به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

برقرارى اين گونه ارتباطات فرايند عوامل گوناگونى است كه برخى از آنها عبارت‏اند از:

1. ضعف بينش مذهبى‏

نوجوان يا جوانى كه از لحاظ بينشى قائل به مرز بين محرم و نامحرم نيست، آمادگى بيشترى براى گرفتار آمدن در چنين دامى را دارد. اين مشكل در صورتى رفع مى‏شود كه والدين به بينش‏دهى صحيح به فرزند رو كنند و اوامر و نواهى خود را با دلايلى همراه سازند.

2. عدم رعايت حجاب‏

ضعف بينش مذهبى در دختران باعث بى‏توجهى به مسئله پوشش و حجاب سالم مى‏گردد. از آن جا كه غريزه تبرج امرى طبيعى در دختران است و از سوى ديگر، دختر جوان توجهى به مهار و كنترل اين غريزه از نگاه شرع ندارد بى حجابى در جامعه امرى رو به رشد مى‏گردد كه پيامد اوليه آن چيزى جز ارتباطهاى غير اخلاقى چيزى نيست.

3. آرايش‏هاى غير مناسب دختران‏

دختر خود موجودى جذاب و ذاتاً باعث تحريك نگاه‏هاست. اگر اين شخص به آرايش ظاهرى مبادرت ورزد و در اجتماع ظاهر گردد، اين جذابيت دو چندان شده و باعث جلب توجه جنس مخالف مى‏شود، و نهى شارع مقدس از نمايان كردن آرايش زنان در اجتماع، حكمى براى كنترل ارتباطات نامشروع مى‏باشد كه بايد به آن بيشتر توجه شود.

4. وجود الگوهاى منحرف‏

سن نوجوانى و زمان گذر از آن، حساس‏ترين دوران زندگى هر فرد به شمار مى‏آيد. در اين دوران، هر نوجوان به دنبال معيار و الگويى براى رفتار خود است، و چنانچه در اين الگوگيرى مشورت داده نشود، ممكن است الگويى را برگزيند كه او را به سوى انحراف سوق دهد. قرآن كريم نيز به اين مهم توجه نموده و در چند مورد به معرفى الگوهاى رفتارى مناسب اقدام كرده است. آياتى كه حضرت ابراهيم (ع)، پيامبر اكرم (ص) و زنان فرعون و حضرت مريم (س) را معرفى مى‏كند، از اين قبيل است.

عوامل ديگرى نيز در اين روند ارتباطى مؤثر است؛ عواملى از قبيل سهل انگارى برخى مادران و بى خبرى پدران، اشتغالات فراوان والدين، وجود مشكلات عاطفى در خانواده و دلايل جنسى و زياد شدن سن ازدواج. « ماهنامه اصلاح و تربيت،« بررسى تحليلى از روابط دختر و پسر»، دكتر محسن ايمانى، ش 29»

ارتباط هايى كه از راه غير صحيح و به دور از اصول مطرح در اين گونه ارتباطات ايجاد مى‏شود ممكن است در پى دارنده پيامدهايى باشد كه جبران آن براى افراد ممكن نباشد. در يك نگاه اجمالى برخى از اين پيامدها را مى‏توان چنين برشمرد:

1. نگرانى برملا شدن اين ارتباط

اين گونه روابط از آن جا كه به دور از چشم والدين برقرار شده است، در هر دو طرف يك حالت ترس و اضطراب به خاطر آشكار شدن آن به وجود مى‏آيد كه مى‏تواند در روند سالم زندگى فردى شخص تاثيرى منفى بر جاى گذارد.

2. نگرانى والدين‏

اين نگرانى پس از آشكار شدن ارتباط فرزند با ديگران براى آن‏ها حاصل مى‏شود و باعث روان‏پريشى افراد خانواده مى‏گردد و زندگى سالم آن‏ها را دچار نگرانى و اضطراب مى‏كند.

3. افت آموزشى و ترك تحصيل‏

با توجه به آزمايش‏هاى ميدانى كه صورت گرفته، اين گونه ارتباطات باعث بروز عشق و عاشقى و افتادن به ورطه خيال مى‏شود كه نتيجه آن در اغلب موارد افت شديد تحصيل و در مواردى نيز ترك تحصيل است.

4. ابتلا به افسردگى‏

برقرارى عاطفى اين گونه روابط در سن نوجوانى از آن‏جا كه اغلب به ازدواج نمى‏انجامد، فرد را دچار افسردگى مى‏كند. اسلام با انشاى حكم ازدواج موقت به عنوان حكمى ثانوى و همراه با شرايط خاص، اين معضل را معالجه كرده كه لازم است در اين زمينه تحقيقى مستقل ارائه شود.

5. خودكشى‏

6. انجام ازدواج‏هاى عشقى‏

اين گونه ازدواج‏ها جنبه عقلانى ندارد و صرفاً عملى عاطفى محسوب مى‏گردد و به گفته بسيارى از روان‏شناسان عشق اوليه معمولًا پايدار نمى‏ماند؛ از اين رو، در بيشتر موارد به طلاق و جدايى مى‏انجامد؛ به گفته مولوى:

عشق‏هايى كز پى رنگى بود             عشق نبود عاقبت ننگى بود

7. برقرارى ارتباطات جنسى نامشروع‏

8. احتمال استمرار جنسى نامشروع بعد از ازدواج. «همان»

ذكر نمونه قرآنى از يك ارتباط سالم‏

در پايان به جاست كه به يك نمونه قرآنى در مورد ارتباط سالم بين دختر و پسر اشاره شود. در اين داستان جوانى است به نام موسى (ع) كه به شهر مدين وارد شده است. او پس از ورود بر سر چاه شهر مى‏رود و گروهى از مردم را مى‏بيند كه براى آب دادن به چهارپايان خود جمع شده‏اند. در اين هنگام دو دختر را مى‏بيند كه كنارى ايستاده و از گوسفندان خود مراقبت مى‏كنند و به چاه نزديك نمى‏شوند. در اين حال جوان به سوى آن‏ها گام برمى‏دارد و علت كناره‏گيرى آن‏ها را جويا مى‏شود. مى‏گويند: ما به گوسفندان خود تا زمانى كه همه مردان چوپان كنار نروند، آب نمى‏دهيم و بيان مى‏كنند كه علت حضور ما در اين‏جا اين است كه پدرمان فردى كهنسال است.

جوان به يارى آنها مى‏شتابد و پس از سيراب كردن گوسفندان آنها براى استراحت به زير درختى مى‏رود و در برابر خداوند ابراز نيازمندى مى‏كند. در اين هنگام ناگهان يكى از آن دو دختر به طرف جوان مى‏آيد. قرآن نوع حضور اين دختر را چنين بيان مى‏كند: «فَجاءَتْهُ إِحْدَاهُمَا تَمْشِى عَلَى اسْتِحْيَاءٍ قَالَتْ إِنَّ أَبِى يَدْعُوكَ لِيَجْزِيَكَ أَجْرَ مَا سَقَيْتَ لَنَا» «قصص، 25»

اين دختر در هنگام گام برداشتن، حيا را فراموش نمى‏كند. « تفسير نمونه، ج 16، ص 34» بيان دعوت را از زبان پدر مى‏گويد تا شائبه ميل فردى در مخاطب ايجاد نگردد. در اين داستان نكات زير قابل تامل است:

1. حضور دختران دراجتماع به علت ضرورت خانوادگى؛

2. برقرارى ارتباط سالم با افراد؛

3. عدم اختلاط دختران با مردان؛

4. توجه به حياى فردى در نوع راه رفتن؛

5. سخن گفتن با جوان بدون ايجاد ريبه و شهوت؛

6. نتيجه ارتباط ازدواج سالم و به پيشنهاد پدر دختران به جوان.

آنچه گذشت، بيان داستانى قرآنى از يك رابطه انسانى است كه اصل ارتباط ميان پسر و دختر را در صورت حفظ شرايط ارتباط تاييد مى‏كند. ذكر اين نكته لازم است كه اين حفظ حريم شخصى در ارتباط با جنس مخالف، از نگاه خداوند دور نماند. و در نهايت، اين پاكى جوان باعث بعثت او به نبوت الهى گرديد كه خود مى‏تواند درسى سازنده براى جوانان مومن باشد.SNN

 

ادامه مطلب
دوشنبه 29 شهریور 1389  - 10:13 PM

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5899535
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی