به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

 

به گفته دانشمندان دانشگاه نیوکسل شنا کردن درفاصله ای بسیار نزدیک از دلفینها و تلاش برای لمس کردن آنها برای اینجانداران زیبا و حساس به شدت استرس آور است و از این رو آنها در تلاشند بهگونه ای این تاثیر منفی طولانی مدت را در دلفینها کاهش دهند.

 

"پر برگرن" یکی از دانشمندان حاضر در این مطالعات می گوید هر زمانقایق توریستها در منطقه سکونت دلفینها حضور پیدا می کند این جانداران بهشدت برآشفته شده و مدت کوتاهتری را به تغذیه اختصاص می دهند این فرایندتاثیر بسیار منفی نه تنها بر روی هر یک از دلفینها به جا می گذارد، بلکهدر طولانی مدت بر روی جمعیت کل این جانداران تاثیر گذاشته و می تواند بهنابودی تدریجی آنها منجر شود.

 

دیگر دانشمندان معتقدند شنا کردن با غریبه ها می تواند دلفینها رادچار اختلالات روانشناسانه کند جزیره "زانزیبار" در آفریقای جنوبی یکی ازمعدود مناطقی است که در آن توریسم جایگزین شکار دلفینها شده و این مطالعاتنیز در این جزیره انجام گرفته است.

 

محققان با زیر نظر گرفتن دلفینها طی دوره ای 40 روزه دریافتند در حضورقایقهای توریستی مدت زمان استراحت دلفینها از 38 درصد از روز به 10 درصدکاهش پیدا می کند و در عین حال مدت زمانی که این ماهی های هوشمند برایجستجوی غذا و برقراری ارتباط با دیگر اعضای گروه نیاز دارند نیز از حدود 19 تا 10 درصد به 10 تا 4 درصد کاهش می یابد.

 

از سویی دیگر رفتارهای رفت و آمد یا حرکات کلی این جانداران با حضورقایقهای توریستی به حداقل میزان خود می رسد به گفته دانشمندان با وجوداینکه متوقف کردن شکار دلفینها در این منطقه و جایگزینی آن به واسطهتوریسم قدمی بسیار بزرگ و ارزشمند برای حفظ دلفینها به شمار می رود، اماسیستم جدید به گونه ای دیگر این جانداران را در معرض خطر و آسیب روحی قرارداده و باید قوانین جدیدی برای کنترل این تاثیر منفی تعیین شوند.

 

بر اساس گزارش تلگراف، در واقع با حضور توریستها در منطقه میزان انرژیمصرفی دلفینها از انرژی که جذب می کنند پیشی می گیرد زیرا فرصت استراحت وتغذیه آنها کاهش پیدا کرده و این جانداران به تدریج ضعیف می شوند.

ادامه مطلب
جمعه 28 اسفند 1388  - 2:09 PM
 

تصویری از کشف عجیب ناسا

این جانداران در عمق 182 متری از این صفحه یخی درجایی که هیچ نوری در آن وجود ندارد و دانشمندان تنها انتظار حضور چندمیکروب کوچک در آن منطقه را داشتند، یافته شده اند. به همین دلیلدانشمندان سازمان ناسا پس از دیدن تصاویر دوربینی که به منظور تصویربرداریاز جهان ماورای صفحات یخی در قطب جنوب به دریا فرستاده بودند، به شدت شگفتزده شدند.

 

دانشمندان در این تصاویر موجودی میگو مانند و کنجکاو را مشاهده کردندکه شنا کنان خود را به کابلهای دوربین رسانده و در آنجا متوقف شد. همچنینمحققان موفق به مشاهده شاخکهایی شده اند که به اعتقاد آنها به گونه ای ازعروسهای دریایی تعلق دارد.

 

"رابرت بیندشدلر" از دانشمندان ناسا که در این تحقیقات شرکت داشته استمی گوید: از دیدن این میگوی 7 سانتیمتری و نارنجی رنگ که در فیلم دو دقیقهای ما شرکت کرد، بسیار خوشحال شدیم. در واقع این جاندار یک میگو نیست بلکه Lyssiansid amphipod نام داشته و از خانواده میگوها است.

 

ثبت این تصاویر باعث شده است دانشمندان درباره اطمینان خود از وجود نداشتنحیات در محیطهای خشن و نامناسب تجدید نظر کنند و به این نکته بیاندیشند کهاگر موجودات میگو مانند می توانند در اعماق بیش از 180 متری آبهای قطبجنوب و در زیر صفحات یخی زندگی کنند آیا امکان وجود آنها در محیطهاییمشابه اما فرا زمینی مانند قمر اروپا وجود خواهد داشت؟

 

دانشمندان هنوز در حال بررسی معمای منبع غذایی این جاندار در چنینمحیط تاریک و سردی هستند زیرا با وجود اینکه برخی میکروبها قادرند در چنینمحیطی غذای خود را تامین کنند، جانداران پیچیده ای مانند "آمفی پادها" قادر به این کار نیستند. برای ثبت این تصاویر محققان در فاصله ای 19کیلومتری از آبهای آزاد حفره ای با وسعت 20 سانتیمتر در صفحه ای یخی حفرکرده و به مشاهده محیط زیر صفحه پرداختند.

 

بر اساس گزارش ان بی سی، این به آن معنی است که این دو جاندار در همانمنطقه زندگی می کنند و احتمال اینکه از مسافتی دوردست شنا کرده باشند و بهصورت اتفاقی در همان زمان از برابر دوربین دانشمندان عبور کرده باشند،بسیار کم است.

 
ادامه مطلب
جمعه 28 اسفند 1388  - 2:06 PM
 رئیس مرکز توسعه و هماهنگی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت از جدیدترین آمار منتشر شده از سوی Thomson Reuters ISI تا مارچ 2010 خبر داد و گفت: 38 نفر از دانشمندان ایرانی در فهرست یک درصد دانشمندان برتر جهان قرار دارند.

دکتر پرویز اولیاء در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: بر اساس جدیدترین آمار منتشر شده از سوی این موسسه تحقیقاتی در سال 2010 میلادی 38 دانشمند ایرانی در لیست یک درصد اول دانشمندان برتر جهان در رشته های مختلف علمی قرار دارند.

وی اضافه کرد: سه نفر از میان این 38 نفر در گروه علوم پزشکی قرار دارند که هر سه نفر از دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند.

رئیس مرکز توسعه و هماهنگی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: لیستی که ارائه شده است رتبه جهانی دانشمند، نام دانشگاه، رشته دانشمندی و محل فعالیت را مدنظر قرار داده است.

فهرست 38 دانشمند ایرانی در لیست یک درصد دانشمندان برتر جهان:

1) محمدرضا گنجعلی با رتبه 42 در رشته مهندسی از دانشگاه تهران

2) مجتبی شمسی پور با رتبه161 در رشته مهندسی از دانشگاه رازی

3) پرویز نوروزی با رتبه 497  در رشته مهندسی شیمی از دانشگاه تهران

4) محمدعلی زلفی گل با رتبه 665  در رشته شیمی از دانشگاه همدان

5) مهدی دهقان با رتبه 729  در رشته مهندسی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

6) محمد عبداللهی با رتبه 1069 در رشته داروشناسی و سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران

7) مسعود صلواتی با رتبه 1178  در رشته شیمی + مهندسی از دانشگاه کاشان

8) مجید هروی با رتبه 1189 در رشته شیمی از دانشگاه الزهرا

9) محمد اسلامی با رتبه 1417   در رشته مهندسی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر

10) هاشم شرقی با رتبه 1477 در رشته مهندسی شیمی از دانشگاه شیراز

11) نادر ایرانپور با رتبه 1480  در رشته شیمی از دانشگاه شیراز

12) حبیب الله فیروزآبادی  با رتبه 1550 در رشته شیمی از دانشگاه شیراز

13) عبدالرضا حاجی پور با رتبه  1726 در رشته شیمی از دانشگاه صنعتی اصفهان

14) محمدرضا زرین دست با رتبه 1754 در رشته داروشناسی + سم شناسی از دانشگاه علوم پزشکی تهران

15) احمدرضا دهپور با رتبه 1965 در رشته داروشناسی + سم شناسی از دانشگاه علوم پزشکی تهران

16) فرشاد ملک پور با رتبه 2563 در رشته شیمی از دانشگاه صنعتی اصفهان

17) ایرج محمدپور با رتبه 2655  در رشته شیمی از دانشگاه اصفهان

18) داود دومیری گنجی با رتبه 2977 در رشته مهندسی از دانشگاه مازندران

19) محمد محمدی با رتبه 3455 در رشته بیولوژی از دانشگاه بیرجند

20) علی اصغر انصافی با رتبه 3472  در رشته شیمی از دانشگاه صنعتی اصفهان

21) بابک کریمی با رتبه 3613 در رشته شیمی از دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان

22) میرفضل الله موسوی با رتبه 3648 در رشته شیمی از دانشگاه تربیت مدرس

23) محمدحسین کشاورز با رتبه 4042 در رشته مهندسی از دانشگاه صنعتی مالک اشتر

24) عیسی یاوری با رتبه 4128 در رشته شیمی از دانشگاه تربیت مدرس

25) حسن علی زمانی با رتبه 4167 در رشته شیمی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان

26) طاهره پورصابری با رتبه 4300 در رشته شیمی از پژوهشگاه شرکت نفت

27) شهرام تنگستانی نژاد با رتبه 4450 در رشته شیمی از دانشگاه اصفهان

28) فرنوش فریدبد با رتبه 4471  در رشته شیمی از دانشگاه تهران

29) مهران جوانبخت با رتبه 4529 در رشته شیمی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر

30) احمد شعبانی با رتبه 4611 در رشته  شیمی از دانشگاه شهیدبهشتی

31) مرتضی رضاپور با رتبه 5327 در رشته شیمی از پژوهشگاه شرکت نفت

32) سیاوش ریاحی با رتبه 5328 در رشته مهندسی از دانشگاه تهران

33) مهدی ادیب با رتبه 5798 در رشته شیمی از دانشگاه تهران

34) پیمان صالحی با رتبه 5918 در رشته شیمی از دانشگاه شهیدبهشتی

35) حسین عشقی با رتبه 6258 در رشته شیمی از دانشگاه فردوسی مشهد

36) حسین آقابزرگ با رتبه 6609 در رشته شیمی از دانشگاه تربیت معلم

37) افسانه صفوی با رتبه 6609  در رشته شیمی از دانشگاه شیراز

38) فرهاد شیرینی با رتبه 6663 در رشته شیمی از دانشگاه گیلان
ادامه مطلب
جمعه 28 اسفند 1388  - 1:56 PM
 اين شهر هم‌ اكنون كه در روزهاي پاياني زمستان به سر مي‌برد، هوايي كاملا بهاري و رو به گرمي‌ دارد و اين گرماي لطيف به لطف حضور مهمانان نوروزي است و اينگونه شهر خشتي جهان از مهمانان نوروزي خود استقبال مي‌كند.
شهر يزد جاذبه‌هاي بي‌شماري براي گردشگران دارد كه در فصل بهار اين جاذبه‌ها به ويژه در بخش جاذبه‌هاي طبيعي خودنمايي بيشتري مي‌كنند.
در اين گزارش به آثار مشهور تاريخي، گردشگري، صنايع دستي و سوغات استان يزد پرداخته مي‌شود تا از اين رهگذر مردم مناطق مختلف كشورمان با اين استان بيش از پيش آشنا شوند و براي گذران تعطيلات خود در اين استان منحصر‌ به ‌فرد برنامه‌ريزي كنند.
شهر يزد علاوه بر جذب گردشگران مي‌تواند مكان مناسبي براي اكوتوريسم نيز باشد. وجود دست نوشته‌هاي سنگي يافت شده در شيركوه، سنگ نگاره‌هاي كوه ارنان و سفال‌هاي نقش‌دار كشف شده در نارين قلعه، خانه‌هاي باستاني و آثار معماري و شهرسازي همچنين وجود آيين‌هاي كهن همچون آيين مهرپرستي و نيايش آناهيتا و علاوه بر آن وجود كوير هرات و مروست وجود جنگل زاگرسي منحصر به‌فرد همچنين وجود غارهاي طبيعي مانند غار خانه خدا و شگفت بابا زاهد همه و همه يادگارهايي از گذشته است كه به رغم خشكي و بي‌آبي در اين ديار ديده مي‌شود.
سكني‌گزيني در اين ديار به بيش از 3 هزار سال پيش در نقاطي همچون مهرپادين (مهريز)، فهرشان، پهره (فهرج)، خورميش (خورميز)، اردكه (اردكان)، قلاع موبدان (ميبد)، شواز باز مي‌گردد و نقش اين منطقه نقش مرزباني ايالت‌ها و نگهباني راه‌هاي متعدد منتهي به ايران بوده است.
نام يزد از ريشه يسن، يشت يا يزش به معناي ستايش و نيايش در فارسي ميانه گرفته شده است و تاكنون القابي چون دارالعباده، يزدان و سرزمين مقدس را به خود گرفته است.
تعداد آثار تارخي يزد كه تاكنون به ثبت رسيده است به بيش از يك‌هزار و 500 اثر مي‌رسد كه از آن جمله مي‌توان به آثار داخل شهر يزد همچون آتشكده و دخمه زرتشتيان، خانه لاري‌ها، خانه ملك‌التجار، حمام خان، آب انبار شش بادگيري، مدرسه ضيائيه، باغ دولت آباد، مسجد جامع كبير، اميرچخماق، برج ساعت، برج و بارو، ميدان ماركار، بافت قديمي‌يزد و مسجد ريگ اشاره كرد.
همچنين، پير سبز چك‌چك در اردكان، باغ گلشن طبس، رباط در ساغند، سرو كهن ابركوه، كوه عقاب تفت از ديگر آثار ديدني و تاريخي يزد به شمار مي‌رود.

* آثار تاريخي شهر يزد:
آتشكده زرتشتيان يزد يكي از اماكن مربوط به زرتشتيان است كه با توجه به اينكه جمعيت زيادي از زرتشتيان در اين استان زندگي مي‌كنند ساختماني مشجر در اين مكان ساخته شده و آتشي در اين ساختمان روشن است كه براي زرتشتيان مقدس است و در همه حال بايد اين آتش روشن نگه داشته شود.
آتش اين مكان كه قدمت آن به يك‌هزار و 500 سال مي‌رسد در محفظه‌اي بلندتر از سطح زمين در اتاقي دور از تابش خورشيد قرار گرفته و اطراف آن اتاق‌هايي براي نيايش ساخته و طراحي شده است.
دخمه زرتشتيان يزد در انتهاي جنوبي شهر يزد در حوالي منطقه صفائيه قرار دارد كه يكي از اين دخمه‌ها كه قديمي‌تر است با نام هانچكي هاتريا (فردي زرتشتي و هندي الاصل) نام گرفته است و ديگري به نام دخمه گلستان معروف است.
در وسط اين دو دخمه چاله‌اي سنگي وجود دارد كه زرتشتيان در گذشته مردگان خود را در درون آن مي‌انداختند. دخمه گلستان داراي قطر 25 متر و ارتفاع ديوار از سطح تپه شش متر است و دخمه هانچكي نيز داراي قطر 15 متر است. دخمه در فرهنگ فارسي به معناي گورخانه است.
خانه لاري‌ها در سال 1286 قمري ساخته شده و مالك آن حاج محمد ابراهيم لاري بوده است كه درها، پنجره‌ها، ارسي‌ها و اتاق‌هاي نقاشي شده و آئينه كاري آن از نمونه‌هاي برجسته خانه‌هاي اعياني قرن سيزدهم بوده است.
مساحت اين بنا حدود يك‌هزار و 700 متر و زيربنايي معادل 1200 مترمربع است، اين خانه در مركز شهر يزد واقع شده است.
خانه ملك‌التجار يزد حدود 120 سال قدمت دارد و در داخل يكي از بازارهاي مهم شهر ساخته شده و متعلق به ملك التجار است و مدخل خانه به روش روزگار خود از كوچه‌اي باريك و دراز با ديوارهايي بسيار بلند است.
نقاشي اتاق‌هاي اين خانه با نقاشي‌هاي عمارت نارنجستان شيراز همسان است و هم‌اكنون به مهمانسراي سنتي تبديل شده است.
حمام خان كه به گرمخانه نور نيز مشهور است در سال 1212 هجري قمري ساخته شده است. تزئينات اين حمام بسيار ساده است و مهم‌ترين تزئين اين بنا در بخش شاه‌نشين آن است. مساحت اين حمام يك‌هزار و 170 مترمربع و زيربناي آن 900 مترمربع است.
انبار شش بادگيري يزد 180 سال پيش در دوره قاجاريه ساخته شده است. از ويژگي‌هاي مهم اين اثر دو دهانه بودن اين آب انبار است كه داراي تزئينات مقرنس كاري است.
اين بنا داراي 55 پله ورودي در قسمت جنوبي است كه بين پله 25 و 26 از بالا يك هشتي با سنگ فرش آجري قرار دارد. با توجه به كويري بودن يزد و ارزش آب، اهميت آب انبار به شدت احساس مي‌شود و اين شهر داراي 75 آب انبار است.
مدرسه ضيائيه يزد كه به زندان اسكندر نيز مشهور است متعلق به قرن 631 هجري قمري است. باني آن شرف‌الدين علي رضي است. اين مدرسه در محله فهادان و در مجاورت بقعه دوازده امام يزد قرار گرفته است در حياط اين مدرسه چاهي با قطر دو متر وجود دارد كه به فضايي سرداب مانند با عمق حدود پنج متر منتهي مي‌شود.
اين بنا در ابتدا به وسيله اسكندر مقدوني با كاربري زندان بنا شده و بعدها به عنوان مدرسه مورد استفاده قرار گرفته است.
باغ دولت‌آباد يكي از باغ‌هاي معروف يزد است كه در دوره زنديه ساخته شده است و از قناتي يه همين نام براي آبياري اشجار درخت استفاده مي‌شود و جريان آب در باغ شاكله طراحي آن است.
عمارت سر در جنوبي، شترخان و اصطبل، عمارت حرمسرا، عمارت هشتي و بادگير، آشپزخانه، عمارت بهشت آيين، عمارت تالار آئينه، سردر اصلي و آب انبار دو دهانه عناصر متشكله اين مجموعه است و عمارت هشتي و بادگير جالب‌ترين بناي اين مجموعه است كه تلفيق جريان آب و هوا را به بهترين شكل ايجاد كرده است. بادگير باغ دولت آباد با 33 متر بلندي از سطح زمين شاهكار مهندسي و نشانه نبوغ معماران يزدي است.
مسجد جامع كبير يزد يكي از با ارزش‌ترين ميراث‌هاي تاريخي هنري و گنجينه‌اي از معماري اسلامي‌است كه قدرت و استواري، كاشي‌كاري‌هاي نفيس و جالب و سر در بلند آن از امتيازات هنري و معماري اين مسجد است.
مجموعه اميرچخماق شامل تكيه، ميدان، حمام، كاروانسرا، خانقاه، قنادخانه، چاه آب سرد و مسجد است كه در دوره تيموريان توسط امير جلال‌الدين چخماق شامي‌با كمك همسرش ستي‌فاطمه بنا نهاده شده است.
شبكه‌هاي ظريف از كاشي‌هاي معرق بيروني گنبد، سنگ نصب شده در كرياس مسجد به طرف ميدان، محراب صفه اصلي با تاق نماي مقرنس كاري و... مسجد اميرچخماق از ويژگي‌هاي خاص اين مسجد است كه موجب شده از نظر زيبايي بعد از مسجد جامع پرجاذبه‌ترين مسجد يزد باشد.
اين بنا هر ساله از پربازديدترين بناهاي تاريخي استان يزد از سوي گردشگران و به شكلي نماد استان يزد است.

* روستاهاي تاريخي يزد:
در استان يزد روستاهي تاريخي با قدمت چند هزار ساله وجود دارد كه تاكنون بافت تاريخي خود را حفظ كرده اند. آثار ديدني برخي از اين روستاها به اين شرح است:
مجموعه باستاني شامل مسجد، خانقاه و امامزاده بندرآباد در روستاي بندرآباد كه در 36 كيلومتري شهر يزد واقع شده و در تاريخ افسانه‌اي يزد آن را به "بندار " از امراي پادشاهان عجم نسبت داده‌اند.
سنگ‌هاي قبرستان، قدمگاه و مسجد توران پشت از روستاهاي يزد است كه آن را به توراندخت ساساني نسبت داده‌اند.
امامزاده، دروازه قديم، مسجد جامع و مسجد چادك نيز از آثار تاريخي روستاي هفتادر است كه بناي آن را به قباد ساساني نسبت داده‌اند.
اسم اوليه اين روستا به دليل انتقال آتش از هفت آتشكده بزرگ به آتشكده تازه ساخت اين روستا در دوران ساساني هفت آذر نام داشت و با گذر زمان به هفتادر تغيير نام داد.
زرجوع از ديگر روستاهاي قديمي‌اين استان است كه در نزديكي عقدا از توابع اردكان واقع شده و زيارتگاه پارس بانو دختر يزدگرد از بانوان زرتشتي در اين آبادي قرار دارد. زرتشتيان سراسر دنيا همه ساله اول تا پنجم دي‌ماه براي زيارت پارس بانو به اين روستا مي‌آيند.
قدمت قلعه و برج و باروي روستاي خرانق نيز به زمان ساسانيان مي‌رسد. اين روستا در گزارش به جا مانده از هيربدان زرتشتي در سال 24 هجري شمسي به عنوان قديمي‌ترين روستاي آن زمان معرفي شده است و قدمت اين روستا در كتاب جامع مفيدي، 4 هزار سال عنوان شده است و آثار باستاني آن عبارت است از قلعه، مشهدك، مقبره بابا خادم، كاروانسرا، مسجد جامع و منارجنبان.
بيداخويد، خورميز، عقدا، مهرشهر، ندوشن، فهرج و ... از ديگر روستاهاي داراي آثار تاريخي اين استان است.
در اين استان تاكنون 21 منطقه نمونه گردشگري شناسايي شده است كه روستاهاي اسلاميه، بنادكوك سادات، ده بالا و منطقه گردشگري عقابكوه از توابع تفت، هرفته از توابع مهريز، هفتهر ندوشن، فهرج يزد، اسفندآباد ابركوه، بندرآباد صدوق، بيده و بفروئيه ميبد و... از آن جمله‌اند.

* باغ‌هاي استان يزد:
استان يزد فاقد رودخانه دائمي‌است اما با وجود كمبود آب و قرار گرفتن در دل كوير، اين استان داراي باغ‌ها و بستان‌هاي زيبايي است كه در نوع خود بي‌نظيرند و با توجه به شرايط ويژه منطقه كويري از طراحي، كشت و آبياري خاصي برخوردارند.
از جمله اين باغ‌ها مي‌توان به باغ دولت‌آباد، باغ ملي نقي‌خان در تفت، باغ مشير، باغ كلاه فرنگي رحمت آباد، باغ اولياء، باغ محموديه در نعيم‌آباد، باغ خان در جاده تفت، باغ سرآسيابو، باغ مرشد در محل تل اشاره كرد.
بنا و عمارت موجود در اين باغ‌ها خود به تنهايي جاذبه يك اثر ديدني را دارد. رودخانه "تامهر " مهريز نيز از چشمه‌هايي است كه از ابتداي سال تا مهرماه هر سال آب دارد، همچنين "غربالبيز " نيز چشمه‌اي در مهريز است كه به مناطق اطراف خود طراوت و شادابي خاصي بخشيده است.

* صنايع دستي و سوغات يزد
مهم‌ترين صنايع دستي استان عبارتند از قالي، قاليچه، گليم، مخمل زري، چادرشب، دستمال، مرس ريزه جيم، قناويز، احرامي، شمد، ترمه، چرده، زيلو، روفرشي، كرباس، بقچه، لنگ، كيسه حمام، خورجين، پتو، سفال، سراميك، حصير، كاشي و گيوه كه در ميان صنايع دستي استان يزد، قالي بافي، ترمه بافي، زيلوبافي، ساخت سفال و سراميك و كاشي از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.
شيريني‌هاي سنتي يزد از جمله باقلوا، قطاب، لوز نارگيل، لوز بادام، لوز پسته، پشمك، نان برنجي، نان بادامي، سوهان آردي و حاجي بادام نيز از سوغات اين استان به شمار مي‌رود.
ارده، شيره، روغن كنجد، فالوده يزدي، قند و نبات معروف يزد، عرقيات گياهي، كيك يزدي و... نيز از انواع ديگر خوراكي‌هاي يزدي است كه مي‌تواند به عنوان يك سوغات نيز معرفي شوند.

* رستوران‌ها و مراكز اقامتي يزد
رستوران‌هاي سنتي يزد شامل رستوران سنتي حناي يزد واقع در خيابان كاشاني، رستوران حمام خان واقع در خيابان قيام، رستوران مظفر واقع در خيابان مطهري، رستوران سور در بلوار امامزاده جعفر، رستوران سنتي يزد در بلوار امامزاده و رستوران باغ مرشد و شبستان محسني در بلوار بسيج در شهر يزد و رستوران شاه عباسي در ميبد، باغ رستوران مشير، سفره‌خانه سنتي ابوالمعالي و ده‌ها سفره‌خانه سنتي ديگر از جمله مراكزي است كه علاوه بر برخورداري از امكانات پذيرايي، فضايي منحصر به‌فرد از معماري يزدي را به نمايش گذاشته‌اند.
رئيس ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان يزد در گفتگو با خبرنگار فارس در يزد با اشاره به مراكز اقامتي موجود در استان يزد اظهار داشت: هم‌اكنون 42 هتل با هزار و 110 اتاق، 10 مهمان‌پذير با 166 اتاق و 404 تخت، شش پانسيون با 30 اتاق و 120 تخت، 241 خانه استيجاري با 720 تخت و در مجموع 2 هزار و 306 هتل با 3 هزار و 881 تخت در استان يزد وجود دارد كه به مسافران و گردشگران استان يزد در فصول مختلف سال سرويس‌دهي مي‌كنند.
عزيزالله سيفي افزود: قبل از انقلاب تنها سه هتل در استان يزد وجود داشت كه اين رقم پس از پيروزي انقلاب اسلامي‌تا سال 74 به 22 واحد رسيد و از آن سال تاكنون نيز شاهد افزايش هتل‌هاي استان يزد به 41 هتل بوده‌ايم.
وي همچنين همچنين با اشاره به تعداد موزه‌هاي فعال در استان يزد خاطرنشان كرد: تا سال 84 در مجموع 14 موزه در استان وجود داشت كه اين تعداد هم‌اكنون به 19 موزه رسيده و 9 موزه ديگر نيز در دست ساخت و اجراست.
سيفي از جمله اين موزه‌ها به موزه آئينه و روشنايي، موزه زيلو و پلاس ميبد، موزه مردم شناسي ابركوه، موزه مردم شناسي مهريز، موزه رجال اردكان، موزه سفال و سراميك ميبد و موزه مردم شناسي تفت اشاره كرد و افزود: موزه آب، موزه مردم شناسي اردكان، موزه اسناد و نسخ خطي ميرزا محمد كاظميني، موزه مردم شناسي ميبد، موزه وزيري، موزه سكه و مردم شناسي حيدرزاده، موزه علوم يزد، موزه تاريخ طبيعي مركز مطالعات زيست محيطي و موزه پست ميبد از ديگر موزه‌هاي استان يزد به شمار مي‌روند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به اينكه استان يزد سالانه به طور ميانگين 3 ميليون گردشگر دارد، خاطرنشان كرد: با معرفي استان يزد از طريق رسانه‌هاي مختلف هر سال شاهد افزايش تعداد گردشگران به اين استان هستيم.
سيفي اظهار اميدواري كرد: امسال نيز شاهد حضور پرشور مردم همه مناطق استان كشورمان در يزد و ميزبان شايسته‌اي براي آنها باشيم.
استان يزد علاوه بر تمامي‌موارد ياد شده بيش از 6 هزار و 500 اثر تاريخي و جاذبه گردشگري و طبيعي دارد كه تنها هزار و 500 اثر آن در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است به همين دليل حضور در اين استان كه نام آن كويري بي‌آب و علف را در بسياري از اذهان ترسيم مي‌كند اما واقعيت چيز ديگري است، خالي از لطف نيست.
ادامه مطلب
جمعه 28 اسفند 1388  - 1:45 PM
 موزه سنندج در قسمت بيروني يكي از بناهاي دوره قاجاريه است كه به منزل سالار سعيد معروف و مقارن با سلطنت ناصرالدين شاه قاجار حدوداً 150 سال قبل توسط يكي از علماي به نام اهل سنت، ملالطف‌الله شيخ الاسلام (قاضي‌القضاة منطقه كردستان) در دو قسمت حياط و ساختمان بيروني و حياط و ساختمان اندروني بنا شده است.
عمارت بيروني شامل يك حياط بزرگ و ساختمان دو طبقه با تالار تشريفات مزين و همچنين زيرزمين و حوضخانه زيبا و انبار است كه قبلاً در تملك عبدالحميد خان سنندجي (سالارسعيد) بوده و از سال 1354 شمسي به موزه تبديل شده است.
موزه سنندج از دو بخش مجزا تشكيل شده است؛ بخش تاريخ و باستان‌شناسي (طبقات اول و دوم): طبقه اول اين بخش بنا شامل تالار شاه‌نشين با گچ‌بري‌هاي زيبا و اروسي هفت لنگه و آئينه‌كاري هنرمندانه و با شكوه و با اتاق‌هاي همجوارش به نمايش ‎آثار تاريخي ايران از پيش از تاريخ تا اواخر دوره ساساني اختصاص دارد.
اين آثار شامل آثار 3 هزار سال پيش، دوره ماد و ماننايي و دوران تاريخي قبل از اسلام است.
شاخص‌ترين آثار اين بخش اشياء مربوط به مناطق استان و بلاخص آثار سفالي و مفرغي و عاج‌ و استخوان مربوط به تپه زيويه و غار كرفتو هستند، كه در سال‌هاي اخير در حفاري‌هاي علمي‌به دست‌ آمده‌اند.
ساير آثار اين بخش عبارتند از آثار دوره‌هاي اشكاني و ساساني و هزاره اول قبل از ميلاد شامل سفالينه و آبگينه و همچنين سكه‌هاي مختلف دوران تاريخيرا نيز شامل مي‌شود.
طبقه دوم اين بخش شامل اتاق‌هاي بزرگ و ايوان مزين است و به نمايش آثار دوره‌هاي مختلف اسلامي ‌از اوايل اسلام تا دوره قاجاريه اختصاص دارد، زيباترين آثار اين بخش سفالينه‌هاي مختلف از قرون 6 و 7 پس از اسلامي‌ هستند كه از نقاط مختلف ايران مثل كردستان، ري و نيشابور و ... كشف شده‌اند.
در اين بخش علاوه بر سفالينه‌ آثار ديگري نظير اشياء مفرغي، مس و نقره و همچنين سكه‌ها و مهره‌هاي دوره اسلامي ‌در معرض ديد قرار داده شده است.

* بخش مردم‌شناسي:
اين قسمت از موزه در زيرزمين و حوضخانه زيباي بنا كه با سقف گنبدي و گچ‌بري و آئينه ‌كاري و زيبا داير است و در بخش مردم‌شناسي تمام اشيا و ابزار و وسايلي كه از گذشته تا حال همواره مورد استفاده مردم منطقه بوده و جايگاه خاصي در ميان مردم داشته، به نمايش گذاشته شده است.

* موزه تاريخ طبيعي:
اين موزه در خيابان فلسطين شهر سنندج واقع شده و وابسته به سازمان آموزش و پرورش استان كردستان است كه در برگيرنده پيكره‌هاي جانوران و حيوانات گوناگون منطقه كردستان است كه به صورت علمي‌آرايش شده در ويترين‌هاي مخصوص به نمايش در آمده‌اند.

* موقعيت جغرافيايي:
عمارت آصف در ضلع شمالي خيابان امام خميني واقع شده كه در بافت قديمي‌محله سرتپوله در مجاورت بناهايي همچون دژسنه (قلعه سنندج)، مسجد جامع، عمارت ملالطف الله شيخ الاسلام(عمارت حبيبي و سالار سعيد) مشيرديوان قراردارد.

* معماري بنا:
اين مجموعه بزرگ نزديك به 4 هزار مترمربع عرصه و اعياني دارد و در زمره خانه اعياني مسكوني مورد توجه در معماري مسكن محسوب مي‌شود.
عمارت آصف به شماره 1822 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده و اكنون در تملك اداره ميراث فرهنگي استان كردستان قرار دارد.
اين ساختمان داراي چهار حياط است كه شامل حياط اصلي (بيروني)، حياط مطبخ، حياط اندروني و حياط مستخدمين است.

* حياط اصلي (بيروني):
داراي پلان مستطيل شكل و يك ايواني و يادآورمعماري سبك اصفهان است كه در داخل حياط آبنماي بزرگي در مقابل تالار اصلي قرار گرفته و در كنار آن باغچه بزرگي نيز تعبيه شده و در ضلع شمالي اين حياط تالار اصلي با ايواني ستون‌دار چوبي وسرستون‌هاي مقرنس كاري شده، قرار دارد.
تالار اصلي به فرم چهارطاقي و گنبدي آن را مسقف كرده و در ضلع جنوبي اين فضا ارسي پركاري با طرح هندسي ديده مي‌شود كه در نوع خود در منطقه غرب كشور بي‌نظير است.
در پشت فضا طنبي به شكل مستطيل قرار دارد و با طاق و تويزه مسقف شده كه در طرفين فضاي تالاراصلي دو راهرو با سه دري‌هاي تو در تو، دو اشكوبه تعبيه شده كه بخش شرقي آن قديمي ‌و همزمان با تالار ساخته شده ولي بخش غربي جديدتر و بر اساس روايات و اسناد موجود دچار حريق شده و در سال‌هاي اوايل حكومت پهلوي تقريبا همانند فضاهاي بخش شرقي بازسازي شده است.
فضاهاي ضلع شرقي تالار اصلي به جز راهرو و طبقه همكف به دو روش تيرپوش و طاق و تويزه مسقف شده كه در سطح آن از گچبري‌هاي تزئيني استفاده شده است.
در ضلع شرقي حياط بيروني فضاهايي شامل دو راهرو ارتباطي و دو سه دري و يك چهار دري و دو اتاق وجود دارد، كه از نظر نماي معماري مسكوني تحولي چشمگير را نشان مي‌دهد.
تالار اصلي اين بنا توسط امين‌التجار اصفهاني جدسادات امجد ساخته شده و احتمالاً ميرزا محمدرضاي وزير آن را تملك كرده و در زمان ميرزالي نقي آصف اعظم (ديوان) فضاهاي ضلع غربي را به مجموعه الحاق كرده است.
معماري و تزئينات اين بخش بسيار متفاوت از فضاي تالاراصلي و ضلع شرقي است.
فضا داراي يك ايوان سراسري با ستون‌هاي آجري چهارضلعي است و در پشت اين ايوان سراسري يك تالار با ارسي بسيار زيبا و طرح اسليمي ‌قرار دارد كه سقف آن با طاق و تويزه و تزئينات گچبري با طرح ترنج است.
در طرفين اين بخش دو راهرو قراردارد كه در نما به جاي استفاده از فرم رايج سه دري از ارسي استفاده شده و در كنار راهروهاي جنبي دو اتاق كه يكي از آنها متصل به حمام مجموعه است داراي سه دري تو در توي بزرگي است و ديگري متصل به حياط اندروني است و در اين جا نيز به جاي استفاده از سه دري از يك ارسي چهار لنگه با طرح اسليمي ‌استفاده شده است.
احتمالاً اين بخش در دوره‌اي مستقل از تالار اصلي و فضاهاي ضلع شرقي و جنوبي عمل كرده است و بقاياي مدخل ورودي سه دري‌ها و راه دسترسي آن كه زماني فضاهايي در ارتباط با اين بخش بوده، مي‌تواند دليل اين مدعا باشد.

* حياط مستخدمان:
در ضلع جنوبي مجموعه در كنار دالان ورودي حياطي با فضاهايي در پيرامون آن وجود داشت كه متاسفانه درسه دهه اخير تخريب شد و ظاهراً از بخشي از آن به عنوان زورخانه استفاده مي‌شد.

* حياط مطبخ:
در كنار حياط مستخدمان و در گوشه ضلع جنوبي عمارت حياط كوچك‌تري قرار دارد كه به حياط مطبخ معروف است.
اين حياط مستطيل شكل وداراي آبنمايي سنگي است و فضاي آشپزخانه با طاق و تويزه مسقف شده است كه در كاربري جديد در كنارخانه كرد اين مكان به چايخانه سنتي تبديل مي‌شود.

* حياط اندروني:
در ضلع جنوبي حياط اندروني در اوايل دوره پهلوي و بر اساس معماري بومي ‌ايجاد شده كه فضاها به صورت دو اشكوبه و با يك طبقه زيرزمين و ايواني با شش ستون چوبي و تزئينات گچبري و سرستون‌هايي به شيوه كورنتي ديده مي‌شود، يك ايوان ستون‌دار كوچك‌تر دو اشكوبه با راه‌پله در مقابل اين ايوان سراسري ايجاد شده و در كاربردي پيشنهادي خانه كرد فضاي زيرزمين آزمايشگاه و طبقات فوقاني براي بخش اداري در نظر گرفته شده است.

*سردر هشتي و دالان ورودي مجموعه:
اين سردر در سال‌هاي 1313- 1312شمسي ساخته شده و ظاهراً تا پيش از احداث اين سردر كوچه‌اي تنگ راه ورودي به عمارت بوده و از اين رو آن را كوچه باريكه مي‌خواندند.
با احداث خيابان بخشي از اين سردر تخريب و سردر جديد به جاي آن ساخته شد كه اين سردرداراي پلان نيم هشت و متاثر از بناهاي مشير ديوان و عمارت ملالطف‌الله شيخ‌الاسلام است، با اين تفاوت كه انحناي بيشتري در زوايا و اضلاع و حركت فوق‌العاده‌اي درنما با ايجاد ستون نما طاق نما وحركت‌هاي نيم‌دايره‌اي آن ديده مي‌شود.
نحوه آبرساني: آب اين مجموعه از يك رشته قنات كه از غرب شهر سنندج توسط تنبوشه‌هاي سفالي قديمي ‌و لوله‌هاي فلزي جديد جاري است تامين مي‌شود.
براي تنظيم و تقسيم مناسب آب فضايي در كنار دالان ورودي ساخته شده كه به اتاق تقسيم آب فضاهاي اندروني و سردر ورودي مجموعه ساخته شده است.
ادامه مطلب
جمعه 28 اسفند 1388  - 1:44 PM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 60

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5822850
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی