به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

خبر سرطان‌زا بودن يك‌ محصول، وسيله يا ماده غذايي بسرعت در جامعه پخش مي‌شود و حساسيت و نگراني اقشار مختلف را هر چند به صورت مقطعي برمي‌انگيزاند. نمونه‌هاي اخير آن هم خبر سرطان‌زا بودن برنج‌هاي هندي و مواد رنگي درون هندوانه‌هاست. محض اطلاع بايد گفت كه اپيدمي به معناي همه‌گيري يا بهتر بگوييم فراگيري است و براي گوش‌هاي ما با انواع سرماخوردگي پيوند خورده است. رشد 3 برابري سرطان در جامعه ما ـ ‌كه اين بيماري نرخ رشد 5‌/‌4 درصدي را تجربه مي‌كند و اكنون بيش از 400 هزار بيمار سرطاني دارد ـ‌ آماري تكان‌دهنده و قابل تامل است. بويژه هنگامي كه بدانيم 40 درصد انواع سرطان قابل پيشگيري و 40‌درصد ديگر قابل درمان است. بي‌شك اپيدمي سرطان طي يك دهه تصويري تلخ و بيمارگونه از وضعيت سلامت و بهداشت تن و روان در جامعه ترسيم مي‌كند و از ورود انواع عوامل سرطان‌زا به زندگي روزمره حكايت دارد.

عوامل سرطان زا

 

تحرك و پيشگيري از چاقي، تغذيه سالم، دوري از استرس، انجام معاينه و آزمايش‌هاي مرتب سالانه، مهم‌ترين توصيه‌ها براي عدم ابتلا به سرطان محسوب مي‌شوند. بخشي از انواع سرطان نيز با عوامل ژنتيكي مرتبط هستند كه به ارث مي‌رسند و مي‌توان با مراقبت كافي و در پيش گرفتن زندگي سالم از ابتلا به آن يا پيشرفت بيماري جلوگيري كرد. در مقابل عوامل اكتسابي سرطان بسيار متنوعند و متاسفانه برخي از آنها در جامعه ما حضوري پررنگ دارند. ناگفته نماند سرطان پس از بيماري‌هاي قلبي و عروقي، دومين عامل مرگ و مير در جهان محسوب مي‌شود. در كشورهاي توسعه‌يافته سرطان‌هاي ريه، پستان، روده بزرگ و پروستات شيوع دارد و در كشورهاي درحال توسعه سرطان‌هاي معده، كبد، مري و دستگاه ادراري و تناسلي رايج‌تر است. واژه سرطان به فرآيند تكثير كنترل نشده و بي‌قاعده بافت سلولي بدن اطلاق مي‌شود. برخي از مهم‌ترين عوامل سرطان‌زا به شرح زيرهستند:

 

1 ـ سيگار: در ايران سالانه 70 هزار نفر به سرطان مبتلا مي‌شوند و 30 هزار نفر به دليل عوارض ناشي از پيشرفت آن مي‌ميرند. دخانيات عامل اصلي ابتلا به سرطان است و دليل 87 درصد مرگ و ميرهاي ناشي از سرطان ريه محسوب مي‌شود. مصرف سيگار در ايران به سالانه 60 ميليارد نخ رسيده و در مجموع هر سال بيش از 70 هزار قرباني مي‌گيرد. بيماري‌هاي مرتبط با استعمال دخانيات نظير سرطان ريه، حنجره‌، دهان،‌ مري، مثانه، معده، مغز و استخوان در جامعه ما در هر دو جنسيت رشد شتابان دارد. دود سيگار حدود 4000 عنصر شيميايي دارد كه 60 ماده آن سرطان‌زاست. سيگار كشيدن اين مواد سرطاني‌ را به ريه افراد ديگري مي‌رساند كه سيگاري نيستند، اما در معرض دود سيگار هستند.

 

2 ـ فست‌فودها: تغذيه ناسالم عامل حدود 30 درصد سرطان‌هاي شايع است و در اين ميان فست‌فودها و انواع غذاهاي فرآوري شده و كنسروها متهم اصلي هستند. نيترات سديم در تهيه انواع برگر، سوسيس و كالباس مورد استفاده قرار مي‌گيرد و در بدن به نيتروزامين مبدل مي‌شود كه صددرصد سرطان‌زاست. استفاده مكرر از روغن‌هاي نامرغوب براي سرخ كردن فست‌فودها، روش‌هاي نگهداري نامناسب،‌ اضافه‌كردن مواد شيميايي نظير طعم‌دهنده‌ها و رنگ‌هاي خوراكي به مخلفاتي كه همراه فست‌فودها سرو مي‌شوند و... احتمال بروز انواع سرطان‌هاي دستگاه گوارش را بالا مي‌برند. ميزان خطر مواد فرآوري شده بويژه سوسيس، كالباس و همبرگرها به قدري است كه متخصصان تغذيه توصيه مي‌كنند به كودكان زير 12 سال اصلا خورانده نشود. علاوه بر آن مصرف فست‌فودها با تغيير عادات غذايي و به دليل چربي و شور بودن به چاقي مفرط مي‌انجامد كه خود يكي از عوامل اصلي سرطان است. موضوع ديگري كه فست‌فود خوري را به عادتي مضر براي تغذيه تبديل مي‌كند انرژي بالا و خاصيت تغذيه‌‌اي پايين اين نوع خوراكي‌هاست.

فست‌فودها اغلب همراه مخلفاتي مصرف مي‌شوند كه كالري زيادي دارند و در مقابل روند تغذيه سلولي را مختل مي‌كنند و در بلندمدت باعث كمبود املاح و مواد معدني ضروري بدن مي‌شوند. عملكرد طبيعي و كنترل شده دستگاه‌‌هاي حياتي بدن نيز با تامين ويتامين‌ها و مواد معدني و آلي ارتباط مستقيم دارد.

 

3 ـ چاقي: آمار چاقي در جامعه ما با وجود حساسيت‌هايي كه بويژه نزد بانوان مي‌توان سراغ گرفت رو به افزايش است. تجمع چربي در بافت‌هاي بدن بخصوص در نواحي اطراف شكم عرصه را بر فعاليت اندام‌هاي شكمي تنگ مي‌كند و اختلال در رشد و فعاليت سلول‌هاي بافت حياتي را در پي دارد. چاقي عامل اصلي بروز انواع بيماري‌هاي مزمن ازجمله سرطان است و نقش تجمع چربي در بدن و رژيم تغذيه‌اي چربي در افزايش خطر سرطان پروستات ثابت شده است. علاوه بر آن چاقي عمومي اغلب نشان‌دهنده كمبود املاح و ويتامين‌هاي بدن به دليل تغذيه نادرست است و از اين طريق نيز در بروز سرطان نقش دارد.

 

4 ـ مواد شيميايي: در دنياي امروز مواد شيميايي به دلايل مختلف و از طرق متنوعي با انسان در تماس هستند. روش فراگير تماس مواد شيميايي با بدن از طريق استفاده كودهاي شيميايي براي توليد محصولات زراعي و باغي صورت مي‌گيرد. در بسياري از نقاط جهان براي كميت و كيفيت استفاده از كودهاي شيميايي استانداردهاي دقيق و روشن طراحي و اعمال مي‌شود. عناصر تشكيل‌دهنده اين كودها به دقت اندازه‌گيري مي‌شود تا از ورود مقادير غيرمجاز اين عناصر به محصولات و سپس بدن انسان جلوگيري شود. متاسفانه در ايران استانداردهاي كافي و مناسب درباره كودهاي شيميايي وجود ندارد و اغلب كودهاي باكيفيت نازل در مزارع استفاده مي‌شود.

از سوي ديگر مصرف كود در بخش كشاورزي بسيار بالاست و حدود 90 درصد آن نيز كودهاي اوره ـ فسفر هستند كه به دليل دارا بودن كادميوم و نيترات سرطان‌زا محسوب مي‌شوند. در اين باره دخالت بخش‌هاي دولتي و تخصصي براي تدوين استانداردهاي قابل اجرا ضروري است. براي پرهيز از مواد شيميايي موجود در سموم دفع آفات نيز تنها راهكار پيش روي مصرف‌كنندگان، شستن و چند دقيقه خواباندن ميوه‌ها درون ظرف آب تميز است.

در پايان ناگفته نماند مصرف الكل، رژيم غذايي بدون ميوه و سبزي، آلودگي‌ هوا، رابطه جنسي نامطمئن و استفاده از سرنگ‌هاي مصرف شده ديگر عوامل اصلي سرطان هستند.

امين رحيمي

ادامه مطلب
سه شنبه 29 تیر 1389  - 9:05 AM
مهم‌ترين عاملي كه به رشد بهتر انسان‌ كمك مي‌كند، ارتباطات صحيح است. نبود‌ارتباطات ‌ موثر، موجب ايجاد سوء‌تفاهم مي شود. اگر مي‌خواهيد افرادي كه دوستشان داريد هميشه در زندگي همراه شما باشند، داشتن ارتباطات درست براي حفظ اين همراهي بسيار مهم است. سعي كنيد همواره با بيان احساساتتان، به آنها نشان دهيد كه برايتان مهم هستند.

امروزه به دليل برنامه‌ريزي‌ها و مشغله‌هاي گيج‌كننده اغلب فراموش مي‌كنيم كه به نيازها و احتياجات افراد مورد علاقه‌مان توجه كنيم. ما به حدي در كارهاي روزمره گرفتار شده‌ايم كه روابطمان را نيز فداي درگيري‌هايمان مي‌كنيم. نبود ارتباطات صحيح به گونه‌اي است كه با ايجاد شك، ترديد و بي‌احترامي باعث ضعيف شدن پيوندها مي‌شويم. به جاي اين‌كه هميشه در ابهام، بدگماني و سوء‌ظن زندگي كنيد، بهتر است در هر رابطه‌اي مشكلاتتان را طبقه‌بندي و درباره آنها صحبت و بحث كنيد.

نبود ارتباطات صحيح باعث احساس تنهايي و انزواي شما مي‌شود. به عقيده روان‌شناسان، مردمي كه اين‌گونه هستند تمايل دارند از فعاليت‌هاي اجتماعي دوري كنند و از نظر احساسي نيز بسيار آسيب‌پذير مي‌شوند. در نتيجه نبود اين ارتباطات تمام شخصيت انسان و زندگي شخصي، حرفه‌اي و اجتماعي او نيز تحت تاثير قرار مي‌گيرد.

روان‌شناسان و كارشناسان رفتار انساني مي‌گويند، ارتباطات صحيح نه‌تنها موجب دوام بيشتر روابط مي‌شود، بلكه افرادي كه روابط سالمي دارند شادتر و بانشاط‌تر مي‌شوند.

نبود اين ارتباطات موثر، روابط شما با افراد خانواده‌تان، دوستانتان و حتي همكاران محيط كار را تحت تاثير قرار مي‌دهد. همچنين باعث از بين رفتن روابط موجود نيز مي‌شود. انسان‌ها امروزه مستقل رفتار مي‌كنند و به داشتن زمان‌ها و فضاهاي شخصي اعتقاد دارند. اما اگر اين فضا بيش از حد معمول شود تنها موجب افزايش فاصله بين مردم مي‌شود. پس سعي كنيد احساساتتان را براي افراد مورد علاقه‌تان توصيف كنيد، در مورد مشكلات زندگي‌تان با يكديگر صحبت و مشورت كنيد، ترس‌هاي عميق و رازهاي خود را با هم تقسيم كنيد و از بهترين لحظه‌هاي با‌هم بودن در زندگي لذت ببريد. اين كارها باعث نزديك شدن شما به يكديگر و مستحكم‌تر شدن روابط مي‌شود.

با استفاده از راهكارهاي مختلف روابط خود را بهبود بخشيد. اجازه ندهيد نبود روابط، شما را از افراد مورد علاقه‌تان دور كند. براي اصلاح و بهبود روابط اين نكات را در نظر داشته باشيد:

اگر فكر مي‌كنيد روابط شما با اعضاي خانواده‌تان نياز به بازنگري دارد، حتما زمان مفيدي را براي سپري كردن با آنها تعيين كنيد.

تعطيلات آخر هفته را با خانواده‌تان بيرون برويد و از كنار هم بودن لذت ببريد. شما مي‌توانيد هر روز برنامه‌اي تحت عنوان «زمان خانواده» داشته باشيد تا با اعضاي خانواده دور هم جمع شويد، براي مثال زماني براي غذا خوردن دسته جمعي، تلويزيون نگاه كردن و كارهايي از اين قبيل. اين كار حس وابستگي را به تمام اعضاي خانواده القا مي‌كند و كمك مي‌كند در پستي و بلندي‌هاي زندگي متحد و همراه بمانند.

نبود ارتباطات درست با كودكان مي‌تواند عواقب جدي را به دنبال داشته باشد. شما موظف هستيد به خواسته‌ها و نيازهاي آنها توجه كنيد. غفلت شما از نظر رواني بر آنها تاثير خواهد گذاشت. با فرزندانتان درباره مدرسه، دوستان و درس‌هايشان صحبت كنيد. نسبت به ورزش‌ها و فعاليت‌هاي هنري كه انجام مي‌دهند علاقه نشان دهيد. سعي كنيد علاقه و توجه‌تان را با وقت گذاشتن بيشتر براي آنها نشان دهيد. اين كار موجب حس امنيت روحي و رواني در فرزندانتان مي‌شود.

نبود ارتباطات در زندگي مشترك هم تاثيرات بدي بر زوجين و هم بر فرزندان مي‌گذارد. عشق، احترام و درك متقابل از نكات اساسي هستند كه هر زوجي بايد به آنها توجه كند. نگراني‌هايتان را با يكديگر تقسيم كنيد، شريك زندگي خود را با تمام نقاط قوت و ضعفش قبول داشته باشيد و در تمام كارها و تلاش‌هايش با او همراه باشيد. سعي نكنيد همواره به دنبال كشف علايق يا نفرت‌هاي او باشيد. بيشتر مواقع ما از بكار بردن 2 كلمه جادويي «دوستت دارم» امتناع مي‌كنيم.

اگرچه در محيط كار ارتباطات بايد بيشتر حالت رسمي داشته باشند، اما سعي كنيد ارتباطات ميان فردي خوبي را با ديگر كاركنان به وجود آوريد. اجازه دهيد مقامات، احتياجات و ناراحتي‌هاي شما را در ارتباط با امور اجرايي بدانند. اگر با همكاران يا دوستان مشكل داريد، با آنها صحبت كنيد و مشكلات را طبقه‌بندي و حل و فصل كنيد. ارتباطات كاري را با داشتن ذهني باز و خوش‌بيني بهبود دهيد. اين كار به شما كمك مي‌كند تفسيرات و توضيحات خود را با رفتار مثبتي بيان كنيد.

رابطه همانند پرنده‌اي است كه اگر آن را محكم بگيري، مي‌ميرد، اگر آن را شل بگيري، پرواز مي‌كند، اما اگر آن را با محبت در دست نگه داري براي هميشه با تو مي‌ماند. يعني غفلت كردن از روابط و يا توجه بيش از اندازه، راه صحيحي براي اجتناب از بروز مشكلات نيست. اگر در روابط‌تان تعادل داشته باشيد، ارتباطات آهسته و پيوسته جريان مي‌يابند.

ارتباطات موثر، كليد روابط موفق است.كاهش ارتباط تنها منجر به پيوستگي‌هاي ناموفق مي‌شود كه نه‌تنها موجب غم و اندوه در ما، بلكه باعث ناراحتي ديگران هم مي‌شود.

سروناز افروزنيا

ادامه مطلب
سه شنبه 29 تیر 1389  - 9:03 AM
بسياري از خانواده‌ها با شروع فصل تابستان به فكر سفر مي‌افتند. در حقيقت براي ما ايراني‌ها تابستان فصل سفر و مسافرت است. مدارس و بچه‌ها تعطيل مي‌شوند و در روزهاي بلند و گرماي هوا، فرصتي ناب براي تفريح و بودن در كنار هم به دست مي‌آيد.

در دهه‌هاي گذشته وقتي صحبت از سفر مي‌شد، حرف از كاري ساده و داراي تنوع نبود. ساعت‌هاي طولاني بايد رانندگي مي‌كردي در حالي كه در گرماي طاقت‌فرسا نشاني هم از كولر خودرو در خودرو و اتوبوس‌ها نبود. به واقع سفر در گذشته بسيار سخت و گاهي عذاب‌آور بود. با همه اينها، آن روزها هم سفر تفريحي، جذاب و شيرين بود كه همه افراد خانواده براي رسيدن به آن روزها لحظه شماري مي‌كردند. همه دوست داشتند تابستان زودتر شروع شود و برنامه‌هاي سفر و رفتن به شهري ديگر، آب و هوايي خوش و جايي ديدني از سر گرفته شود. در حقيقت تابستان بچه‌ها همراه با سفرهاي خانوادگي بود و به نوعي با آن معني مي‌يافت.

فوايد سفر

 

اما دليل اين همه عشق و علاقه براي رفتن به سفر و برنامه‌ريزي براي اين كار براي چيست؟ اصلاً اين همه فكر و دغدغه، زمان گذاشتن و خرج كردن براي سفر فايده‌اي هم دارد؟ از اين سوال تعجب نكنيد؛ با اين‌كه شايد امروز همه ما معتقد باشيم سفر به نوعي بخشي از زندگي مردم شده است، اما هنوز هم هستند افرادي كه سفر را بي فايده و خرج‌هاي آن را هزينه‌اي اضافي مي‌دانند. اما بد نيست بدانيم و باز هم تأكيد كنيم كه سفر و گشت‌ و ‌گذار سراسر سود و منفعت است.

فرصتي براي كنار هم بودن

شايد اولين و ساده‌ترين فايده سفر اين باشد كه اعضاي خانواده به دور از محيط كار، تماس‌هاي تلفني، مدرسه و فعاليت‌هاي بچه‌ها و كارهاي هميشگي و روزمره زماني را براي بودن كنار هم پيدا مي‌كنند؛ آن هم بدون دغدغه كار و زندگي پرتلاطم اين روزهاي ما. بخصوص در اين روزها كه كار و گرفتاري وقت همه را پر كرده و دنياي پر سرعت دغدغه‌ها را افزايش داده است. پس در چنين شرايطي سفر را غنيمت بشماريم. اينها فرصتي فوق‌العاده براي بودن كنار هم و شناخت بهتر و بيشتر يكديگر است.

گشتن در موزه‌ها، پياده‌روي در يك پارك جنگلي يا بازي روي شن‌هاي ساحل، راه‌هايي فوق‌العاده براي تحكيم روابط خانوادگي هستند. همين سفرها، هر چند كوتاه فرصتي براي صحبت كردن و گذراندن اوقات به دور از عوامل مزاحم به شمار مي‌روند و از اين ديدگاه است كه سفر در جهان معاصر، عاملي براي كاهش استرس‌ها و تنش‌هاي ما تلقي مي‌شود.

آموزش همراه سفر

يكي ديگر از فوايد سفر و مسافرت جنبه آموزشي آن است. سفر ابزار آموزشي بسيار خوبي بويژه براي كودكان است. آنها مي‌توانند درباره چيزهايي مطالبي كه در مدرسه ياد گرفته‌اند يا در تلويزيون ديده‌اند، به طور عيني و عملي ببينند و بياموزند. هر گشت‌وگذار و سفري چه چند ساعت و چه كيلومترها دورتر از خانه، تجارب جديدي نصيب ما و فرزندان‌مان مي‌كند. در ميان اين سفرهاي خانوادگي مي‌توان در مورد آداب و رسوم و فرهنگ‌هاي مختلف، غذاهاي مردم در شهرهاي گوناگون، تاريخ مناطق، نوع زندگي، آب و هوا، محيط زيست و خيلي چيزهاي ديگر نكاتي ارزنده آموخت و آموزش داد. اين مزيت وقتي بيشتر مشخص و درك مي‌شود كه ببينيم اين نكات براي بچه‌ها جالب‌تر و سرگرم كننده‌تر از مشق شب و درس‌هاي مدرسه است. شايد طي يك سفر كوتاه، كودكان نكاتي را بياموزند كه تا سال‌ها نيز در ذهن آنها باقي بماند.

اين سفرهاي خانوادگي فرصت تجربه موارد جديد است. تمام مخارج سفر در برابر كسب اين تجارب و لذتي كه بچه‌ها مي‌برند به واقع ناچيز است.

البته در اين مورد، نقش والدين و صبر و حوصله آنها نيز بسيار مؤثر است. بايد در طول سفر با تأمل و صبر با بچه‌ها حرف زد و به سوال‌هاي آنها پاسخ داد.

 

آرامش ناشي از سفر

يكي از واضح‌ترين و مشخص‌ترين اثرات ديگر سفر، ايجاد آرامش و احساس دريافت انرژي براي ادامه كار و تلاش است. سفر فرصتي است براي راحتي، آرامش و زندگي به دور از تنش؛ فرصتي كه مي‌توان و بايد براي كسب انرژي از آن استفاده كرد. البته شايد با خود فكر كنيد كه سفر هم مي‌تواند موجب بروز نگراني‌هايي مانند مرخصي گرفتن، هزينه‌ها، تاخير هواپيما و... شود، اما نبايد به اين عوامل اجازه داد تا زندگي آرام را در روزهاي سفر تحت تأثير قرار دهند.

اجتناب از سفر

با همه اين موارد كه به نظر بديهي و منطقي مي‌آيند، برخي خانواده‌ها از سفر اجتناب مي‌كنند. آنها هم دلايل خودشان را دارند. يكي از اصلي‌ترين دلايل براي عدم توجه به سفر مساله مالي و هزينه آن است. بعضي عقيده دارند كه سفر خرجي اضافي به خانواده تحميل مي‌كند و از اين رو آن را كاري حتي ناخوشايند مي‌بينند. ولي به اين گروه بايد گفت به جاي اين‌كه به دليل هزينه‌ها از سفر صرف نظر كنيم، بهتر است راهي مناسب انتخاب كرده و سفرهايي كوتاه و كم خرج‌تر انتخاب كنيم؛ مانند رفتن به اطراف شهر و گشت و گذار در آن مناطق.

دليل ديگري كه برخي براي اين مساله مي‌آورند، برنامه پر تراكم كاري و نداشتن فرصت كافي براي سفر است. آنها در حقيقت اين اصل مهم را فراموش مي‌كنند كه سفر فرصتي براي رهايي از كار و درگيري‌هاي روزمره است. پس كار زياد، بهانه خوبي براي دور شدن از سفر نيست. براي همين حالا كه تابستان فرصتي فوق‌العاده براي سفر است، نه تنها آن را از دست ندهيم، كه قدرش را بايد بدانيم و از آن به بهترين وجه استفاده كنيم. باور كنيد رها كردن يك يا دو روزه كار مشكلي ايجاد نخواهد كرد.

سفري خوش و بدون دغدغه را براي شما آرزو مي‌كنيم و اميدواريم در طول سفر فقط به سفر و لذت بردن از آن بپردازيد. بيشتر با هم صحبت كنيد و بچه‌ها را از ياد نبريد.

نيلوفر اسعدي بيگي

ادامه مطلب
سه شنبه 29 تیر 1389  - 9:01 AM
سالمندان بهتر از هر كسي كاربرد دانه‌هاي ريزي كه در شربت گوارا ريخته مي شود را مي‌دانند اما بد نيست ما نيز دوباره ياد‌آوري كنيم كه يكي از بهترين نوشيدني‌هاي فصل تابستان و اين روزهاي گرم شربت خاكشير است.

تخم گياه خاكشير، ريز و كمي بلند و معمولا به 2 رنگ است، يكي از آنها قرمز است كه كمي به تلخي مي‌زند و ديگري به رنگ قرمز تيره است.

تهيه نوشيدني از خاكشير، متناسب با مزاج هر فرد، گرمي و التهاب بدن را مي‌زدايد و با رفع عطش و گرمازدگي موجب ايجاد آرامش در فرد مي‌شود. اين دانه‌ها با كمي شكر، گلاب و آب سرد بسيار ملين و خنك بوده و از سرگيجه، تب، بي‌حالي، تهوع و بي‌اشتهايي ناشي از گرمازدگي مي‌كاهد. دانه‌هاي خاكشير وقتي در مجاورت آب قرار مي‌گيرند، مي‌توانند چندين برابر وزن خود آب جذب كنند و متورم شوند. در نتيجه اين دانه‌ها آب زيادي را در بدن نگه مي‌دارد و وقتي بدن به تعريق مي‌افتد و با كمبود آب مواجه مي‌شود از ذخيره آب آنها استفاده مي‌كند، بنابراين مصرف اين شربت را در روزهاي گرم سال و در ساعات اوج گرما كه مجبور به خروج از منزل هستيد يا اگر به گرما حساسيت داريد به شما توصيه مي‌كنيم. علاوه بر خاكشير دانه‌هاي سياه‌رنگي كه مردم به آن تخم شربتي مي‌گويند نيز وجود دارد كه اين دانه‌ها هم مثل خاكشير عمل كرده و خاصيت خنك‌كنندگي و رفع عطش دارند.

از نوشيدني‌هاي ديگري كه اغلب قديمي‌ها از آن استفاده مي‌كنند، شربت سكنجبين است. اين شربت داراي طبيعت سرد و خنك بوده و تمام منافع سركه را دارد و به صفرابري مشهور است.

هنگامي كه شربت سكنجبين را با يخ خنك كرده و همراه خيار رنده شده بنوشند، تشنگي را رفع و از التهاب ناشي از گرما مي‌كاهد. شربت سكنجبين را مي‌توانيد با مخلوطي از عسل و سركه تهيه كنيد و تخم‌شربتي يا خاكشير خيسانده را هم به آن اضافه كنيد. در اين صورت بسيار نافع‌تر از نوشيدن شربتي است كه با شكر شيرين شده است. مصرف شربت‌هاي شيرين به ديابتي‌ها توصيه نمي‌شود، آنها مي‌توانند اين دانه‌هاي خنك‌كننده را فقط با آب يخ بنوشند.

خواص دارويي

خاكشير از نظر طب قديم، التيام‌دهنده زخم و جراحات و همچنين ادرارآور و تب‌بر است و قدما اعتقاد داشتند كه براي دفع كرم هم مفيد است.

اين دانه‌هاي كوچك التهاب كليه را برطرف مي‌كند و براي از بين بردن كهير و التهابات پوستي مفيد است و حتي گفته شده كه سنگ كليه را هم دفع مي‌كند.اين گياه را به صورت خيس كرده استفاده مي‌كنند و در موارد جراحات و تب‌هاي زياد بسيار موثر است و همچنين بوداده آن اسهال‌هاي سخت را درمان مي‌كند.

ادامه مطلب
سه شنبه 29 تیر 1389  - 8:58 AM
زياد خوردن همان خوب خوردن نيست. اين را براحتي از بيماري‌هايي كه اشخاص پرخور به آن مبتلا مي‌شوند، مي‌توان فهميد. عادات تغذيه‌اي نادرست و تنگناهاي مالي و اقتصادي و مشكلات در تهيه و عمل‌آوري و جويدن و هضم غذاها، مشكلات تغذيه‌اي سالمندان را از بقيه جامعه فراتر مي‌برد و گاهي با وجود حجم غذاي كمي كه مصرف مي‌كنند، سلامت آنان تامين نمي‌شود.

پژوهش‌هايي كه در مورد وضعيت تغذيه‌اي سالمندان فعال و غيرفعال توسط دكتر مريم نورشاهي صورت گرفته است، نشان مي‌دهد وضعيت سلامت تغذيه‌اي سالمندان شرايط مناسبي ندارد. ولي با وجود اين سالمندان فعال از وضعيت تغذيه‌اي مناسب‌تري نسبت به سالمندان غيرفعال برخوردار هستند.

 

بررسي وضعيت تغذيه سالمندان در جهان نشان داده، سوءتغذيه ناشي از كاهش دريافت غذايي، باعث مشكلات هضم، جذب غذا و افزايش نياز به مواد مغذي در اين سنين مي‌شود. شناخت نيازهاي تغذيه‌اي سالمندان از اولويت ويژه‌اي برخوردار است.

الگوي مصرف سالمندان در كشور ما نشان مي‌دهد كاهش دريافت انرژي باعث مصرف ناكافي برخي مواد مغذي مي‌شود. به دنبال پيري توانايي سلول‌ها براي حفظ مواد مغذي كاهش مي‌يابد. براي افراد مسن بالاي 51 سال توصيه مي‌شود مردان به ميزان 600 كيلو كالري در روز و زنان به ميزان 300 كيلو كالري در روز دريافت انرژي مصرفي خود را كاهش دهند، زيرا در سالمندي نياز به دريافت انرژي كاهش مي‌يابد و ميزان آن به اندازه 33 تا 34 كيلو كالري به ازاي هر كيلو از وزن بدن است. اما چيزي كه بايد مورد تاكيد قرار گيرد، استفاده از 8 ليوان آب در روز است كه سبب افزايش انرژي، كم شدن مشكلات جويدن، تنظيم شدن درجه گرماي بدن و كاهش يبوست مي‌شود.

مصرف شير و ماست و پنير در هرم غذايي افراد مسن جايگاه ويژه‌اي دارد. اين مواد در حفظ سلامت استخوان‌هاي سالمندان نقش اصلي را ايفا مي‌كند. نياز به كلسيم و ويتامين D و B 12 نيز با بالا رفتن سن افزايش مي‌يابد. اگرچه اين مواد مي‌توانند با انتخاب درست مواد غذايي تامين شوند اما گاهي اوقات بعضي از افراد مسن نيازمند دريافت اين مواد به شكل مكمل‌هاي غذايي هستند تا ميزان ويتامين‌ها و مواد معدني را در بدن حفظ كنند.

در دوران ميانسالي و پيري كاهش سلامت و سطح هوشياري و بيماري‌هاي حاد ممكن است عادات غذايي افراد را تحت‌تاثير قرار دهد و داشتن يك درآمد ثابت يا كم مي‌تواند قدرت خريد و تهيه مواد غذايي سالم را در آنان كاهش دهد، همچنين در اين سن سالمندان با مشكلات هضم نيز مواجه مي‌شوند.

از سوي ديگر مصرف بيش از حد مواد غذايي در سالمندان منجر به بروز چاقي مي‌شود و بيماري‌هاي مزمن مثل ديابت، ‌فشارخون يا مشكلات قلبي را به‌وجود مي‌آورد.

مصرف سبزيجات تازه براي سالمندان بسيار ضروري است، زيرا اين سبزيجات ويتامين‌ها و املاح مورد نياز بدن آنان را تامين مي‌كنند و به خاطر فيبر موجود در سبزيجات مانع از بروز يبوست مي‌شوند. سبزيجات اثر كاهنده چربي دارند. مصرف آن براي كساني كه چربي‌خون دارند، ضروري است.

سبزيجات نشاسته‌اي مثل سيب‌زميني يكي از منابع خوب تامين انرژي براي سالمندان است، به صورتي كه از دريافت انرژي بيش از اندازه نيز جلوگيري مي‌كند. براي حفظ سلامت سالمندان در درجه اول مصرف مواد غذايي حاوي ويتامين‌هاي مورد نظر و در درجه بعد مصرف مكمل‌هاي ويتامين مي‌تواند مفيد باشد.

عوامل خطر بروز سوءتغــذيه در سالمندان شامــل بيمـــاري‌هـــا، تغذيه نامناسب،‌ مشكلات اقتصادي و اجتماعي و ‌مصرف داروهــــاي مختلف است و با دانستن اين موارد مــــــي‌توان براي حفظ و ارتقاي سلامت آنان برنامه‌ريزي كرد.

بررسي‌هاي انجام شده نشان مي‌دهد، سالمندان تحت مطالعه از حيث مواد مغذي دچار كمبود هستند و احتمال خطر سوءتغذيه و عدم تعادل در آنها بالاست و از آنجا كه مشكلات رژيمي با عوامل چندگانه فيزيولوژيكي، اقتصادي و اجتماعي مرتبط و بعضا غيرقابل اجتناب هستند، ضروري است استراتژي‌هاي مناسبي براي حمايت و آموزش تغذيه سالمندان با هدف بهبود و اصلاح رژيم غذايي آنان صورت گيرد كه اين برنامه‌ريزي كمك ارگان‌هاي گوناگون، كانون‌هاي بازنشستگي و رسانه‌ها را مي‌طلبد.

توصيه‌هايي براي تغذيه سالمندان

غذا در شرايط‌خاصي و به نحو مناسبي سرو شود. به عادات غذايي آنان احترام بگذاريد و هر نوع تغيير با ملايمت و دوستانه صورت گيرد.

براي سالمندان دچار كم‌خوابي و بي‌خوابي چاي و قهوه سرو نشود و يك ليوان شير گرم قبل از خواب نوشيده شود.

اگر تمايل به مصرف يك غذاي كامل داريد، اين وعده بايد در ناهار باشد و وعده‌هاي ديگر سبك باشد. تعداد وعده‌هاي غذايي را افزايش و حجم غذاي مصرفي را كاهش دهيد.

سالمنداني كه به خاطر داشتن دندان مصنوعي قادر به خوب جويدن نيستند، بهتر است برنج نرم به صورت كته، گوشت نازك قيمه‌اي آب‌پز و نرم و سيب‌زميني پخته و پوره شده مصرف كنند. همچنين آبميوه، نان‌هاي نرم، مرغ و تخم‌مرغ پخته و آب آن، شير و ماست و پنير هم مفيد است.

سالمندان بايد از غذاهاي چرب، سرخ شده، سس، ‌تخم‌مرغ نيمرو، حبوبات، سبزي‌هاي نفاخ مثل پياز، پيازچه، تربچه، شلغم، كلم، هندوانه، خربزه، گاهي عدس، لپه و لوبيا پرهيز كنند.

گوشت‌هاي كم‌چرب مثل ماهي و مرغ بدون پوست و گوشت گوساله به صورت خورشتي و بيفتكي براي آنان مناسب است.

تخم‌مرغ به صورت يك روز يا دو روز در ميان مصرف شود و اگر كلسترول بالا داشته باشيد، مصرف آن ممنوع است.

مواد پرفيبر مانند نان كامل گندم و ميوه‌هايي مانند گلابي رسيده و آلو و زردآلو مصرف شود. رژيم غذايي كم‌سديم براي سالمندان با فشار خون بالا توصيه مي‌شود.

در تهيه انواع فرني و پوره به جاي آرد گندم مي‌توان از ارزن، جوي سياه، ذرت و گندم كامل استفاده كرد.

سيب به دليل داشتن پكتين زياد باعث كاهش چربي و كلسترول مي‌شود. بنابراين بهتر است روزانه يك يا 2 عدد سيب مصرف شود.

اضافه كردن پودر فندق و بادام به حريره‌ها و غلات براي تامين منيزيم بدن ضروري است.چارديواري

ادامه مطلب
سه شنبه 29 تیر 1389  - 8:57 AM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 77

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 5828420
تعداد کل پست ها : 30564
تعداد کل نظرات : 1029
تاریخ ایجاد بلاگ : پنج شنبه 19 شهریور 1388 
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 19 آذر 1397 

نویسندگان

ابوالفضل اقایی