به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

 اين شهرستان مرزنشين كه در ساحل غربي درياي خزر و در شمالي‌ترين نقطه گيلان واقع شده با داشتن آميزه‌اي از جذابيت‌هاي گردشگري كوهستاني، تجاري، مرزي، ساحلي و زيست‌محيطي از دو دهه پيش به قطب بزرگ گردشگري ـ مرزي كشور تبديل شده است.
آستارا كه مهم‌ترين مسير خروجي ترانزيتي و فعال‌ترين مرز زميني صادراتي كشور محسوب مي‌شود با داشتن مرزي فعال و گمرك بين‌المللي داراي مرز خاكي و آبي با جمهوري آذربايجان بوده و اين امر سبب رونق در مبالات مرزي، تجاري و گردشگري بين‌المللي شده است.
اين شهرستان يكي از سرسبزترين نقاط جنگلي خزري ايران است كه پوشش جنگل‌هاي پهن برگ آن امكان جلب صدها گروه كوهنوردي طبيعت‌دوست را فراهم مي‌كند.
آستارا به دليل داشتن سواحل زيبا در كناره درياي خزر و كوهستان بسيار زيباي گردنه حيران كه در جاده آستارا به اردبيل قرار دارد از آوازه بسياري در ميان طبيت‌دوستان برخوردار بوده و كوهستان‌هاي اين شهرستان مرزي نيز در طول سال پذيراي گروه‌هاي مختلف كوهنوردي كشور است.
آبشار لوندويل و آب گرم‌هاي علي‌داشي و كوته‌كومه از جمله مناطق بي‌همتايي هستند كه در اعماق جنگل‌هاي اين شهرستان قرار دارند و در تمام فصل‌هاي سال زيبايي‌هاي اين مناطق پذيراي مسافران از اقصي نقاط كشور است.
تالاب استيل عباس‌آباد آستارا كه به عنوان تالاب بين‌المللي و طبيعي كشور مطرح بوده با وجود درختان شناور توسكا و قرار گرفتن آن در حاشيه كوهستان و جاده يكي از زيباترين مناظر طبيعي آستارا و گيلان را رقم زده است.
در مجاورت تالاب سازمان محيط زيست كشور نيز با ايجاد پناهگاه حيات وحش به ايجاد پارك طبيعت‌گردي اقدام كرده كه گردشگران نيز از نزديك با طبيعت زيباي منطقه و همچنين گله‌هاي بزرگ گوزن‌‌هاي زرد و مارال آن از نزديك مانوس مي‌شوند.
اين شهرستان مرزي كه به واسطه تنوع كالاهاي خارجي به عنوان شهر بازار و خريد مطرح است، داراي بازار بزرگ ساحلي با غرفه‌بندي متفاوت بوده كه بارانداز اصلي و محل فروش كالاهاي وارداتي همراه مسافر بوده و همواره بيشترين توجه گردشگران ورودي را با توجه به قيمت‌هاي مناسب به خود معطوف مي‌كند.
تالاب بين‌المللي آق كه در فصل‌هاي مختلف ميزبان هزاران پرنده مهاجر است به همراه باغ پرندگان كه در آن ناياب‌ترين پرنده‌هاي كشور و آسيا نگهداري مي‌شوند از ديگر مكان‌هاي جذاب گردشگري اين شهرستان به شمار مي‌روند.
مرقد مطهر امامزاده ابراهيم و قاسم (ع)، دهكده گردشگري حيران، طرح ساحلي صدف، باغ عباس‌آباد، بهشت كاكتوس، نوار مرزي، بقعه پير قطب‌الدين و دبيرستان تاريخي حكيم نظامي از مكان‌هاي تفريحي، مذهبي و گردشگري آستارا است كه هر كدام با زيبايي‌هاي منحصر به‌فرد مسافران و گردشگران را به طرف خود جذب مي‌كنند.
فرماندار آستارا در گفتگو با خبرنگار فارس با بيان اينكه با اطلاع‌رساني و تبليغات در عرصه گردشگري بايد اين شهرستان به نحو مطلوب معرفي شود، اظهار داشت: هر چه بسترهاي لازم براي جذب گردشگر داخلي و خارجي فراهم شود شمار آنها بيشتر مي‌شود، زيرا آستارا شهرستاني پر جاذبه است و گروه‌هاي بسياري علاقه دارند در فصل بهار بخشي از اوقات فراغت خود را در اين شهرستان مرزي بگذرانند.
كيوان اسدپور با اشاره به اينكه يكي از محورهاي اصلي توسعه در آستارا تكميل زيرساخت‌هاي گردشگري است، افزود: ايجاد زيرساخت‌هاي اساسي براي جذب بيشتر گردشگر در سطح شهرستان يك ضرورت بوده زيرا توسعه صنعت گردشگري تنها با فراهم شدن امكانات زيربنايي و زيرساخت‌هاي لازم امكانپذير است.
وي با تاكيد براينكه گردشگري و سرمايه‌گذاري ويژه در آستارا مي‌تواند يكي از محورهاي اصلي توسعه باشد، تصريح كرد: با توجه به شرايط موجود گردشگري در آستارا بخش‌هاي دولتي و خصوصي در يك دهه گذشته گام‌هاي بزرگي براي ايجاد مكان‌هاي اقامتي برداشته‌اند كه از جمله آنها ايجاد هتل پنج ستاره آسپيناس و چند هتل و مهمانپذير بزرگ در نقاط مختلف اين شهر است.
اسدپور با بيان اينكه هيچ محدوديتي براي سرمايه‌گذاري در بخش گردشگري اين شهرستان وجود ندارد، خاطرنشان كرد: در حال حاضر بخش قابل توجهي از سرمايه‌گذاري‌هاي در حال انجام آستارا مربوط به حوزه گردشگري است.
فرماندار آستارا با اشاره به تدارك خوب اين شهرستان در پذيرايي از مهمانان و مسافران نوروزي گفت: با فعاليت ستاد تسهيلات سفرهاي نوروزي و كميته‌هاي مختلف آن كارها با روال مناسب در حال پيگيري و اجرا است.
به گفته وي در سال‌هاي اخير طرح‌هاي زيباسازي و بخش گردشگري آستارا نسبت به سال‌هاي گذشته رونق بيشتري يافته است.
اسدپور مرزي بودن آستارا و وجود گمرك و بازار بين‌المللي آن را فرصت مناسبي براي سرمايه‌گذاري دانست و بر لزوم ايجاد امكانات اقامتي و تفريحي براي مسافران و گردشگران داخلي و خارجي تاكيد كرد.
فرماندار آستارا افزود: بايد بهترين امكانات را براي مسافران نوروزي فراهم كنيم، زيرا امكانات نظام به مردم اختصاص دارد و اگر در اين زمينه دقت نكنيم تاثير منفي بر اين شهرستان مرزنشين دارد.
وي با اشاره به تامين امنيت آستارا در تعطيلات نوروزي اظهار داشت: تامين امنيت شهرستان نيز جزو وظايف فرمانداري و نيروي انتظامي است كه با جديت دنبال مي‌شود.
اسدپور از تمهيدات لازم براي آسايش مسافران نوروزي و تثبيت قيمت‌ها در ايام عيد خبر داد و گفت: دستگاه‌هاي اجرايي و خدماتي آستارا در ايام تعطيلات نوروز با تعيين كشيك در خدمات‌رساني به مردم آماده هستند.
فرماندار آستارا با تاكيد بر اتمام سريع‌تر پروژه‌هاي نمونه گردشگري شهرستان خاطرنشان كرد: چهار نقطه گردشگري درياچه استيل، پارك جنگلي بي‌بي يانلو، دهكده گردشگري حيران و لوندويل به عنوان نقاط مهم گردشگري استان و كشور در آستارا از اهميت ويژه‌اي برخوردارند كه تسريع در اتمام اين طرح‌ها بسيار ضروري است.
ادامه مطلب
جمعه 28 اسفند 1388  - 1:43 PM
 چهارمحال و بختياري كه گردشگران سرزمين چهار فصل ايران زمين، سرزمين كوه و چشمه و آبشار و سوئيس خاورميانه را براي آن برگزيده‌اند از جاذبه‌هاي گردشگري ناب و بكر فراواني برخوردار است كه كمتر در ارتباط با آنها اطلاع‌رساني شده است.
شكل طبيعي چهارمحال و بختياري بر مبناي ارتفاعات مياني رشته‌كوه زاگرس استوار گشته است.
انباشت برف در ارتفاعات اين استان سبب شده تا معروف‌ترين رودخانه‌هاي دائمي‌ جنوب غربي و مركزي ايران يعني كارون، زاينده‌رود و دز از ارتفاعات اين استان سرچشمه بگيرند.
فرونشست‌هاي به وجود آمده هم‌زمان با حركات زمين ساختي زاگرس و آب حاصل از ذوب برف كوه‎هاي بلند، تالاب‌هاي متعددي را در استان تشكيل داده است كه زيستگاه انواع پوشش گياهي و گونه‌هاي جانوري است.
جنگل‌هاي بلوط، زالزالك و برخي ديگر از گياهان پهن برگ و نيز آبشار ها، غارها، چشمه سارهايي با دبي آب فراوان، مناطق حفاظت شده، گردشگاه‌ها و گرداب‌ها از ديگر عوامل طبيعي و اكوتوريسم استان محسوب مي‌شوند.
در مجموع استان در حال حاضر داراي بيش از 250 جاذبه شناخته شده طبعيي، تاريخي و مذهبي
است.

* موقعيت جغرافيايي
استان چهارمحال و بختياري با 16 هزار و 533 كيلومتر مربع وسعت داراي يك درصد از وسعت كشور بوده و از جمله مناطق كوهستاني جنوب غربي ايران محسوب مي‌شود.
اين استان داراي هفت شهرستان، 18 بخش، 39 دهستان، 27 شهر و 841 روستا بوده كه مهم‌ترين شهرهاي استان شامل شهركرد، بروجن، لردگان، فارسان، چلگرد، شلمزار و اردل است.
مركز استان (شهركرد) با 2 هزار و 150متر ارتفاع در ميان مراكز استان‌ها در بلندترين ارتفاع است به همين سبب به بام ايران اشتهار يافته است و در فاصله 520 كيلومتري تهران مركز ايران و 100 كيلومتري اصفهان قرار دارد.

*مهم‌ترين جاذبه‌هاي طبيعي
چهارمحال و بختياري از لحاظ ساختاري با دارا بودن چشم‌‌اندازهاي بسيار زيباي كوهستاني، تالابي، دشتي، جنگلي و رودخانه‎اي از محيط زيست طبيعي بسيار سحرانگيزي برخوردار است.

‌*منطقه حفاظت شده تنگ صياد
تنگ صياد به واسطه دارا بودن تپه ماهور‌هاي متعدد زيستگاه مناسبي براي گونه قوچ و ميش است اين در حالي است كه كوهستان‎هاي جنوبي منطقه داراي صخره‌‎هاي صعب‎العبور بوده كه زيستگاه پلنگ، كل و بز با جمعيت قابل توجهي است.
از ديگر جانوران منطقه مي‌توان گرگ، روباه، شغال، كفتار و پرندگاني همچون كبك دري، كبك چيل، تيهور و عقاب را نام برد.
در اين منطقه امكان شكار با كسب مجوز لازم از سازمان حفاظت محيط زيست وجود دارد.

* منطقه حفاظت شده سبزكوه
اين منطقه زيبا در سه شهرستان بروجن، لردگان و عمدتا اردل گستردگي دارد و داراي اكوسيستم‎هاي ويژه و چشم‌اندازهاي طبيعي، مرتعي، جنگلي و كوهستاني است.
آبشارهاي پرآب و ديدني مثل تنگ زندان و معدن زيبايي منطقه را دوچندان كرده است.
اين منطقه داراي سه نوع آب و هوا است و به تبع آن جانوراني چون پلنگ، خرس قهوه‌اي، سنجاب بلوط‌هاي غرب ايران، كل، بز و كيك دري در اين منطقه زندگي مي‎كنند.

* آبشار آتشگاه لردگان
اين آبشار در روستاي آتشگاه شهرستان لردگان و در 190 كيلومتري شهركرد در دره‌اي روح‌افزا به طول دو كيلومتر قرار گرفته است.
مسير اين آبشار از محل چشمه تا اتصال به رودخانه خرسان را فضاي سرسبز و بي‌نظيري از انواع درختان و گياهان جنگلي فراگرفته است.
شيب زياد و پستي و بلندي‌هاي دره، آبشارهاي كوچك متعددي را ايجاد كرده است.
پيوند عناصر زيباي طبيعي مانند دره، سبز زار و اقليم مناسب فضاي بسيار فرح بخشي را براي تفرج در اين مكان فراهم مي‌آورد.

* تالاب چغاخور
تالاب بين‌المللي و زيباي چغاخور در دامنه ارتفاعات برآفتاب و كلار در نزديكي شهر بلداجي واقع شده است.
همچنين تالاب‎هاي گندمان و سولقان ديگر تالاب‎هاي دائمي‌اين استان است كه در نزديكي اين تالاب واقعند.
فضاي وسيع و هواي لطيف و چشم‌اندازهاي بديع همراه با آواز و پرواز پرندگان مهاجر و بومي‌اين تالاب را در رديف يكي از كانون‌هاي مهم جذب گردشگري در استان قرار داده است.
ويژگي منحصر به فرد تالاب، زيست نوعي ماهي از خانواده گامبوزيا "ماهي گورخري " در اين مكان است و بهترين فصول بازديد از اين تالاب بهار و تابستان است.

*چشمه برم
چشمه مصفاي برم در مركز شهر لردگان علاوه بر تامين آب كشاورزي، يكي از سرشاخه‌هاي كارون به حساب آمده و چشم انداز زيبايي را براي شهر لردگان بوجود آورده است.
اطراف اين چشمه به صورت پاركي براي تفرج و گذراندن اوقات فراغت اهالي شهر لردگان و گردشگران فضاسازي شده است.

*چشمه ديمه
چشمه ديمه به عنوان سرچشمه اصلي زاينده‌رود در 10 كيلومتري چلگرد و در مجاورت روستاي ديمه واقع شده است.
آب اين چشمه از گواراترين آب‌هاي جهان بوده كه خواص درماني جلوگيري از پوسيدگي دندان و درمان سنگ كليه است.
مناظر زيبا، چشمگير و فضاسازي‌هاي اطراف چشمه اين مكان را در رديف زيباترين گردشگاه‌هاي شهرستان كوهرنگ قرار داده است.

* آبشار دره عشق
اين آبشار با سرعت زياد از دل كوه بيرون مي‌جهد و بيش از 100 متر ارتفاع دارد.
در كنار اين آبشار رود كارون به آرامي‌جاري است و در تركيب با انارستان‌ها و شاليزارهاي روستاهاي دره عشق و دورك شاهپوري، فضاي شگفت‌انگيزي را به وجودآورده است.


* گردشگاه سياسرد
چشمه سياسرد با برخورداري از هواي خنك، مطبوع، درختان زيبا و كهنسال اطراف اين چشمه مكاني بسيار زيبا را براي تفرج و استراحت ساكنيان شهر بروجن و ساير گردشگران بوجود آورده است.
فضاسازي‌هاي مناسب و سهل‌الوصول بودن ميل به بازديد از اين گردشگاه را دوچندان كرده است.


* آبشار تونل كوهرنگ
آبشار اين تونل و فضاهاي بسيار زيباي اطراف آن مناظر بسيار زيبايي را براي هر ببننده‌اي ايجاد كرده است.
در تمام فصول سال، حتي زمستان به سبب نزديكي با پيست اسكي چلگرد اين مكان مورد بازديد گردشگران قرار مي‌گيرد.

* غار يخي چما
در نزديكي روستاي شيخ عليخان يكي از نادرترين و اعجاب‌انگيزترين غارهاي منطقه به نام غار يخي چما با قنديل‌هاي فراوان يخي واقع شده است.
از زيريخ‌هاي اين غار چشمه‌اي با آب سرد در جريان است كه نهايتا به سد كوهرنگ مي‌ريزد.
قرار گرفتن در دره‌هاي عميق و انباشت حجم برف‌هاي چند ساله در اين مكان سبب شده قنديل‌هاي يخ و توده‌هاي عظيم برف به صورت دائمي ‌و در تمام فصول سال باقي بمانند.

*پارك جنگلي پروز
گردشگاه زيباي پروز با طبيعت بهشتي خود در امتداد دره‌اي سبز در لردگان قرار گرفته است.
فضاي دنج و خلوت، سايه‌سار درختان بلند و قد كشيده اين پارك، چشمه‌هاي زلال متعدد به علاوه شاليزارهاي پراكنده و درختان جنگلي اطراف، تصويري زيبا از طبيعت خداوندي را جلو چشم هر بيننده‌اي به نمايش مي‌گذارد.

* غار سراب
اين غار شگفت‌انگيز دو دهانه دارد و به دليل وجود موانع طبيعي بيش از 600 متر از آن قابل دسترسي نيست از يكي از دهانه‌هاي غار، آبي خروشان و خنك بيرون مي‌آيد ارتفاع سقف غار در بعضي از نقاط به 15 متر مي‌رسد.
در دالان طويل غار قنديل‌هاي آهكي زيبا به وفور وجود دارد و فرآيند تشكيل اين قنديل‌ها ادامه دارد.

* دشت لاله‌هاي واژگون
اين دشت در 12 كيلومتري چلگرد همراه با وسعت زياد و پوشش گياهي بسيار زيبا و ارزشمند، لاله‌هاي واژگون "اشك مريم " در دو نوع قرمز، زرد و نيز نزديكي به ديگر جاذبه‎هاي قطب سياحتي كوهرنگ از اين منطقه تفرجگاه بسيار مناسبي ساخته است.

* چشمه‌هاي مولا و سرداب
اين دو چشمه با فاصله نسبتا نزديك به هم به ترتيب در مجاورت روستاي آليكوه و رستم آباد از توابع شهرستان اردل، از چشم‎اندازها و مناظر بسيار زيبايي برخوردارند و هر روز به ويژه روزهاي تعطيل پذيراي صدها گردشگر و مسافر از نقاط مختلف است.

* حاشيه رود كارون
سرشاخه‌هاي متعدد رود كارون در قلمروهاي غربي و جنوب غربي استان داراي چند عنصر ارزشمند تفريحگاهي و گردشگري از جمله آب و هواي مناسب و دلپذير در اكثر فصول سال، نزديكي و دسترسي مناسب به خوزستان از طريق جاده‌هاي آسفالته و وجود جنگل‌هاي نسبتا متراكم بلوط در حواشي مسيرهاي اصلي است.
اين رودخانه از دره‌هاي شگفت‌انگيزي عبور مي‌كند و در تركيب جريان رود، جنگل‌هاي بلوط و كوه مناظر بديعي را عرضه مي‌كند.

* كمربند سبز حاشيه زاينده رود
تمام مسير حاشيه زاينده رود از سامان تا قراقوش نزديك سد زاينده رود داراي مناظر زيبا و چشم نواز است كه از تركيب رودخانه، باغ‌‎هاي سرسبز دو طرف جاده و هواي پاك به وجود آمده است.
اين مسير به دليل وجود مجموعه‌هاي تفريحي در محل پل زمانخان شرايط اقليمي‌مساعد در حدود 9 ماه از سال و دسترسي نزديك به مركز استان با توجه به اينكه در اين مسير زاينده رود هنوز از مناطق صنعتي عبور نكرده و رنگ آبي و تميز آب همراه با هواي مطبوع و باغات سرسبز اطراف آن بسيار دلپذير است، هميشه مورد توجه گردشگران بوده است.

* جاذبه‌هاي اكوتوريستي و تاريخي چهارمحال و بختياري
چهارمحال و بختياري همچنين از جاذبه‌هاي اكوتوريستي و تاريخي بي‌شماري برخوردار است كه شرح آنها در بخش دوم اين گزارش تقديم مي‌شود.
ادامه مطلب
جمعه 28 اسفند 1388  - 1:41 PM
 سنگ نگاره‌ها يا هنرهاي صخره‌اي كهن‌ترين آثار تاريخي و هنري به جامانده از بشر هستند چرا كه پيش از اختراع خط، انسان اطلاعات معيشتي، شكار، حفاظت، اعلام خطر، حروف و انديشه‌ها را از طريق درج علايم روي سنگ‌ها و لوح‌ها به همنوعان خود انتقال مي‌دادند.
اين آثار هنري صخره‌اي از بهترين ابزارهاي رمزگشايي ماقبل تاريخ هستند كه تعداد آنها فقط در يك منطقه محدود در ايران به بيش از 21 هزار مورد و عمر بعضي از آنها به چهل هزار سال مي‌رسد و بشر تاكنون موفق به كشف هيچ پديده تاريخي و هنري بدين قدمت نشده ‌است.
ايران بيشترين و متنوع‌ترين سنگ‌نگاره‌هاي دنيا را به خود اختصاص داده كه انبوهي از اين سنگ نگاره‌هاي باارزش در منطقه آذربايجان غربي قرار دارد.

* سنگ نوشته بسطام
اين سنگ نوشته از بالاي دروازه قلعه بسطام شهرستان خوي كشف شده ‌است كه به خط اورارتويي است و توسط «روسا» پسر «آرگيشتي دوم» از پادشاهان آن قوم به خط ميخي اورارتويي نوشته شده‌ است.
رنگ آن سبز و جنس آن از سنگ‌هاي رسوبي و به شكل مكعب مستطيل است و بر روي اين كتيبه 16 خط نوشته موازي ديده مي‌شود.
اين كتيبه توسط پروفسور «هينتس» استاد دانشگاه گوتينگن آلمان ترجمه شده و اكنون در تالار موزه ملي در معرض نمايش عموم قرار دارد.

* سنگ‌نوشته كله‌شين
اين سنگ به جاي ستون مرزي در سر راه «رواندوز» به اشنويه قرار داشت و به خاطر جنگ تحميلي عراق و جلوگيري از صدمه احتمالي به موزه اروميه منتقل شد.
اين ستون داراي دو صفحه و بر روي هر صفحه آن دو متن به خط آشوري و اورارتويي است، متن يك صفحه آن دعا و نيايش براي رب‌النوع و متن صفحه ديگر شرح عمليات جنگي است.
خط كتيبه به وسيله «شولتز» آلماني كشف و ترجمه آن به همت «مينورسكي» صورت گرفت و كتيبه نيز به فرمان «ايشپوييني» كنده شد.

* كتيبه عين‌الروم
كتيبه كوهي عين‌الروم در بالاي چشمه موسوم به اژدها و در دره شهدا واقع در جنوب غربي اروميه، تنها يادمان شناخته شده اورارتويي مجاور آب در شمال غرب ايران محسوب مي‌شود كه اين مكان در كنار جاده آسفالته اروميه به اشنويه، نزديك روستاي آق بلاغ قرار دارد.
كتيبه متعلق به «منوآ» از سال 810 تا 780 قبل از ميلاد مسيح فرزند ايشپوني است كه آب و سرما به آن آسيب شديد وارد كرده و در اثر همين عوامل فرسايشي بخش‌هايي از خطوط ميخي آن ريخته و يا محو شده ‌است.
هيئت باستان‌شناسي آلماني كه در سال 1970 ميلادي اين محل را بررسي كرد و فقط توانست چند سطر اول اين يادمان را بخواند.

* كتيبه محمودآباد
اين اثر سنگي در سال 1355 شمسي در داخل روستايي به همين نام در حومه اروميه كشف شد كه به دوره اورارتوها تعلق دارد و مربوط به «روسا» است و هم اكنون در تالار موزه اروميه نگهداري مي‌شود.
متن كتيبه در مورد قرباني كردن و ذبح به درگاه خداي شيبتو يكي از خدايان اورارتويي است و «روسا» پسر «سردوري» يكي از پادشاهان معروف اورارتويي است.

* كتيبه موانا
تپه روستاي موانا در بخش سيلوانا در 35 كيلومتري غرب اروميه، مكاني متعلق به هزاره اول قبل از ميلاد است كه در سال 1374 شمسي در نزديكي اين تپه كتيبه‌اي سنگي به خط ميخي اورارتويي و آشوري متعلق به اورزانا پادشاه سرزمين «موصاصير» به دست آمد و اكنون در موزه اروميه نگهداري مي‌شود.

* سنگ‌نگاره خره هنجيران
سنگ‌نگاره خره هنجيران در 28 كيلومتري جنوب شهر مهاباد در دره‌اي به نام خره هنجيران قرار دارد و جنس سنگ‌ها از نوع شيست رسوبي بوده و نگاره‌ها بر روي چندين قطعه سنگ ايجاد شده ‌است.
حكاكي موجود بر سنگ حكايت از تاريخ هزاره سوم قبل از ميلاد دارد و نقوش شامل اسب، سوار كار و شكار حيوانات است.

* نقش برجسته ساساني خان‌تختي
اين نقش برجسته دوره ساسانيان در 16 كيلومتري شهر سلماس بر روي سنگ صاف و بزرگي در كوه پيرچاووش حجاري شده ‌است.
در اين نقش برجسته دو نفر سوار بر اسب نقش شده‌اند كه احتمالا اين دو سوار، يكي اردشير پادشاه نامدار ساساني و ديگري شاپور اول باشد، در اين نقش دو نفر پياده نيز ديده مي‌شوند، كه آن‌ها احتمالا پادشاه ارمنستان و وزير اعظم او هستند و در اين نقش اردشير حلقه قدرت را به پادشاه ارمنستان اعطا مي‌كند.
ادامه مطلب
جمعه 28 اسفند 1388  - 1:40 PM
 منطقه مرزن آباد با موهبت‌هاي طبيعي و خدادادي فراوان وجود جنگل، كوه، درياچه‌هاي طبيعي، چشمه‌هاي آبشاري زيبا از جمله مناطقي است كه در صورت توجه و رفع مشكلات زير ساختي مي‌توان از جمله مناطق نمونه گردشگري در سطح كشور مطرح باشد.
منطقه مرزن آباد به جهت مواهب خاصي كه دارد و در سر راه كلاردشت، كجور، رويان و چالوس همواره در تاريخ كل وقوع اتفاقات و حوادث خاص تاريخ بوده است.
در كتاب البلدان در 1200 سال قبل به شهروندان مرزن آباد اشاره شده است، نام قديم اين شهر سعيدآباد و يا سعدآباد كه برگرفته از نام سعيد بن علج حاكم عرب اين شهر بوده است در روز بيست و پنجم رمضان در سال 257 هجري قمري حسن بن زيد (داعي كبير) بنيانگذار نخستين حكومت شيعي در شمال كشور در اين منطقه بوده است.
منطقه مرزن‌آباد به مركزي شهر مرزن‌آباد جمعيت 25 هزار نفر ثابت و حدود 50 هزار نفر جمعيت متغير سالانه پذيرايي حدود 10 ميليون مسافر و گردشگري است.
جمعيت شهر مرزن آباد حدود 10 هزار نفر است كه 52 سال سابقه شهري دارد، اخيرا بخش شدن منطقه مورد موافقت وزارت كشور قرار گرفته و مردم بي‌صبرانه منتظر تصويب آن از هيئت دولت هستند.

* اقليم خاص منطقه:
از دو قسمت سرد كوهستاني و مناطق بالاست و معتدل مديترانه‌اي در پايين دست تشكيل شده است، مناطق سرد كوهستاني با ارتفاع 4 هزار و 200 متر با زمستاني سرد و برفي و تابستان خنك و معتدل و مناطق پايين دست با ارتفاع 2 هزار و 600 متر مربع و داراي آب و هوا خاص معتدل و نيمه مرطوب است.
يكي از مزيت‌هاي منطقه كاهش نسبي رطوبت به مناطق جلگه‌اي، وجود غلظت بالاي اكسيژن به خاطر جنگل و جريان هواي دايمي در دره رود چالوس است.
در صورت تبليغ، تشويق و اطلاع رساني مناسب همچنين ايجاد زيرساخت‌هاي مناسب مسافران و گردشگران به جاي اسكان در حاشيه دريا كه شب‌هاي گرم و مرطوب و دردسر ساز دارد مي‌توانند شب‌ها را در محيط آرام، دلپذير و خنك كوهستان سپري كند.
99 درصد از منازل مسكوني منطقه مرزن آباد فاقد وسايل سرمايشي هستند، نسيم خنك شبانه و روزهاي معتدل از جمله ويژگي‌هاي آب و هوايي منطقه است كه انسان را از تجهيزات خنك كننده بي‌نياز مي‌سازد.
گردشگران مي‌توانند پس از استفاده از دريا در مناطق جلگه‌اي و امكاناتي از قبيل تله كابين نمك آبرود براي استراحت به مناطق جنگلي و كوهستاني مرزن آباد، كلاردشت و كجور مراجعه كنند.

* جاده چالوس
محوري قديمي كه 75 سال قدمت دارد و البته در كناره جاده فعلي آثار راه قديمي و باستاني با قدمت 2 هزار و 500 سال به چشم مي‌خورد كه نشان دهنده قدمت تاريخ مسير است كه مي‌توان به مسير راه باستاني هزار چم اشاره كرد.
در ساليان گذشته بعضا شاهد كم لطفي به اين محور مواصلاتي هستيم، ريزش پي‌درپي، تخريب پل و ديوارها مشكلاتي را براي مردم منطقه و مسافران به وجود آورده است اين جاده پرجاذبه كه امروزه يك اثر ملي و تاريخي محسوب مي‌شود در فصول سال شاهد عبور بيشترين تعداد مسافر از اين مسير است.

* بزرگراه تهران ـ شمال
بيش از 14 سال از آغاز عمليات اجرايي آن مي‌گذرد، بزرگراهي كه قرار بود شش ساله به بهره‌برداري برسد، اما نشد.
منطقه 3 و 4 بزرگراه در منطقه مرزن آباد واقع شده است كه شاهد پيشرفت فيزيكي خوبي در منطقه 3 هستيم، به هر حال احداث بزرگراه اثرات مفيدي براي منطقه در بر دارد و فرصت‌هاي جديدي را در اختيار شهروندان قرار مي‌دهد و البته آسيب‌هاي جدي نيز متوجه منطقه هست كه بحث آن را در اين گزارش نمي‌گنجد.
در ادامه پاي صحبت شهردار جوان مرزن آباد مي‌نشينيم تا از آمادگي اين شهر براي استقبال از مسافران نوروزي بگويد.
جعفر ردايي اظهار داشت: با توجه به اينكه شهر مرزن آباد داراي موقعيتي استراتژيك است و محل عبور ميليون‌ها هموطن مسافر و گردشگر بوده و با توجه به اهميت اين موضوع تاكنون براي استفاده از ظرفيت‌‌هاي موجود در اين شهر و سرمايه‌هاي عظيم آن اقدام كافي به‌عمل كند تا شهروندان و ساير گردشگران از آن بهره‌مند شوند.
وي تصريح كرد: شهرداري مرزن آباد با حمايت اعضاي پرتلاش شوراي اسلامي شهر سعي كرده تا از حداقل امكانات و اعتبارات بيشترين بازدهي را داشته باشد تا بتواند جوابگوي بخشي از نيازهاي شهروندان و مسافران باشد، از جمله اين اقدامات، احداث پارك رزان در قسمت ورودي جنوبي و پارك سعدآباد در ورودي شمالي، پارك كوچك محلي در حاشيه خيابان‌هاي اصلي و فرعي شهر، تشويق سرمايه‌گذاران به ساخت هتل، هتل آپارتمان، مجتمع‌هاي بزرگ و كوچك تفريحي توريستي است.
شهردار مرزن آباد خاطرنشان كرد: در راستاي توسعه و استفاده از قابليت‌هاي گردشگري شهر در طول سال گذشته مجوز هتل رستوران ميخك سفيد صادر شد، مجتمع تفريحي توريستي درياچه كندوان، مجتمع تفريحي نهال ناز و چند پروژه كوچك و بزرگ ديگر در سطح شهر در حال اجرا و در شرف اقدام است.
وي ادامه داد: از طرف ديگر شهرداري نيز با ايجاد زيرساخت‌هاي شهري از قبيل آسفالت، بلوار، روشنايي، جدول كانيو، پياده‌رو سازي، پيگيري و تسريع تعريض‌ها در مركز شهر و همچنين پيگيري ساير امورات شهر مانند احداث ساختمان‌هاي كشتارگاه، آتش نشاني، ساختمان اداري شهرداري، غسالخانه، كتابخانه عمومي شهر، سرويس بهداشتي آرامستان و پيگيري گاز شهري زمينه را براي توسعه و ايجاد امكانات رفاهي مردم شهر و مسافرين فراهم آورد.
ردايي با بيان اينكه ما در مرزن آباد مشكلات و محدوديت‌هاي فراواني داريم، بيان داشت: يكي از محدوديت‌هاي بزرگ ما كمبود اراضي قابل ساخت و ساز در محدوده قانوني شهر است كه با پيگيري طرح جامع و پيشنهاد افزايش محدوده اين مشكل نيز برطرف مي‌شود.
ادامه مطلب
جمعه 28 اسفند 1388  - 1:39 PM
 در استان زنجان و در نقاط مختلف آن غارهاي كوچك و بزرگي وجود دارد كه شكوه طبيعت، عظمت و تاريخ كهن اين ديدار را به خوبي بيان مي‌كنند.
غارهاي طبيعي و تاريخي استان همه ساله هزاران نفر را از نقاط مختلف ايران اسلامي و جهانگردان و ايرانگردان ديگر نقاط جهان را در ايام مختلف سال به سوي جلب مي‌كنند.

*غار تاريخي گلجيك زنجان
غار تاريخي گلجيك زنجان در 35 كيلومتري جنوب غربي شهرستان زنجان و در ارتفاعات مشرف به روستاي حاج آرش از توابع شهرستان زنجان واقع شده است.
اين غار عظيم به طور طبيعي از فرسايش سنگ‌هاي آهكي موجود در غار پديد آمده و با داشتن آب و هواي مناسب، داخل آن مأمن انسان دوران پيش از تاريخ بوده است.
ابعاد غار تاريخي گلجيك 700 متر در صد متر و ارتفاع تقريبي آن 50 متر است كه داخل غار آثار زيستي انسان در دوره آشولين تا بردوستين متعلق به 16 تا 30 هزار سال قبل از ميلاد را نشان مي‌دهد.
در داخل غار، ابزار، ادوات، تيغه‌هاي سنگي و استخوان حيوانات شكاري به مقدار فراوان ديده مي‌شود.
آنچه كه بيشتر از همه در خور بررسي، مطالعه و اهميت است، آثار معماري موجود در غار و محصور كردن فضاهاي زيستي و تعيين حريم‌ها و مطرح بودن مالكيت در آن است، كه به نظر مي‌رسد احداث حدود چهار كيلومتر راه، دسترسي سواره را براي انتقال تجهيزات و بررسي دقيق تر سيستماتيك ضروري مي‌سازد، تا با سرمايه‌گذاري در آن براي ايجاد اماكن توريستي و سياحتي مورد بهره‌برداري قرار گيرد.
علاوه بر آن صخره‌هاي جنوبي غار از سنگ‌هاي مرمر سبز بسيار ارزنده تشكيل شده كه مي‌تواند مورد بررسي و بهره‌برداري و استخراج قرار گيرد.

*غار تاريخي كتله خور گرماب
غار كتله خور در دل كوه‌هاي آهكي جنوب روستاي گرماب واقع شده و از مركز بخش 10 كيلومتر با استفاده از معبر ماشين رو فاصله دارد كه اين فاصله در مسير پياده‌رو به دو كيلومتر تقليل مي‌يابد.
روستاي گرماب به عنوان مركز بخشي به همين نام از توابع شهرستان خدابنده در منتهي اليه سمت جنوبي استان زنجان واقع شده و از طرف شرق با استان همدان و از جانب غرب با استان كردستان هم‌مرز است.
اين منطقه كه به بخش افشار يا قشلاقات افشار معروف است، داراي 126 روستاي مسكوني بوده و ساكنان آن را ايل معروف به شاه سون‌هاي افشاري تشكيل داده است.
از آثار تاريخي شناسايي شده اين منطقه تكمه تپه(تپه خاكريز) واقع در قشلاقات افشار را مي‌توان نام برد كه سفال‌هاي نخودي رنگ منقوش به نقوش و خطوط هندسي و سياهرنگ يادگارهايي از زندگي در اوايل هزاره سوم پيش از ميلاد موسوم به دوران آغاز ادبيات را معرفي مي‌كند.
توجيه حد فاصل زماني 30 هزار سال قبل از ميلاد(فرهنگ بردوستين) و 3 هزار سال قبل از ميلاد(فرهنگ سفال نخودي رنگ) در طبيعت كوهستاني مناطق، قابل بحث و بررسي است.
غار كتله خور با طول تقريبي 10 كيلومتر ابتدا در سال 1331 هجري شمسي توسط گروه كوهنوردي زنجان مورد بازديد قرار گرفت.
اين غار به طور طبيعي از شسته شدن و فرسايش آهك و حركات تكتونيكي ايجاد شده و تعيين قدمت آن مستلزم انجام آزمايش‌هاي پتاسيم آرگون يا جهت قطب مغناطيسي است.
دهانه اين غار در ارتفاع 11 متري از سطح مسيل كه مشرف بر آن است قرار گرفته و در وضعيت فعلي قطري معادل 40/1 متر دارد.
ابتداي غار تا عمق 150 متري شبيه به راسته بازارهاي معمولي است با اين تفاوت كه عناصر و اندام‌هاي آن اندكي از بازار كوچك‌تر است، كف اين قسمت را لايه‌اي از خاك و خاكستر پر كرده و از عمق 150 متري تا عمق 700 متري گشايش نسبتا زيادي در غار حاصل شده و شعب متعددي به وجود آمده است.
معبر غار پس از عمق 700 متر به طول 60 متر تنگتر و سقف آن كوتاهتر شده و به آبراه قنوات شبيه است.
پس از عبور از اين منطقه محل وسيع و مسطحي ظاهر مي‌شود كه به شبستان مساجد شبيه است.
در ضلع شرقي آن بركه آبي به ابعاد 35 متر وجود دارد كه داراي آب زلال و گوارا است.
تا عمق 700 متري در فضاي ظلماني غار آثار حيات كه به انواع استخوان و سفال محدود مي‌شود قابل رويت است.
آثار جمع‌آوري شده عمدتا سفال شكسته‌هاي سطحي و پراكنده است، قديمي‌ترين نوع اين آثار، سفال تيره رنگ دود زده با نقش داغدار با دسته‌اي به روش ساخت افزوده با تمپر گياهي و دست‌ساز است و از نظر زماني متعلق به اواخر هزاره دوم قبل از ميلاد است.
دومين نوع از آثار جمع‌آوري شده، سفال‌هاي دست‌ساز داراي پوشش است. روي سفال به رنگ قرمز متمايل به رنگ قهوه‌اي و نسبتا خشن و با سفال‌هاي شناخته شده قرون اول تا سوم ميلادي قابل مقايسه است.
سومين نوع آثار جمع‌آوري شده، سفال‌هاي دوران جديد است كه به شكل كوزه و بشقاب بوده و در مقطع فعلي ارزش تاريخي ندارند.
در نتيجه با توجه به حجم و وسعت غار و مقايسه آن با غارهاي تاريخي شناخته شده و همچنين موقعيت مكاني آن و از همه مهم‌تر وجود لايه تاريخي ضخيم در ابتداي غار تا عمق 150 متري و مطالعه آثار جمع‌آوري شده، اين محل مي‌تواند يكي از پناهگاه‌هاي انساني در دوران سنگ و دوران آغاز ادبيات باشد.

*غار خرمنه سر زنجان
اين غار در كوه بلند و سر به فلك كشيده خرمنه سر در سمت شمالي روستاي شاه‌نشين و يا به اصطلاح متداول و معمولي محل(شانيش) واقع شده كه غار عظيم و با ابهت خرمنه سر نيز در دل اين كوه و در ارتفاع يك هزار و 600 متري از سطح دريا قرار دارد.
براي رسيدن به دهانه غار در ابتدا از بستر رودخانه‌اي كه از كوه‌هاي شمالي شانيش سرچشمه مي‌گيرد، همچنين از ميان درختان سرسبز و زيباي زيتون و انجير بايد گذشت و به سوي ارتفاعات شمالي پيش رفت، در نزديكي قله كوه خرمنه سر دهانه مشبك و پنجره مانند و در عين حال نسبتا وسيع غار خرمنه سر واقع شده است. اين دهانه ربطي به غار اصلي ندارد و نبايد به جاي مدخل غار اصلي منظور شود.
پيدا شدن ظروف شكسته سفالين حاكي از اين مسئله است كه در گذشته‌هاي دور اين غار محل زندگي يا پناهگاه قوم و قبيله‌اي بوده است.
مطالعات سطحي دو دوره استقرار كاملاً روشن و متمايز را عرضه مي‌كند، دوره نخستين شامل ابزار و ادوات سنگي و تيغه‌هاي سنگ چخماق متعلق به زندگي غارنشيني انسان پيش از تاريخ است كه تعيين قدمت آن با اطلاعات موجود و بدون مقايسه با آثار شناخته شده و انجام آزمايش‌هاي لازم كاري بس دشوار خواهد بود اما آنچه كه مسلم است قدمت استقرار دوره نخستين در اين غار تاريخي پيش از هزاره پنجم قبل از ميلاد است.
دوره دوم آثار زيستي مشخص و روشن است؛ آثار سفالي و ادوات زيستي موجود در اتاق‌‌ها و دهليزها، متعلق به اوايل قرن چهارم هجري قمري است.
اين غار تاريخي با قلعه شميران يا سميران كه امروزه به نام مجموعه تاريخي قاسم آباد در ساحل راست رودخانه قزل اوزن قرار گرفته، در ارتباط است؛ به عبارتي ديگر عمال و سركردگان حكومت كنگريان از اين غار به عنوان پناهگاه امني در مقابل فشارهاي سياسي بغداد استفاده مي‌كردند.
به طور كلي اين منطقه برخلاف فلات مركزي ايران كه استقرارهاي پيش از تاريخ تا دوران آغاز ادبيات لاينقطع قابل تعقيب و بررسي است، به لحاظ كوهستاني و صعب العبور بودن آن يك برزخ و ابهام 10 هزار ساله را نشان مي‌دهد، به عبارتي ديگر ادامه و ارتباط تمدن‌هاي مستقر در تپه حصار دامغان، تپه سيلك كاشان، تپه چشمه علي شهر ري، سايت تاريخي سگزآباد و تپه زاغه دشت قزوين كه اقوام ساكن و بومي در فلات ايران به حيات خود ادامه داده است و پس از طي دوران نو سنگي طريق تعالي پيموده و به تمدن شاياني رسيده است، به طوري كه آثار تكنيكي و هنري آنها انسان قرن بيستم را به تعجب و تحسين وا مي دارد و با عنوان تمدن فلات ايران و يا تمدن سفال نخودي رنگ مشهور و معروف است، به طور عام و چشمگير در منطقه وجود ندارد و با بررسي‌ها به عمل آمده تنها چند مورد در آن ديده مي‌شود كه ادامه تمدن دشت قزوين، از اوايل هزاره پنجم تا اواخر هزارعه دوم قبل از ميلاد را نشان مي‌دهد.
البته اين تنها مورد در منطقه كوهستاني استان زنجان نيست بلكه مناطق كوهستاني ديگر همانند منطقه مازندران، گيلان، كردستان نيز داراي همين ويژگي است. دليل اين مسئله به احتمال زياد صعب العبور بودن مناطق ياد شده است كه ارتباط اقوام مستقر در اين نواحي را مشكل كرده و موجب ركود تمدن در استقرارهاي انساني در ناحيه شده است.
با اين اوصاف زمان عصر نو سنگي در اين مناطق به طول انجاميده و در نتيجه اقوام مستقر در اين منطقه تا اواسط هزاره سوم قبل از ميلاد به روش شكار ورزي ادامه حيات داده‌اند.
زيبايي غارهاي استان زنجان نشان مي‌دهد كه اگر در بخش گردشگري اين غارها تلاش شود، توانايي جذب بيش از پيش گردشگران داخلي و جهانگردان خارجي دارد كه اين امر موجب رونق گردشگري در اين منطقه مي‌شود.
ادامه مطلب
جمعه 28 اسفند 1388  - 1:37 PM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 60

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5822908
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی