پاك نمى‏شود.

زبان كليد تمام وجود انسان است به طورى كه انسان‏ها را از زبانشان مى‏توان شناخت، «اخْتَبِروهُمْ بِصِدْقِ الحَدِيثِ» وقتى خواستيد مردم را امتحان كنيد، ببينيد راست مى‏گويند يا دروغ. زبان اگر قفل و بست داشته باشد، روى حساب و كتاب صحبت كرده و در آنچه كه مى‏گويد دقّت مى‏كند.

يكى از طرق حفظ زبان همان دستور آخر روايت است كه مى‏گويد:

«كفّوها عن الفضول» يعنى زياد صحبت نكنيد. كم سخن گفتن يكى از راه‏هاى نخستين سير و سلوك و نام آن «صَمت» است. يكى از دانشمندان مى‏گويد پنج چيز است كه هر ناقصى را كامل مى‏كند:

صمت و صوم جوع‏و سَحَر و عزلت و ذكرى به دوام ناتمامان جهان را كند اين پنج تمام.

در واقع اگر كسى اين امور را رعايت كند به قرب الى اللَّه مى‏رسد كه اوّلين آن صمت يعنى سكوت است. صمت به اين معنا نيست كه اصلًا صحبت نكند بلكه به اين معناست كه فضول الكلام و قبح الكلام را حذف كند.SNN

 

ادامه مطلب
دوشنبه 29 شهریور 1389  - 10:12 PM

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 6070894
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی