تداوم حيات شرافتمندانه آميخته با آزادگي در جهاني كه همواره دستخوش جنگ و ستيز است، از خود گذشتگي صد چندان ميطلبد و امتي كه در قرنهاي متمادي در برابر تندبادها بسان كوهي استوار ايستاده، راز ماندگاري را درك كرده و خوب ميداند چگونه از ارزشهاي اعتقادي و ملي خود پاسداري كند.
31 شهريور هر سال يادآور تهاجمي همه جانبه از سوي استكبار جهاني با همه هيمنه و ساز و برگ جنگياش عليه انقلابي نو پاست، انقلابي كه هر چند نوپا اما در ميان ملتي بزرگ رخ داد و ريشههاي قوي، پيوندهاي اجتماي مبتني بر دين و عقيده در ميان ايشان وجود دارد.
بقيه در ادامه
حمله به مرزها و كيان چنين كشوري با آن تمدن عظيم و پرافتخار حماقتي بزرگ بود كه خواري و ذلت دشمنان اسلام و ايران و مجد و عظمت بيش از پيش ايران و اسلام را رقم زد.
امروز پس از گذشه سه دهه از آغاز چنان تهاجمي فرهنگ و تمدن ايران اسلامي سرافرازانه به پيش ميرود و متهاجمان به خاك مذلت گرفتارند و بدنامي را براي خود و اذنابشان خريدار.
بيترديد در سر سلسله اين فرهنگ بلند آوازه اسلامي ايراني رهبري قرار داشت كه با اشاره انگشت، اقيانوس احساسات پاك جوانان مسلمان ايراني را به تلاطم وا ميداشت.
پير خراباتي كه شراب عشق و شهادت را ساقيگري كرد و هزاران بلكه ميليونها پير و جوان ايراني در عطش آن شراب جاوداني سر از پا نشناختند و امروز پس از آن همه سال هنوز نيز در فراق آن شراب و آن ساقي ميسوزند و آب ميشوند.
آري هفته دفاع مقدس يادآور آن روزهاي زيبا و معنوي است كه در مقطعي بر ملت مسلمان ايران اسلامي سپري شد و هر چند آثار ويرانگر جنگ با همت و تلاش غيور مردان كشورمان تا حد بسيار زيادي ترميم يافته است اما عشق به آن دوران سراسر به معنويت هر روز بيشتر از گذشته در ميان ملت ايران رخ ميكند.
همان عشقي كه رهبر معظم انقلاب در سخنان خود آن را سرمايهاي بزرگ براي كشورمان خواندهاند.
* هفته دفاع مقدس؛ روزهاي خاطره
زمان درگذر است و بسياري از روزها را با خود ميبرد اما بعضي از روزها، هفتهها و سالها از جنس ديگري است كه در دنياي خاطرهها چون دوران دفاع مقدس جمهوري اسلامي ايران ماندگار ميشود.
خاطره مادراني كه كولهبار سفر ميبستند تا پسران را براي دفاع از كيان وطن راهي كنند چون دوران دفاع مقدس بود، دفاع از همه چيزهايي كه به يك ملت هويت ميدهد، درها باز ميشد تا مدافعان پديدار شوند، كوچهها به بدرقه دلاوراني ميايستادند كه راهي سفر بيبازگشت بودند.
دوران شجاعدلاني بود كه تنها به ارزش باورها تكيه ميكردند تا حماسههايي جاودانه بسازند.
ميدانهاي مين دلاوراني را ديدهاند كه اگر لازم ميشد براي پاكسازي يك ميدان مين در مسير آزادي بخشي از خاك وطن، روي خاك پر از مين ميغلتيدند، دلاوراني كه اگر لازم بود روي سيمهاي خاردار ميخوابيدند تا پلي باشند براي عبور ياران، دوران مردان مردي بود كه هر لحظه آماده جانبازي بودند، دوران شجاعتها و قهرمانيهاي واقعي جانهايي بود كه بيهيچ ادعايي در جبههها يا در ميدانهاي كار و تلاش پشت جبههها، براي دفاع از دين و وطن، جان خود بر كف اخلاص مينهادند.
آرامش و استقلال امروز ما يادگار آنهايي است كه جان بركف نهادند و در خانه نماندند، آنهايي كه در ميان معركه خون و آتش، در ميان رگبار گلولهها و زير بارش آتش خمپاره به خود فكر نكردند تا براي همه ما بجنگند، براي همه نسلهاي ايراني كه در راهند اين روزها يادآور خاطره نگهبانان خاك و عقيده است.
* حماسه دفاع مقدس آميزهاي از شور و عشق
آيتالله محسن مجتهد شبستري، نماينده ولي فقيه در آذربايجان شرقي در موقعيتهاي مختلف بر ارزش معنوي دفاع مقدس و بينظير بودن اين حماسه بزرگ در طول تاريخ اسلام تاكيد كرده است.
وي با اشاره به ويژگيهاي دوران دفاع مقدس گفت: هيچ جنگي چه در صدر اسلام و حتي جنگهاي بينالمللي از نظر كمي و كيفي قابل مقايسه با دوران دفاع مقدس ايران اسلامي نبوده است.
شبستري افزود: در اين جنگ نابرابر، كفر جهاني عليه اسلام و ايران اسلامي صف آرايي كرده بودند.
وي خاطرنشان كرد: رزمندگان اسلام در اين جنگ با شجاعت مثالزدني از اين مقطع، كتابي به وسعت يك مقطع طلايي تاليف كردند.
امام جمعه تبريز اظهار داشت: حماسه دفاع مقدس آميزهاي از شور و عشق و تبلور اراده ناشي از ايمان ملت غيور ايران بود كه با مقاومت خود دشمن را از خاك كشور بيرون راندند.
شبستري با تاكيد بر همراهي همه نيروهاي ايران اسلامي در مقابله با دشمن تصريح كرد: در دفاع مقدس، همه نيروها اعم از ارتش، بسيج، سپاه و عشاير با اتحاد و به بركت اسلام، دست به دست هم دادند و عليه دشمن غدار وارد عمل شدند.
امام جمعه تبريز در ادامه خواستار پاسداري از ارزشهاي دفاع شد و گفت: تاريخ پرافتخار دفاع مقدس نبايد فراموش شود و دستاوردهاي آن را بايد براي نسل جوان حفظ كرد.
وي، ارزش دفاع مقدس در اسلام را برجسته دانست و افزود: در اسلام و از ديدگاه بزرگان جهاد در راه خدا داراي ارزشي خاص است.
شبستري، يادآوري حماسهآفرينيهاي رزمندگان اسلام را ضروري دانست و اظهار داشت: اهميت جهاد و دفاع مقدس بايد براي نسل جوان تبيين شود تا آمادگي لازم براي پاسداري از كيان اسلام و سرزمين اسلامي در آنان وجود داشته باشد.
* دفاع مقدس آيينه تمامنماي خودباوري است
فرمانده سپاه عاشوراي آذربايجان شرقي سرافرازي ايران اسلامي را مرهون دفاع مقدس دانست و گفت: دفاع مقدس آيينه تمامنماي خودباوري است.
علياكبر پورجمشيديان با گراميداشت ياد و خاطره شهيدان والامقام، دفاع مقدس را منشاء بركات و ثمرات فراواني همچون خودكفايي و خودباوري دانست و اظهار داشت: جنگ تحميلي براي ما دانشگاه كاملي بود كه در آن پايههاي اعتماد به نفس و خودباوري شكل گرفت و ملت غيور ايران به مرحلهاي از خود اتكايي دست يافتند كه امروز بدون نياز به بيگانگان روي پاي خود ايستادهاند.
وي اضافه كرد: يكي از ثمرات هشت سال دفاع مقدس بيمه كردن نظام و ايجاد جايگاه بزرگ بينالمللي كشور و خوباوري در بين جوانان است.
فرمانده سپاه عاشورا ادامه داد: دشمنان جمهوري اسلامي زماني كه بعد از پيروزي انقلاب اسلامي پايگاه خود را در كشور ما از دست دادند به فكر براندازي حكومت اسلامي برآمده و جنگ را بركشور ما تحميل كردند تا به خواستههاي خود برسند، اما دشمنان ما غافل از اين بودند كه مردم ما با گذشتن از جان خود حافظ كشور و آرمانهاي انقلاب بوده و خواهند بود.
پورجمشيديان در ادامه بيان داشت: سطر به سطر تاريخ هشت سال دفاع مقدس براي تاريخ جهان اسلام هميشه زينتبخش است چرا كه رزمندگان غيور اسلام در اوايل جنگ اگر چه از حيث تجهيزات نظامي چندان قوي نبودند، اما از آنجا كه مسلح به سلاح ايمان و قرآن بودند، توانستند پرچم فتح و ظفر را به اهتزاز درآورند.
وي همچنين در بخش ديگري از سخنان خود ابراز داشت: دفاع مقدس نه فقط يك جنگ، كه سرشار از فرهنگ و ادبيات و عشق و ايثار بود.
فرمانده سپاه عاشورا با بيان اينكه دفاع مقدس تنها مجموعه عملياتهاي نظامي و چريكي نبود، گفت: دفاع مقدس يك فرهنگ و ادبيات است و نميتوان آن را در انحصار نظاميگري درآورد.
پورجمشيديان اضافه كرد: دفاع مقدس نمود عيني، ظهور و بروز اعتقاد و اتحاد است كه در سايه پيروي از رهبري و ولايت به دست آمد.
وي تصريح كرد: مهمترين نتيجه دفاع مقدس اين است كه ايران سرافراز امروز مرهون دفاع مقدس ديروز است و قدرت بازدارندگي كه در حال حاضر در برابر دشمنان وجود دارد هسته مركزياش دفاع مقدس بوده كه به عنوان يك فرهنگ نهادينه شده است.
فرمانده سپاه عاشورا به نقش لشكر عاشورا در دروان جنگ اشاره كرد و عنوان داشت: فرزندان آذربايجان با خون و جان خود از كشور دفاع كردند و مردان بزرگي همچون مهدي باكري را به اسلام هديه كرده و افتخار بزرگي را در تاريخ كشورمان به ثبت رساندند.
پورجمشيديان اظهار داشت: توسعه و پيشرفت كشور در گرو حاكميت تفكر بسيجي در شئون مختلف جامعه است.
وي با تاكيد بر تداوم تفكر بسيجي در زمان حاضر خاطرنشان كرد: در شرايطي كه امروز تهاجم نظامي عليه كشورمان وجود ندارد بايد تفكر بسيجي در تمام عرصهها به ويژه در زمينههاي علمي ادامه داشته باشد.
فرمانده سپاه عاشورا تداوم تفكر بسيجي در دوران پس از دفاع مقدس را يادآور شد و بيان داشت: حاكميت اين تفكر در دوران سازندگي منجر به عمران و آباداني نسبي كشور شد و اكنون نيز براي دستيابي به قلههاي رفيع پيشرفت بايد تفكر بسيجي تفكر قالب باشد.
* دفاع مقدس معجزه عصر حاضر و انقلاب اسلامي
محمد اشرفنيا، معاون عمراني استانداري آذربايجان شرقي در گفتوگو با خبرنگار فارس با اشاره به فرارسيدن هفته دفاع مقدس تاكيد كرد: تاكيدات رهبري در خصوص زنده نگهداشتن ياد و خاطره شهدا، با بيان رشادتها و دلاوريهاي اين قشر امكانپذير است.
وي ادامه داد: اين يادآوري به خصوص براي جوانان، دانشجويان و دانشآموزان ضروري است تا ببينند در چه مرحله و در چه شرايطي در برابر استكبار ايستادگي صورت گرفته است.
معاون عمراني استانداري آذربايجان شرقي با اشاره به آغاز توطئههاي دشمنان بعد از انقلاب اسلامي با عناوين مختلف گفت: در بررسي ريشه همه اين توطئهها شاهد حضور و دخالت استكبار هستيم.
اشرفنيا افزود: در آن برهه كه فرصت حركت براي انقلاب وجود نداشت، با درايت رهبري و ياران وي همه اين توطئهها نقشه برآب شد.
وي با اشاره به نابسامانيهاي موجود در ارتش و عدم تشكيل نهادي با عنوان سپاه يا بسيج در اوايل جنگ گفت: به دليل عدم سازماندهي در اوايل جنگ قسمتهايي از كشور به دست دشمن افتاد.
معاون عمراني استانداري آذربايجان شرقي ادامه داد: تشكيل تشكلهايي از قبيل سپاه و بسيج همچنين تجهيز پاسدران اسلام به اسلحه ايمان به عنوان بزرگترين سلاح مصادف با آغاز شكست عراقيها بود كه فتح خرمشهر آغازين آن موفقيتها به شمار ميرود.
وي، از جنگ تحميلي به عنوان تنها جنگي كه با جانفشاني مردم و با هدايت رهبر حتي يك وجب از خاك كشورمان به دست بيگانگان نيفتاد ياد كرد و افزود: اگر دوران اين انقلاب را بررسي كنيم مشاهده ميكنيم كه در اين كشور معجزات فراواني رخ داده است.
* ايران اسلامي سرافزار و صدام و حزب بعث در زبالهدان تاريخ
محمدعلي اكبري، استاد علوم سياسي و مدرس جريانشناسي سياسي و اجتماعي نيز در گفتوگو با خبرنگار فارس به تشريح جايگاه دفاع مقدس و نتايج آن براي ايران اسلامي پرداخت.
وي با بيان اينكه ايزان هيچگاه آغازگر جنگ نبوده است، تاكيد كرد: با اين حال حزب بعث عراق براي تامين خوراك تبليغاتي خود در داخل و خارج كشور همواره از ايران به عنوان متخاصم و بر هم زننده صلح الجزاير نام ميبرد.
اكبري تاكيد كرد: البته در اين زمينه اربابان غربي وي نيز همراه با دولت عراق و با استفاده از غولهاي رسانهاي خود تلاش فراواني كردند تا صدام را طرف مظلوم اين ماجرا نشان دهد.
وي افزود: ايران اسلامي با تلاش ديپلماتيك خود توانست فضاي غبارآلودي را كه در اثر حجم تبليغاتي به وجود آمده بود برهم زند و حقايق را اَشكار سازد.
مدرس جريانشناسي سياسي و اجتماعي با بيان اينكه انقلاب اسلامي براساس ايجاد صلح اسلامي به وجود آمده بود، گفت: معرفي عراق به عنوان آغازگر جنگ نشانه هويت صلحطلب ايران بود.
وي خاطرنشان كرد: اصولا در تفكر شيعي كه برگرفته از مبناي عقيدتي اسلام ناب محمدي و پيرو راستين مكتب علوي است جنگ در نهايت امور در شرايطي صورت ميگيرد كه چارهاي جز برخورد نظامي نداشته باشد.
استاد علوم سياسي تاكيد كرد: اكنون و پس از گذشت سالها حقايق آشكارتر از گذشته شدهاند و جايگاه صدام ورژيم بعث در زبالهدان تاريخ جاي گرفته و جمهوري اسلامي سرفرازتر از هميشه به كارخود ادامه ميدهد.
* تاريخ هشت سال دفاع مقدس يك منبع بينظير براي كاوش و تحقيق علمي
حميدرضا جوادي، استاد علوم سياسي دانشگاههاي تبريز و از رزمندگان هشت سال دفاع مقدس در مصاحبه با خبرنگار فارس به تحليل تاريخ دفاع مقدس پرداخت.
وي با بيان اينكه دفاع مقدس به عنوان پديده كمنظير تاريخ كشورمان شناخته ميشود، تصريح كرد: به اين موضوع علاوه بر نگاه عاطفي، نگاه علمي نيز ميتوان داشت و آن را از منظر معادلات جنگي نيز مورد برسي قرار داد.
جوادي افزود: حقيقت اين است كه جنگ علاوه بر بعد حماسي از يك سري مدل و دانش علمي جنگ نيز پيروي ميكند و بنابراين تاريخ هشت سال دفاع مقدس از نگاه علمي يك منبع بينظير براي كاوش و تحقيق است.
استاد علوم سياسي دانشگاههاي تبريز تاكيد كرد: ناتواني ايران در سال اول جنگ يك حقيقت انكارناپذير است و حتي چند عمليات كلاسيك ايران نيز با شكست مواجه شد.
وي تصريح كرد: درايت و تجربه جنگهاي نامنظم شهيد چمران و برخي تلاشهاي ديگر توانست جلوي نفوذ بيشتر عراق را به داخل ايران بگيرد هر چند كه با نگاه جنگهاي نامنظم چريكي به جنگ احتمال موفقيت در درازمدت ممكن بود.
استاد علوم سياسي دانشگاههاي تبريز گفت: امام خميني (ره) با درك واقعيات اجتماعي و شناخت صحيح روحيات رزمندگان اسلام در مقاطعي دستورات مستقيمي داشتند كه از آن جمله فرمايش ايشان مبني بر اين بود كه بستان بايد آزاد شوند و اين فرمان روحيه مبارزه در رزمندگان را دو چندان كرده بود.
رزمنده هشت سال دفاع مقدس تصريح كرد: صدها سال ديگر نيز تاثير فرهنگ بسيج در دفاع مقدس موجب حيرت همگان ميشود و اين موضوعي است كه تاكنون به وضوح تبيين نشده است.
وي افزود: اعتماد امام به جوانان و واگذاري امور به ايشان در كنار برافروخته شدن توان و استعداد خاص جواني سبب به وجود آمدن موجي از موفقيت در جبههها شد.
* توجه به نقش تاثيرگذار قشر دانشجو در دفاع مقدس
معاون اسبق آموزش سپاه عاشورا و از همرزمان شهيد باكري نيز در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبريز گفت: دانشجويان نقش تاثيرگذاري در تاريخ جنگ داشتهاند.
علي قادري در ادامه نقش دانشجويان در تاريخ پرافتخار دفاع مقدس را برجسته و حياتي خواند.
معاون اسبق آموزش لشكر عاشورا گفت: لشكر سرافراز عاشورا حضوري عزتمندانه و قدرتمندانه در دروان جنگ بر عهده داشت و سرداران و نيروهاي اين لشكر در جنگ رشادتهاي زيادي از خود نشان دادند.
قادري با بيان اينكه دانشگاهيان دانشگاه تبريز به واسطه تاثير ويژه خود در دروان دفاع مقدس نقشي حياتي و همچون سر را در اين تاريخ افتخارآميز داشتند، اظهار داشت: شهيد مهدي باكري فرمانده پرافتخار لشكر عاشورا از فارغالتحصيلان همين دانشگاه بوده است.
معاون اسبق آموزش لشكر عاشورا اظهار داشت: تاثير شهيدان دانشگاهي و دانشجو در پيروزيهاي سربازان اسلام برجسته بوده و دانشجويان نقش تاثيرگذاري در تاريخ جنگ داشتهاند.
وي با اشاره به نقش حمايتي و پشتيباني دانشجويان و دانشگاهيان در تامين مهمات رزمندگان تاكيد كرد: بخشي از دانشگاهيان نقش مكمل را در محيط دانشگاه ايفا كردند كه جمعي از اين نيروهاي مخلص در حمله رژيم بعث به دانشكده فني دانشگاه به شهادت رسيدند.
معاون اسبق آموزش لشكر عاشورا با بيان اينكه تاريخ دفاع مقدس همواره سرشار از افتخار و غرور است، خاطرنشان كرد: اين در حالي بود كه در تمام جنگهاي صدههاي اخير همواره با سرافكندگي و شكست روبه رو بودهايم.
قادري، به تاريخ جنگ ايران و روسيه اشاره كرد و افزود: امضاي قراردادهاي ننگين كه موجب جدا شدن بخشهاي بزرگي از كشورمان شد، نتيجه اين جنگ بود همانطور كه در جنگ با انگليس نيز بخشهاي بزرگي از شرق كشورمان را از دست داديم.
وي تاكيد كرد: دفاع مقدس تنها جنگي بود كه با رهبري امام خميني(ره) سرافرازانه پيروز شديم و حتي يك وجب از خاك كشورمان را به بيگانگان نداديم و اين موضوعي است كه همواره به آن افتخار خواهيم كرد.
* دفاع مقدس براي نسل سوم انقلاب ناشناخته و مهجور است
مسئول كانون مطالعات دانشگاههاي شمال غرب كشور گفت: فرهنگسازي در مورد دفاع مقدس براي نسل سوم و چهارم انقلاب امري ضروري است.
حجتالاسلام علياكبر رحمانپرست نيز در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبريز به بيان ضرورتهاي فرهنگسازي در موضوع دفاع مقدس براي جوانان و نسل سوم و چهارم پرداخت.
وي با بيان اينكه دفاع مقدس يك پديده بينظير در تاريخ معاصر نه تنها ايران بلكه جهان است، تصريح كرد: اين دفاع نه به خاطر مسائل نظامي و نوع جنگ مهم است، بلكه به علت ورود معنويت به مقوله دفاع و جنگ اين نبرد هشت ساله اتفاقي بينظير محسوب ميشود.
مسئول كانون مطالعات دانشگاههاي شمال غرب كشور تاكيد كرد: از اين نظر مقوله ثبت جهاني اين دفاع با توجه به اثبات متجاوز بودن عراق و ماهيت دفاعي ايران با هويت معنوي قابل دستيابي است و ميتوان اين دفاع هشت ساله را به عنوان نمادي از كمال انساني در نظر گرفت.
مسئول كانون مطالعات دانشگاههاي شمال غرب كشور، ايجاد پيوند ميان نسل دفاع مقدس با ساير نسلها را از مهمترين روشهاي حفظ هويت معنوي جنگ دانست و افزود: با وجود حقانيت ايران در اين نبرد و وجود مولفههاي فراوان معنوي نتوانستهايم به طور شايسته از آن استفاده كنيم و براي آيندگان ذخيرهسازي لازم را انجام دهيم.
رحمانپرست تاكيد كرد: البته در مباحث نظري بسيار موفق بودهايم، به خصوصا در منويات و فرمايشات مقام عظماي ولايت راهكارهاي حفظ هويت دفاع مقدس و جاودانهسازي اين نبرد مقدس به خوبي ملموس و مشخص است ولي در عرصه پيادهسازي دچار مشكل و گاهي لوث كردن مطالب ميشويم.
مسئول كانون مطالعات دانشگاههاي شمال غرب كشور گفت: دفاع مقدس براي نسل سوم انقلاب ناشناخته و مهجور است و به علت برخي كجسليقهگيها و گاهي شتابزدگي در اجراي برنامههاي فرهنگي دفاع مقدس جوانان و نوجوانان از آنها استقبال نميكنند.
وي، ديدار از مناطق جنگي را جالبترين و موفقترين طرح آشناسازي نسل جديد با دفاع مقدس دانست و افزود: در اين ميان نقش راويان جنگ و نيز برنامهريزي فرهنگي و رفاهي براي ايجاد خاطره خوش در ذهن بازديدكننده بسيار مهم است و هر هزينهاي كه در اين مورد صورت گيرد يك سرمايهگذاري براي آينده است.
* مفاهيم دفاع مقدس پشت نيزارهاي گمنامي
وقتي تاريخ جنگ در ساير كشورها را ورق ميزنيم، به دهها نمونه الگوسازي و اسطوره سازي بر ميخوريم. تنديس ميسازند، كنگره و سالگرد ميگيرند، به كشته شدگان در راه وطن افتخار ميكنند و شايد در مورد يك فرد هزاران صفحه كتاب بنويسند.
اما ما از اين همه شهيد راه خدا و جانبازاني كه حتي به خود اجازه درخواست كمترين كمكي را نميدهند، چطور ياد ميكنيم و چه كار تبليغي منسجمي در سطح دنيا ارائه دادهايم؟
آيا صرفا برگزاري برنامههاي مناسبتي، يك هفته پخش فيلمهاي آرشيوي از تلويزيون و نامگذاري برخي خيابانهاي شهر به نام فرماندهان شهيد سپاه اسلام كفايت ميكند؟ پس حكايت نامهايي كه بايد هر روز و هر ساعت در ذهنيت نسل جوان كشور مرور شوند و عملكرد خود را با مرام شهدا مقايسه كنند، چه ميشود؟
... همه چيز در چند ثانيه اتفاق افتاد. كپسول اكسيژن تمام شده بود و به سختي مي توانست نفس بكشد. به ساعت ديواري نگاهي انداخت. چشمهايش تار ميديد.
نيمه شب بود و در اين تاريكي چه كسي ميتوانست ياري گرش باشد؟ زير لب زمزمه كرد: «يا حسين...»
همسرش كه چراغ اتاق را روشن كرد، داد زد: «بچهها زود بياييد، حال پدرتان بد شده است. محمد مهدي، پسرم به آژانس زنگ بزن.»
به سختي قفس سينهاش بالا و پايين ميشد و در اين تلاش، هوا را با ولع ميبلعيد. خودش هم تعجب ميكرد كه چطور تمناي بلعيدن اكسيژن دارد در حالي كه همرزمانش صدايش ميكردند.
محمد مهدي نا اميد بود. مادرش پرسيد: «چه شد؟»
محمد مهدي جواب داد:«آژانس ميگفت آمبولانس خبر كنيم، اگر مريض در راه برايش اتفاقي بيفتد، دردسر ميشود!»
زن به ديوار تكيه زد و شانههاي خستهاش فرو افتاد. زير لب زمزمه كرد:«چه قدر امروز براي گرفتن كپسول اكسيژن پلهها را بالا و پايين رفتم. گفتند فردا صبح خودمان ميآوريم. الان چه كنيم؟»
* نگاه مناسبتي به دفاع مقدس ممنوع
فرمانده سپاه عاشورا گفت: رسانههاي ارتباط جمعي نقش مهم و بيبديلي در الگوسازي براي جوانان دارند.
علي اكبر پورجمشيديان امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبريز افزود: جوانان و به عبارتي نسلهاي بعد از انقلاب نبايد تصور كنند كه دستيابي به جايگاه شهدا غير ممكن است.
وي در پاسخ به اين سئوال كه چرا قهرمانان يك سريال تلويزيوني خارجي جايگاه خاصي بين جوانان و حتي كودكان كشورمان به خود اختصاص ميدهند، اظهار داشت: با وجود اينكه نبايد تبليغات رسانهها را از ذهن دور نگهداشت ولي ما نيز در بيان برخي از ويژگيهاي قهرمانان ملي و شهداي بزرگوار كوتاهي كردهايم و آنگونه كه بايد به شخصيت و اخلاق آنان ميپرداختيم، نپرداختيم.
فرمانده سپاه عاشورا با تاكيد بر لزوم الگوسازي براي جوانان كشورمان تصريح كرد: شهدا، بزرگان و پيشكسوتان كشورمان هر كدام در نوع خود ميتوانند به عنوان الگو مطرح شوند، ولي متاسفانه آنگونه كه بايد و شايد معرفي نشدهاند.
پورجمشيديان افزود: شهداي جنگ تحميلي كه فاصله سني زيادي با نسل حاضر ندارند پس نبايد رسيدن به جايگاه آنان براي جوانان غيرممكن باشد.
وي برخي اغراقگوييها از زندگي شهداي بزرگوار را دليل ايجاد ذهنيت دست نايافتني بين جوانان نسل حاضر خواند و افزود: شهدا مثل همين جوانهاي امروز بودند كه يك مقدار بيشتر از سايران از خود مواظبت كردند و به درجه شهادت نايل شدند.
فرمانده سپاه عاشورا ادامه داد: جوانهاي ما ضمير پاكي دارند و از ظرفيت پذيرش حقايق ناب بهرهمند هستند و امام (ره) در دوران جنگ با استفاده از همين ظرفيت پذيرش جوانان آنها را هدايت و رهبري ميكردند مگر امام (ره) به جوانان وعده پول، مقام و موقعيت دنيوي ميداد، امام با 77 سال سن و دستهاي خالي در دل جوانان شور ميآفريد، از يك طرف بايد گفت و از طرف ديگر بايد در عمل نشان داد، جوان در نخستين نگاه به عملكرد مسئولان رجوع ميكند، جوانان تيزبين و دقيق هستند.
وي تصريح كرد: تا به حال نيز براي تبليغ فرهنگ دفاع مقدس هزينه و وقت زيادي صرف شده است اما ميتوان از ابزارهاي مختلفي چون هنر براي ترويج گستردهتر ارزشهاي دفاع مقدس بهره گرفت.
پورجمشيديان در پاسخ به اين سئوال كه فرماندهان جوان جنگ بدون هيچ پشتوانه جنگي چطور عمليات مختلف را طراحي و اجرا ميكردند، توضيح ميدهد: اگر چه خيلي از نيروها جوان بودند ولي تجربه جنگهاي چريكي زمان انقلاب را داشتند، متاسفانه چند ماه اول هم به دليل سياستهاي بنيصدر اغلب نقشهها بايكوت شده بود، ولي با تحولات بعدي و نظر مساعد امام (ره) به جوانان همه چيز در مسير مناسب خود قرار گرفت و با نقشههاي انقلابي و مبارزات رشادتطلبانه رزمندگان اسلام حاضر نشديم حتي يك وجب از خاك ميهن را به دشمن بسپاريم.
وي تاكيد كرد: يكي از منابع پرارزش بيان حقايق براي نسل فعلي، مقام معظم رهبري هستند كه جوانان بايد از دل و جان سخنان ايشان را سرلوحه كار خود قرار دهند.
* تبليغات نادرست و مظلوميت
اسمش را نگفت، اصرار هم بيفايده بود، نميخواست براي كسي مزاحمت ايجاد كند، چهرهاش در ميان آن همه حجب و حيا پنهان مانده بود، چهرهاي كه از ميان ماسك معلوم بود، نحيف شده است آن هم به خاطر درد و رنج و مشقت به خاطر تحمل همه مشكلات جانبازي.
متوجه شدم جانباز شيميايي است جلو رفتم، چفيه به گردن داشت و هنوز هم به اين نماد افتخار ميكرد و آن را براي خود ارزش ميدانست.
وي از تبليغات غيرواقعي نسبت به خدمات به ايثارگران انتقاد كرده و خواستار شفافسازي اين امكانات در سطح جامعه شده است.
مىگويد آنقدر كار براى خانواده شهدا و جانبازان را در بوق و كرنا كردهاند كه ديگران مىپندارند تمام امكانات زندگى در اين كشور به اين قشر تعلق يافته است و دلش مىخواست كه خبرنگاران ته و توى اين امكانات را در بياورند تا مردم بدانند كه بسيارى از اين باورهاى نادرست به خاطر سوء مديريت عدهاى است كه كار براى شهيد، خانواده و جانبازان آنان را دستاويزى براى تبليغ و ترفيع قرار دادهاند.
اين جانباز شيميايي ميگويد: راه ترويج فرهنگ ايثارگرى، برگزارى سمينارها و كنگرهها و آذين بستن مزار شهدا نيست و بدبينى مردم هم بىدليل نيست، اعتراف به اشتباه شجاعتى است كه مسئولان بايد از خود نشان دهند و از هر كجا جلوى كار اشتباه را كه بگيريم موفق خواهيم شد.
* سخن آخر
آري، پايداري ايران اسلامي كه برخاسته از روح وحدت و ايمان بود در سايه هدايتهاي بنيانگذار جمهوري اسلامي حضرت امام خميني (ره) شكل گرفت و موجب احياي يك مكتبي سازنده و نهضتي آرمانگرا و جهانگير شد و اكنون به روشني ميبينيم مردمي كه در هشت سال دفاع مقدس توانستند تماميت ارضي ايران را حفظ كنند و شكست ابرقدرتها را به رخ جهانيان بكشانند و بعد از آن به سازندگي و آباداني ايران اسلامي بپردازند، اينك نيز به تهديدات دشمنان واقعي نمينهند چرا كه تهديدات دشمنان همچون گذشته به ايستادگي و انسجام بيش از گذشته ملت ايران ميانجامد.
چرا امام (ره) اينقدر تاكيد داشت كه نگذاريد پيشكسوتان جهاد و شهادت در پيچ و خمهاي روزمره زندگي گم شوند و خانواده شهدا را چشم و چراغ اين ملت خواند و بارها اعلام كرد كه خدمت به ايثارگران و خانوادههايشان عين جهاد است.
فقط ميتوان گفت، بد عمل كردهايم، بد شعار دادهايم و تبليغاتمان اثر منفي داشته است، مگر ما چند جانباز، ايثارگر، آزاده و خانواده شهيد داريم و مگر نه اين است كه امنيت و آرامش امروز مردم مديون آنهاست و امروز كار به جايي رسيده است كه گرهي كه ميشد با دست باز كرد را ديگر حتي به دندان هم نميتوان گشود، كار ساده است اما انگار عزمي براي فرهنگسازي و نهادينه كردن حق و حقوق ايثارگران وجود ندارد.
در پايان بايد گفت: با نگاهي به وضعيت كنوني ايران اسلامي و شرايطي كه در حال حاضر بر فرهنگ اصيل دفاع مقدس حاكم است درمييابيم كه جوانان ايران اسلامي بنا به فرمايش رهبر معظم انقلاب داراي روحيهاي ارزشمند و متعالي براي دفاع از كيان اسلامي هستند و حتي اين روحيه در برخي مقاطع فراتر از دوران دفاع مقدس است.
بالا رفتن سطح دانش، قدرت تجزيه و تحليل جوانان ايران اسلامي و تربيت شدن ايشان در مكتب جمهوري اسلامي از ايشان سرمايههايي بزرگ براي دفاع از كيان اسلام و ايران ساخته است.
جوانان سرافزار ايران امروز با مسلح شدن به سلاح علم و دانش و همراهي معنويت و ايمان توانستهاند پشتوانهاي بزرگ براي ميهن فراهم كنند.
بيترديد اگر اين سرمايههاي بزرگ در داخل كيان اسلامي فراهم نبود امروز شاهد ترس استكبار از اين خاك و بوم و عدم جرات ايشان در تعرض به ايران اسلامي نبوديم.
استكبار جهاني بنا به تحليل خود غربيها اگر احساس كند قادر به وارد كردن كوچكترين ضربه به كيان ايران اسلامي است لحظهاي درنگ نخواهد كرد و اگر امروز دست از تهاجم براشته به واسطه درك حقيقت نيروي ايران است.
دشمن بار ديگر اشتباه سالهاي نخست انقلاب را تكرار نخواهد كرد چرا كه آن زمان اميد نداشت جواناني كه در رژيم پهلوي رشد يافتهاند آن چنان پوزه استكبار را به خاك بمالنند غافل از آنكه اين جوانان در پرتو اسلام و انقلاب و با رهبري امام راحل اكسيري بزرگ يافتهاند و بر مس وجود خويش زده و آن را طلايي ارزشمند كردهاند.
آنچه كه امروز بر عهده مسئولان جامعه اسلامي ايران است، تنها و تنها جلوگيري از هدررفت اين انرژي و سرمايه بزرگ است چرا كه در سايه حاكميت اسلام بر ايران عزيز سرمايهاي بزرگ فراهم شده است كه همچون دريايي مواج دشمنان را خيره كرده و تنها بيتدبيريها در حفاظت از سرمايه ارزمشند دفاع مقدس و اعتقادات معنوي جوان ايراني است كه ميتواند اين سرمايه را به باد دهد.
-----------------------------------------------
گزارش از مريم عباسي و مرتضي احمدپور
-----------------------------------------------