به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

 كتاب‌‌هاي شعر و قصه با زبان ساده و صميمي از جمله خاطراتي‌ هستند كه هميشه ما را به دوران خوب كودكي مي‌برند، روزهايي كه با آموختن نخستين الفباي فارسي، يكايك واژه‌هاي هر كتاب را به سختي و با غلط‌هاي بسيار تكرار مي‌كرديم و مرور چندباره آنها نه‌تنها خسته‌مان نمي‌كرد بلكه هر بار با ذوق و شوقي فراگيرتر آنها را مطالعه مي‌كرديم.

 

در دنياي امروز كه حجم گسترده‌اي از امكانات صوتي و تصويري در اختيار كودكان و نوجوانان قرار دارد، كتاب اما هنوز هم به عنوان يكي از اصلي‌ترين نيازهاي هر كودك جايگاه ويژه و اثرگذاري در زندگي‌ دارد. كتاب‌هايي كه با كمي توجه به زيبايي‌شناسي و محتوا مي‌توانند جايگاه ويژه‌اي نزد كودكان و نوجوانان داشته باشند، ويژگي‌هايي كه معمولا توجهي به آن‌ نمي‌شود. بررسي راهكارهاي ارائه جذاب كتاب براي كودكان و نوجوان از زواياي مختلف در اين گزارش روايت شده است.

گام اول؛ تصويرسازان

نقش جلد در هر كتابي به منزله ويترين آن اثر است و هر ويتريني كه از جاذبه‌هاي بصري بيشتر و متنوع‌تري برخوردار باشد، اثرگذاري عميق‌تري روي مخاطب دارد. در حوزه كتاب‌هاي كودك و نوجوان نيز طراحي روي جلد اهميت ويژه‌اي دارد، زيرا نخستين نكته‌اي كه در يك كتاب جلب توجه مي‌كند، طرح روي جلد آن است. سعيد زاشكاني، طراح و گرافيست جلد كتاب درباره تفاوت‌هاي طراحي كتاب كودك با ديگر آثار مي‌گويد: كتاب‌هاي كودك در ايران به كتاب‌هايي اطلاق مي‌شود كه براي مخاطب كودك توليد و طراحي شده و عمده‌ترين راه توليد اين نوع كتاب‌ها در ايران در كنار داستان و شعر كودك استفاده از تصويرسازي به چاپ روي كاغذ گلاسه و به شكل رنگي محدود مي‌شود.

او ادامه مي‌دهد: كتاب كودك در دنيا به اين موضوعات خلاصه نمي‌شود، بلكه به شكل اثري كنجكاوبرانگيز و جذاب عرضه مي‌شود و در كودك حس به دست‌گرفتن، بازي‌كردن و خواندن را پرورش مي‌دهد.

زاشكاني با بيان اين‌كه بر خلاف رسم جهاني‌ در ايران تمام اين مراحل فقط از طريق نقاشي منتقل مي‌شود، اظهار مي‌كند: به عنوان مثال در كتاب‌هاي كودك خارجي از تمامي عوامل و عناصر طبيعي و غيره مثل پلاستيك، چوب، شيشه و حتي برگ درختان و بافت‌هايي مانند پارچه و پشم به‌همراه عناصر صوتي و تصويري استفاده مي‌شود و تمام اين‌عناصر در كنار تصويرسازي، رنگ و چاپ خوب به كمك داستان و كتاب مي‌آيند و با نفوذ در فكر و خلاقيت كودك او را علاقه‌مند و در نهايت كتابخوان مي‌كنند.

او در بخش ديگر سخنان خود درباره لزوم متفاوت بودن طراحي گرافيك كودكان و بزرگسالان‌ عنوان مي‌كند: در كشور ما معمولا طراحان گرافيك كتاب بزرگسال براي كتاب‌هاي كودك هم كار مي‌كنند ولي در كتاب بزرگسال وظيفه طراح از طراحي جلد كتاب يا صفحه‌آرايي فراتر نمي‌رود و طراح نيز تعهدي براي جذاب ساختن بيش از حد كتاب ندارد زيرا كتابي مثل فلسفه طرح خاص خود را دارد ولي در كتاب كودك، طراح علاوه بر نكاتي كه به آن اشاره شد بايد كتاب را براي كودك جذاب سازد، علاوه بر آن هنرمند نيز هنوز همان طبع لطيف كودكانه را در خود زنده نگه داشته و با آن فاصله نگرفته باشد.

اين تصويرگر با ارائه مثالي در اين زمينه مي‌گويد: به‌عنوان مثال در چند سال اخير بسياري از هنرمندان نقاش كشورمان بخصوص دانشجويان رشته‌هاي نقاشي وارد اين عرصه شده‌اند، اما متاسفانه در آثار آنها نوعي تفكر خاص ديده مي‌شود و هر تصويري كه به سبب ناتواني طراح يا نقاش مثل آناتومي بد و بي‌قواره و حتي فانتزي كشيده شده و با رنگ‌هاي شاد ارائه شود براي تصويرسازي كتاب كودك مناسب مي‌دانند!

به گفته او، در نتيجه استمرار اين موضوع ما شاهد كتاب‌هايي گاهي نفيس در اين زمينه هستيم كه بچه‌ها هيچ رغبتي به تماشاي آن ندارند، چه رسد به خواندن آن. چندي پيش دوستي تعريف مي‌كرد: براي فرزند خردسالم بر اساس نام معتبر يك هنرمند، كتاب كودك خريدم ولي وقتي به خانه آوردم و از تكنيك نقاشي آن- كه با قير و نفت روي چوب تصويرسازي شده بود- بسيار تعجب كردم، زيرا كتاب هيچ ارتباطي با تفكر شاد يك كودك شش، هفت ساله كه تازه مي‌خواهد حس خوب‌خواندن را تجربه كند، نداشت و وقتي با ناشر تماس گرفتم تا نظرم را اعلام كنم، ناشر محترم نيز به همين پاسخ بسنده كرد كه تصويرساز اين كتاب يكي از بهترين نقاشان ايران است كه حتي آثارش در حراج كريستي نيز به فروش مي‌رسد و فقط به خاطر مسائل فرهنگي و روابط شخصي حاضر به تصويرسازي اين كتاب شده‌ است.

زاشكاني خاطرنشان مي‌كند: معتقدم يك ناشر بايد دغدغه داشتن كتاب كودك خوب را داشته باشد و در كنار يك طراح خلاق به همراه اندك سرمايه‌اي مي‌تواند اتفاق خوبي را در حوزه كتابسازي كودكان به‌وجود بياورد، البته در اين زمينه مشاوره با خود كودكان ـ كه مخاطبان و صاحبان اصلي آين آثار هستند ـ و بررسي كتاب‌هاي خارجي نيز مي‌تواند راهگشا باشد.

گام دوم؛ ناشران

بسياري از فعالان حوزه كتاب كودك معتقدند، با توجه به وجود ناشران متعدد در حوزه كودك و نوجوان، براي جذب مخاطبان اين قشر بايد به فكر خلاقيت در توليد آثار بود. متحرك‌سازي تصوير كتاب، تغيير تكنيك‌هاي چاپ و توليد كتاب‌هاي خاص و فانتزي از جمله شيوه‌هايي است كه مي‌تواند براي كتاب‌هاي كودكان مهم باشد. دكتر فريده خلعتبري، مديرمسوول انتشارات «شباويز» ناشر فعال حوزه كودك و نوجوان در اين باره معتقد است كه اگر چه ظاهر يك كتاب در نگاه اول تاثير زيادي بر مخاطب دارد و يك كتاب با جذابيت‌هاي ظاهري مانند رنگ، تصوير، گرافيك و كاغذ خوب مخاطب را جذب مي‌كند، اما آنچه موجب مي‌شود كودك آن كتاب را مروري دوباره و سه‌‌باره كند محتواي آن است؛ اگر ظاهر يك كتاب مناسب باشد ولي محتواي آن خوب و گيرا نباشد و مضموني تكراري داشته باشد، كودك براي بار دوم به سراغ آن كتاب نمي‌رود.

نكته: در كتاب‌هاي كودك خارجي از عناصري مثل پلاستيك، چوب، شيشه و حتي برگ درختان و بافت‌هايي مانند پارچه و پشم به همراه عناصر صوتي و تصويري استفاده مي‌شود تا به جذابيت داستان و كتاب ‌كمك كنند

خلعتبري ادامه مي‌دهد: يكي از عواملي كه به جذابيت و گيرايي كتاب كمك مي‌كند، محتواي آن است كه به داستان برمي‌گردد، بخش عمده‌اي از كتاب‌هاي كنوني كودك و نوجوان ما آثار ترجمه‌اي و تكراري است كه به وفور در بازار كتاب كودك و نوجوان وجود دارد، دليل رواج اين كتاب‌ها نيز اجرا نكردن قانون كپي‌رايت در كشور است كه موجب شده برخي از داستان‌ها با ترجمه‌ها و تصويرگري‌هاي مختلف بارها از سوي ناشران مختلف چاپ و به بازار نشر عرضه شوند، در اين ميان كودكان كه معمولا از حافظه قوي و خوبي برخوردارند وقتي اين شباهت‌ها را مشاهده مي‌كنند نسبت به كتاب بدبين مي‌شوند و ترجيح مي‌دهند كتاب تكراري را مطالعه نكنند.

به گفته او، محتواي كتاب كودك و نوجوان بايد علاوه بر ظاهر خوب، مناسب و جذاب از متني جديد، نو و متنوعي برخوردار باشد كه حرف تازه و جديدي را به كودك انتقال دهد نه اين‌كه داستان‌هاي اينترنتي تكراري را با تغيير اسم داستان و شخصيت‌ها بار ديگر در قالب كتاب به كودكان ارائه دهد.

او كه فعاليت انتشاراتي خود را در سال 63 آغاز كرده است، همچنين درباره نقش ناشران براي جلوگيري از انتشار آثار نازل و بي‌كيفيت توضيح مي‌دهد: از سوي ديگر ناشران نيز بايد با دقت در انتخاب محتواي هر كتاب، آثاري را منتشر كنند كه علاوه بر تازگي متن، نوعي خلاقيت، نوآوري و ماندگاري را در دل خود داشته باشند، زيرا كودك با اين داستان‌ها بزرگ مي‌شود و بايد داستان‌هايي را مطالعه كند كه با هر بار مطالعه، يك لايه جديد را در آن كشف كند. در كشورهاي ديگر هم مرسوم است ناشران بيش از آن‌كه به فكر جذابيت‌هاي تصويري يك كتاب باشند به فكر محتواي اثري هستند كه براي مخاطب ماندگاري داشته باشد و در حافظه او ثبت شود.

گام سوم؛ نويسندگان

در سال‌هاي اخير كتاب‌هاي متنوعي وارد حوزه نشر كودك و نوجوان شده است، كتاب‌هايي با استفاده از تكنيك‌ها و سبك‌هاي هنري مختلف كه سعي مي‌كنند كودك را با مطالعه پيوند دهند اما با اين وجود نبايد فراموش كرد كه محتوا و متن اثر نيز در جذب مخاطب اثرگذار است. علي كاشفي، نويسنده و فعال حوزه نشر كودك و نوجوان نيز در اين زمينه مي‌گويد: كتاب كودك يك كليت به هم‌پيوسته است و نمي‌توان به يك جزء پرداخت و از ديگر بخش‌ها غفلت كرد؛ محتوا و متن در جذابيت تاثير ويژه‌اي دارند و از سوي ديگر مديريت هنري و تصويرگري هم به همان اندازه مهم است.

وي ادامه مي‌دهد: نكته مهم اين است كه كتاب خواندن هر چه به حوزه سرگرمي نزديك‌تر ‌شود براي بچه‌ها جذاب‌تر است و شكل بازي پيدا مي‌كند و آنجا بحث محصولات جانبي پيش مي‌آيد، كودك هنگام مطالعه بايد حس كند نقش فعالي دارد و فقط يك خواننده نيست، او بايد بتواند به عنوان يك كنشگر نقش داشته باشد و استفاده از بازي، اسباب بازي و محصولات جانبي در كنار يك كتاب بايد بتواند نقش يك كودك را تغيير دهد و او را در مطالعه كتاب سهيم كند، در اين صورت علاقه‌مندي كودك نيز به مطالعه كتاب افزايش پيدا مي‌كند و در اين ميان، نويسندگان به‌عنوان افرادي كه مي‌توانند حلقه‌هاي اين زنجيره را به هم متصل كنند، نقش مهم و اثرگذاري براي توليد و تهيه چنين آثاري بر دوش دارند.

به گفته او، اين بحث در دنيا نو است و در دنيا نمونه‌هاي فراواني از اين آثار وجود دارد. البته در ايران نيز به صورت موردي اين كارها انجام شده است، اما در اغلب كتاب‌هاي ايراني كودكان نمي‌توانند بنويسند و نقاشي كنند، بازي‌ و سرگرمي‌ نيز جايي در كتاب‌هاي تاليفي ما ندارد، در حالي كه چنين فعاليت‌‌هايي به جذابيت كتاب كمك مي‌كند و هرچه يك كتاب كودك كامل‌تر باشد، با استقبال بيشتري از مخاطب روبه‌رو مي‌شود.

به بيان ديگر، رفتن به پارك و قدم‌زدن براي كودك بسيار مفيد است، اما آنچه آن پارك را در ذهن كودك جذاب مي‌كند هواي پاك و قدم‌زدن و تحرك نيست؛ بلكه تاب و سُرسُره و ديگر وسايل سرگرم‌كننده است كه به عنوان يك‌جزء در كليت آن پارك وجود دارد.

ساره گودرزي ‌

ادامه مطلب
سه شنبه 30 خرداد 1391  - 8:46 PM

 آبارث يك شركت سازنده ايتاليايي ماشين‌هاي مسابقه‌اي است كه كارلو آبارث اتريشي ـ‌ ايتاليايي سال 1330 در شهر تورين ايتاليا آن را تاسيس كرد. لوگوي اين شركت، نشان‌دهنده تصوير تلطيف‌شده يك عقرب روي يك پس‌زمينه زرد و قرمز رنگ است.

ارتباط شناخته‌شده آبارث با شركت فيات از زمان ساخت آبارث 1500 بيپوستو در سال 1333 آغاز شد. آن سال‌ها سينيور آبارث در توليد ماشين‌هاي اسپرت تپه‌نورد و مسابقه‌اي بويژه در كلاس 850 تا 2000 سي‌سي با موفقيت روبه​رو بود و رقابت تنگاتنگي با پورشه 904 و فراري دينو داشت.

هنس هرمان، راننده‌اي كه از سال 1343 تا 1345 خورشيدي براي آبارث كار مي‌كرد، سال 1344 به همراه تدي پيلت بلژيكي موفق به كسب مقام قهرماني در مسابقات 500 كيلومتري نورنبرگ شد. آبارث به جان اَبت كه بعدها اقدام به تاسيس شركت Abt Sportsline نمود، وعده داد در صورت پيروزي در تمام مسابقاتي كه شركت مي‌كند، مي‌تواند يكي از ماشين‌هاي كارخانه را به​صورت مجاني تصاحب كند؛ كاري كه اَبت تقريبا موفق به انجام آن شد و در 29 مسابقه از 30 مسابقه قهرمان شد و فقط در يكي از مسابقات به مقام دوم دست يافت. شركت آبارث در كنار توليد ماشين‌هاي مسابقه‌اي، اگزوزهايي با كارايي بالا توليد مي‌كرد. پس از آن هم آبارث دست به توليد كيت‌هاي تيونينگ متنوعي براي خودروهاي جاده‌اي و بويژه فيات زد.

با وجود رقباي بسياري در اين بخش همچون جيانيني، از دهه 60 آبارث موفق شد تا حد زيادي سلطه خود بر بازار توليد كيت‌هاي تيونينگ را آغاز كند. همچنين در بخش توليد اتومبيل‌هاي اسپرت و مسابقه‌اي با پورشه و كمپاني فرانسوي سيمكا رقابت مي‌كرد.

حراج آبارث

آبارث در تابستان 1352 به فيات و تيم مسابقه‌اي اين شركت هم به شركت انزو اوسلا فروخته شد. پس از اين آبارث به بخش مسابقه‌اي شركت فيات تبديل شد كه مديريت آن به عهده اورليو لامپردي، طراح معروف موتور خودرو بود.

برخي از مدل‌هاي جديد توسط فيات يا شركت‌هاي تابعه آن مانند لانسيا و اتوبيانچي و به كمك آبارث ساخته شد. معروف‌ترين آنها اتوبيانچي A112 آبارث بود كه به‌ خاطر قيمت پايين و وزن سبكش شهرت يافته بود. آماده‌سازي اتومبيل‌هاي رالي شركت فيات مانند فيات 124 آبارث و 1331 آبارث هم به عهده اين بخش (آبارث) بود.

در دهه 60 خورشيدي اساسا از نام آبارث براي نشان دادن كاراسي فيات‌هايي نظير فيات ريتمو آبارث 130 تي.سي استفاده مي‌شد. پس از آن، تقريبا نام آبارث به فراموشي سپرده شد و تنها در مدل‌هايي محدود و تزييني مانند فيات استيلو آبارث به نام آبارث برخورد مي‌كرديم.

تا اين كه سال 1385 كارخانه فيات، نام آبارث را با توليد اتومبيل‌هاي گرند پونتو آبارث و گرند پونتو آبارث اس 2000 مجدد احيا كرد. به نظر مي‌رسد مانند كارخانه رنو كه برند رنو اسپرت تحت نام تجاري رنو در حال توليد است، برند آبارث هم به‌عنوان يك بخش مجزا در داخل نام تجاري فيات مشغول به كار است. هم اكنون آبارث در بخش قديمي ساختمان مهندسي ميرافيوري و با مديريت هِرالد وستر به كارش ادامه مي‌دهد.

پس از سال‌ها رقابت ورزشي در قاره اروپا برگزاركنندگان مسابقات حدود 2 سال پيش، از حضور سري جديد آبارث 500 GB در مسابقات خبر دادند كه قرار بود با شركت تعدادي از رانندگان معروف در سراسر انگلستان و در اولتون پارك شهر چشاير انگلستان انجام شود.

نگاهي به جديدترين محصول

اين خودرو اولين حضورش در مجامع رسمي را در سي‌امين سالگرد ميل ميگليا كه انزو فراري از آن به‌عنوان زيباترين مسابقه جهان نام برده بود، آغاز خواهد كرد. ميل ميگليا مسابقه‌اي به طول حدود 2000 كيلومتر بود كه در گذشته 24 دوره آن در ايتاليا برگزار شده است.

قرار است سي‌امين سالگرد ميل ميگليا در پيزا دلا لاگيا شهر برشيا جايي كه به‌عنوان مركز مجموعه‌داران اتومبيل‌هاي پر زرق و برق و لوكس امروزي شناخته مي‌شود، برگزار گردد. اين خودروي جذاب نشان‌دهنده پيوند بين آبارث و مازراتي به عنوان شركت‌هايي است كه توجه به ارزش‌هاي مشتركي مانند توجه به جزئيات، ظرافت در طراحي و علاقه وافر به كارايي و اسپرت بودن مد نظرشان است.

پس از پروژه مشترك 3 سال پيش آبارث و فراري كه منجر به خلق آبارث 695 تريبوتوي فراري شد، اين پروژه، مهر تاييد ديگري بر حضور موفق و معتبر آبارث در بخش توليد خودروهاي لوكس اسپرت است. اين بار نام آبارث در كنار نام تجاري مازراتي قرار گرفته كه تاريخ دستاوردهاي ورزشي و توليد ماشين‌هاي با ظرافت جاده‌اي آن در سراسر جهان به رسميت شناخته شده است.

كارل آبارث و آلفييري مازراتي با شور و شوق وصف‌ناپذيري در عرصه مكانيك و ماشين متحد شده و نامشان را به 2 كمپاني از معتبرترين كمپاني‌هاي توليد اتومبيل‌هايي گره زدند كه مشخصه آنها، زيبايي و عملكرد بي‌حرف و حديث‌شان است.

همان‌گونه كه آبارث 695 تريبوتوي فراري نهايت بيان شخصيت ورزشي اتومبيل‌هاي آبارث و روح مسابقه‌اي آنهاست، نسخه جديد آبارث هم تجسم محض ظرافت بوده كه با راحتي رانندگي در مدل مازراتي گران توريزمو يكي شده و موفقيتي جديد را خلق كرده‌اند.

نسخه مجهز به سقف تاشوي آن به تبعيت از استانداردهاي مازراتي تركيبي از ظرافت، زيبايي‌شناسي، ظاهر تهاجمي ـ ورزشي، توجه به مواد به كار گرفته شده و برخورداري از سطح بالاي راحتي را يكجا جمع كرده است.

نگاهي به مدل 659

بد نيست نگاه مختصري به ديگر مشخصات اين اتومبيل بيندازيم. اين اتومبيل داراي سبك منحصر‌به‌فرد و خصوصيات تكنيكي ويژه‌اي دارد كه به دست مهندسان شركت آبارث براي شركت مازراتي طراحي شده است.

 

موتور 4‌/‌1 ليتري تي.جت 16 سوپاپ با قدرت 180 اسب بخار به همراه سيستم كنترل فرمان و جعبه دنده Abarth Competizione كه باعث ارتقاي عملكرد موتور و كاهش زمان تعويض دنده شده تضمين‌كننده يك رانندگي فوق‌العاده راحت پشت فرمان اين اتومبيل است.

بعلاوه براي ارتقاي بيشتر عملكرد (بويژه شتاب ماشين) تايرها مجهز به رينگ‌هاي آلومينيومي 17 اينچي طراحي نپتون بوده كه از مازراتي الهام گرفته شده‌اند.

 

براي تقويت سيستم ترمز از ديسك‌هاي 305 ميلي‌متري برمبو و كمك فنرهاي مخصوص KONI كه تضمين‌كننده عملكرد عالي در نهايت ايمني است، استفاده شده است. نمي‌توان گفت بدون اگزوز دو حالته اين ماشين كامل مي‌شود. به كارگيري اگزوز دو حالته به منظور ارتقاي عملكرد موتور و ايجاد صداي موثر در دور موتور بالاي 3000 دور بر دقيقه است. انتهاي اگزوز به گونه‌اي تغيير يافته تا تداعي‌كننده همان حالت شش ضلعي اگزوزهاي مازراتي باشد.

شايد بتوان گفت شكل ظاهري ماشين و بخصوص رنگ بدنه نزديك به مازراتي پنتو چيو بردوز است. فرم رنگ اين مدل مازراتي حاصل رنگ‌آميزي سه لايه‌اي است كه بازتاب نور مناسب آن بيش از پيش بر درخشندگي ماشين مي‌افزايد. سقف تاشوي اين مهاجم مسابقه‌اي رنگ فابريك خاكستري دارد.

‌چراغ‌هاي جلو زنون بوده و به گونه‌اي طراحي شده كه در تمامي شرايط آب و هوايي، عملكرد عالي داشته باشد. شدت نور و استمرار روشنايي اين چراغ‌ها 3 برابر چراغ‌هاي هالوژن استاندارد است.

 

در طراحي داخلي هم شاهد توجه به جزئياتي هستيم كه در هر دو برند پيش از اين ديده بوديم. تمام صندلي‌ها با روكش چرمي بژ رنگ آراسته شده كه چرم قسمت پشت سري‌هاي صندلي‌هاي جلو منقش به آرم 695 است. داشبورد و قسمت دنده هم با آستر كربني مات تزئين شده است. خودرو مجهز به سيستم صوتي ارتقا يافته JBL hi-fi با 9 اسپيكر و آمپلي فاير 8 كاناله با قدرت 400 وات است. حداكثر سرعت اين خودرو 225 كيلومتر بر ساعت است كه با شتاب صفر تا صد 7 ثانيه‌اي به دست مي‌آيد. اما براي رسيدن به اين سرعت باورنكردني آبارث 695 فقط 5‌/‌6 ليتر سوخت در هر صد كيلومتر مصرف مي‌كند.

توليد اين خودرو محدود بوده و قرار است تنها 499دستگاه آبارث 695 مازراتي اديشن توليد شود. هر دستگاه، پلاك مخصوص به خود را خواهد داشت كه نشان‌دهنده شماره نمونه ساخته شده است.

 

آبارث مدل 659در چند زاويه

 

 

 

 

 

 

براي ارتقاي بيشتر عملكرد (بويژه شتاب ماشين) تايرها مجهز به رينگ‌هاي آلومينيومي 17 اينچي طراحي نپتون بوده كه از مازراتي الهام گرفته شده‌اند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تمام صندلي‌ها با روكش چرمي بژ رنگ آراسته شده كه چرم قسمت پشت سري‌هاي صندلي‌هاي جلو منقش به آرم 695 است. داشبورد و قسمت دنده هم با آستر كربني مات تزئين شده است. خودرو مجهز به سيستم صوتي ارتقا يافته JBL hi-fi با 9 اسپيكر و آمپلي فاير 8 كاناله با قدرت 400 وات است.

ادامه مطلب
سه شنبه 30 خرداد 1391  - 8:45 PM

 كاميون پلاستيكي‌اش را كه با يك نخ نازك بسته شده بود، پشت سر خود مي‌كشيد تا لبه باغچه. خواهر 4 ساله‌اش كه به صورت زيبايي حالت عصباني به خود گرفته بود، داشت عروسك كوچكش را دعوا مي‌كرد «واسه چي لباسات رو كثيف كردي؟» درست مثل شب گذشته كه مامان او را دعوا كرده بود. كاميون همچنان روي دست‌اندازهاي كف حياط مي‌رفت.

 

مادر كه چادرش را به كمر بسته بود، تشت لباس‌هاي شسته را برداشت و برد تا روي طناب پهن كند. حالا دخترك صورت عروسكش را زير شير آب گرفته بود. كاميون هم به لبه باغچه رسيد تا بار شن و خاكش را خالي كند. پسربچه مي‌خواست با آن چند كپه خاك، خانه كه نه بلكه يك قصر بسازد. مادر آخرين لباس را هم زير نور آفتاب روي طناب پهن كرد... چند كپه خاك، يك عروسك خيس و نسيمي كه لباس‌ها را به رقص درآورده بود...

آنها تا ظهر، غرق روياهايشان بودند؛ روياهايي كه قرار بود در آينده‌اي نه‌چندان دور درست به اندازه يك چشم به‌هم‌زدن، شكل عملي به خود بگيرد.

بازي بس نيست!

حالا ديگر آن مادر مهربان، مادربزرگ شده است و پسر كوچولو هم باباي خانه. دختر هم از صبح تا غروب سر كار مي‌رفت و نيمه‌جان به خانه مي‌آمد، حالا همان دختر بچه ديروز به محض اين‌كه صداي بچه خودش را هنگام بازي مي‌شنود، سرش داد مي‌زند: «آروم، خسته‌ام، چه وقته بازيه، بسه...» غافل از اين‌كه زيباترين خاطرات خودش در روزگاري نه‌چندان دور، به بازي‌هاي هفت‌سنگ، خط‌بازي، گرگم به هوا، طناب‌بازي، كلاه‌بازي، شاه و وزير، كلاغ‌پر، خاله‌بازي و... مي‌رسد.

نمي‌دانيم يا فراموش كرده‌ايم كه كار، روابط اجتماعي كنوني و در يك كلام آداب زندگي ما، برگرفته از همان بازي‌هاي گذشته است كه هنوز هم با حسرت از آن دوره ياد مي‌كنيم. در همان بازي دزد و پليس بود كه آموختيم كار بد مجازات دارد؛ در گرگم به هوا بود كه ياد گرفتيم كه اگر سوختيم، تن به قانون دهيم و دختران نيز در خاله‌بازي‌هايشان آموزش ديدند كه زندگي يك دادوستد واقعي است. علاوه بر اين مسائل، كارشناسان امور تربيتي كاركردهاي متنوعي براي بازي برشمرده‌اند كه هر كدام در فرآيند اجتماعي شدن كودك، نقش و اهميت ويژه‌اي دارد. در اين بازي‌ها، چابكي، عكس‌العمل سريع، سرگرمي و نشاط، افزايش تمركز، دقت و هماهنگي عصبي عضلاني نهفته است.

بازي يعني؛ لذت!

بازي يك هنر است با ابعاد بسيار زياد؛ گرچه به‌ظاهر ساده به نظر مي‌آيد، اما دانشمندان و محققان بسياري درباره آن تحقيق و پژوهش كرده‌اند، با اين همه تا به حال هيچ كارشناسي يك تعريف جامع از آن ارائه نداده است. بايد گفت آنچه در بطن بازي نهفته است، اصل «لذت» است.

كارل بوملر اصل لذت را به‌ عنوان ملاك تعريف بازي قبول دارد. او اصل لذت را در برابر اصل واقعيت قرار مي‌دهد. به اين معني كه كودك در ابتداي مسير، تحول خود از اصل لذت پيروي مي‌كند و بعدها از اصل واقعيت تبعيت مي‌كند، بدون آن‌كه اصل لذت كاملا از بين برود.

البته اين لذت به ميزان قدرت خلاقيت كودك بستگي دارد. حتما يادتان مي‌آيد يا مشاهده كرده‌ايد كه يك دختربچه با عروسك خود نه همچون يك شيء بلكه مانند يك موجود زنده و واقعي برخورد مي‌كند، با او به خواب مي‌رود، به او غذا مي‌خوراند، تنبيهش مي‌كند و گاهي هم مي‌خندد.

پسربچه‌ها نيز به شيوه‌اي ديگر در قالب بازي، فنون كار را مي‌آموزند، آنها در برخي موارد، حرفه‌ها و مشاغل مختلف را تمرين مي‌كنند و به اين روش قدرت تخيل خود را پرورش مي‌دهند. كارشناسان توصيه مي‌كنند به هيچ وجه نبايد خيالپردازي‌هاي كودكان را سرزنش كرد، چون خلاقيت او محدود خواهد شد.

آنها براي يك كودك خلاق چنين ويژگي‌هايي را برشمرده‌اند: عادت به وارسي منابع مختلف، جسارت در گفتار زياد، طرح سوال‌هاي عجيب و غريب، كنجكاوي زياد براي سردرآوردن از امور، اشتياق به صحبت درباره كشفيات با ديگران، شور و نشاط و مشغوليت‌هاي شديد جسماني، دقت و توجه شديد در گوش دادن، مشاهده كردن يا انجام‌دادن كاري، با دقت و اشتياق به پيرامون خود نگريستن، توانايي ابداع بازي‌هاي جديد و تغيير در بازي‌ها و قياس در صحبت‌هاي خود.

نكته: روان‌شناسان توصيه مي‌كنند هرگز كودك را به‌خاطر خيالپردازي‌هايش در بازي سرزنش نكنيد؛ چراكه مانع رشد تخيلات او مي‌شويد. كنجكاوي زياد براي سردرآوردن از امور، اشتياق به صحبت با ديگران، شور و نشاط از مهم‌ترین ویژگی‌های یک کودک خلاق است

دقت كنيد اهميت زماني كه كودك صرف بازي مي‌كند و ميزان لذتي كه از بازي كردن مي‌برد، صرفا وابسته به نوع و تعداد اسباب‌بازي‌هايش نيست؛ بلكه بازي كردن يك فعاليت مفرح و شاد است كه شامل افراد، اشيا و حركات است. هر كاري؛ از پرتاب كردن حباب‌هاي كف صابون به طرف همديگر تا آب‌پاشي در حمام يا استخر يا حتي تعقيب كردن همديگر و دويدن دنبال هم در اتاق، مي‌تواند يك بازي خوب محسوب شود. اگر كودك 12 ماهه‌اي را ببينيد كه سرگرم بازي با يك جعبه مقوايي است، خواهيد فهميد كه عوامل موثر در بازي كودكان، چقدر وسيع و متنوع هستند.

زمان را دريابيد!

آلبرت انيشتين هنگامي كه كودك بود، در تنبلي و بي‌نظمي شهره شهر بود، اما جرقه نبوغ اين دانشمند هنگام دريافت يك قطب‌نما كه پدرش در دوران نوجواني به او هديه داده بود، زده شد. وقتي كه او طرز كار قطب‌نما را مشاهده مي‌كرد، سعي مي‌كرد طرز كار آن را درك كند. او بعد از انجام اين كار بسيار شگفت‌زده شد. بنابراين تصميم گرفت علت نيروهاي مختلف را درك كند.

زمان و انتخاب نوع سرگرمي براي كودكان از اهميت بسيار زيادي برخوردار است. با اين كه همه متخصصان تاكيد كرده‌اند كه بازي كردن كودكان نبايد توسط بزرگسالان رهبري شود، اما كنترل غيرمستقيم آن توسط والدين لازم است.

با اين همه بايد نهايت تلاش را براي فراهم كردن محيط مناسب براي بازي بچه‌ها كرد. اصلا تصور نكنيد كه بازي كودكان اتلاف زمان است. يك روان‌شناس معروف به نام آلفرد آدلر مي‌گويد كه هرگز نبايد به بازي‌ها به‌عنوان روشي براي وقت‌كشي نگاه كرد. كودكان را نبايد از بازي منع كرد، درست به اين دليل كه مهم‌ترين كار و مشغله آنها در سنين پايين، بازي كردن است. كودك به وسيله بازي، مفاهيم همكاري، پيروزي، شكست، قانون‌گرايي، پرورش قدرت تخيل و... را خواهد آموخت.

ركبي به گذشته...

در سنين خردسالي، كودكان به وسيله اشياي رنگي يا وسايل صدادار سرگرم مي‌شوند و به عبارت ديگر، آنها با روش خود و به شكل بازي با دنياي خارج ارتباط برقرار مي‌كنند. با افزايش سن كودكان، تنوع اسباب‌بازي و پيچيدگي وسايل بازي نيز بيشتر مي‌شود تا اين‌كه پا مي‌گذارند به مدرسه. در اين بخش از زندگي، واقعيت‌هاي زندگي، رنگ جدي‌تري به خود مي‌گيرند، اما بازي و شوق به انجام آن در كودكان دبستاني و حتي مقاطع بالاتر تا اندازه زيادي به چشم مي‌خورد. در خانه دوم يعني همان مدرسه، شيطنت‌هايي انجام مي‌شود كه هيچ‌گاه از ياد و خاطره پاك نمي‌شود. به طور مثال در زمستان‌هاي نه‌چندان دور و در فصل سرما، يكي از تفريح‌هاي بچه‌ها، از كار انداختن بخاري بود تا كلاس را به تعطيلي بكشانند، سركار گذاشتن معلم، انداختن آب مقطر به داخل بخاري، مسدود كردن دودكش، مزه‌پراكني، شكلك درآوردن و... گويي هنوز دانش‌آموزان، جدي بودن زندگي و كلاس درس را خوب نياموخته‌اند، اينها همگي دلايلي بود تا معلم مهربان، مهرش را براي زماني كوتاه كنار بگذارد و حسابي از كوره در برود.

اما حالا ديگر از آن شيطنت‌ها هم خبري نيست، اكنون دانش‌آموزان سر در گريبان خود فرو برده‌اند و يواشكي زير ميز براي هم پيامك و بلوتوث مي‌فرستند؛ بي‌هيچ هيجاني!

كودك شويم

حتما خيلي از كودك درون و مزاياي آن شنيده‌ايد، آيا شما با كودك درونتان دوست هستيد؟ اصلا او را مي‌شناسيد؟ اصلا كودك درون چيست؟ كودك درون، آن بخش از وجود ماست كه دوست دارد كودكي كند؛ يعني اين‌كه درست مثل يك بچه سرزنده و پرهيجان باشد. كودك درون ماست كه ما را وا مي‌دارد شعر بگوييم، شوخي كنيم، در هپروت تخيلاتمان سر كنيم و بچه‌بازي دربياوريم. كودك درون ماست كه قهر مي‌كند. بياييد كودك دورنتان را كمي پرورش دهيد؛ اگر دغدغه رهايي از وضعيت كنوني خود را داريد يا مي‌خواهيد براي مدت زماني آزادي، رضايت يا صفا و آرامش داشته باشيد، شما هم كودك شويد و گاهي در بازي بچه‌هايتان شركت كنيد. اين مساله موجب خواهد شد كه بهتر كودكان خود را بشناسيد، به علايق و حساسيت‌هاي آنها پي ببريد.

به ياد داشته باشيد ديگر اينجا شما رئيس نيستيد، اصلا هم تلاش نفرماييد تا روند بازي را كنترل كنيد. شما در اينجا تنها يك همبازي هستيد. به كودكتان اجازه دهيد تا با انديشه و توان خود، نوع بازي را انتخاب و شكل آن را مديريت كند.

دوباره به كودكي برگرديم، چون «خيلي زود دير مي‌شود»! از پشت رايانه خود برخيزيد؛ باور كنيد كه زندگي هم‌اكنون ما نيز يك بازي است، اما جدي و تا اندازه بسيار زياد ملال‌آور.

فاطمه حامدي‌خواه‌

ادامه مطلب
سه شنبه 30 خرداد 1391  - 8:43 PM

 محققان، فناوري جديدي را توسعه داده‌اند كه براساس آن مي‌توان اطلاعات و داده‌هاي لازم از جاده و مسير را به صورت آشكار و مرئي روي شيشه جلوي خودروها نمايش داد و رانندگان را با شرايط مختلف مسير و جاده آگاه كرد. اين فناوري تازه كه روي انواع مدل‌هاي خودرو قابل نصب است كارآيي بسيار بالايي دارد.

اين فناوري كه با به‌كارگيري نور ليزر مي‌تواند تصاوير و داده‌هاي لازم را به صورت ميكروتصوير نمايش دهد، اولين نمايشگر بر مبناي ريزتصويرها ساخته شده و قرار است تا چهار سال ديگر وارد بازار شود اما مشكل اين فناوري، گران بودن آن است.

 

درحال حاضر نمايشگرهاي موجود بيشتر از نوع LCD هستند كه در آن ديودهايي براي انتشاردهنده نور و كريستال‌هاي مايع كه به صورت شاترهايي به صف شده‌اند تا رسيدن نور به هر پيكسل را كنترل ‌كنند، استفاده مي‌شود. اين در حالي است كه اين نمايشگرها علاوه بر صرف انرژي زياد، هنوز روشني و شفافيت لازم مثلا در روز و جايي كه خورشيد مي‌تابد را ندارند.

 

بد نيست بدانيد كارآيي يك مانيتور LCD بشدت به چگونگي ساخت كريستال مايع (براي عبور دادن نور) بستگي دارد. يك پيكسل را با استفاده از يك سلول از مولكول كريستال مايع كه توسط يك ترانزيستور فيلم نازك كنترل مي‌شود، ايجاد مي‌كنند.

 

از كريستال مايع به اين دليل استفاده مي‌شود چون آنها به‌رغم اين‌كه از نظر فيزيكي جامد هستند، از قابليت تأثيرگذاري بر نور را نيز دارند.

 

در يك LCD رنگي، هر پيكسل به سه سلول فرعي يا subpixel كه داراي رنگ‌هاي قرمز، سبز و آبي است و هريك فيلترهاي مربوط به خود را دارد، تقسيم مي‌شود.

 

اين سلول‌ها در يك ماتريس و ارائه‌اي از ستون‌ها و رديف‌هايي كه بين دو ستون شيشه فشرده شده‌اند، قرار گرفته‌اند و يك فيلم پلاريزه‌كننده در سمت بيروني هر ستون واقع شده است. يك منبع نور مثل يك لامپ كاتدي سرد يا يك شبكه LED، در پشت اولين پانل شيشه‌اي قرار گرفته است.

امواج نور حاصل از نورپشتي، مولكول‌هاي كريستال مايع را دنبال مي‌كنند اما آنها قبل از اين كه به سطح صفحه نمايش برسند بايد از دو فيلتر پلاريزه‌كننده عبور داده شوند. امواج نور براي عبور از اولين فيلتر بايد به شكلي دقيق و مناسب با آن موازي شوند اما از آنجا​ كه دومين فيلتر عمود بر فيلتر اول است، هيچ نوري عبور نمي‌كند مگر اين كه ابتدا جهت آن عوض شود.

اما در نمايشگرهاي جديد از كريستال مايع يا هزاران آينه كوچك براي بازتاب نور درهرپيكسل استفاده نمي‌شود. در اين نمايشگرها از نور يك‌سري ليزرهاي سه‌گانه قرمز، سبز و آبي به صورت منفرد و يك آينه سيليكوني با ضخامتي كمتر از يك ميلي‌متر استفاده مي‌شود.

در واقع اين آينه‌ها در محور نور ليزرها مي‌توانند نور را در شدت و اندازه‌هاي مختلف بازتاب داده و از تركيب سه رنگ آبي، قرمز و سبز براي توليد انواع رنگ‌ها در پيكسل نهايي استفاده مي‌كند.

نور ليزر برآينه‌ها مي‌تابد و آينه‌ها نور را بازتاب داده و سپس به صورت عمودي و افقي به سرعت اسكن كرده و در نهايت تصوير نهايي را در حد يك پيكسل در يك زمان ارائه مي‌دهد.

همه اين اتفاقات بسيار سريع رخ مي‌دهد به طوري كه تصوير بسيار ايستا و ثابت به نظر مي‌رسد. محققان مي‌گويند اين ليزرهاي رنگي را مي‌توان براي ديدن تصاوير واضح با كنتراست بالا و حتي در روشنايي روز نيز به كاربرد.

چراكه مشكل اغلب نمايشگرهاي كنوني آن است كه اين نمايشگرها در روشنايي روز و در مقابل نور خورشيد وضوح لازم و كنتراست مورد نظر را ندارند، اما با به‌كارگيري اين فناوري تازه به آساني مي‌توان تصويري واضح و شفاف را در روشنايي روز و نورخورشيد به دست آورد.

همچنين در اين فناوري مي‌توان انرژي را نيز ذخيره كرد و بعلاوه با به‌كارگيري آينه‌هاي نازك منفرد به جاي يك سري از آينه‌ها مي‌توان نمايشگرها را بسيار كوچك‌تر، ساده‌تر و ارزان‌تر به بازار عرضه كرد.

پيش‌بيني شده شركت‌هاي خودروسازي از اولين متقاضيان استفاده از اين فناوري باشند. چراكه با تجهيز كردن خودروها با اين نمايشگرها براحتي مي‌توان اطلاعات مورد نياز رانندگان را در كيفيتي بالا به آنها عرضه كرد تا ايمني و آرامش بيشتري را براي راننده فراهم كرد البته اين فناوري را شايد بتوان در توليد انواع نمايشگرهاي خانگي نيز به كارگرفت كه با اين اوصاف بزودي بايد منتظر نسل جديدي از نمايشگرها باشيم كه كارايي و قابليت‌هاي ويژه‌اي خواهند داشت.

ادامه مطلب
سه شنبه 30 خرداد 1391  - 8:42 PM

 تابستان فصل سفر است و گشت و گذار؛ البته همان قدر كه تعطيلات تابستاني اين ماه‌ها را براي گردش و تفريح جذاب مي‌كند، گرما هم مي‌تواند دردسرساز و مشكل‌آفرين باشد. در اين ميان گروه‌هاي خاصي هم به مراقبت‌ و توجه بيشتري در طول سفر نياز دارند؛ زنان باردار يكي از اين گروه‌ها هستند كه بايد نكاتي را در نظر داشته باشند تا سفري مطمئن و همراه با سلامت را تجربه كنند.

دكتر صفيه عشوري‌مقدم، جراح و متخصص بيماري‌هاي زنان و زايمان، در اين‌باره به جام‌جم مي‌گويد: «با توجه به تغييراتي كه در دوران بارداري براي مادر ايجاد مي‌شود، آسيب‌پذيري خانم‌هاي باردار نسبت به برخي مشكلات بيشتر از قبل خواهد شد و به همين دليل به مراقبت‌هاي خاصي نياز دارند بنابراين بهتر است خانم‌هاي باردار قبل از سفر حتما با پزشك معالج خود مشورت كرده و او را از اين تصميم مطلع كنند.»

وي ضمن بيان اين‌كه اگر خانم باردار سالم باشد، سابقه مشكل خاصي نداشته باشد و مراحل بارداري را به صورت طبيعي طي كند، مجاز است به سفر برود، درباره موارد منع سفر توضيح مي‌دهد: «به عنوان مثال افرادي كه سابقه‌ زايمان زودرس يا سقط‌هاي مكرر دارند ممكن است بنا به صلاحديد پزشك معالج از برخي مسافرت‌ها و بخصوص سفرهاي طولاني‌مدت منع شوند.»

خانم‌هاي باردار، كمربندها را ببندند

معمولا وقتي صحبت از سفر مي‌شود، سفر با خودروي شخصي اولين انتخاب افراد است. اما يكي از مهم‌ترين سوالاتي كه در مورد سفرهاي زميني براي خانم‌هاي باردار پيش مي‌آيد، درباره بستن كمربند ايمني است و اين‌كه اين كار به نفع جنين است يا مي‌تواند براي او دردسرساز شود؟

دكتر عشوري‌مقدم با تاكيد بر اين‌كه خانم‌هاي باردار حتما بايد از كمربند ايمني استفاده كنند، مي‌گويد: «اين نكته هيچ وقت نبايد فراموش شود كه اگر بخواهيم جنين سالمي داشته باشيم، حتما اول بايد سلامت مادر را حفظ كنيم. طبق آمار، معمولا بيشترين آسيب‌ها زماني به جنين وارد مي‌شود كه مادر دچار مشكل شده و صدمه ديده باشد. بنابراين بهترين اقدام اين است كه مادر حتماً از كمربند ايمني استاندارد استفاده كند.»

به گفته اين پزشك متخصص، بند پاييني كمربند بايد كاملا زير شكم خانم باردار قرار گرفته و از روي قسمت فوقاني كشاله ران عبور داده شود تا بتواند از مادر بخوبي محافظت كند. قسمتي كه روي شانه مادر قرار مي‌گيرد نيز بايد طوري تنظيم شود كه او احساس ناراحتي نكند.

وي در مورد استفاده از كيسه هوا نيز چنين توضيح مي‌دهد: با توجه به اين‌كه جنيني سالم مي‌ماند كه مادرش سالم باشد، استفاده از كيسه هوا هم در دوران بارداري مجاز است و بايد مورد توجه قرار گيرد.

سفر با هواپيما در دوران بارداري، مجاز يا غيرمجاز؟

اين پزشك متخصص، درباره سفرهاي هوايي نيز چنين توضيح مي‌دهد: «خانم‌هاي باردار سالم از سفرهاي هوايي هم منع نمي‌شوند. البته در گذشته محدوديت زماني وجود داشت، ولي در حال حاضر پزشكان اعتقاد دارند خانم سالم مي‌تواند بدون خطر تا 36 هفتگي پرواز داشته باشد.»

به گفته وي، با توجه به اين‌كه يكي از معضلات سفرهاي هوايي، دسترسي نداشتن به مراكز درماني در مواقع اضطراري است، بايد در ماه‌هاي آخر بارداري دقت و توجه بيشتري داشته باشيد.

اين پزشك متخصص با اشاره به مناطقي كه از نظر آلودگي‌هاي عفوني شناخته‌شده است نيز مي‌گويد: «مشورت كامل و دقيق با پزشك، قبل از سفر به چنين مناطقي كه پيش از آن بايد واكسن‌هاي خاصي را تزريق كرده و حين سفر نيز بايد نكات خاصي را رعايت كنيد، ضروري است.»

وي مي‌افزايد: «در تمام سفرها، خانم باردار بايد دقت داشته باشد كه پاهايش در تمام مدت سفر كاملا بي‌حركت قرار نگيرد. در واقع حركت دادن پاها در طول سفر از لخته شدن خون جلوگيري كرده و خطرات ناشي از عوارض بعدي را نيز كاهش مي‌دهد بنابراين بهترين كار اين است كه هر يك ساعت يك بار ماشين را متوقف كرده و چند قدم راه برويد و در هواپيما يا قطار نيز كمي حركت كنيد تا از بروز مشكل پيشگيري شود.»

گرمازدگي، مشكل سفرهاي تابستاني

گرمازدگي يكي از شايع‌ترين مشكلات سفر در فصل تابستان است كه البته به شيوه‌هايي ساده نيز مي‌توان از بروز آن پيشگيري كرد.

دكتر عشوري‌مقدم در اين‌باره توضيح مي‌دهد: «خانم‌هاي باردار به دليل تغييرات هورموني ممكن است نسبت به اين مساله حساس‌تر باشند و در نتيجه خيلي زود در معرض گرمازدگي قرار بگيرند.»

وي در مورد روش‌هاي پيشگيري از بروز گرمازدگي چنين توضيح مي‌دهد: يكي از ساده‌ترين كارها پوشيدن لباس‌هاي مناسب است؛ توصيه مي‌شود خانم‌هاي باردار لباس‌هاي نخي، گشاد و به رنگ روشن بپوشند تا كمتر در معرض گرمازدگي قرار بگيرند. همچنين بهتر است در ساعات گرم روز (10 صبح تا 4 بعدازظهر) از قرار گرفتن در هواي گرم و در معرض نور مستقيم خورشيد خودداري كنند.

به گفته وي، تمام افراد در هر سن و سال و شرايطي كه باشند در هواي گرم بايد به مقدار كافي مايعات بنوشند و در مورد خانم‌هاي باردار هم تاكيد مي‌شود اگر مجبور هستند در ساعت‌هاي گرم روز، در فضاي باز بمانند حتما به مقدار كافي از مايعات استفاده كنند. علاوه بر اين، چون هنگام تعريق مقداري نمك و املاح هم از دست مي‌رود، بهتر است در كنار مصرف آب معمولي از مايعاتي كه كمي شور است نيز استفاده كنند.

اين پزشك متخصص در مورد نشانه‌هاي گرمازدگي مي‌گويد: «گرمازدگي ممكن است با احساس تشنگي، برافروختگي، حالت تهوع، دردها و گرفتگي‌هاي عضلاني همراه باشد. با بدتر شدن شرايط سرگيجه و افت فشار خون نيز ايجاد مي‌شود و در مراحل پيشرفته‌تر ممكن است موجب كاهش هوشياري و كما شده و در نهايت به مرگ منجر شود.»

دكتر عشوري مقدم تاكيد مي‌كند: «فرد گرمازده را بايد بلافاصله از محيط گرم خارج كنيد و او را به خنك‌ترين مكان برسانيد. علاوه بر اين، حتما بايد به او مقدار كافي مايعات خنك بدهيد.»

وي مي‌افزايد: «فرد گرمازده را بايد طوري قرار دهيد كه پاهايش كمي بالاتر از بدنش باشد تا به اعضاي حياتي بدن از جمله مغز و قلب خون بيشتري برسد. البته به خانم‌هاي باردار توصيه مي‌شود طاقباز نخوابيده و به پهلوي چپ دراز بكشند.»

مراقب مسموميت‌هاي غذايي باشيد

يكي ديگر از مشكلاتي كه در فصل تابستان براي افراد و بخصوص مسافران ايجاد مي‌شود، مسموميت‌هاي غذايي است. دكتر عشوري مقدم به خانم‌هاي باردار توصيه مي‌كند: «بهتر است در طول سفر از مواد غذايي سالم استفاده كنيد. همچنين غذاها را در خانه تهيه كرده و موادي را با خود همراه ببريد كه فاسد نمي‌شود. علاوه بر اين، به منابع تامين آب هم توجه داشته باشيد و از آبي كه در مورد بهداشت آن شك داريد، استفاده نكنيد.»

به گفته اين پزشك متخصص، خانم‌هاي باردار بايد از مصرف مقدار زياد مواد غذايي‌ كه به صورت مصنوعي فرآوري شده‌، مانند انواع كنسروها خودداري كنند.

وي با تاكيد بر اين‌كه از دست رفتن مقدار زياد آب بدن به دليل اسهال فقط براي مادر خطرناك نيست و مي‌تواند جنين را هم با مشكل روبه‌رو كند، مي‌گويد: «گاهي ممكن است مسموميت‌ها با تهوع و استفراغ دوران بارداري اشتباه گرفته شود. به همين دليل بايد به اين مورد توجه خاصي داشته باشيد و با مراجعه به پزشك مشكل را برطرف كنيد.»

نيلوفر اسعدي‌بيگي

ادامه مطلب
سه شنبه 30 خرداد 1391  - 8:41 PM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 59

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5898217
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی