نيم وجبي راه رفتنش را بلد نيست آمده به بچه ي من نماز ياد داده.
🌸🌼 دسته گل شهید
💠 شهيد محمد نصراللهي در دوران بچگي بسيار بازي گوش بود. خواهرش مي گويد: درِ خانه را زدند، رفتم در را باز کردم ديدم يکي از همسايه ها که زرتشتي بود با ناراحتي پشت در ايستاده و مي گويد:
برو بگو پدرت بيايد دم در، اين چه وضع بچه تربيت کردن است؟!
💠 فهميدم که محمد دسته گل به آب داده است. پدر با عجله آمد دم در، همسايه با اوقات تلخي گفت:
آقا يک چيزي به اين بچه تان بگویيد، اين طور که نمي شود!
پدر گفت: اين ها که با هم دوست بودند نمي دانم چرا دعوا کردند.
💠 همسايه زرتشتي حرف پدر را قطع کرد و گفت: دعوا چيه آقا! اين پسر شما بچه ي ما را از راه به در کرده است. صبح بلند شديم ديديم دارد نماز مي خواند همه اش تقصير اين پسر شماست، نيم وجبي راه رفتنش را بلد نيست آمده به بچه ي من نماز ياد داده.
📚 زیر این حرف ها خط بکشید؛ اصغر آیتی و حسن محمودی ؛ ص ۹۳
ادامه مطلب
نمازگزار واقعی کیست؟
نمازگزار واقعی کیست؟
اینكه می گویند ما از نمازگزاران (مُصَلِّینَ) نبودیم مقصودشان این است كه از پیروان آن امامانى نبودیم كه خدا در باره آنها گفته
« (روز قیامت از جهنمیان پرسیده می شود) چه چیز شما را به جهنم داخل نمود؟» « پا سخ می دهند : چون ما از نمازگزاران (مُصَلِّینَ) نبودیم به جهنم افتادیم سوره مدثر : 42 »......
حضرت فرمودند: اینكه می گویند ما از نمازگزاران (مُصَلِّینَ) نبودیم مقصودشان این است كه از پیروان آن امامانى نبودیم كه خدا در باره آنها گفته : « و پیشگامان و سبقت گیرندگان از همه جلو ترند، آنها مقربانند سوره واقعه : 10- 11 » ؛ مگر تو نمی دانی كه مردم (عرب ها)در مسابقه اسب سواری ، آن اسبى كه مسابقه را برده است سابق می نامند و آن اسبی را كه بعد از سابق و به دنبال سابق است را مصلّى مىنامند. در اینجا هم از مصلّى همان معنى مقصود است كه می گویند : « ما از نمازگزاران (مُصَلِّینَ) نبودیم » یعنى ما از كسانی نبودیم كه دنباله رو امامان معصوم خود كه سبقت گیرندگانند ، باشند.
الكافی (ط - الإسلامیة)، ج1، ص: 419
ادامه مطلب
تفاوت نمازگزار گنهکار با بی نماز بی گناه چیست؟
فرق كسى كه نماز مى خواند و گناه مى كند با كسى كه گناه نمی کند و نماز هم نمى خواند چيست؟
باید دانست تصور اينكه كسي بي نماز باشد و گناه نکند محال است، چرا كه کمترین گناهي كه چنین فردی در هر روز انجام مي دهد ترك نماز است که از گناهان كبيره می باشد.
با اين حال چند تفاوت بین نمازگذارِ گناه کار با بی نمازی که در ظاهر گناه نمی کند وجود دارد:
اميد به نجات و عاقبت بخيري نمازگذار بسیار بيشتر از بی نماز است، همانگونه كه پيامبر خدا (ص) نسبت به جوان نماز خواني كه مرتكب گناه نيز مي شد فرمود: يك روز نمازش او را از گناه باز مي دارد و چيزي هم نگذشت كه آن جوان توبه كرد.
نمازگذارِ گنه کار نسبت به بی نماز، بيشتر در معرض بخشش و رحمت الهي قرار دارد زیرا نماز گناهان را ريخته و از بين می برود. سلمان فارسي (ره) مي گويد: «با پيامبر اکرم (صلي الله عليه و آله) در سايه ي درختي بوديم، يک شاخه از آن گرفته و آن را تکان داد پس يک برگي از آن افتاد. فرمود: «نمي پرسيد که چرا چنين کردم؟» عرض کرديم به ما خبر دهيد اي رسول خدا ! فرمود: « به تحقيق شخص مسلمان هرگاه به نماز قيام مي کند گناهانش مي ريزد همان طور که برگ هاي اين درخت مي ريزد»
طبق روایت امام صادق (ع) اگر در قیامت نماز انسان مورد قبول خداوند قرار گرفت ساير اعمال خوب انسان نيز مورد قبول واقع مي شود و الا اعمال نيك انسان ارزشي نخواهد داشت.پس هيچ عمل خوب بي نماز مورد قبول قرار نمي گيرد چون اصلا نمازي نخوانده تا قبول يا رد شود، ولي اگر نمازِ نمازگذار مورد قبول درگاه خداوند قرار گيرد هرچند گناه كار باشد بقيه اعمال نيك وي نيز قبول مي شود.
- (بحار الأنوار (ط - بيروت) ؛ ج79 ؛ ص198)
- (بحار الأنوار (ط - بيروت) ؛ ج79 ؛ ص208)
- (من لا يحضره الفقيه ؛ ج1 ؛ ص208)
ادامه مطلب
چرا ما آثار نماز را در زندگی خود نمی بینیم؟ برای دست یابی به آثار نماز چه باید کرد؟
چرا ما آثار نماز را در زندگی خود نمی بینیم؟ برای دست یابی به آثار نماز چه باید کرد؟
از مجموع آيات و روايات، بر مي آيد که نمازها از نظر اثرگذاري بر سه قسم است:
نماز بي اثر:
نمازهايي که مُهر« باطل» می خورند. چه بسیار افرادی که به دلیل کوتاهی در فراگیری احکام نماز، بدون اینکه متوجه باشند نمازشان باطل است از همین رو بهره ای از آثار نماز نمی برند و یا آن که نماز خود را به جهت ديدن ديگران (ريا) می خوانند.
نماز با اثر کم :
نمازهايي که صحیح خوانده می شوند ولی بدون خشوع و خضوع، بدون مراعات شرايط بدون رعايت آداب باطني و عرفاني و... هستند.
نماز پر اثر :
نمازهاي نابي که تمامی شرایط قبولی نماز در آن رعایت می شود. اين نماز بهترين وسيله براي قربِ به خداوند است. اين نماز عامل نيرومند و مؤثري است در صلاح حال فرد و جامعه و عبادتي است که از جهت تربيت و سازندگي به راستي، بي نظير است.
بطور مسلم اگر انسان مؤمن به نماز خود توجه نمايد و رابطه اش را با خداي خود ـ هر چه قدر هم که ضعيف و کم رنگ باشد ـ قطع ننمايد و همين ارتباط را روز به روز تقويت نمايد تا به تدريج نماز تاثير خود را در تمام جوانب زندگي انسان بگذارد.
لذا مناسب است با مطالعه کتاب هائي که درباره احکام نماز و همچنین اسرار و نکات ظريف نماز بیان گردیده و نيز مطالعه شرح حال بزرگاني که به نماز عشق مي ورزيده اند و... به تدريج بر حضور و توجه در نمازش بيفزايیم و شور و نشاط خود را در حال نماز بيشتر نمايیم تا آثارو برکات نماز را روز به روز در زندگی خود بیشتر لمس نماییم.
در پایان ذکر چند نکته ضروریست:
آثار متعددي که براي نماز در روايات بيان شده به اين معنا نيست که لزوماً همه آنها با هم در يک فرد ظهور مي يابد بلکه ممکن است در هر فردي متناسب با شرايط روحي و جسمي او برخي در آنها تحقق يابد و يا در فردي که آمادگي و زمينه کامل دارد همه آنها محقق شود.
تحقق آثار مادي و معنوي نماز مشروط به وجود شرايطي مثل اخلاص و حضور در نماز و مانند آن مي باشد و علاوه بر آن بايد موانع تحقق اين آثار نيز بر طرف گردد. مثلا اگر انسان نماز بخواند ولي از گناهان پرهيز نداشته باشد و يا نسبت به والدينش رعايت احترام را نکند و يا به حق الناس بي توجه باشد بدون شک اين آثار زمينه تحقق و تبلور پيدا نمي کند و يا در حد ضعيفي که قابل احساس و درک نيست ظاهر مي گردد.
گاهي ظاهر نشدن آثار لطف خداوند است و خداوند مي خواهد که بنده اش هميشه در خانه او بيايد و با او سخن بگويد و اگر اين آثار را سريع به بنده نماز شب خوان بدهد دچار غرور و خود بيني مي شود و اين مانع رسيدن او به مقامات و درجات بالاتر می گردد. پس در واقع اين لطف مخفي خداوند در حق بنده اش مي باشد.
- مجتبی کلباسی، يكصد پرسش و پاسخ درباره نماز، ستاد اقامه نماز، پائيز 80 ش، چاپ نهم، ج 2، ص 117
ادامه مطلب