به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

تحقيقات تازه دانشمندان حاكي از آن است كه حتي پيش از پيدايش كشاورزي، انسان‌ها در گرمايش زمين نقش مهمي داشته‌اند.

گرمايش زمين و تاثيرگذاري اقدامات انساني بر آن پديده تازه‌اي نيست، چون تحقيقات جديد نشان از شكل‌گيري اين فرآيند پيش از پيدايش كشاورزي روي زمين دارد. ماموت‌ها حدود 15 هزار سال پيش روي زمين و در مناطقي ازجمله آمريكاي شمالي و منطقه‌اي كه اكنون تحت عنوان روسيه شناخته مي‌شود زندگي مي‌كردند، اما امروزه جز برخي تكه فسيل‌ها اثري از آنها نيست. با اين حال شواهد جالب توجهي در دست است مبني بر اين كه حدود 15 هزار سال پيش شكارچيان اوليه نقش قابل توجهي در نابودي آنها داشته‌اند. مطالعات جديد ديرينه‌شناسان نشان مي‌دهد انقراض نسل ماموت‌ها در فرآيند گرمايش زمين نقش داشته است و با توجه به اين كه بتازگي نقش انسان‌ها در نابودي ماموت‌ها مشخص شده است، مي‌توان انسان‌ها را به طور غيرمستقيم در گرمايش زمين در هزاران سال پيش مقصر دانست.

كريس داتي، محقق اصلي اين پروژه از انستيتو علوم كارنگي در استنفورد كاليفرنيا مي‌گويد: در عصر حاضر هنوز بسياري از مردم فكر مي‌كنند انسان‌ها حتي اگر شمار جمعيتشان بيش از 6 ميليارد نفر باشد، نمي‌توانند تاثيري بر گرمايش زمين داشته باشند، اما حقيقت چيز ديگري است. به عقيده اين محقق حتي زماني كه جمعيت ساكنان زمين در هزاران سال پيش بسيار اندك بوده است، نمي‌توان از تاثيرگذاري انسان‌ها و اقداماتشان در تسريع گرمايش زمين چشم پوشيد، اما اكنون زمان آن است كه توضيح اين محققان را درخصوص ارتباط اقدامات انساني و گرمايش زمين در هزاران سال پيش جويا شويم. اين سناريوي جذابي است كه مي‌تواند پرده از رازهاي ناگفته زيادي بردارد.

پرده اول اين سناريو گوياي آن است كه جمعيت ماموت‌ها بتدريج شروع به كاهش مي‌كند. برخي دانشمندان بر اين عقيده‌اند كه تغييرات طبيعي آب و هوايي كه ناشي از خارج شدن زمين از آخرين عصر يخبندان است و اقدامات انساني در قالب شكار گسترده، 2 عامل اصلي كاهش جمعيت اين حيوانات غول‌پيكر بوده‌اند. به طور طبيعي و غريزي ماموت‌ها هر گونه گياهي را كه سر از زمين در مي‌آورده است، مي‌خورده‌اند در نتيجه منطقه‌اي كه در آن زندگي مي‌كرده‌اند بتدريج عاري از پوشش سبز گياهي مي‌شده است. ديرينه‌شناسان معتقدند با انقراض ماموت‌ها بتدريج جمعيت درختان كوتاه قامت در سراسر منطقه شمالي زمين افزايش يافته است. در مناطق سردسير شمالي زمين، اين درختان به واسطه ارتفاع كم‌شان (كه حدود 2 متر بوده و تحت عنوان كوتوله ياد مي‌شدند)‌ سراسر اين مناطق را پوشانده بودند.

ادامه اين سناريو حاكي از آن است كه اين درختان چشم‌انداز رنگي اين مناطق را تغيير داده و با تيره‌تر شدنشان سطح گرماي بيشتري از خورشيد جذب زمين شده كه در نتيجه هواي اطراف زمين به سمت گرم شدن پيش رفته است. افزودن اين فرآيند به تغييرات جوي طبيعي زمين شرايط را براي ماموت‌ها سخت‌‌تر از هر زمان ديگري كرده و موجبات انقراض نسل آنها را فراهم آورده است. در حقيقت ماموت‌ها كه به زندگي در شرايط نسبتا سرد آب و هوايي عادت كرده بودند، توانايي زندگي در اين وضعيت جديد را نداشته‌اند.

محققان براي بررسي دقيق ميزان اين تاثيرگذاري بر اوضاع جوي آن دوران زمين به مطالعه نمونه‌هاي بر جاي مانده از گرده‌هاي گياهي درختان كوتوله پرداختند. آنها اين گرده‌ها را از بقاياي به دست آمده از مناطقي همچون آلاسكا، سيبري و منطقه يوكون كه در هزاران سال پيش توليد شده بودند، جمع‌آوري كرده‌اند. از آنجا كه اين درختان ازجمله گونه‌هاي گياهي اوليه زمين پس از آخرين عصر يخبندان به شمار مي‌آيند و در عين حال توانايي قابل توجهي در سريع بارور شدن دارند، بشدت مورد توجه محققان قرار گرفته‌اند. بنابر تحقيقات، حدود 15 هزار سال پيش يعني دقيقا همان دوراني كه جمعيت ماموت‌ها بتدريج كاهش مي‌يافت و همزمان با آن شكارچيان انساني وارد مناطق زندگي آنها مي‌شدند، جمعيت درختان كوتوله بسرعت افزايش يافتند.

اما براي برآورد دقيق وسعت منطقه‌اي كه اين درختان كوتوله آن را تحت پوشش خود داشته‌اند، محققان به مقايسه ماموت‌ها و فيل‌هاي امروزي پرداخته‌اند. مبناي مقايسه آنها تأثيرگذاري فيل‌ها بر محيط زيست اطراف خود و ميزان استفاده از گياهان و ريشه‌كن‌كردن درختان كوچك و بزرگ بوده است. به عقيده دانشمندان اگر ماموت‌ها همان تاثيري را بر گونه‌هاي گياهي داشته‌اند كه فيل‌هاي امروزي بر محيط زيست اطراف خود دارند، در آن صورت مي‌توان اين نتيجه را گرفت كه انقراض ماموت‌ها به گونه‌هاي گياهي كوتوله اجازه گسترش يافتن در محدوده وسيع در طول قرون مختلف را داده است. دانشمندان وسعت اين گسترش را از چندين درخت تا پوشيده شدن يك‌چهارم منطقه وسيع سيبري و برينگيا كه از آن به پل ارتباطي آسيا و آلاسكا ياد مي‌شود، عنوان كرده‌اند.

البته در گذشته نيز مطالعات مشابهي در اين خصوص انجام شده كه يكي از آنها نشان مي‌دهد نسل ماموت‌ها در پي تغيير عمده‌اي كه در پوشش گياهي منطقه زندگي‌شان روي داده، منقرض شده است.

محققان پروژه اخير در انستيتو كارنگي براي اثبات نظريات خود درخصوص تأثير گسترش پوشش گياهي بر افزايش گرماي زمين به شبيه‌سازي‌هاي مختلفي دست زده‌اند. نتيجه تلاش‌هاي آنها گوياي آن است كه افزايش اين پوشش موجب شده تا دماي كلي زمين در بازه زماني چندين قرن بيش از يك دهم درجه سلسيوس افزايش پيدا كند. (البته در مقايسه با 2 قرن گذشته دماي كلي زمين طي تنها
150 سال اخير 6 برابر گرمتر شده كه علت عمده آن افزايش حجم گازهاي گلخانه‌اي است كه بر اثر اقدامات مخرب انساني توليد و روانه اتمسفر زمين شده است).

مطالعات دانشمندان نشان مي‌دهد تنها سهم اندكي يعني حدود يك چهارم گسترش جمعيت درختان كوتوله به دليل انقراض نسل ماموت‌ها بوده و اين درحالي است كه تغييرات جوي مسوول اصلي بقيه اين جمعيت بوده است. براساس اين مطالعات، زماني كه شكارچيان انساني به انقراض نسل ماموت‌ها كمك كرده‌اند، به طور غيرمستقيم در افزايش گرمايش زمين مقصر بوده‌اند. البته در منطقه سيبرياين افزايش دما در حدود 2‌/‌0 درجه بوده كه باز هم در اينجا نقش اقدامات انساني غيرقابل انكار است. تحقيقاتي كه پيش از اين انجام گرفته، نشان مي‌دهد كشاورزاني كه در دوران ماقبل تاريخ زندگي مي‌كرده‌اند با انجام اقداماتي نظير از بين بردن درختان جنگلي و سوزاندن آنها در حدود 8000 سال پيش موجبات تغييرات جوي را در زمين فراهم كرده بودند. اين دوراني است كه از آن به نقش انسان در تغيير شكل دادن به زمين ياد مي‌شود، البته برخي محققان مي‌گويند اين دوران احتمالا زودتر از اين شروع شده است. نتيجه‌گيري كلي اين بررسي اين است كه اقدامات مخرب انساني قدمت بسيار بيشتري نسبت به آنچه كه تاكنون تصور مي‌شده است، دارد.

سعيد حسيني

ادامه مطلب
جمعه 25 تیر 1389  - 8:54 PM
28 سال پيش در حالي كه استفاده از كارهاي گرافيكي رايانه‌اي در فيلم‌ها در ابتدايي‌ترين مراحل خود قرار داشت، گروهي از مبتكران موتورسيكلتي را طراحي كردند كه هيچ كس فكر نمي‌كرد روزي قرار باشد نمونه واقعي آن ساخته شود. اين موتورسيكلت كه Tron نام دارد تلفيقي از فلز و نور است و به دليل حالت بسيار خاص آيروديناميكي‌اش اين گونه به نظر مي‌رسد كه موتورسيكلت‌سوار روي آن دراز كشيده است. خبر قطعي شدن ساخت Tron در روزهاي اخير سروصداي زيادي به راه انداخته، به طوري‌كه كارشناسان حيات آن را تحولي نوين در صنعت موتورسيكلت‌سازي دنيا عنوان مي‌كنند.

قطعي شدن پروژه ساخت اين موتورسيكلت هيجان خاصي را در دنياي اين وسيله هيجان‌انگيز به همراه داشته است، اما آنچه كه مي‌تواند اين هيجان را مضاعف كند، خبر شمار قطعي ساخت آن است. بر اساس برنامه‌ريزي‌هاي انجام شده، قرار است تنها 5 دستگاه از اين موتورسيكلت ساخته و پرونده آن براي هميشه بايگاني شود. معمولا شركت‌هاي بزرگ و شناخته شده در دنياي طراحي و ساخت موتورسيكلت و حتي خودرو از اين استراتژي براي جاودانه ساختن برخي محصولات خود استفاده مي‌كنند، با اين حال حتي آنها نيز شمار بيشتري از محصولات خود را توليد مي‌كنند، اما Tron تنها در شمارگان 5 دستگاه ساخته شده و براي هميشه خط توليد كوتاه آن متوقف مي‌شود.

موتورسيكلتي مبتني بر سفارش مشتري

 

نكته جالب توجه درخصوص اين موتورسيكلت اين است كه مشتري مي‌تواند بر اساس آنچه كه از يك موتورسيكلت انتظار دارد، مدل مورد نظرش را سفارش دهد. از اين رو امكان دارد قدرت موتور هريك از اين 5 دستگاه با يكديگر متفاوت باشد. همچنين اين احتمال وجود دارد كه بر اساس تمايل مشتريان هريك از اين موتورسيكلت‌ها به رنگ خاصي ارائه شوند اما حداقل يك چيز درخصوص تمامي آنها مشترك است و آن چيزي نيست جز استفاده از چراغ‌هاي كشيده نئون در قسمت‌هاي مختلف موتورسيكلت. حتي اين امكان براي خريداران در نظر گرفته شده كه با سفارش موتور الكتريكي، محصولي را تحويل گيرند كه صرفا با استفاده از نيروي برق حركت كند.

همه چيز متفاوت حتي تايرها

نگاه نخست به Torn ذهن هر بيننده را ابتدا متوجه تايرها مي‌كند. در اين محصول فناورانه تايرها كاملا مخصوص هستند، يعني نمي‌توان حتي تصور كرد كه از آنها در موتورسيكلت‌هاي ديگري نيز استفاده شود. تايرها 22 اينچي هستند و از آنجا كه تقريبا در هيچ نقطه‌اي از دنيا از اين نوع تايرها توليد نمي‌شود، قرار است شركت سازنده شمار قابل توجهي از آنها را توليد و ذخيره كند تا نياز 5 مشتري خوش شانس آنها را در سال‌هاي بعد نيز برآورده سازد.

در اينجا حتي محل قرار گرفتن دسته موتورسيكلت نيز كاملا متفاوت است. دسته عملا در كنار تايرها قرار دارد و اين خود موجب مي‌شود تا موتورسيكلت‌سوار چاره‌اي جز خم شدن روي موتورسيكلت نداشته باشد. اين كار نه تنها به حالت آيروديناميكي وسيله كمك مي‌كند بلكه موجب مي‌شود تا موتورسيكلت سوار كنترل بيشتري نيز بر آن داشته باشد. استفاده از چراغ‌هاي نئون حتي در حاشيه دروني تايرها نيز در نوع خود جالب توجه است. اين ابتكار عمل از نظر كارشناسان به عنوان يك برگ برنده براي آن محسوب مي‌شود، چون حركت موتورسيكلت در شب، نشان از حركت افسارگسيخته وسيله‌اي است كه تاكنون مشابه آن ساخته نشده است. بدنه به طرز هنرمندانه‌اي طراحي شده است، به گونه‌اي كه هيچ‌يك از اجزاي سازنده موتور و بخش‌هاي جانبي و حتي باتري قابل مشاهده نيست و همه چيز در زير پوشش فيبر كربني آن به طرز ماهرانه‌اي قرار گرفته است.

اما قيمتي كه از هم‌اكنون براي اين موتورسيكلت جديد در نظر گرفته شده، توجه بسياري از علاقه‌مندان را به خود جلب كرده است. شركت سازنده بهاي 35 هزار دلار را به عنوان قيمت پايه برگزيده اما به نظر مي‌رسد كه با توجه به شمار بسيار محدود و همچنين علاقه‌مندان زياد اين نوع موتورسيكلت‌ها، رقم نهايي هريك از آنها به مراتب فراتر از اين باشد.بدون شك اين موتورسيكلت جديد از جهات گوناگون با محصولات فعلي متفاوت است. برخي كارشناسان معتقدند يكي از فاكتورهاي تاثيرگذار در اين تفاوت چشمگير به تلفيق هنرمندانه هنر و فناوري در آن مربوط مي‌شود. بسياري بر اين باورند Tron يكي از نمونه‌هاي بارز استفاده از دستاوردهاي نوين صنعت موتورسيكلت‌سازي و انطباق آن با نياز روزمره بشر است. با اين حال براحتي نمي‌توان تصور كرد استفاده از اين موتورسيكلت در خيابان‌هاي درون‌شهري بدون مشكلات خاص خود باشد. هيبت خاص اين وسيله جديد نياز موتورسيكلت‌ران به خيابان‌هاي وسيع‌تر را نشان مي‌دهد، با اين حال شايد بتوان گفت استفاده از آن در جاده‌ها و خيابان‌هاي خلوت و طولاني درون‌شهري لذت واقعي استفاده از آن را به موتورسيكلت‌سوار بچشاند.

گرچه قرار است تنها 5 دستگاه از اين موتورسيكلت ساخته شود و همين نكته از نگاه بسياري از كارشناسان، عامل اصلي جاودانگي هميشگي آن خواهد بود، با اين حال برخي نيز ضمن انتقاد از شمار بسيار كم آن معتقدند توليد بيشتر اين محصول فناورانه موجب ترغيب بسياري از شركت‌هاي كوچك و بزرگ موتورسيكلت‌سازي براي توليد محصولات متفاوت نسبت به گذشته مي‌شود.

طراحي متفاوت

در اين موتورسيكلت همه چيز متفاوت از زمان حال و گذشته است. حتي مدل چرخ‌ها و نحوه اتصال آنها به بدنه نيز متفاوت است. در نگاه كلي و از زاويه مقابل اين موتورسيكلت بيشتر به يك عينك شباهت دارد. چرخ‌ها بخش جدايي‌ناپذيري از بدنه به حساب مي‌آيند كه عملا نمي‌توان مرز مشخصي ميان آنها و بدنه اصلي موتورسيكلت در نظر گرفت. اما بدنه نيز مملو از جذابيت‌هاي فناورانه است. مهندساني كه قرار است كار ساخت آن را آغاز كنند از هم‌اكنون به دنبال تلفيق فيبر كربني و فايبرگلاس هستند. اين ابتكار عمل به معناي آن است كه سازه نهايي نه‌تنها از وزن بسيار كمي برخوردار خواهد بود بلكه از حيث استحكام مي‌تواند تمامي رقبا را كنار بزند. در كنار اين ابتكار عمل بهره‌گيري از چراغ‌هاي نئون در حكم پرتاب تير نهايي به هدف از پيش تعيين شده است. تركيب اين نور خاص با بدنه تمام‌مشكي موتورسيكلت، بيننده را در نگاه نخست و حتي پياپي به ياد فضا و موجودات فضايي مي‌اندازد.

قرار است اين موتورسيكلت فوق‌مدرن از سوي Parker Brothers Choppers ساخته شود و از آنجا كه تنها قرار است 5 دستگاه از آن توليد شود، پيش‌بيني مي‌شود رقابت سختي ميان علاقه‌مندان به اين موتورسيكلت‌ها در سراسر جهان آغاز شود.

مهدي كيا

ادامه مطلب
جمعه 25 تیر 1389  - 8:52 PM
تمام ماشين‌هاي ظرفشويي بايد برچسب راهنماي انرژي داشته باشند. اين برچسب ميزان مصرف تقريبي انرژي ماشين را به شما مي‌دهد، اما شما بايد از محدوديت‌هاي آن نيز آگاه باشيد. ماشين‌هاي ظرفشويي بر 2 دسته‌اند؛ ماشين‌هايي با ظرفيت فشرده و ماشين‌هايي با ظرفيت معمولي. مدل‌هاي فشرده، انرژي كمتري مصرف مي‌كنند، اما گنجايش كمتري هم دارند، اما اگر از مدل فشرده زياد استفاده كنيد، مصرف انرژي آن نسبت به نوع ديگر بيشتر مي‌شود. توليدكنندگان آنقدر كه به مصرف انرژي اهميت مي‌دهند،‌ تميزي ظروف را در نظر نمي‌گيرند. اظهارات مربوط به كارايي اين وسيله، براساس تميز كردن ديگ‌هاي خيلي چرب است، در صورتي كه مصرف انرژي براساس چرخه شستشوي عادي است.

محل مناسب براي ماشين‌ ظرفشويي

 

ماشين ظرفشويي را دور از يخچال قرار دهيد،‌ زيرا توليد گرما مي‌كند و مصرف انرژي يخچال را بالا مي‌برد. اگر جاي ماشين ظرفشويي از قبل تعبيه شده است،‌ مي‌توانيد بعد از نصب،‌ عايق بيشتري به اطراف،‌ بالا و پشت آن اضافه كنيد (براي اين كار ابتدا با فروشنده مشورت كنيد). چنين كاري سبب مي‌شود كه انرژي كمتري مصرف شود و سطح نويز نيز كاهش يابد. از ورق‌هاي عايقي پوشيده پشم شيشه استفاده كنيد.

صرفه‌جويي بيشتر در مصرف انرژي

چه يك ماشين ظرفشويي جديد بخريد و چه ماشين موجود را به كار ببريد، با تغيير روش استفاده مي‌توانيد به ميزان زياد در مصرف انرژي صرفه‌جويي كنيد.

ـ در صورت امكان از چرخه‌هاي صرفه‌جويي انرژي استفاده كنيد.

ـ اگر ماشين شما گرمكن تقويتي دارد، درجه تنظيم ترموستات آن را كم كنيد. اغلب گرمكن‌هاي تقويتي دماي آب را حداقل 10 درجه افزايش مي‌دهند. بنابراين تنظيم ترموستات روي 50 درجه سلسيوس مناسب است. براي آن‌كه گرمكن تقويتي بتواند دما را بالا ببرد، نياز به زمان دارد. بنابراين ممكن است زمان شستن ظرف‌ها طولاني شود، اما در صورتي كه تعداد ظرف‌هاي شما زياد نباشد و نخواهيد چندين بار متوالي از ماشين استفاده كنيد، اشكالي ندارد.

ـ در صورتي كه ماشين شما سيستم خشك‌كن بدون گرما دارد، از آن استفاده كنيد. اگر ماشيني داريد كه قديمي‌تر است و اين سيستم را ندارد، مي‌توانيد بعد از پايان شستشو‌ ماشين را خاموش كنيد و درِ آن را باز بگذاريد تا جريان هوا، ظرف‌ها را خشك كند. استفاده از جريان هوا براي خشك كردن ظروف و همچنين استفاده از سيستم خشك‌كن بدون گرما، زمان خشك شدن را طولاني مي‌كند و گاهي ظرف‌ها را لكه‌دار مي‌كند، ولي اين روش را بيازماييد تا ببينيد كه ماشين شما چه مي‌كند.

حميده سادات هاشمي

ادامه مطلب
جمعه 25 تیر 1389  - 8:50 PM
CERES: سرس با وسعتي تقريبا معادل مساحت ايالت تگزاس، بزرگ‌ترين جرم سماوي در كمربند اخترواره‌اي منظومه شمسي ما به حساب مي‌آيد. به لحاظ فني تصور مي‌شود سرس نوعي سياره در رديف كوتوله‌ها باشد. در صورتي كه ناسا بخواهد يك اردوگاه اخترواره‌اي براي مقاصد گردشگري فضايي بنا كند، سرس تنها 228 ميليون كيلومتر دورتر از ماست و هدف مناسبي براي تورهاي مسافرتي فضايي به سرزمين‌هاي دوردست محسوب مي‌شود.

 مسافر فضايي با ورود به سرس منجمد شده و به حالت شناور درمي‌آيد. بزرگي سرس تنها به اندازه يك‌چهارم ماه زمين است. فاصله مدارگردي اين سياره كوچك نيز 2 برابر دورتر از محيط مدارگردي زمين به دور خورشيد است. دماي اين سياره هيچ گاه گرم‌تر از منفي 36 درجه فارنهايت نخواهد بود. به اين ترتيب، دو فاكتور مهم جاذبه و درجه حرارت محيطي نامناسب از شرايط دشوار اقامت در اين جزيره دورافتاده براي گردشگري فضايي خبر مي‌دهند.

COROT-7b: نخستين سياره خارجي سنگي است كه تاكنون كشف شده است. بزرگي آن 2 برابر قطر زمين و فاصله‌اش از ما 480 سال نوري است. اين سياره با كشش زيادي رو به خورشيدش قفل شده است. به عبارتي يك جانب سياره براي هميشه رو به خورشيد قرار گرفته و جانب ديگرش به شكلي متفاوت دورافتاده است.مسافر فضايي ما با ورود به اين سياره ذوب شده و سپس درهم كوبيده و له مي‌شود. در بخشي از سياره كه روز است اين سياره چنان داغ مي‌شود كه سنگ‌ها شروع به تبخير شدن مي‌كنند و زماني كه بخارات حاصل از سنگ‌ها به جانب ديگر سياره كه سردتر است مي‌رسند مجدد به مواد جامد تغيير شكل و ماهيت مي‌دهند به نحوي كه همواره بارشي از سنگ در روي سياره رخ مي‌دهد.

GJ 1214b: اين جرم سماوي 3 برابر بيشتر از زمين وسعت داشته و بيشتر از 6 بار متراكم و سنگين‌تر از زمين ماست و اين نسبت و تناسبي است كه به لحاظ فني حاكي از وجود دنيايي آبي است. ميانگين درجه حرارت سياره 204 درجه سانتي‌گراد است، اما فشار اين سياره آنقدر زياد است كه آب در روي آن نمي‌تواند بجوشد. مسافر فضايي ما با گام نهادن روي اين سياره دچار اختناق و خفگي شديد شده و مانند يك تخم‌مرغ آب‌پز مي‌شود. اتمسفر داغ و چگالي بالاي اين سياره كه فشاري معادل 200 برابر فشار روي زمين را تجربه مي‌كند باعث وارد آمدن فشار بيش از حدي به بدن فضانورد شده به نحوي كه هواي درون ريه‌هاي انسان را مانند كاري كه با يك انار براي گرفتن آبش انجام مي‌شود در هم فشرده و بيرون مي‌كشد و با له كردن و چلاندن كالبد فرد خودش را با فشار وارد بدن وي مي‌كند.جام جم

ادامه مطلب
جمعه 25 تیر 1389  - 8:47 PM
شايد وقتي براي اولين بار ظروف يكبار مصرف وارد بازار شد، كسي فكرش را نمي‌كرد روزي برسد كه اين‌گونه جاي خود را در سبد خانوار باز كند و كنار گذاشتن آن سخت و گاهي ناممكن به نظر برسد.

اين ظروف از رنگي گرفته تا بي‌رنگش در بسياري از جاها همچون بيمارستان‌ها، مهدكودك‌ها، رستوران‌ها، خانه‌ها و در بسياري مراسم‌ها از عزا گرفته تا عروسي و تولد و... استفاده مي‌شوند و كمتر فردي را مي‌توان ديد كه با آنها سروكار نداشته باشد؛ چراكه بسياري از مردم بر اين اعتقادند كه ظروف يكبار مصرف بهداشتي هستند و احتمال ابتلا به مسموميت‌هاي غذايي را كاهش مي‌دهند، البته در نقطه مقابل برخي نيز به اين موضوع توجه مي‌كنند كه اين ظروف باعث ايجاد آلودگي‌هاي زيست‌محيطي مي‌شوند؛ ولي در حقيقت مسائل بهداشتي مربوط به ظروف يكبار‌مصرف بسيار فراتر از اين گفته‌هاست، بنابراين اگرچه نمي‌توان بسادگي مصرف خواسته و ناخواسته آن را كنار گذاشت، اما بهتر است در چگونگي مصرف آن دقت بيشتري كرد.

 

از آلودگي ميكروبي تا آلودگي شيميايي

شكي در اين نيست كه ظروف يكبار مصرف كاهش آلودگي‌هاي ميكروبي در مواد غذايي را به همراه دارد؛ ولي سؤال اين است كه آيا فقط اين آلودگي‌هاي ميكروبي هستند كه براي سلامتي مضر هستند؟ اينجاست كه بحث درخصوص آلودگي‌هاي شيميايي بالا مي‌گيرد و ديگر نمي‌توان آنها را با حرارت دادن و پختن غذا از بين برد. گاهي اوقات تاثير اين نوع آلودگي‌ها به قدري تدريجي و طولاني است كه كمتر كسي ايجاد برخي بيماري‌ها به واسطه آلودگي‌هاي شيميايي را باور مي‌كند.

تحقيقات اخير نشان مي‌دهند كه هنگام نگهداري مواد غذايي در ظروف پلاستيكي، بسته به شرايط ماده غذايي، مقداري تركيبات مونومري و پليمري به داخل غذا وارد مي‌شوند كه خطراتي را براي سلامتي به همراه دارند. برخي از اين مواد مانند پلي‌استيرن كه در بسته‌بندي بسياري از مواد غذايي يافت مي‌شوند، پس از اين‌كه وارد بدن شدند و سيستم‌هاي سم‌زدايي قادر به خنثي‌سازي و دفع آنها از بدن نشد، با توجه به اين‌كه محلول و پرچرب هستند، به بافت چربي بدن منتقل مي‌شوند و در آنجا تجمع مي‌كنند كه با توجه به اين‌كه قسمت قابل ملاحظه‌اي از بافت مغزي و سيستم عصبي را چربي تشكيل مي‌دهد، تجمع اين مواد در اين بافت‌ها مي‏تواند موجب اختلالات مزمن يا حاد در سيستم عصبي شود كه از جمله عوارض آن مي‌توان به خستگي، افسردگي، حالات عصبي، بي‌خوابي و حتي اختلالات خوني مانند كاهش پلاكت‏هاي خوني و هموگلوبين و اختلالاتي از قبيل ناهنجاري‏هاي كروموزومي‏ و لنفاوي اشاره كرد.

همه چيز زير سر تركيبات شيميايي!

پلي‌وينيل‌كلرايد (PVC) نيز يكي ديگر از مواد پلاستيكي پراستفاده در صنايع بسته‌بندي مواد غذايي است كه مي‌تواند براي سلامت مصرف‌كنندگان خطرناك باشد. نگهداري طولاني‌مدت مواد غذايي يا استفاده از اين نوع ظروف براي سرو غذاهاي گرم، باعث ورود مقداري از تركيب پلي‌وينيل‌كلرايد به داخل مواد غذايي شده و در درازمدت مي‌تواند زمينه ابتلا به برونشيت مزمن، زخم‌هاي گوارشي، بيماري‌هاي پوستي، كاهش شنوايي و بينايي و اختلالات كبدي شود.

بيسفنل

Bisphenol-A) A ) كه در پلاستيك‌هاي سخت و شفاف مورد استفاده قرار مي‌گيرد و در مواد اوليه بطري‌هاي آب، شيشه شير كودك و ديگر بسته‌بندي‌هاي مواد غذايي وجود دارد، از ديگر تركيباتي است كه براي سلامت انسان خطر دارد. اين ماده بر بافت مغز تاثير سوء دارد و مي‌تواند باعث بروز نواقص جنيني، بيش‌فعالي، بيماري‌هاي قلبي و عروقي، بلوغ زودرس، اختلالات هورموني و بروز ناباروري در مردان و سرطان پروستات شود. برخي تركيباتي كه براي توليد اين نوع ظروف مورد استفاده قرار مي‌گيرند، اثرات شبه‌استروژني در بدن توليد مي‌كنند. استروژن هورمون حياتي براي سلامت زنان است؛ ولي اثرات شبه‌استروژني مواد موجود در ظروف يكبار مصرف مي‌تواند زمينه ابتلا به سرطان سينه را در زنان افزايش دهد.

پلي‌اتيلن نيز يكي از پرمصرف‌ترين مواد اوليه براي ساخت بسته‌بندي‌هاي مواد غذايي به شمار مي‌رود كه معمولا با علائم PET و PETE كه روي بسته‌بندي حك مي‌شوند، مي‌توان به وجود آن در بسته‌بندي مواد غذايي پي برد، به شرط اين‌كه مدت زمان زيادي از نگهداري ماده غذايي در اين نوع ظروف نگذشته باشد خطرات چنداني براي سلامتي نخواهد داشت؛ ولي مشكل زماني آغاز مي‌شود كه براي چند بار اين ظروف مورد استفاده قرار بگيرند. اين كار باعث ورود بيش از اندازه تركيبات سمي به داخل ماده غذايي مي‌شود كه مي‌تواند سرطان‌زا بوده و اختلالات هورموني ايجاد كند.

به دنبال ظروف نسل جديد

طبق بررسي‌ها، استفاده از ظروف چوب پنبه‌اي براي غذاهاي گرم بهتر است، چون موادي از خود آزاد نمي‌كنند؛ ولي اين موضوع به اين معنا نيست كه هيچ مشكلي ما را تهديد نمي‌كند؛ بلكه با توجه به خللي كه در اين ظروف وجود دارد، غذاي گرم يا سرد بايد بلافاصله مصرف شود تا قارچ‌ها فرصت رشد و نمو پيدا نكنند؛ چون بيماري بلافاصله بروز نمي‌كند و ممكن است فرد هيچ‌گاه علت بيماري‌اش را متوجه نشود.

حتما براي شما هم پيش آمده است كه در بسياري از مراسم‌هاي مذهبي و اعياد در كوچه و خيابان با سيني پر از نوشيدني‌هاي سرد و گرم مواجه بوده‌ايد و دلتان خواسته تا يك ليوان از آن را امتحان كنيد؛ ولي آيا تاكنون به اين فكر افتاده‌ايد كه مصرف برخي از اين نوشيدني‌ها كه اغلب در ظروف يكبار مصرف هستند، مي‌توانند شما را بيمار كنند؟

پس بهتر است بدانيد نوشيدن چاي داغ در ليوان‌هاي پلاستيكي اعم از نوع شفاف، مات يا سفيد با گرماي بالا مضر است و بهتر است در اين موارد، از ليوان‌هاي با منشأ كاغذي و مقوايي استفاده كرده و فقط براي نوشيدني‌هاي خنك از ساير ليوان‌ها استفاده كنيم.

ظروف بي‌ضرر نشاسته‌اي

در سال‌هاي اخير بسياري از كشورها از جمله ايران، با توجه به مشكلات و بيماري‌هايي كه ظروف يكبار مصرف همراه خود مي‌آورند، به فكر ساخت اين ظروف با منشأ گياهي بوده‌اند و طي تحقيقات و آمار به‌دست آمده، توانسته‌اند در اين امر موفق و قادر به توليد اين ظروف شوند.

امروز با افزايش نگراني‌هاي زيست‌محيطي و همچنين افزايش بهاي نفت، استفاده از تركييات طبيعي و تجزيه‌پذير براي توليد ظروف يكبار‌مصرف توجيه‌پذير شده است. با توجه به اين‌كه اين ظروف حاوي مونومرها و پليمرهاي ياد شده نيستند، استفاده و جايگزين كردن آنها با ظروف معمول يكبار مصرف علاوه بر اين‌كه مي‌تواند محيط‌زيست را سالم نگه‌ دارد، سلامتي انسان را نيز به‌ مخاطره نمي‌اندازد. اين نوع ظروف با استفاده از نشاسته ذرت، گندم، سيب‌زميني و نيشكر توليد مي‌شود. براي عايق كردن اين ظروف معمولا از موم زنبور عسل استفاده مي‌كنند. البته گاهي از پوشش‌هاي پليمري نيز براي اين منظور بهره مي‌برند كه مي‌تواند زيان‌هايي را براي سلامت
از جمله بيش‌فعالي در كودكان را به دنبال
داشته باشد.

بنابراين در تهيه اين نوع ظروف نيز بايد دقت به عمل آيد و از نوع استاندارد آن استفاده شود.

استفاده نادرست از ظروف يكبار مصرف

- ‌ براي سرو كردن غذاهاي گرم و داغ از ظروف يكبار مصرف، بخصوص انواع شفاف آن استفاده نكنيد؛ چون در حرارت‌هاي بالا مقدار مواد شيميايي كه از ظروف وارد مواد غذايي مي‌شود، افزايش پيدا مي‌كند. همچنين منجمد كردن آب و مواد غذايي نيز داخل اين ظروف خطرناك است و اين كار كه در فصول گرم رواج پيدا مي‌كند، مي‌تواند باعث افزايش انتقال مونومرها و پليمرها به مواد غذايي ‌شود.

- ‌ بهتر است براي نگهداري طولاني‌مدت مواد غذايي از اين نوع ظروف استفاده نشود و به ياد داشته باشيد كه ظروف شيشه‌اي و لعابي، بهترين ظروف براي نگهداري مواد غذايي در طولاني‌مدت هستند. علاوه بر اين به تاريخ توليد مواد غذايي كه در بسته‌بندي‌هاي پلاستيكي ارائه مي‌شوند، توجه كنيد و آنهايي را بخريد كه كمترين زمان از تاريخ توليد آن گذشته است.

- ‌ استفاده از ظروف پلاستيكي و يكبار مصرف در اجاق‌هاي مايكروويو بسيار خطرناك است. براي اين كار بهتر است از ظروف پيركس يا سراميكي استفاده شود.

- ‌ ظروف يكبار مصرف رنگي، علاوه بر تركيبات مونومري و پليمري مواد رنگي را نيز به ماده غذايي انتقال مي‌دهند و خطرات بيشتري را به همراه خواهند داشت؛ بنابراين بهتر است از انواع بي‌رنگ آن استفاده شود.

- ‌ غذاهاي مايع و اسيدي بيشتر از ديگر مواد غذايي، مواد سمي را از ظروف يكبار مصرف به داخل خود انتقال مي‌دهند. پس تا جاي ممكن از اين ظروف براي سرو كردن و نگهداري غذاهاي مايع استفاده نكنيد.

- ‌ هنگام خريد اين ظروف دقت كرده و از استاندارد بودن آن اطمينان حاصل كنيد. انواع غيراستاندارد اين ظروف مقدار مونومر زيادتري به مواد غذايي منتقل مي‌كنند كه خطرات بيشتري براي سلامت دارند.

حميده حسيني

ادامه مطلب
جمعه 25 تیر 1389  - 8:45 PM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 77

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5842790
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی