به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

بيماري سلياك، يك اختلال مزمن گوارشي است كه در آن با آسيب به پوشش داخلي روده كوچك، مواد معدني و مواد مغذي جذب نمي‌شود. ايجاد التهاب و تخريب پرزهاي داخلي روده كوچك در اين بيماري، ناشي از يك واكنش آلرژيك ايمونولوژيكي نسبت به گلوتن (يكي از پروتئين‌هايي كه در گندم، جو، چاودار و جو دوسر يافت مي‌شود)‌ است.

افراد مبتلا به سلياك ممكن است علائمي مانند اسهال، چربي در مدفوع، كاهش وزن، كم‌خوني ناشي از كمبود آهن، خونريزي‌هاي غيرعادي يا ضعف استخواني را نشان دهند.

اگرچه بسياري از بزرگسالان ممكن است هيچ علائمي بجز ناراحتي‌هاي جزئي معده مانند نفخ، ورم شكمي و گاز زياد را نداشته باشند، كودكان مبتلا به سلياك، در صورت درمان نشدن ممكن است دچار توقف رشد شوند كه به كوتاه‌قدي در بزرگسالي منجر مي‌شود.

شواهدي وجود دارد كه نشان مي‌دهد بخشي از واكنش آلرژيك نسبت به گلوتن، ژنتيكي و بخشي، غيرژنتيكي است. بنابراين تقريبا 10 درصد از بستگان درجه يك (والدين، فرزندان، خواهر و برادر)‌ اشخاص مبتلا به سلياك نيز اين بيماري را خواهند داشت. بعلاوه تقريبا 30 درصد از دوقلوهاي ناهمسان و 70 درصد از دوقلوهاي همسان نيز به اين بيماري مبتلا خواهند شد. مكانيسمي كه طي آن گليادين (از پروتئين‌هاي تشكيل‌دهنده گلوتن)‌، باعث ايجاد واكنش آلرژيك مي‌شود، دقيقا مشخص نيست.

به نظر مي‌رسد گليادين به طور كامل توسط آنزيم‌هاي روده شكسته نمي‌شود و زنجيره‌هاي بلندتر آمينواسيدها، دست‌نخورده باقي مي‌مانند.

علائم بيماري: كاهش جذب 3 دسته بزرگ مواد مغذي يعني كربوهيدرات‌ها، پروتئين‌ها و چربي‌ها در بيماري سلياك، منجر به بروز علائمي مي‌شود. در اين ميان، چربي‌ها بيش از همه تحت تاثير قرار مي‌گيرند و بيشتر علائم معدوي و روده‌اي، ناشي از جذب ناكافي چربي‌ها هستند كه از جمله آنها مي‌توان به اسهال، بدبويي و افزايش چربي در مدفوع و نفخ معده اشاره كرد. مدفوع چرب معمولا داراي حجم زياد بوده و به رنگ قهوه‌اي يا خاكستري روشن است و چربي هضم نشده ممكن است روي آن ديده شود. سوءجذب كربوهيدرات‌ها بخصوص لاكتوز نيز به دليل تخريب آنزيم‌هاي لاكتاز است كه بر سطح پرزهاي روده كوچك قرار گرفته و همراه با آن از بين مي‌رود. ضمن اين‌كه به طور كلي افراد مبتلا به سلياك، به دليل كاهش فعاليت لاكتاز نسبت به لاكتوز، مقاومت نشان مي‌دهند. علائم سوءجذب لاكتوز، از جمله اسهال، بوي بد، نفخ و ورم معده به دليل ورود لاكتوز جذب نشده از روده كوچك به كولون است. از سوي ديگر، باكتري‌هايي كه به طور طبيعي در كولون وجود دارند، حاوي لاكتاز هستند و با شكستن لاكتوز، باعث آزاد شدن گاز زياد (هيدروژن يا متان)‌ مي‌شوند كه با مدفوع خارج مي‌شود. علائم سوءتغذيه و كمبود ويتامين‌ها و مواد معدني، به صورت كاهش وزن، احتباس مايعات، كم‌خوني، پوكي استخوان، خون‌مردگي، آسيب‌هاي عصبي، ناباروري و ضعف عضلاني بروز مي‌كند. همچنين افراد مبتلا به دليل كاهش جذب مواد مغذي، اغلب اشتهاي زيادي دارند. در اين بيماري، نفوذ مايعات به بسياري از بافت‌هاي بدن بخصوص پاها (به دليل كاهش سطح پروتئين خون)، منجر به ادم (تورم) در اين نواحي مي‌شود. از طرفي، كاهش جذب ويتامين D و كلسيم مي‌تواند باعث پوكي و شكستگي‌هاي استخواني شود و نيز كاهش جذب ويتامين K مي‌تواند به كاهش توانايي خون براي لخته شدن و در نتيجه خون‌مردگي (كبودي) يا خونريزي زياد بينجامد.

از‌آنجا كه بيشتر بيماران سلياكي، نسبت به لاكتوز حساس هستند، بهتر است محصولات لبني نيز  از رژيم غذايي‌شان حذف شود

همچنين كمبود ويتامين B12 ممكن است به آسيب عصبي، با علائم تعادل ضعيف، ضعف عضلاني و بي‌حسي يا سوزش در پاها منجر شود و كاهش جذب و پايين رفتن سطح پتاسيم و منيزيم نيز ضعف شديد عضلاني، دردهاي عضلاني و بي‌حسي و سوزش در پاها را به همراه داشته باشد. بيماري سلياك درمان نشده، مي‌تواند باعث ناباروري در زنان، كاهش عادت ماهانه، سقط جنين و نوزادان كم‌وزن شود. از علائم ديگري كه در بيماري سلياك بروز مي‌كند، نوعي درماتيت است كه در آن، اندام‌هاي انتهايي (دست و پا)، باسن، گردن، تنه و پوست سر، دچار بثورات جلدي خارش‌دار مي‌شوند.

اين علائم تقريبا در 10 درصد بيماران سلياكي ديده مي‌شود. همچنين زخم‌هاي دردناك و مكرر دهاني نيز از مشخصه‌هاي اين بيماري است.

برخي بيماري‌ها مانند ديابت وابسته به انسولين (نوع يك)، بيماري خودايمني تيروئيد، لوپوس سيستميك و آرتريت روماتوئيد نيز ممكن است با بيماري سلياك همراه باشند.

تشخيص سلياك به كمك‌ آزمايش‌هاي دقيق

يك راه براي تشخيص اين بيماري، آزمايش خون است كه شامل آنتي‌بادي‌هاي آندوميژيال، آنتي‌بادي‌هاي ترانس گلوتامين از ضدبافتي و آنتي‌بادي‌هاي ضدگليادين مي‌شود. افرادي كه سطح غيرطبيعي آنتي‌بادي‌هاي آندوميژيال و ضدبافتي را نشان مي‌دهند، 95 درصد بيشتر احتمال ابتلا به اين بيماري را دارند. راه ديگر تشخيص بيماري، بيوپسي روده كوچك است كه از طريق آندوسكوپي صورت مي‌گيرد و دقيق‌ترين آزمايش براي اين بيماري محسوب مي‌شود؛ چرا كه در آن نمونه‌هاي به دست آمده از ناحيه دئودنوم روده كوچك، براي بررسي پرزهاي روده و ساير مشخصات اين بيماري، از جمله افزايش تعداد لنفوسيت‌ها زير ميكروسكوپ مشاهده مي‌شود. البته گاهي ممكن است علائم با بيماري‌هاي نادري مانند آلرژي نسبت به شير گاو و پروتئين سويا اشتباه گرفته شود.

لازم به ذكر است تست‌هاي آنتي‌بادي بهتر است در مورد افرادي با علائم مشكوك به سلياك صورت گيرد، از جمله كساني كه اسهال مزمن دارند (كه در عرض 3 ماه بهبود پيدا نكرده است)، بيماراني كه كاهش وزن، افزايش چربي در مدفوع، نفخ و گاز معده زياد و زخم‌هاي دهاني مكرر دارند، وابستگان درجه يك و 2 كساني كه مبتلا به بيماري سلياك هستند، كودكاني كه تاخير در رشد دارند، افرادي كه كمبود آهن خون بي‌دليل دارند، افرادي كه مبتلا به بيماري‌هاي مرتبط با سلياك هستند و كساني كه سطح غيرطبيعي و بي‌دليل آنزيم‌هاي كبدي (ALT يا AST) را در خون نشان مي‌دهند. از ساير آزمايش‌ها براي تشخيص بيماري سلياك، مي‌توان به آزمايش مدفوع و بررسي ميزان چربي آن در زير ميكروسكوپ اشاره كرد، همچنين آزمايش خون براي بررسي ميزان سطح پروتئين خون (آلبومين)، آهن، كلسيم، ويتامين B12، ويتامين D و K و فولات مي‌تواند نشان‌دهنده سوء جذب روده‌اي و سوء تغذيه ناشي از اين بيماري باشد.

رژيم بدون گلوتن، تنها راه درمان

براي درمان بيماري بايد ابتدا بيماران تحت رژيم فاقد گلوتن قرار بگيرند. براي اين كار، بيماران بايد از غذاهاي حاوي گلوتن و تهيه شده از گندم، چاودار، جو و جو دوسر اجتناب كنند، از جمله مي‌توان به انواع نان‌ها، پاستاها، كراكرها، كيك‌ها، شيريني‌جات و سس‌هاي سالاد و همچنين غذاها و گوشت‌هاي فرآوري‌شده (كه آرد گندم از تركيبات رايج در اين غذاهاست) و نيز سوپ‌هاي كنسرو شده، چيپس خلالي، مارگارين، پنير پيتزا، ذرت بخارپز، آبليمو، فلفل، بستني، آبنبات‌ها، ماست، قهوه فوري، كچاپ و خردل اشاره كرد. بسياري از قرص‌ها، كپسول‌ها ، ويتامين‌ها و حتي محصولات آرايشي مانند رژ لب نيز مي‌تواند حاوي گلوتن باشد. همچنين از آنجا كه بيشتر بيماران سلياكي، نسبت به لاكتوز حساس هستند، بهتر است در ابتداي درمان محصولات لبني نيز از رژيم غذايي شان حذف شود و پس از درمان موفقيت‌آميز، بتدريج به رژيم غذايي اضافه شود.

از طرف ديگر مصرف ماهي، گوشت‌هاي تازه، برنج، ذرت، سويا، لوبياها، سيب‌زميني، ماكيان، ميوه‌ها و سبزيجات در اين بيماري بلامانع است. همچنين لازم است بيماران در صورت كمبود ويتامين‌ها و مواد معدني ناشي از سوءجذب اين مواد، از مكمل‌ها استفاده كنند. بيماران بايد پيش از خريد هرگونه محصولي، به برچسب تركيبات موجود در آن توجه كنند، چرا كه ممكن است محصولي كه قبلا فاقد گلوتن بوده، اكنون حاوي گلوتن باشد. در بسياري از اشخاص، يك رژيم فاقد گلوتن مي‌تواند به بهبود علائم در عرض چند هفته منجر شود. در صورتي كه به‌‌رغم چند ماه رژيم فاقد گلوتن، علائم بهبود نيابد، درمان‌هاي دارويي مورد استفاده قرار مي‌گيرد. از انواع داروها مي‌توان به كورتيكو استروئيدها مانند پردنيزون و داروهاي بازدارنده سيستم ايمني مانند آزايتوپرين (ايموران، آزاسان) و سيكلوسپورين اشاره كرد. هر دو دسته از اين داروها، قوي بوده و داراي اثرات جانبي زيادي هستند و مي‌توانند خطر عفونت‌هاي خطرناك را افزايش دهند. متاسفانه در برخي از بيماران به‌‌رغم مصرف داروها، سوء‌تغذيه و سوء‌جذب افزايش مي‌يابد.

در اين گونه موارد، تنها راه رساندن كالري، كربوهيدرات‌ها، آمينواسيدها و چربي به شخص از طريق وريدي است. به طور كلي بيماري سلياك مي‌تواند عوارضي مانند زخم‌هاي روده كوچك، سلياك كولاژنوس و سرطان‌هاي غدد لنفاوي و لايه داخلي روده را در پي داشته باشد. علائم سرطان روده كوچك، شامل كاهش وزن، خونريزي داخلي روده، استفراغ و تب است.

در سلياك كولاژنوس، علائم با رژيم فاقد گلوتن بهبود نمي‌يابد و پس از چند سال، مقدار زيادي بافت اسكار (كلاژن)، درست در زير جدار روده شكل مي‌گيرد.

فروغ فلاح‌زاده

 
 

ادامه مطلب
شنبه 19 فروردین 1391  - 7:38 AM

يكي از معضلاتي كه اين روزها گريبان جوامع در حال توسعه از جمله كشور ما را گرفته عادات نامطلوب غذايي است. اين معضل بخصوص سلامت كودكان و نوجوانان جامعه را كه در مرحله حساس رشد هستند نشانه گرفته است. با توجه به اين‌كه اين گروه سني بيش از ساير گروه‌ها نيازمند دريافت مواد مغذي است بيشتر از افراد ديگر جامعه در معرض خطرات ناشي از مصرف غذاهاي آماده قرار دارد. اين مشكل 2 دليل دارد؛ يكي ورود فرهنگ غذايي غرب و به تبع آن نوع غذاي آنها و ديگري توليد انواع محصولات فرآوري شده توسط كارخانجات با پيشرفت صنعت تهيه غذاهاي آماده.

وقتي سخن از غذاهاي آماده به ميان مي‌آيد، شايد اولين چيزي كه به ذهن هر كسي برسد فست‌فودها باشد؛ اما لازم است بدانيد غذاهاي آماده تنها به فست‌فودها و سوسيس و كالباس ختم نمي‌شود، بلكه امروزه طيف وسيعي از مواد غذايي آماده، از كنسروها گرفته تا انواع كمپوت‌ها، چيپس، سيب‌زميني سرخ‌شده، ذرت مكزيكي، انواع شكلات‌ها، كافي‌ها و... را در بر مي‌گيرد، اما همه اين محصولات به اندازه فست‌فودها پرفروش نيستند. بنابراين نماد غذاهاي آماده فست‌فودها هستند كه به دلايل زيادي طرفداران بسياري نيز دارد.

يكي از مهم‌ترين دلايل استقبال وسيع از اين‌گونه مواد غذايي دسترسي آسان و سريع به اين غذاهاست. تعداد مراكز عرضه اين غذاها آنقدر زياد شده كه دسترسي به آنها خيلي راحت و در مدت زمان خيلي كوتاه صورت مي‌گيرد و چون اغلب فروشنده‌ها، اين غذاها را قبلا آماده كرده‌اند و تنها نياز به زمان كوتاهي براي آماده‌سازي دارند، خيلي سريع در اختيار مشتري قرار مي‌گيرد، بنابراين اغلب مردم ترجيح مي‌دهند از فست‌فودها كه هم قيمت پاييني دارد و هم در وقت آنها صرفه‌جويي مي‌كند استفاده كنند.

اين روزها كه بسياري از خانم‌ها در خارج از خانه مشغول به‌كارند و وقت و حوصله كافي براي تهيه غذاي خانگي ندارند، ترجيح مي‌دهند از غذاهاي آماده استفاده كنند. همين مساله باعث شده ذائقه خانواده‌ها تغيير كند و تمايل به استفاده از اين مواد غذايي بخصوص در كودكان و نوجوانان افزايش پيدا كند.

از طرفي در تهيه مواد اوليه اين غذاها ذائقه مردم مورد هدف قرار گرفته، يعني نمك، چربي و ادويه‌ها به مقادير زيادي در تهيه آنها به كار رفته؛ چيزي كه مورد علاقه اغلب مردم است.

غذاي آماده، تهديدي براي سلامت

غذاهاي آماده يا نيمه‌آماده از نظر متخصصان تغذيه، غذاي سالمي به حساب نمي‌آيد، زيرا در ترکيب اغلب اين غذاها از كربوهيدرات‌ها، قندها و چربي‌ها به مقادير زيادي استفاده شده يا تركيباتي در آنها به‌كار رفته كه بدن ما به آن ميزان به آنها احتياج ندارد مثل نمك. مطالعات نشان مي‌دهد در بسياري از كشورها بيش از 70 درصد نمك دريافتي مردم از طريق مصرف فست‌فودها تامين مي‌شود و مقدار دريافتي خيلي بيشتر از مقدار توصيه شده از سوي سازمان‌هاي تغذيه‌اي و متخصصان است و اين خود زمينه‌ساز بسياري از بيماري‌ها در آينده براي مصرف‌كننده خواهد بود؛ بيماري‌هايي مثل افزايش فشار خون، بيماري‌هاي قلبي، كليوي و...

وقتي غذايي كه بايد انرژي روزانه و سوخت و ساز سلول‌هاي بدن ما را تامين كند، تنها به 2 يا 3 ماده مغذي محدود شود و از مواد مغذي ديگر محروم باشد، اگرچه به ظاهر فرد با خوردن آن احساس سيري مي‌كند ولي در واقع از گرسنگي پنهان يا گرسنگي سلولي رنج خواهد برد و پيامد اين قضيه چيزي جز احساس خستگي و بي‌حالي در طول روز نخواهد بود.

چاقي يكي از مشكلات مهمي است كه اغلب طرفداران فست‌فود با آن دست به گريبانند. اگر به افرادي كه به دفعات از فست‌فودها استفاده مي‌كنند دقت كرده باشيد، مي‌بينيد كه اغلب آنان دچار اضافه‌وزن و چاقي هستند و اين به دليل انرژي و كالري بالايي است كه اين نوع غذاها در مقايسه با غذاهاي ديگر با همان حجم دارند، بنابراين با خوردن اين غذاها شانس اضافه‌وزن در فرد بالا مي‌رود. به طور مثال يك ساندويچ بيش از 1000 كالري به بدن مي‌رساند. بنابراين فردي كه بايد در طول روز 2000ـ1800 كالري دريافت كند تنها با خوردن يك ساندويچ بدون استفاده از نوشابه در كنار آن بيش از نصف انرژي مورد نياز روزانه خود را دريافت كرده است. در حالي كه اغلب مردم در كنار ساندويچ يا پيتزا نوشابه يا مقداري سس و سيب‌زميني سرخ‌كرده را از قلم نمي‌اندازند.

حالا خودتان حدس بزنيد كه در اين شرايط چقدر كالري اضافي دريافت خواهند كرد و چنانچه اين مساله چند بار در هفته يا در ماه اتفاق بيفتد حتما بزودي آثار آن را در بدن خود مشاهده خواهيد كرد. علاوه بر از دست دادن تناسب اندام و افزايش وزن كه مطلوب هيچ‌كسي نيست شما بايد در آينده‌اي نه‌چندان دور منتظر بيماري‌هايي مثل چربي خون، ديابت، فشار خون، بيماري‌هاي قلبي و عروقي‌ و بسياري از بيماري‌هايي كه ريشه آنها به الگوي غذايي نادرست ما برمي‌گردد باشيد.

شايد باور اين موضوع برايتان سخت باشد كه يكي از دلايل عمده پوكي استخوان به دليل همين عادات بد غذايي است. تحقيقات نشان مي‌دهد سن شروع پوكي استخوان در جامعه ما در حال كاهش است. اين در حالي است كه پوكي استخوان با تغذيه مناسب براحتي قابل پيشگيري است. وقتي استفاده از غذاهاي آماده كه مواد مغذي ضروري براي بدن در آن وجود ندارد و از همه بدتر در كنار آن از انواع نوشابه‌ها كه حاوي مقادير زيادي اسيد فسفريك است استفاده مي‌شود، چه انتظاري مي‌توان داشت؟ يقينا بايد منتظر كاهش سن ابتلا به پوكي استخوان باشيم. اسيد موجود در نوشابه علاوه بر پوكي استخوان باعث پوسيدگي دندان‌ها نيز مي‌شود. همچنين به دليل كالري بالاي نوشابه افزايش وزن نيز از ديگر معضلات استفاده از اين نوشيدني‌هاست.

نگهدارنده‌ها كه به منظور افزايش زمان ماندگاري و ايجاد رنگ مناسب به غذاهاي آماده اضافه مي‌شود از جمله مواد مضر اين محصولات به‌شمار مي‌رود كه در بدن توليد نيتروز آمين مي‌كند و در نتيجه شانس ابتلا به سرطان در فرد بالا مي‌رود.

يكي از مشكلاتي كه تقريبا بيشتر خانواده‌ها با آن روبه‌رو هستند و اغلب مادران از آن شكايت دارند تمايل فرزندانشان به استفاده از غذاهاي فست‌فود به جاي غذاي سالم خانگي است و اين همان تغيير ذائقه خانواده‌ها و بخصوص كودكان است. جالب است بدانيد ذائقه انسان در دوران كودكي شكل مي‌گيرد. بنابراين وقتي كودكي چند بار در هفته از اين غذاها استفاده كند به مرور ذائقه‌اش به اين خوراكي‌ها عادت مي‌كند و از خوردن غذاهاي خانگي لذت نمي‌برد. امروزه ما مي‌بينيم كه كودكان و نوجوانان كمتر از سبزيجات و ميوه‌ها استفاده مي‌كنند و به جاي آن از پفك و چيپس و انواع كيك و شيريني به عنوان ميان‌وعده استفاده مي‌كنند. اين بي‌توجهي در درازمدت نتيجه‌اي جز ابتلا به انواع بيماري‌ها ندارد. آمارها نشان مي‌دهد كم‌خوني فقر آهن در نوجوانان بخصوص در دختران در حال افزايش است و ريشه اصلي اين مشكل به تغذيه نادرست آنان برمي‌گردد. حتما شما هم مي‌دانيد همين كم‌خوني كه خيلي‌ها آن را جدي نمي‌گيرند و از كنار آن براحتي مي‌گذرند مي‌تواند تا چه ميزان روي رشد تاثير منفي بگذارد و حتي ميزان يادگيري آنها را تحت تاثير قرار دهد و دچار افت تحصيلي شوند.

در گذشته يكي از بيماري‌هايي كه با بالا رفتن سن به‌وجود مي‌آمد، چربي خون بود؛ اما اين روزها سن ابتلا به آن در حال كاهش است و يكي از دلايل اصلي آن به نوع تغذيه برمي‌گردد. غذاهاي آماده‌اي مثل فست‌فودها كه در تهيه آنها از روغن‌هاي جامدي با ميزان اسيد چرب اشباع شده و اسيد چرب ترانس بالا استفاده مي‌شود (اسيد چرب ترانس ايزومر نامناسبي است كه در بدن بخوبي متابوليزه نمي‌شود) از عوامل مهم افزايش چربي خون به حساب مي‌آيد.در اين شرايط ريسك ابتلا به بسياري از بيماري‌ها از جمله بيماري‌هاي قلب و عروق و سرطان در اين افراد بالا مي‌رود.

روان‌شناسان معتقدند آمار ابتلا به افسردگي روز به روز در حال افزايش است. اگرچه اين بيماري به دلايل بسياري ممكن است به‌وجود آيد، ولي بد نيست بدانيد يكي از فاكتورهاي مستعدكننده آن تغذيه نادرست است. وقتي فردي از بسياري از مواد مغذي لازم براي بدن محروم باشد، بدون شك مشكلات روحي و رواني براي وي اتفاق خواهد افتاد. وقتي ما فست‌فودها را جايگزين غذاي اصلي خود مي‌كنيم قطعا از دريافت امگا - 3 محروم مي‌شويم.

امگا - 3 كه يكي از اسيدهاي چرب ضروري براي بدن است، اگر به ميزان كافي دريافت نشود فرد دچار بيماري‌هاي روحي و رواني مي‌شود.

حتما شما هم تجربه كرده‌ايد كه با خوردن برخي غذاها دچار استرس مي‌شويد. دسته‌اي از مواد غذايي وجود دارند كه استرس‌زا هستند و فست‌فودها نيز جزو همين دسته از مواد به‌شمار مي‌روند. زماني كه استرس در فرد به‌وجود مي‌آيد، در واقع كورتيزول بيش از اندازه در بدن ترشح مي‌شود و افزايش هورمون كورتيزول مي‌تواند روي درك و حافظه فرد تاثير بگذارد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

متخصصان تغذيه معتقدند مصرف بي‌رويه فست‌فودها سيستم ايمني بدن را تضعيف مي‌كند، زيرا همان‌طور كه قبلا هم اشاره شد اگرچه به ظاهر با خوردن فست‌فود احساس سيري مي‌كنيم ولي در واقع دچار گرسنگي سلولي مي‌شويم و همين باعث تضعيف سيستم ايمني بدن مي‌شود.

شايد شما هم ديده باشيد كه روي برخي از غذاهاي آماده نوشته شده بدون مواد نگهدارنده و شما با اطمينان خاطر از اين‌كه يك غذاي سالم تهيه كرده‌ايد بدون هيچ نگراني از آنها استفاده كنيد، اما بايد بدانيد توليدكننده‌ها براي افزايش ماندگاري اين مواد از نمك استفاده مي‌كنند كه صدالبته همه ما مي‌دانيم دريافت زياده از حد نمك چه عواقبي دارد. اما هميشه هم اين‌طور نيست. ماندگاري بالاي برخي محصولات به دليل بسته‌بندي خاص و استريليزه شدن آن است. شيرهاي استريليزه و با بسته‌بندي خاص بدون استفاده از هيچ ماده نگهدارنده‌اي مي‌توانند مانع از رسيدن اكسيژن به شير شده و در نتيجه تا زماني كه در آن باز نشود تا مدت طولاني سالم مي‌ماند.

يكي از مهم‌ترين مشكلات شهرهاي بزرگ آلودگي هواست. توصيه مي‌شود در روزهايي كه آلودگي هوا افزايش مي‌يابد يك‌سري مواد غذايي را بيشتر مصرف كنيد، زيرا بسياري از مواد آلاينده در هوا با ريزمغذي‌هاي بدن براي جذب در حال رقابت هستند. بنابراين هرچه موادغذايي‌اي مثل لبنيات و بويژه ماست پروبيوتيك و همچنين غذاهاي غني از آنتي‌اكسيدان بيشتر مصرف شود، احتمال جذب آلاينده‌هاي هوا در بدن كاهش مي‌يابد و اگر هم اين مواد جذب بدن شود مواد غذايي غني از آنتي‌اكسيدان مي‌تواند با استرس اكسيداتيو ناشي از آلودگي مقابله كند يعني آنتي‌اكسيدان‌ها مي‌توانند راديكال‌هاي آزاد را خنثي كنند.

بنابراين توصيه مي‌شود در شرايطي كه آلودگي هوا بالاست از خوردن غذاهاي آماده مانند فست‌فودها كه از نظر كلسيم و آنتي اكسيدان بسيار فقير هستند خودداري كنيد.

توصيه‌هاي طلايي براي كاهش مضرات غذاهاي آماده

اين‌كه غذاهاي آماده خيلي خوشمزه هستند و با ذائقه اكثر مردم سازگارند غيرقابل انكار است و از طرفي ظاهر زيباي آنان هر كسي را تحريك مي‌كند كه از آن مصرف كند. بنابراين ما هرچه از مضرات آن بگوييم شايد براي بسياري از مردم بخصوص كودكان و نوجوانان غيرممكن باشد كه بتوانند از آن دل بكنند؛ چرا كه خيلي‌ها و از جمله كودكان تنها مزه و ظاهر زيباي غذا برايشان مهم است. تحقيقي كه در كشور آمريكا در اين زمينه انجام شده نشان مي‌دهد بيش از 50 درصد مردم تنها مزه غذا برايشان مهم است و به سلامت غذا خيلي فكر نمي‌كنند در حالي كه براي مردم اروپا سلامت غذا اهميت بيشتري دارد. در جوامع فقير وضع به‌گونه ديگري است به صرفه بودن غذاهاي آماده از نظر هزينه تمام‌شده برايشان ملاك است و البته كم نيستند گروهي كه مشغله و كمبود وقت دليل اصلي‌شان براي مصرف اين‌گونه مواد غذايي است.

بنابراين بايد به دنبال راه حلي باشيم تا از مضرات اين غذاها تا حد ممكن كم كنيم و در حقيقت بايد به سمت اصلاح الگوي تغذيه باشيم نه حذف صد درصد اين دسته از غذاها. بنابراين در وهله اول توصيه مي‌شود سعي كنيد از غذاهاي آماده در دفعات كمتري در طول ماه استفاده كنيد و در كنار آن از مصرف سبزيجات و ميوه‌هاي تازه غافل نشويد. به جاي نوشيدن نوشابه‌هاي كولا، همراه با فست‌فود، دوغ يا آبميوه تازه بنوشيد. فعاليت بدني خود را افزايش دهيد و در وعده‌هاي بعدي خود كالري كمتري دريافت كنيد.

دكتر كوروش جعفريان

 عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران

 
 

ادامه مطلب
شنبه 19 فروردین 1391  - 7:37 AM

هر وقت مي‌خواهيد غذا سفارش دهيد به منو دقت كنيد و توضيحات مربوط به غذاها را مطالعه كنيد. غذاهاي سرخ شده، چرب، كرم‌دار، كريسپي و آنهايي كه سس زياد دارند معمولا داراي كالري، چربي و نمك بالايي هستند. سعي كنيد غذاهايي را انتخاب كنيد كه سبزيجات و گوشت سفيد داشته باشد.

براي نوشيدني بهتر است از آب يا آبميوه استفاده كنيد. نوشابه‌هاي تجاري مقدار زيادي قند و كالري دارد كه براي سلامتي مضر است. همچنين سعي كنيد از مخلفات همراه با غذا پرهيز كنيد. مثلا بخواهيد كه سس را روي ساندويچ شما نريزند و آن را به طور جدا در كنار غذايتان قرار دهند تا شما بر مقدار مصرف آن كنترل داشته باشيد.

يك فست‌فود متوسط مي‌تواند بيش از 1000 كالري داشته باشد، پس در انتخاب حجم غذا دقت كافي به خرج دهيد و به جاي سيب‌زميني سرخ كرده از سالاد استفاده كنيد. براي غذا خوردن عجله نكنيد، غذا را به آرامي بجويد و قبل از اين كه كاملا سير شويد دست از غذا خوردن بكشيد زيرا مدتي طول مي‌كشد تا بدن متوجه غذاخوردن ما شود. اين كار باعث بهبود هضم غذا مي‌شود. در پايان بايد دانست كه مصرف غذاي طبيعي و خانگي سالم‌تر از مصرف فست فود است، اما در صورتي كه به دلايل مختلف نمي‌توانيد غذا را در منزل صرف كنيد بهتر است براي مصرف غذاي خارج از خانه توصيه‌هاي بالا را به خاطر داشته باشيد تا بتوانيد تغذيه سالمي در خارج از منزل داشته باشيد و دچار عوارض پرخوري و مصرف غذاهاي ناسالم نشويد.

   

ادامه مطلب
شنبه 19 فروردین 1391  - 7:36 AM

ارائه کنندگان غذاهاي آماده معمولا به يك چيز فكر مي‌كنند: فروش غذا تا حد ممكن. بنابراين بعضي از رستوران‌ها از تكنيك‌هايي استفاده مي‌كنند تا شما را به خريد بيشتر ترغيب كنند. هيچ‌كس دوست ندارد اسراف كند، بنابراين وقتي شما غذاي بيشتري مي‌خريد مجبوريد همه آن را بخوريد.

مواظب باشيد كه طعمه اين دام‌ها نشويد و بدانيد كه مجبور نيستيد همه غذايي را كه خريده‌ايد تا ته بخوريد.

مي‌خواهيد به سفارشتان حلقه پياز اضافه كنيد؟ مي‌خواهيد غذايتان را بيشتر كنيد؟ مي‌خواهيد سيب‌زميني و نوشابه را هم به سفارشتان بيفزاييد؟ اينها همه از آن دست سوالاتي است كه ممكن است هنگام سفارش غذا از شما پرسيده شود تا غذاي بيشتري به شما فروخته شود. بهترين راه اين است كه قبل از آن كه پشت صندوق برويد غذاي خود را انتخاب كنيد و فقط همان را سفارش دهيد، نه بيشتر.

آيا تا به حال شده كه از كنار رستوراني رد شويد و بوي غذا به مشامتان برسد و شما را وسوسه كند كه غذا سفارش دهيد؟ بيشتر رستوران‌ها عملا بوي غذا را به بيرون هدايت نمي‌كنند، ولي بعضي‌ها با قرار دادن باربكيو در خارج رستوران يا هدايت بخار غذا از آشپزخانه به بيرون سعي مي‌كنند كه مشتري بيشتري را به خود جلب كنند.

بعضي از آنها هم براي بچه‌ها زمين بازي مهيا كرده‌اند و بيشتر بچه‌ها دوست دارند كه به اين رستوران‌ها بروند؛ نه براي اين‌كه غذايش خوب است، بلكه چون مي‌خواهند بازي كنند. والدين هم براي آن كه در موقع غذا خوردن از دست بچه خود راحت باشند بدشان نمي‌آيد به اين رستوران‌ها بروند.

از ديگر راه‌هايي كه رستوران‌ها براي فروش غذا از بچه‌ها استفاده مي‌كنند جعبه‌ غذاهاي كودك است. بيشتر بچه‌ها اين غذاها را به خاطر اسباب‌بازي داخل آنها مي‌خرند و كاري به ارزش غذايي غذا همراه با آن ندارند.

بيشتر رستوران‌ها براي غذاهايشان از اسم‌هايي خاص استفاده مي‌كنند تا مشتري براي خريد آن تحريك شود. براي اين كار آنها اسم ساده غذا را به كار نمي‌برند و كلماتي كه گاهي اوقات برايمان عجيب و غريب است به غذاي اصلي اضافه مي‌كنند يا غذا را با نام يك سس همراه مي‌كنند. مواظب باشيد كه تحت تاثير اين نام‌ها قرار نگيريد.

   

ادامه مطلب
شنبه 19 فروردین 1391  - 7:35 AM

برخی از ابتکارات در عین سادگی بسیار کاربردی هستند و به نوعی می‌توانند پاسخی مناسب برای موضوعات پیش پا افتاده و در عین حال همه‌گیر محسوب شوند. نمونه این نوع ابتکارات طراحی متفاوتی به نام Easy to find end است.

 این ابتکار درواقع مربوط به حلقه چسب‌های نواری است و با وجود آن مشکل پیدا کردن سر چسب (یعنی جایی که دفعه قبل از آن بریده شده) مرتفع می‌شود. در این نوع حلقه‌ها به جای آن که نوار چسب بی‌رنگ و شیشه‌ای روی حلقه‌ای گرد و بدون برآمدگی پیچیده شود، از طراحی متفاوتی استفاده شده است. بنابراین براحتی و در کمترین زمان ممکن می‌توان سر چسب را پیدا کرد.

   

ادامه مطلب
شنبه 19 فروردین 1391  - 7:34 AM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 43

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5822602
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی