به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

شيرجه در اعماق آب و فرار از چنگ شكارچيان آن هم در يك چشم به هم زدن. سفره‌ماهي‌ها 150 ميليون سال است كه اين گونه در اقيانوس‌هاي جهان زندگي مي‌كنند، اما به نظر نمي‌رسد در برابر خطراتي كه بشر امروزي براي آنها ايجاد كرده همچنان چالاك و سرحال باشند.

دنياي پرراز و رمز اين آبزي كه گونه‌اي از آن حتي توانايي پرواز در سطح آب را هم دارد دانشمندان را بر آن داشته تا در تلاش براي كشف يكي از بزرگ‌ترين اين رازها يعني طول عمر قابل توجهشان باشند.

در اعماق آب دسته‌اي از سفره‌ماهي‌ها با خال‌هاي ريز و روشن نقش بسته بر پشت‌شان تصويري جذاب از صور فلكي را تشكيل داده‌اند، با اين تفاوت كه ديگر خبري از آسمان بيكران نيست. اينجا اعماق آب‌هايي است كه بيش از 150 ميليون سال است سفره‌ماهي‌ها بدون كوچك‌ترين سر و صدايي به حيات خود ادامه داده‌اند. آنها به همراه كوسه‌ها به كلاسي از ماهي‌ها موسوم به

Elasmobranchii سفره‌ماهي از اسكلتي برخوردار است كه بيشتر از آن كه از استخوان باشد از جنس غضروف است. در نتيجه حيوان از وزن بسيار كمي برخوردار بوده و در عين حال هنگامي كه نزديك به بستر اقيانوس و دريا شنا مي‌كند با انعطاف قابل توجهي كه به بدن خود مي‌دهند از كنار موانع مختلف به راحتي عبور مي‌كند. مطالعات جديد نشان مي‌دهد ساختار اسكلتي سفره‌ماهي بيشتر از آنچه كه تصور مي‌شد از استحكام برخوردار است. به عنوان مثال مطالعات دقيقي كه درخصوص آرواره اين حيوان انجام شده نشان مي‌دهد سفره‌ماهي از رباط قدرتمند و مخصوصي در اين قسمت برخوردار است كه گاز گرفتن آن را در حالي كه استخواني در ميان نيست بسيار قدرتمند مي‌سازد. در نتيجه حيوان مي‌تواند پوسته سخت نرم‌تنان را در آب‌هاي اقيانوس اطلس كه زادگاه اصلي آن به شمار مي‌آيد در هم خرد كند. گذشته از آن وجود غضروف به جاي استخوان سفت و سخت به سفره‌ماهي اين امكان را مي‌دهد تا ابعاد وسيع خود را به راحتي در آب حركت دهد. اين نكته درخصوص نوعي سفره‌ماهي كه تا 5/1 تن وزن دارد بيشتر به چشم مي‌آيد. مطالعات دانشمندان نشان مي‌دهد ماهي‌هايي كه حجم قابل توجهي از استخوان‌هاي سفت و سخت دارند در مقايسه با همتايانشان كه عمدتا از ساختار غضروفي برخوردارند چندان نمي‌توانند خود را در آب به حالت شناور نگاه دارند. تعلق دارند كه معادل يوناني عبارت آبشش روكشدار است. برخلاف ساير ماهي‌ها، در سفره‌ماهي‌ها خبري از كيسه هوا براي معلق شدن در آب و بالا آمدن نيست و اگر باله‌هاي خود را كه بيشتر به بال‌هاي خفاش شباهت دارد باز نكند در اعماق اقيانوس غرق خواهد شد. از اين رو مي‌توان اين ماهي شگفت‌انگيز را ماهي هميشه بيدار و هوشيار به شمار آورد.

در دنيا بيش از 500 نوع سفره‌ماهي شناخته شده است كه اكثرا از نرم تناني نظير حلزون‌ها و همچنين خرچنگ‌ها و پلانكتون‌ها و ماهي‌هاي نيزه‌اي تغذيه مي‌كنند. زيست‌شناسان دريايي به تازگي متوجه شده‌اند حفره‌هاي بزرگي كه در سر سفره‌ماهي‌ها وجود دارد به حيوان اين امكان را مي‌دهد تا سيگنال‌هاي الكتريكي ضعيف را شناسايي و رديابي كند. اين سيگنال‌ها مشابه سيگنال‌هايي است كه از ضربان قلب آبزيان كوچك يا همان طعمه‌ها در آب منتشر مي‌شود. به اين ترتيب سفره‌ماهي مي‌تواند غذاي خود را از فاصله‌اي دور شناسايي كرده و به دست آورد.

سفره‌ماهي‌ها براي در امان ماندن از حمله شكارچياني نظير كوسه‌ها و وال‌ها داراي پوستي مجهز به بي‌شمار دندان كوچك هستند. شايد در نگاه نخست اين زائده‌ها شبيه فلس باشد، اما در حقيقت دندان‌هايي هستند كه نه‌تنها ريشه و تاج بلكه ماده مينا شكلي نيز دارند، اما شهرت اين ماهي بيشتر به خاطر شيوه دفاعي مرگ‌آور ديگرش است. نيش زهرآلود اين حيوان در بسياري از گونه‌هاي آن به عنوان سلاحي مرگبار در دم باريك و دراز حيوان قرار دارد. Mantas توانايي خيره‌كننده‌اي در پرواز در ارتفاع چند متري از سطح آب دارد. اين ماهي نه‌تنها در زير آب بلكه در بالاي سطح آب نيز شناگر و پرنده‌اي(!) ماهر است، اما اين كه چرا ماهي دست به اين كار مي‌زند هنوز براي دانشمندان به عنوان يك راز باقي مانده است. با اين حال يك نظريه در اين خصوص مطرح شده است: سفره‌ماهي با ضربه سريع به آب انگل‌هاي آزاردهنده جمع شده در پوست خود را از بين مي‌برد.

اما اين پايان توانايي‌هاي سفره‌ماهي نيست. حس قوي بويايي، توانايي ديد در شب و استفاده از ميدان مغناطيسي زمين براي جهت‌يابي، زيست‌شناسان دريايي را به حيرت آورده است. حتي نوعي از سفره‌ماهي‌ها موسوم به

طي سال‌هاي گذشته نگراني‌هاي زيادي درخصوص زندگي و جمعيت اين حيوان مطرح شده است. افزايش بي‌رويه صيد از يك سو و بالا رفتن سطح آلاينده‌ها در اقيانوس‌ها در سوي ديگر موجب شده تا جمعيت اين ماهي به تدريج كاهش يابد. مطالعات اخير نشان مي‌دهد افزايش تردد كشتي‌ها و قايق‌هاي تجاري در اقيانوس‌هاي جهان موجب شده تا از هر 5 گونه سفره‌ماهي‌ها يكي در معرض انقراض نسل قرار گيرد.

SCIENEILLUSTRATED / مترجم: مهدي پيرگزي

ادامه مطلب
شنبه 23 مرداد 1389  - 10:04 AM
اشاره: بشير احمد ريگي ، بزرگ طايفه ريگي‌ها در ايران است. هرچند در طول مصاحبه چند باري تاكيد مي‌كند كه او را به رسم طوايف بلوچ سردار صدا نزنيم. بيشتر از وجهه سرداري‌اش، فرهنگي بودن و شهردار بودنش را دوست دارد. 22 سال سابقه شهرداري در ميرجاوه دارد كه 2 سالش مربوط به قبل از انقلاب است.


 در خانه‌اش واقع در روستاي جون‌آباد در 80 كيلومتري زاهدان ميزبانم مي‌شود تا درباره يكي از اعضاي طايفه‌اش بگويد كه با جنايت‌هايش، افراد زيادي را اعم از فارس و بلوچ به شهادت رساند.

او تاكيد دارد هم سيستاني‌ها و هم بلوچ‌ها مردمان بسيار محترمي هستند. او نيز از شهيد شوشتري به نيكي ياد مي‌كند و مي‌گويد:‌  من فقط يكي دو دقيقه‌اي ديرتر از شهيد شوشتري به محل همايش رسيدم و ديواري كه بين ما حائل بود، باعث شد تا انفجار به من آسيبي نرساند.


بقيه در ادامه



 

ادامه مطلب
شنبه 23 مرداد 1389  - 10:00 AM
  براي افرادي كه نابينا هستند شايد بزرگ‌ترين آرزو اين باشد كه بتوانند روزي نور را ببينند و زيبايي‌ها و رنگ‌هاي عالم را به چشم مشاهده كنند.

شايد اين آرزو ديگر چندان دور از دسترس نباشد، چرا كه دانشمندان موفق شدند دريك آزمايش، با به دست آوردن پروتئيني از خزه دريايي يا همان جلبك دريايي و وارد كردن آن به چشم موش‌هاي نابينا، بينايي را به آنها بازگردانند. اين آزمايش اميدها را براي درمان نابينايي و بازگرداندان بينايي به افراد نابينا برانگيخته است.

در اين آزمايش، پروتئين مورد نظر

2 Channelrhodopsinـ‌ ( 2 ChR) نام دارد كه پروتئيني حساس به نوراست و از خزه دريايي (جلبك) به دست آمده است. اين گياه ازاين پروتئين براي جذب نور و ساخت و تركيب مواد آلي استفاده مي‌كند. محققان اين پروتئين حساس به نور را براي ترميم چشم حيواناتي كه سلول‌هاي گيرنده و حساس به نور خود را از دست داده‌اند، به كار بردند. اين پروتئين قبلا به وسيله نورولوژيست‌ها در آزمايشگاه استفاده شده است. آنها براي ايجاد تغييرات نور و تأثير آن در نورون‌ها از اين پروتئين بهره بردند و اكنون محققان از اين پروتئين براي مقابله با نابينايي و درمان آن استفاد كرده‌اند و در موش‌ها به نتايجي خيره‌كننده و جالب دست يافتند؛ چرا كه در اين آزمايش موش‌هاي نابينا موفق به ديدن رنگ‌ها و تصاوير سياه و سفيد شدند. پژوهشگران اميدوارند تا با پيشرفت اين تكنولوژي بتوانند بزودي به انسان‌هاي نابينا كه به هر دليل بينايي خود را از دست داده‌اند، كمك كنند.

براي انجام اين آزمايش، گروه تحقيقاتي با دقت موش‌هاي نابينا را انتخاب كردند مخصوصا موش‌هايي كه سلول‌هاي گيرنده نور را از دست داده بودند. سلول‌هاي گيرنده نور در چشم به نور حساسند و با دريافت نور، سيگنال‌ها و علائمي به لايه بعدي چشم يعني سلول‌هاي دو قطبي مي‌فرستند و قبل از آن علائمي كه تقويت شده‌اند به مغز مي‌رسند و تصوير واضحي را در چشم ايجاد مي‌كنند. محققان طي انجام اين آزمايش، يك ويروس بي‌ضرر را انتخاب كردند تا پروتئين ChR

2 را به سلول‌هاي دو قطبي چشم موش ببرد. اين پروتئين در پايان اين نقل و انتقال تنها به 7 درصد از سلول‌ها رسيد و مستقر شد. اما همين مقدار كافي بود تا علائم و سيگنال‌هاي نور را به شبكيه چشم و در نهايت به مغز برسانند. پس از آن كه محققان نور را به چشم موش‌ها تاباندند، مشاهده شد موش‌هاي مورد آزمايش در واكنش به نور از جا پريده و به نور عكس‌العمل نشان دادند و اين در حالي بود كه موش‌هاي نابينايي كه تحت آزمايش نبودند، هيچ واكنشي به نور از خود نشان ندادند. در پايان محققان درجه بينايي موش‌ها را مورد بررسي قرار دادند، آنها به جاي اين‌كه فقط از نور استفاده كنند، با نشان دادن يك‌سري تصاوير متحرك سياه و سفيد راه راه به موش‌ها، متوجه شدند كه موش‌هاي مورد آزمايش، قادرند تصاوير را دنبال كنند كه اين بدين معناست كه موش‌ها قادر به ديدن تصاوير سياه و سفيد شده بودند.

در تحقيقات قبلي كه روي موش‌هاي نابينا انجام شده بود، محققان نشان دادند با تكنيك‌هاي مشابهي كه به كار برده بودند، توانستند بخش كورتكس بينايي را در مغز موش‌هاي نابينا فعال كنند. البته تغييرات عمده‌اي در رفتار اين موش‌ها ديده نشده بود. تنها تغيير، همين توانايي دنبال كردن نور و تصاوير متحرك بود. به گفته دانشمندان، در تحقيقات قديمي شايد دليلي كه سبب بازگشت بينايي موش‌ها پس از فعال‌سازي بخش بينايي در كورتكس مغز شده بود، همين پروتئين

2   ChR مي‌باشد كه احتمالا به طور تصادفي در برخي از انواع سلول‌هاي شبكيه تزريق شده بود. در لايه شبكيه چشم حدود 60 نوع سلول مختلف وجود دارد كه برخي از آنها به وسيله نور تغيير مي‌كنند و برخي ديگر مانع ورود نور به چشم مي‌شوند و دلايلي وجود دارد كه سبب مي‌شود اين سلول‌ها بدرستي وظايف خود را انجام ندهند؛ مثلا گاهي اوقات پروتئين‌هاي حساس به نور در سلول‌هاي شبكيه تأثيرات عكس دارند و به نوعي اثرات همديگر را خنثي مي‌كنند و گاهي شايد درهم برهم و نامنظم بودن سيگنال‌هاي ورودي به مغز باعث مي‌شود مغز نتواند ترجمه و تفسير درستي انجام دهد.

در نهايت محققان با كنار هم گذاشتن نتايج تحقيقات قبلي و تحقيقات تازه، به اين نتيجه رسيدند كه تحقيقات قبلي يافته‌هاي تازه‌شان را اثبات مي‌كند. اين تيم تحقيقاتي درصدد است تا با مطالعات بيشتر بزودي اين آزمايش را روي انسان انجام دهد. حتي اگر تغيير اندكي همانند موش‌ها، در بينايي انسان ايجاد كنند موفقيت بزرگي خواهد بود كه اميدها را براي بازگرداندن بينايي به نابينايان دو چندان خواهد كرد.

آزاده سيدميرزايي‌جهقي

ادامه مطلب
شنبه 23 مرداد 1389  - 9:58 AM
پژوهشگران مي‌گويند هر اضافه وزني، اضافه وزن نيست! به عنوان مثال در حالي که چاقي در برخي از قسمت‌هاي بدن مانند بازو، ران و باسن خطر جدي براي سلامت انسان ندارد، چربي انباشته شده در محوطه شکم ضريب خطر مرگ را افزايش مي‌دهد.

لذت خوردن غذا از فاکتورهاي تأثيرگذار در بقاي نسل انسا‌ن‌هاي اوليه بود. اشتها به شيريني يعني کربوهيدارت‌ها يا علاقه به طعم گوشت يا همان پروتئين و چربي موجب جذب و ذخيره کافي انرژي براي بدن بود. انسان‌هاي اوليه با خوردن اين خوراکي‌ها، براي شکار و تحرك انرژي ذخيره مي‌کردند. ‎مهم‌ترين ارگان مصرف کننده انرژي، يعني مغز نيز اين پروسه را هدايت مي‌کرد.

اما اشتهاي انسان به خوراکي‌هاي خوشمزه در طول تاريخ تکامل، رفته رفته تغيير کرد و تا جايي پيش رفت که تبديل به بلاي جان انسان‌هاي پراشتها و خوش‌خوراک  شد. در حالي که ابتدا تصور مي‌شد، اضافه وزن در مجموع براي سلامت انسان خوب نيست، نتيجه تحقيقات گسترده و طولاني مدت ثابت کردند که انباشته شدن چربي در برخي از نقاط بدن خطرناک‌تر است. مثلأ چربي ناحيه شکم.

ارتباط شکم بزرگ با افزايش خطر مرگ

پژوهشگران مي‌گويند شکم بزرگ حتي در مورد افرادي که در مجموع چاق به حساب نمي‌آيند هم، خطرناک است. چربي شکم  خطر ابتلا به بيماري ديابت، بيماري‌هاي عفوني و کلسترول بالاي خون را افزايش مي‌دهد.

پژوهشگران آمريکايي موسسه اريک جاکوب در آتلانتا که در مورد بيماري‌هاي سرطاني پژوهش مي‌کنند مي‌گويند شکم بزرگ، حتي در آدم‌هايي با وزن متعادل نيز خطرناک است و احتمال بروز برخي از بيماري‌ها را افزايش مي‌دهد. اين پژوهشگران در تحقيقات خود علت مرگ 14 هزار و 647 فردي را که در معاينات تشخيص زودهنگام سرطان شرکت کرده بودند، بررسي کردند.

بر اساس اين تحقيق افرادي که دور شکم‌شان از اندازه مشخصي بيشتر است دو برابر بيشتر از ديگران در خطر مرگ قرار دارند. اين خطر شامل زناني است که دور شکمشان از 110 سانتيمتر و مرداني که دور شکم‌شان از 120 سانتيمتر بيشتر است. طول عمر و سلامت اين گروه، در مورد زنان در مقياس با زناني که دور شکمشان کمتر از 75 سانتيمتر و در مورد مردان و در مقايسه بامرداني که دور شکم‌شان کمتر از90 سانتيمتر است به مراتب کوتاه‌تر و بدتر است. ‎اين اثر حتي در مورد زنان و مرداني که در مجموع چاق به شمار نمي‌آيند نيز مشاهده شده است.

البته چاقي شکم علت  مرگ  14 هزار و 647 نفري که پرونده آنها بررسي شده، نبوده است اما بيماري‌ها و مرگ اين افراد با چاقي شکم آنها ارتباط داشته است. پژوهشگران معتقدند انباشته شدن چربي در فضاي ميان ارگان‌هاي درون شکم موجب توليد نامنظم دسته‌اي از هورمون‌ها و موجب بروز فاکتورهايي مي‌شوند که حتي احتمال بيماري‌هاي عفوني را نيز افزايش مي‌دهند. اين چربي رسوب در جداره رگ‌ها را تسهيل و موجب سخت شدن آنها و در نتيجه بروز سکته‌هاي قلبي و مغزي مي‌شود. در مقايسه با چربي شکم، چربي انباشته شده در ران يا بازو خطر شناخته شده‌اي براي سلامت انسان ندارند.

دويچه وله

ادامه مطلب
شنبه 23 مرداد 1389  - 9:53 AM
تحقیقات دانشمندان نشان می‌دهد یک پیاده روی طولانی و حمام آب گرم بهترین روش برای داشتن خواب راحت است.


برای داشتن خواب راحت تا کنون توصیه‌های زیادی توسط محققان مطرح شده است، از مصرف دارو تا خودداری از خوردن قهوه و دیدن فیلم‌های هیجان انگیز همه از مواردی بودند که محققان معتقد بودند به داشتن خواب راحت کمک می‌کند. اما تعدادی از کارشناسان معتقدند این اقدامات به میزان کمی در افزایش حس خواب‌آلودگی ما موثر هستند.
در حالی که بسیاری معتقدند ورزش کردن و فعالیت بدنی قبل از خواب می‌تواند به ما در به خواب رفتن کمک کند، اما دانشمندان متوجه شدند این فرضیه درست نیست. هم‌چنین خوابیدن بعد از ورزش کردن آن طور که تصور می‌شد در ریکاوری یک فرد تاثیر ندارد.
اکنون دانشمندان متوجه شدند روش‌های راحت‌تری برای داشتن خواب خوب وجود دارد که نیاز به فعالیت بدنی شدید هم ندارد و با انجام دادن آن شما سریع‌تر به خواب خواهید رفت. دراز کشیدن در یک وان آب گرم در بعد از ظهر تاثیر زیادی در آرامش روحی شما و داشتن خواب راحت‌تر در هنگام شب دارد.
علاوه بر آن فعالیت‌های بدنی قبل از خواب باید آرامش بخش باشند و از انجام فعالیت‌های ورزشی سنگین باید اجتناب کرد. قدم زدن و دوچرخه سواری بهترین ورزش‌ها قبل از به خواب رفتن است.
ورزش ذهنی نیز در عمیق‌تر شدن خواب تاثیر زیادی دارد. البته منظور از ورزش ذهنی حل جدول یا معماهای ذهنی نیست، بلکه پیاده روی در محیط‌های جالب و متغیر، نگاه کردن به اطراف و لذت بردن از مناظر است.
البته رفتن به خرید، نگاه کردن به مناظر مختلف و هر کاری که بتواند توجه شما را به خود جلب کند در این میان موثر خواهد بود، برای مثال ملاقات و گفتگو با افراد جدید هم تقریبا همین نقش را دارد.
به هر حال محققان حمام آب گرم و قدم زدن را بهترین کارها قبل از خواب عنوان کردند.
تلگراف ، 13 آگوست

ادامه مطلب
شنبه 23 مرداد 1389  - 9:50 AM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 73

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5901222
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی