نماز فرشتگان

95885248137560906008.jpg

نماز فرشتگان

* آیا فرشتگان هم نماز مى‌خوانند؟
*در این که فرشتگان خداوند متعال را تسبیح و تقدیس مى‌کنند جاى هیچ تردید نیست؛ برخى آیاتى که به تسبیح فرشتگان اشاره فرموده، عبارت است:
1. (وَ‌إِذْ قَالَ رَبُّکَ لِلْمَلَـئِکَةِ... وَ‌نَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِکَ وَ‌نُقَدِّسُ لَکَ...)[1]؛ [به خاطر بیاور]هنگامى که پروردگارت به فرشتگان گفت: ...ما تسبیح و حمد تو را به جا مى‌آوریم و تو را تقدیس مى‌کنیم.
2. (لاَ‌یَسْتَکْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِهِ وَلاَ‌یَسْتَحْسِرُونَ * یُسَبِّحُونَ الَّیْلَ وَ‌النَّهَارَ لاَ‌یَفْتُرُونَ)؛[2] [فرشتگان] هیچ گاه از عبادتش استکبار نمىورزند و هرگز خسته نمى‌شوند [تمام]شب و روز را تسبیح مى‌گویند و سست نمى‌گردند.
3. (وَالْمَلَـئِکَةُ یُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ و...)[3]؛ فرشتگان، پیوسته تسبیح و حمد پروردگارشان را به جا مى‌آورند.
از ابن عباس و ابن مسعود نقل شده است که «تسبیح» فرشتگان، به معناى نماز خواندن آنهاست.
رسول‌اکرم(صلىالله علیه وآله) به ابوذر فرمود: اى ابوذر، هر گاه بنده‌اى در بیابانى تنها باشد و وضو بسازد یا تیمم کند، سپس اذان و اقامه بگوید و نماز بخواند،خدا فرشتگان را امر مى‌کند که پشت سر او صفى تشکیل دهند که دو طرف آن دیدهنشود و به نماز او اقتدا نمایند و به دعاى او آمین گویند.[4]

[1]. بقره،آیه30.
[2]. انبیاء،آیه19ـ20.
[3]. شورى،آیه5.
[4].ر.ک:شیخ حر عاملى، وسائل الشیعه، ج 5، باب استحباب الاذان و الاقامة لکلّ صلاة فریضة، ص 381; نصراللهى زاده، سیماى ملائکه در قرآن کریم، پایان نامه،ص 169.

 


ادامه مطلب


[ یک شنبه 31 خرداد 1394  ] [ 2:30 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(1) ]

معناى به یاد خدا بودن در نماز

21220698139917056456.jpg

معناى به یاد خدا بودن در نماز

*در نماز به یاد خدا بودن به چه معنا است؟ در نماز به چه امورى مجازیم فکرکنیم؟ اگر فقط معناى نماز را به خاطر آوریم براى یاد خدا بودن کافى است؟
*انسان در نماز باید همواره به یاد خداوند باشد و از آن جا که در نماز، با خداوند متعال سخن مى‌گوید، باید با توجه به معنا و محتواى نماز، حضور قلب داشته باشد و از افکارى که باعث غفلت از یاد خدا و مانع عبودیت خالصانه درگاه خداوند مى‌شود بپرهیزد و به این وسیله دل و قلبش آرام مى‌گیرد: (أَلاَ بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَــِنُّ الْقُلُوبُ؛...)[1]؛ آگاه باش که با یاد خدا دل‌ها آرامش مى‌یابد.
بااندیشه در اهمیت و آثار نماز، کنترل افکار خود ترک گناه، آشنایى با فلسفه نماز، انتخاب محل و مکان مناسب براى نماز، اندیشه در عظمت خداوند متعال و ... قبل از شروع نماز، مى‌توان به لذت‌هاى معنوى نماز، دست یافت.[2] پیامبر اکرم (صلى الله علیه وآله) مى‌فرماید: هر کس با معرفت نماز بخواند، بخشیده مى‌شود.[3]

[1]. رعد،آیه28.
[2]. ر.ک: همان، ج14، ص204.
[3]. ر.ک: علامه مجلسى، بحار الانوار، ج79، ص207.

 


ادامه مطلب


[ یک شنبه 31 خرداد 1394  ] [ 2:29 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(1) ]

پاداش قرائت سوره قدر در نماز واجب

24661801499857364973.jpg

پاداش قرائت سوره قدر در نماز واجب

اینسوره با اشاره به نزول قرآن در شب قدر آغاز و با بیان اهمیّت شب قدر نزد خداوند و برترى آن بر هزار ماه ادامه می‌‏یابد و با سلام و درود الهى در آنشب پایان می‌پذیرد.

روایات متعدّدى در فضیلت تلاوت این سوره بعد ازسوره حمد در نماز وارد شده است و به کسى که آن را در نماز واجب بخواند خطاب می‌شود: «غفر اللّه لک ما مضى فاستأنف العمل؛ خداوند گذشته تو را بخشید، از نو آغاز کن».( وسائل الشیعه، ج 6، ص 79)

امام رضا علیه‌السلام فرمود: کسى که در زیارت قبور مؤمنین، سوره قدر را هفت مرتبه بخواند، خداوند آن مردگان و کسى که این سوره را تلاوت کرده است، می‌آمرزد.(تفسیر نورالثقلین)

بر اساس نظر مفسّران، قرآن دو بار نازلشده است. یکبار به صورت یکپارچه در شب قدر که این سوره به آن اشاره دارد وبار دیگر به صورت تدریجى در مدت 23 سال دوره رسالت پیامبر. تعبیرات قرآن نیز درباره نزول این کتاب آسمانى دو گونه است؛ برخى با واژه «انزلنا» از ریشه اِنزال به معناى نزول دفعى آمده و برخى دیگر با واژه «نزّلنا» از ریشهتَنزیل به معناى نزول تدریجى آمده است.

از انضمام آیه «انّا انزلناه فى لیلة القدر» با آیه «شهر رمضان الّذى انزل فیه القرآن» معلوم می‌‏شود که شب قدر در ماه رمضان است، امّا اینکه کدام یک از شب‏‌هاى ماه رمضان است، در قرآن چیزى بر آن دلالت ندارد و در روایات نیز به صورت مردّد میان یکى از سه شب آمده است. چنانکه از امام صادق‏ علیه‌السلام در مورد شب قدر پرسیدند و آن حضرت فرمود: در شب نوزدهم، بیست‌ویکم و بیست‌وسوم رمضان جستجویش کن.

البته معروف میان اهل سنّت آن است که شب بیست و هفتم رمضان، شب قدر است.

برگرفته از تفسیر «نور» حجت‌الاسلام محسن قرائتی


ادامه مطلب


[ یک شنبه 31 خرداد 1394  ] [ 2:29 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(1) ]

نماز را همین طوری نخون

77108109684213394201.jpg
    نماز را همین طوری نخون
  اگرنه روی دل اندر برابرت دارم
من این نماز حساب نماز نشمارم
مرا غرض زنماز آن بود که یک ساعت
  غم فراق تو را با تو راز بگذارم 
و اگرنه این چه نمازی بود که من 
بی تو  
نشسته روی به محراب و دل به بازارم 
مولوی
 

 

 


ادامه مطلب


[ یک شنبه 31 خرداد 1394  ] [ 2:28 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(1) ]