با توجه به آمارهای منتشر شده، سهم نوكیا در بازار گوشی همراه در ربع دوم سال 2011، حدود 24 درصد گزارش شده كه نسبت به همین زمان در سال قبل 10 درصد كاهش یافته است.
این شركتها سعی میكنند میزان فروش گوشیهای معمولی خود را كاهش دهند تا گوشیهای هوشمند با استقبال بیشتر مواجه شود. طی گزارشهای منتشر شده از شركتهایی مثل سامسونگ، نوكیا و LG فروش این گوشیها در بازار بشدت كاهش یافته است و سهم گوشیهای دارای سیستم عاملهایی مثل اندروید، سیمبین، بادا با ویندوز 7 افزایش یافته و این امر بر میانگین قیمت فروش تأثیر مثبت گذاشته است.
سامسونگ
مدتی است كه سامسونگ دیگر گزارشهایی با آمار و ارقام قطعی نداده است و مسوولان این شركت از عبارتهایی مانند «حداكثر افزایش 10 درصدی» استفاده میكنند.
معاون روابط سرمایهگذاری سامسونگ اعلام كرده است: «با شدت گرفتن رقابت، در اختیار قرار دادن این اطلاعات، منافع سامسونگ را در معرض خطر قرار میدهد.» شایعات از آن حكایت میكند كه كشمكشهای قانونی سامسونگ و اپل، دلیل اصلی است كه سامسونگ دیگر راجع به میزان فروش گوشیها یا قیمت میانگین خود اطلاعات نمیدهد. دانستن این آمار برای اندازهگیری میزان فروش سامسونگ ضروری است و با در دست داشتن مقدار دقیق آنها این امكان وجود دارد وضعیت تصور شده كمی تغییر پیدا كند.
روشهای متفاوتی برای به دست آوردن میزان فروش گوشیهای هوشمند سامسونگ استفاده شد كه حاصل آن عددی بین 3/17 تا 2/19 میلیون دستگاه را نشان میدهد كه از فروش 7/16 میلیونی نوكیا بیشتر است. نكته باور نكردنی اینجاست: در مقایسه با 3 ماه دوم سال 2010 كه فروش سامسونگ1/3میلیون گوشی هوشمند بود، این عدد بیش از 550 درصد افزایش داشته است! سامسونگ این موفقیت بزرگ را مدیون خط تولید گوشیهای سری گالكسی ميداند كه سال پیش معرفی شدند و اين مساله را ثابت میكند كه فناوریهای نوآورانه سامسونگ مثل صفحه نمایش Super AMOLED و چیپستهای ARM تأثیر مستقیمی بر این موفقیت گذاشتهاند.
سامسونگ همچنین بیشترین حاشیه سود خود را در سالهای اخیر ـ 7/13 درصد ـ اعلام كرده است. در 3 ماه سوم سال 2010 با معرفی گالكسی اس 2، سامسونگ توانست بسیاری از طرفداران آیفون را كه منتظر به بازار آمدن نسل بعدی آن بودند، به سمت خود بكشاند.
اپل
با رونق گرفتن اقتصاد چین، این كشور در فروش محصولات اپل نقش مهمیایفا كرد و 8/4 میلیون دلار سود نصیب آن كرد. نمیتوان تصور كرد با به بازار آمدن نسل بعدی آیفون، چه میزان سود از طریق فروش آن به مشتركان مخابرات چین عاید اپل میشود. اپل تنها با 6 درصد از سهم بازار، دوسوم سود بازار گوشیهای تلفن همراه را از آن خود كرد و به نظر نمیرسد چیزی بتواند جلوی رخ دادن این اتفاق را در نیمه دوم سال بگیرد.
نوكیا
در 3 ماهه اول سال 2011 نوكیا بین این دو راهی قرار گرفت كه پیوستن به ویندوز فون یا اندروید را برگزیند یا پایبندی به استراتژیهای قبلی خود و استفاده از سیمبین و MeeGo. مدیر عامل نوكیا، استفان الوپ، در همین مدت رسما پیوستن نوكیا به ویندوز فون را اعلام كرد و از بین رفتن اعتماد به برند نوكیا را در 3 ماهه دوم امسال به وضوح نشان داد. این در حالی بود كه آمار و ارقام گزارش شده از نوكیا حاكی از ضرر این شركت در این مدت بود.
شاید خریداران گوشیهای نوكیا از آینده سیمبین نگران بودند یا افزایش محبوبیت گوشیهای اندروید كه قیمت مناسبی داشتند باعث شد میزان فروش گوشیهای هوشمند نوكیا در عرض 3 ماه 34 درصد كاهش یابد و از 2/24 میلیون در 3 ماه اول 2011 به 7/16 در 3 ماه دوم برسد. كاهش 15 درصد در فروش گوشیهای معمولی نوكیا میتواند ناشی از افزایش توجه به سمت گوشیهای هوشمند باشد، اما كاهش شدید فروش گوشیهای هوشمند نوكیا بیشتر تحت تأثیر اعلام پیوستن این شركت به ویندوز فون است.
از سوی دیگر، با توجه به دشمنیهایی كه نسبت به اندروید وجود دارد، پیوستن نوكیا به ویندوز فون حركت درستی به نظر میآمد، اما زمان این كار بسیار نامناسب بود. نوكیا به ازای هر لایسنس، 15 دلار به مایكروسافت میدهد، اما در عوض مایكروسافت نیز مزایایی برای نوكیا قائل میشود و به همین دلیل پیشبینی میشود نوكیا در 2012 روزهای بهتری را پیش رو داشته باشد. از سوی دیگر، نوكیا در جریان درگیری كه با شركت اپل داشت، موفق شد بیش از 600 میلیون دلار غرامت بگیرد و به ازای فروش هر آیفون، نوكیا5/11دلار از اپل دریافت میكند.
RIM
RIM كه بسیاری از شما محصولات آن را با نام تجاری بلك بری میشناسید، ثابت كرد شایعات درباره منحل شدن این شركت بیاساس بوده و هنوز مانند گذشته بخوبی به تولید محصولاتش ادامه میدهد و قبل از این كه HTC در ربع دوم از او پیشی بگیرد، در رتبه بعد از اپل قرار داشت. این آمار بر اساس اطلاعات رسمی به دست آمده از این شركت اواخر ماه مارس است. شایان ذكر است RIM سه میلیارد دلار نقدینگی دارد كه با توجه به كاهش 11 درصدی نیروی كارش، میتواند براحتی سهم خود را در بازار گوشی افزایش دهد و در سالهای بعدی احتمالا یكی از رقیبان اصلی اپل و سامسونگ خواهد بود.
HTC
این شركت تایوانی در 3 ماهه دوم امسال یكی از بهترین ماههای خود را گذراند و با گذشتن از سد RIM، بعد از اپل قرار گرفت و قیمت فروش میانگین خود را 349 دلار اعلام كرد. به علاوه رشد اقتصادی HTC به نظر غیرقابل توقف میرسد و فروش گوشیهای آن نسبت به سال قبل دو برابر شده و به 1/12 دستگاه رسیده است.
LG
فروش LG نسبت به 3 ماهه اول سال جای میلادی با اندكی افزایش به 8/24 میلیون دستگاه رسید كه این شركت را با در دست داشتن 7 درصد بازار، به سومین تولیدكننده گوشی تبدیل كرده است. اپل نیز در همسایگی LG به سر میبرد و ممكن است بزودی در 3 ماهه بعدی، مقام سوم را از این شركت بگیرد و از آن خود كند. سود LG نسبت به 3 ماهه اول 11 درصد افزایش یافته است.
سوني اريكسون
ژاپنیها قول داده بودند گوشیهای اندرویدی با پشتیباتی قوی ارائه كنند، كه بر خلاف سال قبل، امسال با معرفی گوشیهایی مانند Xperia Arc به قول خود عمل كردند. سونی اریكسون 11 درصد بازار اندروید را در دست داشت، ولی این شركت بشدت تحت تأثیر زلزله و سونامی ماه مارس ژاپن قرار گرفت. گفته میشد اگر این شركت دچار خشم طبیعت نمیشد 5/1 میلیون دستگاه بیشتر به فروش میرساند. در نتیجه سونی اریكسون در 3 ماهه دوم امسال ضرر كرد، ولی پیش بینی میشود در ماههای جاری این وضعیت را بهبود ببخشد.
نتیجه
اتفاق مهمیدر 3 ماهه دوم سال جاری میلادی رخ داد. سبقت سامسونگ و اپل از نوكیا برای اولین بار بود. اپل 10 میلیارد دلار از فروش آیفون 4، آیپد و فروش روزافزونش در آسیا به دست آورد كه نشاندهنده توان این شركت برای گسترش محصولاتش است. اما مهمترین آنها كه توجه ما را به خود جلب كرد، رشد 500 درصدی فروش گوشیهای سامسونگ بود كه بیشتر این فروش از سهم بازار گرفته شده از نوكیا میآید.
به نظر میرسد سامسونگ تنها رقیب جدی اپل باشد كه برای بازار آن تهدید محسوب میشود و احتمالا اكثر كشمكشهای قانونی بین این دو به همین دلیل است. با رشد نرخ فروش سامسونگ و ورود گالكسی اس 2 به بازار، سامسونگ قصد دارد مقام اول را از آن خود كند.
محمد علي زارعي فر