به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

 پل تاريخي سردار در محور جنوب غربي حومه شهر زنجان روي رودخانه زنجانرود واقع شده و به سال 1333 هجري قمري توسط ذوالفقارخان اسعدالدوله پسر حسين قلي خان نظام‌العداله ساخته شده است.
ذوالفقارخان اسعدالدوله از متمكنين و متنفذين ولايت خمسه در عهد قاجار بوده كه سركردگي برخي از افواج اين ناحيه نيز به وي واگذار شد و به روايتي ديگر در دوره قاجار توسط "حاجيه خانم قمرتاج " نامي ساخته شده است.
پل سردار در ميان پل‌هاي سه گانه‌اي كه روي زنجانرود ساخته شده تنها پلي‌ست كه داراي تزئينات معقلي زيبا در حاشيه طاق‌ها و چشمه طاق‌ها است، اين پل در گذشته به دليل نزديكي آن به دروازه جنوبي شهر به پل دروازه قلتوق نيز معروف بوده است.
تاريخ ساخت بناي پل سردار روي بدنه داخلي بزرگ‌ترين طاق و در داخل قاب آجر چيني شده زيبا كه ذكر مقدس ياعلي به صورت قرينه آن را دربر گرفته نقش شده است.
درازاي پل حدود 5/79 متر و ارتفاع آن در بالاترين نقطه از سطح بستر رودخانه حدود 12 متر و عرض آن حدود 6/4 متر است؛ پل داراي سه دهانه با طاق‌هاي جناغي‌ست كه دهانه مياني از دهانه‌هاي ديگر بزرگ‌تر است.
روي پايه‌هاي پل نيز دو دهانه با قوس تزئيني تعبيه شده است و پايه‌هاي پل به عرض شش متر از سنگ‌هاي تراشيده ساخته شده و از كف رودخانه حدود دو متر ارتفاع دارد.
پايه‌ها در هر دو داراي آب‌بر هستند و آب‌برهاي جانب بالادست به صورت چند ضلعي و آب‌برهاي پايين دست به طرز نيم دايره شكل گرفته‌اند كه دهانه اصلي و بزرگ پل 60/11 متر عرض و حدود 5/8 متر از سطح آب ارتفاع دارد و دهانه‌هاي كوچك‌تر نيز 50/5 متر عرض و 10/5 متر از سطح آب ارتفاع دارد.
در اين پل براي سبك كردن بنا، كاهش بار اضافي و صرفه‌جويي در مصالح ساختماني، علاوه بر ايجاد دو طاق تزييني كه به صورت پله‌اي رو به بالا بر دامنه‌شان افزوده مي‌شود تا به طاقي گرد در يك قاب گوشه‌دار مي‌رسند، در اطراف طاق و هسته پل، فضاهاي توخالي زيادي ايجاد كرده‌اند.
نكته قابل توجه در ساختمان اين پل، دو فضاي طاقداري است كه در پايه‌هاي متكي به كناره‌هاي رودخانه همانند دهانه‌هاي كوچك‌تر پل ايجاد شده است و اين دهانه‌ها امروزه از هر دو جهت پوشيده است و دقيقا مشخص نيست كه آيا براي سبك‌تركردن پايه‌هاي پل ايجاد شده يا دهانه‌هايي بوده كه بعدها براي بالا بردن استحكام پايه‌ها مسدود شده است.
در طاق‌ها و بدنه بنا نيز آجرهايي به ابعاد پنج در 25 در 25 سانتيمتر به كار رفته است كه سطح گذرگاه پل براي ارتفاع زياد دهانه مياني، از وسط به دو طرف داراي شيب نسبتا تندي است.
با توجه به بقاياي موجود به نظر مي‌رسد كه بستر رودخانه در محل برپايي پل سنگ‌فرشي داشته كه اين امر مانع از شسته شدن شالوده پل و بستر رودخانه در زير پايه‌ها، توسط جريان رودخانه مي‌شده است.
از ديگر نكات قابل توجه پل سردار تزيينات كاشي و آجري نماي شرقي آن است كه در پل‌هاي ديگر كمتر مشاهده مي‌شود و در ضلع شرقي پل تزييناتي با كاشي بر بالاي دهليزها و نوارهايي از كاشي در اطراف دهانه‌هاي پل وجود دارد كه نوار دهانه وسطي، يك نوار 25 سانتي متري از كاشي و آجر لعاب‌دار است و نوار دهانه‌هاي جانبي، يك رديف پنج سانتيمتري از كاشي به رنگ آبي است. در ضلع جنوبي دهانه وسطي، در يك كادر مستطيل شكل، كتيبه‌اي از آجر برجسته وجود دارد كه در دو طرف آن، تاريخ 1333 و عبارت "ياعلي " به خط كوفي نوشته شده است.
ادامه مطلب
جمعه 28 اسفند 1388  - 1:29 PM
 مقبره بابازيد در محلي كه جاده اصلي انديمشك به خرم‌آباد به سوي اسلام‌آباد غرب انشعاب مي‌يابد و برروي تپه‌اي كه اينك گورستان اهالي روستا است ساخته شده است، دهكده بابازيد در شمال و مجاورت گنبد قرار دارد و در واقع امامزاده بابا زيد نام خود را به روستاي همجوارش داده است.
بناي بابازيد فاقد كتيبه و نام باني است و حميد ايزدپناه و علي محمد ساكي نيز به اين بنا اشاراتي داشته‌اند.
بناي مقبره بر نقشه مربع شكل ساخته شده و داراي گنبد تقريبا مخروطي و نسبتا كوتاه است و بناي مذكور تنها از اتاق مقبره (گنبدخانه) تشكيل شده است.
در داخل اتاق مقبره قبر به گونه معمولي وجود ندارد و بناي مقبره در حال تخريب و نابودي است تا مرمت بنا و رعايت اصول صحيح فني امكان نجات بخشي آن وجود دارد.
مصالح به كار رفته در ساخت ديواره‌هاي بنا سنگ و نوعي ملاط گچ است، معدودي از سنگ‌هاي به‌كار رفته در ساخت بنا از نوع تراش‌دار و زاويه‌دار هستند و مابقي از سنگ‌هاي شكسته كوهستان مي‌باشد كه در محل وجود دارد.
نماي بيروني بنا از دو قسمت بدنه و گنبد تشكيل شده است، در ورودي كوتاهي در ضلع شمالي بنا قرار گرفته كه كوتاهي درگاه حالت احترام آميزي را نسبت به مقبره القا مي‌كند.
به نظر مي‌رسد مدخل ورودي بنا هيچ‌گاه داراي چارچوب نبوده بلكه همواره رو به شمال باز بوده است.
داخل بنا فقط از اتاق مقبره تشكيل شده است، در وسط ديوار هر ضلع يك طاق‌نما قرار دارد.
درگاه ورودي بقعه در ديوار شمالي به وسيله يك طاق‌نما به عرض 112 سانتي متر و بلندي 175 سانتي‌متر احاطه شده است و طاق نماي جنوبي به عرض 80 سانتي متر به احتمال زياد محل محراب بوده كه به‌طور كلي ويران شده است.
فضاي درون بنا توسط چهار دريچه در چهار جهت اصلي روشنايي مي‌گرفته، دريچه‌هاي تأمين روشنايي در ديوار گنبد ايجاد شده كه از اين دريچه‌ها فقط دريچه شمالي باقي مانده است و بقيه آنها به علت ريزش گنبد از بين رفته‌اند.
به علت فرو ريختگي گنبد و در نتيجه پوشانده شدن سطح بقعه از آوار هيچ‌گونه سنگ قبري ديده نمي‌شود و ممكن است سنگ قبر شخص مدفون در زير لايه‌هاي زيرين خاك مدفون شده باشد.
ادامه مطلب
جمعه 28 اسفند 1388  - 1:28 PM
 مقبره حيات‌الغيب بر ساحل شمال غربي رود كشكان و بر بالاي تپه‌اي سنگي قرار دارد و از دو بناي مجاور هم تشكيل شده كه بناي بزرگ‌تر به مقبره حيات‌الغيب و بناي كوچك‌تر به گنبد الياس مشهور است.
شجره نامه‌اي در دست سادات حيات‌الغيب وجود دارد و متن آن نيز بر روي سنگ قبر جديد نوشته شده كه متن آن چنين است: «يعرف ابن الحيات الغيب و كان من‌العلما و قبره في لرستان ابي‌القاسم محمد معروف به ابي الحيان الغيب بن احمد بن رضي‌الدين بن‌احمد بن موسي بن‌حسين بن ابراهيم بن حسن بن احمد بن ماجدين معد بن اسماعيل بن يحيي بن ابي يحيي محمد الزاهد معروف به شاه مححو بن ابي جعفر احمد الزاهد بن تاج‌الدين ابراهيم المجاب بن محمد العابد الامام موسي كاظم(ع)».
بر اساس كتيبه سنگي موجود در مقبره مي‌توان تاريخ ساخت بنا را به دوره قاجاريه نسبت داد.
در سال 1845 بارون دوبد براي نخستين‌بار از اين مقبره بازديد كرد، علي محمد ساكي و حميد ايزدپناه و ويلسن نيز از اين بقعه نام برده‌اند و در دايرة‌المعارف بناهاي آرامگاهي نيز از اين بقعه ياد شده است.
در ساختمان حيات‌الغيب ابتدا مقبره الياس به صورت مجزا ساخته شده و سپس مقبره حيات‌الغيب در جنب بنا احداث شده و در دوره قاجاريه ورودي آنها در هم ادغام شده است.
براي ايجاد گنبد طرح مربع شكل بنا توسط چهار فيلپوش و چهار طاق نما در وسط آن‌ها به هشت ضلعي تبديل شده است از اين مرحله به بعد با اجراي يك كاربندي روي اين طاق‌ها زمينه دايره گنبد شكل گرفته سپس گنبد را روي آن برپا ساخته‌اند.
بر اساس كتيبه سنگي موجود در مقبره مي‌توان تاريخ ساخت بنا را به دوره قاجاريه نسبت داد.
در سال 1845 بارون دوبد براي نخستين بار از اين مقبره بازديد به‌عمل آورد، علي محمد ساكي و حميد ايزدپناه و ويلسن نيز از اين بقعه نام برده‌اند و در دايره ‌المعارف بناهاي آرامگاهي نيز از اين بقعه ياد شده است.
در سمت شرقي امامزاده حيات‌الغيب، مقبره الياس واقع شده است كه بناي الياس نيز فاقد كتيبه تاريخي و نام باني است.
ايزدپناه اين مقبره را متعلق به شهاب‌الدين الياس از حكمرانان اتابكان لر كوچك مي‌داند.
مقبره از گنبدخانه و سرداب تشكيل شده است، اين بنا بر نقشه چهار ضلعي شكل گرفته و داراي گنبد مخروطي است.
راه ورود به مقبره الياس به دو صورت امكان‌پذير است يك راه از درون مقبره حيات‌الغيب و راه دوم از طريق ايوان مقبره حيات‌الغيب كه توسط يك دهليز به درون مقبره الياس مرتبط مي‌گردد و اين دو راه در مقابل ورودي مقبره الياس به هم مي‌پيوندد.
ادامه مطلب
جمعه 28 اسفند 1388  - 1:26 PM
   استان اردبيل واقعيتي است با تجلي روياهاي بهشتي و قدمت تاريخي، سحرانگيز از گردنه پرپيچ و خم حيران تا قله هميشه سفيد سبلان كه زادگاه فرهنگ و تمدن درخشان و مردمان خونگرم، مهربان، ساده و مهيمان‌نواز.

  اين استان به عنوان سرزمين سرشار از منابع طبيعي، تاريخي و فرهنگي با آثار شكوهمند و بياد ماندني و قدمت يك ميليون‌ساله از يك سو و با دارا بودن آب و هواي متنوع، دلپذير و چهار فصل، آبهاي معدني گرم و سرد و دامنه كوه ساوالان، ژئو پارك‌هاي منحصربه‌فرد، آبشارها، تالاب‌ها، درياچه‌هاي زيبا، جنگل و مراتع و اراضي كشاورزي بسيار حاصلخيز از سوي ديگر، منطقه شگفت‌انگيز براي گردشگران خارجي و مكاني زيبا براي گردشگران داخلي است.
اين ديار به دارالارشاد، دارالملك، دارالعرفان، دارالامان و شهر مقدس ملقب بوده و در دوره‌هاي مختلف مركز آذربايجان بوده است و به دليل قرار گرفتن در مسير جاده ابريشم از رونق اقتصادي بسيار برخوردار بوده است.
استان اردبيل از شمال با جمهوري آذربايجان، از شرق با گيلان، از غرب با آذربايجان شرقي و از جنوب با استان زنجان هم‌مرز است.
اين استان داراي 10 شهرستان، 17 شهر، 21 بخش و 63 دهستان و 2 هزار و 193 آبادي است و از شهرهاي آن مي‌توان به سرعين، خلخال، كوثر، بيله‌سوار، مشگين‌شهر، پارس‌آباد، گرمي، نير، نمين و اردبيل اشاره كرد.
رشته كوه سبلان، ارتفاعات تالش، صلوات داغ و خروسلو از جمله كوه‌ها و ارتفاعات اين استان است.
پيست هاكي روي چمن فندقلوي نمين بزرگ‌ترين پيست هاكي روي چمن كشور و جنگل فندقلو سومين رويشگاه گل نادر سوسن چلچراغ در جهان است.
وجود داغ‌ترين چشمه آبگرم و معدني دنيا، پرآب‌ترين چشمه آب معدني جهان، مرتفع‌ترين چشمه آبگرم گيتي كه درمان‌كننده و موثرترين آنهاست، همچنين باشكوه‌ترين آبشارهاي ايران شامل آبشار دوقلو و 3گانه و... در داخل شعاعي در حدود 65 كيلومتر معرف موقعيت ممتاز اين خطه در كنار تاريخ كهن اين سرزمين براي جذب گردشگر است.
درياچه‌هاي ديدني استان اردبيل عبارتند از شورابيل، نئور، شورگول، آلوچه، كمي‌آباد، ملااحمد، مرداب قره‌سو كه زيستگاه پرندگان آبي است و در كنار آن رودهاي ارس، قره‌سو، دره‌رود، خياوچاي و نمين‌چايي جاري و خروشان هستند.

* نير: در 39 كيلومتري غرب اردبيل و بين كوه‌هاي سبلان و بوزقوش قرار دارد. از آبهاي معدني و چشمه‌هاي آبگرم آن مي‌توان به بوشلي، قينرجه، تفرجي بولاقلار و نوالار اشاره كرد.
جاذبه‌هاي گردشگري و آثار تاريخي نير سنگ‌نوشته اورارتويي، آتشكده باستاني، تپه‌ها و قبور باستاني، غارهاي باستاني، قيرمزي كورپو (پل قرمز)، استخر عباسلو، كاروانسراي سنگي شاه اسماعيل، مقبره شيخ عبدالله كورائيمي، و بويني‌يوغون در روستاي كورعباسلو است.

* خلخال: در 112 كيلومتري شهر ارديبل قرار دارد و داراي مناطق بديع و زيباي كوهستاني است و طبيعت بكر و دست نخورده آن جايگاه رفيع انسان‌هاي آرزومند شكار و طبيعت است. طبيعت زيباي باغات اين منطقه در فصل پاييز معروف است.
جاجيم، جوراب‌بافي، شال‌بافي و ورني از جمله صنايع دستي ارزشمند خلخال است كه همواره توجه مسافران عازم استان اردبيل را به خود جلب كرده است.
از جاذبه‌هاي گردشگري و آثار تاريخي مي‌توان به شكارگاه‌هاي هشتجين، دره مشگول، آق‌داغ، موزه خلخال، پل پرديس مربوط به دوره ساساني، چشمه ازناو و غار يخگان، پهنه جنگلي 38 هزار هكتاري، پارك خوجين، آب معدني خلخال‌سويي، كاروانسراي شاه عباس، 146 مورد تپه و قلعه باستاني و 9 مورد قبور باستاني و بقعه سيد دانيال اشاره كرد.

* كوثر: در 83 كيلومتري اردبيل قرار دارد و كوه‌هاي باغ‌رو و گيل‌داغ آن را احاطه كرده است.
آب و هواي گيوي معتدل كوهستاني است داراي جنگل‌ها و باغ‌هاي ميوه بسيار زيبا و دل‌انگيز است.
جاذبه‌هاي گردشگري و آثار تاريخي آن شامل آبگرم ايستي‌سو، حمام سنگي، باغات زيبا و دل‌انگيز ميوه و شكارگاه‌ها است.

* نمين: در 25 كيلومتري اردبيل واقع شده داراي آب و هواي معتدل كوهستاني با تابستان‌هاي خنك، معتدل و مطبوع در نوار مرزي با كشور آذربايجان واقع شده و رودخانه مهم آن نمين چايي است و آب معروف قره‌چاناق كه خاصيت سنگ‌شكني و نافعي روي كليه‌ها دارد در اين شهرستان قرار دارد.
جاذبه‌هاي گردشگري و آثار تاريخي آن شامل مقبره بدرالدين، تخته ينگ قورد داشي، آتشكده شاق‌دره، دو باب حمام قديمي، تپه‌هاي باستاني، پل‌ها، اجاق‌ها و قبور قديمي، گوور قلعه‌سي مربوط به هزاره اول قبل از ميلاد است.

* پارس‌آباد: در 225 كيلومتري اردبيل قرار دارد. دشت مغان مستعدترين خاك و مطلوب‌ترين شرايط را براي زراعت و دامپروري و باغداري داراست.
پوشش گياهي آن بيشتر به صورت علف‌هاي مرتعي مرغوب بوده و در صورت وجود رطوبت تامين نيازهاي مصرفي علوفه دام و عشاير و دام اهالي منطقه از قابليت بالايي برخوردار است.
عشاير ايل شاهسون و وجود دو شركت كشت و صنعت مغان و پارس و توليد محصولات متنوع كشاورزي و دامي از قابليت‌هاي اين شهرستان است.
جاذبه‌هاي گردشگري و آثار تاريخي آن شامل درياچه شهرك كشت و صنعت مغان، باغات ميوه و كشتزارهاي گندم، رود مرزي ارس، كانال‌هاي دشت مغان، شكارگاه‌ها، قلعه اولتان، سد ميل مغان، تپه نادري و پل خداآفرين است.

* گرمي: در 122 كيلومتري مركز استان اردبيل قرار دارد، هواي آن گرم و در زمستان مطبوع است، رودهاي مهم آن بالحارود، دره‌رود، داش‌ديبي، زينگير، زينگينا، گرمي‌چاي و برزندچاي مي‌باشد.
جاذبه‌هاي گردشگري و آثار تاريخي آن قيز قلعه‌سي مربوط به دوره صفوي، شاه تپه‌سي مربوط به دوره قاجار، قلعه يئل‌سويي، قبرستان گوور، اجاق‌برزند و اجاق آلازار است.

* بيله‌سوار: در فاصله 171 كيلومتري اردبيل قرار دارد و اين شهرستان مرزي داراي گمرك بوده و يكي از عمده‌ترين مناطق كشاورزي استان اردبيل به شمار مي‌رود.
از محصولات صنايع دستي اين شهرستان گليم‌بافي، جوراب‌بافي و فرش‌بافي را مي‌توان نام برد.
جاذبه‌هاي تاريخي و گردشگري آن نيز عبارت از قيز قله‌سي (قلعه دختر)، شهر كندوي زنبور (روستاي بيتيلقان)، چنار مشهور به پيربابا در روستاي چنارا و شكارگاه‌‌ها مي‌باشد.
اميد است از گردشگران و مسافران نوروزي با ديدن اين مناطق پرجاذبه در صنع سحرآميز الهي تاملي عميق داشته باشيد.
ادامه مطلب
پنج شنبه 27 اسفند 1388  - 12:03 AM
   پژوهشگران دانشگاه صنعتي شريف، به تازگي روشي مناسب براي بهبود خواص مكانيكي و اصطكاكي كامپوزيت‌هاي مورد استفاده در لنت ترمز قطارها ارائه دادند.

  مرتضي فقيهي، با افزودن نانوفيلرها (نانوكلي) به ماتريس مواد اصطكاكي به نانوكامپوزيتي بهبود يافته دست يافته و به بررسي تأثير نانوكلي بر اين مواد پرداخته‌است.
وي معتقد است نانوفيلرها، به دليل كوچكي و نسبت سطح به حجم بالا مي‌توانند بر هم‌كنش مناسبي با ماتريس پليمري ايجاد كنند.
فقيهي مجري اين طرح در رابطه با چگونگي انجام پژوهش گفت: ابتدا با استفاده از غلتك دو ميله‌اي، لاستيك را چند دقيقه تحت تنش مكانيكي قرار داده و رزين (در صورت بودن در فرمولاسيون آميزه) و نانوكلي را به سيستم پخت اضافه كرده و به مدت معيني تحت تنش مكانيكي بيشتر قرار داديم. سپس خمير به‌دست آمده را در دستگاه پرس تحت فشار و دماي مناسب پختيم و آن را در آون خلاء تحت پخت تكميلي قرار داديم.
مقايسه نتايج فاصله بين لايه‌اي نانوكلي براي آميزه‌هاي لاستيك و لاستيك- رزين نشان مي‌دهد كه تفاوت چنداني در اين فواصل ايجاد نشده‌است. بنابراين جداشدگي لايه‌هاي نانوكلي بيشتر تحت تأثير زنجيرهاي پليمري بوده و مي‌توان گفت كه فيلرهاي نانوكلي بيشتر در فاز لاستيكي قرار گرفته‌اند. همچنين نتايج مورفولوژيكي SEM نيز توزيع نسبتاً مناسبي از نانوكلي را در ماتريس لاستيك و لاستيك-رزين نشان مي‌دهد.
از سوي ديگر، افزودن رزين به آميزه‌هاي لاستيك، بهبود در مقاومت كششي و مدول را نشان مي‌دهد كه اين مسئله به دليل مدول بالاتر رزين نسبت به لاستيك، است. با افزودن رزين به آميزه لاستيكي، افزايش كمي در مدول ديناميك و كاهش در ماكزيمم فاكتور اتلاف مشاهده مي‌شود. همچنين مشاهده مي‌شود كه با افزودن نانوكلي به آميزه‌هاي لاستيكي، خواص حرارتي نيز بهبود مي‌يابد.
دانشجوي دكتري دانشگاه صنعتي شريف در ادامه گفت: فيلرهاي نانوكلي ضمن بهبود خواص اين‌گونه ماتريس‌هاي پليمري، مي‌تواند براي بهبود خواص مواد اصطكاكي (لنت ترمز قطارها) استفاده شود.
فقيهي براي بررسي خواص آميزه‌ها، از آزمون‌هايي نظير استخراج و تورم، آزمون پخت لاستيك، آزمون‌هاي مكانيكي و ديناميكي، آزمون‌هاي حرارتي و مشاهدات مورفولوژيكي SEM و TEM استفاده كرده‌است.
جزئيات اين پژوهش كه با راهنمايي اكبر شجاعي انجام شده، در مجله polymer composites (جلد 30 ، صفحات 1298-1290، سال 2009) منتشر شده‌است.
ادامه مطلب
پنج شنبه 27 اسفند 1388  - 12:02 AM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 60

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5822847
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی